• Register
- academy algorithms and android arrays asp bgcoder c c# c#-fundamentals c#-курс cloud cms code console course css css3 data database design development dice dom error exam expressions front-end-course functions game google help homework html html-basics-course html5 java javascript javascript-applications jquery js less linux methods microsoft mobile mvc mysql net online oop operators photoshop php problem programming qa question sass seo server slice software sql studio system teamwork telerik telerik-academy test ui video visual visual-studio web windows windows-8 wordpress workshop xaml администрация академия видео видео-уроци въпрос въпроси грешка данни дата домашни домашно домашното задача задачи задачи-домашно записване защита изпит изпити качествен-програмен-код книга кпк курс курсове лаптоп лекции лекция линукс масиви материали на обучение онлайн ооп операционни-системи основи оценяване подготовка помощ предложение проблем програма програмиране проект проекти работа работа-в-екип резултати сайт семинар софтуерна софтуерна-академия споделяне-на-знания срок съвети телерик тест уеб-дизайн уроци форум 1 2 3 4 5 7 8 2012 2013
Форум на академията Студентска система

Форум на курса "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 3)

0 votes
3,699 views

 

Настоящият архив на форума на курса "Програмиране за .NET Framework" (изборен курс към ФМИ, СУ, зимен семестър, 2004/2005 г. воден от Светлин Наков и колектив) е публикуван в тази тема, тъй като форумът на курса е преместен от nakov.com/phorum към forums.academy.telerik.com. Ако все още имате въпрои около този курс, може да ги задавате в тази тема.

Официален форум на курсoвете "Програмиране за платформа .NET" и "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 3)

 

Re: Достъп (права) до SQL (-1 replies)

Потребителят ASPNET трябва да бъде добавен в SQL сървъра и да му се дадат права за съответната база.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnosno 6 proekt (-1 replies)

Направи го както решеш - няма да е грешно. Винаги, когато много системи пишат по обща база от данни, го има проблема с актуалността на данните и може да има ощетени. Това си е проблем на многопотребителските системи.

Най-често се прилага правилото "който последен е пипал, това остава".



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

Ако кажеш една ситуация, където ти е необходимо такова конвертиране ще е добре.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Работа с IIS от друг компютър (-1 replies)

Да ползваш IIS на друг компютър не е тривиална работа. Тук е дискутирано нещо подобно: [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Така като чета дискусията, все повече се убеждавам, че не е хубаво човек да си ръчка из Service-ите, из настройките на Windows и в COM+ компонентите, освен ако не 100% сигурен какво точно прави.

Убеждавам се още нещо - май цялостна преинсталация на Windows + IIS + SQL Server + VS.NET може да се окаже по-бързо от поправяне на подобен проблем.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

???
Ne sym ochakval takyv otgovor, no blagodarq za pomoshta.

Posted by anonim (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Datagrid (1 reply)

imam sledniq problem svyrzan za datagrid v webapp. pylnq edin datagrid i iskam kolonite mu da ne sa ReadOnly - v properties builder na vsqka kolona si ima edno tik4e za readonly , no dori i da go nqma ni6to ne se promenq. za datagrid v WinForms ima property "ReadOnly" na celiq grid,no tuk nqma. kak moje d are6i tzi problem?

Posted by tazman (Tue, 22 Feb 2005 00:45:53 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

Например, защото е абсолютно безсмислено?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

Da kajem, che sym lqbopiten zashto System.Convert.ToDecimal(DateTime ..) ne implementiran v .NET 1.1

Posted by anonim (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DateTime to Decimal (-1 replies)

Ще обясниш ли защо ти е това конвертиране?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DateTime to Decimal (8 replies)

Kak da convert-na DateTime to Decimal



Posted by anonim (Tue, 22 Feb 2005 00:32:42 +0200)

Localized Satelite Assemblies (1 reply)

Искам да помоля някой да обясни накратко, какво точно са горните (Localized Satelite Assemblies).
Ще кажа на какъв проблем се натъкнахме, който за щастие възникна в локални условия ;).

При изтриване на IE кеша, почна да дава следната грешка
CS1607: Assembly generation -- Referenced assembly 'AProjectName' is a localized satellite assembly
Някакви спомени ме наведоха на мисълта, че е от AssemblyCulture-ата и наистина тя беше "BG-bg". След като се промени на "", проблем нямаше.

Явно за основно асембли се е ползвало някакво кеширано. Излиза, че ако смениш културата и си занесеш проекта на ново място, няма да минава компилация. Защо е така? Как трябва да се постъпи ако искаме да сменим културата?

Posted by ivan (Tue, 22 Feb 2005 14:50:54 +0200)

Re: problem s webservice, koito chete ot bazata (-1 replies)

Mojesh da prosledish kakuv exception se hvurlia:

try
{
SqlCommand command =
new SqlCommand(COMMAND_SELECT_USERS, con);
SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
}
catch (SqlException e)
{
...
}

sloji si breakpoint pri catch-a i ot Command Window naprimer ili puk s Shift+F9 kato si markirala promenlivata "e" mojesh da vidish kakuv e Message-a

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinForm (-1 replies)

Potursi vuv foryma, tova e diskytirano mnogo puti - ne se iska tova. Windows Forms prolojenieto i ASP application-a triabva da sa nezavisimi, edinstvenoto obshto e, che i dvete polzvat web yslygata.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

Специално за това, може защото е от Майкрософт.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

Може ли да се ползват 3rd party web controls?

Защото аз си направих дървото с Java Script и ми се струва зле да разучавам и ползвам нещо чуждо. А да пиша сам нещо подоно на горните...

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem s webservice, koito chete ot bazata (6 replies)

kodyt mi e:

private const string CONNECTION_STRING =
"Server=.; Database=BugTrackerDatabase; Integrated Security=true";
private const string COMMAND_SELECT_USERS =
"SELECT * FROM t_users";

[WebMethod]
public bool IsActiveUser()
{
SqlConnection con =
new SqlConnection(CONNECTION_STRING);

con.Open();
try
{
SqlCommand command =
new SqlCommand(COMMAND_SELECT_USERS, con);
// SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();
}
finally
{
con.Close();
}
return true;
}

kogato startiram proekta taka se pojavjava stranicata s webuslugata IsActiveUser i kato natisna Invoke vsichko e ok:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<boolean xmlns="[tempuri.org];

Ako razmarkiram obache reda:
// SqlDataReader reader = command.ExecuteReader();

pri natiskane na Invoke se pojavjava:

The page cannot be displayed
There is a problem with the page you are trying to reach and it cannot be displayed.

--------------------------------------------------------------------------------

Please try the following:

Open the localhost home page, and then look for links to the information you want.
Click the Refresh button, or try again later.

Click Search to look for information on the Internet.
You can also see a list of related sites.




HTTP 500 - Internal server error
Internet Explorer


mislja, che sym dala dostatuchno prava za direktoriata s webservice, a aspnet mi e DatabaseUser na bazata s vsichki vyzmojni neadministrativni prava.

kak moga da go opravja?



Posted by павли (Wed, 23 Feb 2005 21:16:20 +0200)

WinForm (4 replies)

Как да пусна Windows Form през ASP?Или по-точно как да я извикам?



Posted by Jo (Wed, 23 Feb 2005 21:21:47 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

Vij i tova
[www.asptreeview.com].

Posted by Jinjer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Mda, drugiq variant e convert-ne v base64 i da se prati kato tqlo na pismoto, ama e baq typ variant.

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

Ето и линка де

[www.asp.net]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

Здравей,
виж това дали ще ти свърши работа.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: може ли SqlCommand да върне int в webservice? (-1 replies)

Mislia, che dori i da imash return ot stored procedure, pak ExecuteScalar bi triabvalo da ti go vzeme, ne stava li? Ako ne stava, kaji kude ima problem. Triabva obache zaduljitelno da si go cast-nesh kum kakuvto tip ochakvash da polychish ot return-a.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Da, ne znam kak moje da stane. A ne moje li da se vmukne kartinkata kato pratish html, vmesto text, ili si ima iziskvane da e attach-nat file?

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Sled kato go syzdadesh tozi image kak shte go attach-nesh, pri uslovie che MailAttachment moje da se syzdava samo ot ime na file?

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: може ли SqlCommand да върне int в webservice? (-1 replies)

chestno, kazano ne e problem, prosto sum si napravila logikata v store procedurata i mi e interesno, dali moga da si vyrna napravo kakvoto mi triabva.

ExecuteScallar() ne ochakva li vse pak store procedurata da vyrne tablica, za da i izbere stoinost ot neja?



Posted by павли (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

trqbva da dobavish reference kym System.Web.Mail

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

изпит (1 reply)

Здравейте, аз съм четен номер и трябва да дойда в събота за защита.
Може ли да дойда в неделя защото в събота имам изпит по УМФ.Трябваше да е утре, ама....



Posted by тони (Tue, 22 Feb 2005 00:22:18 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

133953227

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Моника, виждам че си напред с картинките, може ли да те поразпитам малко - ICQ ?

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Bi triabvalo da moje, az pone obrabotvam kartinki v web yslygata.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: може ли SqlCommand да върне int в webservice? (-1 replies)

Zdravei,

Mnogo ne shvashtam kakvo pitash, no niama nikakuv problem da ti vurne samo edna stoinost, primerno int - (int)cmd.ExecuteScalar()

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Да, може FromStream, но не знам дали може да се добави в attachment-ите Image, а това пък не знам защото не мога да си импортна System.Drawing в Web Service-a. Някой знае ли защо?

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

може ли SqlCommand да върне int в webservice? (4 replies)

Имам SqlCommand, която е свързана със store procedure-a и си има съответните параметри. Store procedure-ата ми не връща таблица, а int - или поне така мисля :)
Мога ли да я извикам, така че да върне този int или трябва да преправя store процедурата, да връща таблица и да се съобразявам за резултата в webservice-a?



Posted by павли (Tue, 22 Feb 2005 00:19:10 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

A kak e po-pravilno, ot aspx stranicata da prashtame mail-a ili da se obryshtame kym web uslugata?

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Нагъл въпрос за 6ти проект (-1 replies)

Разбира се. Не съм толкова прост.

Но все пак не би ли трябвало след като потребител мога да си създам без Windows Forms приложението - да мога и да си започна кампания от там... - в крайна сметка ако само от Windows Forms-а се качват картинки е по-лесно, но все пак е съмнително това разделяне на функционалността.

Posted by Vesu (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MailAttachment от byte[] (-1 replies)

Zdravei,

Image mojesh da napravish ne samo s Image.FromFile, no i s Image.FromStream - mojesh da izpolzvash MemoryStream, koito da si suzdadesh ot byte[].

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

dobre a kak togava se izvurshva navigaciqta i primerno vrushtane nazad??

Posted by outkast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: o6te edin Wypros za SQL SERVER (-1 replies)

a da na username 'sa' kakwa parola syotwetstwa



Posted by phrko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Нагъл въпрос за 6ти проект (-1 replies)

Може, през Windows Forms Приложението, пише го в условието

Posted by cathy (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MailAttachment от byte[] (15 replies)

Как може да се направи MailAttachment от картинка дръпната от базата? Това чудо има конструктор само от (string filename).

Posted by Motronix (Tue, 22 Feb 2005 01:11:51 +0200)

Kompjutrite v FMI (2 replies)

Mislia che e vajno!!!
Kato za nachalo ne na vsichki kompjutri v 319/320 staia imat Visual Studio.Net a vse pak tova e vajno nali?
Drugo iavno pochti v vsichki stai kadeto ima .Net neshto ne e konfigurirano kakto triabva tai kato ne moje da se sazdade edno prosto Web prilojenie ili Web usluga i dava niakakvi greshki otnosno IIS.
Tretoto koeto me bezpokoi che navsiakade ne raboti MSSQL servera.Po tochno Enterprise Managera dava che ne moje da se logne s dadeniat username tai kato ne namira servera ili ne e vkljuchen pri polojenie che Service Managera pokazva che e vkljuchen.
Da ne govorim che primerno ako niakoi iska da opravi niakakvi nastroiki ili neshto- ne stava tai kato gi niama saotvetnite prava. Na mene sashto v kashti mi se e sluchva ot vreme na vreme podoben problem S MSSQL servera no se opravia primerno kato go izkljucha i pak go vkljucha no v fakulteta tova ne e vazmojno.

Nadiavam se ako moje da napravite neshto po vaprosa pone v dvete stai za zashitata. Ima mnogo hora koito shte iskat da si napraviat proekta v fakulteta tai kato niamat primerno u tiah podhodiashtite uslovia. Da ne govorim che ako ne raboti bazata ot danni proektite stavat bezsmisleni.

Posted by tempg (Tue, 22 Feb 2005 11:52:08 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Az ima systhiq problem i se opravi po sledniq nachin: prosto pusnah dvata com+ service-a na windowsa. Ne znam zashto no gi bqh spql i bqh gi zabranil

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Server problem (-1 replies)

Uf, ne za syotvetnata tabliza, ami syotvetnata baza

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

Vij tuk:
[www.nakov.com]

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Forms Authentication (1 reply)

Imam webapp, kojto e s forms authentication. Ima li nachin nqkoi webform-i ot SYSTOTO prilojenie da sa dostypni bez avtentikaciq i kak moje da stane tova?

Posted by Rusko (Mon, 21 Feb 2005 16:09:13 +0200)

Re: TreeView in ASP.NET (-1 replies)

I az ne namerih i zatova go napravih po typiq nachin - vsqka kategoriq ili podgategoriq e link, kato podgategoriite sa malko po-navytre ot roditelite si.

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

TreeView in ASP.NET (8 replies)

Моля накои да ме посъветва как да реализирам TreeView в ASP.NET. Проекта ми е 1-ви и ми се иска да напрявя нещо подобно за категориите, но не намерих аналог на контрола TreeView от Windows Forms.

Posted by Motronix (Mon, 21 Feb 2005 23:53:15 +0200)

Re: asp applets ?! (-1 replies)

e xubavo tup e vuprosa samo che dva demo vuv versiite predi 0.6 go NQMASHE !



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Wypros za SQL SERVER (2 replies)

Neprekysnato imam problemi s Sql Server-a. Moze li nqkoi da mi dade to4en plan na instalaciqta mu i na nastroiwaneto mu. To4ka po-to4ka 4e we4e si izgubih cql den installaciq. 4eta ot enda stranica 4e trabwa da e Windows Authentivation ot druga Mixed, na server settings dali da e Local System ili Domain User, we4e zwerski se obyrkah, blagodarq predwaritelno.

Posted by phrko (Mon, 21 Feb 2005 23:50:06 +0200)

Нагъл въпрос за 6ти проект (3 replies)

Доколкото четох описанието на проекта излиза, че човек може през Web прибожението да си направи user, но не може да започне кампания или да сменя банер или кавото и да е подобно. Това ми се вижда странно та за това искам да питам има ли нещо гнило по проекта или пък нещо което не разбирам по условието?

