• Register
- academy algorithms and android app arrays asp bgcoder c c# c#-fundamentals c#-курс cloud cms code console course css css3 data database databases design development dice dom error exam expressions front-end-course game google help homework html html-basics-course html5 java javascript javascript-applications jquery js less linux microsoft mobile mvc mysql net online oop operators photoshop php problem programming qa question seo server slice software sql studio system teamwork telerik telerik-academy test ui video visual visual-studio web windows windows-8 wordpress workshop xaml администрация академия алгоритми видео видео-уроци въпрос въпроси грешка данни дата домашни домашно домашното задача задачи задачи-домашно записване защита изпит изпити качествен-програмен-код книга кпк курс курсове лаптоп лекции лекция линукс масиви материали на обучение онлайн ооп операционни-системи основи отборна-работа оценяване подготовка помощ предложение проблем програма програмиране проект проекти работа работа-в-екип резултати семинар софтуерна софтуерна-академия споделяне-на-знания срок съвети телерик тест уеб-дизайн уроци форум 1 2 3 4 5 7 8 2012 2013
Форум на академията Студентска система

Форум на курса "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 1)

0 votes
4,095 views

Настоящият архив на форума на курса "Програмиране за .NET Framework" (изборен курс към ФМИ, СУ, зимен семестър, 2004/2005 г. воден от Светлин Наков и колектив) е публикуван в тази тема, тъй като форумът на курса е преместен от nakov.com/phorum към forums.academy.telerik.com. Ако все още имате въпрои около този курс, може да ги задавате в тази тема.

Официален форум на курсoвете "Програмиране за платформа .NET" и "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 1)

 

Нови безплатни курсове по програмиране (no replies)

За всички фенове на .NET технологиите и въобще на програмирането и разработката на софтуер отново има безплатни курсове с лекции, упражнения и видеозаписи:
- C# Fundamentals [www.telerik.com]
- Книга по C# и алгоритми [www.introprogramming.info]
- ASP.NET Web Applications Development [aspnetcourse.telerik.com]
- .NET Essentials [www.telerik.com]
- Web Front-End Development [frontendcourse.telerik.com]
- High-Quality Code [codecourse.telerik.com]
- Software Quality Assurance and Test Automation [qaacademy.telerik.com]

Posted by Svetlin Nakov (Mon, 06 Jun 2011 01:30:13 +0300)

Compact Framework UserControl контейнер за др. контороли (no replies)

Искам да реализирам на Compact Framework 2.0 потребителски контрол, който да е контейнер за др. контроли. В .Net това се реализира ,като на класа на потребителският контрол се приложи следният атрибут: ParentControlDesigner

за пример:
[Designer(typeof(ParentControlDesigner))]
public class MyUserControl : UserControl {}

Оказа се , че в Compact Fremework 2.0 този атрибут не се подаржа, въобще не намира такав клас Designer.

Имали някакъв начин да се реализира това на Compact Fremework 2.0 и да мога да направя потребителският си контрол контеинер в които да добавям др. конроли и то в design-time.

Posted by Magdlena (Thu, 07 Jun 2007 23:36:38 +0300)

Потенциална разлика от две заявки (no replies)

Каква е потенциалната разлика в резултатите от следните SQL заявки?

1. SELECT * FROM Employee emp LEFT JOIN EmployeePersonalData epd ON epd.idEmployee=emp.idEmployee AND epd.isManager=1
2. SELECT * FROM Employee emp LEFT JOIN EmployeePersonalData epd ON epd.idEmployee=emp.idEmployee WHERE epd.isManager=1


Не е в производителността, защото разбрах че с where ще е по бавно.
Има някаква друго тънкост, която не мога да хвана

Posted by smartgen (Thu, 10 May 2007 22:04:11 +0300)

problem s RegularExpressionValidator (no replies)

Iskam v TextBox da se vavejdat samo tekst i izpolzvam
ValidationExpression="[a-z]" ,no ne stava .Ako meje niakoi da mi pomogne

Posted by Tisho (Mon, 02 Apr 2007 01:29:01 +0300)

Post back problem. (no replies)

Здравейте имам следния проблем. Имам попълнен дата грид и една колона от бутони едит. Когато се напитисне бутонът едит се скрива грида и показвам форма с данните от грида, за да могат да бъдат ъпдейтнати. Но при правене на ъпдейда мисля че не взима новите стойностите от контролите т.е. остават си същите и реално няма ъпдейт. Формата и грида са в ПлейсХолдер и с визибъл ги скривам и показвам.

Много ще съм благодарен ако някой има решение на проблема.

Вече няма проблем :) оправих го

Posted by chbambov (Thu, 15 Feb 2007 11:12:00 +0200)

FileSystemWatcher - double callback (no replies)

За да следя дали даден xml файл е променен и при нужда отново да го прочитам реших да използвам класа FileSystemWatcher, по-долу е малка примерна част от кода:

static void Main(string[] args)
{
FileSystemWatcher watcher = watcher = new FileSystemWatcher(@"c:\");
watcher.Filter = "my.xml";
watcher.NotifyFilter = NotifyFilters.Attributes | NotifyFilters.Size;
watcher.Changed += new FileSystemEventHandler(watcher_Changed);
}
static void watcher_Changed(object sender, FileSystemEventArgs e)
{
Console.WriteLine("file my.xml changed");
}
Проблема който се получава е, че callback метода на практика се извиква два пъти и когато променя и съхраня файла - за една промяна в конзолата ми се изписва два пъти: file my.xml changed
В дебъг установих че наистина метода се извиква два пъти.
Някой има ли идея как да се справя с този проблем?

Posted by Kalina (Mon, 12 Feb 2007 14:13:20 +0200)

Windows Firewall (no replies)

malko e offtopic no imam problem sus firewall-a. Znachi na XP Pro sum i naskoro xvanax nyakolko troyanci deto napravo me razbiha...izkluchixa mi firewall-a :) i sega ne moga da go pusna neshto. Prosto e off i ne mozhe da se pusne..neshto kato disabled. Poglednax vuv sevices no tam servica e pusnat?! Kak da ya pusna otonovo?

Posted by Over The Top (Mon, 10 Apr 2006 13:16:36 +0300)

Re: problem s conection kam baza ot danni (-1 replies)

Ami razbrah si gre6kata,naistina problema e v zadavaneto na imeto na faila.t.e tova SMSREQUESTS_DATA.MDF,okaza se 4e deistvitelniqt (fizi4eskiqt mi fail) e s malki bukvi.Kato go koregirah tragna.
A otnostno v zaka4aneto v Express e to4no takova.

"Data Source=.\\SQLEXPRESS;AttachDbFilename=ime_na_ mdf_fail.mdf ;Integrated Security=True;Connect Timeout=30;User Instance=True";

Posted by Magdlena (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s conection kam baza ot danni (-1 replies)

Аз не съм работил с Express версията на SQL Server и не съм сигурен, че закачането на файл може да стане по този начин. Провери дали името на файла е точно това.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem s conection kam baza ot danni (2 replies)

Izpolzma Windows Service,koito trqbva da se svarje kam baza ot danni.
Za conekciq kam bazata izpolzvam sledniq string:

"Data Source=.\\SQLEXPRESS;AttachDbFilename=D:\\C#Project\\DataBase\\New Folder\\SMSrequestsDB_12.03.06\\SMSREQUESTS_DATA.MDF;Integrated Security=True;Connect Timeout=30;User Instance=True";

kogato startiram servisa mi izliza slednoto saob6tenie:


Unable to open the physical file "D:\C#Project\DataBase\New Folder\SMSrequestsDB_12.03.06\SMSrequests_Data.MDF". Operating system error 32: "32(error not found)".
An attempt to attach an auto-named database for file D:\C#Project\DataBase\New Folder\SMSrequestsDB_12.03.06\SMSrequests_Data.MDF failed. A database with the same name exists, or specified file cannot be opened, or it is located on UNC share.

Interesuva me kak trqbva da si sastavq stringa i kak da zadam patq do bazata za da moga uspe6no da se svarja?

Posted by Magdlena (Thu, 23 Mar 2006 23:19:52 +0200)

Re: sarvarno prilojenie s taimer (-1 replies)

Благодаря за съвета и литературата, мисля че точно това ще ми свърши работа.

Posted by Magdlena (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sarvarno prilojenie s taimer (-1 replies)

Ето една статия: [www.aspfree.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sarvarno prilojenie s taimer (-1 replies)

Mojeli da mi kaje6 ot kade moga da pro4eta kak se pravqt WINDOWS SERVICE (ako moje da e za C#).

Posted by Magdlena (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sarvarno prilojenie s taimer (-1 replies)

Ako pravilno razbiram iziskvaniqta i tova sa vsi4ki saobrajeniq nai podhodq6to bi bilo da bude WINDOWS SERVICE

Web service zavisi ot clienta - t.e. ne moja da startira6 method client da go e izvikal



Posted by Galcho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sarvarno prilojenie s taimer (4 replies)

S pomo6tat na class Timer ot System.Timer sam realizirala prilojenie,koeto na 30 min izvar6va nqkakvi deistviq.
Problema e tam 4e tova prilojenie trqbva da raboti varhu sarvara i da se startira pri vkl. na sarvara (primerno na IIS)sarvar.
Vaprosat mi e kak trqbva da bade realizirano prilojenieto mi, kato web servis li? I kak moga da go instaliram na sarvara i da go svarja s nego, t.e pri vkl. na IIS (ili dr. server )da se vklu4va i moq taimer.
Taimerat trqbva da e izcqlo avtomatiziran, i da zavisi samo ot sarvara, a ne ot deistviqta na potrebitelite.



Posted by Magdlena (Sun, 19 Mar 2006 10:28:45 +0200)

Re: Problem regular expression (-1 replies)

Ами то си има специални метасимволи за нов ред, $ и ^. ВИж хубаво в лекцията за регулярни изрази. Аз лично не бих ползвал \r\n за нов ред. Най-малкото: това е настандартно: под UNIX е само \n, под Windows \r\n, а под MAC е нещо друго. Ползвай си $ и ^ и виж опцията Multiline - тя влияе на regex engine и трябва да се настрои.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Problem regular expression (1 reply)


Zdravejte,
Imam maluk problem s razpoznavaneto na novite redove.
Regex reg = new Regex("(\r\n(?'Test'[^\r\n]{1,35}))");
string testReg = "test \r\n testceta pravim";

no ne moje da razpoznae noviq red...
Ako nqkoj ima ideq...
Pozdravi,
Petrov.



Posted by Petrov (Thu, 09 Mar 2006 23:56:34 +0200)

Re: IE problem (-1 replies)

Ne sum slagal proxy (to si pishe 4e e moa server). Tova koeto napravix e : maxnax enhanced seciruty na IE, posle slojix na Inernet Security - Medium, drugo mai ne sum baral.



Post Edited (02-23-06 16:49)

Posted by Over The Top (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IE problem (-1 replies)

Да не си сложил прокси в IE-то и да пренасочва заявката към друг сървър?

Мартин



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IE problem (-1 replies)

ne ot nastroikite na IE e 6oto sum na 2003 gi opravqx i sa se peebali mai



Post Edited (02-22-06 20:55)

Posted by Over The Top (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IE problem (-1 replies)

Трябва да е включена Integrated Security в IIS. Все пак и на мен ми е странно защо с Mozilla става.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

IE problem (4 replies)

Zna4i imam web server na compa i sum maxnal anonymous access. Kogato browsna saita s IE i mi poista username i password si pisha
za username: vankopc\username
za password: password

i ne moga da vlqza ?!!!?

a kogato napravq su6oto s FireFox stava bez problemi (iz4istil sum Chache-to)!

za6o stava taka...ne go pisha pravilno sigurno ?!

Posted by Over The Top (Thu, 23 Feb 2006 14:46:16 +0200)

Re: (-1 replies)

Hmm. It's great. Rachel Aziani and Amber Lynn Bach and Amanda Lexx

Posted by Yarrik (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DBF file problem (-1 replies)


Da s parametri v WHERE clausa-ta se polucava...
Qvno ne stava v FROM klausata...

Merci za pomoshta.

Pozdravi,
Petrov.



Posted by Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DBF file problem (-1 replies)

Със статична ще стане със сигурност. Съмнява ме дали може да се подаде таблицата като параметър въобще.
За да провериш дали работят параметрите, изпълни заявка в която параметър е where клаузата, а не from.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DBF file problem (-1 replies)

Da ...
sus staticna zaqvka 'Select * FROM fileName' stava...
Prosto qvno prez OLEDB prez parametrite ne se polucava...
Greshkata e "Syntax error in FROM clause."
Prosto qvno ne gi zadavam pravilno.

Pozdravi,
Petrov



Posted by Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DBF file problem (-1 replies)

Сигурен ли си, че таблицата от която се извличат данните може да се подаде като параметър. Странно ми изглежда.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DBF file problem (4 replies)


Nalaga mi se da izvlicam danni ot DBF fajlove dinamicno v zavisimost ot
imeto na fajla ..

string param = " SELECT * FROM ? ";
OleDbConnection conn = new OleDbConnection(connStr);
OleDbCommand command = new OleDbCommand(param,conn);
OleDbParameter paramName = new OleDbParameter("Name",fileName);
command.Parameters.Add(paramName);


no pri execute-a vuznikva freshka za nekorekten sintaksis
pri FROM klausata.

Ako nqkoj ima ideq shte se radvam da q spodeli?

Pozdravi,
Petrov.



Posted by Petrov (Tue, 07 Feb 2006 18:13:34 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)

благодаря много нещата станаха с малко нагаждане на първите колонки и ръчкане в регистриреMartin Kulov wrote:

Posted by welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: C# Algorithms (-1 replies)

Мерси Светлине точно тва муле :) го бех забравил



Post Edited (02-01-06 14:50)

Posted by Over The Top (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)

Досадна е, но решение има.
Напр. ето какво има в твоя connection string : MaxScanRows=8;
Иначе, ето свойството, което трябва промениш на 1: IMEX=1.
Виж тук:

[blog.lab49.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)

и о6те нещо не ми е ясно ако в записите има int i string koi tip 6te izbere? I dolkolko 6te prowerqwa? Mnogo dosadna rabota !!!



Posted by welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)

Какво значи N записа? Колко трябв да са те? Ако са прекаленно много това трансформиране се обезсмисля. Един познат каза че трябвало само да се промени connectionstringa и ще възприема всичко като стринг? Според него трябвало да се сменят някакви 1-ци с 2-ки ама аз нямам такива:

PageTimeout=5;MaxScanRows=8;DefaultDir=C:\Documents and Settings\lvelchev\Desktop\delete\RareRecordsReadExcel;FILEDSN=C:\Documents and Settings\lvelchev\Desktop\delete\RareRecordsReadExcel\RecordMeccaRecordsfinal_23012005.xls.dsn;DriverId=790;DBQ=C:\Documents and Settings\lvelchev\Desktop\delete\RareRecordsReadExcel\RecordMeccaRecordsfinal_23012005.xls;UserCommitSync=Yes;FIL=excel 8.0;UID=admin;Driver={Driver do Microsoft Excel(*.xls)};MaxBufferSize=2048;Threads=3;SafeTransactions=0;ReadOnly=0



Posted by welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)

Когато четеш данни от Excel типа на колоните се определя от първите N записа. Ако тези N записи са ти само числа, всички останали записи трябва също да съдържат числа и при появата на стринг ще се получи грешка. Решението е да направиш така данните, че първите N записа да са ти стрингове, които ти да си cast-ваш сам към числа вместо да оставяш това на Excel.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)

Покажи как четеш данните от Worksheet обекта
това, което си показал е вече допълнителната обработка



Posted by Galcho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)

da no ne samo togawa ami i kogato ima 4islo i string w edna kolona

Posted by welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем при четене на данни от Excel (-1 replies)


Siguren li si 4e ako nqma ni6to w excel kolona to ToString() dawa "" ?

Posted by gdfgfdg (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: C# Algorithms (-1 replies)

Ами е в eMule-то има само една книга по тази тема:
Data Structures and Algorithms with Objhect-Oriented Design Patterns in C#

Дръпни си я оттам.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET 2.0 problem (-1 replies)

ами ако не проблем викай DataBind() в хандлера на бутона...

Posted by Over The Top (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: C# Algorithms (-1 replies)

ако имате на Mandged C++.NET пак става. Трябва ми да е на .НЕТ

Posted by Over The Top (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Как: The viewstate is invalid for this page and might be corrupted? (-1 replies)

Би било интересно да споделиш как се оправи с проблема.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проблем при четене на данни от Excel (8 replies)

Направил съм приложение което чете данни от Excel и генерира SQL скриптове с цел import на тези данни. Става като се запишат данните в един DataSet и след това се изчита таблица от него ред по ред. Проблема е че когато имам числови данни, те не се четът. Ето какво правя:

if((dtr[3].ToString() !="")&&(dtr[3].ToString().Length<150))
{
sTemp += "'"+ dtr[3].ToString() +"', ";
}
else
{
sTemp += "' '" +", ";
}
Може би е от типа на колонките в excel-формата? Но го променях и пак не върви. После се оказа (след многобройни промени в Excel-a) че нищо неможе да се чете дори и стринг от точно тази въпросна клетка. The problem is that i have a lot of cells and it's impossible to check all data by hand.



Posted by welchew (Wed, 01 Feb 2006 15:44:53 +0200)

Re: Как: The viewstate is invalid for this page and might be corrupted? (-1 replies)

Не очаквам да ми отговори някой :(
.....но няма значение, оправих се с проблема ;)

Posted by Marinov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Как: The viewstate is invalid for this page and might be corrupted? (2 replies)

Здравейте.
Направих сайт на ASP.NET, контролите които са включени в страниците съм ги изключил от Viewstate. За да си предавам информацията между страниците използвам Session променливи. Въпреки това ако оставя страницата дълго време без да активирам нищо по нея и при активиране и обръщане към сървъра се връща тази грешка:

HttpException (0x80004005): The viewstate is invalid for this page and might be corrupted.

Имате ли някаква идея как бих могъл да избегна тази ситуация или може би някакъв начин да уловя този Exception?

Благодаря предварително!



Posted by Marinov (Tue, 31 Jan 2006 21:26:54 +0200)

C# Algorithms (3 replies)

ако някой има книга за алгоритми на си шарп ще му бъда благодарен ако я сподели :)

е-майл : vanko.georgiev@gmail.com

благодаря му предварително

Posted by Over The Top (Wed, 01 Feb 2006 14:38:15 +0200)

Re: Active Directory (-1 replies)


Az sym rabotil, ama ni6to ne razbrah kakwo pita6. Obqsni po-to4no kakwo property, kyde kakyw tab?

Posted by Anton Andreev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Active Directory (1 reply)

Nekoi moje li d aokaje malko pomost ... triabw ada naprawi property page waw active directory ... kogato se klikna na user ili grupa i izleza Properties na usera ili grupata da ima tab koito e dobawen ot men... ako nekoi e prawil takowa nesto neka pomogne please ...

Posted by nikomsj (Fri, 27 Jan 2006 15:38:04 +0200)

ASP.NET 2.0 problem (1 reply)

Imam GridView na koeto mu generiram dinami4no kolonite.
Problema mi e s TemplateField-ovete.
Imam si class naslednik na ITemplate,koito implementira InstantiateIn method-a(v nego add-va razni kontroli v container-a,koito e parametar na InstantiateIn).
Oba4e InstantiateIn se vika samo pri DataBind() na GridView-to => togava se generirat i kotrolite v TemplateField-a.

Na stranicata, v koiato izpolzvam gridview-to imam i drugi controli koito pravat postback(naprimer button). Pri natiskane na button-a kato se post back-ne stranicata, iz4esvat kotrolite add-nati v TemplateField-ovete
na gridview-to. Tova e logi4no,za6toto ne se vika metoda InstantiateIn.
No si e bug.

Ako niakoi znae kak da se izmakna ot tazi situacia 6te bada mnogo blagodaren.

Posted by Liubomir FMI (Tue, 31 Jan 2006 21:51:32 +0200)

Re: OdbcConnection и binary data в MSAccess (-1 replies)

Ами значи е като в Java (с JDBC стандарта). Там параметрите нямат имена и се достъпват по индекс. Не се добавят в списък ами просто се пише setString/setInt/setDate(index, value);

В .NET с ODBC предполагам трябва да се добавят параметрите в реда, в който се срещат в SQL заявката, а имената им се игнорират. Иначе няма как да се укаже позицията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: OdbcConnection и binary data в MSAccess (-1 replies)

Аха,
супер

благодаря, че сподели инфото



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: OdbcConnection и binary data в MSAccess (-1 replies)

Здравей, проблемът е, че в заявката не трябва да стои име на параметъра, а въпросителна:

OdbcCommand cmd = new OdbcCommand("insert into myTable(myOLEObjectColumn) values(?)", connection);

Имена се слагат в SQLCommand, а в OLEDBCommand и ODBCComand се използват въпросителни:

For OdbcDataAdapter objects, you must use question mark (?) placeholders to identify the parameters. For the SqlDataAdapter object, you must use named parameters.

Изглежда OLEDB-to "разбира" и от имена, но ODBC-то не.
[msdn.microsoft.com]

Иначе за connectionstring-a на OdbcConnection един DSN ми е достатъчен.



Posted by Nia (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: OdbcConnection и binary data в MSAccess (-1 replies)

Според мен connection string-a не е правилен. Виж тук [1] за правилния стринг.

[1] [www.connectionstrings.com]

А какво все пак е съобщението на изключението?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: OdbcConnection и binary data в MSAccess (-1 replies)

Извинявайте, не съм цитирала правилния код от линка.

следната функция хвърля OdbcException, когато се използва OdbcConection. При използването на OleDbConnection , идентичният код върви:

private void BinaryToDB()
{
// hvyrlq OdbcException
// kogato zamenish odbc s oledb i ostavish syshtiq kod, vsichko e OK
byte[] myData = {0,0,1,0,2,7,0};

OdbcConnection connection = new OdbcConnection("DSN=someDB");
connection.Open();

//OleDbConnection connection=new OleDbConnection(@"provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;data source =""C:\someDB.mdb"" ");
//connection.Open();
try
{
OdbcCommand cmd = new OdbcCommand("insert into myTable(myOLEObjectColumn) values(@myData)", connection);
cmd.Parameters.Add("@myData", OdbcType.Binary,myData.Length);
cmd.Parameters["@myData"].Value=myData;

cmd.ExecuteNonQuery();

//OleDbCommand cmd = new OleDbCommand("insert into myTable(myOLEObjectColumn) values(@myData)", connection);
//cmd.Parameters.Add("@myData", OleDbType.Binary,myData.Length);
//cmd.Parameters["@myData"].Value=myData;
//
//cmd.ExecuteNonQuery();
}
finally
{
connection.Close();
}

}

Как бих могла да вкарам binary data в MSAccess през OdbcConnection?



