• Register
- academy algorithms and android arrays asp bgcoder c c# c#-fundamentals c#-курс cloud cms code console course css css3 data database design development dice dom error exam expressions front-end-course functions game google help homework html html-basics-course html5 java javascript javascript-applications jquery js less linux methods microsoft mobile mvc mysql net online oop operators photoshop php problem programming qa question sass seo server slice software sql studio system teamwork telerik telerik-academy test ui video visual visual-studio web windows windows-8 wordpress workshop xaml администрация академия видео видео-уроци въпрос въпроси грешка данни дата домашни домашно домашното задача задачи задачи-домашно записване защита изпит изпити качествен-програмен-код книга кпк курс курсове лаптоп лекции лекция линукс масиви материали на обучение онлайн ооп операционни-системи основи оценяване подготовка помощ предложение проблем програма програмиране проект проекти работа работа-в-екип резултати сайт семинар софтуерна софтуерна-академия споделяне-на-знания срок съвети телерик тест уеб-дизайн уроци форум 1 2 3 4 5 7 8 2012 2013
Форум на академията Студентска система

Форум на курса "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 2)

0 votes
2,376 views

 

Настоящият архив на форума на курса "Програмиране за .NET Framework" (изборен курс към ФМИ, СУ, зимен семестър, 2004/2005 г. воден от Светлин Наков и колектив) е публикуван в тази тема, тъй като форумът на курса е преместен от nakov.com/phorum към forums.academy.telerik.com. Ако все още имате въпрои около този курс, може да ги задавате в тази тема.

Официален форум на курсoвете "Програмиране за платформа .NET" и "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 2)

Re: Изпитната установка (-1 replies)

Mnogo dobre kazano,

mai tozi izpit shte se prevurne w izpit za "administratorski sposobnosti i opit w podkarwaneto na neshta, s koito chast ot horata, zapisali kursa dori ne sa se sblaskvali".

Iskrenno se nadqwam neshtata za utre da sa ok weche, inache shte stanem svideteli na poredniq absurd vav FMI - poradi towa, che horata otgoworni za computrite vav FMI (viziram adminite ili tehnite shefove, zashto pak ne i cqlostnata organizaciq vuv nashiq fakultet) ne sa naprawili taka, che da ima prawilno instalirani i konfigurirani computri i da se nalaga kakto se kazwa studentite "ot 9 dereta woda da wadqt".

S tozi si post nqmam namerenie da zasegna nito edin ot prepodavatelskiqt ekip po .NET, koito jelaq da podchertaq si warshi rabotata mnogo savestno i poweche ot profesionalno. Po-serizen kurs, ot koito naistina da se nauchi neshto na praktika lichno az ne sam poseshtawal.

Pozdravi i uspeh na vsichki utre!

Posted by dido (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SOAP (-1 replies)

Не можеш ли да дебъгнеш уеб услугата на РС-то, на което е сложена?

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Image changing (3 replies)

iskam da si promenq we4e su6testwuwa6ta kartinka w sql baza danni. Kak tqrbwa da mi izglejda sql komandata s Update. a i wyzmojno li e da stane s insert i s parametyr i dali inserta nqma da omaje we4e su6testwuwa6tite ne6ta. Blagodarq wi predwaritelno

Posted by Ivo (Fri, 25 Feb 2005 20:33:27 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Оо, Page_Disposed се хвърля, когато страницата вече пътува към потребителя, т.е. когато е завършил процесът по рендване на HTML-а. Няма как да обработиш катова събитие, освен ако не си го набуташ чрез някакъв JavaScript, който да прави postback към страницата. Ама принципно не би трябвало и да имаш нужда от такова нещо. Самата сесия си има timeout.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: въпрос към WS гурутата (-1 replies)

Ето братята от Addison Wesley какво са измислили по въпроса:

[www.awprofessional.com]

(но не съм хич WS guru - съжалявам :) )



Post Edited (02-25-05 18:20)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: upload & saveToDataBase (-1 replies)

pri sql server e ot tip image

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Ne stana s tova, izobshto ne spira prez nego kato zatvoria stranicata. No mersi vse pak.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: upload & saveToDataBase (-1 replies)

a v sql ot kakyv tip triabva da e kolonkata photo? ?

Posted by павли (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Хм, всъщност едва ли..

Posted by Жоро (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Zatvariane na stranica (-1 replies)

Page_Disposed()?

Posted by Жоро (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Wypros otnosno qwqwaneto na izpita (1 reply)

Не съм завършил проекта, а и това което сам написал не мисля, че е много. Искам да питам, дали другата година ще има такъв курс и ако има аз дали ще сам в протокола за него, ако не се явя нито утре нито септември? Т.е. ще ми се води ли като невзет изпит?
До колкото разбрах септември ще има само тест (някакъв по-обемен).
.NET много ми хареса и не искам да го отписвам.

Posted by phrko (Sat, 26 Feb 2005 02:38:48 +0200)

Zatvariane na stranica (11 replies)

Zdraveite,

Kak moga da izvursha niakakvo deistvie pri zatvariane na ASP.NET stranica? Primerno iskam da iztria neshto ot sesiata. Vuzmojno li e?

Posted by Monika (Sat, 26 Feb 2005 18:07:16 +0200)

Database Restore (1 reply)

Трябва ли когато restore-вам база данни от моя сървър на комп. във ФМИ, да задам наново правата за достъп до базата на ASPNET и NETWORK SERVICE потребителите?
Защото във ФМИ проекта ми гърми с изключение в уеб услугата, което не остана време да видя какво е, но подозирам, че е свързано точно с тия права.
Какво съм наравил? Бекъп на база и ресторе във факултета. И това е.

Posted by BigBrooder (Sat, 26 Feb 2005 02:39:37 +0200)

Изпитната установка (3 replies)

Днес бях във ФМИ и съм силно разтревожен от конфигурациите на компютрите. Прилежно спазвайки всичко, което Наков писа тук по форумите за влизане с моя акаунт и отваряне на виртуалната машина и т.н. и т.н.... стигам до момента, за който някой би казал "К**, бате, баница!".
Замисълът на виртуалната машина не е лош, защото така наистина няма да има проблеми с това, че някой разбъзикал компютрите в залата... НО! Както винаги не може всичко да е наред и добре конфигурирано. Още с пускането на VMWare проблемите започват - отваряме посочената машина с WIndows 2003 и се натъкваме на какво?! Проблеми с достъп до разни файлове... Естествено файловете са на C:\ и с нашите студентски акаунти промяната на каквито и да е привилегии е невъзможна (а в момента, когато бях там, нямаше и админ, който да го оправя). Близо е до акъла, че след като се емулира виртуална машина и харда й е файл във файловата система на истинската машина, то е нормално след като операционната система на виртуалната машина иска да пише в тоя "хард диск", файла му да има права за писане, нали?! Да, ама не.. всичко е само на -rx.
Добре, казвам си.. Айде, утре може някой да го оправи...
За скромните 10ина минути цялата машина успява да стигне до десктопа ми... където си имам правата... И я пускам...
Мрежата й не работи коректно - IP Conflict.. Ами пускам си я на DHCP, за опита.. Нали съм си копирал машината на Десктопа и няма какво да омажа, мажа наред.. :-) Добре, вече всичко май работи и имаме всичко необходимо да подкараме проекта....
С изключение на CD-ROM устройства на компютрите в зала 314, където се развива екшъна :-)
Търпеливо отивам и копирам проектите си в debian от друг компютър от залата срещу 314..., после търпеливо си ги смъквам на виртуалната машина, настройвам всичко... О, дори и базата данни възстанових... Еми нещата почти сработиха... Само дето уеб сървиса мята някакво изключение, но предполагам, ако се види какво е, няма да е проблем да си доподкарам проекта (е, нищо че си работи прекрасно на моята машина, главен заподозрян са ми правата на базата данни).

Всичко това отне доста време, защото нещата на виртуалната машина наистина работят "малко" по-бавно... Ами така е, като няма кой да й е инсталирал VMWare Tools, ще вървят "малко" по-бавно... Е, к'во пък като даже и мишката цепи като се движи по екрана.

И така... Молбата ми е, ако е възможно... За да не се виси по нощите във ФМИ... НЯКОЙ да се хване да пооправи мазалото и да оправи правата за VMWare машините и ако може се направят и следните настройки по самите виртуални машини:
- мрежовите им карти да се оправят, за да няма конфликти по трасето
- да се спре от Add/Remove Windows Components -> Enchanced Security за MS Internet Exploiter.
- от менюто VM на VMWare да се инсталират на виртуалите машини VMWare Tools, за да се ускори графиката и да се подобри управлението на мишката и клавиатурата във виртуалната машина. Това повишава изключително много производителността и ще спести доста време, което иначе ще прекараме в нерви и чакане. За целта на виртуалните машини трябва да се закачи виртуално CDRom устройство, за да може да се инсталират VMWare tools, защото те емулират пъхнат в CDROM-a диск.

Мисля, че това би улеснило доста както изпитващите, така и изпитваните.

Освен това имам и питане:
Ще може с Remote Desktop Connection и / или програми като VNC да си демонстрираме проектите от собствените сървъри, нали? В случай на голям гаф с VMWare?!
Защото ако не се пооправят съответните настройки, имайки впредвид и скоростта на действие на виртуалните машини може и цяла седмица да не ни стигне да си покажем проектите.



Posted by BigBrooder (Sat, 26 Feb 2005 02:46:15 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

da tozi code e dobre...az iskax da napravq su6oto no mi davashe exception ...qvno za6oto ne go pravix s parametri...

10x



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

SOAP (2 replies)

Zdraveite, imam problem s web uslugata. Na komputer vsi4ko raboti no kogato si premestih web uslugata na drug komputyr i se opitah da q dostypq ot nego polu4ih slednata gre6ka.
Exception Details: System.Net.WebException: The request failed with HTTP status 401: Access Denied.

Source Error:


Line 35: [System.Web.Services.Protocols.SoapDocumentMethodAttribute("[localhost];, RequestNamespace="[localhost];, ResponseNamespace="[localhost];, Use=System.Web.Services.Description.SoapBindingUse.Literal, ParameterStyle=System.Web.Services.Protocols.SoapParameterStyle.Wrapped)]
Line 36: public bool AddUser(UserSTRUCT aUserStruct) {
Line 37: object[] results = this.Invoke("AddUser", new object[] {
Line 38: aUserStruct});
Line 39: return ((bool)(results[0]));
kato mi dava gre6ka na red 37.

Ne moga da razbera kude e problema.
Predvaritelno blagodarq.

Posted by vlad (Sat, 26 Feb 2005 02:48:54 +0200)

Re: Za utre (-1 replies)

Всички VMWare машини имат Интернет.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

въпрос към WS гурутата (1 reply)

Как се процедира, ако искам даден Web метод да ми върне мой си Exception, примерно методът

[WebMethod]
AddUser(string user, string pass)

искам да връща DatabaseException, ако има проблеми с базата
или PasswordException ако му подам празна парола.

Искам като викам от клиента през прокси класа Web мотеда да мога да направя така:

try
{
service.AddUser("sdfsd", "dffsd");
}
catch (PasswordException)
{
....
}
catch (DatabaseException)
{
....
}

Тъпото е, че ASP.NET маршализира всички изключения като SoapException, при което се губи първоначалният им клас и се запазва само свойството им Message.

Някой знае ли интелигентно решение на този проблем?



Posted by Svetlin Nakov (Fri, 25 Feb 2005 18:19:51 +0200)

Re: Принципно, (-1 replies)

По принцип валидация може да се прави при клиента. Това се нарича validation логика и може. На клиента не трябва да има бизнес логика, но валидационната логика спада към категорията "презентационна логика" и може да е на клиента. Често пъти тази логика се дублира и на сървъра, за да не може някой с "хакнат" клиент да прави мизерии. Аз лично бих го направил така:

1) Правя валидация при клиента. Ако не мине, му казвам веднага, че има проблем.

2) На сървъра (в Web услугата) опитвам да вмъкна записа. Ако не успея, клиентът ще получи някакъв SoapException, в който пише нещо на английски. В този случай изкарвам на потребителя грешка в стил "Не мога да вмъкна записа. Няма връзка с базата или името се повтаря или сървърът не работи."


Ако ти се занимава, можеш да разпознаеш изключението така:

try
{
int id = InsertMessage(message, date);
...
}
catch (SqlException sqle)
{
if (sqle.Errors[0].Number == 2627)
{
throw new Exception("Unique Key Constraint Violation");
}
else
{
throw sqle;
}
}

Числото 2627 се взима от таблицата [master].[dbo].[sysmessages] на SQL Server. Опитно се установява, че точно това е кода на грешката (с дебъгване).


Тъпото е, че при Web услугите не можеш да върнеш custom exception, а винаги се получава SoapException, което е тъпо. Трябва да се работи с енумерация за възможните грешки, което много усложнява нещата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Za utre (1 reply)

Iskam da popitam dali tezi virtualni mashini imat dostyp do internet , zashtoto v 314 staq nqma cd-ta i ochevidno ne mojem da si nosim proektite po drug nachin osven da si gi pratim na poshtite i da si gi svalqme na mqsto...

Posted by ??? (Fri, 25 Feb 2005 16:29:16 +0200)

Re: Validation (-1 replies)

При избиране на "value4" ще ти даде, че е невалидно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Validation (-1 replies)

Ами може да се направи с RegularExpressionValudator. Ако стойностите са value1, value2 и value3, изразът ще е "value1|value2|value3".

Тествай това:


WebForm.aspx:

<form id="Form1" method="post" runat="server">
<asp:RegularExpressionValidator id="RegularExpressionValidator1" style="Z-INDEX: 101; LEFT: 272px; POSITION: absolute; TOP: 136px"
runat="server" ErrorMessage="Value invalid!" ControlToValidate="DropDownList1" ValidationExpression="value1|value2|value3"></asp:RegularExpressionValidator>
<asp:DropDownList id="DropDownList1" style="Z-INDEX: 102; LEFT: 280px; POSITION: absolute; TOP: 88px"
runat="server"></asp:DropDownList>
</form>


WebForm.aspx.cs:

protected System.Web.UI.WebControls.RegularExpressionValidator RegularExpressionValidator1;
protected System.Web.UI.WebControls.DropDownList DropDownList1;

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
string[] values = new string[]{"value1", "value2", "value3", "value4"};
DropDownList1.DataSource = values;
DropDownList1.DataBind();
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Принципно, (1 reply)

имам един въпрос относно т.нар. "общи изисквания".

За пример, аз съм с 5ти проект и примерно искам потребителят ми като си въвежда ново CD, то да е с уникално име за него. Правя:

а) имам си и без това списък със CD-тата на потребителя заредени някъде в WinForms приложението, затова още когато се опита да ми сейвне повтарящо се, си обхождам списъка и ако намеря повторение, му извеждам съобщение за грешка.

+) Не се правят излишни сокети към уебуслугата. Съобщението за грешка е user friendly.
-) Не спазва изискването всичката логика да е изнесена в уебуслугата (което по личното ми мнение е леко налудничаво ;)

================

б) като имам това име, което той иска да въведе, се обръщам към специален метод в услугата, който е булев, прави един бърз селект и ми казва дали има вече такова име.

+) Логиката си е в уебуслугата. Съобщението за грешка е user friendly.
-) Очевидно излишно бавно.

==================

в) изобщо не правя грам проверки в WinForms-а, ами пускам името така и в уебуслугата не catch-вам SqlException. Понеже името не може да се insert-не, защото нарушава Unique Key Constraint-а, се хвърля exception, и аз го catch-вам като SoapException и го извеждам с целия му текст на потребителя (иначе няма как да зная какъв е точно exception-а, може пък в момента да не бачка DB сървъра, а аз да кажа, че има име дубликат).

+) Логиката е в уебуслугата. Не се прави обхождане на списък, а проверката си е в DB, което е по-бързо.
-) Да, ама отварянето на връзка до услугата пак го прави по-бавно. Съобщението за грешка не е user friendly - верно че най-отгоре си пише, че е нарушен Unique Key, ама майка ми ако го прочете, няма да се оправи. Освен това не съм сигурен, че е добра практика изключенията да се обработват в крайното приложение, макар че аз навсякъде го правя така, защото иначе няма никаква информация дали са станали нещата, или не са.

===================

г) Подобно на (в), само дето изключението си го хващам в услугата и евентуално някак го разпознавам какво е (не знам обаче как), като подавам на приложението обратно някакъв error code. Друг вариант - правя си първо проверката от (б) със селект и ако има някакъв пълен result set - връщам на приложението error code.

+) Логиката си е в уебуслугата изцяло, включително обработката на изключения.
- ) Ама те самите се обезсмислят с тоя error code. Освен това error code на void методи окей (правим ги int и чакаме 0). Ама на методи, дето връщат резултат, не става (т.е. (г) го слагам само за пълнота, така или иначе, щото не е приложим навсякъде). Естествено, има го и пак моментът с излишното обръщение към уебуслуга.

======================

И тъй, кой е верният отговор? Аз си клоня към първия, естествено, но ме тормози това изискване логиката да се мести към уебуслугата.

Posted by Жоро (Fri, 25 Feb 2005 16:23:36 +0200)

Re: webService problem (-1 replies)

Сложил си някаква авторизация на IIS. Трябва да дадеш за виртуалната директория на услугата "Allow Annonymous Access". Той IE автоматично дава credentials на текущия потребител, но твоят клиент не го прави. С Mozilla също няма да работи докато не разрешиш анонимния достъп.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: upload & saveToDataBase (-1 replies)

Точно така. Трябва да ползваш Web услуга и да подаваш/приемаш като параметри byte[] за всички файлове + имената им (ако ти трябват).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 7 (-1 replies)

Да, стига да може да се навигира по години, да се навигира по месеци и като се избере дата да се показват събитията на тази дата (в друга страница).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: файлове в базата данни (-1 replies)

Точно така. Това е пример как се пъхат бинарни данни в БД. Вие трябва да го правите с Web service, който приема/връща като параметър byte[], а не чете/пише файлове от/по диска.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Validation (-1 replies)

Амии.. пазиш си множеството някъде и го обхождаш? :Р

Posted by Жоро (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql LIKE (-1 replies)

Може би иска да е LIKE '@substr', т.е. би трябвало да има апострофи в параметъра.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

Май нещо не се разбрахме добре. За работа с дати се прави така:

1) Всички колони, които съдържат дати, трябва да се от тип дата в базата данни (DateTime в SQL Server)

2) Всички методи, които приемат като параметър или връщат дати по някакъв начин трябва да приемат/връщат типът System.DateTime, а не стринг!!

3) Винаги, когато се прави преобразуване от дати към стринг или обратното, трябва да се задава култура или точен формат. Иначе приложението не е преносимо и в друга среда може да се работи правилно.

Ето един цялостен пример за таблица с дати и методи за човъркане из таблицата, които са направени да приемат като параметър DateTime, а не стринг:

Таблицата се създава с такава структура:

CREATE TABLE Messages
(
Id int IDENTITY NOT NULL,
Message ntext NOT NULL,
PostedDateTime datetime NOT NULL
)

Ето и как се оперира върху тази таблица:

using System;
using System.Data;
using System.Data.SqlClient;

class TestSqlDateTimeColumns
{
private const string DB_CONNECTION_STRING =
"Server=.; Database=nakov-testdb; Integrated Security=true";

static void Main(string[] args)
{
string message = "Здравейте!";
DateTime date = DateTime.Now;
int id = InsertMessage(message, date);
Console.WriteLine("Inserted message (Id={0})", id);

PrintMessages();
}

private static int InsertMessage(string aMessage, DateTime aDate)
{
SqlConnection dbCon = new SqlConnection(DB_CONNECTION_STRING);
dbCon.Open();
try
{
SqlCommand cmdInsertMsg = new SqlCommand(
"INSERT INTO Messages(Message, PostedDateTime)" +
"VALUES (@msg, @datetime)", dbCon);

SqlParameter paramMsg =
new SqlParameter("@msg", SqlDbType.NText);
paramMsg.Value = aMessage;
cmdInsertMsg.Parameters.Add(paramMsg);

SqlParameter paramDateTime =
new SqlParameter("@datetime", SqlDbType.DateTime);
paramDateTime.Value = aDate;
cmdInsertMsg.Parameters.Add(paramDateTime);

cmdInsertMsg.ExecuteNonQuery();

SqlCommand cmdSelectId = new SqlCommand("SELECT @@IDENTITY", dbCon);
int id = (int) (decimal) cmdSelectId.ExecuteScalar();
return id;
}
finally
{
dbCon.Close();
}
}

private static void PrintMessages()
{
SqlConnection dbCon = new SqlConnection(DB_CONNECTION_STRING);
dbCon.Open();
try
{
SqlCommand cmdInsertMsg = new SqlCommand(
"SELECT Message, PostedDateTime FROM Messages", dbCon);
SqlDataReader reader = cmdInsertMsg.ExecuteReader();

using (reader)
{
while (reader.Read())
{
string msg = (string) reader["Message"];
DateTime date = (DateTime) reader["PostedDateTime"];
string dateAsString = date.ToString(
new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG"));
Console.WriteLine("Msg: {0} (Date: {1})",
msg, dateAsString);
}
}
}
finally
{
dbCon.Close();
}
}
}



Post Edited (02-25-05 15:23)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Validation (3 replies)

Posleden (nadqwam se) wypros:

Kak moga da validiram dadena stoinost dali prinadleji na dadeno mnojestwo.

Naprimer DropDownListAlabala.SelectedValue da pridanleji na mnojestwoto
{"ala","bala","portokala"}

Pak blagodarq i se izwinqwam za mnogoto wyprosi :)

Posted by Zasramen (Fri, 25 Feb 2005 15:43:44 +0200)

webService problem (1 reply)

Nqkloj moje li da mi kaje zashto kogato wikam WebService direktno ot iExplorer-a raboti, a kogato se opitam da go wikna ot prilojenieto dawa
sledniq exception:

Exception Details: System.Net.WebException: The request failed with HTTP status 401: Unauthorized.

Blagodarq

Posted by peshe (Fri, 25 Feb 2005 15:35:47 +0200)

Re: test2 (-1 replies)


private void xxx()
{
____if(true)
________{
____________...
________}
}

Posted by qwerty (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

test (-1 replies)

<pre>
private void xxx()
{
if(true)
{
...
}
}
</pre>

Posted by qwerty (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server.HTMLEncode (-1 replies)

Мога да го формулирам много по-добре:

Като правило ASP.NET при рендиране на страницата escape-ва автоматично атрибутите на всички генерирани тагове, но не escape-ва текста в съдържанието на геенрираните тагове.

Затова трябва Server.HtmlEncode() трябва да се прилага за:
Label.Text
HyperLink.Text
LinkButton.Text
CheckBox.Text
...

Server.HtmlEncode() не трябва да се прилага за:
TextBox.Text
Button.Text
DropDownList.DataSource
ListBox.DataSource
...



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql LIKE (-1 replies)

awe az prodiljavam da sum razseqn. naisina taka shte stane ama az sum dal druga zaqvka pri sqlDataReader-a i zatva se 4upi sega ve4e e OK

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

upload & saveToDataBase (3 replies)

Stava vypros za tova:
[www.nakov.com]


Ako pravilno sym razbral v tozi primer ne se izpolzvat webservices.
Samo za da vidim dali pravilno sym razbral nie trqbva ot ASP prilojenieto da si vzemem tozi Uploaded file da go obyrnem v Byte masiv i da go podadem na web uslugata koqto da go zapazi v bazata.