Posted by Vesu (Mon, 21 Feb 2005 23:45:52 +0200)

Re: SQL Server problem (-1 replies)

Тrqbva da dobavish user-a ASPNET v enterprise manager, s prava za syotvtnata tablica.

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Septemvri (3 replies)

Pi6a po povod na post na Nakov,v koito pi6e 4e na sptemvri nqm da ima proekti,ami 6te byde test.Bihte li dali malko pove4e informaciq po tozi vypros - testa kato tozi koito mina li 6te byde,stariq test 6te ima li zna4enie za hora koito ne sa si predali samo proekta i t.n.

Posted by Jinjer (Wed, 23 Feb 2005 23:29:37 +0200)

Re: Достъп (права) до SQL (-1 replies)

Сега видях че точно преди мен са дали същият проблем, само че с друг юзър - там са и подробните описания на проблема.

Posted by Kolev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Достъп (права) до SQL (2 replies)

Имам проблем с достъпа до базата данни Microsoft SQL server 2000.
Винаги ми хвърля ексепшън при отварянето - connection.Open();
в смисъл че юзъра NT някой си, няма права или се е провалил с отварянето. Опитах всичко което намерих - отвсякъде където има да се добавя юзъри, и нищо не става. Имате ли идея защо немога да си отворя connection-a (иначе преди това я намира базата данни - всичко е наред)

Posted by Kolev (Mon, 21 Feb 2005 23:33:59 +0200)

SQL Server problem (2 replies)

Podoziram che nechto ConnectionString-a ne e nared, no ne moga da otkria problema.
Tova e exceptiona koito dava servic-a
System.Data.SqlClient.SqlException: Login failed for user 'LUBO\ASPNET'.
at System.Data.SqlClient.ConnectionPool.GetConnection(Boolean& isInTransaction)
at System.Data.SqlClient.SqlConnectionPoolManager.GetPooledConnection(SqlConnectionString options, Boolean& isInTransaction)
at System.Data.SqlClient.SqlConnection.Open()
at System.Data.Common.DbDataAdapter.QuietOpen(IDbConnection connection, ConnectionState& originalState)
at System.Data.Common.DbDataAdapter.FillFromCommand(Object data, Int32 startRecord, Int32 maxRecords, String srcTable, IDbCommand command, CommandBehavior behavior)
at System.Data.Common.DbDataAdapter.Fill(DataSet dataSet, Int32 startRecord, Int32 maxRecords, String srcTable, IDbCommand command, CommandBehavior behavior)
at System.Data.Common.DbDataAdapter.Fill(DataSet dataSet, String srcTable)
at WebService1.Service1.GetUsers() in c:\inetpub\wwwroot\webservice1\service1.asmx.cs:line 74

v service-a imam
...........
public Service1()
{
InitializeComponent();

con = new SqlConnection("Integrated Security=SSPI;Persist Security Info=False;Initial Catalog=cd;Data Source=LUBO;Packet Size=4096;Workstation ID=LUBO");
}
...........
[WebMethod]
public DataSet GetUsers()
{
DataSet ds = new DataSet();
DataTable users = new DataTable("users");
ds.Tables.Add(users);
SqlCommand com = new SqlCommand();
com.Connection = con;
com.CommandText = "select username, password from users";
SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter(com);
//da.Fill(ds,"users");
return ds;
}

Posted by lubo (Mon, 21 Feb 2005 16:20:08 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

imam sledniq Warning:
Event ID: 36
DESCRIPTION:
The server failed to load application '/LM/W3SVC'. The error was 'The specified metadata was not found.
'.
imam i Error:
Event Id: 7034
description:
The COM+ System Application service terminated unexpectedly
sled kato startiram tazi usluga otnowo tja otnowo prekyswa sys syshtiq error.

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnosno 6 proekt (-1 replies)

1) Ми то приложението няма нищо да усети ма ние ще бъдем ощетени, ако клика е след промяната щото ще е бонус за притежетеля на кампанията, а ако той се мотае много време тея бонуси могат да станат и повече. Но ще приема, че юзъра не иска да ни мами.

2) Може би бихме могли да караме приложението да си ъпдейтва данните през определен интервал от време или да не се вталяваме чак толкова.

Posted by dani_83 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Няма да върви много бързо, въобще ако тръгне де.
Прегледай си Event log-a още веднъж за подозрителни errors и warnings.
Забравих да питам: какъв е номерът на грешката в Event log-a (Event ID)?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

emi ok. shte pomisla utre oshte poneze s VPC pri men njama da stane maj. neznam kakvo to4no e tova, oba4e az sym na 900MHz i njamam nikakvo mesto na harda, a tova neshto maj iska resursi. izboshto kato neznam kakvo e vpc maj po dobre da ne se zahwashtam s nego. shte vida no shte trjabwa da izmisla neshto utre. ok, mersi mnogo, dano ne si stojal buden dosega samo zaradi men!

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Не мога да преценя какво му е. Най-добре си инсталирай едно VPC и работи на него да не си спираш повече работата.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

html se otvarja. namerih dctsetup.exe w c:\program files\ms sql server 2000\x86\other i go pusnah, no nikakwa promjana.

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Сложи я в inetpub\wwwroot и в IE зареди [localhost].

Я пусни dtcsetup.exe. Това би трябвало да преинсталира DCT услугата.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

ami w koja papka trjabwa da sloza strani4kata i kak e dostypna prez internet, poneze az oshte nishto ne sym probwal za web.

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Направи си една проста HTML страница и виж дали поне нея зарежда.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

uspjah da pusna regsvr32 asp.dll - prosto direktorijata e bila windows/system32/inetsrv, no pak ne mi zarezda [localhost]

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Засега не е необходимо да се пипат share-ите. Проблем обаче представлява липсващия файл asp.dll. Имаш ли представа защо липсва?
Въобще можеш ли да отвориш проста HTML страница? Не .asp.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

imam predvid share setingite, koito se poqwqwat kato s djasno kop4e na papkata inetpub i ottam properties.
ina4e ot direktorija C:\WINDOWS\system32\inetsrv puskam regsrv32 asp.dll i mi izkarwa greshka "LoadLibrary("asp.dl"l) failed - the specified module could not be found "

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Кой share settings имаш предвид?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Имаш ли грешки в Security log-a от DCOM?

Отиди в windows\inetsrv и пусни regsvr32 asp.dll.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

trjabwa li da promenjam share setingite na direktorija inetpub?

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

uspehno se startira. w event loga ima:
The Distributed Transaction Coordinator service entered the running state.

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

А тя стартира ли се успешно? Има ли нещо в Event loga?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

ne beshe pusnata. pusnah ja i pak absoljutno sushtite neshta

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Пусната ли ти е услугата "DTC (Distributed transaction
coordinator)"?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Работа с IIS от друг компютър (-1 replies)

E... s preinstalaciq na IIS-a i sys startirane na aspnet_regiis -r ...
trygna!

Pozdravi!



Posted by Ангел Груев (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Работа с IIS от друг компютър (-1 replies)

Ами Show friendly beshe mahnato ...
V Event loga nemojah da namerq greshki ...

v google namerih neshto po vyprosa : [www.dotnet247.com]

ima li nachin da go nakaram visual studioto da izpolzva IIS-a na drug kompiutar, ili samo shte si uslojnq jivota :)



Posted by Ангел Груев (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

преинсталирах. преди да пусна aspnet_regiis -i kato se opitwam da zareda
[localhost]
mi izkarwa "Server Application Error"
event log:
The server failed to load application '/LM/W3SVC/1/ROOT/IISHELP'. The error was 'Class not registered
'.
sled aspnet_regiis -i pak syshtoto

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Работа с IIS от друг компютър (-1 replies)

Напълно съвместими са.
Отиди в IE\Tools\Options\Advanced\ и махни Show friendly error messages.
Отвори страницата отново и кажи какво ти дава.
Провери дали има грешки в Event Log-a и кажи какви са.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Добреее,
тъй като не е ясно я какво състояние е машината нека да направим така. Преинсталирай IIS и опитай да заредиш HTML страница. Погледни в Event Log-а и кажи дали има грешки веднага след преинсталирането на IIS.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Работа с IIS от друг компютър (4 replies)

Здравейте!

Имам следния проблем: Имам windows 2000, с инсталирано visual studio .Net 2003 ,но със стар IIS (този който върви към уиндоус 2000) и явно не са съвместими (като създам нов уеб сървис проект ми се кара със "HTTP/1.1 500 Internal Server Error). Мога ли да инсталирам по нова версия на IIS-a под уин 2000, и ако не, тогава мога ли от visual studio-то да ползвам IIS на друг компютър (ако да, малко повече разяснение с къде какви permissions да сложа).

Поздрави!



Posted by Ангел Груев (Mon, 21 Feb 2005 23:30:17 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

страница не зарежда. regsvr32 пусках защото някъде из форума бях прочел, че трябва да се пусне regsvr32 aspnet_isapi.dll

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

А regsrv32 защо си го пускал? Какво си регистрирал?
Сега като ти дава HTTP/1.1 403 Access Forbidden можеш ли да заредиш HTML страници.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

май нищо не зарежда, примерно не ми искарва нищо на:
[localhost]. досега съм го преинсталирал над 8 пъти и всеки път ми искарва същата грешка. със сигурност никъде не съм бъркал - просто инсталирах SQL servera,после IIS, след това и VS, след това пуснах regiis -i, след него и regsvr32 i нищо не стана. след това променях от properties на inetpub папката - давах read, write и т.н пробвах много комбинации и сега като се опитвам да създавам asp.net проект вече ми изкарва : " HTTP/1.1 403 Access Forbidden".

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Между другото върви ли ти въобще нещо на тоя IIS. Може ли да покаже някоя HTML страница поне?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Пипал ли си по метаданните на IIS. Такава грешка не може да се появи без компетентна намеса :). Преинсталирай IIS. Аз поне за друго не се сещам. След това ще трябва да пуснеш aspnet_regiis -i отново.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

направих всичко както е посочено обаче пак ми изкарва същата грешка -

"The Web Server reported the following error when attempting to create or open the Web project located at the following URL 'http://localhost/WebApplication1'.' HTTP/1.1 500 Server error'"

В евент лога имам:

The server failed to load application '/LM/W3SVC'. The error was 'The specified metadata was not found.
'.

Аз съм с XP, NTFS, махнал съм friendly error messages, пускал съм regsvr32 и aspnet_regiis -i, но пак не става нищо. Лоша работа...

Имам пуснат firewall, но проблема май не е от него. Също от properties на inetpub папката дадох всякакви видове share. Ako имате някакви съвети ще съм много благодарен.

Posted by gen4o (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: asp applets ?! (-1 replies)

Ами задаваш тъп въпрос - личи си че не си чел много за теста. Има нещо такова. Виж лекцията "Windows Forms". Там съм да пример с един часовник, който е Windows Forms контрола и се управлява с JavaScript.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

asp applets ?! (3 replies)

zdr
awe ima li ne6o kato java applets v asp.net ili az zadavam tup vupros ;)



Posted by Rocky (Mon, 21 Feb 2005 23:51:22 +0200)

Re: Да се посмеем малко на MS (-1 replies)

да, корегирах го, грешката беше моя



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnosno 6 proekt (-1 replies)

Проблемът, че показаните данни може да не са винаги актуални съществува във всяко приложение, което работи с много клиенти едновременно. В случая можеш да направиш така:

При стартиране на Windows Forms клиента се зареждат данните за всички кампании. При промяна на кампания се записват данните, които са въведени след извършване на съответната редакция.

Ако има конфликт, важи последната корекция.

Windows Forms приложението е хубаво да има "Refresh" бутон, който дърпа от услугата всички кампании.

При анулиране на кампания се връщат толкова кредита, колкото остават в момента на анулирането (сметките ги прави Web услугата).

Не виждам някакъв сериозен проблем. Какво ако докато ние променяме дадена кампания, някой клика по нейните банери. Какво нередно има?

Ако променим кампанияте преди клика, този клик, ще е първия за променената кампания.

Ако порменим кампанията след клика, този клик, вероятно ще бъде анулиран, защото ще зададем някакъв брой кликове, които остават, считано от момента на промяната.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP проблем (-1 replies)

Няма значение от какъв клиент се вика дадена услуга - тя или работи, или не работи. Не може да дава access denied само при единия клиент. Опитай да изтриеш и добавиш наново Web референцията и след това да прекомпилираш ASP.NET Web приложението.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Malko vyprosi za Web Sirvices (-1 replies)

В лекцията за Web-услуги има пример как се ползва сесията:

1) В услугата се добавя където трябва:
[WebMethod(EnableSession=true)]

2) В клиента се добавя следното:
myService.CookieContainer =
new System.Net.CookieContainer();

Целта е да се разреши на клиента да ползва кукута, които са нужни за поддръжка на сесията.


За сигурността можеш да направиш така:

1) Добавяш Web-метод Login(user,pass), който прави така:

if (Valid(user,pass))
{
Session["user"] = user;
}

2) Във всеки метод, който трябва да е достъпен само от автентикирани потребители слагаш следното:
CheckSecurity();

Методът CheckSecurity работи така:
string user = Session["user"];
if (user == null)
{
throw new Exception("Unauthenticated users not allowed!");
}

Session обекта се поддържа автоматично от ASP.NET и изтича след определен период на неактивност (след което трябва да се вика пак Login метода).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za DatingSite (-1 replies)

1) Да, трябва да има бутон, който отваря нов прозорец и в новия прозорец през 3 секунди се визуализират последните 50 съобщения.

2) През 3 секунди трябва да се презарежда aspx страницата чрез извикване на Web метод от услугата, който съответно се обръща към базата данни с някакъв SELECT.

Презареждането през 3 секунди става така:

Response.AddHeader("Refresh", "3; " + Request.Url.PathAndQuery);

Това кара Web-браузърът да презарежда страницата автоматично през 3 секунди. Много е удобно. Само 1 ред код в началото на Page_Load метода.

3) За анонимните се извлича само техния брой. По желания можеш да има събираш датата, часа и IP адресите. За останалите потребители се събират и login-ите им в системата.

Обикновено в един сайт за запознанства всеки потребител се инстересува от няколко неща:
- много ли посетители му гледат профила, снимките и т.н.
- кои точно потребители му гледат снимките и профила (ако не са анонимни) - те най-вероятно имат интерес към него и той може да ги заприказва

Това е и целта - да може всеки потребител да знае кои проявяват интерес към него.

4) За разглеждане на профил се счита всяко отваряне на страницата, в която се визуализира профила на даден потребител.

5) Ако иксаш, пази всички съобщшения, но като ги визуализираш, показвай само последните 50, примерно така:

SELECT TOP 50 Column1, Column2, ... FROM Messages WHERE .... ORDER BY Date desc

Да изтриваш излишните доста ще усложни нещата. Няма смисъл, дори не е хубаво. В реални системи много рядко се изтрива каквото и да е.

6) Не се изисква реализация на изтриване. Няма администраторска част.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za 1 proekt (-1 replies)

4) Трябва да направиш рекурсивно обхождане на зададената от потребителя директория и да подадеш на Web-услугата поредица от команди за създаване на съответните директории и поддиректории и за upload на съответните снимки в тях.