Posted by Nia (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

OdbcConnection и binary data в MSAccess (5 replies)

Здравейте ,
как бих могла да вкарам binary data в MSAccess през OdbcConnection.
Кода от [www.nakov.com],
но модифициран за OdbcConnection, не върви :

private void ExtractImageFromDB()
{
OleDbConnection dbConn = new OleDbConnection(@"Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\photos.mdb;Persist Security Info=False");
dbConn.Open();
try
{
OleDbCommand cmd = new OleDbCommand("select photo from photos where id=5", dbConn);
byte[] image = (byte[]) cmd.ExecuteScalar();
WriteBinaryFile(@"c:\logo2.gif", image);
}
finally
{
dbConn.Close();
}
}

Въобще възможно ли е използването на Ole object от Access, през OdbcConnection. Ако не , каква е алтернативата?

Posted by Nia (Sun, 18 Dec 2005 14:36:18 +0200)

Re: Directory right (-1 replies)

Здравей,
не знам в .NET Framework да има такава функционалност, но може да използваш API функцията SetNamedSecurityInfo. Тя ще ти свърши работа.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Directory right (1 reply)


Zdravejte,
Interesuvam se dali ima nacin da dam prava na nqkoq
directoriq v runtime?

Pozdravi,
Petrov.



Posted by Petrov (Tue, 29 Nov 2005 23:38:09 +0200)

Re: Презентации на Microsoft в ТУ-София (-1 replies)

Здравейте Велчев,
Аз съм човекът, който е предизвикал гнева Ви с взимането на книги пред очите на всички. Не желая да Ви давам обяснения, тъй като не съм длъжен, но в интерес на истината ще кажа следното:

1. Във факултетите има програми, по които се получават софтуер, книги и курсове, които ВИЕ - студентите - да можете да използвате безплатно. Други хора работят, за да може да се осигури плащането на тези абонаменти, други хора организират достъпа на ВАС до най-новите продукти (и като софтуер, и като книги), други хора работят, за да се организират тези събития, на които ВИЕ да дойдете и да се възмутите.

2. Когато излязат нови книги е естествено те да бъдат получени и от тези лаборатории, които поддържат и се грижат за абонаментите. Когато на масата има 4x50 книги (не държа да съм точен в бройката), мога да Ви гарантирам, че по една от всяка ще отидат там, независимо дали това влиза в разрез с Вашето чувство за справедливост. Други студенти ще оценят възможността да прочетат и научат нещо ново. Вие ще си останете с възмущението.

3. Ако сте слушали внимателно презентациите, при 2-3 въпроса на моите отговори презентаторите казаха: "Това е верният отговор, но на теб награда няма да дадем", тъй като ме познават. Не забелязах обаче, някой да е попитал нещо или да е дал отговор, и да не е бил поощрен с книга или мишка.

4. След приключване на презентациите всички книги, които не бяха дадени като награди, бяха дадени на останалите до края на събитието студенти, пакета с лицензирани версии и безплатния изпит за сертифициране не беше даден на никого, доколкото ми е известно.

5. Аз не чух някой да пита "тъпизми", може би Вашето лично ниво е било доста над това на участниците в събитието...

6. Също така не зная някой да си е докарал пари от това, поне хората, които сме ангажирани с програмата имаме достатъчно професионални ангажименти, от които да се препитаваме, за да не ни се налага да събираме книги за вторични суровини. Казвам го със самочувствието на човек, който е инвестирал време и усилия в своето лично образование и развитие, макар и да не съм Ви известен, и да не желаете да съм.

7. Не зная към кого ще подадете жалба и на какво основание, тъй като сте били поканен на публично събитие, на което никой не се е ангажирал да Ви прави подаръци за това, че сте благоволили да го посетите. Повечето присъстващи получиха това, за което са дошли, а именно информация за новите продукти и технологии. Решението дали да посещавате подобни събития в бъдеще си е изцяло Ваше.

[msdn.tu-sofia.bg]



Posted by Владислав Денишев (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Презентации на Microsoft в ТУ-София (-1 replies)

Здравей

Миналата година в ТУ имаше 20-30 души само защото плакатите за събитието бяха залепени 2 часа преди началния час. Аз съм присъствал на подобни презентации в ТУ, където нямаше места в залата. Така, че ако от Microsoft решат да подминат ТУ в следващите академични години, нека да бъде заради някоя друа причина.
По въпроса за това, че публиката е била пасивна - ами как да е активна, като повечето хора които разбират от подобни неща вече работят, а презентациите се провеждат по средата на делничен ден? Да не забравяме, че и упражненията в ТУ са задължителни.
По въпроса за това как са раздавани наградите немога да кажа нищо, защото просто не съм бил на споменатата презентация.

Поздрави,
Stephan



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Презентации на Microsoft в ТУ-София (-1 replies)

Здрасти Велчев,

става понякога така и аз съм присъствал на подобни инциденти. Бъди сигурен, че ще предам оплакването ти на когото трябва.
Имай предвид, че за всяко нещо си има причина. Може и публиката да е била пасивна.
От друга страна за лекторите не е много приятно след всяка лекция слушателите да намаляват наполовина, ама какво да се прави.
А миналата година имаше също 4ч лекции в ТУ като дойдоха едва 20-30 души. Трябваше може би Майкрософт да кажат "тази година без ТУ".
Не защитавам постъпката, но случват издънки се случват на всеки. Важното е да се търси начин да не се повтарят.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Презентации на Microsoft в ТУ-София (3 replies)

Здеавейте, аз съм студент от ТУ-София и днес в нашият университет имаше поредната презентация на Microsoft. Естествено и аз отидох, и да ви кажа не сам доволен, но както и да е няма да дискутирам качеството на презентациите.

Искам да изразя възмущението си но незнам на кой да се оплача(вече казах на ръководителката на проявата, но без разултат) от побългаряването и шуробадженащината на деня на Microsoft в ТУ-София. Какво имам предвид? Ами през цялото време на проявата пред нас стояха едни предметни награди-клавиатури, мишки, книги. Много ми беше интересно да наблюдавам как книгите се раздаваха - ами ти си мой познат, значи взимай пред очите на всички. Ние трябваше да сме активни и да задаваме тъпи въпроси за да се докопаме до най-добрата награда - безплатен изпит за сертифициране. Забележете, не да отговаряме на въпроси а да питаме. Имаше хора, които питаха и според мен доста активно тъпизми ама все пак нали това се изискваше. Но никои от тях не получи въпросната награда, а тя заедно с по-ценните предметни награди се раздадоха межу представители на Microsoft в ТУ-София, лекторите и други хора, които по-добре че не познавам. Мисля си че това беше идеята на организаторите.

Що за безобразие е това? Най-вероятно си докарват пари от рази работа. Най ме възмущава че през цялото време наградите бяха пред зрителите на проявата, хората наблюдаваха как ставаше въпросното разграбване но никой нищо не каза. За мен това беше унизително. - Българска работа. Ако това са функциите на тези събирания, мискя че са доста по различни. Но просто се отвратих от днешното и едва ли ще стъпя повече на подобна сбирка.

Ще потърся къде да подам жалба, не изкам нищо само малко уважение към студентите от ТУ.



Posted by welchew (Sat, 12 Nov 2005 02:22:19 +0200)

Re: За книгата (-1 replies)

Още не са я напечатали. Чакаме издателя от няколко седмици да я отпечата. След това ще се появи в по-известните книжарници.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

За книгата (1 reply)

Книгата том 1 - Програмиране за .NET Framework може ли вече да се закупи от книжарницата на ФМИ?



Posted by Welchew (Tue, 08 Nov 2005 23:14:33 +0200)

Re: SQL Select (-1 replies)

CREATE PROCEDURE dbo.MyStoredProcedureSearch
@ID int = NULL
@Name varchar(50) = NULL
AS

SELECT [Kakvoto si iskam]
FROM MyTable
WHERE ( (@ID IS NULL) OR (MyColumnID = ID)
AND
(@Name IS NULL) OR (MyColumnName = @Name))


Tova e primer, dano ti svyrshi rabota.

Posted by krasimir (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CAPICOM (-1 replies)

Пропуснали сме regsvr32 capicom.dll, защото считахме , че инсталирайки cc21inst.exe за CAPICOM, dll-a автоматично ще се регистрира.

Балгодаря за помощта, вече всичко е ОК

Posted by Nia (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CAPICOM (-1 replies)

Здравей Ниа,

Проблемът е, че Interop.CAPICOM.dll съдържа САМО дефинициите на CAPICOM.dll - т.е CAPICOM.dll съдържа COM обектите и функционалността им. За да работи CAPICOM трябва да е регистриран на машината.

Накратко deployment на приложение използващо CAPICOM \или всеки друг COM обект\ се прави така:
1. Инсталираш и регистрираш COM обекта на машината - в твоя случай копираш capicom.dll някъде (напр c:\windows\system32\) и изпълняваш командата regsvr32 capicom.dll

2. инсталираш PE файловете на .NET приложението като Interop.CAPICOM.dll може да бъде както в папката на приложението, така и в GAC (ако е силно именувано - signed)

Това са стъпките при ръчна инсталация

Това е - ако имаш проблем пиши пак



Post Edited (11-04-05 11:37)

Posted by Galcho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

CAPICOM (2 replies)

Имаме WinForms приложение , използващо CAPICOM. При стартиране на приложението на друга потребителска машина без .NET, но с инсталиран CAPICOM, се извежда съобщение ‘com object with clsID {nomer} is either not valid or not registered’, въпреки, че в директорията на приложението има Interop.CAPICOM.dll , автоматично добавен от .Net.
Реших, че проблема ще се реши като добавим Interop.CAPICOM.dll в Global Assembly Cache. Създадохме наново Interop.CAPICOM.dll като strong-named assembly от CAPICOM.dll, след което създадохме Setup Project по стъпките:

1.Right-click File System on Target Machine, click Add Special Folder, and then click Global Assembly Cache Folder.

2.By default, the assembly is inserted in the Application Folder (by default, it is a side-by-side installation). Drag the assembly to the Global Assembly Cache Folder.
При тази стъпка освен Interop.CAPICOM.dll(Type Assembly), автоматично се добави и Capicom.dll(Type File) в Global Assembly Cache Folder.(оставихме го така)

3.Build the Setup Project. – изведе се грешка:
File 'capicom.dll' cannot be shared in Global Assembly Cache folder; only assemblies are allowed.
Затова преместихме 'capicom.dll' в System Folder.

Инсталирахме го на потребителската машина. Изтрихме от директорията на WinForms приложението локалното Interop.CAPICOM.dll. Стартирахме приложението и се изведе грешка: File or assembly name Interop.CAPICOM.dll, or one of its dependences, was not found.

Всъщност с този setup не го ли добавяме в Global Assembly Cache?
Като добавка , по време на инсталация , се задава folder , който въпреки успешното завършване на инсталацията го няма.
Къде грешим?

Posted by Nia (Fri, 04 Nov 2005 12:08:29 +0200)

Работа с множество иконки (no replies)

Здравейте,
имам следния проблем.
Някои файлове с иконки (.ico) съдържат повече от 1 иконка. Пример за такива са повечето иконки които се съдържат в shell32.dll на WindowsXP.
Иконките се различават по големина и по битове на пиксел.
Искам да използвам точно определена иконка от този файл и да я сложа в ImageList и да я сложа като ресурсен файл в самото асембли.
Как мога да взема точно определена от няколкото във файла.
Естествено решението - save-ни си само тази, която искаш в отделен файл не ми изглежда приемливо :)
Благодаря предварително !

Posted by Viktor Zhivkov (Fri, 28 Oct 2005 14:06:52 +0300)

Re: Select query, web service, win app (-1 replies)

Zdravej,

temata e interesna i ob6irna zatova ti pra6tam link:
"[www.codeproject.com];
Nadqvam se 4e toj 6te ti pomogne:)
Ako vse o6te ima6 problemi pitaj otnovo!
Uspeh!

Posted by Viktor Zhivkov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Select query, web service, win app (1 reply)

Здравейте,

Имам следното приложение: Sql server<-> Web service<->Windows Forms. Искам да извличам данни и да ги показвам в win form. Но данните може да бъдат и страшно много - да кажем 1000 записа. Как мога да направя, така че да извличам записите на части (примерно извличам и показвам първите 100, след това натискам next, извличам и показвам следващите 100 и т.н.)? Може би още един параметър към web service-а?

Благодаря.

Posted by edi (Wed, 26 Oct 2005 15:38:09 +0300)

Re: XML Serialization (-1 replies)

Ami principno XmlInclude mi vyr6i rabota. Ako gi includna stati4no, stava. No problema e 4e trqbva ot4etite da se generirat ot 1 metod na service-a , a tipovete (clasovete) se 4etat dinami4no ot konfig. file. probvah razni ne6ta s IXmlSerializable, no ne znam kak da napravq GetSchema() da includva i opisanie na zaredenite ot config-a clasove. A moje bi naistina samo pri kompila ciq se pravi toq mapping i posle dori da go realiziram nqkak 4rez GetSchema() to nqma da se izpylnqva "at runtime" :(

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: XML Serialization (-1 replies)

Виж дали атрибута XmlIncludeAttribute ще ти свърши работа. По принцип той се използва при обратния начин - когато връщаш наследника и искаш да се сериализира родителя, но би могло да стане и за твоя случай.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: XML Serialization (-1 replies)

Направи по един уеб метод за всеки вид отчет и той да връща класа, от който е конкретния отчет, а не базовия клас. Това с наследяването няма да сработи, защото WSDL генерира по време на компилация (статично), а не runtime.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

XML Serialization (3 replies)

Imam sledniq problem. pravq Web Service, kojto ima metod generira6t danni za razli4ni ot4eti. metodyt vry6ta obekt ot roditeskiq clas na clasovete , realizira6ti razli4nite ot4eti. Problemyt e ,4e kogato se generira WSDL-a se gen samo vry6taniq tip. Ima li na4in DINAMI4NO da se zadavet tipovete v shemata. Kakva trqbva da e eventualnata realizaciq na IXmlSerializable:GetSchema() , zsa da se slojat vsi4ki clasove za ot4eti kato Choice elementi v shemata?

Posted by ivan (Sun, 23 Oct 2005 18:51:52 +0300)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Няма тънкост. Просто ти е менте инсталацията. Аз съм инсталирал много пъти на различни места VS.NET и няма никакви трудности, само натискаш "NEXT". Дръпни си друга от някъде.

Posted by friend (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Здравей приятел казвам се Смаил от 3-4 години се занимавам с Visual C++ 6.0 но мисля вече да минавам на .NET но така или иначе неможах да инсталирам този пакет.
Значи проблема е в това като тръгна да инсталирам ми иска CD -2 English пък аз такъв диск нямам проблема най вероятно е в това,че сигурно има някоя тънкост която не ми е известна.
ОС ми е ХР Professional
Ако успеете да ми помогнете ще ви бъда благодарен

Posted by smal (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Книгата излезе! (-1 replies)

Поздравления!

Posted by Enchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Книгата излезе! (1 reply)

Уважаеми колеги,

Излезе дългоочакваният първи том на книгата „Програмиране за .NET Framework”, по която работим от 6 месеца. Можете да я изтеглите свободно от следния адрес:

[www.devbg.org]

Книгата е официален учебник за едноименния изборен курс във Факултета по математика и информатика на Софийски университет.



Posted by Svetlin Nakov (Tue, 11 Oct 2005 13:48:13 +0300)

Re: Change Windows User Password (-1 replies)

Blagodarq mnogo za byrzite i kompetentni otgovori!

Pozdravi,

Yawor

Posted by yawor (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Change Windows User Password (-1 replies)

То верно е .НЕТ форум, ама има и друго решение.
В уиндоус 2003 сървър има ремоут администрейшън тулс (или нещо близко по име). Можеш дори през браузър да се логнеш на машината си. С един актив екс.
Можеш да правиш много неща през хттп/хттпс.

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Change Windows User Password (-1 replies)

Ето го прототипа на функцията NetUserChangePassword() от библиотеката netapi32.dll:
[pinvoke.net]

[DllImport("netapi32.dll", CharSet=CharSet.Unicode)]
static extern int NetUserChangePassword(string domain, string user, string oldPassword, string newPassword);



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Change Windows User Password (-1 replies)

Това дето си го замислил не е много хубаво, ама все пак ...
[support.microsoft.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Change Windows User Password (4 replies)

Zdraveite!

Sblyskah se sys sledniq problem: iskam s asp.net web application da si promenq parolata na nqkoi user. Shte dam primer:Da re4em PC-to si mi raboti u nas i az iskam da se logna of fmi na nego da si promenq administratorskata parola i si imam takova prilojenie, koeto ima 4 textboxa-a(username, password, newpassword, confirmnewpasswor) i buton(submit). Znae li nqkoi kak bi moglo da stane tova? Da re4em ako 4rez remote desktop se logna, nqma problem, taka 4e bi trqbvalo i prez Web prilojenie, raboteshto na moq komp, syshto da nqma problem.
Molq,ako ne sym se izrazil pravilno da me pitate, shte probvam da poqsnq.

Predvaritelno blagodarq.

Posted by yawor (Mon, 10 Oct 2005 12:15:30 +0300)

Re: Изпълнение на програми през определен период от време, база от данни (-1 replies)



Ще прочета за DTS и ще видя дали сте ми свърши работа.

Мерси.

Posted by edi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Конфликт - Мерси (-1 replies)

Транзакции се ползват, когато една бизнес операции се състои от няколко SQL заявки. В случая с прост INSERT имаш 1 бизнес операция и 1 SQL заявка - не ти трябва транзакция.

Пример, в който ти трябва транзакция е следният:

Имаме потребители (таблицса Users) и групи (таблица Groups). Бизнес операцията "добавяне на потребител" се състои от две операции:
- добавяне на потребителя в таблицата Users
- добавяне на новия потребител в някоя група в таблицата Groups
Ако едната от двете операции е неуспешна, цялата бизнес операция е неуспешна и трябва да се анулира транзакцията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

SQL Конфликт - Мерси (-1 replies)

Наков - мерси,
точно този отговор исках да получа да се успокоя, че не правя голяма грешка в програмата си. Ако можех да си пусна два QueryAnalizer - a и да изпълня insert едновременно нямаше да питам.
Но ми прави впечатление, че всички работят с транзакции, но когато те не са нужни не знам защто трябва да се ползват. Когато има само едно вмъкване то трябва да се ползва прост INSERT, ако хвърли Exception - добре голяма работа, защото нищо друго независи дали Insert -a е изпълнен.
Благодаря и за разясненията за конфликтните ситуации и как те се решават с транзакции.



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Конфликт? (-1 replies)

При INSERT няма как да се получи конфликт. Един INSERT може да е неуспешен само ако нарушава някакъв constraint, но това няма нищо общо с въпроса.

Когато два потребителя едновременно вмъкват данни, данните се вмъкват едновременно без проблем. SQL Server се грижи да не се омаже таблицата, която се модифицира, ако се засекат двете операции).

Изчакване не се получава, т. е. и двете команди ще се изпълнят веднага.

Изчакване може да се получи само ако нивото на изолация е SERIALIZABLE и в транзакцията се изпълняват няколко команди (не само този INSERT). В случая няма нужда да се задава такава изолация.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Конфликт? (-1 replies)

Виж това [1].
Ако не отговори на въпроса ти, моля те да го зададеш отново, защото е малко неясен.

[1] [msdn.microsoft.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Конфликт? (-1 replies)

В MS SQL Server всяка заявка сама по себе си е транзакция и може да и се задава ниво на изолация.

Това по спомен - на тази машина нямам инсталиран SQL Server за да го проверя на 100% но по-късно вечерта мога да потвърдя.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Конфликт? (-1 replies)

Доколкото знам транзакции се използват когато имаме поне два последователни вмъквания в базата, за да може ако едното даде Exception да се върне старото състояние. В случая вмъквам един ред, но хипотетично и друг може да вмъкне едни ред в същата таблица, по едно и също време. Дали има проблем с това?



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Конфликт? (-1 replies)

Това, дали е възможно да се получат такива конфликти зависи от нивото на изолираност на транзакцията. То определя до каква степен паралелно изпълнявани транзакции могат конкурентно да четат и пишат, т.е. в кои случаи едната транзакция изчаква другата да приключи работата си. В MS SQL Server 2000 възможните нива са 4 и се променят по следния начин:

SET TRANSACTION ISOLATION LEVEL
{
READ UNCOMMITTED
| READ COMMITTED
| REPEATABLE READ
| SERIALIZABLE
}

Възможните стойности са изредени в нарастващ ред на строгостта си, т.е. при READ UNCOMMITTED има най-голяма опасност от конфликти, но и се губи най-малко време в изчакване, докато при SERIALIZABLE ситуацията е противоположна.

В SQL Server 2005 е добавено още едно ниво - SNAPSHOT.

Подразбиращото е READ COMMITTED и мисля, че при него не могат да се получат споменатите конфликти, а при стартиране на няколко Update-а един ще мине последен и ще замаже предишните, но все пак нека се изкаже някой, който е по-навътре с SQL Server.



Post Edited (10-07-05 16:52)

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

SQL Конфликт? (7 replies)

Има ли конфликт ако от две или повече места се вмъква ред в една и съща таблица от базата данни по едно и също време?
Ако да кажете как се решава той? Аз поне си мисля че такъв няма - все едното вмъкване ще бъде преди другото? Конфликтите са ако се вземе съдържание обнови се локално от няколко места и при UPDATE - a не се знае кое да се приеме? За друго конфликти немога да се сетя?



Posted by Welchew (Sat, 08 Oct 2005 10:58:56 +0300)

Re: Изпълнение на програми през определен период от време, база от данни (-1 replies)

Или пък просто един скрипт, който извиква osql.exe и се наглася като задача в scheduled tasks.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Изпълнение на програми през определен период от време, база от данни (-1 replies)

MS SQL Server 2000 подържа фунцкионалност, наречена Data Transformation Services - DTS пакети, които представляват точно това, което ти трябва - възможност да се изпълняват SQL заявки по определен график без намеса на приложение. Това достатъчно ли е за нуждите ти?