A tova e samo primer za pokazvane kak se zapisva v bazata, nali?
Stoto ako taka se pravi to narushavame obshtite iziskvaniq da ne pishem i da ne 4etem po HDD-to.
Pravilno li sym razbral.

Posted by Jordan (Fri, 25 Feb 2005 18:00:07 +0200)

Re: sql LIKE (-1 replies)

ami pravq go sus dizainera i tam sum slojil parametura

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dating site - снимки на потребителя? (-1 replies)

Ако искаш, сложи някакво ограничение. По принцип е хубаво да има.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kak da vzema ... (-1 replies)

Ето и още по-лесен начин (само за SQL Server):

SqlCommand cmd = new SqlCommand("EXEC usp_GetCountriesCount", dbCon);
int result = (int) cmd.ExecuteScalar();


Ето пълният сорс код:


Процедурата:

CREATE PROCEDURE usp_GetCountriesCount
AS
SELECT count (*) FROM Countries
GO


ADO.NET приложението, което вика процедурата:

class TestStoredProcCall
{
private const string DB_CONNECTION_STRING =
"Server=.; Database=nakov-testdb; Integrated Security=true";

static void Main(string[] args)
{
SqlConnection dbCon = new SqlConnection(DB_CONNECTION_STRING);
dbCon.Open();
try
{
SqlCommand command =
new SqlCommand("EXEC usp_GetCountriesCount", dbCon);
int result = (int) command.ExecuteScalar();
Console.WriteLine(result);
}
finally
{
dbCon.Close();
}
}
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server.HTMLEncode (-1 replies)

Blagodarq

Posted by Zasramen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 7 (-1 replies)

А става ли да се реализира календар на който с друг цвят са оцветени датите в които има събития?

Posted by Kramer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql LIKE (-1 replies)

hmm mnogo sranno az go pravq po absolutno sushtiq nachin i raboti pri men. Az samo nqmam skobi okolo expression-a sled WHERE ama ne mislq che tova ti e problema. Davash li Parameters.Add(...) ??

Posted by JustMe (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Entry Point (-1 replies)

1) Защо Chat.exe се намира там след като е Windows приложение, което няма нищо обще с ASP.NET приложението?

2) Вероятно нямаш void Main() метод дефиниран в асемблито.

3) Възможно е вирус да се повредил изпълнимия файл.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dating_site question?! (-1 replies)

Mnogo blagodaria za pomoshta!

Posted by d_ani83 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: файлове в базата данни (-1 replies)

Ako pravilno sym razbral v tozi primer ne se izpolzvat webservices.
Samo za da vidim dali pravilno sym razbral nie trqbva ot ASP prilojenieto da si vzemem tozi Uploaded file da go obyrnem v Byte masiv i da go podadem na web uslugata koqto da go zapazi v bazata.

A tova e samo primer za pokazvane kak se zapisva v bazata, nali?
Stoto ako taka se pravi to narushavame obshtite iziskvaniq da ne pishem i da ne 4etem po HDD-to.
Pravilno li sym razbral.

Posted by Jordan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server.HTMLEncode (-1 replies)

Не точно. Затова подчертах "HTML контролите", т.е. това, което HTML разбира под контроли, с изключение на textarea.

Т.е. става въпрос за генерираните HTML контроли. Кодирането е специфично за HTML, не за ASP.

Сега тествах и видях, че дори и да кодираш при input полетата, изходът е правилен, т.е. можеш да кодираш навсякъде.

Ех, ASP-то разглезва :)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: VMware (-1 replies)

Blagodarq mnogo.
Towa beshe problema.

Posted by Zasramen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server.HTMLEncode (-1 replies)

Izwinqwai mnogo samo da prowerq dali sym te razbral:

nqma nujda da se kodira za html kontroli
nqma nujda za input i select

ima nujda za server kontrolite
ima nujda za textarea

Az pone towa razbrah ot gorenapisanoto

Posted by Zasramen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

Здравей,

не е добра практика да съхраняваш датите като стрингове в базата. Има 2 типа данни, които могат да се ползват за целта - datetime и smalldatetime - съответно 4 и 8 байта. Конвертирането се ползва, когато искаш да покажеш датата на потребителя и искаш да си сигурен, че тя ще се покаже точно във формата в който ти искаш да я покажеш. Принципно smalldatetime е достатъчен в повечето случаи - datetime се ползва, когато се търси доста голяма точност - до части от секундата.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sql LIKE (4 replies)

sql zaqvki s LIKE vurvqt bez problem v query analyzer-a oba4e kak moga da napravq paramatrizirana zaqvka?
primerno imam SELECT photo_name FROM Photos WHERE (photo_name LIKE @substring) i kato podam parametur
string str kak trqbva da predam parametura
selectPhotoNameBySubstring.Parameters["@substring"].Value = ????
probvah sus "%" + str + "%" ama ne stana



Posted by outkast (Fri, 25 Feb 2005 15:27:05 +0200)

Re: Server.HTMLEncode (-1 replies)

Няма нужда да се прави кодиране на специалните за HTML символи само за HTML контроли. Подчертавам HTML контроли - не става въпрос за HTML контролите, които .NET предоставя. Най-общо казано няма нужда от кодиране само при:

input
select

За textarea по-добре да се кодират.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Insert to DataBase Principen vapros (-1 replies)

Здравей,

към отговора на Наков искам да добавя, че принципно е добре да използваш транзакция, за да направиш INSERT-а - особено, ако поредицата от добавяния по таблиците изисква наличието на записите във всички тях (демек няма да ти е атомарна операцията, ако 2-рия или 3-тия INSERT не успее да приключи успешно). Аз лично, предпочитам да използвам съхранени процедури и транзакции в тях. Ако това не е опция, можеш да използваш транзакции в ADO.NET със SqlTransaction класа.

Ето и един пример - нещо по което работя в момента:


CREATE PROC usp_PlaceOrder
@orderID varchar(50),
@siteOwner uniqueidentifier,
@months int,
@planID int,
@SiteUrl varchar(1024),
@UseSSL bit,
@Locale int,
@OwnDomain bit

AS

/*DEBUG

DECLARE @planID int
DECLARE @months int
SET @planID = 1
SET @months = 3

END DEBUG*/

DECLARE @price money
DECLARE @sql nvarchar(1000)
DECLARE @params nvarchar(1000)
DECLARE @currency char(3)
DECLARE @ordStatus varchar(50)

SET @params = (N'@p int, @price money OUTPUT, @currency char(3) OUTPUT')
SET @sql = (N'SELECT @price=Price_' + CAST(@months as nvarchar(2)) + N'M, @currency=Currency FROM Prices WHERE PlanID=@p')

IF (@months <> 1)
BEGIN
--get currency and current plan price
EXEC sp_executesql @sql, @params, @p = @planID, @price=@price OUTPUT, @currency = @currency OUTPUT
SET @ordStatus = 'WaitingPayment'
END
ELSE
BEGIN
SET @currency = 'EUR'
SET @price = 0
SET @ordStatus = 'Pending'
END



--insert order

BEGIN TRAN
INSERT Orders (OrderID, PlanID, Months, SiteOwner, Price, Currency, OwnDomain)
VALUES (@orderID, @planID, @months, @siteOwner, @price, @currency, @ownDomain)
IF ( @@error <> 0 )
ROLLBACK TRAN
ELSE
INSERT Sites (SiteOwner, Locale, UseSSL, OrderID, CurrentState, Url)
VALUES (@SiteOwner, @Locale, @UseSSL, @orderID, @ordStatus, @SiteUrl)

IF ( @@error<>0 )
ROLLBACK TRAN
ELSE
COMMIT TRAN

GO

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Entry Point (-1 replies)

Имаш ли Main метод?

[www.csharphelp.com]
[msdn.microsoft.com]

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: VMware (-1 replies)

Здравей,

добави ли мета тагове в хедъра на страницата?
Нещо такова: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">


Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: работа с дати (-1 replies)

kato se opitam da insertna v table s column datetime , object-a DateTime.Now

i mi dava :

System.Data.SqlClient.SqlException: Syntax error converting datetime from character string

a kato go insertva string date :
string date = DateTime.Now.ToString(new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG"));

pak mi dava su6ia exception,

a kato insertva stringa datatime :

string datetime = DateTime.Now.ToString("g", DateTimeFormatInfo.InvariantInfo);

ne mi dava exception-a
vsi4ko stava ok!
stava li da insertvam string v column datetime po 3-a nachin , posle shu bachka li 100% vuv fmi? i za6o mi davashe predishnia exception??



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Server.HTMLEncode (5 replies)

Samo s dwe dumi ako moje da mi kajete : Na lekciqta po ASP.NET se kaza che kogato priswoqwame stoinost na TextBox control nqma nujda ot HTMLEncode, a kogato priswoqwame na Label ima nujda.

Kyde oste trqbwa da prawim HTMLEncode - DropDownList, ListBox ???

Posted by Zasramen (Fri, 25 Feb 2005 14:43:56 +0200)

Dating site - снимки на потребителя? (1 reply)

Броят снимки на потребителя може ли да е ограничен брой?
Примерно 5-6? И някой такъв сайт по принцип предлага ли възможност за качване на неограничен брой снимки?

Posted by ingenious (Fri, 25 Feb 2005 14:18:21 +0200)

Re: Kak da vzema ... (-1 replies)

Trqbva da napravish neshto ot sorta na:
...
SqlParameter rval = cmd.Parameters.Add("RETURN_VALUE", SqlDbType.Int);
rval.Direction = ParameterDirection.ReturnValue;
...
cmd.ExecuteNonQuery();
int result = (int)rval.Value;

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

VMware (2 replies)

Moga li da pomolq nqkoi da mi pomogne sys sledniq problem:

Instalirah si VMware + Win2003 Server
Uspqh da podkaram Asp.net prilojenieto i Web uslugata no w Internet Explorer kirilicata ne izliza ami izlizat mainmuni.
Pusnal sym regional settings da sa BG, punal sym language support w IE za BG. Probwah sys wsichkite encoding-i na Explorera i nisto ne stawa.

Na WindowsForms prilojenieto wshichko si e nared - izliza kirilica

Blagodarq predwaritelno



Posted by Zasramen (Fri, 25 Feb 2005 13:00:48 +0200)

Kak da vzema ... (2 replies)

Znachi imam stored procedure i iskam davzema chisloto , koeto vryshta naprimer:

SqlCommand cmd = new SqlCommand("[LogIn]",sqlConnection1);
cmd.CommandType = CommandType.StoredProcedure;
.....
taq sp vryshta chislo... kak da izpylnq komandata za da vzema tova chislo
Az probvam taka ama neshto ne stava:
object obj = cmd.ExecuteScalar();
int a = Int32(obj);

Posted by Iv (Fri, 25 Feb 2005 14:15:34 +0200)

Re: Insert to DataBase Principen vapros (-1 replies)

благодаря за бързия отговор

Posted by Krasimir (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Entry Point (1 reply)

Program 'C:\Inetpub\wwwroot\Chat\obj\Debug\Chat.exe' does not have an entry point defined

kakav e toq "dzver" i kak se opravq?

Posted by Jo (Fri, 25 Feb 2005 12:24:44 +0200)

Entry Point (1 reply)

Program 'C:\Inetpub\wwwroot\Chat\obj\Debug\Chat.exe' does not have an entry point defined

Posted by Jo (Fri, 25 Feb 2005 13:59:04 +0200)

Re: Insert to DataBase Principen vapros (-1 replies)

По-добре е да изпълниш поредица от INSERT заявки.

DataSet се ползва ако работиш в разкачен сценарий, което не е случая.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: stored procedure problem (-1 replies)

Da mislq 4e ve4e se opravi . Blagodarq za byrziq i to4en otgovor:))

Posted by Iv (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: stored procedure problem (-1 replies)

Ако искаш, пусни следните 3 неща:

1. структурата на таблицата (можеш да я вземеш като от Enterprise Manager дадеш "Generate SQL Script" за тази таблица).

2. сорс-кода на stored процедурата

3. сорс-кода на метода, който вика stored процедурата.

Тогава ще можем да "разследваме" какво точно става и защо се скапва кирилицата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Insert to DataBase Principen vapros (3 replies)

Имам един принципен въпрос , сигурно е доста глупав.
Искам да insert- на кам базата си много редове към различни таблици.Как да стане това.Да направя много insert заявки и да добавям row всеки път или да си дръпна таблиците , които ми трябват ,да добавям в DataSet - a и после да Update- на SqlDataAdapter-a.
Според мен трябва по втория начин , но всеки пак ако може някои да ми каже как се прави.

Posted by Krasimir (Fri, 25 Feb 2005 12:31:22 +0200)

Re: Проблем с image в datagrid (-1 replies)

Ами не е много хубаво, но в краен случай може и така да се остави.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: stored procedure problem (-1 replies)

Не мисля че е възможно. Някъде ползваш varchar вместо nvarchar или прехвърляш стрингове като byte[] или нещо друго бъркаш.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с image в datagrid (-1 replies)

Аз съм с първи проект и избрх DataGrid-a защото може лесно да навигираш из страниците ако картинките са повече от 16. Проблем ли е, ако го оставя както си е - с незареждащите се картинки?

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: stored procedure problem (-1 replies)

da no gadnoto e che po syshtiq nachin se skapva i webSevice-a prilojenieto mi,toest kogato vikna taq stored procedura ot tam pak se vyvejdat '?????'

Posted by Iv (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: stored procedure problem (-1 replies)

Процедурата е правилна. Трябва навсякъде да ползваш nvarchar - както за параметрите, така и за работните променливи, така и за колоните в таблицата.

Ако ползваш навсякъде nvarchar и се скапва кирилицата, това е проблем (бъг) на Query Analyser-а. От ADO.NET всичко ще ти работи нормално.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

stored procedure problem (5 replies)

Imam slednata procedura

CREATE PROCEDURE AddUser
@Name nvarchar(50),
@UserName nvarchar(30),
@Password nvarchar(15),
@Email nvarchar(30),
@Credit money
AS
insert [User] values(@Name,@UserName,@Password,@Email,@Credit)
GO

kogato q izvikam ot query analyzer-a s stringowe na bylgarski zapiswa w bazzata samo ??????
kogato oba4e dobavq zapis na bylgarski v [User] ot enterprise manager-a
posle si stoi na bygarski..Kak da opravq povedenito na taq stored procedur-a

Posted by Iv (Fri, 25 Feb 2005 10:59:35 +0200)

Re: Проект 7 (-1 replies)

Razbiraj go taka:

Да се реализира навигация за събитията по години, месеци и дни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с image в datagrid (-1 replies)

Не сещам как може да се реши проблема ако се ползва DataGrid и TemplateColumn. Аз лично за показване на картинки бих си направил динамично генерирана таблица. Ето пример:

protected System.Web.UI.WebControls.Table Table1;

....

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
TableRow row = null;
for (int i=0; i<50; i++)
{
if (i % 5 == 0)
{
if (row != null)
{
Table1.Rows.Add(row);
}
row = new TableRow();
}
TableCell cell = new TableCell();
System.Web.UI.HtmlControls.HtmlImage image =
new System.Web.UI.HtmlControls.HtmlImage();
image.Src = "ShowImage?id=" + i;
cell.Controls.Add(image);
row.Cells.Add(cell);
}
if (row != null)
{
Table1.Rows.Add(row);
}
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Утрото е по-мърдо от вечерта. Надявам се, че дадох приемливо решение на проблема.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Да, наистина SqlClient Data Provider-ът не може по една конекция към базата да държи повече от 1 отворен курсор (SqlDataReader) в даден момент, защото работи на потоци, а не на пакети. Това си е добре известна слабост на SqlClient Data Provider. Ще го оправят чак в ADO.NET 2.0 (обявено е като new feature).

Наистина: Ако се опитаме да изведем всички автори и за всеки отях всичките им публикации ето така:

class TestSqlClient
{
private const string DB_CONNECTION_STRING =
"Server=.; Database=Pubs; Integrated Security=true";
private static SqlConnection mDbCon;

static void Main(string[] args)
{
mDbCon = new SqlConnection(DB_CONNECTION_STRING);
mDbCon.Open();

SqlCommand command =
new SqlCommand("SELECT * FROM authors", mDbCon);
SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
using (reader)
{
while (reader.Read())
{
string authorId = (string) reader["au_id"];
string authorFirstName = (String) reader["au_fname"];
string autohorLastName = (String) reader["au_lname"];
Console.WriteLine("{0} - {1} - {2}",
authorId, authorFirstName, autohorLastName);
DisplayTitles(authorId);
}
}
}

private static void DisplayTitles(string aAuthorId)
{
SqlCommand command =
new SqlCommand(@"SELECT * FROM titles, titleauthor WHERE
titles.title_id = titleauthor.title_id AND
titleauthor.au_id=@author_id", mDbCon);
command.Parameters.Add("@author_id", SqlDbType.VarChar);
command.Parameters["@author_id"].Value = aAuthorId;
SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
using (reader)
{
while (reader.Read())
{
string title = (string) reader["title"];
Console.WriteLine("\t{0}", title);
}
}
}
}

ще се получи следното изключение:

Unhandled Exception: System.InvalidOperationException: There is already an open DataReader associated with this Connection which must be closed first.

Проблемът има лесно решение: Просто за всяка заявка се ползва отделна конекция към базата данни ето така:

class TestSqlClient
{
private const string DB_CONNECTION_STRING =
"Server=.; Database=Pubs; Integrated Security=true";

static void Main(string[] args)
{
SqlConnection dbCon = new SqlConnection(DB_CONNECTION_STRING);
dbCon.Open();
try
{
SqlCommand command =
new SqlCommand("SELECT * FROM authors", dbCon);
SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
using (reader)
{
while (reader.Read())
{
string authorId = (string) reader["au_id"];
string authorFirstName = (String) reader["au_fname"];
string autohorLastName = (String) reader["au_lname"];
Console.WriteLine("{0} - {1} - {2}",
authorId, authorFirstName, autohorLastName);
DisplayTitles(authorId);
}
}
}
finally
{
dbCon.Close();
}
}

private static void DisplayTitles(string aAuthorId)
{
SqlConnection dbCon = new SqlConnection(DB_CONNECTION_STRING);
dbCon.Open();
try
{
SqlCommand command =
new SqlCommand(@"SELECT * FROM titles, titleauthor WHERE
titles.title_id = titleauthor.title_id AND
titleauthor.au_id=@author_id", dbCon);
command.Parameters.Add("@author_id", SqlDbType.VarChar);
command.Parameters["@author_id"].Value = aAuthorId;
SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
using (reader)
{
while (reader.Read())
{
string title = (string) reader["title"];
Console.WriteLine("\t{0}", title);
}
}
}
finally
{
dbCon.Close();
}
}
}

Това вече си работи правилно и си извежда авторите и публикациите им:

172-32-1176 - Johnson - White
Prolonged Data Deprivation: Four Case Studies
213-46-8915 - Marjorie - Green
The Busy Executive's Database Guide
You Can Combat Computer Stress!
238-95-7766 - Cheryl - Carson
But Is It User Friendly?
267-41-2394 - Michael - O'Leary
Cooking with Computers: Surreptitious Balance Sheets
Sushi, Anyone?
274-80-9391 - Dean - Straight
Straight Talk About Computers
341-22-1782 - Meander - Smith
409-56-7008 - Abraham - Bennet
The Busy Executive's Database Guide
427-17-2319 - Ann - Dull
Secrets of Silicon Valley
472-27-2349 - Burt - Gringlesby
Sushi, Anyone?
486-29-1786 - Charlene - Locksley
Net Etiquette
Emotional Security: A New Algorithm
527-72-3246 - Morningstar - Greene
648-92-1872 - Reginald - Blotchet-Halls
Fifty Years in Buckingham Palace Kitchens
672-71-3249 - Akiko - Yokomoto
Sushi, Anyone?
712-45-1867 - Innes - del Castillo
Silicon Valley Gastronomic Treats
722-51-5454 - Michel - DeFrance
The Gourmet Microwave
724-08-9931 - Dirk - Stringer
724-80-9391 - Stearns - MacFeather
Cooking with Computers: Surreptitious Balance Sheets
Computer Phobic AND Non-Phobic Individuals: Behavior Variations
756-30-7391 - Livia - Karsen
Computer Phobic AND Non-Phobic Individuals: Behavior Variations
807-91-6654 - Sylvia - Panteley
Onions, Leeks, and Garlic: Cooking Secrets of the Mediterranean
846-92-7186 - Sheryl - Hunter
Secrets of Silicon Valley
893-72-1158 - Heather - McBadden
899-46-2035 - Anne - Ringer
The Gourmet Microwave
Is Anger the Enemy?
998-72-3567 - Albert - Ringer
Is Anger the Enemy?
Life Without Fear

Отварянето на конекция не е бавна операция, защото SqlClient поддържа вътрешен Connection Pool. За да работи пулът, трябва конекциите да се затварят с Close(), а не се Dispose() или using (...) { ... }. Това е много важно за производителността!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проект 7 (3 replies)

Здравейте.
Имам въпрос по условието на Проект 7:
"Да се реализира навигация по години, месеци, дни и събития."
Какво значи навигация по събития?
Поздрави

Posted by pepi (Fri, 25 Feb 2005 15:30:54 +0200)

Проблем с image в datagrid (3 replies)

Имам template column в datagrid, която пълня с:
ImageUrl='<%# FormatURL(DataBinder.Eval(Container.DataItem, "id1")) %>'
Проблемът е, че когато няма достатъчно картинки и не може да се запълни целия датагрид в последните клетки нямам DataItem и в браузъра се получават картинки, които не са се заредили. В HTML-а към браузъра не се изпраща никакво src="GetThumbImage.aspx?id=956" например.



Posted by Motronix (Fri, 25 Feb 2005 10:55:48 +0200)

Re: Project 2 image (-1 replies)

Zdravei, mojesh va datagrid, mojesh i v tablica, eto malko diskysii po temata:

[www.nakov.com]

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql bez tranzakciq? (-1 replies)

Така е. Ако нещо искаш да е извън транзакцията, трябва да се отвори нова конекция.

Posted by Vesu (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sql bez tranzakciq? (1 reply)

Zashto, kogato imam aktivna tranzakciq v SqlConnection i ne moga da pravq zaqvki, koito ne uchastvat v tranzakciqta? Tova stava samo dokato e aktivna tranzakciqta. Naprimer, sledniqt kod ne raboti:

IDbTransaction tran;
tran.BeginTransaction();

IDbCommand cmd = aSqlConnection.CreateCommand();
cmd.Transaction = tran;
cmd.CommandText = ...
cmd.ExecuteNonQuery();

IDbCommand cmd1 = aSqlConnection.CreateCommand()
cmd1.CommandText = ...
cmd1.ExecuteNonQuery();

tran.Commit();

Posted by hristo ivanov (Fri, 25 Feb 2005 09:11:01 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Хммм,

трябва да се провери това.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

greshka, ne polzvam odbc, a
using System.Data.OleDb;

Posted by hristo ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Prosto vyobshte ne vika rekursivno nishto. V momenta, v kojto pozicioniram na vtoriq select i hvyrlq exception. Pitam se dali tova se poluchava, zashtoto izpolzvam ODBC driver ili drugiq driver za ms sql server syshto ima takiva problemi?