В рекурсивното обхождане няма нищо сложно - учи се в първи курс още. Има пример има в лекция 11 - Input/Output.

По време на рекурсивното обхождане когато откриеш поддиректория, трябва да извикаш Web-метод, който създава съответна подкатегория, а когато откриеш картинка, трябва да извикаш Web-метод за upload на картинката в текущата подкатегория.

Това е всичко, не е толкова сложно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

usetih che takava rabota, ami ako ne vi prechi chte vi zadavam vuprosi tuk

Posted by SUN (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za 1 proekt (-1 replies)

3) Трябва динамично да генерираш thumbnail чрез метода GetThumbnailImage(...) на класа System.Drawing.Image.

Виж в ASP.NET лекцията как динамично се генерират картинки и се връщат като отговор на HTTP заявка.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za 1 proekt (-1 replies)

2) Май бъркаш понятието "база данни" с понятието "таблица".

За да реализираш йерархичност в категориите можеш да направиш таблица със следната структура:

Categories(
Id long primary key,
Name varchar(100),
ParentId long
)

Демек всяка категория си има баща (само главната си няма). Това е класическият начин в релационна база от данни да се представят дървовидни структури (насочени графи без цикли).

При добавяне на нов категория се добавя нов запис в таблицата и се закача за категорията, в която е създаден.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Да се посмеем малко на MS (-1 replies)

първото is там май трябва да е in...

Posted by cathy (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Да се посмеем малко на MS (-1 replies)

hehe, tova naistina e mnogo zle...
v tochka 6 stava duma che imeto na promenlivata e kofti li, che neshto smisyla mi ubqgva

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

otnosno 6 proekt (3 replies)

Може ли да предполагам, че от по време на работата с WindowsForms приложението никой не вижда и не клика на нашия банер(т.е. не променя оставащите опити). Или трябва да се използва някаква синхронизация.

Posted by dani_83 (Mon, 21 Feb 2005 23:32:41 +0200)

Re: vupros za 1 proekt (-1 replies)

1) Търсенето става чрез

SELECT ... WHERE title LIKE '%Търново%'

(в случая търсим "Търново")

Прочети за LIKE оператора в SQL.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 6 (-1 replies)

Ами пише, че може да променя всички данни на протребителите.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql question (-1 replies)

Виж в Books Online - там си ги пише тези неща.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Видях в кода нещо, което не трябва да го има:

byte[] image = ReadBinaryFile(photo);

Вижда се, че четеш картинката от файловата система. От тук личи, че или не знаеш значението на думата "upload" или фундаментално не разбираш какво прави кода, който си прекопирала от някъде или просто първо питаш и после мислиш. Така няма да стане!

Помисли дали не трябва да взимаш картинката от HTTP заявката на клиента чрез нещо такова:

HttpFileCollection files = Request.Files;
HttpPostedFile uploadedFile = MyFileCollection[0];
Stream uploadedFileStream = uploadedFile.InputStream;

След това можеш вместо byte[] да подаваш Stream на командата за INSERT на снимка.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Да се посмеем малко на MS (3 replies)

Вижте какво намерих в документацията на .NET Framework 1.1 ([msdn.microsoft.com]):

----------------------------------------------------------------
HttpFileCollection MyFileCollection;
HttpPostedFile MyFile;
int FileLen;
System.IO.Stream MyStream;

MyFileCollection = Request.Files;
MyFile = MyFileCollection[0];

FileLen = MyFile.ContentLength;
byte[] input = new byte[FileLen];

// Initialize the stream.
MyStream = MyFile.InputStream;

// Read the file into the byte array.
MyStream.Read(input, 0, FileLen);

// Copy the byte array into a string.
for (int Loop1 = 0; Loop1 < FileLen; Loop1++)
MyString = MyString + input[Loop1].ToString();
----------------------------------------------------------------

Почти перфектен пример за подражание. Чудя сред студентите от нашия курс дали някой може да напише чак такава глупост или това е само в способностите на братята индийци...

Ето някои от проблемите, които аз открих и изпратих на MS (дано feedback-а на MSDN-а някой да го чете):

1) In C# local variables should be in camelCase
2) It is bad practice in C# to define the variables before they are actually needed due to increase of their lifetime and span (It is not VB.NET!)
3) Read method could potentially read less than FileLen bytes. It is bad practice to rely that it will read exactly FileLen bytes
4) Concatenation of strings in loop is well-known bad practice - StringBuilder should be used instead
5) There is a method for convertion from byte array to string - Encoding.ASCII.GetBytes(string)
6) Loop1 in the for-loop is really the greatest name for a variable
7) "input" is bad name for the byte array that storers the file contents



Post Edited (02-21-05 00:49)

Posted by Svetlin Nakov (Mon, 21 Feb 2005 00:48:15 +0200)

Re: ASP проблем (-1 replies)

Как извикваш уеб услугата от АСП.НЕТ страницата? Не би трябвало да има разлика.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP проблем (-1 replies)

Значи имам метод на уеб услугата който ми връща низ.Правя си Windows приложение с едно текстово поле и един бутон.Като натисна бутона този низ се визуализира в полето.
Да, услугата си се отваря през IE и е в папка
C:\Inetpub\wwwroot\DataService

Posted by riiki (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP проблем (-1 replies)

От какво обикновено Windows приложение пробваш? Успяваш ли да отвориш уеб услугата през IE? В коя папка ти е deploy-ната уеб услугата?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

В последната версия на ADO.NET лекцията съм описал как се извлича autogenerated ID-то на вмъкнатия с INSERT запис. Става, както Марто е обяснил, със "SELECT @@INDENTITY". Работи както на MS SQL Server, така и на MS Access. При дриги RDBMS се прави по друг начин.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP проблем (4 replies)

Здраст, имам един проблем с достъпа на уеб услуга през ASP приложението.
Когато си извикам метод на уеб услугата от ASP-то ми връща нещо такова:
HTTTP Error 401, Access Denied
Ако викам същия метод от обикновено Windows приложение всичко е наред.



Posted by riiki (Mon, 21 Feb 2005 00:35:21 +0200)

Re: Malko vyprosi za Web Sirvices (-1 replies)

I vse pak nqkakuv primer
ne mi stana mnogo qsno kak da polzvams ASP-sesiqta v web service-a

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vupros za DatingSite (1 reply)

Iskam da razbera dali sum naqsno s uslovieto.Eto vuprosite:

1.Obmqnata na suob6teniqta stava pod formata na

chat (ne forum,t.e. komunikaciqta predimno e

on-line).Iziskvaneto za zapazvane na poslednite 50

suob6teniq se realizira 4rez zapazvane v tablica na

bazata v ukazaniq format(data,4as i tekst). Za

suob6teniqta,koito polu4ava potrebitelqt,kogato ne

e v sistemata,edinstveniqt na4in da gi vidi e kato

izbere opciqta za pokazvane na poslednite 50(ili 100)

suob6teniq (a tazi opciq e pod formata na buton ili

link?!).
2.A moje li leka podskazka za tova kak da se

realizira obnovqvaneto na spisuka na vseki na 3

sekundi.
3.Citiram sledniq abzac:
• Всеки влязъл в системата потребител може да

извлича справка за всички потребители (включително

и анонимните), които са му разглеждали профила през

последните 10 дни.

Vuprosut mi e : kakva e informaciqta za anonimnite

potrebiteli i koi sa te?!

4.Profilut na vseki potrebitel predstavlqva stranica sudurja6ta informaciq,koqto toi e vuvel pri registraciq(vkliu4itelno i snimka). Otbroqvaneto na posetitelite na profila na daden potrebitel kak po-to4no da se realizira (4rez otbroqvaneto na posetitelite na stranicata ili po nqkakuv na4in).

5.Tova, 4e vyv vseki edin moment potrebiteliat moje da vijda samo poslednite 50 syob6tenia, obmeneni mejdu nego i daden drug user, ozna4ava li, 4e te triabva da se otbroiavat (za vsiaka dvoika) i kato stanat 51, pyrvoto da se iztriva, taka 4e v daden moment da se sydyrjat(v bazata) to4no poslednite 50 syob6tenia?(izstrivaneto e avtomati4no, bez namesa na potrebitelia) Ako ne sym razbrala pravilno, molia vi da mi kajete to4no kakvo se ima predvid i kakvo e iziskvaneto v tozi slu4ai.


6.Mogat li da se triqt potrebiteli ili suob6teniq,za6toto v uslovieto ni6to ne e spomenato za tova (moje li potrebitelqt da trie svoite suob6teniq). Ako ne , v kakvo to4no se izrazqva administratorskata 4ast na prilojenieto?!

Posted by anonimen (Mon, 21 Feb 2005 00:25:35 +0200)

vupros za 1 proekt (4 replies)

Imam nqkoi vuprosi za proekta Photoalbum:

1.Citiram
да търсят снимки по подниз, съдържащ се в заглавието им.
Tova tursene stava s regulqrni izrazi nali (moje li leka podskazka).

2. Ima li ograni4enie za broq na nivata na podkategoriite vuv vsqka kategoriq.
Za da znam dali se suzdava nova baza danni pri jelanie na potrebitelq da si dobavi nova kategoriq.
Az mislq da gi strukturiram taka:
Purvo imam baza s danni potrebiteli,koqto e slednata: id na potrebitel, id na kategoriq (t.e s dve koloni)
Posle vtora baza s danni kategorii,koqto sudurja: id na kategoriq, id na podkategoriq (t.e s dve koloni)
Treta baza s danni podkategorii,koqto sudurja: id na podkategoriq, id na snimka,zaglavie na snimkata,ime na snimkata (t.e. s 4etiri koloni ).
No ako ima podkategoria na podkategoria trqbva da ima nova tablica.

3.Citiram:
· Снимките в една категория трябва да се показват в умален размер (като thumbnails) по 16 на страница, като се реализира подходяща навигация между отделните страници (ако са няколко).
Kak 6te stava tova-za6toto ne se se6tam za tova.

4.I posleden vupros.
Citiram :
o добавяне на цяла локална директория със снимки в дадена категория на даден потребител (добавянето да става рекурсивно и за поддиректориите, като заглавието на всяка снимка да се определя от името на съответния файл).
Ako ima mnogo niva na vlagane na podkategorii v dadena kategoriq,tova 6te stava mnogo slojno:o6te pove4e 4e vsi4ko stava v bazata. Moje li nqkude da se vidi kak stava tova dobavqne(nqkakvi linkove) ili vie da mi predlojite ne6to.

Mersi predvaritelno !

Posted by manowar83 (Mon, 21 Feb 2005 00:07:29 +0200)

Re: project 6 (-1 replies)

zdr imam drug vupros po proj. 6:
admina moje da promenq vsichko svurzano s daden user nali ?



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql question (-1 replies)

namix go...



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sql question (2 replies)

zdr
kak moga ot disaign-era na Enterprise Menagera da napravq edna colona UNIQUE ? a kak 2 : primer UNIQUE CLUSTERED(make_id, model_id) ?
10x



Posted by Rocky (Sun, 20 Feb 2005 20:55:10 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

breiiiiiii, tva e mnogo qko. mersi mnogo

Posted by tazman (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Може да го направиш и без тригер.
След INSERT .... FROM .... направи един SELECT @@IDENTITY за да вземеш ID-то на новия ти запис.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Ako priavilno sym razbral ti dobavqsh v tablicata si nqkakvo Cd i posle puskash edin
select CDID
form CDS
where CDName = " sdkjhdsgkjdg"

i taka razbirash id-to na novodobavenoto CD
i te pritesnqva ako imash 2 CD-ta s ednakvi imena.

Za da realizirash tova ima razli4ni na4ini da go napravish
oste pri dobavqneto na CD-to v tablicata, edin ot tqh e da polzvash trigeri
i da si vyrnesh identity



Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Струва ми се, че нещо си объркала дизайна на приложението. Естествено, че задаваш права за всеки компютър е просто немислимо. Но не би трябвало да ти се налага.
В момента ти четеш картинката от кода в aspx страницата, нали така? Имай предвид, че този код се изпълнява само на сървъра и не отива до клиента въобще. На теб ти трябва да реализираш upload на картинка и изборът на картинка трябва да става при клиента, а не при сървъра както е в момента при теб. Прегледай лекциите си за да провериш как се прави това. Мисля, че по форума също имаше такива теми.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Mersi mnogo, stava. Samo 4e az nemoga da davam prava na vseki komp koito iska da se registrira v tova prolojenie. Predpolagam 4e tova nqma da e su6testven problem , nali ?

Posted by eli (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

moq vypros be6e otnosno zapisvaneto na novo CD. za drugite ne6ta vsi4ko stava po CDID.
vyprosa e sledniq:
poneje CDID e unikalno i se zadava avtomati4no,kato zapisvam CD ( v tablica1) posle trqbva da razbera kakvo CDID mu e nazna4eno (mu e dadeno avtomati4no),zatova 4eta ot tablica1 zapisanoto toku6to CD. to4no pri tova 4etene stava problema,6toto mi otkriv nqkolko CD-ta s ednakvi imena (ednakvite imena mogat da vyzniknat ako potrebitelite sami si opredelqt imenata na CD-tata)



Posted by tazman (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Правилно ми изглежда, но защо смяташ, че може да стане "инфекция".
Потребителят като избере CD, дори ако има няколко с еднакви имена, той избира едно от тях и ти взимаш ID-то на CD-то, което е избрано.

Нали на потребителя се извежда списък с линкове или друга контрола за избор. Той каквото и да избере, избира ID, а не име. В SELECT-а не трябва да имаш WHERE по име, а само по ID. Нали?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

kato syzdavam novo CD pyrvo zapisvam v edna tablica (CDID,Ime,UserID), kato CDID mi e unikalnoi (Identity- sami4ko se opredelq). kogato zapo4na da pi6a v druga tablica - za sydyrjanieto na CD-to (CDID - kym koe CD prinadleji , ime na file) mi trqbva da znam CDID-to ot 1-ta tablica (tazi v koqto se pazi i imeto na CD-to).
az go pravq taka.
1.pi6a v tablica 1
2.4eta ot tablica 1 CDID-to na CD-to koeto sym zapisal
3.zapisvam failovete v tablica2.
kofti li e organizirano?

pri stypka 2 moje da stana "infekciq" ako ima CD-ta sa ednakvi imena.