Ако обработката е прекалено сложна и има нужда от намеса на приложение, то може да се реализира като Windows Service - приложение без графичен потребителски интерфейс, което би могло да се стартира автоматично при стартиране на машината и периодично да се обръща към базата.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Изпълнение на програми през определен период от време, база от данни (3 replies)

Здравейте,

Имам следния проблем:

През определен период от време (да е параметър, може седмично, веднъж на ден) трябва да изпълнявам някаква обработка на данни (намиращи се в SQL Server)и резултатите да се записват в Server-a. Обработката може и да е по - сложна и времеотделяща. Има ли възможност това да стане като някакви функции в SQL Server-a или е по-добре да изтеглям данните в приложение, да правя каквото ми трябва и да записвам резултатите обратно в Server-a (това приложение какво да бъде - искам да се управлява и администрира от Windows forms )?

Балгодаря.



Posted by edi (Mon, 10 Oct 2005 10:51:03 +0300)

Re: Certificates do not add to store (-1 replies)

За съжаление, няма подобни методи.

Някакви други предположения?

Posted by Nia (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET Mobile session (-1 replies)

Багодаря много, знам че трябва да чета повече преди да питам ама просто сега намам време и затова. Това което ми написа ми помогна много нещата тръгнаха, въпреки че не използвам Principal обекта.



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET Mobile session (-1 replies)

Предполагам че си сложил секцията на неправилно място.
Очевидно обаче има нужда да хванеш и да прочетеш по-сериозно темата.

<authentication mode="Forms" /> -- тук затваряш тага с което по-долния затварящ authentication таг се обезсмисля и най-малкото е невалиден xml

Session["userName"] = TextBoxUserName.Text; -- няма нужда да пазим името на потребителя в сесията, защото може да се извлече по-късно от вградения Principal обект

RedirectToMobilePage("choice.aspx"); -- не трябва да се пренасочва по този начин. Използва се RedirectFromLoginPage.

FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(
TextBoxUserName.Text, false); -- съчетано с горното, този ред се обезмисля.

Както казах, нямам опит с мобилни приложения, но ето един линк. Може да ти е от полза.

[support.microsoft.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET Mobile session (-1 replies)

<authentication mode="Forms" />
<forms loginUrl="login.aspx" />
</authentication>

Си пиша в Web.config и след това при логването

else
{
TextViewLoginError.Text = "Успешно Влизане в Системата";
Session["userName"] = TextBoxUserName.Text;
RedirectToMobilePage("choice.aspx");
FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(
TextBoxUserName.Text, false);
}

И ми излиза следната грешка!
Server Error in '/PDAOrder' Application.
--------------------------------------------------------------------------------

Configuration Error
Description: An error occurred during the processing of a configuration file required to service this request. Please review the specific error details below and modify your configuration file appropriately.

Parser Error Message: Unrecognized configuration section 'forms'
Гледах лекцията на Nakov, въпреки че в примерите това го няма. И преди се мъчех да пусна Fofms автентикация въпреки че незнаех закакво ми е и ми даваша същата грешка



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Сигурно грешката е че в Web.confia -a (-1 replies)

В лекцията за ASP.NET се обяснява как се указва началната страница:


<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
<system.web>
...
<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="Login.aspx" />
</authentication>

<authorization>
<!-- Deny unauthenticated users -->
<deny users="?" />
</authorization>
...
</system.web>
</configuration>



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Сигурно грешката е че в Web.confia -a (-1 replies)

Не задавам каква е началната страница в конфиг файла. Явно това е причината а автентикацията ми е Windows - от IIS всеки може да влиза и след това се влизва във форма за login и се записва сесийна променлива, която показва какъв точно потребител в влязъл. Ето Web.config файла. Кажи къде се указва за обикновенното си ASP.NET, коя е началната страница:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
<appSettings>
<add key="ConnectioString" value = "workstation id=WELCHEW;packet size=4096;integrated security=SSPI;data source=welchew;persist security info=False;initial catalog=PDAOrder"/>
<add key="LogFilePath" value = "C:\\logPDA.txt"/>
<add key="PrintAccountTop" value = "Даначен Номер = 123124234, Булстат = 3242434"/>
<add key="PrintAccountBottom" value = "Благодарим, че ни посетихте"/>
</appSettings>
<system.web>
<!-- DYNAMIC DEBUG COMPILATION
Set compilation debug="true" to enable ASPX debugging. Otherwise, setting this value to
false will improve runtime performance of this application.
Set compilation debug="true" to insert debugging symbols (.pdb information)
into the compiled page. Because this creates a larger file that executes
more slowly, you should set this value to true only when debugging and to
false at all other times. For more information, refer to the documentation about
debugging ASP.NET files.
-->
<compilation
defaultLanguage="c#"
debug="true"
/>
<!-- CUSTOM ERROR MESSAGES
Set customErrors mode="On" or "RemoteOnly" to enable custom error messages, "Off" to disable.
Add <error> tags for each of the errors you want to handle.

"On" Always display custom (friendly) messages.
"Off" Always display detailed ASP.NET error information.
"RemoteOnly" Display custom (friendly) messages only to users not running
on the local Web server. This setting is recommended for security purposes, so
that you do not display application detail information to remote clients.
-->

<customErrors
mode="RemoteOnly"
/>

<!-- AUTHENTICATION
This section sets the authentication policies of the application. Possible modes are "Windows",
"Forms", "Passport" and "None"

"None" No authentication is performed.
"Windows" IIS performs authentication (Basic, Digest, or Integrated Windows) according to
its settings for the application. Anonymous access must be disabled in IIS.
"Forms" You provide a custom form (Web page) for users to enter their credentials, and then
you authenticate them in your application. A user credential token is stored in a cookie.
"Passport" Authentication is performed via a centralized authentication service provided
by Microsoft that offers a single logon and core profile services for member sites.
-->
<authentication mode="Windows" />

<!-- AUTHORIZATION
This section sets the authorization policies of the application. You can allow or deny access
to application resources by user or role. Wildcards: "*" mean everyone, "?" means anonymous
(unauthenticated) users.
-->

<authorization>
<allow users="*" /> <!-- Allow all users -->
<!-- <allow users="[comma separated list of users]"
roles="[comma separated list of roles]"/>
<deny users="[comma separated list of users]"
roles="[comma separated list of roles]"/>
-->
</authorization>

<!-- APPLICATION-LEVEL TRACE LOGGING
Application-level tracing enables trace log output for every page within an application.
Set trace enabled="true" to enable application trace logging. If pageOutput="true", the
trace information will be displayed at the bottom of each page. Otherwise, you can view the
application trace log by browsing the "trace.axd" page from your web application
root.
-->

<trace
enabled="false"
requestLimit="10"
pageOutput="false"
traceMode="SortByTime"
localOnly="true"
/>

<!-- SESSION STATE SETTINGS
By default ASP.NET uses cookies to identify which requests belong to a particular session.
If cookies are not available, a session can be tracked by adding a session identifier to the URL.
To enable cookies, set sessionState cookieless="false".
-->
<sessionState
mode="InProc"
stateConnectionString="tcpip=127.0.0.1:42424"
sqlConnectionString="data source=127.0.0.1;Trusted_Connection=yes"
cookieless="true"
timeout="20"
/>

<!-- GLOBALIZATION
This section sets the globalization settings of the application.
-->
<globalization
requestEncoding="utf-8"
responseEncoding="utf-8"
/>

<!-- FULLY QUALIFY URL FOR CLIENT REDIRECTS
Some mobile devices require that the URL for client redirects be fully qualified.
-->
<httpRuntime
useFullyQualifiedRedirectUrl="true"
/>

<!-- SPECIFY COOKIELESS DATA DICTIONARY TYPE
This will cause the dictionary contents to appear in the local request url querystring.
This is required for forms authentication to work on cookieless devices.
-->
<mobileControls cookielessDataDictionaryType="System.Web.Mobile.CookielessData" />
<deviceFilters>
<filter name="isJPhone" compare="Type" argument="J-Phone" />
<filter name="isHTML32" compare="PreferredRenderingType" argument="html32" />
<filter name="isWML11" compare="PreferredRenderingType" argument="wml11" />
<filter name="isCHTML10" compare="PreferredRenderingType" argument="chtml10" />
<filter name="isGoAmerica" compare="Browser" argument="Go.Web" />
<filter name="isMME" compare="Browser" argument="Microsoft Mobile Explorer" />
<filter name="isMyPalm" compare="Browser" argument="MyPalm" />
<filter name="isPocketIE" compare="Browser" argument="Pocket IE" />
<filter name="isUP3x" compare="Type" argument="Phone.com 3.x Browser" />
<filter name="isUP4x" compare="Type" argument="Phone.com 4.x Browser" />
<filter name="isEricssonR380" compare="Type" argument="Ericsson R380" />
<filter name="isNokia7110" compare="Type" argument="Nokia 7110" />
<filter name="prefersGIF" compare="PreferredImageMIME" argument="image/gif" />
<filter name="prefersWBMP" compare="PreferredImageMIME" argument="image/vnd.wap.wbmp" />
<filter name="supportsColor" compare="IsColor" argument="true" />
<filter name="supportsCookies" compare="Cookies" argument="true" />
<filter name="supportsJavaScript" compare="Javascript" argument="true" />
<filter name="supportsVoiceCalls" compare="CanInitiateVoiceCall" argument="true" />
</deviceFilters>
</system.web>
</configuration>



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Грешката която изписва е: (-1 replies)

Не съм запознат с особенностите на мобилните контроли, но в ASP.NET като логнеш един потребител той получава сесия, с която след като изтече ASP.NET пренасочва потребителя към логин страницата. Ти ползваш ли стандартния механизъм в ASP.NET за аутентификация? В конфиг файла се описва коя е тази логин страница. При теб как е реализирана аутентификацията? Коя ти дава сесията?

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Certificates do not add to store (-1 replies)

Не съм ползвал сертификати от .NET, но виж хубаво дали не си пропуснала да извикаш нещо, примерно метод от сорта на Save(), Persist() или Update(). Поведението, което описваш, ми изглежда сякаш че сертификатът е добавен, а хранилището не е записано.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Web service, file move (-1 replies)

Ами трябва да изпълниш уеб услугата с повишени права, защото по принцип тя работи под потребител "ASPNET", който не може да прави такива неща.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Грешката която изписва е: (-1 replies)

Server Error in '/PDAOrder' Application.
--------------------------------------------------------------------------------

The page requires session state that is no longer available. Either the session has expired, the client did not send a valid session cookie, or the session state history size is too small. Try increasing the history size or session expiry limit.
Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Exception Details: System.Exception: The page requires session state that is no longer available. Either the session has expired, the client did not send a valid session cookie, or the session state history size is too small. Try increasing the history size or session expiry limit.

Source Error:

An unhandled exception was generated during the execution of the current web request. Information regarding the origin and location of the exception can be identified using the exception stack trace below.

Stack Trace:


[Exception: The page requires session state that is no longer available. Either the session has expired, the client did not send a valid session cookie, or the session state history size is too small. Try increasing the history size or session expiry limit.]
System.Web.UI.MobileControls.MobilePage.OnViewStateExpire(EventArgs e) +45
System.Web.UI.MobileControls.MobilePage.LoadPageStateFromPersistenceMedium() +314
System.Web.UI.Page.LoadPageViewState() +18
System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain() +423




--------------------------------------------------------------------------------
Version Information: Microsoft .NET Framework Version:1.1.4322.573; ASP.NET Version:1.1.4322.573 Welchew wrote:

> Правя едно приложение за ASP за мобилни устройства, всичко
> работи добре, но когато оставя емулатора и пощракам пак след
> доста време ми излиза следната грешка:
> The page requires the session state that is no longer available
> ,,,,,,,
>
> и пише че трябва да се увеличи времето на сесията или пък
> session state hystory size is too smal.
>
> Дори и да увелича размера на сесията, тя все ще има край,
> както и времето и. Това значи че все някога ще имам това
> изключение, а аз искам по някакъв начин да го обработя, или пък
> да направя периода "безкраен". Дали трябва преди всяка команда
> във формите да се проверява дали има сесиийна променлива и ако
> не да се препраща на страницата за вход?
>



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Certificates do not add to store (2 replies)

Искам да прехвърля сертификат от един store в друг.
Използвам:
Microsoft.Web.Services2.Security.X509.X509Certificate
Microsoft.Web.Services2.Security.X509.X509CertificateStore
Microsoft.Web.Services2.Security.X509.X509CertificateCollection

X509CertificateStore storeMy = X509CertificateStore.CurrentUserStore(X509CertificateStore.MyStore);
storeMy.Open();

storeMy.Certificates.Add( selectedCertificate ); // selectedCertificate е валиден X509Certificate обект
// или storeMy.Certificates.Insert(1, selectedCertificate);
storeMy.Close();

Няма промяна в съдържанието на store-a, но няма и никакви грешки, независимокоя функция използвам Add или Insert.

Как да прехвърля сертификат?

Posted by Nia (Mon, 03 Oct 2005 09:49:29 +0300)

Web service, file move (1 reply)

Здравейте,

Искам да попитам мога ли през Web service да копирам, трия, местя файлове от харда (Да дам примерно File.Move(path1,path2), където path1 и path2 са пътища в локална мрежа (те имат необходимия достъп за четене и запис))?

Благодаря.

Posted by edi (Fri, 30 Sep 2005 20:04:38 +0300)

Re: ASP.NET Mobile session (-1 replies)

Правя го на ASP.NET за мобилни устройства - проекта ASP.NET Mobile Web Application. И според мен няма автоматична поддръжка, (пот автоматична разбирам нищо да не пиша?) следкато ми гърми това изключение. За тази автоматична поддръжка началната страница се указва при компилиране като StartPage ? и мине ли време се препраща към нея?



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET Mobile session (-1 replies)

Това приложение с ASP ли е или с ASP.NET. Ако е с ASP.NET там си има такава поддръжка и автоматично се препраща към началната страница. Ако го правиш с ASP начина е да направиш един include файл, който да се включва във всяка страница и първото нещо което прави да е проверка за изтекла сесия.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.NET Mobile session (9 replies)

Правя едно приложение за ASP за мобилни устройства, всичко работи добре, но когато оставя емулатора и пощракам пак след доста време ми излиза следната грешка:
The page requires the session state that is no longer available ,,,,,,,

и пише че трябва да се увеличи времето на сесията или пък session state hystory size is too smal.

Дори и да увелича размера на сесията, тя все ще има край, както и времето и. Това значи че все някога ще имам това изключение, а аз искам по някакъв начин да го обработя, или пък да направя периода "безкраен". Дали трябва преди всяка команда във формите да се проверява дали има сесиийна променлива и ако не да се препраща на страницата за вход?



Posted by Welchew (Sun, 02 Oct 2005 13:05:55 +0300)

Re: APS.NET: Status saob6tenie mejdu submit i load na edna i sa6ta ASPX stranica (-1 replies)

Сещам се за два начина:

1) единият е с JavaScript - преди submit на формата показваш съобщението. Когато формата се обработи от сървъра, тя ще замени текущата страница с тази, която сървъра върне и така съобщението "моля изчакайте ще изчезне". Можеш да използваш скрит DIV или нещо подобно.

2) Изпращаш формата на 2 стъпки:

- при първо изпращане показваш скритото поле "моля изчакайте" и след това с JavaScript след зареждането изпращаш формата наново

- при второто изпращане новата страница ще замести старата и съобщението ще изчезне



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

APS.NET: Status saob6tenie mejdu submit i load na edna i sa6ta ASPX stranica (1 reply)

Zdravejte,
trqbva da napravq status saob6tenie ot roda na "va6ata zaqvka se obrabotva" ili ne6to takova, koeto da se izpisva pri natiskane na buton ot aspx stranica. Sled preklu4vaneto na postback-a pri vra6taneto na resultata trqbva tozi text da iz4ezne i da se poqvi sa6tata stranica sas resultata.
Ne sam siguren 4e vi go obqsnih razbiraemo :(
Iskam da napravq ne6to podobno na Loading... pri logvaneto v gmail.
Blagodarq predvaritelno!

Posted by Viktor (Tue, 27 Sep 2005 15:54:20 +0300)

Bidirectional data binding in Spring.NET (no replies)

Използвал ли е някой Bidirectional data binding-a от Spring.NET. Аз се опитах да го подкарам, но постоянно ми хвърля глешки от вида: "System.InvalidCastException: Specified cast is not valid".

Поздрави,
Stephan



Posted by Stephan (Tue, 27 Sep 2005 11:07:20 +0300)

Re: Отново и Отново - въпроса си стои (-1 replies)

хвърли око и на това
[msdn.microsoft.com]

ако числова колона искаш да я покажеш като парична единица просто пишеш "C" или "c" - без кавичките
това работи при мен

ако ти трябва нещо по-специфично пиши и ще се опитаме да помогнем :)



Posted by Galcho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Отново и Отново - въпроса си стои (-1 replies)

Хора, съветите които давате пробвали ли сте ги че работят или? Ясно ми е как се форматира стринг ставаше въпрос какво точно се пише в диалога, чиито път указах. Защото вашите предложения просто невървят при мен. Не бих ви досаждал n пъти ако пишеше някаде как става това. Ама все пак някакви предложения ?



Posted by Petar Petrow (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Отново и Отново въпроса си стои (-1 replies)

Хора, съветите които давате пробвали ли сте ги че работят или? Ясно ми е как се форматира стринг ставаше въпрос какво точно се пише в диалога, чиито път указах. Защото вашите предложения просто невървят при мен. Не бих ви досаждал n пъти ако пишеше някаде как става това. Ама все пак някакви предложения ?



Posted by Petar Petrow (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Select (-1 replies)

Ами сещам се за това:

SELECT coln1, coln2 From table1 Where (((coln1 = @value1) OR (@dontusecoln1)) AND ((coln2 = @value2) OR (@dontusecoln2))

и задаваш TRUE или FALSE за @dontusecoln1, @dontusecoln2


Другият вариант е с LIKE:

SELECT coln1, coln2 From table1 Where ((coln1 LIKE @value1) AND (coln2 LIKE))

и задаваш '%' като стойност, което винаги е истина за LIKE оператора (само пробвай с NULL колона, че не знам какъв е резултата от NULL LIKE '%')



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Select (-1 replies)

Я виж с @value='%'.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Select (-1 replies)

я пак :)



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

SQL Select (4 replies)

Как може да направя SQL заявка Select и да търся по всички колони, но ако реша да търся не по всички колони какво трябва да въведа за остналите така, че да открива всички данни.
Select coln1, coln2 From table1 Where ((coln1 = @value1) AND (coln2 = @value2)) ,така че value2 да не дава ограничение за търсене и да извежда всички резултати от таблицата.



Posted by Srebren (Fri, 04 Nov 2005 12:10:43 +0200)

Re: 2 Windows Forms Проблема (-1 replies)

За картинката в менюто ще трябва да използваш някоя външна библиотека. Все още няма поддръжка в .NET доколкото знам.

За иконата, ако става въпрос за конзолно приложение отваряш Properties на приложението и там в Common Properties/General има Application Icon. Като зададеш нова икона ще промениш иконата на приложението ти в explorer-a. Същото е и за Windows Forms приложение.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET authentication (-1 replies)

Както се казва - при мен работи. Дай да видим целия config файл :)



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za 15ti Septemvri (-1 replies)

абе каква е тази цензура тука?!?! дали разбира че приказвам за MS??? просто исках да кажа големи фекални маси?!?!?!?!??!?!

Posted by h (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 2 Windows Forms Проблема (-1 replies)

Здрасти.
Това за картинките май ще го има в следващата версия, но не се надявай че това ще стане скоро, а дори и да стане най-вероятно няма да върши работата за която е предназначено. Аз от личен опит започвам да се убеждавам че .Net е един голям недовършен, недомислен и неоправдано скъп BIG ****!

Posted by h (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.NET authentication (-1 replies)

Не съм размествал секциите. Нито в кода, нито в къщи. :)
Просто не съм показал целия web.config файл, а само тази част която смятам за важна.



Posted by Srebren (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET authentication (-1 replies)

Предполагам, че не си сложил authentication тага в system.web секцията.
Ако си размествал секциите е възможно да се е оказал извън system.web.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.NET authentication (3 replies)

Искам в ASP.NET да реализирам страница default.aspx за индентификация като използвам namespace using System.Web.Security и метода GetAuthCookie, който създава индентификационна "бисквита" за индентифицирания потребител.
В Web.Config съм активирал Forms authentication, задал съм индентификазионната форма default.aspx и суфикса на бисквитите .ASPXFORMS. Забранил съм достъпа за анонимните потребители с <deny users="?"/>
<authentication mode="Windows" />
<forms loginUrl="default.aspx" name=".ASPXFORMS"/>
</authentication>
<authorization>
<deny users="?"/>
</authorization>
Използвам собствен механизъм за сигурност със сесийни променливи, с които пренасочвам потребителя към web формите:
Session["usrName"]=username;
Session["usrRole"]=Role;
FormsAuthentication.GetAuthCookie(username, false);
switch (Role)
{ . . . }

При компилация се получава следната грешка:
Configuration Error
Description: An error occurred during the processing of a configuration file required to service this request. Please review the specific error details below and modify your configuration file appropriately.
Parser Error Message: Unrecognized configuration section 'forms'
Source Error:
Line 41: <authentication mode="Windows" />
Line 42: <forms loginUrl="default.aspx" name=".ASPXFORMS"/>
Line 43: </authentication>

Source File: c:\inetpub\wwwroot\Diploma\web.config Line: 42

Ако някой има нещто предвид да ми пише.



Posted by Srebren (Fri, 23 Sep 2005 11:30:49 +0300)

Re: dataGrid ->TableStyles->GridColumnStyles- >Format (-1 replies)

И с този стринг ни6то не става, (мислех си че с С2 задавам някакво отместване, ама съм сгрешил). Проблема е че форматиращия стринг го слагам в dataGrid ->TableStyles->GridColumnStyles- >Format и там можеби нетрябва да се пише както горните примерчета от codeproject, а нещо друго.



Posted by Petar Petrow (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: dataGrid ->TableStyles->GridColumnStyles- >Format (-1 replies)

Форматиращият низ трябва да е {0:c}. Какво трябва да значи {0:C2}?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: dataGrid ->TableStyles->GridColumnStyles- >Format (-1 replies)

Ето какво намерих по въпроса.