Posted by hristo ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Не мога да направя опитна постановка, но мога да генерирам идеи :)
Дебъна ли си кода? Минава ли стъпка по стъпка през едно-две нива на рекурсията?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Ot rekursiqta izlizam samo kogato cikyla
while ( sibcategories.Read() ) {...} svyrshi, toest, kogato nqmam neobhodeni podkategorii. Za kategoriite ot poslednoto nivo( listata na dyrvoto ) shte e izpylneno, che nqmat deca i sledovatelno za tqh cikylyt nqma da se izpylni. Za ostanalite nagore po rekursiqta e qsno kak stava.
Problemyt e tam, che nikyde ne se e zaciklilo i si raboti perfektno na postgresql, koqto si beshe osnovnata mi baza ot danni do momenta. Tezi exception-i zapochna da gi dava visual studioto, kogato minah na microsoft sql server.

Posted by hristo ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Или може би излизаш с
if ( ! row.Read() )

Провери ли до какво ниво на рекурсия влизаш? Да не е зациклило нещо?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Като начало никъде нямаш условие за излизане от рекурсията. Или аз поне не видях, защото код с подчертавки ми е много трудно четим.
Защо слагаш using на IDbCommand? Какво освобождаваш? Тази грешка не дава никаква информация, че SQL не поддържа два IDataReader-a. Как реши, че това е проблема?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Ami, kato nachalo, imam proekt 5 -- cd organiser-a. Eto naprimer slednata procedura, vikashta sebe si rekursivno da zaredi dyrvoto na kategoriite:
public override disk_category load_category( uint id )
{
using ( IDbCommand data_set = sql(
"SELECT name FROM categories WHERE id = " + id.ToString() ) )
{
//zarejdam dannite za tekushtata kategoriq
disk_category result = new disk_category();
using ( IDataReader row = data_set.ExecuteReader() )
{
if ( ! row.Read() )
throw new ArgumentException(
"sql_database_register.load_category: Category id=" +
id.ToString() + " not found in database!" );
result.name = ( string ) row[ "name" ];
result.id = id;
using ( IDbCommand subcategories = sql(
"SELECT c.id FROM categories c WHERE c.parent_id = " +
id.ToString() )
)
//zarejdam podkategoriite na dadenata kategoriq,
//vikajki rekursivno funkciqta
using ( IDataReader subcategory = subcategories.ExecuteReader() )
{
while ( subcategory.Read() )
{
disk_category ca = load_category( ( uint ) subcategory.GetInt64( 0 ) );
ca.parent = result;
result.add_subcategory( ca );
}
}//subcategories
return result;
}//row
}//data_set
}//load_category( uint id )

---------
Dava mi sledniq exception:
An unhandled exception of type 'System.Data.OleDb.OleDbException' occurred in system.data.dll

Posted by hristo ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Не виждам някаква конкретна причина за това. Имаш ли описание на проблема в някоя статия? Какви exceptions ти дава?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

imam v predvid, che kato otvorq 2 IDataReader-i, koito sa aktivni po edno i syshto vreme i stava golqma boza, navsqkydfe hvyrchat exception-i i nishto ne stava kakto trqbva. naprimer, ako iskam da definiram rekursivna procedura s IDataReader, ne moga, zashtoto stavat 2 i poveche aktivni dataReader-i po edno i syshto vreme.

Posted by hristo ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vlojeni IDataReader-i (-1 replies)

Няма проблем, ако искаш да ползваш и текстов файл през ODBC :))

> obache sega minah na ms sql server i tam se okaza, che nqma poddryjka na pusnati 2 IDataReader-i po edno i syshto vreme.

Какво имаш предвид? Че MS SQL не поддържа две заявки едновременно или аз не съм разбрал?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vlojeni IDataReader-i (13 replies)

privet. dosega izpolzvah baza danni postgres. obache sega minah na ms sql server i tam se okaza, che nqma poddryjka na pusnati 2 IDataReader-i po edno i syshto vreme. Ako izpolzvam druga baza danni, razlichna ot ms sql server i access, tova problem li e? shte mi byde li pregledana rabotata ili izrichno trqbva da e na ms sql server?

Posted by hristo ivanov (Fri, 25 Feb 2005 10:34:17 +0200)

Project 2 image (1 reply)

Kak moga da pokazvam mnogo kartinki, izvlicani ot bazata ,
na edna aspx stranica .(t.e. stranicata da sudurja kakto kartinki taka i
nqkakva druga informaciq)
Pozdravi ,
Petrov

Posted by Petrov (Fri, 25 Feb 2005 09:26:39 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

ve4e nqmam problem
abe qvno neshto haluiciniram ei ot toq .NET horata poludqvat
az sum si otvoril dva solution-a i testvam tu tuk tu tam i stava boza
mai e ve4e vreme da si po4ivam 4e da zapazq malko i za zashtitata
dano da imate zdravi nervi ....

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

zashtoto samo tam sum imal podoben problem - kato batiskam buton da ne se izpulnqva tova deto sum zadal v button_click(..)

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

tozi Container da ne pravi nqkvi porazii kato predavaneto na fokusa v win forms?

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

ami da ba4ka
to i moqt grid ba4ka ama problema e 4e samo toi sabitiqta na botonite ne se prehvashtat

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

Ето ти сорс код, който бачка. В случая се създава една DataTable таблица, слагат се данни в нея, bind-ва се за DataGrid контрола и с TempleteColumn се добавя картинка, като src на картинката се генерира по Id-то на реда в таблицата:

<form id="Form1" method="post" runat="server">
<asp:DataGrid id="DataGrid1" style="Z-INDEX: 101; LEFT: 240px; POSITION: absolute; TOP: 128px"
runat="server">
<Columns>
<asp:TemplateColumn>
<HeaderStyle Width="150px"></HeaderStyle>
<ItemTemplate>
<asp:ImageButton runat="server" ImageUrl='<%# "ShowImage.aspx?id=" + DataBinder.Eval(Container, "DataItem.Id") %>'>
</asp:ImageButton>
</ItemTemplate>
</asp:TemplateColumn>
</Columns>
</asp:DataGrid>
</form>


private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
if (!IsPostBack)
{
DataTable table = new DataTable("Users");
table.Columns.Add(new DataColumn("Id", typeof(int)));
table.Columns.Add(new DataColumn("Name", typeof(string)));

table.Rows.Add(new object[]{5, "Пешо"});
table.Rows.Add(new object[]{17, "Киро"});
table.Rows.Add(new object[]{15, "Минка"});

DataGrid1.DataSource = table;
DataGrid1.DataBind();
}
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

ami nishto samo slojih kavi4ki na imgUrl='<%# "Thumbnail.aspx?id=" + DataBinder.Eval(Container, "DataItem.id")%>' i popravih DataItem.photo_id na DataItem.id i sega v page_load kato sloja da se zarejda datagrid - a s nqkvo category_id - da znae ot koq kategoriq da vzema snimkite i si gi slaga tqh perfektno ama nishto frugo ne ba4ka

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

Какво направи :)))



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

ama pak imam problem:drugite kontroli ne rabotqt sega - butonite vuobshte ne razbirat 4e sa natisnati ???

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

sajelqvam 4e vi zaburkah v moite gluposti - prosti sum oburkal 4e item-a mi e samo id a ne photo_id i slojih kavi4ki na imgUrl-to i sega vsi4ko e ok
sorry otnovo

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

ok ama tezi dvete statii gi pregledah i ot tam se pouchih taka da go pravq

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Зависи как се справи. Времето си е негово. Ако му е готов проекта и е нагласен, и също е оттренирал инсталирането на SQL server върху виртуалната машина на DVD-то може и да стане за 10 мин.
Както си реши де.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

Игнорирай поста ми. Нещо не догледах.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

Не можеш да слагаш в кавички сървърен таг.

За съжаление това инициализиране за ImageUrl няма да сработи така както искаш. Трябва да го инициализираш от code behind-a.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

Може би не работиш правилно с DataGrid контролата. Аз бих ти препоръчал първо да прегледаш тези статии:
[www.ondotnet.com]
[www.codeproject.com]



Post Edited (02-25-05 00:45)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Не му давай идея да инсталира нещо на място. Нали ще има 20 минути да си подкара проекта. Няма да има време.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

Значи нещо са ти се е омазало описанието на контролите в aspx страницата. За по-лесно си направи нова страница и започни да слагаш контролите една по една, докато установиш че се е появил този ефект и се опитай да го локализираш.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

could not open in design view.Place quotes around a '<% %>' block used as an attribute value or within a <SELECT> element
tova mi dava kato se mu4a da mina na design view i ako natisna OK drop down listovete mi iz4esvat ot programata

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 5 проект (-1 replies)

Да, малко неясно е казана. Разбирай го така:

Всеки идентифициран (log-нат) в системата потребител трябва да може:
- да редактира заглавията на своите CD-та;
- да изтрива от своите CD-та;
- за всяко свое CD да променя категориите, на които то принадлежи;

Потребителят “admin” може:
- да създава нови категории и подкатегории и да редактира и изтрива съществуващи.

Това последното за потребител admin го няма в оригиналните условия, но ако не се уточни, няма кой да ги създава тези категории. Направи го така ако имаш време. Ако нямаш, направи директориите да са твърдо указани и да не могат да се редактират (все пак пропускът в условието си е наш и не можем да изискваме вие да се досещате).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

dobre no neshto mnogo stranno mi se polu4ava:
1.kato na4alo vega ne moga da prevklu4a ot HTML na Design mode
2.edni drop down listove imam v stranicata koito iz4ezvat kogato napisha podobni na gornite DataBinder i t.n.

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблеми с FormsAuthentication (-1 replies)

Ето ти едно решение на проблема: Имаш страница Login.aspx и Register.aspx, които са достъпни за всички, а всички останали страници искат автентикация. Слагаш това в Web.config:

<location path="Register.aspx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*" />
</authorization>
</system.web>
</location>


Ето ти пълния сорс-код на моя Web.config, с който защитавам с Forms автентикация всички страници на приложението без Login.aspx и Register.aspx:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>

<location path="Register.aspx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*" />
</authorization>
</system.web>
</location>

<system.web>

<compilation defaultLanguage="c#" debug="true" />

<customErrors mode="RemoteOnly" />

<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="Login.aspx" />
</authentication>

<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>

</system.web>

</configuration>



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Може да се събере, поне без SQL сървър. Но пък може да ползваш Access или да доинсталираш SQL server на място :)



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Saving image (-1 replies)

Трябва да дадеш на потребителя, с който работи приложението, права да пише в изпраната директория. Това най-често в потребителят "ASPNET".



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

За да вкараш в страницата <IFRAME ...> и да му зададеш динамично генериран URL се прави така (понеже в ASP.NET няма контрола за IFRAME):

В aspx формата слагаш това:

...
<form id="Form1" method="post" runat="server">
<asp:Literal id="IFrame" runat="server"></asp:Literal>
</form>
...


В aspx.cs файла имаш декларацията:

protected System.Web.UI.WebControls.Literal IFrame;


В Page_Load слагаш това:

int id = 17;
IFrame.Text = "<IFRAME width='100%' SRC=ShowMessages.aspx?id='" + id + "' />";



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

Липсва ти затваряща скоба за <asp:ImageButton тага. Пробвай така:

<asp:ImageButton id="ImageButton1" runat="server" ImageUrl=<%# "Thumbnail.aspx?id=" + DataBinder.Eval(Container, "DataItem.photo_id")%>></asp:ImageButton>



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: izpit (-1 replies)

Може, това доста ни улеснява.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

работа с дати (8 replies)

Понеже наблюдавам масово срещана грешка при работа с дати, искам да дам следната препоръка:

Навсякъде, където се ползват дати, те трябва да се предават от и към SQL Server и от и към Web услугата като тип дата (DateTime), а не като тип string.

Когато се прави конвертиране от стринг към дата или обратното задължително трябва да се задава формат (CultureInfo). Ето примери:

string date = DateTime.Now.ToString(
new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG"));

DateTime dt = DateTime.Parse(date,
new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG"));

Ако не зададете формат, има вероятност вкъщи всички да работи, а във ФМИ да не тръгне защото е друг формата на датите по подразбиране било то в SQL Server, било то в Windows-а (от където .NET Framework взима културата).



Posted by Svetlin Nakov (Sat, 26 Feb 2005 22:17:08 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

Не е хубаво процедурата да връща string полета. Въобще където се ползват дати, те трябва да се предават като тип дата, а не като тип стринг. Ето примери:

string date = DateTime.Now.ToString(
new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG"));

DateTime dt = DateTime.Parse(date,
new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG"));

Когато се прави конвертиране от стринг към дата или обратното задължително трябва да се задава формат (или CultureInfo) - вж. примерите от лекция "Lecture-8-Strings".

Пусни кода на процедурата да я погледнем.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

5 проект (1 reply)

Всеки идентифициран потребител може да променя категориите , в които могат да учавстват неговите CD -та.
Какво се има предвид променя.

Posted by Krasimir (Fri, 25 Feb 2005 00:40:39 +0200)

Re: datetime (-1 replies)

Когато конвертираш от string в дата и обратното, винаги ползвай подходяща култура или формат.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: connection string (-1 replies)

Можеш да сложиш за име на сървър "." (точка). Понякога с "localhost" не става поради някакви причини, които не са добре изяснени.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 3 Admin Application Security (-1 replies)

По принцип е хубаво Web услугата да се защити със сесия, но тъй като това го няма в условията на проектите, не можем да го изискваме. Пропускът е наш, така че можете да не слагате никакво security на услугата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Отписване или септември? (-1 replies)

На поправителната сесия през есента няма да се защитават проекти. Ще бъде с тест.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Cialost (-1 replies)

Ами за част от проекта се пишат част от точките. Колко точно зависи от това каква част е направена.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

да, има инсталиран SQL Server 2000



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

В лекциите примерът е изваден от MSDN и работи. Много хора го подкараха точно по този начин. Има една особеност - ако искаш да имаш страница Login.aspx и Register.aspx, които да са достъпни за всички, а всички останали страници да искат автентикация се прави нещо такова в Web.config:

<location path="Register.aspx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*" />
</authorization>
</system.web>
</location>


Ето ти пълния сорс-код на моя Web.config, с който защитавам с Forms автентикация всички страници на приложението без Login.aspx и Register.aspx:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>

<location path="Register.aspx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*" />
</authorization>
</system.web>
</location>

<system.web>

<compilation defaultLanguage="c#" debug="true" />

<customErrors mode="RemoteOnly" />

<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="Login.aspx" />
</authentication>

<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>

</system.web>

</configuration>



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Triggers (-1 replies)

Направи го без тригер. Няма да е чак толкова по-трудно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

краен срок за предаване (no replies)

Срокът за предаване на проектите се удължава до самото явяване, т.е. изисква се преди явяването на защитата (по някое време в събота или неделя) студентите да са си upload-нали проектите от формата за предаване:

[www.nakov.com]

На самата защита си носете проектите, защото няма да имате достъп до това, което сте upload-нали.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 24 Feb 2005 23:35:25 +0200)

Re: parser error (-1 replies)

ne vqrvam nikoi da ne go e napravil tova
pomognete de

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

тестване на проектите във ФМИ (no replies)

За тестване на проектите във ФМИ се ползва виатруална работна среда, инсталирана върху VMWare. Пускането на работната среда става така:

1. Влизате на машината със своя ФМИ account (в зала 314)
2. Стартирате VMWare
3. Отваряте виртуалната машина с име "Win 2003" от C:\temp\dotnet
4. Стартирате я
5. Като зареди Windows 2003 във виртуалната машина се логвате като Administrator с парола "qwerty"

Там има VS.NET 2003 + IIS + SQL Server 2003 + пълни права да се бута навсякъде (надяваме се никой да не поврежда средата умишлено).

Средата я има инсталирана в следните зали: 313 (9 машини), 314 (18 машини), 319 (11 машини).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 24 Feb 2005 23:31:34 +0200)

Re: Dating_site question?! (-1 replies)

4) Най-добре е да си направиш динамично генерирана таблица (). Ето пример:

protected System.Web.UI.WebControls.Table Table1;

....

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
TableRow row = null;
for (int i=0; i<50; i++)
{
if (i % 5 == 0)
{
if (row != null)
{
Table1.Rows.Add(row);
}
row = new TableRow();
}
TableCell cell = new TableCell();
System.Web.UI.HtmlControls.HtmlImage image =
new System.Web.UI.HtmlControls.HtmlImage();
image.Src = "ShowImage?id=" + i;
cell.Controls.Add(image);
row.Cells.Add(cell);
}
if (row != null)
{
Table1.Rows.Add(row);
}
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: connection string (-1 replies)

Не мога да ти кажа защо не е ставало. Виж тук как се дефинират connection strings.

www.connectionstrings.com



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dating_site question?! (-1 replies)

3) Снимките можеш да ги показваш в динамично генерирана таблица. В DataGrid ще е по-трудно, защото той е направен по принцип за статичен брой колони, а ти искаш да имаш брой колони колкото са снимките.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dating_site question?! (-1 replies)

2) прави се така:

protected System.Web.UI.WebControls.TextBox TextBoxMessages;

...

TextBoxMessages.TextMode = TextBoxMode.MultiLine;

...


private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
TextBoxMessages.Text = TextBoxMessages.Text + "some message" + "\n";
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 3 Admin Application Security (-1 replies)

Жоро е прав. Не е нужно да защитавате услугата от неправомерен достъп. Тази точка е с цел да може да се реализира и десктоп приложение към проекта.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dating_site question?! (-1 replies)

При чата можеш да използваш <IFRAME> тага за да заредиш в страницата друга страница. Така страницата със съобщенията, която се обновява на всеки 3 секунди, ще си бъде независима от страницата, от която се пращат съобщенията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

Някои хора от форума вече подкараха Forms authentication. Потърси из темите или дай конкретен проблем.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Triggers (-1 replies)

Реализирай си логиката като извикаш друга заявка.

> kogata edna stoinost ot tablica stane nula promenq druga stoinost w druga tablica

В доста кофти ситуация се забъркваш.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проблеми с FormsAuthentication (1 reply)

Ами проблема е такъв:
Настроени web.config за приложението и за папката, в която са защитените файлове (secured)
/MyWebApplication/Secured/test.aspx - защитени
/MyWebApplication/login.aspx - незащитени.
Уж всичко си му е наред, но като се опитам да отворя test.aspx и казва, че не може да намери
/MyWebApplication/Secured/login.aspx
Някой има ли идея защо си търси там логина?!
Още повече, че пробвахме на друг сървър и страница, конфигурирана по същия начин върви?!

/MyWebApplication/web.config:

<forms loginUrl="login.aspx" />

Aко му зададем
<forms loginUrl="../login.aspx" />
Зацикля на логин страницата

Как да се оправим?

Posted by BigBrooder (Fri, 25 Feb 2005 00:34:10 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

какво прави това:
if(!Page.IsPostBack) викам NodesRel = service.GetNodeInfo();

най-добре си сложи breakpoint-ове на
Page_Load()
Button_Click()

виж какво се изпълнява при нормално зареждане на страницата
и при зареждането след като натиснеш бутона.

виж и Page.IsPostBack - кога е true и кога false.

NodesRel ще си остане празен, ако Page.IsPostBack е true, нали ?



Posted by ghost (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Съвсем не се замислих че виндоус 2003 със инсталирано вужуал студио и еМеС еСКЮеЛ Сървър може и на ДиВиДи да не го събера :)
Пък едва ли е толкова страшно подкарването на един проект стига другарчето преди теб да не умаже нещата от яд, защото имал ниска оценка.
Затова оценяващите: само 6-ци да не стават такива гафове!:)



Posted by Ангел Груев (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dating_site question?! (-1 replies)

1) Това, което си направила е правилно. Взимането на текущия избран потребител става като от ListBox контролата ползваш свойствата SelectedValue и SelectedText. Много е важно DataBind() методът да се вика само ако не е формата не е извикана в режим PostBack. Ето малък пример, в който се избира студент от ListBox и се слага Id-то му в TextBox:

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
ArrayList users = new ArrayList();

User user1 = new User();
user1.Name = "Pesho";
user1.Id = 27;
users.Add(user1);

User user2 = new User();
user2.Name = "Kiro";
user2.Id = 12;
users.Add(user2);

User user3 = new User();
user3.Name = "Gosho";
user3.Id = 4;
users.Add(user3);

ListBox1.DataSource = users;
ListBox1.DataTextField = "Name";
ListBox1.DataValueField = "Id";

if (!IsPostBack)
{
ListBox1.DataBind();
}
}

private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
string selectedId = ListBox1.SelectedValue;
TextBox1.Text = selectedId;
}
}

struct User
{
private string mName;
private int mId;

public string Name
{
get
{
return mName;
}

set
{
mName = value;
}
}

public int Id
{
get
{
return mId;
}

set
{
mId = value;
}
}
}



Post Edited (02-24-05 23:05)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Saving image (1 reply)

za6to kogato zapiswam kartinka ot byte[] w nqkakwa direktoriq nezawisimo koq mi kazwa Access is denied i kak da go oprawq 10x

Posted by Ivo (Fri, 25 Feb 2005 00:30:21 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

Ami problema mi e che ne moga da predam parametri na framovete.
znachi izvikvam nqkakva stanichka v koqto ima framove s asp-ta, s parametri koito iskam da dostignat do asp-tata.no ne mogat da predam parametyra ot glavnatastranica kym framovete

Posted by student123 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

parser error (18 replies)

<asp:ImageButton id="ImageButton1" runat="server" ImageUrl=<%# "Thumbnail.aspx?id=" + DataBinder.Eval(Container, "DataItem.photo_id")%></asp:ImageButton>

vsi4ko tova e v dataGrid v TemplateColumn i v ItemTemplate oba4e neshto dinami4noto bindvane ne mi e pravilno. Dava mi se slednata greshka:
the server tag is not well formed i se ima v predvid gorniq red
moje li nqkoi da pomogne?

Posted by outkast (Fri, 25 Feb 2005 01:54:24 +0200)

Re: datetime (-1 replies)

opravix se...v '/' bil problema

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 3 Admin Application Security (-1 replies)

Аз мисля че няма нужда от никакви специални изисквания. Поне преди като ги бях питал за това да има ли някаква ауторизация в Уеб Услугите, ми казаха да няма, а от IIS ако се наложи може да се ограничи по IPта услугата и т.н....

Аз го реализирам така :
Има си специален потребител Administrator и при зареждането на WinForm приложението се иска неговата парола. Така само Administrator-а може да ползва това приложение... То самото си вика нужните му уеб услуги, но не се аутентикира към тях...

Не казвам че така трябва, но аз така разбирам усливието. Кулов да ме поправи ако греша...



Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za WinForms (-1 replies)

ползвай CheckedBoxName.Text

Posted by ton (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

izpit (1 reply)

Може ли на изпита да си донесем преносим компютър с всичко необходимо за защита?Така няма да имаме проблем с подкарването на проекта.
Благодаря

Posted by ton (Fri, 25 Feb 2005 00:06:29 +0200)

sql vypros (1 reply)

V bazata danni imam pole DateTime . Kogato go otvorq s enterprise managera i vidq zapisite v bazzata vsichki sa v bg format,toest:
20.2.2005 г. 12:40:37

posle imam stored procedura ,koqto mi izvlicha datite i kogato izvikam tazi sp ot web uslugata tq mi vryshta dati vyv vyda
2/20/2005 12:40:37 PM , koeto ne moje da se parsne s bg-BG culture info.
Kyde gresha?Blagodarq vi

Posted by me (Fri, 25 Feb 2005 00:01:57 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Надявам се да става дума за SQL Server 2000, защото аз това използвам.

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

datetime (2 replies)

dava mi exception :

System.Data.SqlClient.SqlException: Syntax error converting datetime from character string.

kogato se opitam da insertna DateTime.Now v tablica s column ot type datetime....za6o stava taka..kak trqbva da cast-na za da go insertna ?
probvax kakvi li ne cast-vania....

Posted by ivan (Thu, 24 Feb 2005 23:55:21 +0200)

connection string (2 replies)

dneska si testvah rabotata v fmi i mn stranno trygvash samo ako connection string e ot vida
this.sqlConnection1.ConnectionString ="server=BATTLESTATION;user id=user;password=pass;persist security info=true;database=Database";

Dobavqneto na neshto drugo vodeshe do nevyzmojnost da se svyrja s bazata danni ..... Tova dobre definiran connection string li e??

Posted by me4o (Thu, 24 Feb 2005 23:54:27 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

Някой използвал ли е Microsoft.Web.UI.WebControls.dll.и може ли да помогне?
направих промяна:
private NodeRelInfo[] NodesRel;
и в Page_Load (...)
if(!Page.IsPostBack) викам NodesRel = service.GetNodeInfo();
т.е дори с функция на WebService да се пълни този масив както трябва (нищо, че не е хубаво така) когато има събитие -кликване на бутон, масива пак се оказва празен ?

Posted by Denica (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project 3 Admin Application Security (3 replies)

Imam edin vapros otnosno uslovieto na proekt 3 :

• Достъп до функционалността на административното приложение има само администратора на системата.

Kak moge da se talkuva tazi tochka? Triabva da se napravi secured web service(sas sesia ili enhanced web serv...) ili neshto ot sorta taka li? Moge li niakoi da pomogen?

Posted by bai Tosho (Thu, 24 Feb 2005 23:51:32 +0200)

Отписване или септември? (1 reply)

Бих искал да задам следния въпрос: Понеже съм много притиснат във времето няма да успея да подготвя проекта до посочената дата. В момента имам работеща версия, но отговаря на половината изисквания. Сигурен съм, че този проект ми е по възможностите, но просто нямам време да го завърша. Та въпросът е дали мога да го представя септември или изпитът ще е с тест. Въобще не искам да се отказвам от проекта и ще го завърша без значение дали ще бъде признат септември. Работата е там, че винаги се оплесквам на тестовете давани от Наков и ако на лято ще е само с тест бих искал да отпиша курса. За целта ми трябва отговор преди петък по обед.

Posted by Martin Rousev (Thu, 24 Feb 2005 23:49:06 +0200)

Cialost (1 reply)

Ako ne sme naprawili celiq proekt ima li nqkakuw smisul da go predawame ili po-dobre da se qwqwame na esen.
Blagodarq

Posted by Ivo (Thu, 24 Feb 2005 23:47:51 +0200)

za WinForms (1 reply)

izpolzvam CkeckedBoxList v WinForms,no tuka za CkeckedBoxListName.Item nqma property Value. v WebApp ima. ima li (v WinForms) ne6to podobno? (datasource- sy6to nqma)

Posted by tazman (Thu, 24 Feb 2005 21:19:20 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

За тестване на проектите във ФМИ се ползва виатруална работна среда, инсталирана върху VMWare. Пускането на работната среда става така:

1. Влизаш на машината със своя ФМИ account (в зала 314)
2. Стартираш VMWare
3. Отваряш виртуалната машина с име "Win 2003" от C:\temp\dotnet
4. Стартираш я
5. Като зареди Windows 2003 във виртуалната машина се логваш като Administrator с парола "qwerty"

Там има VS.NET 2003 + IIS + SQL Server 2003 + пълни права да се бута навсякъде (надяваме се никой да не поврежда средата умишлено).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Работната среда във ФМИ (no replies)

За тестване на проектите във ФМИ се ползва виатруална работна среда, инсталирана върху VMWare. Пускането на работната среда става така:

1. Влизаш на машината със своя ФМИ account (в зала 314)
2. Стартираш VMWare
3. Отваряш виртуалната машина с име "Win 2003" от C:\temp\dotnet
4. Стартираш я
5. Като зареди Windows 2003 във виртуалната машина се логваш като Administrator с парола "qwerty"

Там има VS.NET 2003 + IIS + SQL Server 2003 + пълни права да се бута навсякъде (надяваме се никой да не поврежда средата умишлено).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 24 Feb 2005 18:02:50 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

Spomenah li 4e i samiq forum se ligavi, vypreki 4e ne moga da se opla4a 4e mi e kalpav inet-a, ama hvyrlq gre6ki i ne zarejda ot vreme na vreme :))

Posted by Avatar (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FMI Deployment problem (-1 replies)

Ами създаването на "Web application" се прави от административната конзола на IIS - даваш "Properties" на съответната виртуална директория и след това даваш "Create". Това създава виртуалната директория.

IIS админ конзолата се пуска от "Computer Management" -> IIS -> Default Web Site. Там са всички виртуални директории.

Проблемът не е в средата за разработка.



Post Edited (02-24-05 18:04)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

mi to hubu, ama vypreki tova uporito ne ba4ka. Ne ba4ka dori i primera ot slaidovete btw, vypreki 4e dobavqm i <allow users ="*" /> i 4e miksvam po vsqkakyv na4in vsi4ko. E predvid 4e samiq primer ot lekciite ne raboti, smqtam da ***** FormsAutentication-a !

Posted by Avatar (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

FMI Deployment problem (1 reply)

Imam sledniq problem:

1. puskam vmware i t.n. kakto si mi e redyt.
2. copy-vam celiq solution v inetpub
3. asp nestat trygvat, no uslugite ne.
4. za uslugite mi kazwa: "...It is an error to use a section registered as allowDefinition=MachineToApplication beyond Applicatino Level. This error can be caused by a virtual directory not being configured as an application in IIS.
4. vyv Vusial Studio kato natisna F5 mi kazwa: "Unable to start debugging on the web server" za webservices i za webapp


Kak da "отидa в IIS и да създадam Web Application за съответната директория"?

strukturata na solution-a mi e slednata
dir solution
subdir webservices
subdir webapp

Posted by rusko (Thu, 24 Feb 2005 18:02:04 +0200)

Re: Проблем с INSERT заявки с MDB (-1 replies)

Май наистина е така... мизерия...

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Triggers (2 replies)

Molq pomognete mi..
Daite primer za trigger
koito kogata edna stoinost ot tablica stane nula promenq druga stoinost w druga tablica
Blagodarq

Posted by Ivo (Thu, 24 Feb 2005 23:36:37 +0200)

Dating_site question?! (6 replies)

Zdraveite!

Imam otnovo vypros za Dating_site!

1.Pyrvo 6te vi opi6a nakratko kak sym realizirala obmianata na syob6tenia mejdu userite:
Kogato vliza v chata, na potrebitelia mu se pokazvat (4rez ListBox) tezi, koito v momenta sa online i tezi, koito sa offline(4rez drug ListBox) i na koito moje samo da ostavi syob6tenie! Posle toi re6ava da si izbere niakoi, s kogoto da si pi6e v momenta i 6traka vyrhu negovia nick(vsi4ki takiva nicko-ove sa v pyrvia ListBox). Sled tova iskam da mu se otvori nova stranica, v koiato ima dve poleta- edno po-malko- nai-dolu(TextBox), v koeto toi vyvejda svoeto syob6tenie i drugo po-goliamo nad nego(ListBox), kydeto 6te se vijda cialata korespondencia mejdu dvamata! Pri 6trakvane na buton "Izprati" syob6tenieto na pyrvia se izpra6ta do vtoria i sy6tevremenno se vizualizira v gornoto pole, a TextBox-a se osvobojdava za pisane na novo syob6tenie! Niakyde otstrani si pi6e nick-name-a na usera, s kogoto si pi6e pyrvia! Pri tova v sy6tia moment toi moje da se vyrne na stranicata, kydeto sa tezi, koito sa online i da si izbere drug, s kogoto da si pi6e, kato za nego se otvaria dinami4no generirana stranica(analogi4na na goreopisanata). Kogato si pi6e s niakogo, kakto po-gore spomenah, korespondenciata mu se vizualizira v po-goliamoto pole(ListBox-a) i v momenta, v koito syob6teniata, koito se obmeniat mejdu tiah stanat pove4e ot 50, se iztrivat pyrvite ot poleto(ne e nujno ot bazata), taka 4e se vijdat v daden moment samo poslednite 50, obmeneni mejdu tiah i se refresh-va na vseki 3 sekudi cialata stranica! Re6ih za vseki dvama da se otvaria otdelna stranica, dinami4no generirana po id na polu4atelia(vtoria), s koito usera si izbira da se pi6e! Ne znam dali ne e po-dobre da se izpolzva frame i da sa na edna stranica ne6tata, koito az pravia na 2! Vyprosyt mi e kak da si vzema id-to na usera, koito se izbira ot tezi, koito sa online naprimer i po koeto se generira stranicata za korespondenciata mejdu dvamata! Toest kak v ListBox-a da zapomnia koi Item e izbran(realno Item-ite sa username-ovete na potrebitelite i po tiah moga da si vzema id-tata im ot bazata, no kak da vzema username-a na tozi, koito e izbran v daen moment)

Molia vi da mi pi6ete dali pravilno razsyjdavam za realizaciata i dali sym razbrala logikata na obmianata na syob6teniata?!

2. Vizualizaciata na syob6teniata, koito se obmeniat mejdu dvama potrebiteli v po-goliamoto pole(ListBox), toest izprat6taneto na napisanoto ot edinia(v TextBox-a) v ListBox-a, kydeto se syhraniavat vsi4ki syob6enia go pravia taka ListBox1.Items.Add(textMassage). Ima li na4in tova da stane, kato vmesto ListBox izpolzvam TextArea? Tam otnovo ima metod Add, no toi iziskva 2 parametyra i ne znam kak da izvikam tozi metod. Poradi tazi pri4ina re6ih da izpolzvam ListBox. Tova problem li e?

3.Sega edin vypros za snimkite: Iskam da popitam, kogato dadem potrebitel iska da si dobavi snimka(kato Thumbnail), togava sled Browse-vane, triabva li da mu se otvaria profila taka 4e toi da moje da vidi kak se e dobavila i kak izglejda na stranicata?Triabva li da gi pazia v DataGrid, taka 4e da moje da izlizat edna do druga, pod glavnata, koiato e s normalni razmeri? Kak stava tova?

4.Za Photo Album: Vyprosyt e analogi4en na 3- Sled Browse-vane kak da stava vizualiziraneto im edna do druga? Kak da se pokazvat TO4NO 16 snimki na edna stranica?!

6te 4akam va6ia otgovor!

p.s.Blagodaria vi za iz4erpatelnite otgovori! Naistina mnogo mi pomagate!

Posted by d_ani83 (Fri, 25 Feb 2005 13:34:34 +0200)

Re: Проект 6 и статистики (-1 replies)

И двата начина са правилни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: datagrid (-1 replies)

Най-лесно е така: правиш си нова страничка и прекопирваш кода от старата (за да не го изгубиш). Не знам точно къде е проблема. Може да си изтрил някой таг, който не трябва или нещо друго да се е омазало.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid capabilities (-1 replies)

Не се сещам. Май не може. Едно решение е да направиш DataGrid контролата ReadOnly, а за редакция си да направиш друга форма.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с INSERT заявки с MDB (-1 replies)

Ами когато се ползва MS Access през OleDB не трябва да се четат съобщенията за грешка. Винаги са грешни!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: html button (-1 replies)

<input type="button" onclick="javascript:document.location='some_page.html'"/>



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

Не знам как ще я подкараш във ФМИ тази TreeView контрола. Тя изисква доста допълнителни настройки и инсталации. Аз не съм я ползвал и не мога да ти помогна.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kompiutrite vyv fmi (-1 replies)

mojesh da se lognesh s tvoia account vyv fmi, puskash vmware, i startirash image file s win 2003, koito triabva da e v c:\temp\dotnet, tam vlizash s user:Administrator, pass:qwerty i veche si rabotish, tova moje da stane v zala 314

Posted by tt (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kompiutrite vyv fmi (-1 replies)

A wie oshte ne ste napravili image-to , toest az ne moga v momenta da si podkaram proekata??Zashtoto kato se opitvam da syszdam az virtual pc ne stava

Posted by A (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project7 win forms (-1 replies)

Не виждам защо за проект 7 в частта му Windows Forms ти трябват нишки, а също и ApplicationContext. За каквои са ти?

Аз лично бих реализирал приложението така:

2 форми: LoginForm и NotifyForm.

В MainForm имам контроли за въвеждане на username и парола + един таймер + NotifyIcon. Таймерът е Enabled=false и е нагласен на 5 секунди.

При успешно логване в системата си включвам таймера и давам MainForm.Visible=false. Така вече приложението е със скрита форма и активна иконка в системния tray.

При настъпване на Timer_Elapsed проверявам в Web услугата дали има някакво събитие, което трябва да се покаже и ако има правя така:

NotifyForm notifyForm = new NotifyForm();
notifyForm.Show();
notifyForm.Activate();

Това директно показва формата за показване на събитие и я активира (дава й фокуса).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kompiutrite vyv fmi (-1 replies)

Доколкото ми казаха админите, трябва да се ползва VMWare.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Kompiutrite vyv fmi (3 replies)

Znachi dokolkoto razbrah trqbva da se logvame v kompiutrite sys
username:WebApllication
pass: ASP.NET Developer
Kogato se lognem pri puskane na Enterprize manager-a ne moje da se otvori localhost-a zashtoto dava "log in failde for user WebApplication"(sluchkata se razviva v 320 i 319 kabinet)
Molq da obqsnite kak tochno trqbava da se procedira sys Sql Servar-a.
Blagodarq vi.

Posted by A (Thu, 24 Feb 2005 15:35:28 +0200)

Re: Проблем с INSERT заявки с MDB (-1 replies)

Ами оправих се - трябвало е изрично да задам на потребител ASPNET всякакви права върху MDB файла...

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 6 и статистики (-1 replies)

dobre, znachi dannite za tazi tablica :

час | показвания | кликове
от 00:00 до 01:00 | 5 | 2
от 01:00 до 02:00 | 15 | 3
....
от 23:00 до 00:00 | 12 | 1

po tochno показвания i кликове , se presmqtat v web servica i toi vru6sta ArrayList s smoi obekti koito pazqt tia danni...taka li?

a greshno li e ako web servica vru6a dataset s tselia table Statistic i asp stranitcata da si
pars-va table-a v dataseta i da pokazva gornata tablica ?



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

datagrid (1 reply)

Imam sledniq problem:v column property na datagrida dobavih nqkolko template columns,a posle gi iztrih ot html-a.Ot togava ne mi se izpulnqva viobste page_load-a i datagridite viobste ne se poqvqvat na browsera.Kakvo moga da napravq?
Mersi



Posted by Svetla (Thu, 24 Feb 2005 15:51:19 +0200)

Re: html button (-1 replies)

<input type="button" onclick="navigate('some_page.html')"/>

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DataGrid capabilities (1 reply)

Сори, ако е било разисквано преди, аз нещо не открих, но има ли начин на DataGrid (winforms-кия, но и за другия важи) да се разреши редактиране, но да се забрани добавяне на редове (евентуално и триене)?

Има едно свойство ReadOnly, но то забранява и редактирането. Другото, което си мислех е, да се драсне нещо в някое събитие, но не съм сигурен дали изобщо ще се постигне нещо с това, без да се наследи/пренапише default behavior-а.

Posted by Жоро (Thu, 24 Feb 2005 15:49:54 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Няма проблем да си донесеш VMWare image, стига да го побереш на CD/DVD. Не знам дали машините във ФМИ имат DVD reader. Само не знам коя е версията на VMWare във ФМИ. Провери си за да не стане проблем.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

използвам Microsoft.Web.UI.WebControls.dll, защото ми трябва treeView от категории. (Всяка категория е с ид и име в базата)
Визуализитам дървoто, обаче трябва да помня някъде кой node, за коя категория отговяря. Затова ми е NodesRel. Всеки елемент от него е структура - string SelectedIndex, int ID. По принцип с тази контрола treeView се показва селеkтираният ноуд именно с trView.SelectedNodeIndex (стринг е)
Стремя се когато избера някой ноуд, да проверя в листа и от там да извляка ид-то при selectedIndex=trView.SelectedNodeIndex

Posted by Denica (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 6 и статистики (-1 replies)

Всичко, което се отнася до обработка на някакви данни трябва да е в услугата.

Всичко, което се отнася до визуализация на данни трябва да е в Windows Forms / Web Forms приложението.

Най-добре е услугата да обработва данните и да връща масив или друга структура (примено DataSet) с готовите резултати.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

vij tova:
[www.nakov.com]

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по 6 проект (-1 replies)

Различните кампании струват различно. От къде го измисли това число "20 кредита"? В условиета няма такова нещо.

Прочети си пак условието. Там си пише.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

VMWare е софтуер, който позволява да се стартира виртуална машина в прозорец и в нея се симилира нормален компютър. Може да се инсталира операционна система и да се работи нормално (еее, има известно забавяне, все пак не е истински хардуер, а емулация).

Най-голямата далавера е, че на 1 компютър могат да се пуснат и да се ползват едновременно няколко виртуално машини с различни OS, примерно един Linux, един Windows 2003 и един FreeBSD. На всяка машина може да се даде някакъв IP адрес и да се тества някакъв софтуер как ще работи в мрежова среда при условие, че имаме само 1 машина.

На пазара има 2 такива програми за симулация на компютър (с IBM PC архитектура) - VMWare Workstation и Microsoft VirtualPC. И двете работят добре, като VMWare са малко по-добри (по мое мнение).

.... та на въпроса: Как се ползва VMWare?

Ами стартираш си го. Избираш виртуална машина (това е един или няколко файла файл в някоя директория на диска). Натискаш START бутона и машината тръгва. Виждаш си в прозорец нормален компютър - той си тества паметта и всичко останало, след това си зарежда операционната система и си работи. Имаш компютър в компютъра - симулация на компютър, която работи достатъчно надеждно и става за сериозни разработки. Хард дискът е един файл, CD-то е CD-то на компютъра, мишката, звуковата карта и т.н. се споделят между твоята OS и OS на виртуалната машина. Може да се преминава в режим full-screen. Мрежата обикновено се настройва да прави NAT и така вуртуалната машина си има и Интернет, който го взема от реалната машина.

Работата с VMWare е проста и напълно интуитивна. Няма да е проблем за никого.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Tova e sowtware podoben na Virtual PC,
pozvolqva ti da si syzdadesh Virtualen komputyr i da mu instalirash kakvato operacionna sistema iskash i da go izpolzvash za testovi ili drugi celi.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проблем с INSERT заявки с MDB (3 replies)

Работя с MS Access база данни. Имам следната заявка:

string updateViewedProfileCommangString = "INSERT INTO [ProfileLog] ([UserID], [ViewerID], [Timestamp]) VALUES (1, 2, 5346)";

OleDbCommand insertCommand = new OleDbCommand(updateViewedProfileCommangString, _connection);

insertCommand.ExecuteNonQuery();

хвърля изключение: Operation must use an updateable query.

И въобще никакви INSERT заявки не мога да правя. UPDATE също. Горната заявка като я пусна в Access, си минава. SELECT заявки също мога да правя, но при всяка INSERT заявка гърми по този начин.

Да не би да е нещо от правата за достъп? И какво да настроя, за да имам права, някой знае ли?

Connection string-ът ми е:

Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; Data Source=d:\inetpub\wwwroot\DatingSite\WebService\Database\Database.mdb;User Id=admin;Password=;



Post Edited (02-24-05 12:40)

Posted by ingenious (Thu, 24 Feb 2005 17:28:53 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

shte obqsni li nqkoi po podrobno kakvo e VMWare? i za kakvo se izpolzva...

10x



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

Не разбрах точно какъв е проблема.

Какви контроли използваш в aspx страницата за да изобразяваш дървото? От къде го взимаш този SelectedIndex? За какво ползваш този масив NodesRel?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vuprosi za DatingSite (-1 replies)

2) изглежда правилно - няма проблем да се направи така, както си го описал



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

пренасяне на SQL сървър БД на друг компютър (no replies)

Не се сещам дали на лекции сме обяснявали как може да се пренесе една MS SQL Server 2000 база данни от една машина на друга.

Има 2 начина да стане това:

1 начин - backup/restore

За backup на MS SQL база данни се прави така:

SQL Server Enterprise Manager -> Databases -> твойта база -> All Tasks -> Backup Database -> задаваш някакво име на файл и натискаш бутона "Газ до ламарините!"

За restore на MS SQL база данни се прави така:

SQL Server Enterprise Manager -> All Tasks -> Restore Database -> From device -> Select devices -> избираш файла -> избираш името на базата, под което ще възстановяваш и натискаш бутона "Газ до ламарините!"


2 начин - копиране на файловете

Прави се така:

1) SQL Server Enterprise Manager -> All Tasks -> Detach Database

2) Копират се файловете на базата данни от директория:

C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL\Data

За всяка база има по 2 файла - базата.mdf и базата.ldf

3) На новата машина след като се копират базата.mdf и базата.ldf в C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL\Data се атачва базата:

SQL Server Enterprise Manager -> All Tasks -> Attach Database



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 24 Feb 2005 12:11:55 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

OK, a nqkoi ste obqsni li w obsti linii kak se raboti s taq programa.
Ne si zaslujawa da si q instalirame w nas specialno za uprajnenie, a pyk nqma da e lesno da q razuchawame na mqsto wyw fakulteta.

Posted by Zasramen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

html button (2 replies)

znachi iskam da imam html button koito kogato go natisna da me preshta na drugo url...samo che da ne e asp control...kak stava ?



Posted by Rocky (Thu, 24 Feb 2005 15:44:14 +0200)

Re: restore DataBase (-1 replies)

За backup на MS SQL база данни се прави така:

SQL Server Enterprise Manager -> Databases -> твойта база -> All Tasks -> Backup Database -> задаваш някакво име на файл и натискаш бутона "Газ до ламарините!"

За restore на MS SQL база данни се прави така:

SQL Server Enterprise Manager -> All Tasks -> Restore Database -> From device -> Select devices -> избираш файла -> избираш името на базата, под което ще възстановяваш и натискаш бутона "Газ до ламарините!"



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo za web service (-1 replies)

Наков е прав - в никакъв случай не трябва да се връща логика от WebMethod, грешно е като концепция.
Ако все пак искаш да върнеш някакъв custom тип, различен от простите типове данни, или искаш да върнеш масив или колекция, силно ти препоръчвам следното:
1.Ако искаш да върнеш колекция, направи си малка структурка с всеки един елемент:

struct MyItem {}

в нея не трябва да има код или логика, само данни.