Posted by tazman (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Дай права за четене на account-a NETWORK SERVICE за папката My Documents, ако ползваш Windows XP.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

sqlConnDatingSite.Open();
sqlCommand sqlInsertCommand = new SqlCommand();
sqlInsertCommand.CommandText = "INSERT INTO ImageTable (UserId, MainImage) values (@userId,@photo)";
sqlInsertCommand.Connection = sqlConnDatingSite;
sqlDataAdapterProfileTable.InsertCommand = sqlInsertCommand;
sqlInsertCommand.Parameters.Add("@userId", userId);
sqlInsertCommand.Parameters.Add("@photo", SqlDbType.Binary);
byte[] image = ReadBinaryFile(photo);
sqlInsertCommand.Parameters["@photo"].Value = image;
sqlInsertCommand.ExecuteNonQuery();




System.UnauthorizedAccessException: Access to the path "C:\Documents and Settings\Eli\My Documents\My Pictures\My Pictures\DSC01805.jpg" is denied. at System.IO.__Error.WinIOError(Int32 errorCode, String str) at System.IO.FileStream..ctor(String path, FileMode mode, FileAccess access, FileShare share, Int32 bufferSize, Boolean useAsync, String msgPath, Boolean bFromProxy) at System.IO.FileStream..ctor(String path, FileMode mode, FileAccess access, FileShare share) at System.IO.File.OpenRead(String path) at LoginWebService.Login.ReadBinaryFile(String fileName) in c:\inetpub\wwwroot\loginwebservice\login.asmx.cs:line 339 at LoginWebService.Login.InsertImageToDB(Int32 userId, String photo, String table) in c:\inetpub\wwwroot\loginwebservice\login.asmx.cs:line 378

Ot vsqko drugo mqsto se uploadvat bez absolutno nikakuv problem, no ne i ot MyDocuments.

Posted by eli (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Приеми, че имената на CD-тата са уникални в цялата система, ако така ти е по-лесно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: въпрос за проектите (-1 replies)

1) За качеството на кода - при по-добро качество на архитектурата, дизайна и кода ще имате по-добри шансове да изпъкнете като свестен developer и да си спечелите по-голям шанс да получите предложения за работа (ако се интересувате от такива).

Лошо написан код, който отговаря на всички изисквания на системата (т.е. няма грешно поведение заради грешен код) може да получи максимален брой точки. Това е така, защото от този курс не се очаква да научите как се пише качествен програмен код. За това си има други курсове.

2) За външния вид - няма никакво значение. Това няма да влияе на оценката ви, стига да са изпълнени изискванията от условието.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Да, наистина в условието пише уникално (не бях видял), но това не е съществено за проекта. Това е курсов проект. Целта му е студентът да покаже че умее да прилага на практика .NET технологиите за решаване на практически задачи, близки до реалните. Точната формулировка на задачата не е от значение. Наистина в условията на места има недоуточнени неща, но те не са толкова важни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 6 (-1 replies)

Otogovora da e na pyrviqt ti vypros.
Admina moje da se logne v ASP-to i da redaktira.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 6 (-1 replies)

Da

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 6 (-1 replies)

ili trqbva da si tegli admin win app na kompa na koito e i ot tam da administrira ?



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

project 6 (5 replies)

Zdr,
otnosno uslovito kum ASP chasta:

o Потребителят „admin” може да редактира всички данни за потребителите, както и да създава и изтрива потребители.


znachi kogato admina otvori asp stranicata i se logne moje, bez administratinoto win prilojenie, prez browsera da si vurshi rabotata taka li?



Posted by Rocky (Sun, 20 Feb 2005 20:55:57 +0200)

Re: Проект 7 (-1 replies)

List с всички потребители и ти си избираш точно кои да бъдат уведомени?

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Napravi go kakto ti e po - lesno.

Men ako pitash imenata trqbva da sa unikalni. Spokoino mojesh da slojish za ime na CD-to nqkakvo ime vyvedeno ot potrebitelq i da dobavish na kraq data i vreme na dobavqne.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Проект 7 (1 reply)

Здравейте, имам едно въпросче по проект 7:

- Ако събитието е от тип „Еднократно събитие” да се добави възможност с него да се ангажират потребители от системата, които трябва също да бъдат уведомявани по email.

Какво точно означава това?
1. Просто едно check-че за това дали да се уводомят всички потребители на системата

или

2. List с всички потребители и ти си избираш точно кои да бъдат уведомени?

Posted by pepi (Sun, 20 Feb 2005 14:20:12 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Ok shte si povtorja vyprosa shtom trjabva.
imenata na CDtata unikalni za tehnija owner li sa ili za vsichki cdta v sistemata?

Posted by maria (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: въпрос за проектите (-1 replies)

Мерси за бързите отговори!

Posted by въпрос (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: въпрос за проектите (-1 replies)

Za documentaciq - ne e zadyljitelno.
Za look&feel-a
estestveno che ne ochakvame nqkakvi krasotii, a neshto koeto da raboti.
Mojesh da go napravish kakto iskash, stiga da raboti.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: въпрос за проектите (-1 replies)

Да, за кода е ясно че е желателно да е добре структуриран, аз питах само за документацията му.
Относно вторият ми въпрос - говоря за look&feel-a на самото asp.net приложение, a не за source-a му.

Posted by въпрос (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: въпрос за проектите (-1 replies)

Ne e zadyljitelno da se dokumentira koda.
Sto se otnasq do tova dali moje koda da e grozen - jelatelno e da dobre napisan. Zastoto vse pak ste se naloji da se preglejda tozi kod, i Vie da ni obqsnqvate po nego. Ako e prekaleno zle, tova mnogo ste zatrudni rabotata.
Ako mojete na momenta da ni obqsnite kakvo stava, kak e napisano i da uspeete da dobavite neshto malko koeto ste Vi dadem kato zadanie to to4ki togava nqma da Vi bydat otneti.

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

въпрос за проектите (5 replies)

Здравейте. Искам да попитам 2 неща:
1. Трябва ли да си документираме кода?
2. За грозен look&feel ще се намаляват ли оценките?
Знам, че няма такива изисквания в "Общи изисквания към всички проекти" но все пак искам да попитам.
Относно 2-ят ми въпрос: става въпрос за asp.net приложението към 7 - ми проект. Знам че ще е малко грубо, но може ли да имам просто една начална страница с линкове към другите части на приложението - примерно календара и search-a, а от тях линк към началната.
Понеже започнах вчера да си правя проекта, а не разполагам с цялата следваща седмица за него и затова не ми се занимава с някакви фреймовки или картинки...

Posted by въпрос (Sun, 20 Feb 2005 15:20:52 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

4. Задава се уникално име на новосъздаденото CD.

e?

Posted by maria (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project5 (-1 replies)

10x

Posted by tazman (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project5 (-1 replies)

Да, имате свобода при всички въпроси, които не са ясно дефинирани.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

Ако ти е по-лесно, приеми, че CD-тата са с уникални имена. Това няма да ти намали точките.

Защо ти е нова колона?

Две CD-та са различни, ако се различават ID-тата им. Нявсякъде трябва да работиш по ID, а не по име. Името може да ти трябва ако реализираш търсене примерно.

Да не би като триеш или променяш CD методът ти да приема име на CD вместо ID? Ако е така, това е грешен подход!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project5 (-1 replies)

qsno,imame vse pak nqkakva svoboda otnostno tiq kategorii i tqhnoto redaktirane

Posted by tazman (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

moqta tablica za CD-tata e slednata, (ID - na cd, ime na cd,sobstvenik). i ako imam 2 cd-ta s ednakvi imena stavat obyrkvaniq poneje ako znam samo imeto na CD to az neznam za koe to4no ot 2-te stava duma.
zna4i trqbva da dobavq o6te edna kolona,po koqto da razli4avam vsqko CD.
prav li sym?

Posted by tazman (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 2/5 (-1 replies)

За проект 2 трябва Forms автентикация. Mай не четеш добре условието:

- Идентифицираните (влезлите успешно в системата) потребители могат да изпращат съобщения до други потребители и да виждат пристигащите към тях съобщения (chat).

- Всеки влязъл в системата потребител може да извлича справка за всички потребители (включително и анонимните), които са му разглеждали профила през последните 10 дни.

Понятието "влязъл в системата" означава поптребител преминал успешно Forms автентикация.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project5 (-1 replies)

На първия въпрос: От Web приложението трябва да става редакцията на категориите. Имаше също въпрос по темата как така всеки може да трие по всички категории (понеже категориите са общи за всички потребители). Аз препоръчах да се направи така:

Потребителят "admin" може да създава нови категории и подкатегории, както и да редкатира и изтрива съществуващи.

Това е едно възможно решение. Знам, че условието не е съвсем ясно дефинирано, но целта на курсовия проект е да научите да прилагате .NET технологиите на практика, а не да спорим за тънки моменти в условието. Където има неясни моменти, можете да ги направите както прецените. Това няма да ви намали точките.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: книга по курса .NET (-1 replies)

Да, ще има книга (учебник), но ще излезе някъде през лятото. В момента пишем активно, но става много бавно, защото аз много държа на качеството. Нямам намерение да пускам менте само и само за да стане бързо. Същото е и с лекциите. Всички лекции, които са недовършени първо ще бъдат довършени, редактирани, проверени, допълнени и т.н. Пример за лоша лекция в момента е ASP.NET (сори!).

Обикновено написването на книга с размер 600-800 страници отнема от няколко месеца до няколко години. Ще я напишем, пък дори да се окаже, че до тогава е излязъл .NET Framework 2.0. Нещата до много голяма степен се повтарят, така че книгата ще си остане много полезна и през идните 4-5 години.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 5 vypros (-1 replies)

НЕ. Никъде в условието не е споменато, че CD-тата са уникални по някакъв критерий. ... И това е нормално, примерно аз мога да имам 3 CD-та с един и същ филм и с еднакво заглавие, но с различно качество примерно. Те ще се различават евентуално по датата и часа на въвеждане, по собственика им и т.н., но може и да се различават единствено в базата данни по primary key-а си.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt 5 vypros (15 replies)

imenata na CDtata unikalni za tehnija owner li sa ili za vsichki cdta v sistemata?

Posted by maria (Sun, 20 Feb 2005 19:54:46 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Ако наистина отделяте 2 дни за справяне с този проблем, знам един начин да си инсталирате всичко, което ви трябва за курсовия проект за няколко часа, който гарантирано ще сработи.

Ще опиша стъпките за създаване на перфектна инсталация

Има няколко варианта:

1) Ако имате свястна машина (поне 512 MB RAM, поне 1 GHz процесор и поне 20 GB HDD), ви препоръчвам да ползвате Microsoft Vurtual PC или VMWare и да направите инсталацията там.

2) Ако ви е бавна машинката можете да отделите 4-5 GB partition и да инсталирате там

3) Ако искате да си преинсталирате всичко от нулата, ползвайте си partition-а, където е инсталиран в момента Windows-а ви. Аз лично избягвам да си преинсталирвам главната инсталация, защото ползвам много софтуер и обикновено ми отнема поне 1 седмица инсталация + настройка на системата в нормален за използване вид.

Ето какво трябва да инсталирате и то в тази последователност:

1) Widnows XP SP2
Ако нямате инсталация на Windows с интегриран SP2, а SP2 ви е отделен файл, непеременно извадете мрежовия кабел и не го пъхайте докато не сте инсталирали SP2. Иначе ще се напълните с вируси от мрежата.

2) Инсталирайте IIS. Това става от Add/Remove Windows Components.

3) Инсталирайте MS VS.NET 2003

4) Инсталирайте MS SQL Server 2000 + SP3. Не оставяйте паролата на "sa" празна, за да не се напълните с вируси!

Това е всичко. Отнема само няколко часа, като междувременно можете да правите нещо друго (примерно да четете книга или да гледате филм).

Има и други възможности, но тази гарантирано работи и не отнема 2 дни, а само няколко часа.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

книга по курса .NET (1 reply)

Искам да попитам Наков дали ше има издадена книга по .Net Framework ?
И кога...



Posted by Rocky (Sun, 20 Feb 2005 11:44:42 +0200)

Re: proekt 2/5 (-1 replies)

Ami togava konkretno za proekt 2. Izliza 4e 6tom sa dva otdelni proekta to v ASP-to nqma absolutno ni6to koeto da iziskva avtentikaciq. Za kakvo mi beshe tova Web Forms Authentication? Prav li sum ili gresha?

Posted by anonimen2 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Пич,
съжалявам че си го приел като подигравка, но целта ми беше съвсем друга. По-конкретно се надявах да се опитате да се справите сами с проблем, за който сме писали неколкократно какви са стъпките и за който има хиляди статии в интернет. За съжаление, доста често не давате достатъчно информация или пък пускате пост и след като ви отделим време за проблема съобщавате "ааа, няма проблем вече. аз преинсталирах и всичко е наред. Майкрософт дгд." Не е много стимулиращо, признай. Ти също не си дал никаква информация. Най-често такива проблеми идват от "напреднали" потребители, които си мислят, че като махнат правата на c:\documents and setting\ за всички останали освен за своя account ще са много secure. И все в тоя стил. С един пич до 3am се опитвахме да му решим проблема, пращахме си имейли и накрая каза "аз ще лягам и ще продължим утре". След което забрави, че има проблем и ми стана тъпо за времето, което не съм спал и аз!
Все пак този форум е за технически проблеми, а не за оплаквания към Майрософт. Ще се радваме да ти помогнем с проблема, ако дадеш достатъчно информация.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Zdrasti,

rabiram, che e trudno za hora koito do sega ne sa se sblyskvali s IIS da se spravqt mnogo byrzo, no nqma na4in da se syberat vsi4ki problemi s IIS na edno mqsto.
Prosto stava duma za mnogo i razli4ni problemi.

Kato universalen na4in edinstveno da napishete 10 dumi ot greshkata v google i obiknovenno se poqvqvat po forumite hora s syshtite problemi i eventualni resheniq.



Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project5 (-1 replies)

Ami predstavi si 4e imash mnogo mnogo CD-ta, koito kato si gi pisal si reshil da zapylnish mqstoto s MP3-ki ( ei taka da ne se gubi nishto ) i sega si pravish katalog i reshavash, che ne e nujno da indeksirash MP3-kite. Syotvetno mojesh da gi iztriesh ot kataloga.

Tova otgovarq li na vyprosa ti?

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

IIS (32 replies)

как може да прекарваме средно по 2 дни в опити да подкараме IIS?! това не е нормално! как не се намери един човек да събере всички възможни средства за справяне с проблема "HTTP/1.1 500 Server error" на едно място. Цял ден ровя из форума в опити да намеря начин да го подкарам и единственото, което намирам са подигравки от някъв "пич", че ставаме за администратори. Тъй като много хора почват сега да пишат проекта, защо някой не напише на едно място всички известни проблеми със IIS и по възможност някакъв разбираем начин за справяне с тях.

Posted by gen4o (Mon, 21 Feb 2005 23:34:22 +0200)

Re: Картинки в DataGrid (-1 replies)

Много блягодаря! Не бях видял последния пост в този thread.