[www.codeproject.com]

privatevoid radioButton2_CheckedChanged_1(object sender, System.EventArgs e)
{
//this block will help you to simply clear the existing
//style of datagrid and will help you to keep
//its default style.
DataGridTableStyle DefaultStyle =new DataGridTableStyle();
dataGrid1.TableStyles.Clear ();
DefaultStyle.HeaderBackColor = Color.Red;
DefaultStyle.AlternatingBackColor = Color.LightGray;
dataGrid1.TableStyles.Add(DefaultStyle);
}
//this will help you to show datarow in alternate color
DcStyle1.AlternatingBackColor=Color.Gold;

//this will help you to show data in currency form
textColumn.Format=System.String.Format("c",textColumn.TextBox);
//this will format and show the date in yyyy-MMM-dd format
textColumn.Format=System.String.Format("yyyy-MMM-dd",textColumn.TextBox);

//this will format and show the date in dd-MMM-yyyy format
textColumn.Format=System.String.Format("dd-MMM-yyyy",textColumn.TextBox);

//this will help you to show the time information excluding the date.
textColumn.Format=System.String.Format("hh:mm:ss",textColumn.TextBox);

Проблема е че тук нещата стават като не чрез дизайнера - т.е. чрез кликане във свойствата, а програмно. Аз имам прекаленно много таблици и данни в тях и ме мързи всичко да пиша, затова опитах да сложа някакъф форматираш низ за колонка от таблица, но нищо нестава. Мисля си че във свойство формат трябва да се пише някакъв форматираш низ, например: "{0:C2}" Опитах и с кавички и без, но се виждат скобите, както и C2, на мястото на 0 се попълват данните. като кавичките се анулират. Как да се справя с проблема, направо съм забил отвсякъде, сигурно е нещо просто елементарно, ама немога да се сетя !



Posted by Petar Petrow (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с Тооlbox-a при VC# 2005 (-1 replies)

Ами отвори Windows Forms приложение. Вероятно си отворила конзолно или някакво друго приложение.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проблем с Тооlbox-a при VC# 2005 (1 reply)

Здравейте,

отварям си нов проект (win app) и всички елементи, контроли и т.н. които се намират в Toolbox-a (с изключение на тези в Data-раздела) са потъмнени и не могат да се "влачат" до формата. Изкажете предположения какво не съм направил както трябва или с каквото можете ми помогнете. Благодаря Ви!

Posted by G-ia (Thu, 22 Sep 2005 13:55:16 +0300)

Re: dataGrid ->TableStyles->GridColumnStyles- >Format (-1 replies)

Ето извадка от MSDN по въпроса: "Тo format the data display, set the Format property of the DataGridTextBoxColumn class to one of the formatting values. For more information about valid formatting values, see Date and Time Format Strings and Standard Numeric Format Strings."

Погледни лекцията за стрингове и форматиране: [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

dataGrid ->TableStyles->GridColumnStyles- >Format (7 replies)

Имам Windows Form приложение, и dataGrid в него. Като избера свойството TableStyles, създам нов стил, и след това отида на свойството на създанения стил: GridColumnStyles - Collection и си добавям елементите, които искам да визуализирам в DataGrida. Всеки един добавен елемент към колекцията има свойството Format. Извинявам се за глупавия въпрос, но наистина не намерих нищо за това свойство, а предполагам че сте го ползвали. Предполагам, че е за форматиране на съдържанието на визуализирания стринг в отделната колонка, но със стандартното форматиране на стринг нищо не стана. Ако някой е използвал това свойство да отделните елементи, нека напише какво всъщност прави-може ли да извежда например число, като парична единица? Дайте примери как се ползва!



Posted by Petar Petrow (Tue, 27 Sep 2005 10:34:12 +0300)

Implementing Front Controller Pattern in ASP.NET (no replies)

Здравейте

Опитвам се да направя имплементация на Front Controller Pattern-a в ASP.NET приложение, както е описано в Enterprise Solution Patterns Using Microsoft .NET. Там обаче въобще не се споменава как ще се обработва view state-а и т.н. Някой опитвал ле се е да прави такова нещо.
По-конкретно ме интересува някое добро решение, подобно на Strurs за Java но реализирано и поддържащо възможностите на ASP.NET. Из интернет са започнати някой проекти като Maverick.NET Castle Rail и т.н., но те са основно портвани от Java и се губят предимствата на .NET.

Поздрави,
Stephan.



Posted by Stephan (Tue, 20 Sep 2005 18:01:49 +0300)

Re: SQL - Тригери - вмъкване едновременно в две таблици (-1 replies)

Благодаря на всички за мненията. Трябваше първо да прочета урока за тригерите по-подробно и нямаше нужда да питам. Това е решението на проблема:

CREATE TRIGGER opit ON [dbo].[ACCOUNT]
FOR INSERT
AS
INSERT Into [dbo].[ACCOUNT_WAITER] ([AccountID], [TableNumber], [WaiterUserName])
Select [AccountID], Inserted.[TableNumber], [TABLE].[WaiterUserName] from Inserted INNER JOIN
[TABLE] ON Inserted.TableNumber = [TABLE].TableNumber


Вмъквам в таблицата ACCOUNT_WAITER данни, които се вмъкват в ACCOUNT, но понеже ме интересува и потребителското име на сервитьора го взимам от раблицата TABLE.



Posted by Petar Petrow (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: External application (-1 replies)

Hi,

Ne vijdam kakuv e problema
pri men dolniq red raboti bez problem

System.Diagnostics.Process.Start("notepad.exe");

Startiram go ot WindowsForms application ot OnClick event-a na edin buton i sled tova zatvarqm prilojenieto kato notepad si ostava da raboti

sus zdrave

Galin Iliev



Posted by Galcho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

External application (1 reply)


Dali ima nacin ot edno prilojenie da startiram drugo,
sled koeto purvoto prilojenie da spre da raboti,a vtoroto da
produlji.Probvah s System.Diagnostics.Process no ne moga
da spra purvoto prilojenie bez da spra vtoroto.

Pozdravi,
Petrov.

Posted by Juli (Mon, 19 Sep 2005 18:05:50 +0300)

Re: Принтиране на касови бележки (-1 replies)

Ами трябва ти някакво техническо ръководство за този принтер - трябва да арзбереш какви са му командите и по какъв интерфейс се изпращат, след което да си напишеш модул, който праща такива команди и печата като пич.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Принтиране на касови бележки (-1 replies)

Незнам но попринцип фискален принтер се нарича, защото има фискална памет. Там се записва информация за касовите бележки, принтирани от него. Това е с цел като дойдат данъчните на ревизия да видят какво точно е станало. Принтера е запечатан и тази памет се трие през определено време.
С това изкам да кажа, че дори да успея да изпринтирам нещо като касова бележка трябва да направя така, че да се запише нещо в паметта. (например продукт - цена). Това прави задачката много сложна при положение, че не разполагам с такова устройство реално. Така че сигурно ще се откажа след някой друг ден на проби :)
Благодаря за отговора все пак!

Posted by Petar Petrow (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL - Тригери - вмъкване едновременно в две таблици (-1 replies)

Zdravei,

Mislq che tova koeto iskash da napravish ne se pravi po nachina po koito se opitvash. Principno, vseki trigger ima dostyp do dve mnogo specialni
tablici: Deleted I Inserted. Kogato si vyv scope-a na edin trigger, v tezi 2 slujebni tablici se namirat zapisite koito shte bydat ili sa bili promeneni (v zavisimost ot tova kakyv trigger imash, instead of ili after trigger). Taka che tova koeto prosto trebe da napravish e da vidish v Inserted kakvi zapisi ima I da gi insert-nesh v drugata tablica v koito iskash.

Eto ti edin article po temata:
[msdn.microsoft.com]
b/cm_8_des_08_0lo3.asp

Pozdravi,
George Ivanov
www.givanov.net

P.S. Tozi reply go bqh pusnal po rano no ne znam zashto ne se publish-na!

Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL - Тригери - вмъкване едновременно в две таблици (-1 replies)

Здравей

Разгледай документацията на SQL Server за таблиците INSERTED и DELETED.

Поздрави,
Stephan



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL - Тригери - вмъкване едновременно в две таблици (-1 replies)

Тази функция е много готина само - видях че взима индекса на последния елемент, само че във тригер неможе да се използват вложени селекти например:
CREATE TRIGGER INSERT_REPORT ON [ACCOUNT]
FOR INSERT
AS
Insert Into ACCOUNT_WAITER ([AccountID], [WaiterUserName], [TableNumber])
VALUES((SELECT SCOPE_IDENTITY()) , SELECT Waiter From ACCOUNT Where ACCOuntID = (SELECT SCOPE_IDENTITY()) ,........

Ако имаш предложения как да го използвам това SCOPE_IDENTITY във тригер ?
Поне си мисля че проблема може най-добре да се реши с тригер- да не услужнявам логиката на приложението с допълнителни вмъквания в архивната таблица



Posted by Petar Petrow (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Принтиране на касови бележки (-1 replies)

Ако драйверите за наред, би трябвало да си печаташ на фискалния принтер, точна както на обикновения. Има, обаче една особеност.

Ако фискалният ти принтер не разбира от PostScript, е възможно от Windows да не можеш да печаташ на него.

Трябва да хванеш ръководството за принтера (трябва да има нещо такова) и да му видиш командите.

След това отваряш LPT порта на ниско ниво и почваш да бичиш команди директно към принтера, както преди 15 години печатахме под ДОС.

Чувал съм за подобни проблеми - не всички принтери поддържат графичен режим, някои поддържат само текст и с тях Windows може да не се справи.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Принтиране на касови бележки (3 replies)

Изкам програмата ми да принтира касови бележки. Направил съм да принтира текста от текстбокс, в който се зареждат всички поръчки образуващи дадена сметка. Само, че ги принтира във формат А4.- принтирам на виртуалния принтер на Adobe Acrobat Writer. Намерих драйвъри за фискални принтери, (все пак касовата бележка се принтира на такива), но като дам да принтира на файл ми този файл немога да го отворя и ми се струва че не6то неправя както трябва. Пробвах да намаля размера на принтираната страница, но пак нищо.
Ако някой е имал подобен проблем да пише. Или пък ако има знае каде има драйвери за нефискални принтери, които принтират в много малък формат!



Posted by Welchew (Mon, 19 Sep 2005 15:48:33 +0300)

Re: SQL - Тригери - вмъкване едновременно в две таблици (-1 replies)

Използвай SCOPE_IDENTITY.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

SQL - Тригери - вмъкване едновременно в две таблици (5 replies)

Въпроса ми е следния: Искам когато въведа данни в една таблица, част от въведените данни да се въведът и в друга - служеща за статистика. Ясно е че е най-добре да използвам тригер, но незнам как да вмъкна в новата таблица точно данните от последния запис в старата.
CREATE TRIGGER INSERT_АRCHIVE ON [ACCOUNT]
FOR INSERT
AS
Insert Into ACCOUNT_WAITER ([AccountID], [WaiterUserName], [TableNumber])
VALUES(SELECT AccountID FROM ACCOUNT WHERE AccountID<,'tim', 2)- Ето тук трябва понякакъв начин да селектирам последно въведения ред, но немога да се сетя как точно?

Надявам се че сте ме резбрали. Благодаря предварително за отговирите!!!



Posted by Petar Petrow (Tue, 20 Sep 2005 11:26:03 +0300)

Re: Unicode query string (-1 replies)

До някъде си прав. Аз открих отговора.
Трябва да се направи HtmlDecode на стринга.

Благодаря за отговора.



Posted by Lili (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Unicode query string (-1 replies)

Малко гадая, но според мен ще стане ако направиш URLEncode на Unicode стринга ти и тогава да го добавиш като параметър.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Unicode query string (2 replies)

Имам един въпрос. Използвам онлайн услуга за превод от немски на английски. За да използвам тази услуга в моя сайт трябва да направя заявка, в която да подам като query string, текста за превод.
Пример:
[www.systranbox.com]

Проблемът е, че използвам Unicode символи и когато правя заявката- стринга за заявката има следния вид:
[www.systranbox.com]; #252;nschen
Тогава сайтът, който извършва услугата приема, 4е текстът за превод е само w, т.е. всички символи до първия Unicode символ (най-вероятно защото приема & #252 като нов query string)
Ако някой има представа как мога да разреша този проблем, ще се радвам ако пише.

Благодаря.



Posted by Lili (Tue, 13 Sep 2005 15:20:08 +0300)

Re: BitmapInfo (-1 replies)


Uspqh da si resha problema.

Pozdravi,
Petrov.

Posted by Juli (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

www.freepornoerotica.us (no replies)

www.freepornoerotica.us

Posted by www.freepornoerotica.us (Wed, 07 Sep 2005 19:04:19 +0300)

www.freepornoerotica.com (no replies)

www.freepornoerotica.us

Posted by www.freepornoerotica.us (Wed, 07 Sep 2005 19:00:21 +0300)

BitmapInfo (1 reply)


Zdravejte,
Imam edin bitmap kojto trqbva da go preobrazuvam do
IntPtr BitmapInfo. Ako nqkoj se e sbluskval s podoben problem, shte se radvam da pomogne.

Pozdravi,
Petrov.

Posted by Juli (Thu, 08 Sep 2005 12:11:45 +0300)

Re: vupros za 15ti Septemvri (-1 replies)

Най-добре сле 15-ти пипши един меил за да ми напомниш за оценката, че да не стане грешка. Още не съм взел протоколите за изпита.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vupros za 15ti Septemvri (2 replies)

Zdr. Az sum edin ot horata, koito se iaviavaha na predvaritelnata sesia za .Net Framework prez mesec iuli, no imeto mi beshe v onzi spisuk ot hora, koito gi niamashe v protokolite togava. Vuprosut mi e : triabva li da idvam li4no na 15-ti ili moga da raz4itam 4e ocenkata ste mi bude nanesena sega v protokolite i bez da buda tam. Blagodaria.

Posted by Dimitar Voynov (Fri, 23 Sep 2005 00:04:22 +0300)

2 Windows Forms Проблема (2 replies)

Имам следните два въпроса:
1. Как може към едно меню да се изобразява картинка - иконка до текста на менюто, както е направено при всички професионални програми?
2. Как да си сменя иконката на Windows Forms приложение - става въпрос за иконката на самото exe- т.е. асембли, а не иконката на Формата на приложението?

Ако знаете къде пише как стават тия работи може да постнете и някои линк, за съжаление аз поне не намерих такава информация.



Posted by srebren (Fri, 23 Sep 2005 11:42:37 +0300)

Re: CrystallReports (-1 replies)

Можеш да споделиш тук как се оправя проблема.

Crystal Reports не се използва всеки ден и затова проблемите с него са специфични и е нормално да изискват повече борба. Доколкото знам, напоследък има тенденция за мигриране към SQL Server Reporting Services, но не съм сигурен дали се поддържа друга база освен MS SQL Server.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CrystallReports (-1 replies)

Опвих си проблема :)

Posted by welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: asp 2.0 (-1 replies)

Здравей,

проблема на който си се натъкнал се срещаше във версиите на VS 2005 преди CTP May 2004. С новите версии на продукта, проблема не съществува. Това което можеш да направиш е:

1. Да преинсталираш VS 2005 и ASP.NET 2.0, използвайки по-нова версия на VS 2005. Мога да гарантирам, че тези след май 2004 съдържат таб-а със версията на ASP.NET.

2. Да преинсталираш IIS на машината. След самото преинсталиране можеш да инсталираш и ASP.NET, посредством използването на aspnet_regiis.exe команден инструмент.

3. Можеш и да опиташ да използваш aspnet_regiis.exe за пререгистириране на ASP.NET за даден сайт (или виртуална директория...). Разгледай опциите на командния инструмент aspnet_regiis.exe за повече информация.

Имай в предвид, че принципно при инсталиране на софтуер, който е в нестабилна версия (като VS 2005 - CTP, BETA 1, BETA 2, т.н.) не се препоръчва това да става на машината, която ползваш за работа - използвай виртуални машини за целта, или ако хардуера ти не го позволява, можеш да разчиташ на втора инсталация на операционната система.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

asp 2.0 (1 reply)

Zdravejte!
Imam sledniq problem.Instalirah nowoto visual studio.net 2005 na komputer na koito imah instalirano visual stidio.net 2003.Kato resultat sega ot visual studio.net 2003 nemoga da startiram web proekt v debug rejim.
Samiq proejt inache se kompilira.Kompilirat se i web proektite pod visual studio.net 2005.
Zapochnah da se rovq iz razni saitove za vuzmojniq problem.Namerih che problema e che v IIS Manager trqbva da se poqvi tab kojto da prevkluchva mejdu dvata vida asp.Obache se okazva che takuv tab az nqmam v moq iis.
Ako nqkoj se e sbluskval sus podoben problem i znae kak se reshava neka da kaje.
predvaritelno v blagodarq :)

Plamen

Posted by plamen (Sat, 27 Aug 2005 19:55:20 +0300)

CrystallReports (2 replies)

Имам следния проблем: Трябва в репорт да извличам данни чрез SQL заявка - SELECT, които да има клауза WHERE примерно за някакъв период от време за да направя отчета за този период, но немога да разбера как програмно да се справя с проблема, така че след WHERE да мога да променям заявката, чрез диалог например. Не мога да открия как се променя този селект, такаче да променям данните, които обхваща репорта.
Мисля си и за един друг начин да направя репорт набазата на VIEW в базата данни, но незнам как да му променя клаузата WHERE повреме на работата на програмата.

Благодаря предварително за отговорите ви!!! Можете да пишете и на welchew@abv.bg.



Posted by Welchew (Fri, 02 Sep 2005 20:40:53 +0300)

Re: Септември (-1 replies)

Изпитите по "Качествен програмен код" и "Програмиране за .NET Framework" през есенната сесия за 2004/2005 г. ще се проведат на 15 септември (четвъртък) от 14:00 часа в зала 326 на ФМИ.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

PR-Models presents: www.lia-model.com (no replies)

PR-Models Agency proudly represents new Portfolio Site of wonderful model Lia - [www.lia-model.com]

PR-Models Agency Site - [www.pr-models.com]

Posted by PR-Models (Thu, 25 Aug 2005 15:09:52 +0300)

Re: Resx files ot Dev Studioto (-1 replies)

Zdravei,

Reshenieto koeto predlagat za poddurjane na razlichni ezici sa niakolko - da izpolzvash resource files, resource only assemlies ili satellite assemblies. Mojesh da promenish GUI cyltyrata na forma kato smenish Localizable = true i smenish neinia Language sus suotveten. Hybavoto na polzvaneto na resyrsite spored men e, che mojesh bez da se grijish da vlagash svoia logika mojesh da napravish neshtata lesno - ima CurrentUICulture i spored tova kakva e tia, shte ti se zaredi pravilnia resyrsen file. Kakvo mojesh da suhraniavash v nego - stringove i kartinki mi se stryva nai-logichno, no mojesh da suhraniavash i drygi neshta, ako se setish. Run time mojesh da polzvash ResourceManager-a za da izvlechesh s GetString ili GetObject danni, kato si gi castnesh kum kakuvto obekt si suhranila. Ima reseditor.exe, koeto e prosto prilojenie za pravene na resyrsni failove, koeto si e kum komplektna na frameworka, inache mojesh da se probvash i s conzolnite neshta, koito predlagat, mislia, che imashe resgen.exe ili resxgen.exe. Ima i oshte edno hybavo neshto na satelitnite asemblita - mojesh da installnesh prilojenieto si s edna default culture i posle kato stanat gotovi resyrsite za drygi kyltyri, da gi instalirash po-kusno. No za tova triabva da se pochete, ne znam kak stava. Po-dobre razgledai kakvo predlaga sredata, zashtoto moje da ti e ot polza.


Pozdravi,
Monika

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Resx files ot Dev Studioto (-1 replies)

Iskam da popitam za niakoe ochewidno predimstwo da izpolzwam RESX-i, ResourceManager
w orgnaiziraneto na International site, a ne niakakwa custom alternatywa. Primer za alternatywa e da si razrabotya custom XML file,
i suotwetno da go load-wam, update-wam i da zabrawia za RESX-wete.

Posted by Yana (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Navigation in ASP.NET (-1 replies)

Ако не ползваш UI App Block-а, трябва да организираш нещо подобно ръчно. Можеш примерно да си направиш един XML файл, в който да си опишеш от коя страница в коя се ходи и след това да ползваш Response.Redirect(some_url) при натискане на бутон, а some_url - да го извличаш от XML файла.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Navigation in ASP.NET (1 reply)

Здравейте

Интересува ме как да организирам навигацията в едно ASP.NET приложение, т.е. след като потребителя натисне даден бутон в една страница, към коя друга страница да се прехвърли. Microsoft са разработили User Interface Application Block, който решава тази задача, но хората които са го използвали се оплакват от него.
Има ли стандартно решение на този проблем?

Поздрави,
Stephan

Posted by Stephan (Thu, 18 Aug 2005 11:48:32 +0300)

Re: Септември (-1 replies)

Още не съм заявил датите. Вероятно ще бъде в последния ден от есенната сесия.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Септември (2 replies)

Кога ще е изпитът по .NET през септемврийската сесия?

Posted by Emil (Fri, 26 Aug 2005 19:21:23 +0300)

Re: Compact Framework sql error and deployment? (-1 replies)

Ами вероятно мрежата на мобилното устройство не е конфигурирана правилно.

1) Провери дали от мобилното устройство можеш да браузваш из Интернет. Ако не можеш, значи имаш проблем с връзката между мобилното устройство и Интернет.