2. Ако искаш да върнеш колекция или масив направи си друга структура:

struct MyItemArray { MyItem[] items; }

Просто и ясно. Вярно е, че малко по-трудно се работи с тези структурки, но това е най-чистия вариант.

Иначе ще си създадеш много главоболия

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

Ако исползвам вариант 2) - винаги като селеквам node от дървото, SelectedIndex ще е едно и също - първият node. А на мен ми трябва да извличам ид-то на селектирания ноуд посредтвом въпростния arrayList NodesRel.
За вариант 1) ключа не е стринг, тук не ми е ясно.

Posted by Denica (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

he he :)))

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project7 win forms (1 reply)

Iskam da realiziram notifyicon, koito da pokazva i skriva druga forma.Za celat syzdavam nov ApplicationContext, koito ima za chlen edna takava forma i syotvetno metodi(koito sa na contexta,ne na formata), koito q pokazvat i skrivat.
Problemyt e che iskam da pusna thread, koito prez opredeleno vreme da pokazva tazi forma.Poneje obache tova ne e treda, koito e syzdal formata neshta zaspivat(poneje methodite na context-a vikat tezi na format).Probvah da izpolzvam Invoke delegatite na formata, s koito da vikam tezi methodi ot context-a(Vypreki che me symnqva tova da e vyzmojno), no hvyrlq exception.
Nqkakvi predlojeniq kak da delegiram tezi methodi za pokazvane na formata (ili nqkakyv drug podhod za implementirane na podobna funkcionalnost)?

Posted by pr7 (Thu, 24 Feb 2005 15:12:26 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

jordan сигурно ти е сърдит, Иво :)

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: test v fmi (-1 replies)

Tova e sowtware podoben na Virtual PC,
pozvolqva ti da si syzdadesh Virtualen komputyr i da mu instalirash kakvato operacionna sistema iskash i da go izpolzvash za testovi ili drugi celi.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Taka ste e idealno.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: test v fmi (-1 replies)

6e moje li da obqsnish po podrobno kakvo predstavlqva VMWare ?
"(това е софтуер за емулация на компютър PC)" - kakvo znachi tova ?



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 6 и статистики (-1 replies)

kak e po pravilno...
nali web service vzema ot bazata dannite .... no toi li trqbva da gi obrabotva i da gi pra6a na win app-a(ili asp-to) ili da gi pra6a neobraboteni i suotvetno win app-a(ili asp-to) da gi obrabotvat i pokazvat ?



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Здравейте!

VMWare под Windows със Windows, така ли? Дали не е идейно (и възможно), във вкъщи да си наглася проекта във VMWare Windows-а, и да донеса image-а с този Windows.
Ще е малко големичък, но пък ако безпроблемно се подкарва под VMWare-a във ФМИ, няма да имам какво да нагласям по проектите, а само ще ги пусна.

Какво мислите по въпроса?

Поздрави
Ангел Груев.



Posted by Ангел Груев (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

Не трябва така да го правиш. Всяка заявка в страницата се изпълнява от различна инстанция на класа, който е самата страница.

Вариант 1) Запазвай в сесията дървото под някакъв ключ

Вариант 2) Зареждай дървото в Page_Load всеки път, когато се зарежда страницата - това е по-правилно



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: test v fmi (-1 replies)

Във ФМИ работната среда ще бъде под VMWare (това е софтуер за емулация на компютър PC). На всяка машина в C:\Temp\Dotnet ще има VMWare image и ще се работи с него. Всичко ще работи малко по-бавно, но компютрите имат 512 MB RAM и процесор над 2 GHz, така че няма да е проблем.

Моля използвайте VMWare image-а за да тествате проектите си.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kak da otvorq nov prozorec (-1 replies)

Най-просто е така:

string url = "SomePage.aspx";
Button1.Attributes["onclick"] = "javascript:window.open('" + url + "', '_blank')";



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 6 и статистики (-1 replies)

Направи една таблица подобна на тази:

час | показвания | кликове
от 00:00 до 01:00 | 5 | 2
от 01:00 до 02:00 | 15 | 3
....
от 23:00 до 00:00 | 12 | 1



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по 6 проект (-1 replies)

Схванала съм идеята. Дори ми се струва,че доста съм задълбала в нея. :)
Благодаря за бързия отговор. :)

Posted by Somebody (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: компютрите във ФМИ (-1 replies)

Във ФМИ работната среда ще бъде под VMWare (това е софтуер за емулация на компютър PC). На всяка машина в C:\Temp\Dotnet ще има VMWare image и ще се работи с него. Всичко ще работи малко по-бавно, но компютрите имат 512 MB RAM и процесор над 2 GHz, така че няма да е проблем.

Моля използвайте VMWare image-а за да тествате проектите си.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

компютрите във ФМИ (5 replies)

Във ФМИ работната среда ще бъде под VMWare (това е софтуер за емулация на компютър PC). На всяка машина в C:\Temp\Dotnet ще има VMWare image и ще се работи с него. Всичко ще работи малко по-бавно, но компютрите имат 512 MB RAM и процесор над 2 GHz, така че няма да е проблем.

Моля използвайте VMWare image-а за да тествате проектите си.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 24 Feb 2005 23:42:52 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

а ако искаш да имаш фин контрол над нещата(напр. не искаш след автентикация да отваряш Default.aspx), можеш да използваш вместо

FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(txtUsername.Text, false);

това:

FormsAuthentication.SetAuthCookie(txtUsername.Text,false);
Response.Redirect("user-go-here-i-said.aspx");

SetAuthCookie не извършва пренасочване по подразбиране и после с Redirect statement можеш да пратиш потребителя на точно определена страница независимо коя страница се е опитвал да отвори преди да бъде препратен на Login страницата.



Posted by troubleshooter (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros kum Kulov (-1 replies)

Възможно е Пешо да създаде папка за даден проект. Той пъвроначално иска папката да си е негова и никой друг да не бута по нея. След това Киро се включва в проекта и администраторът му дава права и на него. Гошо пък иска да гледа документите, но понеже е младши в екипа, няма параво да променя. Ето че има смисъл всеки потребител да може да има различни права над дадена папка.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vuprosi za DatingSite (-1 replies)

1. ListBox.Items[5].Text
tova ti vryshta 6 item( broento zapo4va ot 0 ) ot ListBox-a
a ako imash hyperlink to ste ti vyrne hyperlinka.
2. Imash svobodata da go realizirash kakto ti haresva.

Ivaylo Hristov



Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по 6 проект (-1 replies)

Vij sega ideqta e da syzadadesh takava sistema pozvolqvashta da mojesh da si pokazvash baneri i da si plashtash. Kakva ste e cenata na edin klik ili s kolko kredita ste zapo4nesh mojesh da reshish ti.

Ivaylo Hristov

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Въпрос по 6 проект (3 replies)

Доколкото разбрах всяка кампания струва 20 кредита,но те покриват ли някакъв брой кликове/показвания в зависимост от кампанията?(примерно за тип клик - 2 клика) Или при създаване тя е с 0 предплатени кликове/показвания?

Posted by Somebody (Thu, 24 Feb 2005 12:34:31 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

Private ArrayList NodesRel;
В OnInit()
{
InitializeComponent();
base.OnInit(e);
service=new CDService();
NodesRel = new ArrayList();
}
В Page_Load :
if(!Page.IsPostBack)
{fillTreeView();}

функзията void fillTreeView() пълни листа:
{
....
NodeRelInfo rel = new NodeRelInfo(nw, item.Id,item.Name);
NodesRel.Add(rel);
...
}

При дебъгване виждам, че когато се излезе от тази функция, NodesRel си е пълен.
Натискам бутон,и... се оказва, че NodesRel e празен.
Това е.

Posted by Denica (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

Mai ne ti e qsna cqlata koncepciq na neshtata.

Predstavi si che si snimal sakvartiranta si gol dokato e bil piqn. I si napravil edna stranica Pictures.aspx kydeto si slojil snimkite.

Obache iskash samo ti i prqtelite ti da se smeete na tezi snimki i za tova si napravil LogIn.aspx za da mogat horata da se logvat ( tiq koito samo imat paroli ).
da kajem che vsi4ko tova si go ka4il na www.jordan.com

ako nqkoi se opita da otvori direktno www.jordan.com/Pictures.aspx
no ne se e lognal to ste byde prehvyrlen na www.jordan.com/LogIn.aspx da se logne i ako se logne uspeshno to toi ste byde vyrnat da si razgleda snimkite na www.jordan.com.Pictures.aspx

Tova kym koq stranica da te prenaso4i ako se opitash da dostypish resurs, koito ne e pozvoleno da se dostypva bez da si se lognal, se zadava v web.config - loginUrl

Mojesh da po4etesh malko za Forms Authentication tuk: [www.15seconds.com]



Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kartinki (-1 replies)

Zdrasti,

pogledni slednite postove:


[www.nakov.com]
[www.nakov.com]

Uspeh:
Ivaylo Hristov



Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

kartinki (1 reply)

Imam problem: kak se wkarwat kartinki w Baza Danni prez WebUslugata naprimer
10x

Posted by Ivo (Thu, 24 Feb 2005 08:07:13 +0200)

vuprosi za DatingSite (2 replies)

1.Iskam da popitam kak se vzima stoinostta na hiperlink,koito e Item na ListBox(t.e. imam listbox ot hiperlinkove).
2.Kogato si korespondirat dvama user-a kak da stava korespondenciqta-4rez dinami4no generirane na stranica za dadeniq recipient(t.e kogato dadeniq potrebitel(sender) iska da si pi6e s daden recipient(polu4atel) mu se generira dinami4no stranica Message.aspx?id=<recipient_id>).
Moje li da se napravi stranica Message.aspx i v neq da se vzima id-to ot tazi stranica:Message.aspx?id=<recipient_id> 4rez komandata Request.Params["id"];

Posted by anonym (Thu, 24 Feb 2005 12:17:32 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

Значи не засича <forms loginUrl="LoginForm.aspx"> и си отваря default. Някаква идея каква може да е причината ?



Posted by Jordan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

За да покажеш този бутон логин нали трябва да заредиш някоя страница. Вариантите са два:

1. потребителят зарежда страница, която иска автентикация и бива пренасочен към логин страницата. след като въведе паролата и се извика RedirectFromLoginPage, потребителя ще бъде върнат на страницата, която е поискал първоначално. адресът на страницата се запазва в ReturnUrl параметъра

2. потребителят зарежда логин страницата и въвежда паролата си. след като се извика RedirectFromLoginPage той бива пренасочен към страницата указана в loginUrl атрибута на <forms> тага от конфиг файла или към default.aspx, ако не е зададена такава.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

Malko ne razbrah - a kak znam koq stranica sym poiskal pyrvonachalno, t.e. az si natiskam buton login i tam vlizam v FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(
txtLogin.Text, false), kydeto 1viq parametyr e imeto na usera, a otkyde da znam che toi iska da otide do MainForm.aspx, neshto s kukitata si govorqt...?

Mersi :)

Posted by Jordan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: FormsAuthentication problem (-1 replies)

From MSDN:

The RedirectFromLoginPage method redirects to the return URL key specified in the query string. For example, in the URL [www.contoso.com], caller.aspx is the return URL that RedirectFromLoginPage redirects to. If the return key does not exist, RedirectFromLoginPage redirects to Default.aspx. ASP.NET automatically adds the return URL when the browser is redirected to the login page specified in the loginUrl attribute in the <forms> Element configuration directive. The method issues an authentication ticket and does a SetForms with the ticket, using the appropriately configured cookie name for the application as part of the redirect response.


Какво ще рече това? Когато имаш Forms Authentication и се опиташ да отвориш някоя защитена страница, ще бъдеш препратен на логин страницата с адрес подобен на този:
[www.contoso.com], където caller.aspx е страницата, която си искал да достъпиш. След като провериш в логин страницата дали потребителя се е автентикирал успешно трябва да извикаш метода RedirectFromLoginPage, който ще пренасочи потребителя към страницата, която първоначално е искал да отвори. Ако ReturnUrl няма стойност, това означава, че потребителя директно е отворил логин страницата и RedirectFromLoginPage по подразбиране ще пренасочи към Default.aspx след като бъде извикан. Името на тази страница по подразбиране може да се промени чрез loginUrl атрибута на <forms> тага в конфиг файла.

Успех,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

FormsAuthentication problem (12 replies)

Kakvo tochno pravi i zashto mi namira nqkakva default.aspx stranica, t. e. kak tochno raboti pri logvane:
FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(
txtLogin.Text, false);



Posted by Jordan (Thu, 24 Feb 2005 23:41:50 +0200)

Re: регулярни изрази (-1 replies)

Букви от думи се прихващат с \w

Ето ти пример:


входни данни: <илиян>

регулярен израз: ^<(\w+)>$


Това прихваща "илиян".



Post Edited (02-24-05 01:26)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Не заслужавам ли 5 точки бонус отгоре :))

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Работи, защото IE се прави на интелегентен. Ако е друг браузър може и да не работи.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Mda, taka e, az vinagi vryshtam edin i syshti content-type i raboti za vsqkakvi kartinki. Ne znam do kolko e greshno, no raboti bezproblemno...

Posted by ^_^ (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: restore DataBase (-1 replies)

Ot enterprise managera - restore database. Obache basata trqbva da syshtestvuva veche, t.e. ako q nqma trqbva da q syzdadesh.

Posted by ^_^ (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros (-1 replies)

Тука има дискусия по проблема за картинките в DataGrid контролата: [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: use free components (-1 replies)

Ами ползвай го смело, но е хубаво да разбираш поне като идея как работи.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo za web service (-1 replies)

Ако имаш класа UserInfo, при добавяне на Web Reference VS.NET генерира освен прокси класа и всички типове, които са в WSDL дефиницията, т.е. ще генерира копие на UserInfo класа по метаданнте от WSDL-а.

Естествено, понеже се ползва XML сериализация, UserInfo класът трябва да има публични свойства get/set за всички полета, които трябва да се прехвърлят към клиента.

Няма начин да накараме ASP.NET да маршализира private полетата и свойствата.

По идея НЕ трябва Web-услугата и клиента да споделят общ клас. Грешно е като концепция!!! Всичко, което клиентът знае за услугата е това, което пише в нейния WSDL. Ако там има дефиниция на някакъв тип данни, при генериране на прокси класовете ще се създаде съответен клас за този тип данни.

Нормално е клиентът да не споделя никой от класовете на Web услугата. Та нали основната идея на Web услугите е, че те могат да се консумират от всякакви клиенти, не само от .NET клиенти. Примерно как един Java или PHP клиент ще споделя общ клас с услуга, писана на C#?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 i forms authentication (-1 replies)

10x

Posted by Simeon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 i forms authentication (-1 replies)

Понеже в ASP.NET 1.1 няма наследяване на форми, можеш да направиш така, ако не искаш да повтаряш код:

Ако има log-нат потребител, показваш страницата нормално. Ако нямаш log-нат потребител, даваш Visible=false на всички контроли, които не са публично достъпни. Можеш да ги сложиш в отделен панел и да го слагаш целия невидим, вместо контролите една по една.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Ами това наистина си е гаф на годината.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo za web service (-1 replies)

сега разбрах :)
например искаш да имаш такива services:

UserInfo GetUser(int id)
void UpdateUser(int id, UserInfo info)

където UserInfo е твой си клас - общ за ASP-то и за WebService-а.

май няма да стане много директно. Все пак за да се предаде този клас, трябва да се сериализира през SOAP.


аз бих ползвал DataSet. Не е много ООП ;-)
но върши работа:

вместо info.Email
ще имаш ds.Tables[0].Rows[0]["Email"]

Posted by guest (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: регулярни изрази (-1 replies)

Некоректен въпрос. Всички символи са Unicode символи.

Кой символ не е Unicode?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dopylenie (-1 replies)

По седмици означава да се покажат всички интервали от по 7 дни започващи в понеделник и информация за кликовете за всеки един такъв интервал.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Statistica po sedmici - project 6 (-1 replies)

По седмици означава да се покажат всички интервали от по 7 дни започващи в понеделник и информация за кликовете за всеки един такъв интервал.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

evala Nakov

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 1- PhotoAlbum (-1 replies)

Всяка категория може да съдържа както снимки, така и подкатегории.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ArrayList (-1 replies)

Как става пълненето на листа?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 2- DatingSite (-1 replies)

1) Трябва да работи за jpg, gif i png. Снимката потребителят я upload-ва на сървъра.

2) Броячът трябва да се пази в базата в допълнителна колона и при всяко посещение на страницата за профила трябва да се увеличава (естествено чрез извикване на Web метод от услугата, който пуска съответната UPDATE SQL заявка)

3) генерира се по ID на потребител, примерно ShowProfile.aspx?id=17

После това 17 си го взимаш така:

string id = Request.Params["id"];

4) Сесията ти е необходима ако трябва да запазиш данни между две извиквания на две различни страници. Примерно в нея можеш да си пазиш коя е текущата активна категория, кой е активния потребител и такива разни данни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

aaaaa ne sum vidql posledniq post na Nakov sega shte probvam

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

uvi ne e tova
mejdu drugoto koloto i stranno da e snimka koqto e jpg sum q smukval v realni razneri s content type "image/gif" moje da e stranno ama taka stana

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Na esen (-1 replies)

Na esen niama da se zashtitavat proekti. Izpityt shte byde s test.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Septemvri (-1 replies)

След като приключи изпитът, ще публикуваме всички проекти на сайта на курса. От там нанатък предаването на проект става безсмислено (всеки може да си вземе добре забравен чужд проект и да го предаде като свой).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Примерни Тестове (-1 replies)

Ако имаш предвид нашите тестове - не ги даваме. На www.brainbench.com има някакви такива тестове, но не съм сигурен дали не искат пари. Навремето беше безплатно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Obnovqvane na staricata? (-1 replies)

Ако искаш, можеш да Refresh-ваш страницата през някакъв период от време автоматично, примерно на 3 секунди. За целта сложи това в началото на Page_Load:

Response.AddHeader("Refresh", "3; " + Request.Url.PathAndQuery);



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Ето този код безпроблемно генерира thumbnail и го връща в отговор на HTTP заявката на Web браузъра:

Това е във файла "GetThumbnail.aspx.cs"

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
// Replace this with GetBitmapFromDB(...) ...
Bitmap myBitmap = new Bitmap(@"c:\temp\logo.gif");

System.Drawing.Image myThumbnail =
myBitmap.GetThumbnailImage(30, 30, null, IntPtr.Zero);

Response.ClearHeaders();
Response.ContentType = "image/gif";
Response.ClearContent();
myThumbnail.Save(Response.OutputStream, ImageFormat.Gif);
Response.Flush();

myBitmap.Dispose();
myThumbnail.Dispose();
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Веднага виждам един проблем - подаваш в Response-а JPEG thumbnail, а слагаш за content type "image/gif" вместо "image/jpeg".



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: restore DataBase (-1 replies)

ами както си го създал - пак с онзи Мега-Ентърпрайз-Мениджмънт tool :)
ако има backup, трябва да има и restore.
или import/export... потърси.

Posted by guest (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservices (-1 replies)

1) Даваш Add Web Reference на ASP.NET проекта и избираш URL адреса на Web услугата

2) Инстанцираш Web услугата (прокси класът към услугата, който VS.NET генерира при добавяне на Web Reference)

3) Викаш си Web методите



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vuprosi (-1 replies)

2) Създаваш инстанция на класа на услугата и викаш през него съответния Web метод. Има го описано в лекциите.

3) Във всяка категория може да има както снимки, така и други (под)категории.

Аз лично бих си направил 2 такива таблици:

Categories(id, parent_category_id, category_name)
Files(id, category_id, file_name, binary_data)



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

За рефреш на страницата през3 секунди сложи това в началото на Page_Load:

Response.AddHeader("Refresh", "3; " + Request.Url.PathAndQuery);



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Значи като си отворя Access и там пусна заявката:

SELECT * FROM [Messages] WHERE [ToUser]=1

ми се отваря прозорче да въведа стойност на ToUser, т.е. пак не ще да го приеме и явно е някаква синтактичка грешка. Какво ли не пробвах... ужас...


П.П.
_______________________

Е нема такъв ламер като мене.... кво се оказа - че при конструиране на таблицата в Access на полето ToUser "о"-то е било на кирилица, малеее - гаф на годината :)



Post Edited (02-23-05 23:07)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

Най-добре е да ползваш <IFRAME ...> тага. С него можеш да сложиш в главния документ друга страница, която да е само за съобщенията и да обновяваш само нея, а не целия активен документ.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

restore DataBase (3 replies)

kak da vyzstanovia bazata danni na drug komputer ot backup file-a?

Posted by tt (Thu, 24 Feb 2005 12:05:55 +0200)

Re: autonumber (-1 replies)

Използвай AutoNumber (в MS Access) или Identity (в MS SQL Server). За да извлечеш автоматично-генерираният primary key, виж слайда със заглавие "Първичен ключ – извличане" в лекцията за ADO.NET - там е описано как се прави - извиква се "SELECT @@IDENTITY".



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: account vyv fmi (-1 replies)

Очакваме админите да решат проблема. За съжаление аз не мога да помогна.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Refresh (-1 replies)

За рефреш на страницата през3 секунди сложи това в началото на Page_Load:

Response.AddHeader("Refresh", "3; " + Request.Url.PathAndQuery);



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Mail sending (-1 replies)

По принцип mail.club-35.com обслужва само клиенти, които ползват услугата "платена поща" на "Клуб-35".



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vuprosi (-1 replies)

1. Приеми, че се използват 3 формата за картинките - jpg, gif и png.

В базата данни е хубаво да записваш освен самото съдържание на снимката името на файла (без пътя до файла), примерно nakov.jpg. След това при показване по разширението .jpg ще трябва да съобразиш да сложиш Content-Type="image/jpeg".

Как се upload-ва файл има в лекцията за ASP.NET. Никак не е трудно.

За записването на графични изображения в бази от данни се използват бинарни полета:
- тип "image" в SQL Server
- тип "OLE Object" в MS Access
- тип "blob" в Oracle

Ето тука има пример за вкарване на картинка в базата и извличането й после обратно: [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebService & DataSet (-1 replies)

Като цяло не е добра идея всеки път като искаш да добавиш нов ред да дърпаш в паметта първо всички останали редове. Просто е бавно и е напълно излишно. В случая е по-добре да се ползва несвързания модел.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Refresh (-1 replies)

Марто, задава се не <a href="some_name"> ами <a name="some_name"></a> и след това линкът се слага към името на anchora "some_name". Предполагам, че това и ти си имал предвид и механично си написал другото.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Не мога да преценя така на око. Във всеки случай, трябва да минеш ред по ред по кода си да дебъгнеш и провериш резултата от всяка инструкция. Не можеш да очакваш, че като сглобиш две парчета код и те ще тръгнат. И не искай от нас да свършим работата, която ти трябва да направиш - да дебъгнеш и откриеш проблема. Ползата ще е по-скоро за нас отколкото за теб.