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MONO? (-1 replies)

Можете, това за нас не е проблем. Особено ако имате laptop, няма да ви е толкова тежко.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Картинки в DataGrid (-1 replies)

Това вече го дискутирахме. Ето дискусията:
[www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za izpita (-1 replies)

При основателна причина може.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MONO? (-1 replies)


"Другият вариант е да си донесеш собствен компютър, където всичко работи."
da razbirame li, 4e moge da doidem s komputri i wednaga da si pokazwame proektite? :)

Posted by Denica (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ама този форум... (-1 replies)

Да, това за форума е тъпичко малко. Можеш да пускаш нова тема, ако дискусията е много стара. Аз ти отговорих, защото съм абониран по e-mail за целия форум и нищо не пропускам.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za proekt 5 i kategoriite (-1 replies)

На въпрос 1: Категориите са шернати и всеки може да ги променя, което в реална система би било тъпо, но е направоно така за простота. Можете да го направите и така (ако искате):

Единствено потребителят "admin" може:
- да създава нови категории и подкатегории и да редактира и изтрива съществуващи.

На въпрос 2: Категориите и папките се различават по това, че:

- Една категория може да има много CD-та и едно CD може е в много категории едновременно - имаме връзка много към много, поради което ни трябват поне 3 таблици: Disks, Categories и DisksCategories

- При файловете и директориите нещата са по-различни - един файл си има точно една директория, в която се намира и една директория си има точно една директория, в която се намира.

Аз лично бих си направил 4 таблици:

Disks, Categories и DisksCategories и Directories със следните връзки:

Disks - Categories : *:* (чрез таблицата DisksCategories)
Disks - Directories : 1:*
Directories - Directories : 1:*
Categories - Categories : 1:*

Наистина директориите и категориите си приличат по структура, но те са различни обекти (entities). Не е хубаво да са в една и съща таблица по същите причини поради които не е хубаво да използваме един и същ клас за Student и Instructor в обектно-ориентираното програмиране, дори ако полетата са напълно им еднакви. Просто е лош дизайн.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

project5 (5 replies)

predi vreme Nakov pisa:
"Всеки автентикиран потребител може да създава нови категории и подкатегории, както и да редкатира и изтрива съществуващи."


oba4e tova kyde da stava? v ASP-to ili webForms?

i drugo. v uslovieto e kazano :"dа изтрива от своите CD-та;"()v ASP-to)
tova kakvo zna4i? 4e moje da iztriva failove i direktorii ot cd-to ? no togava moje da ostane cd bez nikakvo sydyrjanie .
kak trqbva da se razbira tova?

Posted by tazman (Sun, 20 Feb 2005 12:22:26 +0200)

Картинки в DataGrid (2 replies)

Моля някой да обясни по-подробно, или да даде линк, как се bind-ват към DataGrid картинки получени от базата(byte[]).

Posted by Motronix (Sat, 19 Feb 2005 22:00:54 +0200)

vupros za izpita (1 reply)

Poneje sum 4eten fakulteten nomer trqbva da se qvqvam na 26,no to4no togava moje bi 6te imam angajimenti.Problem li 6te e da se qvq na 27.
FN 43372
Ima li problem?

Posted by anonimen (Sat, 19 Feb 2005 21:40:37 +0200)

Ама този форум... (1 reply)

Не сортира по последно мнение в темата, а по дата на създаване на темата. Така ако някой изрови тема отпреди месец примерно... и пита нещо в нея... Кога ще му се отговори?!

конкретно аз искам да питам по Проект №5:
[www.nakov.com]

Ама като видях къде заби темата...

Posted by BigBrooder (Sat, 19 Feb 2005 21:40:06 +0200)

Re: za proekt 5 i kategoriite (-1 replies)

1. Добре, де.. последно.. Категориите шернати ли са или не са?

"Всеки автентикиран потребител може да създава нови категории и подкатегории, както и да редкатира и изтрива съществуващи."

- но само за тези, които той е създавал ли или и на други потребители?

Доколкото разбрах и от горните постове, по-скоро трябва да се получи нещо такова:

Имаме една "главна категория". В нея имаме категория за всеки потребител. И във всяка такава категория съответния потребител може да прави каквото си иска.

Всички потребители могат да разглеждат пълния каталог.

Правилно ли съм разбрал?
--------------------------------

2. И още едно питане... С оглед факта, че категория, папка и файл имат много общо като описание, дали е добра идея да сложа тези обекти в 1 таблица на базата данни. Защото ако ги направя в 2 таблици тези неща, най-вероятно таблиците ми ще са еднакви по структура. А всъщност като се замисля явно не е проблем и самото ЦД да се разглежда като папка (просто трябва името му да е уникално...)... така че може и самите дискове да са в същата таблица.
Но пък ако са в една таблица всички обекти, може би ще ми се позабави търсенето. Как според вас е най-добре?

Posted by BigBrooder (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataSet Problem (-1 replies)

aha, zna4i taka se pravi.
mersi mnogo

Posted by aaa (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataSet Problem (-1 replies)

> polu4ava se dvoino 4etene

Така и трябва да се прави. Нормално е при зареждане на уеб страница да се извлича всичката необходима информация. Не прави ненужни оптимизации. Такива се правят при голям трансфер на данни или логика, която изисква кеширане.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataSet Problem (-1 replies)

otnasq se za proekt5. trqbva da moje da se navigira v kategoriite i az izvejdam v edin dataset teku6toto nivo ot kategorii, no ne se znae stati4no koq direktoriq e ba6tata(kategoriq). zatova trqbva da pazq v Session ba6tata.
po tozi na4in vyprosniq dataset se zarejda edin pyt pri natiskane vyrhu izbranata kategoriq ( zarejdam naslednicite), i vtori pyt kogato se zaredi nanovo stranicata (kato rezultat ot natisnatiskaneto)- v PageLoad.
polu4ava se dvoino 4etene.probvah da mahna ednoto pylnene na dataset-a , ama se obyrkva vsi4ko.

Posted by aaa (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataSet Problem (-1 replies)

Трябва да пълниш DataSet-а в Page_Load метода.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataSet Problem (-1 replies)

Очаква се да ти е празен Dataset-a след като заредиш страницата наново. Това е така наречения disconnected модел за изграждане на приложения. Можеш да се запазиш Dataset-a в Cache или Session обекта, но преди това прецени дали наистина това е правилния подход. Използването на Cache и Session може да доведе до проблеми с производителността, ако не се използват както трябва. Какво искаш да направиш?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DataSet Problem (5 replies)

imam edin globalen DataSet(vsi4ko tva e v ASP),koito se pylni kato rezultat or WebService.
deklaraciqta mu e slednata :

DataSet ds;


oba4e kogato stranicata se zaredi nanovo(pri natiskane na buton ili ne6to takova) toi (ds) otnovo stava null,t.e. ds=null; i to4no tova e problema.
kak moga ponqkakyv na4in toq dataset da ne se nulira vseki pyt pri zarejdane na stranicata?

Posted by aaa (Sat, 19 Feb 2005 19:01:13 +0200)

Re: proekt 2/5 (-1 replies)

Съвсем отделни са. Единственото общо нещо е, че и двете викат уеб услугата, която се обръща към базата.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt 2/5 (3 replies)

Iskam da pitam otdelni proekti li trqbva da sa Windows Forms i ASP prolijenieto. Svurzani li sa pomejdu si po nqkakuv nachin (buton,link i t.n.) ili prosto edinsvenoto obsto mejdu tqh e bazata danni ? Osobeno za proektite 2 i 5.

Posted by anonimen2 (Sun, 20 Feb 2005 11:58:24 +0200)

Re: ShowImage.aspx?id=? (-1 replies)

Ок,
извинявам се

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MONO? (-1 replies)

Аз нямам нищо против да го пишеш на каквото искаш, но трябва да се съобразиш, че в компютърните зали на FMI Mono няма да има, а ще имаш макс. 15 минути да подкараш всичко.

Другият вариант е да си донесеш собствен компютър, където всичко работи.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Seriozen bug w MS access & Ole JET provider (-1 replies)

> Tova e n-tata na broi prostotiq na Microsoft, koqto mi poglashta n- na broi chasowe za poreden pat.

Добре дошъл в клуба :))))))))))))))))))))))))

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s ASP proekt (-1 replies)

Виждам, че адресът е:

[localhostWebApplication1]

вместо

[localhost]

Може и това да е проблема. Потърси в този форум още по темата. Огледай event лог-а. Провери permissions на NTFS файловата система за wwwroot директорията, провери настройките за сигурност на IIS. Може да е от много неща този проблем.

Много се изписа в този форум за подобни проблеми, така че потърси. Аз намерих тези теми:

[www.nakov.com]

[www.nakov.com]

[www.nakov.com]

Може и нищо да не помогне. Такива проблеми са много неприятни. Някои твои колеги преинстралираха всички от нулата заради подобни мъки...



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vajen vypros-molba za izpita (-1 replies)

1) По принцип протоколите вече трябваше да съм ги предал и ще имам проблеми със забавянето. Две седмици след сесията по-късно вече е много - Харизанова няма да ме посрещне с добри думи :)

2) Имахте наистина доста време (повече от 2 месеца). Ние публикувахме условията на проектите седмица преди нова година. Това, че си планирате лошо времето е ваш проблем.

3) Екипът ни е от 6 души, всеки от които си жертва 2-та почивни дни за да проверява проекти по цял ден. Никак не ни се иска да си жертваме и следващите 2 почивни дни. Аз лично следващата седмица съм зает и ще пътувам по работа извън София.

Моите съвети са:

1) Стягайте се и си пишете проектите.

2) Ако искате, си помагайте (нямам предвид да преписвате, а да си помагате с идеи и знания кое как може да се направи)

Всеки от вас има по някой колега, който е малко по-напред от него. Ами помолете го да ви помогне. Да ви каже само кое долу-горе как да се направи, да ви помогне при проблеми и т.н.

3) Ползвайте форума. Ще се стараем да не оставим въпроси без отговор (засега почти няма такива)

4) Елате си навреме на изпитната дата.

Есенната сесия няма да е с проекти, а само с тестове и там 6.00 трудно ще се изкарва, защото материалът е много обемен.

Аз още в началото ви казах, че курсът е много сериозен и задълбочен и че домашното ще е тежко!

Наистина който си направи домашното добре, това ще е сериозен успех за него и ще го търсим след това за работа (ако е заявил че се интересува от започване на работа при регистрацията), така че се пострайте!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MONO? (-1 replies)

Ako uspeq da si napisha proekta na mono i toj da vyrvi bezproblemno obeshtavam sa si nosq paketite za monoto i vsichko, neobhodimo mu da trygne.

Posted by hristo ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: asp.net vypros - predishna stranica? (-1 replies)

По принцип това:

Request.Headers["Referer"]

връща пълното URL, от което идва посетителя, но браузърът не е длъжен да го праща и не може да се разчита, че 100% ще го има.

При първа заявка към дадена страница това поле е празно, но при следваща заявка обиновено сработва.

За да го тестваш си направи WebForm1.aspx, сложи в него един TextBox и след това напиши в Page_Load:

TextBox1.Text = Request.Headers["Referer"];

Направи си след това test.html, който съдържа следното:

<a href="[localhost] here</а>

Накрая си отвори от браузъра адреса:

[localhost]

и натисни върху линка.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Seriozen bug w MS access & Ole JET provider (-1 replies)

Проблемът много бързо го разбрах какъв е.

По принцип в SQL стандарта в командата

SELECT ... WHERE ... LIKE ...

се ползва % за означаване на 0 или повече символа и _ за означаване на точно 1 символ.

В Queries на MS Access, обаче вместо % се използва символа *.

Така от потребителския интерфейс на MS Access командата за извличане на всички потребители, които завършват на "ov" e такава:

SELECT username FROM Users WHERE username LIKE '*ov'

В ADO.NET, обаче се спазва SQL стандарта и вместо "*" се ползва "%" символа. Ето еквивалентен код, който при мене 100% работи на MS Access 2003:

static void Main()
{
OleDbConnection dbConn = new OleDbConnection(@"Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\Trash\Library.mdb;Persist Security Info=False");
dbConn.Open();
OleDbCommand cmd = new OleDbCommand(
"SELECT * FROM Users WHERE username LIKE '%ov'",
dbConn);
OleDbDataReader reader = cmd.ExecuteReader();
while (reader.Read())
{
string username = (string) reader["username"];
Console.WriteLine(username);
}
}

Наистина е простотия, но все пак има лесно решение, което на всичкото отгоре звучи напълно логично.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MONO? (4 replies)

Interesuva me dali bih mogyl da si napisha proekta na mono? V smisyl, ako go napisha na mono, shte byde li ocenen ili trqbva da e samo na 100% microsoft-ski programi?

Posted by hristo ivanov (Sat, 19 Feb 2005 21:47:04 +0200)

Re: vupros za Visual Studio (-1 replies)

Трябва да ти е стартиран IIS.

Преди да отговоря на въпроса, искам да обясня нещо....

По принцип това е една голяма недомислица във VS.NET 2003. Ама така е, като VS.NET почти няма конкуренция на пазара. При Java продуктите за разработка има разделяне на development и deployment, но при VS.NET 2003 няма, поне за ASP.NET Web приложенията и Web услугите.

Простотията на VS.NET е огромна:

При създаване на ново Web-приложение неговите файлове се разпределят на няколко места:

1) .sln файлът отива тука:

C:\Documents and Settings\<your user name>\My Documents\Visual Studio Projects\WebApplication1\WebApplication1.sln

Никой не може да даде смислен отговр на въпроса защо не ме пита къде искам да ми е .sln файла, а вместо това го слага точно на това място.

2) Останалите файлове (WebApplication1.csproj, WebForm1.aspx, WebForm1.aspx.cs, Web.config, Global.asax и Global.asax.cs) си отиват във виртуалната директория на сървъра, която се създава от VS.NET автомнатично.

Както се вижда, VS.NET 2003 публикува на Web сървъра селият сорс-код на проекта, което е сериозен риск за сигурността (въпреки че IIS не позволява разглеждане на .cs файлове, нищо не пречи да се изтегли WebForm1.cs.bak, който се създава от някои текстови редактори и който може да съдържа конфиденциална информация).

Голяма простотия, нали?

В новото VS.NET 2005 вече нещата са направени нормално - Web проектите се държат локално в някоя директория и се deploy-ват при стартиране, като се копират само необходимите файлове (без сорс-кода).

... та след като обясних колко са били заблудени вече 2 версии по ред Microsoft, ще отговоря и на въпроса:

За да пуснеш проекта, трябва:

1) Да копираш .sln файла някъде (няма значение точно къде, примерно в D:\MyProjects\)

2) Да копираш всички останали файлове (*.csproj, *.cs, *.aspx, *.asax, *.config и т.н.) в C:\Inetpub\wwwroot\<appdir>, където <appdir> е директорията, която е била използвана при създаване на проекта

3) Да отидеш в IIS и да създадеш Web Application за съответната директория

4) Да настроиш правата на NTFS файловата система, така че файловете да могат да се четат от потребител IUSR_<machine_name> (Internet Guest Account). Може да се наложи да се дадат и други права, например права достатъчни за дъбъгване на групата "VS Developers".