2) Задал ли си на проксито за уеб услугата правилен адрес на хост машината? Да не би да си дал адрес [localhost]... Трябва да дадеш адреса на хост машината. Най-добре е да дадеш на "Web Reference" обекта (прокси класа към услугата) Dynamic за свойството "URL Behavior". Така VS.NET ще създаде app.config файл, в който ще можеш да конфигурираш адреса на услугата без да променяш сорс кода.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Resx files ot Dev Studioto (-1 replies)

Здравей,

идеята на resx файловете, е те да се използват за съхранение на ресурсите за различните езици. Т.е., до някаква степен би трябвало да ти свършат работа. По време на компилиране се генерират така наречените сателитни асемблита, които съдържат само ресурсната информация (това дето преди това си го сложила в resx файловете).Проблемите с тях са 2:

- генерален проблем със ресурсите във VS 2003 - недостатъчна интеграция на поддружката на ресурси със средата - можеш да работиш с тях, но средата се държи не много адекватно, а и не поддържа някои необходими неща - като да кажем вкарване на ресурс различен от стринг в resx файла. За целта се използват 2 неща - външен редактор за ресурси (като например този публикуван тук [www.aisto.com]), и допълнително разработени библиотеки за работа с ресурсите (тъй като това което ти дава фреймуърка е малко недостатъчно и в повечето случаи директно трудно за използване). В BSH използваме някои наши класове за целта, които варират в зависимост от проекта - т.е. имаме няколко разклонения на базовата функционалност на това, което го има във фреймуърка. От там действаме в зависимост от това какво ни трябва за конкретната ситуация.

- тематичен проблем свързан с поддръжката на самите ресурси, след като сайта се пусне. Принципно при по-голямата част от сайтовете, които ще поддържат повече от един език и ще предлагат динамично съдържание, се налага използване на система за управление на съдържанието на сайта - или иначе казано Content Management System. Ние ползване MS Content Managemenт Server 2002, но някак си си мисля, че за теб това няма да е опция :). Така че, бих ти препоръчал да поразгледаш за open source проекти за такива системи - можеш да започнеш от www.gotdotnet.com - там има доста такива проекти (използвай търсачката, защото са доста).

Като цяло във предстоящата версия на фреймуърка (.NET 2.0), която се чака този Ноември има доста по-разширена поддръжка от гледна точна на локализирането и поддръжка на много езици за всякакви видове приложения. За момента обаче, се налага да работим с това, което е налично, така че ако имаш някакви по-конкретни въпроси, питай - смятам, че има доста хора, които са се борили с проблем като твоя (все пак живееем в не англо-говоряща държава и най-вероятно на доста хора им се е налагало да решават проблем сходен с твоя).

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Compact Framework sql error and deployment? (-1 replies)

Tezi ne6ta si gi znam. 4el sam lekciite za .NET i mi e qsko kak stawa za Windows prilojenie. Problema e kogato mobilnoto prilojenie iska da osy6restwi dostyp do uslugata. Prosto gyrmi na poraziq :)
Blagodarq ti wse pak. Qsno e 4e gre6kata mi e malka i zatowa nemoga da q otkriq i mi e trudno da obqsnq wsi4ko koeto prawq za da dowede do neq.



Posted by Welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Resx files ot Dev Studioto (3 replies)

Nalaga mi se da prawia site, na koito susdurjanieto triabwa da moje lesno da se poddurja i razshiriawa na razlichni ezici. Widiah primeri s Resx file-we. A sushto wijdam che Dev Studioto suzdawa winagi po edin Resx file kum wseki aspx file. Za kakwo e tozi suzdaden file? Za kakwo obiknoweno se izpolzwa i wuobshte izpolzwa li se?
A sushto ako imate podhodiashta statia za poddurjane na site s text preweden na niakolko ezika shte mi e ot polza.



Posted by Yana (Mon, 22 Aug 2005 22:45:01 +0300)

Re: Compact Framework sql error and deployment? (-1 replies)

Здравей,

Препоръчителният начин да направиш мобилно приложение, което си комуникира с някакъв сървърен компонент е чрез Web услуга.

Ето примерна архитектура:

.NET Compact Framework Client <--> Middle Tier <--> Database

Бизнес логиката на приложенията я слагаш на средния слой като ASP.NET Web услуга. Там трябва да са бизнес методите на системата, примерно GetAvailableProducts(), OrderProduct(productId, ammount), ...

До базата данни трябва да комуникираш само от Web услугата със стандартния SqlClient Data Provider.

Потребителският интерфейс, който работи върху мобилното устройство, трябва да комуникира само с Web услугата. Това става просто като добавиш reference към нея от VS.NET.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Compact Framework sql error and deployment? (-1 replies)

A kak da stane predpolagam prez webService?
Ako znae6 kade ima ne6to takowa napraweno ili ti ima6 kaji!
Az prowerih w codeproject i drugite sajtowe prepory4ani ot teb, no ni6to ne namerih :(
E-mail-a i e welchew@abv.bg

Posted by welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Lekcii po .NET (-1 replies)

Още дописваме част от лекциите. Ето актуален линк, но са работни варианти: [sciforge.org]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Win Forms problem (-1 replies)

Виж дали след компилиране на проекта в Release режим ще има същото поведение.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Lekcii po .NET (1 reply)

bqhte dali link, ot kadeto mogat da se drypnat poslednite naj-aktualni lekicii po .NET. vyzmojno li e pak da go dadete i kakyv e na4ina da se drypnat ne samo slidovete, a i demotata? Blagodarq predvaritelno !

Posted by ivan (Thu, 04 Aug 2005 23:33:49 +0300)

Re: Compact Framework sql error and deployment? (-1 replies)

A kak da stane predpolagam prez webService?
Ako znae6 kade ima ne6to takowa napraweno ili ti ima6 kaji!
Az prowerih w codeproject i drugite sajtowe prepory4ani ot teb, no ni6to ne namerih :(
E-mail-a i e welchew@abv.bg



Posted by welchew (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Win Forms problem (-1 replies)

И аз, както в статията, бих ти препоръчал да използваш Performance Counters. Малко известни, но много полезни !

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Win Forms problem (-1 replies)

Проблемът не е само за .NET приложения. Аз го забелязах заради нещо съвсем различно. Определено обаче не трябва да се разчита на него.

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Win Forms problem (-1 replies)

Ami az to4no sled kato zadadoh vyprosa vyv foruma popadnah na edna statiq , koqto opisva to4no sy6tata situaciq ( [www.itwriting.com] ).Okaza se ,4e problemyt maj naistina e v pokazanieto na Task Manager-a :)

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Win Forms problem (-1 replies)

И аз преди време съм забелязвал подобна зависимост. Според мен обаче при минимизиране и ресторване общата заето памет на компютъра не намалява (това, разбира се, трябва да се провери). Което значи, че приложението ти продължава да заема същото количество памет. Според мен е добра идея да не разчиташ на Task Manager-a



Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Win Forms problem (5 replies)

imam Windows Forms prilojenie za vizualizirane na karta na Sofia. pri zarejdane na prilojenieto v task manager vijdam , 4e e zaelo primerno 35Mb. sled minimizirane i restore na formata pada s okolo 10-15 MB i posle raboti normalno (kato zaema kolokoto sa moite smetki ,4e trqbva da zaema).
Probvah da kompiliram s VS2003 prazna Forma i se okaza 4e zaema 15MB pamet. sled kato q min. i restornah stanaha 1-2Mb.
sy6toto ne6to se povtori i pod Borland C# Builder 2005!
Izvestno li vi e da ima podoben problem ili gre6kata e nqkade pri men i pri nastrojkite na proektite mi.



Posted by ivan (Wed, 03 Aug 2005 03:06:36 +0300)

Re: Unhandled exception (-1 replies)

А какво е решението? И на нас ни стана интересно :)



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Unhandled exception (-1 replies)


da de 2 nishki sa..
opravih go problemceto..
Blagodarq vse pak za pomoshta.
Pozdravi,
Petrov.

Posted by Juli (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Unhandled exception (-1 replies)

> Okazva se ce callback-a se obrabotva v drug process.
> Ima li nacin da predavam greshki mejdu dva thread-a?

Нещо си противоречиш. Две нишки или два процеса са?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Unhandled exception (-1 replies)

Ами в Windows Forms може. Ето примерен код:

delegate void StringParamDelegate(string aValue);

class Form1 : System.Windows.Forms.Form
{
private void UpdateUI(string aValue)
{
// Update UI here …
}
void AsynchronousCalculation()
{
// This runs in separate thread. Invoke UI update
this.Invoke(new StringParamDelegate(UpdateUI),
new object[]{"някакъв параметър"});
}
}


Ако в този код UpdateUI(...) хвърли изключение от главната нишка, то ще се прехвърли в другата нишка и може да се прихване в AsynchronousCalculation() метода.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Unhandled exception (-1 replies)


Okazva se ce callback-a se obrabotva v drug process.
Ima li nacin da predavam greshki mejdu dva thread-a?

Ako ima bih se radval na nqkakvo info.

Pozdravi ,
Petrov.

Posted by Juli (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Unhandled exception (-1 replies)

Здравей,

хвърлената грешка най-вероятно не е CTS съвместима и затова не я прихващаш. Прочети статията по-долу за повече информация (много е късно и ми се спи :))

[wintellect.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Unhandled exception (6 replies)

Imam vunshna funkcq koqto izvikvam:

[DllImport("mtelapi.dll", CharSet=CharSet.Ansi)]
public extern static CodeError MTELExecSQLProc(IntPtr handle, string sqlproc,IntPtr phandle,IntPtr procretcode );

pri vuvejdane na greshni parametri tq raisva event:

public delegate void CallbackProcDeleaget(IntPtr handle, uint id, string message);

[DllImport("mtelapi.dll")]
public extern static IntPtr MTELSetErrorProc (CallbackProcDeleaget _Proc );

kato v metoda kojto obrabotva eventa ,samo se hvurlq Exception:
public void CallbackProc(IntPtr handle, uint id, string message){
throw new Exception("Mtel Communicator_CallbackProc: " + message,new Exception("CodeError : " + id.ToString()));
}

obace vupreki ce e prihvanoto , prilojenieto spira s unhandled exception.?
(Vupreki ce i nego go prihvashtam s

AppDomain.CurrentDomain.UnhandledException +=new UnhandledExceptionEventHandler(CurrentDomain_UnhandledException);
)

Ako nqkoj ima ideq bih se radval da pomogne

Pozdravi ,
Petrov.

Posted by Juli (Fri, 29 Jul 2005 20:00:23 +0300)

Re: ASPNET и IUSR_machinename (-1 replies)

Пробвай с тази статия [1]. Темата е доста голяма, но пък не е чак толкова сложна. Трябва да се поровиш в гугул за повече информация.

[1] [msdn.microsoft.com]


Поздрави,



Post Edited (07-24-05 01:12)

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASPNET и IUSR_machinename (1 reply)

Здравейте! От няколко дни се ровя из Интернет и MSDN и никъде не мога да намеря информация каква е, аджеба, ролята на потребителите ASPNET и IUSR_<machinename> при работа с IIS и страници на ASP.NET. Информацията, която намирам е доста противоречива. Някъде пише, че ASPNET е потребителя от чието име се викат .dll-ите на web приложението, някъде - че трябва да дадеш на IUSR примерно write права върху дадена папка, за да можеш да пишеш по диска на сървъра, т.е. точно обратното. Така и не разбрах също (ама това може и да си е от моето невежество) от името на кого се вика CLR-а на .NET и от името на кой - IIS. Ако някой може да ме светне за тия работи или да ми посочи къде в нета ги пише, просто равен няма да има!

Posted by Орлин (Sun, 24 Jul 2005 01:11:49 +0300)

Re: Приложението спира без предупреждение (-1 replies)

Не е нормално. Вероятно е бъг в unmanaged библиотека или неправилно ползване на такава. .NET приложенията не спират така внезапно без exception - причината е най-вероятно проблемен неуправляван код.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Приложението спира без предупреждение (1 reply)

Без изключение излиза от програмата. В кода използвам библиотека за работа със серийния порт, а тя използва api функции. Защо възниква това и нормално ли е изобщо.



Posted by rez (Fri, 22 Jul 2005 12:11:33 +0300)

Re: 64-bits cpu (-1 replies)

.NET 2.0 поддържа 64-битови процесори и би трябвало да използва пълната им мощ. Разликата е, че вероятно ще имаш леко повишаване на производителността.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Compact Framework sql error and deployment? (-1 replies)

Трябва да промениш connection string-а да се свързва към машината, на която работи SQL Server, а не към localhost. Освен това не е добра практика от мобилно приложение да правиш директна връзка към SQL Server.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: За генерираните Update и Delete... (-1 replies)

Това осигурява, че се обновява същата версия на същия ред от таблицата. Свързано е с решаването на конфликтите при конкурентния достъп.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос за курса по качествен код (-1 replies)

Ами той 14-ти мина. Трябваше да ми пишеш по мейла. Мога да ти нанеса оценката ако ме намериш по някакъв начин (или твой колега да ме намери с твоята книжка).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Полета от две таблици в DataGrid (-1 replies)

Да не би да става проблем с имената на колоните?

Опитай така:

SELECT P.Document as Document, P.Ostat as Ostat, P.Taksa as Taksa, SN.SemName as SemName, P.Sem as Sem
FROM (Payments P INNER JOIN SemNames SN ON P.Sem = SN.ID)



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Obrabotka na kartinki (-1 replies)

Виж класовете от System.Drawing - мисля, че има начин да се докопаш до бинарната репрезентация на дадено изображение.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Obrabotka na kartinki (-1 replies)

Това през .NET трудно ще стане. Потърси как може да се направи чрез неуправляван код и използвай interoperability. Но трябва да внимаваш interoperability-то да не ти направи проблем с производителността.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

64-bits cpu (1 reply)

zdraveite,

mislq da si kopuvam novo pc i mi se iska da si vzema 64-bit cpu. Samo 4e razbrax 4e ima .net framework za takiva. Primerno 6e moga li da pravq win app i web forms na 64-bit cpu koito da vurvqt na 32-bit? Mojete li da mi obqsnite kakva e razlikata vuv .net za 32-bit i za 64-bit i dali te shte se otrazqt na rabotata mi? Kakvo shte me posuvetvate da si vzema 32-bit ili 64-bit za da mi vurvi rabotata na .net po-dobre. Glavno se zanimavam s web form..

10x

Posted by Over The Top (Wed, 20 Jul 2005 14:56:26 +0300)

Compact Framework sql error and deployment? (6 replies)

Опитах да стартирам примерни програмки, за Compact Framework, но ми изписва винаги следният exception при стартирането: System.Data.SqlClient.SqlError: Specified SQL Server not found: G62000/SQL2000. Какво трябва да направя за да заработи приложението? Искам винаги да може да се стартира, или да има опции в програмата, за да може да се Deploy-wa винаги и да не дава такива грешки, (Предполагам, че на сървъра има такава база данни) как може да се справя с проблема? Има ли начин при деплойването да се инсталира и самата база данни? Разучавах проектите в .NET затова, но ненамерих ни6то!



Posted by Welchew (Mon, 15 Aug 2005 13:41:00 +0300)

За генерираните Update и Delete... (1 reply)

Ето един пример за автоматично генериран SQL код за DeleteCommand на DataAdapter:

DELETE FROM Payments
WHERE (ID = ?) AND (Document = ? OR
? IS NULL AND Document IS NULL) AND (ID_Stud = ? OR
? IS NULL AND ID_Stud IS NULL) AND (Ostat = ? OR
? IS NULL AND Ostat IS NULL) AND (Sem = ? OR
? IS NULL AND Sem IS NULL) AND ([Sum] = ? OR
? IS NULL AND [Sum] IS NULL) AND (Taksa = ? OR
? IS NULL AND Taksa IS NULL) AND (UchGod = ? OR
? IS NULL AND UchGod IS NULL)

Нещата са аналогични и при UPDATE. Въпроса ми е каво всъщност прави кода след първия AND:

(Document = ? OR
? IS NULL AND Document IS NULL) AND (ID_Stud = ? OR
? IS NULL AND ID_Stud IS NULL) AND (Ostat = ? OR
? IS NULL AND Ostat IS NULL) AND (Sem = ? OR
? IS NULL AND Sem IS NULL) AND ([Sum] = ? OR
? IS NULL AND [Sum] IS NULL) AND (Taksa = ? OR
? IS NULL AND Taksa IS NULL) AND (UchGod = ? OR
? IS NULL AND UchGod IS NULL)

И може ли без него?

Posted by Hristo (Wed, 20 Jul 2005 14:52:16 +0300)

Въпрос за курса по качествен код (1 reply)

Здравей Светлине,

Има ли някакъв начин да ми се нанесе оценката от курса преди датата 14-ти юли тъй като съм изпуснал първата дата :(. Налага ми се да съм извън София през следващите два месеца, а не бих искал да оставям на някого книжката си освен ако не е крайно наложително, а пък датата се пада и непочивен ден.

Ще се радвам на отговор и благодаря предварително- може да пишеш на емаила ми къде мога да те намеря в удобно за теб място и време през следващите дни.

Posted by Радо (Wed, 20 Jul 2005 14:27:24 +0300)

Полета от две таблици в DataGrid (1 reply)

Имам следната заявка за SelectCommand на един DataAdapter:

CODE
SELECT P.Document, P.Ostat, P.Taksa, SN.SemName, P.Sem
FROM (Payments P INNER JOIN SemNames SN ON P.Sem = SN.ID)

В прозореца Query Builder, като избера Run всичко е наред - заявката се изпълнява нормално. В Data Adapter Preview - също. Но в DataGrid-а ми полето SemName (т.е. полето от втората таблица) остава празно. Предполагам, че проблема е в самия DataGrid. Не съм писал никакъв код за DataGrid-а. Ако някой знае, какво трябва да направя, нека да помогне.



Posted by Hristo (Wed, 20 Jul 2005 14:26:04 +0300)

Obrabotka na kartinki (2 replies)

Zdraveite,


Pravq proekt za interpolaciq na izobrajeniq.Interesuva me kak da polucha neshto kato matrica na pixelite na izobrajenieto vurhu koqto da priloja nqkakuv filter(primerno Bayer filter) i sled tova da obhojdam novata matrica i da izvurshvam opredeleni promeni za pixeli otgovarqshti na usloviqta na dadeniq algoritum.


Georgi

Posted by Georgi Atanasov (Wed, 20 Jul 2005 14:24:08 +0300)

No Subject (-1 replies)





Post Edited (07-01-05 14:00)

Posted by Over The Top (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с лекции от сайта (-1 replies)

нямам идея - изглежда като бъг - ако си на FAT32 или някаква подобна глупост, не се и учидвам. другият вариант е някой вирус или калпаво написан shell extension да е прихванал отварянето на файл и да скапва нещата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с лекции от сайта (-1 replies)

Всъщност дори тези от сайта се отварят...проблемът се оказа в името на файла. С double-click не се отварят, но ако се drag-нат става. Много странно. Появява се само ако в името на файла се среща комбинацията "-!" (тире, удивителна). Само при мен ли е така или това е някакъв бъг?

Posted by Sleepwalker (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с лекции от сайта (-1 replies)

Лекцията за ASP.NET (преработената версия) изисква PowerPoint да поддържа работа с клипове, което не е ясно дали е така при Офис 2000

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с лекции от сайта (-1 replies)

Опитай тук: [sciforge.org]. Там има обновени версии на всички лекции. Ако пак не се отварят, си сложи MS Word 2003.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проблем с лекции от сайта (5 replies)

Лекциите за ADO.NET и ASP.NET не се отварят. С офис 2000 съм, другите се отварят без проблем. Свалих ги пак и пак не става. Ако може да ги "оправите" :)

Posted by Sleepwalker (Fri, 01 Jul 2005 13:57:09 +0300)

Re: DataGrid (-1 replies)

Здравей

Примерни имплементации на IBindingList можеш да намериш тук:

[msdn.microsoft.com]
[www.codeproject.com]
[noiseehc.freeweb.hu]

Погледни също и [dotnet.sys-con.com]

Поздрави
Stephan



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DataGrid (1 reply)

Здравейте.

Искам на ред от DataGrid-a да съответства даден обект които има някакви публични пропъртита.

Доколкото чета не може DataGrid да се"захрани" без да се използва data binding, това така ли е наистина?
Не мога да изпозлвам DataSet или DataTable за DataSoure.
Ако сложа обектите в ArrayList и го bind-a към grid-a не се появява реда с '*' които е за добавяне на нови редове.
Разбрах че това е защото ArrayList-а не имплементва IBindingList и може би някакви други интерфейси.
Не мога да намеря подходящ пример на extend-нат ArrayList който е подходящ за source na DataGrid, вие знаете ли такъв?
По какъв друг начин мога да напълня тоя DataGrid с моите бизнес обекти?

Също така някой знае ли някоя друга контрола освен DataGrid, която може да се използва за editable таблица подобна на excel sheet-a?

Posted by pepi (Wed, 29 Jun 2005 09:32:43 +0300)

Re: .net i com (-1 replies)

Забавянето е около 10-15 машинни инструкции за извикване, което е почти нищо освен ако не правиш realtime транзакции на телеком оператор напр. :)

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .net i com (-1 replies)

В масовия случай се ползват wrapper-ите. Ако имаш обаче проблем със производителността, се пише wrapper на Manager C++, за да стане оптимално обръщението. Проблема е, че ако тръгнеш да си пишеш wrapper, се налага много хамалогия - така, че моят съвет е да тестваш със автоматично генерирания код и ако има проблем, тогава да мислиш за оптимизациите.

Бавното в цялата работа е смяната на контекста - демек, ако наистина се налага да го правиш често, гледай да предаваш параметрите на веднъж - не да сетваш на пример много пропъртита едно по едно (макар че те се предаваха май чак като извикаш метод - не съм сигурен), или да викаш методи с малко параметри, а да го правиш наведнъж. Също така стои и въпроса със самото предаване - в крайна сметка параметрите се копират, така че ако са големи може да се увеличи консумацията на памет значително.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .net i com (-1 replies)

Маршализацията между COM и .NET е бавна. Затова трябва да минимизираш броя на извикванията, т.е. да накараш COM-а с едно извикване да върши много работа (примерно да реши цялата задача), а не да го викаш много пъти за малки неща (за части от задачата).

Трябва да се съобрази добре архитектурата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

.net i com (3 replies)

Трябва да създам client за COM object .Технологията е горе долу ясна .Направих набързо един клиент на C# с цел тест , но имам няколко въпроса.
1.Как стоят принципно нещата с производителноста ,все пак се използва Runtime Callable Wrapper като прокси между COM и дот.нет клиента ?
2.Дали има някви тънки моменти (ако някой се е сблъсквал с това) за реализация на достъп от дот.нет до СОМ ?
3.Според вас дали въобще да се използва дот.нет или Ц++?
Благодаря ви предварително

Posted by c# (Thu, 23 Jun 2005 20:13:31 +0300)

Re: Не ми е ясно какво прави следният код? (-1 replies)

Благодаря много за бързия и точен отговор



Posted by Peter Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Thanx :)

Posted by Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Не ми е ясно какво прави следният код? (-1 replies)

Здравей,

Атрибутът DllImport е описан в лек��ията 22. Взаимодействие с неуправляван код.
Накратко това представлява извикване на неуправляван код от Windows API-то. Извикваната функция е описана тук [1].