Виж тук:

[www.codecomments.com]

[groups-beta.google.com][]+image+memorystream&_done=%2Fgroups%3Fq%3Dbyte[]+image+memorystream%26hl%3Den%26lr%3D%26c2coff%3D1%26rls%3DGGLD,GGLD:2004-37,GGLD:en%26sa%3DN%26tab%3Dwg%26&_doneTitle=Back+to+Search&&d#60468e307e47c677

[groups-beta.google.com][]+image+memorystream&_done=%2Fgroups%3Fq%3Dbyte[]+image+memorystream%26hl%3Den%26lr%3D%26c2coff%3D1%26rls%3DGGLD,GGLD:2004-37,GGLD:en%26sa%3DN%26tab%3Dwg%26&_doneTitle=Back+to+Search&&d#66e8c4498b17892f



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Mail sending (-1 replies)

Ако си в мрежата на "Клуб-35", SMTP-то ти е:

mail.integbgc.com

Питаш се защо, нали? Ами 'Клуб-35" просто са риселър, дилър или нещо такова на услугите на "Интернет България", който е основният ти Интернет доставчик.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ArrayList (9 replies)

Имам много странен проблем.
В ASP страница като член променлива имам private ArrayList NodesRel;
Имам функция, която пълни този лист.Ккогато обработвам събитието от някой бутон, аз трябва да взема елемент от този лист с даден индекс. Проблема е, 4е тоси лист се оказва празен. Когато дебъгвам, той се пълни нормално в тялото на функцията, но после става празен. Защо се полу4ава така?

Posted by Denica (Thu, 24 Feb 2005 22:48:59 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

aha qsno
vse pak onova minavane prez MemoryStream s koito preobrazuvam ot byte[] kum Bitmap taka li trqbva da se pravi??

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Може, но ще ти намалим точки за това, защото се така се предава цялата картинка до браузъра, който от своя страна прави намалянето. Т.е. ако картинката ти е 5МБ ще се трябва да се свалят всичките 5МБ за да може да се покаже картинката. Не е приятно за потребителя.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

ami kogato si testvah webservice-a mi izvli4ashe kartinki ot bazata ama gi slagah v realnite im razmeri.sega sus thumbnail-a neshto se burka

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

ne moje li da si gi slagam kartinkite v dataGrid s finskirani razmeri na kolonite i redovete i da ne se zanimavam s thumbnail?

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

А имаш ли я записана в базата? Каква е дължината на извлечения byte[]? Съвпада ли началото на масива със съдържанието на картинката, която си записал?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

nqma q kartinkata i s tova clear i clearHeaders

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Validation (-1 replies)

Абсолютно да,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za proekt 2 (-1 replies)

Eто пример за отваряне на прозорец:

<a href="javascript:window.open('test.aspx)">Open test.aspx in new window</a>

Внимавай, че JavaScript e case-sensitive.



Post Edited (02-23-05 22:04)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Validation (-1 replies)

Правилно ли е следното решение: като се натисне бутона за смяна на името казвам на всички останали валидатори IsValid = true и така остава да се валидира само този който ме интересува в момента. Това работи, но дали е коректно?

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project1 (-1 replies)

1) във всяка категория може да има едновременно и снимки и подкатегории

2) могат да създават категории и подкатегории в тях



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo za web service (-1 replies)

Всички класове, който използваш трябва да са видими през проксито, което се създава при клиента. Поради простата причина, че върнатия резултат трябва да се вдигне като обект от същия тип. Възможно е да не виждаш класове, които не са маркирани като public. Такива класове не се предават до клиента.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Виж това дали ще помогне:

[www.nakov.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s upload na kartinki (-1 replies)

Кодът изглежда верен (поне тази част, която си публикувал). Наистина, сложи си, както Марто ти е писал:

<customErrors mode="Off" /> в Web.config

и виж каква точно грешка дава и точно къде.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: combobox (-1 replies)

oo blagodarq !!!

Posted by albi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Preimenyvane (-1 replies)

> Kak da go napravia bez da si suzdam problemi?

Е точно това няма да се получи :)
Много е трудно да го обясня тук. По-добре си създай нов проект и си копирай файловете.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: test v fmi (-1 replies)

Чакаме админите да подкарат компютрите. Наистина има проблем да се създава Web application на локалния IIS. Може и вече да е оправен.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo za web service (-1 replies)

Хм, всъщност не е точно така, за жалост... т.е. има малък проблем про прокси класа. Той си прави собствена интерпретация на класовете, които предава и не се сещам за някакъв начин, по който да може да се map-нат класът, дефиниран в кода ръчно и класът интерпретиран от прокси класа. Това и на мен ми е проблем...

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros kum Kulov (-1 replies)

Blagodarq za burziq otgovor. Tova pravi neshtata dosta po-prosti.

Posted by Martin Rousev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

ne mi se vizualizira kartinkata
problema e v vzemaneto na thumbnail ot kartinka koqto q imame v byte[] i v izprashtaneto kato otgovor na request
su4etah kod ot msdn i lekciqta na Nakov i veroqtno zatova nqmam rezultat

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

компютрите във ФМИ (11 replies)

Някой има ли наблюдения дали компютрите в зала 319/320 на ФМИ вече имат инсталирано и работещо всичко, което е необходимо за инсталиране и тестване на проектите?



Posted by Svetlin Nakov (Fri, 25 Feb 2005 00:49:42 +0200)

Re: Kak da otvorq nov prozorec (-1 replies)

da mersi stana..Samo trqbva da dobavq 4e mi se naloji da izpolzvam
Banner3.Attributes.Remove("onclick");
predi dobavqneto..neznam zashto:))10x za pomoshta

Posted by me4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros kum Kulov (-1 replies)

Когато се създаде нова папка, за нея се дават права за достъп само за потребителя, който я е създал:

"По подразбиране папките, които даден потребител създава, са достъпни само за него с права за разглеждане, четене и писане."

Допълнителни права върху папка се дават само от администратора.

Това:

"За всяка папка и всеки потребител се дефинират права за достъп до папката."

не означава, че всяка папка има определени изрично права за достъп за всеки един потребител на системата.


> Kolkoto do premahvaneto na permissionite ne sum suglasen, che e polovinata proekt. Az naprimer imah nai-mnogo problemi s browsevaneto na papkite.

Визуализацията също е тежка част от имплементацията, но ще акцентираме на фунцкионалността.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем ли е да ползвам Access? (-1 replies)

MS Access официално е позволен да се ползва и за такива учебни проекти върши идеална работа.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid problem (-1 replies)

Ползвай тези свойства:

int row = myDataGrid.CurrentCell.RowNumber
int column = myDataGrid.CurrentCell.ColumnNumber



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Динамичното генериране на картинки е описано в ASP.NET лекцията:

[www.nakov.com]

А защо не става можем да ти помогнем, ако кажеш какъв точно е проблема. Нямаме възможност да почнем да компилираме всеки код, който не върви и да тръсим какво сте искали да постигнете. Ако дефинираш по-ясно проблема си и в кои редове се намира ще можем да ти помогнем.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinForm (-1 replies)

Някои части от проектите са малко изкуствено добавени заради следните причини:

1) всички проекти трябва да са с приблизително еднаква сложност

2) във всички проекти трябва да се използват най-важните технологии от .NET - базии данни и ADO.NET, Web Services, Windows Forms, Web Forms

Възмножно е на места логически проектите да не звучат практически приложими, но това за задания с учебна цел, а не комерсиални проекти.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Preimenyvane (1 reply)

Zdraveite,

Iskam da popitam kak tochno da si preimenyvam proekta. Iskam i vuv wwwroot da e smeneno imeto sushto. Kak da go napravia bez da si suzdam problemi?

Posted by Monika (Wed, 23 Feb 2005 21:43:46 +0200)

Re: Na esen (-1 replies)

През есенната сесия няма да има проекти. Изпитът ще бъде с тест.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s webservice, koito chete ot bazata (-1 replies)

Проблемът се оправя като се дадат от Enterprise Manager-а права за ASPNET потребителя върху съответната база.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros kum Kulov (-1 replies)

paste-vam ot uslovieto na 3-ti proekt: За всяка папка и всеки потребител се дефинират права за достъп до папката.
Tova znachi li che vseki user ima razlichni prava? Ako imam 20 usera vseki ot tqh da ima razlichni prava vurhu vuprosnata papka?

Kolkoto do premahvaneto na permissionite ne sum suglasen, che e polovinata proekt. Az naprimer imah nai-mnogo problemi s browsevaneto na papkite. Vse pak se suobrazqvam s mnenieto na prepodavatelskiq ekip i shte opitam da go realiziram navreme.

I blagodarq za burziq response :)



Post Edited (02-23-05 21:16)

Posted by Martin Rousev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

ami konkretno iskam v ostgovor na ShowImage.aspx?id=.. da mi se vrushta thumbnail ama s gorniq kod ne stava
ina4e v pulni razmeri si q ka4vam na saita ama nali trqbva thumbnail
ta vaprosa mi e zashto ne stava s gorniq kod
kude gresha

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Ами и с него не става, много странно...

освен пък да си ползвам конкатениране на стрингове за сглобяване на заявката, за друг бърз patch не се сещам :)

П.П. Абе нещо май съм се побъркал... сега пък и

SELECT * FROM [Messages] WHERE [ToUser] = 1

не работи, пак дава същата грешка...



Post Edited (02-23-05 21:46)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

А при четене чрез DataReader работи ли?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kak da otvorq nov prozorec (-1 replies)

В изходният HTML на aspx страницата ти.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros kum Kulov (-1 replies)

> Znachi neshto ne go shvashtam tova s permissioite, zashto za vsqka direktoriq i vseki user trqbva da se definirat prava.

Кажи какво не можеш да разбереш. Ще се опитам да го обясня.

> V momenta sum go realiziral da dava ednakvi prava na vsichki useri.

По условие това се иска. Като се създаде нова папка тя да има определени права за потребителя, който я е създал. Администраторът само може да share-ва папки.

> Iskam sushto da znam kolko tochki shte mi se otnemat ako vsichko raboti kakto trqbva no tablicata s permissionite e propusnata i vseki user ima dostup do vsichko.

Изцяло зависи от реализацията на останалата част. Но все пак задаването на права е половината проект, така че прецени дали не можеш да го завършиш. Не е кой знае колко тежко.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kak da otvorq nov prozorec (-1 replies)

В смисъл как да видя как е реализирана ??

Posted by me4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kak da otvorq nov prozorec (-1 replies)

Тук стана интересно :)

Използвай това:

ImageButton1.Attributes.Add("onclick", "javascript:window.open('" + newPage + "', '_blank')");

Как работи оставям на теб да разбереш :)



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Ох, и това не става :(
Ето целият код:

string getUserMessagesCommangString = "SELECT * FROM [Messages] WHERE [ToUser] = ?";

DataTable usersTable = new DataTable("Messages");

OleDbCommand command = new OleDbCommand(getUserMessagesCommangString, _connection);

command.Parameters.Add("@to", OleDbType.Integer, 4).Value = userID;

OleDbDataAdapter dataAdapter = new OleDbDataAdapter(command);

dataAdapter.Fill(usersTable);

При изпълнение на последния statement гърми....

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Vupros kum Kulov (5 replies)

Otnostno 3 ti proekt. Znachi neshto ne go shvashtam tova s permissioite, zashto za vsqka direktoriq i vseki user trqbva da se definirat prava. V momenta sum go realiziral da dava ednakvi prava na vsichki useri.

Iskam sushto da znam kolko tochki shte mi se otnemat ako vsichko raboti kakto trqbva no tablicata s permissionite e propusnata i vseki user ima dostup do vsichko. Tova ako vsichko drugo e OK.

Posted by Martin Rousev (Thu, 24 Feb 2005 10:32:18 +0200)

Re: Kak da otvorq nov prozorec (-1 replies)

А как по-точно да я видя тази страница?

Posted by me4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Виж дали, като подадеш дължината на полето ще се оправи:

command.Parameters.Add("@to", OleDbType.Integer, 4).Value = userID;



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kak da otvorq nov prozorec (-1 replies)

Виж как е реализирано в страничката, която се генерира от уеб услугата при тестване през браузър. По-точно на бутона Invoke виж какъв му е HTML-ът. Аналогично е и при бутон с картинка.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Не, това си работи вече. Проблем е, когато заявката е:

SELECT * FROM [Messages] WHERE [ToUser] = ?

когато добавям параметър към заявката така:

command.Parameters.Add("@to", OleDbType.Integer).Value = userID;

при изпълнение на заявката дава:

"No value given for one or more required parameters."

Типът на ToUser в базата е Long Integer, типът на userID в кода е Int32.
Явно грешката е при задаването на OleDb типа. Какво ли не пробвах...

П.П. Други подобни заявки, на които параметрите са низове, работят. Т.е. не е някакъв генерален проблем.



Post Edited (02-23-05 20:38)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Validation (-1 replies)

Сложи валидацията само на сървъра и прави проверката там. За промяна на клиентската проверка се изисква по-задълбочено разбиране на HTML и javascript.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Validation (3 replies)

Имам 2 текстбокса - txtNewPictureName и txtEMail с по един бутон към тях - единия преименува картинката, другия я праща към накой мейл. Как мога да прескоча валидацията на мейла, когато искам да преименувам картинката? Т.е. да не се налага да попълвам и двете полета след като искам да извърша само едното действие.

Posted by Motronix (Wed, 23 Feb 2005 22:04:06 +0200)

Re: Кирилица (-1 replies)

10x, ще опитам и благодаря за помоща:)



Posted by ton (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Значи заявката

SELECT * FROM [Messages] WHERE [ToUser] = 1

ти дава грешка

"No value given for one or more required parameters."

Така ли?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Кирилица (-1 replies)

Сложи го nvarchar със съответната дължина.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Кирилица (-1 replies)

аааа да....char :)

Posted by ton (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Кирилица (-1 replies)

В SQL няма такъв тип. Виж в типа в базата.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Ми не е от скобите, някакво несъответствие с типовете. Ще се побъркам вече...

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Кирилица (-1 replies)

string e полето

Posted by ton (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Кирилица (-1 replies)

Какъв тип е полето от таблицата, в което записваш?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: use free components (-1 replies)

Здравей,

виж тук:

[www.nakov.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 i forms authentication (-1 replies)

Направи го с две различи страници. Целта е да видим как работи Forms authentication, а не да правим оптимизации по броя редове код.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Сложи квадратни скоби [] за имената на колоните като ползваш Access. Това е много препоръчително да го правиш за всички колони за да си спестиш часове дебъгване.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Кирилица (6 replies)

Като добавям запис на кирилица в базата данни и след това като чета от него ми излизат ????.Знам, че е нещо с кодирането , но не знам как да го оправя:).



Posted by ton (Wed, 23 Feb 2005 20:26:31 +0200)

Re: Vupros (-1 replies)

Виж тук:

[www.nakov.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Access (-1 replies)

Да,

Ще се опитваме да помагаме при подкарването на проекта, но имайте предвид че няма да можем да отделяме много време за един човек.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Obnovqvane na staricata? (-1 replies)

Потребителят инициира заявка към сървъра за да обнови страницата. Не е възможно сървъра да каже на страницата да се обнови. Най-малко клиента може да е за firewall и сървъра да не може да го извика.
Друг вариант е да обновяваш страницата автоматично през определен период от време.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

Дефинирай конкретно въпроса си.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Kak da otvorq nov prozorec (7 replies)

Imam ImageButton i iskam kato go natisna da se otvori nov prozorec.Kak da stane?Trqbva obache da se otvori prozorec s url koeto go imam kakto string v codebehinda na stranicata

Posted by me4o (Thu, 24 Feb 2005 10:51:36 +0200)

Re: otnovo za web service (-1 replies)

Решението е, всички класове, които използваш в повече от 1 проект, да ги сложиш в отделен проект, който да бъде Class Lubrary проект. Дам дефинираш всички класове, които ще използваш в уеб услугата и asp приложението, а в техните проекти съответно слагаш reference към проекта, който дефинира тези класове. Така е най-чисто.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo za web service (-1 replies)

видими са само тези с [WebMetod] отгоре - например:

public class Service1 : System.Web.Services.WebService
{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;...

&nbsp;&nbsp;&nbsp;[WebMethod]
&nbsp;&nbsp;&nbsp;public int SqrtService(int a)
&nbsp;&nbsp;&nbsp;{
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;if (a >= 0)&nbsp;&nbsp;return (int)System.Math.Sqrt(a);
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;return -1;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;}

&nbsp;&nbsp;&nbsp;...
}

не знам дали за това питаш ?

Posted by guest (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

Не, не е от това, какви ли не заявки пробвах, същата заявка без WHERE клауза се изпълнява без проблем. Слагах, махах кавички - чеп. Нещо с типовете несъвместимост ще да е... тюх, колко време ми загуби тая гадост...

Освен това имам проблем със съхраняването на Int64 в базата на Access. Какъв тип съответства там?



Post Edited (02-23-05 19:05)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

use free components (2 replies)

tui kato kopvaneto na kod ujasno mnogo shte vi pritesni iskam da pitam rukovoditelite na kursa dali izpolzvaneto na free komponenti ot roda na TreeView (shoto az toakova si namerih i e mnogo sharenko i hubavo) shte e goliam problem. zashtoto ako ne iskate tree view proekta shte stane ot grozen po grozen. pak i vse pak e niakva kontrolka deto ne e svurzana chak tolkova mnogo s glavnite iziskvania na proekta.
ta moje li polzvaneto ili ne?



Posted by masha (Thu, 24 Feb 2005 00:13:30 +0200)

otnovo za web service (7 replies)

Vav Web service application imam obiknoven klas, chiito obekti izpolzvam v web service-a.Kak moga da izpolzvam obekti ot tozi klas i v asp prilogenieto?
Ako se opitam prez web reference-a togava ne vsi4ki metodi na klasa sa vidimi?Niakoi ima li predstava kakvo e re6enieto na problema?



Posted by Lilika (Thu, 24 Feb 2005 12:00:58 +0200)

Re: Проблем с OleDb типовете (-1 replies)

SELECT * FROM `Messages` WHERE `ToUser` = 1

ами имам чувството че е от тези кавички...
и заради тях си мисли, че `Messages` е параметър.

Posted by guest (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt 5 i forms authentication (3 replies)

v obshtite usloviq na proektite pishe che trqbva da izpolzvame forms authentication.
v proekt 5 lognatiqt user ima dopylnitelni vyzmojnosti. vyprosa mi e ne moje li da si napravq kontrolite za login nqkyde na stranicata i prosto kogato user-a se logne da se poqvqvat syotvetnite kontroli na syshtata stranica?
taka nqma obache da izpozvam forms authentication:(
ili e nujno da si napravq dve stranici, na ednata ot koito she ima dopylnitelnite kontroli zaedno s vsichki drugi? no togava shte imam dve pochti ednakvi aspx-a. ne e li malko bezmisleno?
pls daite suggestions

Posted by Simeon (Thu, 24 Feb 2005 00:11:54 +0200)

Re: IIS problem (-1 replies)

problemyt beshe v typoto xp, trqbvashe da uninstall-na iis, da restartiram i sled kato go install-na - aspnet_regiis. prosto dosega za driveri, za mrejata i t.n. vsichko si bachkashe bez restart.
sega e ok;]

Posted by Simeon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

aide da dam koda 4e da mi kajete kude e problema :

<%@ Page language="c#" Codebehind="ShowImage.aspx.cs" AutoEventWireup="false" Inherits="MainForm.ShowImage" %>
<%@ Import namespace="System.IO" %>
<%@ Import namespace="System.Drawing" %>
<%
string id = Request.Params["id"];
byte[] bitmap = GetBitmapFromDB(id);

Image.GetThumbnailImageAbort myCallback =
new Image.GetThumbnailImageAbort(ThumbnailCallback);

MemoryStream stream = new MemoryStream(bitmap);
Bitmap myBitmap = Bitmap(stream);

Image myThumbnail = myBitmap.GetThumbnailImage(
40, 40, myCallback, IntPtr.Zero);



Response.ContentType = "image/gif";
myThumbnail.Save(Response.OutputStream,System.Drawing.Imaging.ImageFormat.Jpeg);
Response.Flush();

%>
i v ShowImage.aspx.cs imam:

public byte[] GetBitmapFromDB(string photo_id)
{
Service1 webServ = new Service1();

byte[] image = webServ.GetByteImage(photo_id);

return image;

}
public bool ThumbnailCallback()
{
return false;
}

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: combobox (-1 replies)

Da: DropDownStyle = DropDownList

Stephan



Post Edited (02-23-05 18:06)

Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Web control (-1 replies)

Ще си най-големият хакер, ако успееш да направиш такъв потребителски контрол, м/у другото ;)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Web control (-1 replies)

Imash predvid user-a da moje da uploadne file, nali?

Ako e taka probvai slednoto:
V toolbox-a na designer-a dai na html controls i ot tam izberi file field. Slagash si go v formata i posle clickash s deseniq buton i mu davash Run As Server Control. Za da vzemesh file-a izpolzvai property-to PostedFile.



Posted by JustMe (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проблем с OleDb типовете (13 replies)

Ужасна работа с тия типове...
Бавкам с MS Access база данни. Искам да съхранявам long стойности. Кой тип от изброимия тип OleDbTypes съответства на Long Integer в Access?

Имам някакви UserID-та, които в Access-а са Long Integer, обаче като си правя някаква заявка към базата, независимо дали като тип на параметър в заявката дам OleDbType.BigInt или OleDbType.Integer, все ми хвърля изключение:

No value given for one or more required parameters.

Кодът ми е:

long userID = 1;

string getUserMessagesCommangString = "SELECT `FromUser`, `Timestamp`, `Message` FROM `Messages` WHERE `ToUser` = ?";

DataTable usersTable = new DataTable("Messages");

OleDbDataAdapter dataAdapter = new OleDbDataAdapter(getUserMessagesCommangString, _connection);

dataAdapter.SelectCommand.Parameters.Add("@to", OleDbType.Integer).Value = userID;

dataAdapter.Fill(usersTable);

----------------------------------------------------------------

Значи оказва се, че и при тази заявка, която очевидно
няма нужда от параметри, пак дава същата грешка:

SELECT * FROM `Messages` WHERE `ToUser` = 1

Що за мистерия?



Post Edited (02-23-05 17:46)

Posted by ingenious (Thu, 24 Feb 2005 01:22:50 +0200)

Re: Refresh (-1 replies)

Stana perfetno. Thank you

Posted by Ogi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

регулярни изрази (2 replies)

Случайно някой да знае как да хвана уникод символи в регулярен израз... може разбира се с ".", но не ми върши работа щото .-ката хваща и други символи ;)

Posted by mitko (Thu, 24 Feb 2005 01:26:18 +0200)

Vupros (2 replies)

Zdraveite!

Kak stava vizualizirane na danni na .aspx stranica kato te sa vzeti ot DataSet (s DataGrid li). A kak to4no stava6e tova s DataGrid ?

Posted by anonimniqt (Thu, 24 Feb 2005 00:19:45 +0200)

Re: Thumbnails (-1 replies)

na mqstoto na komentarite moje da slojish tova:

myThumbnail.Save(Response.OutputStream,System.Drawing.Imaging.ImageFormat.Jpeg)

Trqbva da stane taka:))

Posted by Kire (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

combobox (2 replies)

Iskam da napravq taka 4e v combobox da mogat da se izbirat samo items ot negoviq spisyk, t.e da ne moje da se pishe drugo. Ima li nqkoe spercialno property za tazi cel .

Posted by albi (Wed, 23 Feb 2005 21:45:42 +0200)

Re: webservices (-1 replies)

dobavi si System.web.services kym referenciite na proekta, v koito ispolzvash uslugata.