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Problem s ASP proekt (1 reply)

Zdraveite!
Imam sledniq problem.Instaliral sum IIS ,registriral sum i ASP.NET .No kogato se opitvam da otvorq ASP.NET proekt mi dava slednata greshka:
*****
The Web server reported the following error when attempting to create or open the Web project located at the folling URL 'http://localhostWebApplication1'.'HTTP/1.1 500 Internal Server Error'

*********
Neznam kakuv moje da bude problema.Ako na nqkoi mu e davalo tazi greshaka da kaje kak se opravq tozi problem.
Predvaritelno 10x.

Posted by Plamen (Sat, 19 Feb 2005 16:16:15 +0200)

Re: Vajen vypros-molba za izpita (-1 replies)

Аз също сам съгласен за още една дата и имам приятели който също сега започват проекта, а сам сигурен че могат да напишат нещо наистина качествено, но ще го претупат за да се впишат в времето.

Posted by phrko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Malko vyprosi za Web Sirvices (-1 replies)

На въпрос 3: Ако искаш да защитиш Web-методи от от неуторизиран достъп, направи си един метод за автентикация, примерно Login(user, pass), който при успех записва в сесията кой е автентикираният потребител. След това всеки метод, който не трябва да е публично достъпен, трябва да проверява дали има автентикиран потребител в сесията.

Виж в лекциите как Web услугите могат да ползват ASP.NET сесията (има дребни особености).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MySQL pod Linux i .NET (-1 replies)

Може, разбира се. Има си ADO.NET provider-и за MySQL, примерно "MySql Connector Net". Изтегли си нещо такова (намери си го в Гугъл) и му разгледай примерите от документацията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Толкова много грешки на едно място не бях виждал наскоро:

1) Имаш в базата JPEG, а се опитваш да го показваш като GIF

Сложи си content-type "image/jpg"

2) Искаш ShowImage.aspx да връща картинка, а си му сложил <HEAD><title>.... и разни такива тагове. Не ти ли се струва, че тази страница трябва да връща картинка, а не HTML? Тука съм дал пример как можеш да дърпаш картинка чрез специална aspx страница за download на картинки:

[www.nakov.com]

По темата за download на картинка прочети и това:
[www.nakov.com]

3) Четенето на картинка от базата данни е грешно. Ето тук съм обяснил доста подробно как може да се направи:

[www.nakov.com]

4) Не задаваш за DataGrid-а никъде DataSource. DataGrid контролата в ASP.NET винаги е празна, ако не й се зададе DataSource или ако се bind-не към празен списък или ако се пропусне извикването на DataBind() в Page_Load мотода.


Както си тръгнал, скоро няма да успееш да подкараш всичко това. Ако все пак имаш амбиция да се справиш успешно, направи така:

1) Прочети внимателно лекцията за ADO.NET.

2) Прочети внимателно лекцията за ASP.NET.

3) Прочети внимателно тези 2-те теми:

[www.nakov.com]

[www.nakov.com]

Подкарай download на картинка да работи при тебе.

4) Прочети внимателно това:

[www.nakov.com]

Направи го с MS SQL Server. Подкарай го да работи при тебе.

5) Вече си готов да измислиш решение на проблема. Ако не можеш, значи не си изпълнил качествено стъпки 1), 2), 3) и 4).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Gifs (-1 replies)

Da, blagodaria, az otdavna veche se opravih :) Mnogo neshta mogat da se praviat s kartinkite...

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP&winForms (-1 replies)

Имам чувството, че сериозно бъркаш понятията и технологиите. Искаш в ASP.NET Web приложение да създадеш инстанция на Windows Forms форма и да я върнеш на клиента ли??

Единственият начин да стане това е като направиш Response.Redirect() към "/MyWebApp/Form1.dll" при натискане на бутона. За да изпълниш Windows Forms приложение при hyperlink или button от ASP.NET страница трябва просто да накараш Web-браузъра на клиента да го зареди. За целта Windows Froms приложението трябва да е предварително компилирано като .dll файл и да е във виртуалната директория на приложението.

Имай предвид, че това ще работи само на Internet Explorer.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

Трябваше просто внимателно да разгледаш примера "Demo-5-Service-Types" от лекцията за "Web services". Там услугата връща масив от студенти (клас Student). Ако си направиш твоя клас по аналогичен начин, няма да имаш проблем. Там в класа Student неслучайно има празен конструктор без параметри.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s WEB-Service (-1 replies)

Nai veroiatno problema idva ot fakta che ASP.NET ne e registriran v IIS servera. Napishi v konzolata:

aspnet_regiis -i

za da registrirash ASP.NET. Tozi tool se namira v direktoriata na .NET Framework:

C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322

Провери след това дали WSDL файл се изтегля коректно от IIS, като отвориш

[localhost]

с Internet Explorer.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms authentication (-1 replies)

По-добре анонимните потребители да са си наистина анонимни. Иначе във всяка aspx страница, която трябва да е само за автентикирани потребители ще трябва да слагаш проверка дали потребителят е различен от Guest.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по проект 4 (-1 replies)

Има 2 варианта, които ще ги приемем за правилни, тъй като в условието не е уточнено:

1) Като се трие директор, се изтриват всички свързани с него (зависими от него) данни.

2) Като се трие директор, изтриването се позволява само ако от него не зависят други данни.

Направи го както предпочиташ.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sluchaino vzed red ot tablica (-1 replies)

Ами може така:

SELECT Id FROM Table

После избираш случайно Id чрез System.Random и пускаш това:

SELECT Field1, Field2, ... FROM Table WHERE Id=<the random Id>



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ShowImage.aspx?id=? (-1 replies)

Марто, недей така. Те студентите не са виновни за това, че никой не им е говорил за DataGrid контролата. Знаеш каква е лекцията за ASP.NET. Няма нищо в нея за DataGrid и за DataBinder.Eval(...). Знаеш кой е виновен...

Колкото до MSDN-а - често пъти там нещата не са обяснени достатъчно добре - MSDN не е tutorial ами справочник, т.е. ако ги знаеш нещата, да си ги припомниш и доуточниш когато ти трябват.

Аз бих препоръчал някои статии, примерно тeзи:
[www.ondotnet.com]
[www.codeproject.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za 1 proekt (-1 replies)

На пръвия въпрос: да.
На втория въпрос: Да, автентукацията трябва да става от Web метод в Web услугата, който Windows Forms приложението извиква и след това чак работи ако е успешно автентикиран администраторът.

Лекцията за ADO.NET се тегли без проблем. Пробвах я преди малко.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vajen vypros-molba za izpita (-1 replies)

Много съм съгласна. Имам колеги, които са на принципа : "Започвам сега да си правя проекта, дано успея, ако не ще се опитам да отпиша курса".
Така че, мисля че е хубаво да се обсъди този въпрос.

Posted by Denica (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: projek 7 (-1 replies)

Има 2 начина - или с отделно конзолно приложение, което на 5 минути се обръща към Web-услугата и ако намери e-mail за пращане, го праща, или като стартираш нова нишка в Web-услугата (в Application_Start(...) метода на файла Global.asax).

Най-лесно и най-чисто от архитектурна гледна точка е да се направи с отделно приложение.

Не го прави в SQL сървъра. Не е чисто от архитектурна гледна точка.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Относно проект 4 (-1 replies)

Тази информация служи на потребителите, а не на тебе като разработчик. Ти като разработчик нищо не трябва да я правиш, а само да я показваш на потребителите, когато е необходимо.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: namerih ne6to za IIS (-1 replies)

За ASP.NET-a - трябва да го регистрираш само:

От конзолата пишеш:

aspnet_regiis -i

aspnet_regiis.exe се намира тука:
c:\windows\microsoft.net\framework\v1.1.4322



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem pri Firefox (-1 replies)

Никога не ползвай FAT или Fat32 за сериозни цели, освен ако няма друг начин. Аз например ползвам FAT само за Flash картата на фотоапарата, щото другои не се поддържа.

FAT и FAT32 създават огормни проблеми:

- загуба на информация
- изчезване на файлове и директории
- скапване на файлове и директории
- изчезване на своибодно място

FAT и FAT32 нямат security, което не позволява на някои приложения да работят нормално. Не ги ползвайте!!!

Дори дискът да ми е само 2 GB и да имам процесор на 300 MHz и 128 MB RAM, пак бих си сложил Windows 2000 или XP и NTFS. Win95, Win98, WinME и WinNT са отживелица, не работят надеждно и не трябва да се ползват за нищо сериозно. Това са грешки на растежа.

Някой да е чувал върху Win95/98 да работи сървърът на някоя банка или на някоя финансова или търговска инстутуция. Няма и да чуете!

Върху Win2000 и Win2003, обаче има много и работят стабилно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: И още проблеми с IIS и забиване на РСто (-1 replies)

В NTFS файловата система и в IIS правата са йерархично организирани и е възможно C:\ да има пълни права за всички потребители, но C:\Inetpub\wwwroot да има други права. Провери правата на точната папка, която искаш от Web-браузъра и също на самия файл, който искаш от тази папка. След това провери от IIS правата на съответната виртуална директория и на самия файл, който искаш от браузъра. Възможно е една папка да дава права за достъп на всички, но отделни файлове от нея да имат други, по-ниски, права. Това става ако се изключи наследяването на правата от родителя за съответния файл.

Ако и така не тръгне, имаш някакъв проблем с инсталацията. Можеш да потърсиш решение в Google, но и ако това не помогне, най-добре преинсталирай на чисто, за да не губиш време.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: com.ExecuteNonQuery(); (-1 replies)

Погледни си кода!

1) Кой ти каза, че като типът на параметъра е SqlDbType.Image, трябва да му подаваш String, който дори неправилно конвертираш като ползваш ASCII кодирането, което може допълнително да омаже нещата. По същия начин защо смяташ, че в Int колона трябва да слагаш String стойност?

2) Защо се опитваш да ползваш ред от таблица там, където се очаква да ползваш колона от даден ред в таблицата. Нали правиш разлика между ред и колона?


Правилният начин е нещо такова:

com.Parameters["@image"].Value = (byte[]) aDS.Tables["images"].Rows[ i ]["image"];
com.Parameters["@name2"].Value = (string) aDS.Tables["images"].Rows[ i ]["name"];
com.Parameters["@category_id"].Value = (int) aDS.Tables["images"].Rows[ i ]["category_id"];



Post Edited (02-19-05 10:41)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP (-1 replies)

Навсякъде по сайтовете го правят с таблици. Така се прави и в ASP.NET:

1) Изключваш GridLayout-а (минаваш във FlowLayout)

2) Махаш от контролите абсолютната им позиция (ако е зададена такава)

3) Слагаш таблица с 3 колони и на средната даваш width="100%"


Ето пример за такава Web форма:

<form id="Form1" method="post" runat="server">
<table border="0">
<tr>
<td>
<asp:TextBox id="TextBox1" runat="server"></asp:TextBox>
</td>
<td width="100%">
<asp:Image id="Image1" runat="server"></asp:Image>
</td>
<td>
<asp:TextBox id="TextBox2" runat="server"></asp:TextBox>
</td>
</tr>
</table>
</form>



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Vajen vypros-molba za izpita (3 replies)

Zdraveite!

Imam molba kym va6ia ekip!

Iskam da popitam dali 6te byde vyzmojno da nasro4ite o6te edna data za za6titata na proektite po .NET? Pri4inata e, 4e poradi goliamata natovarenost prez sesiata i mnogoto izpiti za niakoi ot nas be6e nevyzmojno da zapo4nat po-rano da pi6at proektite po .NET. Az i niakoi ot moite kolegi naprimer 6te zapo4vame da pi6em seriozno ot dnes natatyk(poradi lipsata na druga alternativa), a vie sami bihte mogli da precenite, 4e ostava6toto vreme e nedostaty4no, za da se spravim uspe6no! Sigurna syn, 4e ima i drugi, koito biha se syglasili s men! Osven tova i horata v kursa sa mnogo, taka 4e v izvesten smisyl i za vas bi bilo moje bi po-udobno, ako ima o6te edna data! Nadiavam se, 4e ni razbirate i vi molia da si pomislite i da mi pi6ete dali bihte mogli da udovletvorite tazi na6a molba!
Samo kato predlojenie drugata data moje da e sedmica sled 27 fevruari ili kogato na vas vi e udobno! Bihme se syglasili, kogato vie kajete, 4e 6te byde vyzmojno!

Blagodaria vi predvaritelno!

Posted by anni (Sat, 19 Feb 2005 16:09:08 +0200)

Re: IIS Problem pri Firefox (-1 replies)

По принцип това, че Firefox иска user/password се дължи на това, че на IIS е казано, че исканият ресурс не е достъпен анонимно. Internet Explorer не иска автентикация, защото IE автоматично праща потребителското име и хеш на паролата на текущия Windows потребител към IIS когато IIS си го поиска. Firefox не прави така, защото не е продукт на Microsoft и няма защо да се интегрира толкова тясно с IIS.

Със сигурност проблемът е, че не си пуснал анонимен достъп до ресурса от IIS. Погледни хубаво - правата за цялата виртуална директория, правата за самия ресурс, правата за целия SQL сървър. Погледни също дали потребителят IUSR_<MACHINE_NAME> има достъп да чете директорията, в която се намира ресурса. Този акаунт се ползва от IIS когато анонимен потребител поиска ресурс.

Със сигурност проблемът е в настройките за анонимен достъп. Не може да е от друго!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL servera mi vurvi kato na stara baba mensisa (-1 replies)

Вероятно имаш вирус. Напоследък има един червей, който заразява SQL сървъри и след това от тях сканира цялата мрежа и търси други SQL сървъри, които да зарази. Влиза ако порта на SQL сървъра не е спрян от firewall-a, което в локална мрежа обикновено не се практикува.

За да се защитиш от вируси и червеи, които нападат MS SQL Server 2000, направи следното:

I. Премахване на вируса/червея.
1) Деинсталирай SQL сървъра.
2) Рестартирай машината.
3) Изтрий всички файлове от C:\Program Files\Microsoft SQL Server.
4) Огледай се за съмнителни процеси в паметта. Можеш да го направиш с програмката "Security Task Manager" - [www.neuber.com]

II. Преинсталирай MS SQL сървър.

III. Защитаване на MS SQL сървър от вируси и червеи:
1) Инсталирай Service Pack 3. Ако го нямаш, си го намери от някъде. Той поправя доста проблеми, свързани със сигурността.
2) Непременно смени паролата на потребителя "sa". В никакъв случай не го оставяй без парола.
3) Непременно скрий TCP порт 1433 (порта на SQL Server) зад Firewall.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Кой дава грешката? Internet Explorer или ASP.NET? Понеже не мисля че има значение от къде идва файла, стига да е пристигнал в ASP.NET приложението. Нещо друго бъркаш. Пусни сорс-кода и ще ти кажем къде е проблема.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: RedirectFromLoginPage problem (-1 replies)

Вероятно проблемът ти е, че като направиш Redirect(...) към Register.aspx, понеже потребителят не е автентикиран, ASP.NET го праща автоматично към Login.aspx.