[1] [msdn.microsoft.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Не ми е ясно какво прави следният код? (2 replies)

/***********************************************************************
* TONYSOUND - WRITTEN BY TONY STEGALL 2004 *
* THIS WILL ALLOW YOU TO PLAY SOUND IN ANY OF YOUR C# APPLICATION *
* in order to use this class you must include the following in *
* code. using tonysound; *
* you must also make a string like this *
* const string FILE_NAME = "sound.wav"; *
* Sound.Play(FILENAME,PlaySoundFlags.FLAGNAME); *
* null can also be used if you don't want to use any of the methods *
* however you MUST SPECIFY THE RESOURCE TYPE *
* for example PlaySoundFlags.SND_FILENAME * *
* *********************************************************************/





using System;
using System.Runtime.InteropServices;

namespace tonysound
{
public class Sound
{
public static void Play( string strFileName, PlaySoundFlags soundFlags)
{
PlaySound( strFileName, IntPtr.Zero, soundFlags);
// passes to Playsound the filename and a pointer
// to the Flag
}

[DllImport("winmm.dll")] //inports the winmm.dll used for sound
private static extern bool PlaySound( string szSound, IntPtr hMod, PlaySoundFlags flags );
}

[Flags] //enumeration treated as a bit field or set of flags
public enum PlaySoundFlags: int
{
SND_SYNC = 0x0000, /* play synchronously (default) */
SND_ASYNC = 0x0001, /* play asynchronously */
SND_NODEFAULT = 0x0002, /* silence (!default) if sound notfound */
SND_LOOP = 0x0008, /* loop the sound until nextsndPlaySound */
SND_NOSTOP = 0x0010, /* don't stop any currently playingsound */
SND_NOWAIT = 0x00002000, /* don't wait if the driver is busy */
SND_FILENAME = 0x00020000, /* name is file name */
SND_RESOURCE = 0x00040004 /* name is resource name or atom */
}
}

Това е една наистина полезен клас с който лесно може да се просвирват wave файлове. Самоче не ми е ясно какво правят точно тези флагове и откаде воаще ги е измислил? Откаде знае кой за какво е? Откаде да видя какво прави [DllImport("winmm.dll")] ?



Posted by Peter Petrov (Wed, 22 Jun 2005 13:15:54 +0300)

Re: Sending e-mail with attachment (-1 replies)

Или провери дали акаунта на IIS има права за достъп до този файл.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sending e-mail with attachment (-1 replies)

Nai - veroqtno patqt do attachmenta ti ne e pravilen.
Ako tova e kod ot ASP.NET prilojenie imai vpredvid che pytq trqbva da e validen pyt na servera.
Inak e vazmojno da imash pat ot vida "C:\a.txt", a bi trqbvalo da e "C:\\a.txt" ili @"c:\a.txt"
Ako ne tova ne ti svarshi rabota - dai pove4e info.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Sending e-mail with attachment (2 replies)

Hi I try the folowing code to attach file to mi massage:

MailMessage objEmail = new MailMessage();
MailAttachment fileAttachment = new MailAttachment(path);
objEmail.Attachments.Add(fileAttachment);

no poluchavam mogo stranna grashka: "Invalid mail attachment"

Niakoi ako moje da mi kaje kakvi dopylnitelni nastrojki triabva da se napraviat

Posted by Petya (Tue, 21 Jun 2005 19:17:22 +0300)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Всичко, свързано с курса, ще бъде публикувано на сайта на академията по разработка на софтуер - [academy.devbg.org].



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

До един месец ще има доста информация по медиите. Засега положението е същото.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

kakvo stana s .NET kyrsa??shte ima li takuv!?

Posted by Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Binding на списък от обекти към Windos.Forms.DataGrid (-1 replies)

Изрових от интернет едно свястно решение на проблема: [weblogs.asp.net]

Stephan



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Web Service (no replies)

Опитвам се да направя Web Service който проема като параметър org.w3c.dom.Element и връща org.w3c.dom.Element. Всичко е ОК. Само дето искам да валидирам изхода посредством някаква схема, но каквото и да направя метода винаги си връща елемента без да му пука че съм му задал някаквъв комплексен тип

Ето и .wsdl

<types>
<schema
targetNamespace="[mypackage2];
xmlns="[www.w3.org];
xmlns:SOAP-ENC="[schemas.xmlsoap.org];

<xsd:element name="MyElem" type="MyType"/>
<xsd:complexType name="MyType">
<xsd:sequence>
<xsd:element name="id" type="xsd:string" maxOccurs="unbounded"/>
<xsd:element name="descr" type="xsd:string" maxOccurs="unbounded"/>
</xsd:sequence>
</xsd:complexType>

</schema>
</types>
<message name="getAll0Request">
<part name="a" type="xsd:string"/>
</message>
<message name="getAll0Response">
<part name="return" element="xsd:MyElem"/>
</message>
<portType name="MyClassPortType">
<operation name="getAll">
<input name="getAll0Request" message="tns:getAll0Request"/>
<output name="getAll0Response" message="tns:getAll0Response"/>
</operation>
</portType>
<binding name="MyClassBinding" type="tns:MyClassPortType">
<soap:binding style="rpc" transport="[schemas.xmlsoap.org];
<operation name="getAll">
<soap:operation soapAction="" style="rpc"/>
<input name="getAll0Request">
<soap:body use="encoded" namespace="MyWebService" encodingStyle="[schemas.xmlsoap.org];
</input>
<output name="getAll0Response">
<soap:body use="literal" namespace="MyWebService"/>
</output>
</operation>
</binding>

Просто искам ако моя метод върне нещо различно от този комплексен тип да разбера, а не да ми връща каквъвто си иска документ. Благодаря предварително.



Posted by Ivan (Wed, 15 Jun 2005 10:12:42 +0300)

Re: Как се прави хелп файл? (-1 replies)

Nqmate li o6te predlojeniq, i na men mi trqbwa! Tazi programka mi se struwa mnogo slojna. Ne6to lesno i izpolzwaemo da e!



Posted by Atanas (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Дни на Майкрософт 2005 (no replies)

Дни на Майкрософт 2005
28-29 юни 2005г. Интер Експо Център, София

Сесия за ИТ специалисти
Сесия за разработчици
Сесия за ЕRP решения

[msbgregistration.com]



Posted by mihail.stoynov (Mon, 13 Jun 2005 12:09:40 +0300)

Re: Как се прави хелп файл? (-1 replies)

Може да използваш HTML Help Workshop.
С него може да създадеш chm файл.



Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Как се прави хелп файл? (2 replies)

Има ли автоматизирани средства за да си направя Help файл към приложението? Става въпрос за хелп с възможост за търсене с възможност да се търси информация по индекси, както и да има цялата информация в дървовидна структура.
Ако няма софтуер който автоматизира процеса, напишете ми някакъв начин да си направя все пак такъв файл!



Posted by Peter Petrov (Tue, 14 Jun 2005 22:34:52 +0300)

Re: Regional Settings (-1 replies)


Opravih se ...
Ako nqkoj se interesuva System.Windows.Forms.InputLanguage

Posted by Juli (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Regional Settings (1 reply)


Kak moga da vzema tekushtiq font(English ili BDS, na klawiaturata) na koqto v momenta pishe potrebitelq?

Blagodarq vi predvaritelno.

Posted by Juli (Wed, 08 Jun 2005 15:39:51 +0300)

Re: Molba za izpit, nakov (-1 replies)

Молбата мога да ти я подпиша на 9-ти. Тя сесията формално започва следващата седмица, така че няма да е късно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Molba za izpit, nakov (-1 replies)

Iskam da se qva na popravkata po .Net Framework na 9 Uni, no za da se qvq mi trqbva protokol ,a za nego mi trqbva molba do dekana podpisana ot Nakov. Kakvo da napravq?

Posted by radoslav (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Molba za izpit, nakov (-1 replies)

Na 9-ti july ot 18 do 20 chasa shte sym vav FMI - zala 325.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Molba za izpit, nakov (3 replies)

za da se qwq na izpit po .NET prez uni trqvbwa da pratq molba do zamestnik dekana, no tazi molba trqbwa da e podpisana i ot prepodawatelq na kursa. W slu4aq samo Nakov li moga da wzema podpis, i ako da kyde i koga moga da go namerq da ta mi date podpis.

blagodarq

Posted by guest (Wed, 08 Jun 2005 13:31:19 +0300)

Re: windows form and web service (-1 replies)

Имай предвид, че не трябва да я организираш като просто proxy към базата ти данни, а да предлага допълнителна бизнес логика. Най-простият пример е гугъл. Те също предоставят уеб услуга, но като поискаш резултатите не ти връщат първите 100 (примерно) резултата, а ти дават първите 100, които са с най-висок ранг по алгоритъм на гугъл, като елиминира често срещаните думи.
Пак казвам това е най-простия пример, но дано да разбираш идеята.

Поздрави,



Post Edited (06-01-05 23:28)

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: windows form and web service (-1 replies)

Възможно е. Как се ползват Web услуги е описано в лекцията за Web услуги. Трябва да направиш Web методи за всяка операция по базата данни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

windows form and web service (2 replies)


Искам клиентското приложение да ми е Windows forms. Като то използва Web services (защото предпочитам голяма част от действията да се извършват на клиентската машина и имам операции като drag and drop, обработка и селектиране на текст, и искам да има възможност и други приложения да могат да използват услугите). Услугите са главно insert, update and select от база от данни.

Този подход възможен ли е и как се регистрират и достъпват услугите (същото ли е като при ASP.NET)?

Posted by edi (Wed, 01 Jun 2005 23:28:15 +0300)

Re: 9.06 i 14.07 (-1 replies)

Можете да се явите на която дата искате. Ще има 1 тест върху целия учебен материал. Септемврийски изпит ще има.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

9.06 i 14.07 ? (-1 replies)

ili trqbwa i na dwete dati da se prisystwa?
na pyrwata test na polowinata material, drugata data na drugata 4ast?
i posleden wypros, 6te ima li septemwriiski izpit za neqwilite se prez unskata ili trqbwa da se otpi6e kursyt?
blagodarq

Posted by guest (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

9.06 i 14.07 (2 replies)

zadylzitelno 9.06 e za .net a 14.07 za kpk?
ne moze da se izbere data primerno da se otide na 14.07 na .net?
blagodarq

Posted by guest (Fri, 27 May 2005 16:47:59 +0300)

Re: DataGrid (-1 replies)

Здравей

Свържи дата грида и данните чрез DataView. Задай пропъртито AllowNew на DataView-то на False. Пример за употреба на DataView мисля, че имаше в слайдовете на Наков, където се обясняваше Binding-а.

Поздрави,
Stephan

Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DataGrid (1 reply)


kak moga v edin windows form datagrid , kojto moje da
se edit-va ,da napravq taka ce da ne moje da se dobavqt novi redove?

Pozdravi ,
Petrov.

Posted by Juli (Fri, 27 May 2005 10:08:40 +0300)

Re: TheRegulator (-1 replies)

Здравей

Да - безплатен е.

Поздрави,
Stephan

Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

TheRegulator (1 reply)


ako moje da mi kajete dali TheRegulator e free?

Posted by Juli (Thu, 26 May 2005 17:33:15 +0300)

Re: Юнска сесия (-1 replies)

Датите за .NET и КПК изпитите са следните:

- 9 юни 2005, 18:00 часа, зала 325 на ФМИ

- 14 юли 2005, 10:00 часа, зала 309 на ФМИ

Всеки, който се явява през лятната сесия, трябва да си извади протокол. За целта трябва да получи писмено разрешение от мене (такъв е правилникът във ФМИ). За справки - питайте в ст. 209А.

Изпитът ще представлява тест върху целия учебен материал.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Юнска сесия (1 reply)

Кога ще е изпита през лятната сесия?

Posted by Марин (Thu, 19 May 2005 17:25:16 +0300)

Re: Binding на списък от обекти към Windos.Forms.DataGrid (-1 replies)

Да, разбрах проблема, но не се сещам за свястно решение, освен това с адаптера, т.е. да направш клас, който съдържа всички необходими за визуализацията данни като properties.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Binding на списък от обекти към Windos.Forms.DataGrid (-1 replies)

С DataMember пропъртито ще изберем един от източниците на данни, зададени в DataSource. Така няма да може да визуализирам данни, както от Invoice, така и от Customer класа.
Кода, чрез който се опитвам да направя биндинг-а е следния:

mInvoice = new Invoice();
mInvoice.ID = 12;
mInvoice.Customer.Name = "Stephan Zahariev";

ArrayList InvoiceList = new ArrayList();
InvoiceList.Add(mInvoice);

dataGrid1.DataSource = InvoiceList;



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Binding на списък от обекти към Windos.Forms.DataGrid (-1 replies)

Би трябвало директно да стане така някак си:

Invoice[] invoices = GetInvoices(...);

DataGrid1.DataSource = invoices;
DataGrid1.DataMember = "Customer.Name";

Customer и Name трябва да са публични свойства съответно на Invoice и Customer класа.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Binding на списък от обекти към Windos.Forms.DataGrid (4 replies)

Здравейте,

Имам проблем при binding на колекция от обекти към грид в Windows.Forms проложение. Обектите се държат в ArrayList, като те са нещо от сорта на:

public class Invoice
{
private int mID;
public int ID
{
get{...}
set{...}
}

public Customer mCustomer;
public Customer
{
get{...}
set{...}
}

}

т.е. имаме композиция от обекти, като обекта Customer има пропъртита Name, Address и т.н. Искам да биндна така списъка от обекти Invoice, че на един ред в грида да се показват ID(от Invoice) и Name(от Customer).

При биндинг по нормалния начин (задаване в dataGrid1.DataSource на ArrayList-a), пропъртита на Customer обекта не се визуализират в грида. Опитах да задам нов TableStyle за грида, като за някое от полетата GridColumnStyles задам за MappingName - Customer.Name, но съответната колона просто не се визуализира в грида.
Едно друго решение би било да направя addapter обект - InoviceAdapter, който да има следните пропъртита: Invoice.ID, Invoice.CustomerName и т.н. Съществува ли по-елегантно решение на този проблем.

Поздрави,
Stephan



Posted by Stephan (Wed, 15 Jun 2005 10:21:22 +0300)

Re: Web redirect, save values of controls, add values (-1 replies)

Ето още 2 варианта:

1) Можеш да ползваш сесията за да записваш в нея съдържанието, което се променя в една страница, а трябва да е достъпно и от други.

2) Можеш да ползваш база от данни, която да се обновява и чете от двете страници.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Web redirect, save values of controls, add values (-1 replies)

Здравей,

най-лесно, макар и не най-чисто като изпълнение е да направиш една .aspx страница със два панела. Всеки панел представлява съответно съдържанието на web1 и web2 страниците ти. В зависимост от това какво натисне потребителя скриваш или показваш някой от панелите. Така ще използваш общи контроли, чието съдържание се предава през viewstate-а. Иначе другия вариант е ти да предаваш съдържанието на контролите си или чрез GET или чрез POST заявка. Второто е равносилно на това да използваш вградената имплементация на view state.
Освен ако нямаш някакви ограничения ти препоръчвам да го направиш с една страница, както писах по-горе и ще си спестиш доста главоболия.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Web redirect, save values of controls, add values (2 replies)


Имам две web pages: Web1 и Web2. Искам да използвам Web2 да добавям стойности към ListBox от Web1 (като елементарен пример), т.е. натискам бутон "Add" на Web1, redirect to Web2, вкарвам информация, натискам бутон "Submit" на Web2, redirect to Web1 и добави към ListBox-a новата стойност. Като в същото време искам да пазя състоянието на всички контроли от Web1 (главно .Texp properties и value и text property на ListBox-а, за да не ги губя).

Някакви идеи как може да стане това?

Мерси.

Posted by edi (Tue, 10 May 2005 12:38:33 +0300)

Re: kniga "Programirane za .NET Framework" (-1 replies)

Пиши ми по пощата: dotnet ---at--- nakov ---dot--- com да се разберем.

Глава 4 (Common Type System) беше 54 слайда. Отне ми 3 пълни работни дни за да я направя от край до край. Имай предвид, че аз ги правя бързичко тези неща, но можеш да смяташ скоростта примерно по 2-3 слайда на час - това е сумарното време - четене, планиране, писане, редактиране и т.н.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

kniga "Programirane za .NET Framework" (1 reply)

Наков, заинтересуван съм от предоложението да се включим в помагането за книгата-учебник. Интересно ми е колко време отнема написването на 1 глава /горе-долу/ като имаме PPT презентацията и колко горе долу трябва да е дълга самата глава.



Posted by ligAZ (Sat, 07 May 2005 00:36:54 +0300)

Re: oracle & .net (-1 replies)

Е ако си developer пак може да ти се наложи да спиш в офиса :) В малките фирми, обикновенно лицето което е дб админ се занимава с администриране и на други неща не само базата, а администрирането на базата на някоя голяма корпорация не е лесна работа и не е за всеки.
Аз общо между developer и db admin виждам само в писането на sql scripts, но истината е че developer-ите в повечето случаи стават за db admin-и, а db admin-ите не стават за developer-и.

Posted by ligAZ (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: oracle & .net (-1 replies)

И обикновенно го правят. Затова е и такова мнението за тях. Винаги можеш да свериш с Bastard Operator From Hell [1] :). Но ако решиш да ти е сериозна професия и да станеш добър, със сигурност няма да ти е лесно и ще се налага да спиш в офиса от време на време :)
Но програмирането и администрирането не могат да се сравняват ми се струва.

[1] [bofh.ntk.net]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: oracle & .net (-1 replies)

Някои казват, че който не става за програмист се захваща с администриране, защото е по-лесно и се бачка по-малко. Донякъде е вярно и донякъде е неварно. Силно зависи какво администрираш, доколко администрирането на базата е критично за бизнеса на съответната организация и т.н.

Като цяло админите могат да се скатават и да по-малко, но понякога се налага да спят в офиса.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: oracle & .net (-1 replies)

e spored vas xubavo li e da si administrator ? Natovareno li mnogo ?



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: oracle & .net (-1 replies)

Dopalnenie:

Sa6to taka db admin-a se griji i za horata koito polzvat samata baza - create-va account-i, sazdava user grupi i t.n. Trqbva redovno da sledi za systemni pa4ove i service pack-ove i pro4ie. S edna duma kakto kazva Nakov sledi bazata da ne se 4upi i da e stable-99.99% ot vremeto v koeto raboti.

Tozi link moje da ti e polezen:
[www.microsoft.com]

Posted by ligAZ (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: oracle & .net (-1 replies)

1) .NET с Oracle се ползва и то не много рядко. Обикновено когато се стъпи на Microsoft платформа, се ползва всичко на Microsoft, но при хибридни системи се ползват и други бази данни, примерно Oracle, MySQL и DB2. Знам за няколко фирми, които ползват Oracle и MySQL с .NET.

2) Администраторът на базата данни се грижи за това базата винаги да работи добре:

- следи базата данни да не се чупи
- следи за таблиците, индексите, tablespaces, ... - да не стават претоварвания
- следи за физическата организация на дисковото пространство
- следи за заетостта ан дисковото пространство
- занимава се с backup системата и възстановява backup-ите при нужда
- занимава се с настройка на скоростта (performance tunning)



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

oracle & .net (6 replies)

zdraveite,

znam che .net moje da pravi vruzka s oracle database no iskam da popitam ne6o suvsem drugo. Po princip vuv firmite s .net izpolzva li se oracle ili samo sql server?
i oshte edin vupros, moje da vi se stori malko glopav no nqkoi shte moje li da mi obqsni po pdrobno s kakvo tochno se zanimava edin database administrator?

Blagodarq predvaritelno.

Posted by ivan (Wed, 20 Apr 2005 00:03:41 +0300)

Re: arrays & collections (-1 replies)

sega e malko po qsno
Blagodria :)

Posted by Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Performance? (-1 replies)

Здравей,

просто търси за Rico Mariani. Той е гуруто в областта и всичко от него ще ти е от полза.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Performance? (-1 replies)

Точно при математически операции няма голяма разлика.

За сайтове - търси в Google. Аз избягвам да чета сравнения, защото който прави сравнението винаги изкарва своя продукт по-добър.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arrays & collections (-1 replies)

колекция се ползва когато не знаеш предварително колко елемента трябва да съхраняваш.

ако броят на елементите е предварително известен, се препоръчва да се ползва масив - по-бързо работи, заема по-малко резурси и е силно-типизиран.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vapros4e (-1 replies)

Здравей,

теста може да направиш във всеки един CTEC. Това са сертифицираните центрове от Майкрософт. В България някои от тях са:

ITCE
Bora
TechnoLogica
CTEC BG

Всъщност това са май всички, ако се съди от страницата на Майкрософт България [1].

Информация за конспекта за изпита можеш да намериш на [2].


[1] [www.microsoft.com]

[2] [www.microsoft.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Performance? (2 replies)

Може ли да ми посочите сайтове за performance tests: managed vs unmanaged. По специално има ли големи разлики при математически операции - примерно пресмятане на детерминанти на големи матрици или подобни времеотделящи алгоритми?

Мерси.

Posted by edi (Wed, 06 Apr 2005 20:26:34 +0300)

vapros4e (1 reply)

MCSD.NET
kade moga da namera po ve4e info. za tozi "certificate"?i za drygite na Microsoft certificates v Bulgaria razbira se?primernokade moga da naprava testa...!!

Blagodaria

Posted by Ivan (Wed, 06 Apr 2005 20:09:52 +0300)

Re: arrays & collections (-1 replies)

Blagodaria
taq lekcia sum q 4el i vse o6te ne moga da razbera koga triabva da se izpolzva arrays i koga da se izpolzva collections!!moje bi za6toto niamam dost. opit!!

Posted by Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arrays & collections (-1 replies)

Виж в лекциите: [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

arrays & collections (4 replies)

Zdr
Moje li da mi kajete razlikite m/y Arrays i Collections??