Posle prosto si syzdavash obekt ot tip uslugata i mu vikash metodite :)

Posted by albi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Statistica po sedmici - project 6 (-1 replies)


shte si konkretiziram malko vyprosa....
Znachi kakto az go razbiram tazi statstika ni dava za vsqka ot 54-te sedmici na godinata , kolko pyti e pokazvana kampaniqta..da obache ako minem v druga godina trqbva li da se pokazvat i sedmicite na minalata godina?
i oshte neshto ako godinata zapochva vyv vtornik naprimer to pyrvata i sedmica e ot wtornik do nedeleq ili ot vtornik do vtornik
(toest dali
DateTime dt;
...
int week = dt.DayOfYear / 7 +1;

e vqrno)
Nadqvam se da ste me razbrali shtoto mai ne go obqsnih mn qsno

Posted by Kire (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Dopylenie (1 reply)

shte si konkretiziram malko vyprosa....
Znachi kakto az go razbiram tazi statstika ni dava za vsqka ot 54-te sedmici na godinata , kolko pyti e pokazvana kampaniqta..da obache ako minem v druga godina trqbva li da se pokazvat i sedmicite na minalata godina?
i oshte neshto ako godinata zapochva vyv vtornik naprimer to pyrvata i sedmica e ot wtornik do nedeleq ili ot vtornik do vtornik
(toest dali
DateTime dt;
...
int week = dt.DayOfYear / 7 +1;

e vqrno)
Nadqvam se da ste me razbrali shtoto mai ne go obqsnih mn qsno

Posted by Kire (Wed, 23 Feb 2005 23:46:10 +0200)

Statistica po sedmici - project 6 (2 replies)

Kakvo tochno znachi statistika po sedmici???

Posted by Kire (Wed, 23 Feb 2005 23:45:00 +0200)

Project 1- PhotoAlbum (1 reply)

Zdraveite!

V proekt 1 si predstavqm ierarhiqta ot snimki za vseki potrebitel kato durvo, listata na koeto mogat da budat samo snimki, a nelistata sa samo kategorii(ne moje kategoriq da sudurja i snimki i kategorii nali?!).Pravilno li sym razbral uslovieto?

Posted by anonimniqt (Wed, 23 Feb 2005 23:40:13 +0200)

Project 2- DatingSite (1 reply)


Zdraveite!


1.Bih iskala da popitam za 2 proekt ima li ograni4enie za raz6irenieto na snimkite -.bmp,.jpg,.gif ili t.n,za6toto v uslovieto ne se spomenava ni6to.Pri registraciq,kogato user-a trqbva da si vuvede i snimka,otkude q vzima i kak se zapisva tq v kolona v zapis ot tablica ot bazata-kato absolyutno ime(t.e pulen put) i posle se zapisva v bazata .Ili po drug na4in? Kakuv e toi? Kak da se pazi v bazata? Moje bi e nai-dobre kato Ole Object!

2.Kak da otbroiavam posetitelite na daden profil- v session promenliva, koiato se uveli4ava pri vsiako pose6tenie na dadenata stranica(za vseki profil da stava taka) ili da se pazi po niakakyv na4in v bazata? Ako e po pyrvia na4in, kak po-to4no stava otbroiavaneto na posetitelite na stranicata? Znam, 4e ne be6e trudno, no ne moga to4no da si spomnia! Ako e v bazata, triabva da ima dopylnitelna kolona za broia li?!

3.Kogato niakoi potrebitel iska da vidi profila na drug, stranicata na tozi profil dinami4no li triabva da se generira? Toest tia vsy6tnost e edna stranica, koiato e ne6to kato 6ablon, a samo dannite v neia sa razli4ni? Kak e po-dobre da se generira tazi stranica-po ID na user ili po niakakyv drug na4in? Kak stava dinami4noto generirane na stranicata?

4.Kogato iskame ot ASP.NET prilojenieto da izpratim niakakvi danni(vyvedeni ot potrebitelia), kym Web uslugata, koito da gi obraboti, kak mogat da se zapaziat te-v Session promenlivi li??!!

Syjaliavam za mnogoto vyprosi, no iskam da sym sigurna v tova, koeto pravia!

Ako e vyzmojno, mnogo bih iskala da polu4a otgovor i ot Nakov!

Blagodaria vi predvaritelno!

Posted by d_ani83 (Wed, 23 Feb 2005 23:39:28 +0200)

Re: Копие на DataBase (-1 replies)

Ako ti e na Access samo kopirash faila baza.mbd, ako e MySQL w Enterprise MAnager-a davahs desen buton na bazata i ottam backup;
Sled tova kopirash faila koito es namira naprimer v c:\selServer\backup

Posted by trish (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Web control (2 replies)

Има ли аналог на OpenFileDialog за Web приложенията?
Трябва ли да си правим собствен потребителски контрол?

Posted by Somebody (Wed, 23 Feb 2005 17:57:03 +0200)

Re: account vyv fmi (-1 replies)

po princip e WebApplication, pass- ASP.NET Developer v ST-... (kyvto e komputera) samo 4e v momenta IIS-a ne6o ne vyrvi. i az 4akam da si go podkaram.

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Na esen (1 reply)

Tui kato vremeto me pritiska, no naistina imam jelanie da si napravq proekta iskam da pitam kakva e procedurata na esen. Ostava li sa6tiq proekt i 6te pravq li pak test. Blagodarq!

Posted by Georgy (Wed, 23 Feb 2005 23:30:19 +0200)

Re: MS Access (-1 replies)

Blagodarq mnogo za otgowora.

No kogato zastitawam proekta si w Sybota ste imam li prawa da dam prawa na ASPNET account-a?

Posted by Zasramen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Septemvri (-1 replies)

A stariq test 6te vaji li i za6to ne predavame pak proekti?

Posted by Fred (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Копие на DataBase (1 reply)

Как да си направя копие на базата, която ми е необходима за защитата и как се слага на друг компютър?

Posted by Михаил (Wed, 23 Feb 2005 14:41:53 +0200)

Примерни Тестове (1 reply)

Интересува ме каде мога да намеря примерни тестове-да видя какво знам за .NET, C#, SQL и ADO?



Posted by Wasko (Wed, 23 Feb 2005 23:28:06 +0200)

Obnovqvane na staricata? (2 replies)

Kak da obnovq stranicata v asp.net (Naprimer ako tablicata mi se e promenila i iskam da q izveda otnovo s novite rezultati)

Posted by me (Wed, 23 Feb 2005 23:26:48 +0200)

Thumbnails (21 replies)

vapros4e??
Image myThumbnail = myBitmap.GetThumbnailImage(
40, 40, myCallback, IntPtr.Zero); v myThumbnail imam thumbnail na kartinka . Kak da go izpratq tozi myThimbnail v otgovor na zaqvkata kum ShowImage.aspx
trqbva da imam neshto kato :

Response.ContentType = "image/gif";
?????
Response.Flush();

Posted by outkast (Thu, 24 Feb 2005 00:38:06 +0200)

Re: Log off user (-1 replies)

Здравей,

абсолютно достатъчно е, ако това е страницата в която се логват потребителите (или се намира във фолдър, който не изисква автентикация).

Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Log off user (1 reply)

Kogato iskam da log off-na daden user dostatychno li e da napravq slednoto

private void linkLogoff_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
FormsAuthentication.SignOut();
Response.Redirect("MainPage.aspx");
}

kydeto MainPage.aspx e nachalnata stranica ,koqto ne iziskva Authentication

Posted by Kire (Wed, 23 Feb 2005 10:12:41 +0200)

Re: DropDownList (-1 replies)

Blagodarq mnogo, to4no w if (!Page.IsPostBack){... } be6e problema.

Posted by Denica (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

webservices (2 replies)

kak da izwikam naprimer prez asp.net stranicata midaden metod ot webusluga. Widqh primer w lekciite no w nego se izpolzwa system.web.services koito az nqmam ili pone taka mi dawa gre6ka VS.NET

Posted by Ivo (Wed, 23 Feb 2005 23:08:06 +0200)

Re: WebService & DataSet (-1 replies)

Използвай конструкцията using напр.

using (SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter("Select * from userstemp",
"Database=acquintance; Integrated Security=true"))
{
SqlCommandBuilder builder = new SqlCommandBuilder (adapter);
adapter.Fill(ds,"UsersTemp");
DataTable table = ds.Tables["UsersTemp"];
DataRow row = table.NewRow ();
row["userName"] = aName;
row["userPassword"] = aPass;
adapter.Update(table);
}



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebService & DataSet (-1 replies)

Vsichko OK, samo ne razbrah otgovora na
2. Използвай using за адаптера.

Kakvo imash predvid ?

Posted by Jordan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

Au tova sum go propusnal. mersi mnogo. Leka nosht.

Posted by Ico (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

[www.nakov.com]

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

A za frame-a refresha po kakuv nachin se pravi. Toest kak stava. Zashtoto Nakov beshe dal primer, no koda tam se pisheshe vuv page_load-a i taka refreshva cyalata stranica.

Posted by Ico (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: refresh problem (-1 replies)

Наков отговаря за този проект, но ще си позволя да коментирам. По условие:

"В този режим потребителят може да изпраща на другия съобщения и едновременно с това да наблюдава списъка с последните 50 съобщения, обменени между тях. Този списък трябва да се обновява на всеки 3 секунди."

Обновява се списъкът, а не цялата страница с полето за текст. Това означава, че може да направите списъкът да е в отделен frame, на който е указано да се презарежда автоматично на 3 сек.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проект 4 - кой да трие проблеми (-1 replies)

Да,

само директорът и ръководителят на проект могат да трият проблеми и модули. Като се изтрие модул се изтриват безусловно всички проблеми в него.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: autonumber (-1 replies)

Трябва да направиш типа на полето да е identity. Напр. int identity.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vuprosi (-1 replies)

1. Приемаме, че ограничението е 2 MB. Това не е съществено.

2. Като направиш reference към уеб услугата, тя по подразбиране създава клас наречен localhost. Извикваш <web service namespace>.localhost ws = new <web service namespace>.localhost();
След което на ws обекта можеш да викаш методите, които услугата предлага.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

refresh problem (8 replies)

Stranno mi e kak shte se pishat suobshteniya ako se refreshva stranicata na 3 sekundi. Dokolkoto znam shte se refreshne cyalata stranica. A togava kak shte zapazim teksta vuv poleto za suobshtenieto

Posted by Ico (Fri, 25 Feb 2005 00:29:18 +0200)

Re: WebService & DataSet (-1 replies)

> 1. Pritesnqva me che nqmam obrabotka na izkliucheniq, t.e. avtomatichno li stava tova ili qvno kakto pri svyrzaniq model

Не става автоматично. Трябва да си сложиш try{} catch()

> 2. Nqma finally, koito da close-va

Използвай using за адаптера.

> 3.Pri izvikvane ot edno asp, dava slednata greshka :
[SoapException: Server was unable to process request. --> Login failed for user 'JORDAN\ASPNET'.]

Не си разрешил достъпа за анонимни потребители. Потърси във форума. Това е дискутирано предостатъчно.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Refresh (-1 replies)

Anchor ще свърши работа. Правиш си <a href="end"></a> като последен ред на страницата и я извикваш по следния начин: page.aspx#end

Страницата може да поиска да се презареди чрез с javascript:

document.location.reload()

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DropDownList (-1 replies)

Здравей,

трябва да bind-ваш dropdownlist-a в Page_Load само когато не е postback събитие.

if (!Page.IsPostBack)
{
dropCD.DataSource = CDs;
dropCD.DataBind();
}

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проект 6 и статистики (5 replies)

По условие трябва в ASP приложението да има статистика по часове,дни и т.н. за кликове/показвания за всяка компания.

В какъв вид да бъде тази статистика?
Само като бройка между 2 и 3 часа например? Или трябва да съдържа инфо за всеки клик/показване?
За кликове и показвания две отделни статистики ли да има? Или зависи от типа на компанията?

Posted by Мария (Thu, 24 Feb 2005 15:59:26 +0200)

Re: относно условието на проект No. 6 (-1 replies)

Съжалявам,че го постнах тук. Не му беше тук мястото.

Posted by Мария (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

относно условието на проект No. 6 (-1 replies)

По условие трябва в ASP приложението да има статистика по часове,дни и т.н. за кликове/показвания за всяка компания.

В какъв вид да бъде тази статистика?
Само като бройка между 2 и 3 часа например? Или трябва да съдържа инфо за всеки клик/показване?
За кликове и показвания две отделни статистики ли да има? Или зависи от типа на компанията?

Posted by Мария (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 4 (-1 replies)

Да,
идеята е това приложение да го дадете на клиентите си и те да въвеждат откритите проблеми без да е необходимо да се регистрират.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Рекурсивно триене на директории (-1 replies)

Виж в тази тема:

[www.nakov.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проект 4 - кой да трие проблеми (3 replies)

Кой има право да трие проблемте и/или модулите по даден проект? И означава ли че ако Директора/Ръководителя на проекта могат да променят проектите, то те имат правото и да трият модулите и/или проблемите по тях?

Posted by Pegi (Wed, 23 Feb 2005 00:59:28 +0200)

Re: Въпроси за проект 3 и изобщо (-1 replies)

> A kogato edin dokument e markiran "iztrit" toi moje li da byde razglejdan ot potrebitelite? T.e. - ako ima tazi slujebna vesriq na dokumenta te imat li dostyp do po-rannite versii.

Да, имат. Ако добавят файл със същото име, след като файла е изтрит, ще се увеличи версията на файла.

> I za 4ii *** mi be6e da pravq relavcii mejdu user, papki i dokumenti? 6toto pri iztrivaneto na user sega vsi4ko zabiva ako papkite mu ostavat?!

Това не го разбрах. Кое забива?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Access (-1 replies)

Дай права на ASPNET (за WinXP) или NETWORK SERVICE (за Win2003).



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s upload na kartinki (-1 replies)

Промени в .config файла customErrors да е на Off и ще видиш причината за грешката.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 3 Project -DIrectory structure (-1 replies)

Да,
стига да има права за писане.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

autonumber (2 replies)

pls Help kak da naprawq taka 4e kato se dobawq now zapis prez web uslugata da ne dobawqm az s 1 uweli4en nomer za primary key a SQL awtomati4no da go prawi

Posted by Ivo (Wed, 23 Feb 2005 22:52:34 +0200)

Re: proekt 4 (-1 replies)

Благодаря ти:)

Posted by тони (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

account vyv fmi (2 replies)

niakoi, koito si e podkaral proekta vyv fmi, moje li da kaje s kakyv account triabva da se lognem tam, za da imame neobhodimite prava?

Posted by tt (Wed, 23 Feb 2005 22:49:55 +0200)

Re: Refresh (-1 replies)

A az iskam da pitam kak edna stranica moje da poiska da se refreshne?

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DropDownList (-1 replies)

probvai sus string str = dropCD.SelectedValue.ToString();

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid problem (-1 replies)

opraix sa...mnoo sum smotan...awe za6o vse tui kat zadulbaq i propuskam nai-prostite raboti i si uslojnqvam jivota oshte poveche....
10x vse pak



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Mail sending (-1 replies)

Az taka i naprawih - club-35 mi e provider-a i ne moga da razbera za6to to4no toi me reje...

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 4 (-1 replies)

"...Функционални възможности на административното Windows Forms приложение
• Всеки потребител (без автентикация) може да регистрира в системата нов проблем. ..."


Или с други думи - да, всеки може, да регистрира проблем, независимо дали е регистриран в системата или не... Аз така го тълкувам.

Поздрави, Георги



Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Прекалено късно ги добавяш. Page_Load се извиква когато всички контроли са създадени вече. Въпрос на шанс е, че ти е се е появил hyperlinka.
Добави ги в Page_Init събитието.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Vuprosi (3 replies)

1.Purvo da popitam za 4 proekt ima li ograni4enie za raz6irenieto na snimkite -.bmp,.jpg,.gif ili t.n,za6toto v uslovieto ne se spomenava ni6to.Pri registraciq,kogato user-a trqbva da si vuvede i snimka,otkude q vzima i kak se zapisva tq v kolona v zapis ot tablica ot bazata-kato absolyutno ime(t.e pulen put) i posle se zapisva v bazata .Ili po drug na4in? Kakuv e toi? Kak da se pazi v bazata? Moje bi e nai-dobre kato Ole Object!

2.Izvinqvam se za vuprosa ,no kak po-to4no stava6e vikaneto na Web usluga ot ASP.NET Web prilojenieto (t.e ot dadena form) sled katyo se e suzdal Web reference kum dadenata usluga po kakuv na4in tq se dostupva6e vuv formata i kak se izpolzva v metodite na formata).T.e imam napravena web usluga i osu6testvena vruzkata mejdu BackEnd and BusinessLogic Layer. Sega trqbva mejdu Presentation Layer i BusinessLogic Layer.
3.Sega vupros za 1 proekt(photoalbum)-predstavqm ierarhiqtaot snimki za vseki potrebitel kato durvo,listata na koeto mogat da budat samo snimki,a nelistata sa samo kategorii(ne moje kategoriqda sudurja i snimki i kategorii nali).Pravilno li razsujdavam!

Posted by anonimen (Wed, 23 Feb 2005 23:02:32 +0200)

Re: za proekt 2 (-1 replies)

1. za vsiaka chat sesia se otvaria nov prozorec.

javascript:Window.Open(url ... .... - neshto takova e.

2. vazmozno e A da e otvoril prozorec i da chatva v nego s B, no B da ne e otvoril prozorec kam A.

3. da - obshto ot vsichki, s koito chatil

Posted by Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Mail sending (-1 replies)

Polzvaj SMTP servera na providera si.

mail.yahoo.com e greshno!!!!


viz v lekciite - obiasnieno e.

Posted by Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

WebService & DataSet (4 replies)

Zdraveite,
Imam vypros svyrzan s izpolzvaneto na DataSet. Vsichko koeto iskam da napravq v edin webmethod, e da insertna nov red v tablicata userstemp . Pravq go taka:

[WebMethod]
public void InsertData(String aName, String aPass)
{
SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter("Select * from userstemp",
"Database=acquintance; Integrated Security=true");
SqlCommandBuilder builder = new SqlCommandBuilder (adapter);
adapter.Fill(ds,"UsersTemp");
DataTable table = ds.Tables["UsersTemp"];
DataRow row = table.NewRow ();
row["userName"] = aName;
row["userPassword"] = aPass;
adapter.Update(table);

}
Vyprosite sa mi slednite:

1. Pritesnqva me che nqmam obrabotka na izkliucheniq, t.e. avtomatichno li stava tova ili qvno kakto pri svyrzaniq model
2. Nqma finally, koito da close-va
3.Pri izvikvane ot edno asp, dava slednata greshka :
[SoapException: Server was unable to process request. --> Login failed for user 'JORDAN\ASPNET'.]

a source error-a kazva che e :
this.Invoke("InsertData", new object[] {
aName,
aPass});

Posted by Jordan (Wed, 23 Feb 2005 22:37:39 +0200)

Refresh (5 replies)

Някой знае ли как след Refresh на HTML страница която е по-голяма и се скролира да се показва най-долната част от страницата (автоматично), а не началото й. Търсих много по темата но единствено намерих само за anchor, което май няма да ми свърши работа. Изобщо може ли да стане този фокус???

Posted by Ogi (Wed, 23 Feb 2005 22:49:09 +0200)

Mail sending (4 replies)

В няколко InnerException-а по-навътре ми дава следното:

System.Runtime.InteropServices.COMException

Message: "The transport failed to connect to the server.\r\n" string

Използвам "mail.yahoo.com" имам поща там и пращам от нея до нея.

Като пробвам през "mail.club-35.com" ми дава следния inner/inner/../Exception:

Message "The server rejected one or more recipient addresses. The server response was: 550 5.7.1 <motronixm@yahoo.com>... Relaying denied. IP name lookup failed [172.31.240.252]\r\n"

Posted by Motronix (Wed, 23 Feb 2005 22:46:41 +0200)

Re: DataGrid problem (-1 replies)

pod tablicha imam predvid DataGrid nali e qsno...

Grid1.DataSource=myDataSet.MyTable1
Grid2.DataSource=myDataSet.RelationMyTable1MyTable2



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DropDownList (3 replies)

Problema e sledniqt:
imam ASP page. W neq DropDownList dropCD s DataSource=CDs, kydeto CDs e masiw ot string-owe. W Page_Load sam zadala dropCD.DataBind().
Problema e, 4e winagi
dropCD.SelectedItem.Value e "", a ne izbranata stojnost;
i dropCD.SelectedIndex e 0;
Kakwo izpuskam?
p.s. Kogato DropList-a mi e stati4en (izbroila sam Items), togawa nqmam takyw problem.

Posted by Denica (Wed, 23 Feb 2005 08:57:31 +0200)

Re: Problem s upload na kartinki (-1 replies)

Az go pravq po sledniq nachin i raboti ne samo ot moqta mashina:

protected System.Web.UI.HtmlControls.HtmlInputFile File1;
....
HttpPostedFile file = File1.PostedFile;
int nFileLength = file.ContentLength;
byte[] buf = new byte[nFileLength];
int bytesRead = file.InputStream.Read(buf, 0, nFileLength);
...

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Window Forms въпрос (-1 replies)

В Windows Forms има разлика между Form.Hide() и Form.Close().

Ако скриеш всички отворени форми на приложението, то няма да спре. За да спре приложението трябва всички негови форми да за затворени.

Hide() просто скрива формата - тя си остава активна, получава си съобщенията и т.н., но е невидима

Close() затваря формата и унищожава всички ресурси, свързани с нея (на-вече освобождава hWND хендъла) и спира обработката на съобщения.

Накратко: опитай с Close() вместо с Hide().



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s upload na kartinki (-1 replies)

Ami ne moga da ia zaseka kakwa e zashtoto se logwam kam saita otdalecheno tuk ot rabotata mi i nqmam kak da ia widq.
Ideqta mi beshe ako nqkoi znae za specifichni problemi/osobenosti pri uploada da mi gi kaje:)
Imenno zatowa i pusnah koda, koito polzwam - za da moje da kajete ima li neshto problematichno w nego ili neshto koeto trqbwa da se dobawi.
Oshte wednaj da utochnq, che uploada raboti, kogato kam saita se logwam ot mashinata, na koqto e hostnat.
Dovecher shte pogledna u nas da widq kakwa e greshkata.

Posted by dido (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Localized Satelite Assemblies (-1 replies)

Здравей,

това не е точно така - локализирани (или сателитни асемблита) се използват за съхранение на ресурси в тях. Под ресурси разбираме всякакви стрингове, картинки и т.н. които бихме искали да променим при преминаване от един език на друг. Ресурсите се съхраняват в ресурсни файлове (resx разширение) и се компилират до сателитни dll файлове, които се съхраняват в поддиректория (носеща името на културата - примерно bg-BG за български език) на директорията с dll-те на приложението (най-често това е bin директорията на приложението).
При работа с локализирани ASP.NET приложения има едно малко неудобство (под IIS 6.0) свързано с това че при смяна на настройките за текущия потребител, липсват разрешения за писане върху един системен фолдър, което от своя страна води до изхвърляне на една грешка (нещо от типа "не мога да намеря ресурса ..."), която обаче не дава много допълнителна информация за естеството на проблема.
Принципно при работа с ASP.NET приложения, след компилирането на асемблитата през JIT компилатора, резултата се съхранява в %WINDIR%\Microsoft.NET\Framework\v[версия на .NET\Temporary ASP.NET Files. Във този фолдър се намират всички прекомпилирани ASP.NET приложения, които са изпълнявани на локалната машина. Проблема за който споменах е свързан с неналичието на права за писане в този фолдър за анонимните потребители и IIS_WPG групата. След добавянето на права за modify на тези акаунти, проблема изчезва.