За да укажеш на ASP.NET, че страницата Register.aspx е достъпна за всички потребители (както и Login.aspx), включително анонимните, а всички останали страници искат автентикация, трябва да добавиш това в Web.config файла:

<location path="Register.aspx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*" />
</authorization>
</system.web>
</location>

Ето ти пълния сорс-код на моя Web.config, с който защитавам с Forms автентикация всички страници на приложението без Login.aspx и Register.aspx:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>

<location path="Register.aspx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*" />
</authorization>
</system.web>
</location>

<system.web>

<compilation defaultLanguage="c#" debug="true" />

<customErrors mode="RemoteOnly" />

<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="Login.aspx" />
</authentication>

<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>

</system.web>

</configuration>

После си правя Forms автентикацията по начина, по който е описано в лекциите, а също и в MSDN.

Пиши ако не е това проблема, защото аз не разбрах добре въпроса.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

asp.net vypros - predishna stranica? (1 reply)

Kogato potrebitel otvori dadena stranica, ima li nachin da se vidi url-to na stranicata ot koqto e doshyl?
Seshtam se za edin nachin kato go vkarvame v Session["ref"] naprimer, no e malko izkustveno...

Posted by Lagwagon (Sat, 19 Feb 2005 15:53:39 +0200)

Seriozen bug w MS access & Ole JET provider (2 replies)

Zdraweite, dovarshwaiki 'search' funkcionalnostta na saita si s ujas otkrih, che prez ADO.NET "LIKE" operatora ne raboti korektno w MS ACCESS.
Ako paste-na zaiawkata direktno w SQL-vieto na access-a se izpalnqwa uspeshno.
na MS saita ima otworen bug za towa, koito uj se fixval ot poslqdniq SP, no ne problema si ostawa.
eto linka [support.microsoft.com]
Ne me pitaite zashto izpolzwam access - zashtoto nqmam tolkowa moshtna mashina u nas za SQL server a i dannite koito izpolzwam sa dostatachno prosti i reshih che i Access bi mi swarshil rabota.

Tova e n-tata na broi prostotiq na Microsoft, koqto mi poglashta n- na broi chasowe za poreden pat.

Pls, ako nqkoi znae nqkakaw "workaround" na tozi problem da pishe, mnogo shte sam mu bladodaren!

Posted by dido (Sat, 19 Feb 2005 16:16:54 +0200)

Re: za bazata danni (-1 replies)

ADO.NET лекцията не е довършена напълно, но се дърпа нормално. Току-що пробвах и се изтегли нормално.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za 1 proekt (-1 replies)

На първия въпрос: да.

На втория въпрос: да, Windows Forms приложението работи през Web услугата, но само след като се автентикира пред нея с извикването на някакъв Web метод за автентикация.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: timer??? (-1 replies)

Пускаш една нишка, която прави така:


while (true)
{
// Call here the Web service method to find new events
// If some events are retrieved, send them by email

Thread.Sleep(5 * 60 * 1000); // 5 minutes * 60 seconds * 1000 ms
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid s kartinki (-1 replies)

Който не е успял, може да прочете това:
[aspalliance.com].

P.S. И аз също страшно мразя VB.NET, ама по света има много заблудени хора, които все още го ползват, та чак статии пишат за него... Като го чета ми е като сорс-код на C#, който е прекаран през obfuscator.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: donet TIME question (-1 replies)

Очевидно си омазал културата. Сложи си българска култура на текущата нишка преди да почнеш да работиш с дати, календари и подобни. Ето как става:

System.Threading.Thread.CurrentThread.CurrentCulture =
new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG");

Ако е Windows Forms приложение, го сложи в Main() метода на програмата.

Ако е ASP.NET приложение, го сложи в събитието BeginRequest на Global.asax файла. Така че е активно при всяка заявка и си решаваш проблема с културата глобално за цялото Web приложение:

private void Global_BeginRequest(object sender, System.EventArgs e)
{
System.Threading.Thread.CurrentThread.CurrentCulture =
new System.Globalization.CultureInfo("bg-BG");
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

Не е грешно ако го реализираш с рекурсивна процедура. В крайна сметка в една папка няма кой знае колко много файлове и подпапки.

Ако не ползвам хитринките на SQL сървър, аз бих го направил така:

1. Пускам SELECT за да намеря всички подпапки на тази, която искам да изтрия. Запазвам намерените ID-та на подпапките в списък. Нека този списък се казва List1.

2. Пускам втори SELECT за да намеря всички подпапки на папките от списъка в List1, като използвам WHERE ParentId IN (...). SELECT командата се сглобява динамично и изглежда като тази:

SELECT * FROM Dirs WHERE ParentDirId IN (3, 4, 7, 9)

В ресултат получавам списък List2.

3. Пускам отново SELECT и извличам наследниците на директориите от List2.

4 ....

Продължавам така докато не се получи празен списък. Ако се допуска зацикляне на директориите, се съобразявам и когато правя ListN, махам от него стойностите от List1, List2, ...., List(N-1).

На практика имаме обхождане на дърво (или граф) в ширина (breadth first search) по класическия алгоритъм.

Няма да бавно, защото ще се изпълнят толкова SQL заявки, колкото е дълбочината на дървото (т.е. броя вложени една в друга поддиректории), което рядко е твърде голямо.

С лека модификация същият алгоритъм може да се използва и за визуализация на дървото - когато трябва да се построи дървото с минимален брой заявки. Ако трябва да се визуализират всички директории и всички техни поддиректории, обаче може и по-ефективно - извличане на всички записи (SELECT * ...) и после построяване на дървото с рекурсивна процедура, която ползва само данни от паметта - гарантирано ще е бързо, защото сложността може да се докара до линейна по броя записи.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Chat (-1 replies)

Windows Forms и ASP.NET Web Forms приложенията за chat са напълно независими и не знаят нищо едно за друго. Windows Forms чата не е предназначен да се слага в страницата, а да работи като отделно независимо приложение.

Представете си следната ситуация: Който има ICQ клиент локално инсталиран на машината, си ползва него. Който си няма, си ползва Flash версията от [www.icq.com]. По същия начин и при вашия проект - който си има Windows Forms си ползва него, който си няма (примерно ако работи под UNIX или Mac OS) си ползва Web-базирания chat.

И двете приложения за чат използват Web-услугата за да прачат и получават съобщенията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

При ASP.NET DataGrid контролата за да се популира грида с данните от data source-а трябва да се извика DataGrid.DataBind() метода в Page_Load(...). Защо е така с дълго за обяснение, но може да се прочете в MSDN-a и в Google.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 6 proekt (-1 replies)

Да, проблемът възниква винаго, когато не се съобразим с факта, че GetImage.aspx трябва да съдържа целия си код в aspx файла, а не в aspx.cs файла. Ако ползваме Code Behind, преди да започнем да пращаме съдържанието на картинката ASP.NET праща в Response хедърите и съдържанието разни неща, които "прецакват" картинката. В примера от лекциите целият код е в aspx файла.

Другият вариант е, както Марти е обяснил, с Response.Clear() и Response.ClerHeaders(). Тези методи зачистват всичко, което започнало да се печата към изхода преди да се изпълни Page_Load(...) метода в aspx.cs code behind файла.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebUserControls vapros (-1 replies)

Полето трябва ръчно да си го декларираш в aspx.cs файла. Това е или бъг или недомислица във VS.NET 2003. Трябва да направиш видимостта protected, за да може ASP.NET-а да се утеси, че контролата в aspx файла и декларацията в aspx.cs файла са едно и също нещо. Напрактика aspx файлът наследява (в смисъла на обектно-ориентираното програмиране) класа от aspx.cs файла и затова трябва декларацията да е protected.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project5 (-1 replies)

Ако някое CD не е в никоя категория, не може да бъде разглеждано, но собственикът му може като се логне да го добави в някоя категория (или в няколко). Това че може едно CD да няма категория си е проблем на самия собственик на CD-то.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Proekt7 (-1 replies)

Можеш да стартираш отделна нишка в Web-услугата в обработчика на събитието Application_Start(...).

Можеш и да го направиш като отделно конзолно приложение - не е грешно, дори е по-изчистено като дизайн.

Ако рерши да пуснеш нишка в Web услугата, започни с този код в Global.asax:

private Thread mThread;

protected void Application_Start(Object sender, EventArgs e)
{
mThread = new Thread(new ThreadStart(DoSomeTask));
mThread.Start();
}

private void DoSomeTask()
{
while (true)
{
Thread.Sleep(1000);
Console.WriteLine("\a");
}
}

protected void Application_End(Object sender, EventArgs e)
{
mThread.Abort();
}

Така ще разбереш как работят нишките в Web услугите. Забележи, че лесно не можеш да спреш пуснатата нишка - тя си остава докато работи Web-приложението и при спиране на дебъгера на VS.NET не се маха. Можеш да спреш нишката като убиеш процеса aspnet_wp.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: No Subject (-1 replies)

Не съм срещал до сега този проблем. Може да е или заради security настройки/недонастройки или заради не добро настройване на виртуалната директория и Web-application-а на услугата.

Провери следното:
1) имаш ли annonymous access до виртуалната директория на услугата
2) имаш ли направен "Web Application" - прави се от IIS административната конзола
3) погледни правата
- на папката във файловата система
- на виртуалната директория в IIS административната конзола
4) погледни въпросния event log - може би там пише защо възниква проблема



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Server Application Unavailable (-1 replies)

Беше се изгубил въпроса. Ето оригиналният въпрос:
---------------------------------------------------------------------

Kogato se opitam da startiram nyakoya web-usluga v brauzura mi iliza samo:

Server Application Unavailable
The web application you are attempting to access on this web server is currently unavailable. Please hit the "Refresh" button in your web browser to retry your request.

Administrator Note: An error message detailing the cause of this specific request failure can be found in the application event log of the web server. Please review this log entry to discover what caused this error to occur.

... a do skoro vsichko si beshe nared. Imam Win2003 i .Net Framework 1.1.
Nyakakvi ideii? Kato gledam v neta ne sum purviyat, koyto se e sbluskal s tozi problem, no reshenie taka i ne namiram...



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kartinki (-1 replies)

Да, нещо такова е. Само не забравяй да слагаш using(....) { ... } нявсякъде, където ресурса, с който работиш поддържа IDisposable.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros za Visual Studio (-1 replies)

Че то си пише:

Run Visual Studio .NET setup and add the Web Development component.

Това направи ли го?

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vupros za Visual Studio (2 replies)

Zdraveite!

Imam slednia problem:

1.Pri opit da si pusna proekt, kato otvariam v nego fail s raz6irenie .sln mi se poiaviava slednata gre6ka : unable to get the project file from the Web Server.

2.Pri opit da pusna drug proekt, kato otvariam fail raz6irenie .csproj mi se poiaviava syob6tenie: Visual Studio .NET cannot create or open the application. The likelest problem is that required components are not installed on the local Web server. Run Visual Studio .NET setup and add the Web Development component.

Osven tova mi se poiaviava i slednoto preduprejdenie: Solution 'C:\Inetpub\wwwroot\DatingSite4\AdminUsers\AdminUsers.sln' and its projects must be converted to the formats used by this version of Visual Studio .NET.

If you choose to convert this solution, all of its projects will be converted as well. Once a solution or any of its projects has been converted, it can no longer be edited, built, or run in previous versions of Visual Studio...

Molia vi da mi pomognete, za6toto naistina ne znam kakyv to4no e problemyt i kak da go otstrania. Otvorih si helpa i sledvah instrukciite, no ne6to ne se polu4i.

6te 4akam va6ia otgovor!

Posted by anonimen (Sat, 19 Feb 2005 15:24:00 +0200)

Re: Remote Debuging na ASP.NET (-1 replies)

[msdn.microsoft.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Gifs (-1 replies)

Използвай класа System.Drawing.Bitmap.

Пример за динамично генериране на картинка има в лекцията за ASP.NET: [www.nakov.com].

Всичко останало е въпрос на досещане. Имаш как се създава нова графика, как се чертае по нея, как се зарежда изображение от файл - това е всичко, което ти трябва.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL Server security and log file (-1 replies)

Единият вариант е да си направиш всичко на ръка. Примерно можеш да наследиш SQLCommand класа и да сложиш в него лог-ване и да ползваш после само наследения.

Други варианти вероятно има, но аз не съм специалист по SQL сървър. Може би Бранимир знае как става.

Тъй като въпросът ти е доста advanced, опитай да го зададеш и в news групите:

Нюзгрупата на .NET Framework – news://msnews.microsoft.com/microsoft.public.dotnet.framework

Българската нюзгрупа на Microsoft –news://msnews.microsoft.com/microsoft.public.bg.developer



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

update на някои лекции (no replies)

Сложил съм update на лекции 14 (Windows Forms), 16 (Concurrency) и 17 (Internet Access). В новите версии са корегирани много грешки и са допълнени някои неща. Добавени са подробни описания за изпълнение на демонстрациите.

За съжаление 2-те най-важни лекции - ADO.NET и ASP.NET още не са завършени и няма да бъдат в близките 1-2 седмици поради обема и сложността на материала, който би трябвало да включват.



Posted by Svetlin Nakov (Fri, 18 Feb 2005 16:14:25 +0200)

Re: Gre6ka (-1 replies)

Това го поправихме. Цялата лекция е преработена и корегирана.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 2 (-1 replies)

Няма връзка между Windows Forms приложението и ASP.NET Web-приложението. И двете приложения работят напълно независимо едно от друго и никое от тях не знае за съществуването на другото. И двете приложения ползват Web-услугата за достъп до бизнес функционалността на системата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Pencho (-1 replies)

Най-вероятно се опитваш да достъпваш потребителския интерфейс от нишка, която е различна от главната нишка на Windows Forms приложението. Виж в лекцията за Windows Forms как това може да стане по правилния начин.

Колкото до стартирането на нишката - това е правилния начин. LoadInfo трябва да е void метод.

Пусни малко сорс-код за да видя къде точно е проблема.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по Проект 3 (-1 replies)

Не е необхопдимо да правиш такива проверки. те са дадени за да се съобрази разработчика с потенциалното натоварване на системата, което се очаква при нормално използване.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

На .NET Framework форума отговаряме по-бързо защото при пускане на ново съобщение целиат екип получава автоматично e-mail със зададения въпрос. При Java форума вече нямаме e-mail абонамент и рядко го четем.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Remote Debuging na ASP.NET (1 reply)

Zdrawejte,
imam sledniq problem otiwam se da debygwam na otdale4en WEB server. Uspqwa da se deploy-ne wyrhu server-a, kogato mu dam samo bild na proekta, no pri polojenie 4e iskam da go izpulnq i debug-na prez Visual Studio mi izliza slednoto nepriqtno ne6to:

Error while trying to run project: Unable to start debugging on the web server. Access is denied.