Posted by Ivan (Thu, 07 Apr 2005 00:38:49 +0300)

Re: Razliki (-1 replies)

трислойна архитектура:

клиент <--> бизнес логика <--> база данни

клиент-сървър ахитектура:

клиент <--> база данни

При клиент-сървър приложение клиентът достъпва базата данни директно. Този подход има проблеми при работа по Интернет, има проблеми със скалируемостта, има проблеми с това, че се смесват бизнес логика и презентационна логика. Подходящ е за малки системи, които не са критични за бизнеса. Трислойният модел е подходящ за големи business critical приложения. При него можем лесно да имаме няколко вида клиенти (примерно Desktop и Web клиенти), които ползват общата бизнес логика.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Още няма официална информация. Плануваме да започнем с 1 курс от 16 души с .NET през септември. След 3-4 месеца ще пуснем и 2-ри курс с .NET и още един курс с J2EE, които ще са по 15 души.

Напрактика сме почти готови с учебните материали за .NET, но за J2EE още нямаме материали и лектори, така че нещата може да се позабавят.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Razliki (1 reply)

Каква е разликата между трислойно и клиент-сървър приложение? Как се достъпва базата данни при клиент-сървър приложението?

Posted by Lyudmil (Mon, 21 Mar 2005 10:13:38 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Zdraveite..
dobre hora az taka ne razbrax kolko kursa 6te ima?edin illi po ve4e?i samo 16 4oveka li 6te se vklu4at v cialata taq rabota illi 6te ima vazmojnost i za vsi4ki jelae6ti??a kursa na angliski li 6te e?
:)

Posted by Student_83 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Re (-1 replies)

Първият курс ще бъде от 16 души по профил ".NET Enterpise Developer". Ще има конкурсен изпит и ще се класират най-добрите (както е приемът в университетите).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re (-1 replies)

Samo 16 4oveka li e broikata za tozi kurs?!ili neshto ne sum razbral kakto trqbva?
a za priemniq ispit?
trqbva li da si programist -na purvo mqsto- da uspeesh da se klasirash??

Благодаря!

Posted by youssef (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Re (-1 replies)

Нещата не са още уточнени.

Приемният изпит ще е няколко седмици преди да почне курса.

Ще включва практически изпити по:

ООП
алгоритми
GRE computer science
английски език
психо-тест
+ интервю



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Re (-1 replies)

приемния изпит???
не сте казали нищо подобно до сега!!
кога е този изпит?
какво представлява?какво трябва да знаеме?и колко трябва да знаеме?

Благодаря!

Posted by Youssef (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Re (-1 replies)

Най-важното е далище успеете да се класирате сред първите 16 на приемния изпит. Освен банковите заеми има и други варианти за финансиране на обучението ви. Вече няколко фирми проявиха интерес да финансират обучението на студенти, които предварително подписват договор за работа.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re (-1 replies)

Ideata e strahotna (za kursa) NO :
Nie sme nqkolko 4ujdestranni studenti i mnogo se radvame 4e 6te ima takuv kurs,ama dali mojeme da se vazpolzvame ot bankovite zaemi?
blagodarq predveritelno!

Posted by Youssef (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vaprosche (-1 replies)

Най-вероятно файлът е Read-Only или няма права за писане в директорията, където е файла. Свързано е с правата със сигурност.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vaprosche (1 reply)

Тоя Exception, защо се появява?
Защо да не мога да заключа файл?

{System.Data.OleDb.OleDbException}
System.Runtime.InteropServices.ExternalException: {System.Data.OleDb.OleDbException}
ErrorCode: -2147467259
Errors: {System.Data.OleDb.OleDbErrorCollection}
Message: "Could not lock file."
message: "Could not lock file."
oledbErrors: {System.Data.OleDb.OleDbErrorCollection}
Source: "Microsoft JET Database Engine"
source: "Microsoft JET Database Engine"

Posted by дани_83 (Wed, 16 Mar 2005 16:11:43 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

По принцип академията е насочена към по-начинаещи разработчици - хора, които имат акъл, но нямат опит и технологични знания и умения.

Мислили сме и за обучение за по-напреднали, но това ще стане на по-късен етап.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Da az ne sum zapoznat s organizacionnata strana na vasheto nachinanie i sum suglasen che dori v tozi si format akademiata chte e polezna za mnogo mladi hora. Vsiako nachalo e trudno, i sum siguren che v budechte sistemata chte stane po-guvkava.

I vse pak schitam che akademiata e dosta po-podhodiachta za hora, koito edva tam chte napichat purvata si programa otkolkoto za studenti po informatika ili veche praktikuvachti programisti s maluk opit.

Ako iskate vse pak da zapulnite i tazi ikonomicheska nicha, bihte mogli da se sprete na kopromisnia variant za niva: t.e. nachnaechti, naprednali ili Java I, Java II, Java III........

Lichno za men, puk mislia i za ostanalite problema e vremeto. 2000 leva se izkarvat za 4-5 meseca dori ot nai-nisko platenite programisti, puk i s kreditite koito ste podsigurili mislia che problema pochti neznachitelen. 3 meseca obache e dosta dulug period za studentite i rabotechtite.

No kakvoto i da rechite, jelaia vi uspeh.

Posted by lubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

emi problema 4e az primerno znam 60 % ot ne6tat koito 6te gi vklo4va kursa za .NET,i se intersuvam ot ostanalite ne6ta!!
za kakvo mi e da plata 2000 leva samo za 40% i da se gybq pone 2 meseca za ne6ta koito gi znam mnogo dobre...primerno govora!!

i imam o6te edin vapros..vqrno li 4e kursa 6te e na English?
Blagodarq :)

Posted by Student_83 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Все пак кое точно е проблема? Цената или времето. Цената по груби сметки излиза даже повече. Но разделено на 8ч на ден за 3 месеца излиза доста поносима цена на час. Ясно е, че не всеки може да извади толкова пари на куп. Затова ще осигурим банков кредит, който ще е с различни лихви и срокове, според различните хора. Но от друга страна на всеки който изкара много добър резултат на изпита, ще му се гарантира работа по специалността. Така че тези пари ще може да ги върне на банката още през първата или максимум през втората година.

Ако все още четете този форум моля дайте вашето мнение или коментар. Ще е много полезно за нас.

Благодаря ви,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

kursa e perfekten..
Napulno sum saglasen s lubo i 6te pomolq da pomislite pak za tova 4e ima dosta hora koito im triabva samo 1 4ast ot kursa..
sigyren sum 4e 6te namerite nqkakv na4in za tezi koito iskat samo 4ast ot kursa...vse pak tva sa 2000 leva i 3 meseca vseki den po 8 4asa..ne znam kak 6te stane!!

Posted by Student_83 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Create Data base table at runtime? (-1 replies)

Най-добре направи 2 таблици:

1) таблица, която съдържа имената на файловете
2) таблица, която съдържа данните от всички файлове, като за всеки запис си има външен ключ към първата таблица (демек всеки запис си знае към кой от файловете принадлежи)



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: novi lekcii (-1 replies)

Точно за ADO.NET и ASP.NET лекциите не са готови.
Те са най-трудните и обемните и в момента работим по тях.
До 1-2 месеца ще ги има.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Create Data base table at runtime? (-1 replies)

Mersi mnogo 6te opitam kakto kazva6:)

Posted by Lilika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Create Data base table at runtime? (-1 replies)

Здравей,

Това което искаш да правиш не е много добра идея. Лесно може да задръстиш базата. Опитай се да го реализираш с една таблица, като за всеки файл имаш отделен ред.
Иначе провери за SQL DMO за създаване на таблица в SQL-a.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Create Data base table at runtime? (3 replies)

Imam edin problem i mnogo shte se radvam ako niakoi mi otgovori.Iskam da sazdam nova tablica v bazata danni po vreme na izpalnenie na prilogenieto.Naprimer iskam da importvam danni ot tekstov fail v baza danni i za veski fail tova da stava v razli4na tablica.



Posted by Lilika (Sun, 13 Mar 2005 20:12:00 +0200)

novi lekcii (1 reply)

Shte ka4ite li obnoveni lekcii primerno za ADO.NET i ASP.NET?
Blagodarq predvaritelno.

Posted by outkast (Sun, 13 Mar 2005 20:09:19 +0200)

Re: Cyrillic problem with Windows 2000 Advanced Server (-1 replies)

Ползвам база данни, но съм пробвал и просто да закача една празна форма с един лейбъл на кирлица и пак същото. Каква мислиш трябва да е кодировката че да върви. На моя комп на UTF-8 е ОК.
Между другото освен в конфигурационния файл трябва ли да се укаже на друго място кодирането?



Post Edited (03-12-05 16:11)

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Cyrillic problem with Windows 2000 Advanced Server (-1 replies)

Ами от кодировката на страницата зависи дали ще работи кирилицата.
Възможно е ако ползваш база данни от там да се омазва collation-а.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Cyrillic problem with Windows 2000 Advanced Server (2 replies)

Edin problem malko w strani, no ako nqkoj se e sblyskwal s ne6to podobno 6te se radwam da mi pomogne.
Problema mi e sledniq: imam si edna ASP.NET stranica w nas si mi wyrwi perfektno, no w momenta w kojto q zaka4ih na server-a wsi4ko se omaza totalno. Napisana e na kirilica i izliza na na majmuni samo. Ot druga strana ne az administriram tozi server. be6e mi kazano 4e Advanced Server 2000 prosto ne poddyrja localizaciq za Bg.

Ima li na4in da se podkarat ne6tata. Probwah i da si smenqm kodirowkata na stranocata, probwah wsi4ko za koeto se setih: UTF-8, UTF-16, Windows-1251....

Blagodarq.

Posted by Kalo (Sat, 12 Mar 2005 16:06:33 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

1. Мислили сме много по този въпрос. За момента нямаме ресурс да го реализираме. Вероятно ще пуснем курсове по част от темите в събота и неделя, когато залата, която ще ползваме, е празна.

Имайте предвид, че наемането на зала и лектори е много скъпо и не можем да си полволим да правим курс за 3-4 души.

2. Ние атакуваме пазара на най-търсените специалисти. Погледни обявите. Къде търсят 16 разработчика за мобилни устройства. А колко са обявите за работа за специалисти по изкуствен интелект?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Imam predlojenie kum BARS, koeto po moe mnemie chte napravi obuchenieto po-guvkavo i po-polezno za studentite.

1.Neka da ima vuzmojnost da moje da se posechtavat i zaplachtat za chast lekciite. Neznam kolko hora chte se naviat da dadat po 2000 leva i da stoiat 3 meseca po cial den za da sluchat kak se kompilira Java programa ili kak se piche for cikul zada moje v kraina smetka da chue nechto JMS ili EJB.
Lichno mene me interesuvat Enterprise Java Beans, Web Services, Java Messaging Service i JUnit. No 2000 leva za 15-tina lekcii ne e mnogo izgodno, puk i koi chef chte e lud da me pusna 3 meseca v otpuska. Puk koito ne si niama i poniatie neka da si plati cialata suma

2.Chisto ikonomicheska zabelejka - ne se sumniavam che chte privlechte sumati kandidat-programisti. No ako ostanat samo tezi kursove chte navodnite pazara s Java i .NET programisti nai-mnogo sled 1 godina. I zatova vi preporuchvam da napravite niakavi specifichni kursove: napr. Razrabotka na prilojenia za mobilni ustrojstva, Razpredeleno i paralelno programirane, Izkustven intelekt ili kakvoto si izberete tam ot magistraturite.

Kakvoto i da rechite, jelaia vi uspeh i sum ubeden che kursovete chte budat dostatuchno polezni za kursistite.

Posted by lubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ?? (-1 replies)

Аз чета всичко защото ми идва по мейла. По принцип като свърши курса активността постепенно замира. Така беше и предната година.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

?? (1 reply)

zdr
iskam da popitam dali foruma e aktiven...?
za6oto kato gledam novite postovete po4naxa da lipsvat...



Posted by Rocky (Thu, 10 Mar 2005 22:58:02 +0200)

Re: overloading (-1 replies)

Това видях, че става.
Но според мен би трябвало и другото да върви (без да cast-вам).

Питам принципно. Просто видях този резултат и не ми е много ясно защо става така.
Мерси

Posted by edi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: overloading (-1 replies)

ami moze pyrvo da cast-nesh kym A i sled tova da izvikash metoda.

kato cialo nikak ne e dobra ideya da pravish takiva savpadashti imena na metodite, osobeno ako se razlichavat tolkova malko v signaturata si.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

overloading (2 replies)

Имам следната ситуация:
public class A
{
public void Pr(int i){
Console.WriteLine("int i");
}
public static void Main(String[] args) {
B root1 = new B();
int i=0;
root1.Pr(i); //Искам да извикам void Pr(int i);
//В действителност се вика void Pr(double d)
}
}

class B : A
{
public void Pr(double d){
Console.WriteLine("double d");
}
}


На какво се дължи това? Има ли начин чрез референция от клас B към обект B да извикам void Pr(int i) и ако няма защо е така?
Мерси.

Posted by edi (Wed, 09 Mar 2005 11:42:38 +0200)

sql server 2000 name (no replies)

a kak moga da promenq imeto na servera...za6oto sega e Pen4o..a iskam da se kazva localhost ?

Posted by ivan (Tue, 08 Mar 2005 23:39:11 +0200)

Re: sql server 2000 problem (-1 replies)

imax virus...opravix go

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sql server 2000 problem (1 reply)

zdr,
zna4i imam problem s instalachiata na sql server...preinstalirax si windowsa...beshe XP Professional SP2...sega e su6ia...no neznam za6o tozi put instalaciata na sql server 2000 ne iska i dori da trugne...predi nqmashe problem...
zna4i kakvo pravq :
autorun.exe -> poqvqva se sql server Automenu -> sql server 2000 Components -> Install database server -> pri koeto vsi4ko priklu4va do tuk bez da se zapo4ne instalachiata....kato povtorq vsi4kite stupki pak(6oto ve4e vsi4ko se e zatvorilo) mi dava "Another instance of setup alredy running"....a puk to vuob6e ni6o ne stava....kakvo stava i za6o predi kato sum preinstaliral ne mi e pravilo takiva problemi ?!!

Posted by ivan (Tue, 08 Mar 2005 23:30:25 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Ще струват около 2000 лв за 3 месеца обучение като ще се отпускат банкови заеми за студентите.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Kolko gore-dolu shte struvat tia kursove?

Posted by aaaaa (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MSDNTV: Top Ten Tips for Web Services Interoperability (no replies)

Току-що изгледах този епизод. Открих някои интересни неща, които могат да бъдат полезни за всеки. Още повече, че само стоиш пред компютъра и гледаш - по-мързеливо от това здраве му кажи :)

[msdn.microsoft.com]

Posted by ingenious (Thu, 03 Mar 2005 01:48:52 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Naistina kursovete Internet JAVA i .NET sa imeno onezi koito davat prakti4eski znaniq....blagodarq ,jelaq uspex na Nakov i vse taka da se bori za Bulgaria,za6toto to4no ot takiva xora ima nujda na6ata mila strana :)

Posted by vlad (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Blagodarnosti (-1 replies)

Благодарим за хубавите думи. Наистина се радваме, ако сме успяли да ви помогнем да напреднето в програмирането. Мотивацията ни е радостта от това, че има ползва от тези курсове, радостта, че хората, които ни слушат имат нужда от това, което им говорим и радостта от това, че правим нещо за България и за младите.

В този дух в момента работим по нещо много по-сериозно - изграждаме Национална академия по разработка на софтуер. Започваме с 2 тримесечни програми:

[www.devbg.org]
[www.devbg.org]

Курсовете ще започнат през есента и ще бъдат 3 месеца целодневно. Ще дават всички практически умения, които са необходими на един студент за да започне успешно добре платена работа като разработчик. Курсовете ще са платени, но на студентите ще се отпуска банков заем за обучение.



Post Edited (03-02-05 17:18)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Blagodarnosti (23 replies)

Iskam da blagodaria na Svetlin Nakov i horata ot negovite ekipi za trite izkluchitelni kursa, koito imah udovolstvieto da zapicha otkakto sum student vuv FMI : Proektirane i analiz na komputerni algoritmi, Internet programirane s Java i Programirane za .NET Framework.
Neznam kakvo vi motivira da otdelite tolkova vreme i usilia za da predlojite tezi blestiachti kursove, no kakvoto i da e to tribva da znaete che dadohte "hliaba v ruzete" na nas studentite. Jelaia uspehi na vsichki vi v budechtite nachinania.

Posted by Lubo (Wed, 22 Jun 2005 12:52:10 +0300)

Re: Общ въпрос за IIS и Windows XP (-1 replies)

Хехе,
Това ми звучи като happy end за курса ни :)))))



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Общ въпрос за IIS и Windows XP (-1 replies)

Напълно за лична употреба ще е, просто искам да сменя Apache-то с IIS заради ASP.NET-а и да се ориентирам към него. Нищо сериозно няма да е. Мерси много за отговора ;)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: saita na ka4estveniq kod (-1 replies)

[www.devbg.org]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Общ въпрос за IIS и Windows XP (-1 replies)

Последната е IIS 5.1. Знам, че IIS 6.0 е доста по-secure, то пали само на Win2003. По принцип ако ще хостваш нещо сериозно, сложи го на Win2003 server. WinXP е за нормални потребители, не за сървър.

Ако питаш за лична употреба - познавам няколко души в нашата локална мрежа, които са си пуснали IIS, който се вижда от цялата мрежа и още не са имали security проблеми. Потенциално има риск, но риски винаги има, всеки ден излизат security проблеми.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime (-1 replies)

Е, не е хубаво полето за дата да е целочислен тип, най-малкото защото няма да може да се чете от Query Analyser и няма да работят SQL функциите за работа с дати.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Отписване? (-1 replies)

Предполагам, че отписването става с молба. Който не се е явил на изпита, ще остане без оценка, което НЕ е слаб (2), а е липса на оценка и не се счита при изчисляване на успеха за стипендия и общежитие.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vaprosche (-1 replies)

В лекцията за Windows Forms има малко няколко слайда за валидация + примери.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za ocenkite (-1 replies)

Ще ги качим оценките, само трябва да ги въведем.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

saita na ka4estveniq kod (1 reply)

shte mi kajete li kakuv e saita na kursa za ka4estven programen kod



Posted by outkast (Mon, 28 Feb 2005 21:46:20 +0200)

Общ въпрос за IIS и Windows XP (3 replies)

Каква е последната версия на IIS, която може да се подкара на Windows XP и принципно има ли по-трудно хакваема версия, която да работи на ХР, защото, знаем, версия 5 е "баснословна", така да се каже :)

Posted by ingenious (Tue, 01 Mar 2005 19:17:13 +0200)

Re: vaprosche (-1 replies)

Да, и е доста гъвкаво. Control класът дефинира property 'CausesValidation'. Когато то е true, събитията Validating и Validated се повдигат като Validating е от тип CancelEventHandler, т.е. ако не премине валидацията, която си имплементирал във функцията, обработваща Validating, на CancelEventArgs обекта, който функцията приема, задаваш property-то Cancel на true. Много е удобно и можеш да си напишеш валидатор, който се закача за някой контрол, абонира се за събитието му Validating и си върши работата ;)

Ето още информация за събитието Validating с примери и кога точно се повдига то:

[msdn.microsoft.com]



Post Edited (02-28-05 16:42)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime (-1 replies)

Аз пък винаги съм съхранявал в базата timestamp-а на датите. Понеже винаги с различна база се налага да работя и не ми се човърка из специфичните за точната база типове за работа с дати.

Принципно грешно ли е това, което правя? Полето в базата си е от някакъв дълъг целочислен тип и по него могат да се правят сравнения също.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Отписване? (-1 replies)

a otpiswaneto po standartniq nachin li stava(s molba) ili avtomatichno za wsichki koito sa bez ocenka?(ima takiva kursove)
i shte ima li data za septemvri?

Posted by . (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vaprosche (2 replies)

Validatorite ot ASP .NET imat li si ekvivalent v Windows Forms.

Posted by dani_83 (Mon, 28 Feb 2005 21:39:11 +0200)

Re: za ocenkite (-1 replies)

da nqma da e losho ... 6oto si mislq che mai 6e ima greshki v protokolite...

Posted by a (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

za ocenkite (2 replies)

shte kachite li krainite ocenki na saita?

Posted by cenko (Mon, 28 Feb 2005 21:35:54 +0200)

Re: golqma baza (-1 replies)

prati mi go po email.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime (-1 replies)

Не съм срещал такива проблеми. Тук съм дал пример, който работи правилно и няма този дефект:

[www.nakov.com]

Най-вероятно е зададен за тип на колоната в таблицата smalldatetime вместо datetime.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

golqma baza (1 reply)

poneje sum slojil na bazata ot samoto na4alo da e 8MB saga ne moga da q namalq i zatova proekta mi e obshto 3.39MB i ne moga da go pratq
kakvo da pravq??

Posted by outkast (Mon, 28 Feb 2005 11:17:45 +0200)

Re: Отписване? (-1 replies)

Neka stanem trima za 6tastie :)
moq fakulteten nomer e 43367
ako moje i na men ne mi pi6ete ocenka v protokola

Posted by cveti (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: escape-vane na ' pri sql zaqvka (-1 replies)

Напиши два апострофа един след друг. Първия ще ескейпне втория :
select 'aaa''a' -> aaa'a



Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DateTime (3 replies)

Здравейте.
Insert-вам DateTime, като SqlDbType.DateTime параметър, но в завката не се добавят секундите и милисекундите....
Някой знае ли как да insert-на DateTime с точност до милисекунди?

Posted by pepi (Mon, 28 Feb 2005 21:42:16 +0200)

Re: V nedelya zapochvame v 9.00 (-1 replies)

Може да пращате проектите си до момента, в който влезете в залата за защите. Не е проблем.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

Другият вариант за показване на стойност в DataGrid-а, която се получава от стойността в някоя колона на DataSource-а, е като се използва извикване на собствен метод за binding. Ето в тази дискусия Стоян е обяснил как се прави това: [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: escape-vane na ' pri sql zaqvka (-1 replies)

Използвай параметризирани заявки. Това е най-добрият и широко-препоръчван начин. При заявки с параметри грижата за escaping-а се поема от ADO.NET Data Provider-а.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Отписване? (-1 replies)

Да, няма да ви пиша оценки в протокола.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

сложете си проектите в Интернет (no replies)

Компютрите, на които се провежда защитата на проектите във ФМИ, нямат CD-ROM устройства. Препоръчвам на всички да си сложат проектите някъде в Интернет, за да могат да си ги издърпат от VMWare витруалната машина.