Като цяло при необходимост от локализация на дадено приложение, се използват един или няколко ресурсни файла в рамките на проекта. Аз лично работя с един ресурсен мениждър, който съм го писал преди около година за един проект и след това почти се е оформил като Application Block (ама без документацията, защото нямам време да я напиша :)). За всички форми имам базов клас, който имплементира интерфейс (BSH.Localization.ILocalizable примерно) и съответните методи, грижещи се за инициализиране на ResourceManager-ите в рамките на приложението и работа с един или повече ресурса. От там в aspx/ascx файловете, можеш да си извикваш директно ресурсният мениджър (тъй като те наследяват класа от codebehind файла).

Успех,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

za proekt 2 (2 replies)

iskam da popitam Svetlin kak tochno trqbva da izglejad tozi chat, za vsqki chovek s koito si chatim da se otvarq nova forma ili v edna i syshta da stava chata. I ako se otvarq nova forma kak da se realizira.

• Идентифицираните (влезлите успешно в системата) потребители могат да изпращат съобщения до други потребители и да виждат пристигащите към тях съобщения (chat).
• Обмяната на съобщения (chat) работи така:
o За всяка двойка потребители се пазят последните 50 съобщения, обменени между тях, във формат [дата, час, текст на съобщението].
o Всеки влязъл в системата потребител може да влиза в режим на диалог с всеки друг потребител (може и с няколко едновременно). В този режим потребителят може да изпраща на другия съобщения и едновременно с това да наблюдава списъка с последните 50 съобщения, обменени между тях. Този списък трябва да се обновява на всеки 3 секунди.

o Не е задължително ако един потребител е в режим на диалог с друг, другият също да е в режим на диалог с първия.

<<kakvo se ima predvid tuk

o Изпращането на съобщения е позволено дори ако получателят не е влязъл в системата в дадения момент.
o Всеки потребител може да разглежда последните 100 получени съобщения.

<< ot vvsi4ki s koito e chatil li ?

Posted by studentdotnet (Wed, 23 Feb 2005 22:03:34 +0200)

project1 (1 reply)

iska da pitam po uslovieto:
-moje li v kategoriq da ima ednovremenno snimki i podkategprii ili samo edno ot dvete
-v ASP 4asta userite mogat da dobavqt kategorii v svoqta 4ast ot albuma. A moje li da dobavqt podkategoriq na nqkoq kategotiq ?

Posted by outkast (Wed, 23 Feb 2005 21:54:30 +0200)

proekt 4 (3 replies)

Здрасти, имам въпрос относно проект 4.В условието пише, че Win Forms приложението трябва да позволява регистриране на проблем.Та въпроса ми е може ли всеки , който има това приложение да може да регистрира проблем, или само потребители на системата могат?
Всеки потребител само по проектите , по които работи ли може да регистрира проблем или по всички проекти?
Благодаря



Posted by тони (Tue, 22 Feb 2005 23:39:52 +0200)

Рекурсивно триене на директории (1 reply)

Здравейте,

Възникна следния проблем: Имам в базата таблица с директории и искам когато изтрия една от тях всички нейни поддиректории и файлове да се изтрият автоматично. Посъветваха ме да използвам "Cascade delete" опцията от SQL. Това се оказа много добър вариант за триенето на файлове, но директориите се съдържат във същата таблица като parent директориите си и в този случаи relation-а е друг и опцията не може да бъде включена.

Моля ви посъветвайте ме нещо.

Posted by Martin Rousev (Tue, 22 Feb 2005 23:34:44 +0200)

Re: MS Access (-1 replies)

Po forumite pishe da se slojat read/write permission-i na IUSR accounta - slojih mu wsichki permissioni i pak ne stawa

Posted by Zasramen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: test v fmi (-1 replies)

aw, sry, ne vidqh 4e ve4e ima takyv post.

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s upload na kartinki (-1 replies)

Kakva greshka ti dava?

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

test v fmi (5 replies)

iskah da si probvam proekta v fmi no imah 2 problema. pyrvo IIS-a vse mi se izkluchvashe (tova administratora mi go opravi) i vtoro no moga da pravq web application-i i virtualni direktorii ot IIS manager-a nito ot visual studio-to. tova obache adminite ne go opraviha. s edna duma ne moga da si testvam proekta v fmi. imal li e nqkoi podoben problem.

Posted by novice (Thu, 24 Feb 2005 11:21:07 +0200)

Re: Въпроси за проект 3 и изобщо (-1 replies)

A kogato edin dokument e markiran "iztrit" toi moje li da byde razglejdan ot potrebitelite? T.e. - ako ima tazi slujebna vesriq na dokumenta te imat li dostyp do po-rannite versii.

I za 4ii *** mi be6e da pravq relavcii mejdu user, papki i dokumenti? 6toto pri iztrivaneto na user sega vsi4ko zabiva ako papkite mu ostavat?!

Posted by Avatar (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MS Access (4 replies)

Kogato se opitwam da Insertwam w Access DB ot Web uslugata mi dawa slednata greshka:

System.Data.OleDb.OleDbException: Operation must use an updateable query.
at System.Data.OleDb.OleDbCommand.ExecuteCommandTextErrorHandling(Int32 hr)
at System.Data.OleDb.OleDbCommand.ExecuteCommandTextForSingleResult(tagDBPARAMS dbParams, Object& executeResult)
at System.Data.OleDb.OleDbCommand.ExecuteCommandText(Object& executeResult)
at System.Data.OleDb.OleDbCommand.ExecuteCommand(CommandBehavior behavior, Object& executeResult)
at System.Data.OleDb.OleDbCommand.ExecuteReaderInternal(CommandBehavior behavior, String method)
at System.Data.OleDb.OleDbCommand.ExecuteNonQuery()
at Communicator.Communicator.InsertProject(String aProjectName, Int32 aLeaderID) in c:\inetpub\wwwroot\communicator\communicator.asmx.cs:line 88

Kogato probwam da insertwam ot windows forma application wsichko e nared.

Molq wi se pomognete!

Posted by Zasramen (Wed, 23 Feb 2005 20:02:10 +0200)

Re: WinForm (-1 replies)

Da, razbira se, che niama da install-vat, kato reshat da chatiat. Ideata e, che site-a za zapoznanstva si ima chat - primerno ot glavnata stranica imash link kum stranica s userite i tam mojesh da si razmeniash suobshtenia s tiah - Nakov beshe pokazal i kak tochno da se refreshva na 3 sekyndi stranicata. Eto tyk:

[www.nakov.com]

A Windows Forms prilojenieto shte si raboti otdelno - ne e nyjno da vlizash v site-a, za da chatish.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kompjutrite v FMI (-1 replies)

Mnogo blagodaria za barzia otgovor i za tova che se staraete da opravite neshtata:)

Posted by tempg (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s webservice, koito chete ot bazata (-1 replies)

opravih si problema, kato napravih user na bazata, koito ima sql, a ne windows authotication, kakto pri povecheto hora, koito popitah. blagodaria vi mnogo!!! :)



Posted by павли (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем ли е да ползвам Access? (-1 replies)

Ami to v ob6tite iziskvaniq si pi6e, 4e se polzva SQL ili MS Access po jelanie.

Posted by Georgy (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 3 Project -DIrectory structure (-1 replies)

Mislq da 6tom ima prava nad neq.

Posted by Georgy (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Problem s upload na kartinki (5 replies)

Zdraweite,

izpolzwam sledniq kod za upload na kartinki :
HttpFileCollection allFiles = Request.Files;
HttpPostedFile uploadedFile = allFiles["UploadedFile"];
FileInfo uploadedFileInfo = new FileInfo(uploadedFile.FileName);

i posle ot uploadedFileInfo prochitam sudurjanieto na faila w masiw ot tip byte[] i sled towa go zapiswam w bazata.
Kogato se logwam wuw saita za zapoznanstwa ot moqta si mashina w kashti, na koqto e host-nat saita towa raboti i kartinkite si se zapiswat w bazata.

No kogato probwam ot nqkoq druga otdalechena mashina-naprimer na rabotata mi (slojil sam si realno IP u nas) da uploadna kartinka mi dawa greshka.
Inache wsichko drugo raboti ot otdalechenoto PC, no upload-a se chupi.

Bihte li mi kazali kade da tarsq problema, ako dosega ste se sblaskwali s neshto takowa.Moje bi problem s prawa ili neshto koeto trqbwa da dobawq w coda?

Blagodaria wi predvaritelno!

Posted by dido (Wed, 23 Feb 2005 21:48:31 +0200)

3 Project -DIrectory structure (2 replies)

Vuprosut mi e sledniqt:
Ako edin potrebitel ima prava nad chujda direktoriq moje li da suzdava poddirektoriq vuv vuprosnata vupreki, che ne e negova

Posted by Marti2 (Tue, 22 Feb 2005 23:22:31 +0200)

Проблем ли е да ползвам Access? (2 replies)

Имах проблем с SQL Server 2000, накойто вече отговорихте и най-вероятно е решен, но през това време аз си подкарах написаното до тук ползвайки Access, и понаписах и още толкова код от тогава и сега не ми се пренаписва взичко (затото това работи), има ли нещо лошо в това да се ползва Access (дори да е съвзем малко - кажете ми). Ако има дори малка причина ще ползвам SQL Server 2000. Благодаря!

Posted by Колев (Wed, 23 Feb 2005 21:28:09 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Mojesh da gi slojish v paneli, i ako dadena kontrola ne trqbva da se pokazva da davash na syotvetniq panel Visible = false

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid problem (-1 replies)

znachi eto situaciata :
imame kakto po gore variant 1).
Tsuknali sme na cell ot 1-vata tablica,a posle i na cell ot 2-ta.
Prixvanal sum nqkoe subitie na 2-tara tablica (naprimer CurrentCellChanged)
i iskam v toa handle da obrabotq stoinosta na selectirania cell ot 2-ta tablica.
kak da polucha dostup do tazi stoinost ???
ne mojax da namerq nachin....



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinForm (-1 replies)

e kakuv e smisala togava da ima 2 otdelni prilojeniq pri polojenie 4e ideqta im e da rabotqt suvmestno. Primerno pri site-a za zapoznanstva kakvo da se pravi - razglejdash user-ite haresvash si nqkoi i ko - dai da si pusna 4ata da mu napisha neshto - tapo e a pak i nal ideqta e potrebitelite da ne se zanimavat s gluposti, da si svalqt i instalirat chat prilojenie prosto da otvorqt site-a i da si pishat!!!!!!!

Posted by Jo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Sto se otnasq do inicializaciata na propertita - propertito setwa NavigationURL-to na daden hyperlink i mi dawa null reference exception

Posted by Zasramen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project 4 (3 replies)

Neka da kajem che imam 4 user control-i : za direktor, za leader, za qualityspecialist i za programist.

Kak moga da naprawq taka che edna i systa asp stranica da pokazwa samo tezi user kontroli, koito otgowarqt na protrebitelq (naprimer da ne pokazwam kontrolata direktor na obiknowen programist)

Probwah s inicializaciq na kontrolata w obrabotchika na Page_Load sybitieto i posle s this.Controls.Add(<kontrolata>) no nisto ne se poqwqwa. Ako probwam da naprawq hyperlink controla pak w Page_Load si se poqwqwa perfektno.

Da ne goworim che kogato inicializiram propertita na user kontrolata mi dawa exception : null reference

???!!!???!!!???

Blagodarq predwaritelno

Posted by Zasramen (Tue, 22 Feb 2005 21:16:17 +0200)

Na esen (1 reply)

Tui kato vremeto me pritiska, no naistina imam jelanie da si napravq proekta iskam da pitam kakva e procedurata na esen. Ostava li sa6tiq proekt i 6te pravq li pak test. Blagodarq!



Posted by Georgy Pironkov (Wed, 23 Feb 2005 21:17:04 +0200)

Re: problem s webservice, koito chete ot bazata (-1 replies)

Pusnah si "Show friendly HTTP error messages" i mi izpisa :

System.Data.SqlClient.SqlException: SELECT permission denied on object 'T_Users', database 'BugTrackerDatabase', owner 'dbo'.
at System.Data.SqlClient.SqlCommand.ExecuteReader(CommandBehavior cmdBehavior, RunBehavior runBehavior, Boolean returnStream)
at System.Data.SqlClient.SqlCommand.ExecuteReader()
at BTServices.Service1.IsActiveUser() in c:\inetpub\wwwroot\btservices\service1.asmx.cs:line 72

sled tova v Enterprice managera na Permissionite na tablicata T_Users ticknah absoliutno vsichki permissioni na User-ite ASPNET i Public, syshtoto napravih i s Permissionite na cialata si baza, no syobshtenieto si stoi syshtoto.

njakakvi idei?



Posted by павли (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Window Forms въпрос (-1 replies)

Zdravei,

predpolagam, che ednata ti forma e roditelskata i ot neia vikash drygata, sled koiato skrivash purvata. Ako ia ynishtojish, niama da sushtestvyva i drygata ti forma, no mojesh da ia skriesh s Hide() i kogato prikluchish s dushternata forma, da zatvorish i roditelskata. Moje da stane eto taka:

childForm.Show();
Hide();

a v novata forma da se abonirash za zatvariane na formata, primerno:

private void ChildForm_Closed(object sender, System.EventArgs e)
{
Application.Exit();
}

Ne znam kak e v Java i dali ima ekvivalent.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Window Forms въпрос (2 replies)

Здравейте!

Windows Forms:
Имам две форми и искам да премина от едната в другата ...
сега ползвам
form2.show() ;
form1.hide();

но като затворя втората форма- първата остава да работи ...
в жавата има един метод на формата - setDefaultCloseOperation()
Тука какъв е еквивалента ?

Поздрави
Ангел Груев



Posted by Ангел Груев (Tue, 22 Feb 2005 16:02:48 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Ами да ......, ай, колко тъпи парчета са тия от MS. Още като го видях за първи път това API за e-mail, никак не ми хареса. Особено като ти хвърли exception и той е обвит 3 пъти в разни бози. Вместо да хвърли нещо като SendMailException, хвърля HttpException - абсолютно нелогично. Дървета, дървета, та чак ментета...


... както и да е, с псувни няма да се реши проблема. Аз бих го направил така:

1) викам GetTempPath() за да взема някаква директория, където мога да си пиша разни бози

2) създавам си временна директория вътре с някакво си мое име, примерно __<името на приложението>

3) слагам си вътре файла

4) пращам си мейла

5) почиствам си файла

6) изтривам си моята директория

... ама изключения могат да възникват на всяка стъпка и то най-разнообразни, което доста неприятно



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid problem (-1 replies)

Не можах да разбера въпроса.

вариант 1) Ако питаш как да изобразиш 2 DataGrid контроли, които са навързани в стил master-details, това е обяснено в лекциите:

Grid1.DataSource=myDataSet.MyTable
Grid1.DataSource=myDataSet.MyRelation

вариант 2) Ако искаш да достъпваш на даден master запис наследниците от другата таблица, използвай релацията:

DataRow row = myDataSet.MyTable.Rows[0];
DataRow[] childRows = row.GetChildRows("MyRelation");



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Taka se stiga do drug problem, a imenno, che file-a shte se kazva neshto ot sorta na "tmpFE9.tmp", i posle poluchatelqt shte se naloji da preimenuva snimkata...

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Ели, извинявам се за грубия отговор, но това, което беше пуснала като фрагмент от код приличаше на нещо, което upload-ва локален файл, а не файл, идващ от клиента.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid problem (-1 replies)

malka korekcia po poslednite redove v text-a :

....a i index-tite v datagrida ne se vpadat s indexite na redicite i kolonite v 2-rata TABLICHA v dataseta. Kakuv e nachina da dostupq value v posledno izobrazenata tablicha ???!



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

mislq 4e si e6h problema. vsi4ko be6e zaradi tova 4e trqbva samo edin pyt da se DataBind-va.kato slojih
if(!this.IsPostBack)
{
ListBox1.DataBind();
}
kakyv e problema ako vseki pyt databind-va?

Posted by aaa (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Datagrid (-1 replies)

При ASP.NET DataGrid контролата редактирането на данните не става автоматично, както при Windows Forms. Трябва да прочетеш малко повече за DataGrid контролата. В лекциите за нея няма нищо. Препоръчвам ти тази статия:

[www.ondotnet.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem (1 reply)

private void ListBox1_SelectedIndexChanged(object sender, System.EventArgs e)
{
lblProblem1.Text=ListBox1.SelectedIndex.ToString();
}

za6to podqvolite,lblProblem1.Text vry6ta -1, kato ListBox1 se DataBind-va v PageLoad kym ArrayList koito ne e prazen:
v
PageLoad:
ArrayList asll=new ArrayList();
asll.Add(1);
asll.Add(2);
asll.Add(3);
ListBox1.DataSource=asll;
ListBox1.DataBind();

Posted by aaa (Tue, 22 Feb 2005 00:48:05 +0200)

DataGrid problem (6 replies)

zdr
znachi imam edin datagrid s datasourse edin dataset v koiot ima 2 tablichi i suotvetno s relashini mejdu tqx. Prilojenieto e win app. Znachi kogato napusnq datagrida s 1-ta tablicha i tsukna nqkoi relation, datagrida pokazva nova tablicha koqto predstavlqva chast ot 2-rata tablicha na koqto suotvetsva vruzkata primary - foreign key. Ta tochno tuk mi e prblema za6oto iskam da rabotq s dannite ot tazi posledna tablicha a nqmam dostup do tqx...nito datagrida mi kazva kakvi values e izobrazil (az ne mojax da otkria properties ili methods), a i index-tite v datagrida ne se vpadat s indexite na redicite i kolonite v dataseta. Kakuv e nachina da dostupq value v posledno izobrazenata tablicha ???!



Posted by Rocky (Wed, 23 Feb 2005 21:27:01 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

Структурата DateTime си има свойство Ticks от тип long, което го идентифицира. Проблемът се свежда до конвертиране от long към decimal - става с директно присвояване.

Ето и код, който работи:

DateTime dt = DateTime.Now;
decimal d = dt.Ticks;



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s webservice, koito chete ot bazata (-1 replies)

Според мен не е изключена опцията "Show friendly HTTP error messages" на IE\Tools\Advanced.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s webservice, koito chete ot bazata (-1 replies)

Когато услугата ти хвърли изключение, често пъти то не се показва в браузъра (това е проблем на тестовите страници, които ASP.NET генерира). Вместо това дава друга грешка.

Решението на проблема е:

1) Трябва да си направиш клиент за услугата и да тестваш с него, а не с Internet Explorer. Тогава ще получаваш изключение с причината за проблема.

2) Можеш да ползваш дебъгера на VS.NET и да проследяваш с него къде и защо гърми извиканият Web метод.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: изпит (-1 replies)

dobre, ela.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

По-правилно е услугата да праща мейла. Ролята на ASP.NET Web приложението (aspx страниците) е само да визуализират информацията и да приемат входни данни от потребителя. Обработката на информацията си е част от работната логика на системата и трябва да е в услугата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: може ли SqlCommand да върне int в webservice? (-1 replies)

Няма проблем stored процедура да ти върне единична стойност. Направи си я да връща единична стойност (просто пишеш SELECT <стойността> на последния ред и после викаш ExecuteScalar(), както Моника е обяснила.

Ето примерна процедура, която връща единична стойност:

CREATE PROC usp_InsertAuthor
(
@au_fname varchar(50),
@au_lname varchar(50)
)
AS

INSERT Authors (au_fname, au_lname, active)
VALUES (@au_fname, @au_lname, 1)

SELECT @@identity

GO



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

A kak e po-pravilno, prilojenieto ili uslugata da prashta maila?

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Да, никой не се беше сетил, че API-то за пращане на e-mail изисква всички attachments да са файлове на диска. Това е проблем на Microsoft, но не може лесно да се избегне освен с 3-rd party компонент за пращане на поща.

За да не се стига до крайности специално за този случай официално се разрешава да се ползва временен файл на диска (вж. Path.GetTempFileName(…)).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kompjutrite v FMI (-1 replies)

Днес говорих с Митко Шиячки. Той каза, че знае за проблема, че VS.NET не може да deploy-ва Web-приложения и той, заедно с другите админи работят активно (включително тази нощ) по оправянето му.

Като тръгне всичко (надявам се утре, вторник), ще публикуваме някакъв user/pass, с който работят нещата. Няма да се ползват FMI акаунтите, защото има проблеми.

Съжалявам за неудобството. Който няма компютър вкъщи, е най-добре да работи в зала 306. Там всичко работеше на повечето компютри на предварителната изпитна дата. Проверено е. Не си спомням само с какъв потребител и парола се влизаше. Питайте админите ако не се справите.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Spokoino, ne sum tolkova tupa. Napulno naqsno sum kak se uploadva i se pra6ta kum BD. Prosto imeto na metoda mi ne beshe mnogo adekvatno na tova koeto pravi tuj kato vi post-nah po-star kod - IZVINQVAM SE!!! Mislq 4e ve4e se opravi s problema.

Posted by eli (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

Ползвайте каквото искате, но нали знаете, че трябва да можете да обаснявате кода си. Ако ползвате чужд код, уверете се, че разбирате как работи.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: asp applets ?! (-1 replies)

hmm, stranno. az tova demo go demonstrirah na lekciite. bi triabvalo da go ima.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Wypros za SQL SERVER (-1 replies)

Когато те пита, избери, че искаш SQL Server-а като "Local System". Иначе има проблеми и трябва много да си печен за да го подкараш да работи нормално. Задай му да ползва Mixed автентикация. За потребител "sa" избери някаква парола, която не епразна и я запомни.

Инсталацията не е сложна. Може да се направи почти само с кликане на "Next". Да не би да ти е повредена инсталацията или да си бутал из Service-ите на Windows-а? Опита ли да си намериш отнякъде друг инсталационен дистрибутив?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Нагъл въпрос за 6ти проект (-1 replies)

Ами да, малко безсмислено е, наистина. Просто е недомислено условието на проекта. Идеята беше първо потребителят да се регистрира през Web-а, а след това като отиде в офиса на рекламната фирма, да си плати и да си купи реклама като им даде своя username, ама като сме го писали сме го променили и е станало друго.

Пиши проекта както е описан в условието, макар и да няма голям практически смисъл.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

Успех в търсенето.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Septemvri (-1 replies)

Тестът ще прилича на този, който правихте. Вероятно ще има повече на браой въпроси.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

Ti ne razbra li che diskusiqta prikluchi?

Posted by anonim (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Определено,
особенно ако не знаеш какво пипаш.

 

asked Apr 23, 2012 in Общи приказки by Svetlin Nakov Master Ninja (116,550 points)

1 Answer

0 votes
answered Apr 23, 2012 by Svetlin Nakov Master Ninja (116,550 points)
...