Posted by Svetlin Nakov (Sat, 26 Feb 2005 22:06:21 +0200)

Отписване? (4 replies)

Решихме да отпишем курса. За да стане това обаче трябва да сме без оценки... Възможно ли е да не ни се пишат оценки в протоколите...
ФН 43359
ФН 43465

Posted by fn43359 i fn43465 (Mon, 28 Feb 2005 21:40:51 +0200)

escape-vane na ' pri sql zaqvka (2 replies)

Nqkoi znae li kak moje da escapenem simvolyt ' (apostrof) pri sql zaqvka?
Predvaritelno blagodarq

Posted by yawor (Sat, 26 Feb 2005 23:02:05 +0200)

Re: V nedelya zapochvame v 9.00 (-1 replies)

А може ли да се изпращат през нощта?

Posted by Жоро (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

V nedelya zapochvame v 9.00 (2 replies)

V nedelya zashtitite na proektite zapochvat v 9.00 chasa.



Posted by Svetlin Nakov (Sat, 26 Feb 2005 22:22:03 +0200)

Re: utre (-1 replies)

Utre (nedelya) naj-kysno ela do 16 chasa za da imash vreme da si podkrash proekta i da si napravish zadachkite, che sega tukmo si trygvame (19.00 chasa).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

utre (1 reply)

do kolko 4asa prodalzi iizpitvaneto dneska taka 4e da znam utre dolo gore do kolko nai kasno mogae da doida 6oto imam o6te dosta da pi6a?



Posted by ich (Sat, 26 Feb 2005 19:03:36 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Kato cialo problemyt niama sviastno reshenie. Nikoga ne mozesh da znaesh dali potrebiteliat e zatvoril stranicata. Toj moze primerno da si zatvori stranicata kato si ubie procesa "iexeplore.exe" ot pametta.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Pak snimki (-1 replies)

Pri chastichno napraven proekt se davat chastichni tochki. Primerno ako e napraven na 90%, se davat 90% ot tochkite, stiga da niama greshki ili drugi problemi, za koito se otnemat oshte tochki.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: forms (-1 replies)

Ako vtorata e modalna, moze bi niama da moze. Kak ya otvariash? Sas Show() ili sas ShowDialog(). Zatvarianeto kak go pravish? S Close() ili sas Hide(). Opitaj dvata varianta.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

forms (1 reply)

Imam forma koqto vika druga forma (nito edna ot tqh ne e MDI container)
obace kato opitam da zatvorq purvata forma (tazi koqto vika drugata)
ne moga...shte se radvam da pomognete.

Posted by Juli (Sat, 26 Feb 2005 17:49:41 +0200)

Re: listbox in windows forms (-1 replies)

Ami tova e dobre izvesten problem. Triabva da mahnesh binding-a i da so slozish nanovo. Nesto takova triabva da e:

lstBoxCDs.DataSource = null; // Remove binding
cds = srv.GetCDFromCategory(path);
lstBoxCDs.DataSource = cds.Tables["CDs"];
lstBoxCDs.DisplayMember = "name";



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Pak snimki (-1 replies)

Blagodaria za otgovorite.Iskam da pitam ako proekta ni ne e napalno zavar6en, v moia slu4ai niamam upload na snimki ima li smiasl da se iaviavame utre.Az ne viarvam 4e 6te uspeia da go dovar6a taka, 4e 6te e dobre da znam ima li smisal da idvam.

Posted by Lilika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Speshno (-1 replies)

Stranno. Veroyatno neshto se e omazalo, no ot tolkova malko informacia nishto ne moga da ti pomogna.

Kyde dava greshkata? Pusni malko sors kod - otriazyk ot kod, kydeto gyrmi.

Moze i designer-a na VS.NET da e omazal neshto.

Moze i samia Windows da se e schupil, no e malko veroyatno.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Otnosno broq na web services (-1 replies)

Imash 3 proekta, koito sa Web services ili imash edin Web service s 3 broya asmx stranici?

Ako imash edin Web Service s 3 broya asmx stranici, tova e dobre. Dori e preporychitelno ako daden asmx e goliam da se razdeli na niakolko.

Ako imash niakolko razlichni Web proekta s Web uslugi - tova ne e dobre.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Брой картинки на страница (-1 replies)

Moze naistina problemat da e v Internet Explorer. Probvaj s Mozilla.

A moze i ti neshto da omazvash. Ako na Mozilla pak go pravi syshtoto, znachi e v teb problema.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Pak snimki (-1 replies)

Tova 16 bajta ne e problem. 16 bajta e razmera na poleta v tablicata, no dannite pri "image" tipa sa izvyn tablicata, a tezi 16 bajta sa prosto ukazatel.

Primeryt, kojto az postnah si bachka dobre s MS Access. Portvaneto kym MS SQL server ne e nikak trudno - smenia se "OleDB" sas "Sql" i na mesta se butvat tipowete, kato se pravi podhodiashta tablica v bazata.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Pak snimki (-1 replies)

Az licno proverqvam kakuv e formata na snimkata i ako e jpg,png ili gif
zapisvam kartinkata zaedno s formata za da moga sled tova da go
vizualiziram(inace ne znam kakuv r formata)...
Moga da ti pokaza code no za da ne go post-vam ce e dosta
moga da ti go pratq na mail ako iskash..
Pozdravi ,
Petrov

Posted by Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Pak snimki (-1 replies)

Vsa6tnost az o6te ne se opitvam da gi vizualiziram.Opitah se da pusna primera na Nakov, koioto 4ete i pi6e na harda, no mai problema e v razpoznavaneto na formata na snimkata.Pri ekstaktvane az pak si zadavam raz6irenie .gif (da re4em), no pak ne stava.



Posted by Lilika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Pak snimki (-1 replies)

Kakvo znaci prazni ?
ne se vizualizirat na stranicata ili kakvo?
daj povece info da ti pomognem...

Posted by Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Pak snimki (6 replies)

Imam problem otnovo s tezi snimki.Insertvam snimkite bez problem v bazata.No kogato gi extraktna te prosto sa prazni.Ima li ograni4enie za razmera na snimkite.V sql tipa image ima size=16byte ne znam dali niama problem ako snimkite sa golemi da se gubi informacia.Ako niakoi moge da mi otgovori barzo 6te sam mu mnogo blagodarna.



Posted by Lilika (Sat, 26 Feb 2005 18:03:11 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

10x namerix go



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Брой картинки на страница (-1 replies)

prosto: IE shits

Posted by ami (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Брой картинки на страница (2 replies)

Имам следния проблем по първи проект.
При визуализиране на картинките ми се зареждат само 8 от всичките 16, които са на страницата. Като дам с десен бутон на тези, които не са се заредили, и им кажа ShowPicture - зареждат се без проблем.
Увеличих requestLimit="20", но проблема остана.
Някой има ли идеи?
Благодаря предварително.



Posted by AsenSh (Sat, 26 Feb 2005 17:35:56 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

Zdravei,

specialno za datagrida v windows forms mojesh da si oformish kolonite kato dobavish DataGridTableStyle ts kum propertity TableStyles na datagrida, a puk vuv samia ts da dobavish DataGridColumnStyle, na koito mojesh da ykajesh ptimerno cs.Format = "HH:mm" ili neshto ot sorta. Govoria po spomen, zashtoto sum go pravila otdavna, no ti mojesh da potursish primeri v MSDN po tezi klychovi dymi.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Otnosno broq na web services (1 reply)

Az imam 3 web servisa.Problem li e tova ili e po dobre vsichkite web metodi da sa v edin za da nqma problemi pri puskaneto na proekta vuv fmi.Nqkak si ne mi se iska da redaktiram tolkova mnogo kod.
Blagodarq

Posted by Svetla (Sat, 26 Feb 2005 17:38:28 +0200)

Speshno (1 reply)

Please Help me. Dowchera mi rabote6e WinFoems prilojenieto i dnes sutrinta bez nikakwi promeni mi dawa arithmetic overflow ili ne6to takowa exception w System.drawing

Posted by Ivo (Sat, 26 Feb 2005 17:41:42 +0200)

Re: RedirectFromLoginPage въпрос (-1 replies)

Re6ih si problema ot tuk :
[www.nakov.com]

tva svar6i rabota
FormsAuthentication.SetAuthCookie(UserTextBox.Text,false);Response.Redirect("where-i-want-to-go.aspx")

Posted by ??? (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

RedirectFromLoginPage въпрос (1 reply)

Искам да ви попитам как мога ако искам след логване на даден потребител да го препратя веднага към точно определена страница която аз искам.
Примерно съм му проверил паролата и името и искам в зависимост от това каква е ролята на потребителя да го препратя към съответната му страничка (director.aspx , programmer.aspx i t.n).Сега идва проблема ми с RedirectFromLoginPage тъи като то ме препраща към страницата която съм опитал да отворя по-рано .Ако съм се опитал да отворя director.aspx добре става , ама ако съм влязъл направо в Login.aspx нестава , защото то ме прехвърля пак в Login.aspx ( даже не ме прехвърля там ,а в default.aspx въпреки че web.config фаила ми е абсолютно същия като този който на много места в форума публикувахте , но няма значение).
По важното е как да го накарам да ми отваря точно определена страница ако ReturnUrl ми е Login.aspx защото се получава едно безмислено зацикляне.
Благодаря ви предварително !!!

Posted by ??? (Sat, 26 Feb 2005 05:52:06 +0200)

listbox in windows forms (1 reply)

znachi imam si edin listbox i pri vsqka nova selekciq v treeview-to trqbva da mu refreshvam dannite. do tuk dobre.ei tva e koda:

cds = srv.GetCDFromCategory(path);
lstBoxCDs.DataSource = cds.Tables["CDs"];
lstBoxCDs.DisplayMember = "name";

pyrvite dva pyti kato cykam iz tree-q vsichko e ok. posle spira da refreshva listboxa. pri debyg vsichko e nared, v dataseta si ima tablica sys syotvetnite cd-ta v neq. probvah .Refresh() i .Update() method-ite, no bez uspeh.
ne znam dali e ot frameworka, no ne moga da go podkaram.
anyone?

Posted by Simeon (Sat, 26 Feb 2005 17:45:42 +0200)

Re: SOAP (-1 replies)

1) Задай права във файловата система на виртуалната директория - трябва IUSR_<machine_name> и ASPNET да могат да бутат.

2) Дай Annonymous Access за виртуалната директория.

3) Направи си Web Application за виртуалната директория от IIS админ конзолата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Изпитната установка (-1 replies)

За VMWare настройките отоговарят админите. Нядавам се те да оправят нещата, но то май вече няма време.

Да си донесеш може всичко, стига да успееш да го подкараш и да го демонстрираш.

За VNC / Remote Desktop -също е възможно, но не знам дали няма да е ултра бавно. Ако работи, от наша страна няма проблем.

Няма проблем да си носите и собствени компютри, пък дори и да не са преносими. Както казват някои мои познати, всеки компютър, който може да се събере в чанта, е преносим ;) -- това в краен случай



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Database Restore (-1 replies)

Да, трябва наново да дадеш права за достъп за ASPNET потребителя (или NETWORK SERVICE).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Wypros otnosno qwqwaneto na izpita (-1 replies)

За другата година е много рано да се говори дали ще го има курса. Дотогва, както казват в една поговорка - я камилата, я камиларя, я малките камилчета. Опитай да направиш проекта до неделя.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

Направо си шампион по трудно, сложно и неправилно решение за предаване на параметър от една форма към друга. Направи го, както са описали твоите колеги - чрез контруктора.

По условия нямаш право да ползваш файловата система за временни файлове.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Prehvyrlqne na tipove/masivi (-1 replies)

Ако предаваш ArrayList, от другата страна се получава обикновен масив (заради XML маршализацията). Имай предвид, че типът, от който са елементите на масива трябва да има дефинирани публични свойства за всички полета, които предаваш + празен конструктор. В лекцията за Web Services има пример.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: golemi snimki (-1 replies)

показвайте ги в пълни размери,
а коментарите може да ги слагате отдолу.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DataView.RowFilter (no replies)

Имам DataTable с колона(evt_start_date) от тип DateTime.

DataView dv = dt.DefaultView;
dv.RowFilter = String.Format("evt_start_date = #{0}#", myCalendar.SelectedDate.ToShortDateString());

Искам това evt_start_date също да е ShortDateString. Как да стане номера?
Проблема с горният код е, че сравнява и часовете, а аз не искам...
Някой да знае нещо по въпроса?

Posted by pepi (Sat, 26 Feb 2005 01:45:41 +0200)

Re: Prehvyrlqne na tipove/masivi (-1 replies)

da tova beshe poslednoto neshto koeto probvah toku shto. prosto si misleh che ne moga da cast-vam kym masiv[].
sega e ok. 10x vse pak

Posted by Simeon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Prehvyrlqne na tipove/masivi (-1 replies)

Zashto ne go napravish s predavane na masivi?
ArrayList-a go preubrazuvash do masiv ot tipove po sledniq nachin:
(tip[]) list.ToArray(typeof(tip))

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Prehvyrlqne na tipove/masivi (3 replies)

kak moga da predam ArrayList s obekti ot tipove, definirani ot men kym web uslugata i vyobshte vyzmojno li e?

Posted by Simeon (Sat, 26 Feb 2005 02:32:49 +0200)

golemi snimki (1 reply)

project1
ako nqkoi snimki sa ni mnogo golemi i gi pokazvame v pulni razmeri to mai nqma da ostane masto v stranicata za komentarite?? kak da postupim

Posted by outkast (Sat, 26 Feb 2005 02:29:09 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

znachi vsi4ko s datite e ok...samo che iskam datagrid-a da mi gi vizoalizira s data i chas...kato bind-na datagrid-a kum table s column datetime mi pokazva samo datata : "25.2.2005 г." bez chas...kak se nastroiva da pokazva vsi4ko ?



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

О, да, определено е доста бавен и ненужен.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

Ami opredeleno ne.
Nai - dobre si predavai stoinostta prez konstruktora na izvikvanata forma.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

Ami sam go "proizwedoh", no ne struwa. Preduprejdawam te 4e ima po-dobro re6enie!

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

bravo na teb!!spasi mi jivota za momenta
btw ot kude go nameri gorniq kod az prerovih neta i ne otkrih neshto koeto da mi svurshi rabota

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

Blagodarq za otgowora Dori powe4e ot razbiraemo. No az we4e go naprawih po drug nachin i toi e sledniqt zapazwam si tazi stoinost w edin xml fail i si q 4eta kogato mi trqbwa spored teb towa dobyr wariant li ili ne? Blagodarq za wnimanieto

Posted by Ivo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

prenaso4vaneto stana ama neshto burkam v parametrite sega shte po4ovurkam malko

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

mersi, shte probvam

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Който е готов, може да дойде в събота (no replies)

Ако някой е разпределен за неделя и е готов вече с проекта си, може да дойде на защита в събота. Няма да му се разсърдим.



Posted by Svetlin Nakov (Fri, 25 Feb 2005 22:19:18 +0200)

Re: Проект 6 (-1 replies)

Благодаря за бързия отговор!
По-бърз просто не можеше да бъде! :)
Очарована съм!

Posted by Somebody (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

[www.nakov.com]

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

Аз също не обясних добре.
Този код прави това което искаш: при натискане се извиква метода посочен в OnCommand="item_command", като му се подава параметъра CommandArgument='<%# DataBinder.Eval(Container.DataItem, "id1") %>', който е id-то на снимката. А item_command прави следното:
protected void item_command(object sender, CommandEventArgs e)
{
string cmdArg = e.CommandArgument.ToString();
Response.Redirect("LargeView.aspx?image_id="+cmdArg, true);
}



Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

imash li reshenie za gormiq problem

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 6 (-1 replies)

Няма изискване за български език.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

mersi no mai ne si formirah dobre vaprosa
az uspqvam da si slgam thumbnail na snimkite problema e v tova 4e ne znam kak pri NATISKANE na imageButton-a da otivam v drugo .aspx zashtoto nali trqbva tam da gi pokazvame v istinskite razneri zaedno sus komentarite

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проект 6 (2 replies)

Трябва ли проекта да е на български?
Това не го пише в условието и аз съм го писала на английски.

Posted by Somebody (Fri, 25 Feb 2005 22:18:30 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

Тук обаче се появява проблем, ако нямаш стойност в DataItem - получават се незаредени картинки!

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

Забравих да обясня какво прави FormatURL:
public string FormatURL(object aCategoryId)
{
if(aCategoryId.ToString().Equals(""))
return "";


string res = "GetThumbImage.aspx?id=" + aCategoryId.ToString();
return res;
}



Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Нищо. Наздраве и да живеят жените с нисък морал! :)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: buttonImage in dataGrid (-1 replies)

Това работи при мен:
<ItemTemplate>
<asp:ImageButton Width="160" Height="120" ImageUrl='<%# FormatURL(DataBinder.Eval(Container.DataItem, "id1")) %>' OnCommand="item_command" CommandArgument='<%# DataBinder.Eval(Container.DataItem, "id1") %>' Runat=server ID="Image1"/>
</ItemTemplate>

Това е в DataGrid-a.

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

ОК, значи:

правиш си новата форма горе-долу по този начин:

public class Form2 : System.Windows.Forms.Form
{
private int _theSoImportantNumber;

public int TheSoImportantNumber
{
get
{
return _theSoImportantNumber;
}
set
{
_theSoImportantNumber = value;
}
}

...
}

да речем, че се намираш в първата форма и във функция, обработваща събитието Click на някой бутон в нея (бутонът, който отваря новата форма):

private OpenFormButton_Click(object sender, EventArgs e)
{
int theMagicNumber = 2;

Form2 form2 = new Form2();
form2.TheSoImportantNumber = theMagicNumber;

form2.ShowDialog();
}

това ще зададе пропъртито на 2 и ще покаже формата. И вече на събитието Load на втората форма и след него променливата на класа _theSoImportantNumber ще има стойността 2.

Надявам се да съм обяснил разбираемо.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

buttonImage in dataGrid (11 replies)

Pri natiskane na buttonImage ot dataGrid iskam da pravq neshto kato Response.Redirect("ShowImage.aspx?id=...stoinostta ot kolonata id")
kak stava tova?

Posted by outkast (Fri, 25 Feb 2005 22:51:46 +0200)

Re: pr7 (-1 replies)

Moje i bez link.
Naprimer mojesh da pratish nqkakva vremenna parola i posle user-a da si q smeni
ili
mojesh da pratish nqkakyv verification code ili neshto takova.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

pr7 (1 reply)

Otnosno mail za potvyrjdenie.Toi trqbva li da sy dyrja url, s koeto directno da se prenasochi i verificira potrebitelq i ako da - kak tochno da go obrazuvam?



Posted by anonim (Fri, 25 Feb 2005 21:31:41 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

Pls dai nqkakuw prost primer s propertita

Posted by Ivo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Image changing (-1 replies)

naprimer taka:


sqlCommand.Connection=....
sqlCommand.CommandText = "update TableImage set TableImage_Image = @newImage where TableImage_ImageID = @oldImageID"

byte[] image = ... tuka pyhash kartinkata
sqlCommand.Parameters.Add( "@newImage", image );

int id = 10
sqlCommand.Parameters.Add( "@oldImageID", id )

sqlCommand.ExecuteNonQuery();

kydeto
1. TableImage e imeto na tablicata za koqto stava duma
2. TableImage_Image e kolonata s image-a
3. TableImage_ImageID e id po koeto da mojesh da razlichavash kartinkite

Posted by Rusko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Image changing (-1 replies)

Moje li syswsem malko po podrobno ako obi4ash, Blagodarq

Posted by Ivo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Ъмм.. прав си. Дезориентиран съм явно днес :)

Posted by Жоро (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Изпитната установка (-1 replies)

И като алтернатива - може ли да си донесем image на диска от vmware и да си го ползваме него - примерно от 5 CD-ta.. само че както споменах, някои компютри (314) нямат CDROM-и...
Защото си направих image с Win2003, VS2003, MSSQL2000 SP3, но е 2.95ГБ...
Освен това ако си нося проекта с целия image дали ще има място на тамошните компютри да си го копирам, щото да го подкарам?!
Май тоя вариант с image файла ще отпадне :-(

Posted by BigBrooder (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

1) Конструкторът на втората форма да приема като параметър това число

2) Втората форма да има съответно публично property и преди да покажеш формата, да задаваш property-то.

Не е хубава практика неконстантни променливи да са публични, т.е. да не са "изкарани" навън чрез property-та.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Е какъв е смисълът от сесия въобще, ако след всяка заявка (след всяка заявка връзката се затваря) се изтрива?

Нали целта е да се запази някакво състояние м/у отделните заявки?

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Ами сесията си се пази serverside. Изглежда ми доста лесно да се затрие, когато се прекъсне връзката (а сокетът към сървърът се затваря, като се затвори страницата).. no? :)

Posted by Жоро (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapazwane na stoinost (-1 replies)

Dai nqkakyv kod.
Kaji kak vlizash ot ednata v drugata.
Ako imash Form1 i ot neq vikash Form2
mojesh da si slojish tazi stojnost v konstruktora.
Ima mnogo varianti.
Kaji kak si go realiziral.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Image changing (-1 replies)

UPDATE MoviExec
SET name='Pres. '+name
WHERE id =123

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

zapazwane na stoinost (8 replies)

Trqbwa mi w windows forms da zapomnqm edna int stoinost kato wlizam ot edna w druga form-a. Probwah da go naprawq public no kato wlezna w druga form-a i to winagi e 0. Pomognete molq

Posted by Ivo (Sat, 26 Feb 2005 02:36:10 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Ами ти сам каза, че е трудно и е гъзобрък да се прихваща събитието при затваряне на прозореца, а питаш дали не се чисти сесията при затваряне :)

Сесията се чисти, когато изтече времето й или по-точно - когато се провери дали не й е изтекло времето и се окаже, че е изтекло.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Мда, може да се прихване с javascript затварянето ( <body ... onBeforeUnload="alert('test')"> ), обаче така не може да се извика обратно асп обработката, освен ако пак се прати някаква форма, ама цялата идея отива на кино май. А сесиите наистина не се ли празнят автоматично при затваряне?

Posted by Жоро (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200) 

asked Apr 23, 2012 in Общи приказки by Svetlin Nakov Master Ninja (116,570 points)

1 Answer

0 votes
answered Apr 23, 2012 by Svetlin Nakov Master Ninja (116,570 points)
...