Kak trqbwa da se konfigurira otdale4eniq IIS taka 4e da pozwolqwa izpylnenie i debug ot proizwolen PC?

predwaritelno 10x

Posted by Kalo (Fri, 18 Feb 2005 20:48:49 +0200)

Re: MySQL pod Linux i .NET (-1 replies)

Честно казано не съм пробвал с линукс + mysql да се свързва .нет-а, обаче няма причина да не стане. Просто в Connection String-a си пишеш data source="адрес на машината с базата" ...., а иначе не знам какви са настройките на mysql сървъра за да може да се достъпва така отдалечено , да му се задава порт и т.н., но би ми било интересно някой да сподели ;)

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: mnogo gadno (-1 replies)

mersi. sry za lamerskiq vypros.

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

probvah i conten type-a da e "image/jpeg" kakto me posuvetvaha po gore zashtoto kartinkata mi e jpg no i tova ne stana
az lagam sega taka 4e moje utre da produljim s diskusiqta

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

ami koda mi e tozi ot nai gore s razlikata 4e sum slojil parametri na komandata select v public byte[] GetBitmapFromDB(string photo_id)

cmd.CommandText=SELECT photo FROM Photos WHERE (id = @id)
cmd.Parameters.Add("@id",SqlDbType.Int);
cmd.Parameters["@id"].Value = photo_id;

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

И после не минава през return ли :))
Дай примерен код де.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

ami ne mi hvurlq exception
ama stiga do sqlConnection1.Close();

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Е как става тоя номер? Да не ти хвърля exception?

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

ami minava ot tam sled kato e zaredilo stranicata ama ne minava prez reda
return image;

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: mnogo gadno (-1 replies)

Пълненето на грида в Page_Load трябва да го направиш по следния начин:

if (this.IsPostBack)
{
dg.DataBind();
}

Така грида ще се bind-ва само при първоначалното зареждане на страницата, а не при всеки клик.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Malko vyprosi za Web Sirvices (-1 replies)

1. Не
2. Желателно е да са отделно. Не е задължително.
3. Абсолютно нищо. То това е идеята.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

> tova me kara da mislq 4e izobshto ne dostupvam tozi kod koito e v
public byte[] GetBitmapFromDB(string photo_id);

А защо само те кара да мислиш? Сложи един breakpoint и провери дали минава от там, вместо да правиш предположения.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Ami ako sa jpg, togava moje eto v tozi red da e problemut -

Response.ContentType = "image/gif";

Ne triabva li da e

Response.ContentType = "image/jpeg";

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

1.imam runat="server"
2.formata e jpg
ideq si nqmam zashto stava taka. Dori si slojih taga<img src="ShowImage.aspx?id=4"> v html-a i v dizainera q vijdam kato Image i taka si ostava i pri zarejdane na stranicata t.e. dinami4niq generator na kartinki ne ba4ka

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

A snimkata ti v kakuv format e? gif li?

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Липсва ти runat="server" в тага на грида - няма начин да тръгне да се bind-ва. Дори не би трябвало да се вижда в дизайнера контролата - би трябвало да ти дава грешка при визуализацията и.

Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

neka ostavim na strana datagrid-a .problema e 4e i kato Image ne mi zarejda snimka ot bazata

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

probvah i s parametri za zaqvkata no tova ne promeni nishto
mahnah i html-a i go zamestih s code behind kakto me posuvetva Branko no i tova ne mi pomogna .Po kusno shte deploy-na promera koito toi e ka4il no vse pak ako nqkoi ASP slecialist se seti kude e problema shte se radvam da pishe

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Malko vyprosi za Web Sirvices (4 replies)

Ne sym pisal dosega web services i zatova predvaritelno sorry ako vyprosite sa glupavi...
1. Vsichkite web methodi v edin klas li da sa?
2. Trqbva li (ili dali e jelatelno) da sa v edin solution zaedno s web prilojenieto?
3. Da rechem che tezi web uslugi sa kacheni nqkade...Kakvo prechi nqkoj drug da se obryshta kym tqh i da chovyrka po bazata danni?

Posted by Lagwagon (Mon, 21 Feb 2005 00:32:12 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Пълния код на работещия пример, заедно с базата е публикуван на адрес [sofiadev.org]

Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Здравей,

биг те посъветвал да махнеш сорса от HTML-ла и да оставиш само codebehind-a. Следния код (горе-долу 1 към 1 с твоя) сработва:

public class WebForm1 : System.Web.UI.Page
{
const string QRY_IMGID = "id";

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
if ( !Page.IsPostBack )
{
if ( null!=Request[QRY_IMGID] && ""!=Request[QRY_IMGID] )
{
string imgID = Request[QRY_IMGID];
byte[] buff = Data.GetImage(imgID);

Response.BinaryWrite(buff);
Response.Flush();
}
}
}

//следва GetImage метод-а който беше дефиниран в друг клас:

internal static byte[] GetImage(string imgID)
{
const string CONNECTION_STRING = "Server=.; database=Images; Integrated Security=SSPI;";

SqlConnection _con = new SqlConnection(CONNECTION_STRING);
SqlCommand _com = new SqlCommand("SELECT BLOB FROM Images Where ImageID=@imageID", _con);

_com.Parameters.Add("@imageID", SqlDbType.Int);
_com.Parameters["@imageID"].Value = imgID;

_con.Open();
byte[] buff = (byte[])_com.ExecuteScalar();
_con.Close();

return buff;
}


единственото което трява да имаш в предвид, е че при този начин на взимане на картинката от базата, я кешираш в паметта. Има по-ефективен начин за четене през stream посредством SqlDataReader класа (и CommandBehavior.SequentialAccess стойност при изпълнение на командата).

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

mnogo gadno (2 replies)

imam si web forma i v Page_Load-a si pylnq edin datagrid i edin masiv s danni ot webservica. iskam kato se natisne nqkakyv buton da vzema ot masiva elementa s nomer datagrid.selected_index, da go pyhna v sessiona i da redirektna.
obache pri vsqko natiskane na butona predi da se izvika buton_Click se izvikva nanovo pyrvo Page_Load-a (predi buton_Click) koito otnovo pylni dannite. no ako te sa smeneni prez tova vreme ot drug nqma kak da razbera zashtoto dokato stigne do buton_Click veche sa drugi. taka ne znam dali v buton_Click rabotq s elementa koito usera e iskal ili s nqkoi doshyl na negovo mqsto sled vtoriq Page_Load.
moze bi ne trqbva da pylnq dannite v Page_Load ama togava kyde. pls help. blagodarq predvaritelno.

Posted by novice (Fri, 18 Feb 2005 12:47:41 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

A znaesh li oshte kakvo si mislia? Ami to otkude shte znae kolko redove da ima v toia datagrid? Ako iskash napravi si niakakuv spisuk s nomera, primerno ArrayList i ykaji myGrid.DataSource = array, posle myGrid.DataBind(), spored men eto v tova triabva da e :) Ako iskash probvai v template-nata kolona da slojish tova:

<IMG src="testphoto.jpeg">

- niakoia kartinka, koiato ia znaesh kude e i kak se kazva (za da si opredelish kude tochno ti e problemut).

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Zdravei :)

Za nachalo ostavi grida, a napulni prosto edin image s tochnata kartinka:

<IMG src="ShowImage.aspx?id=4">

Stava li?

Spored men ei tyk ne bi triabvalo da stava:

("select photo from photos where id='photo_id'") - po-skoro

("select photo from photos where id=" + photo_id );

I vse pak me poslyshai i si napravi comandata s parametri, s opredelen tip - stava s cmd.Parameters.Add i imashe property Value na parametura, v koeto slagash stoinostta na photo_id, koeto da e int. A i predpolagam, che triabva da se vika ot Web Service, ne ot Web Application-a :)

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MySQL pod Linux i .NET (2 replies)

Moje li .NET da izpolzva MySQL ot druga ma6ina s MySQL pod Debian, i kak to4no stava nomera ako moje?

Posted by Avatar (Sat, 19 Feb 2005 14:48:51 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

a kato probvah primerno toq image da mi go slaga v nqkakva tekushta direktoriq(edin vid extraktvam ot bazata snimki , koeto sum go pravil i koda qvo e veren) ne se polu4ava .tova me kara da mislq 4e izobshto ne dostupvam tozi kod koito e v
public byte[] GetBitmapFromDB(string photo_id);
qvno 4e imam problem v bind-vaneto i toq grid stranicata mai izobshto ne razbira 4e trqbva da go pilni ?!?!?!?
imash li novi idei:) ?

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Zdravei,

1. ne mi dava greshka a prosto ne vizualizira datagrida
2.sql comandata mi e vqrna zashtoto q probvah s query analyzer-a
3.datagrida e s runat=server
4 Page.DataBind() sum go slojil zashtoto namerih info 4e takiva controli taka se bindvat - zashtoto az ne izpolzvam dataSet ot koito da pulnq grida

i sum napravil template-nata kolona s dizainera prosto pratih koda koito se e generiral

neshto drugo da ti idva na um kude e problema?

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: otnovo ShowImage.aspx?id=.. (-1 replies)

Zdravei,

niakakva greshka li ti dava ili prosto ne vizyalizira? Ne moga da precenia kude burkash, no pone za suvet - izpolzvai parametri v sql comandata, a ne konstryirane na string. Posle vij dali naistina ti se vrushta v image niakakva info. Spored men e veroiatno oshte tam da e problemut. A i ne triabva li datagrida da e s runat=server? Suvetvam te da si go "razcukash" ot designer-a purvo (ot negovite properties - ottam vij Property Builder), da si napravish niakolko prostichki template-coloni i da razgledash kakuv kod ti se generira. A tova Page.DataBind() ne znam zashto si go slojil. Po princip kato polzvash info ot dataset (kakto sigyrno shte ti triabva), shte ykazvash na grida DataSource-a i togava zaduljitelno ti triabva i myGrid.DataBind().

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

otnovo ShowImage.aspx?id=.. (21 replies)

sled nqkolko dnevni muki reshih da vi pitam kude burkam v koda zashtoto ne mi se vizualizira datagrid-a v ASP stranicata
eto malko po podroben kod za da razberete dali dobre sum navurzal neshtata
koda go vzeh ot primerite koito Nakov e dal v predishni post-ove

v ShowImage.aspx imam:

<%@ Import namespace="System.IO" %>
<%@ Page language="c#" Codebehind="ShowImage.aspx.cs" AutoEventWireup="false" Inherits="WebApplicationTest.ShowImage" %>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN" >
<HTML>
<HEAD>
<title>ShowImage</title>
<% string id = Request.Params["id"];
byte[] bitmap = GetBitmapFromDB(id);
Response.ContentType = "image/gif";
Response.OutputStream.Write(bitmap, 0, bitmap.Length);
Response.Flush();
%>
....
</html>

v ShowImage.aspx.cs imam:

public byte[] GetBitmapFromDB(string photo_id)
{

sqlConnection1.Open();
try
{

SqlCommand cmd = new SqlCommand("select photo from photos where id='photo_id'");
image = (byte[]) cmd.ExecuteScalar();

}
finally
{
sqlConnection1.Close();
}

return image;

}

v WebForm1.aspx imam:

<asp:datagrig>
...
<Columns>

<asp:TemplateColumn HeaderText="snimki">
<HeaderStyle Width="40px"></HeaderStyle>
<ItemTemplate>
<IMG src="ShowImage.aspx?id=4">
</ItemTemplate>
</asp:TemplateColumn>
</Columns>
</asp:datagrid>

v WebForm1.aspx.cs imam :

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
// Put user code to initialize the page here
if ( !IsPostBack )
{
Page.DataBind();

}

}

kude gresha??



Posted by bai Ivan (Sat, 19 Feb 2005 14:13:30 +0200)

Re: ASP&winForms (-1 replies)

Da ne bi da stava s Custom Control-a, koqto posle se hostva v HTML-a? Ne6to podobno na primera za Demo-18-CustomControl-Clock ot 14-ta lekciq?

Posted by Teodora (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP&winForms (-1 replies)

A moje li da stane izobsto iskanoto ot men. Nali dvete trqbva da sa vurzani v proektite ( Windows Forms i ASP-to )?

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP&winForms (-1 replies)

gre6kata:
---------------
the type or namespace 'Form1' could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)
------------------------------


sigurno osven tova koeto pravq trqbva da pribavq i direktivata
using myWinForms;(da add-a proekta s formata)

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP&winForms (-1 replies)

imam edin buton na stranicata i kato go natisna iskam da zaredi formata.
problema e v tova 4e nemoga da napravq reference kym proekta v koito e formata.
az probvah taka:
kym solutiona v koito se namira stranicata, add-vam proekta (WinForms) v koito se namira formata. i kato napi6a
Form1 myform=new Form1();
mi kazva 4e nqma takyv klas ili namespace.

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP&winForms (-1 replies)

Вземи покажи каква грешка ти връща :)
Как искаш от страницата да създадеш форма? Нещо не разбирам.
Дай повече инфо.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP&winForms (6 replies)

imam dva proekta- WebApp & WinForms.
iskam ot edna stranica da syzdam instanciq kym nqkoq forma, no ne6to nestava. problema idva ot namespace-a mai. kato probvam da pribavq references kym winForms mi kazava 4e nqma .dll file i ne stava.
kak da si re6a problema?

Posted by myka (Sat, 19 Feb 2005 13:20:10 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

mersi mnogo za pomo6ta:) naistina be MYKA:)

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

За да може да се създаде от другата страна след като го получи. Иначе откъде ще вземе параметрите за конструктура.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

mislq 4e si opravih sam gre6kata:), ama mi e 4udno za6to kato syzdavam obekt ,koito e [Serializable] trqbva zadyljitelno da e s prazen konstruktor?

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros za Proekt 7 (-1 replies)

Ami edno sabitie moje da ti e ednokratno i primerno da e 3 dena /MS Days :) /, nali pak trqbva da ima na4alo i krai.

Posted by ligAZ (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Vupros za Proekt 7 (1 reply)

Taka v uslovieto e kazano:
- Всяко събитие се състои от:
• име и описание;
• !!!!начално и край (дата и час);!!!!
• дата и час на известяване за събитието;
• булева стойност указваща дали потребителят желае да бъде известен по e-mail за настъпването на това събитие.

Ne moga da razbera za kakvo e tova na4alo i kray za ednokratnite subitiq?

Posted by ivaylo (Wed, 16 Feb 2005 15:27:31 +0200)

Свободни позиции за QA специалисти в BSH Ltd. (no replies)

Повече информация на [www.nakov.com]

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Wed, 16 Feb 2005 09:49:25 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

Не мога да се сетя какъв е проблема. Моят съвет е да си направиш примерен проект и да се опиташ да изолираш проблема. Така по-лесно ще можеш и да го покажеш във форума.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

are utre 6te prodyljim s diskusiqta:)
leka no6t

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

pyrvona4alnata:
---------------------
An unhandled exception of type 'System.InvalidOperationException' occurred in system.xml.dll

Additional information: There was an error generating the XML document.

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

Каква е грешката?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

i pak ne stava:(
poneje tozi masiv go davam kato parametyr na uslugata i class-a FileInfoClass sym go definiral i na dvete mesta( klasa kydeto se namira vika6tiq metod i v web-uslugata)
i na dvete mesta slojin atributa [Serializable], ama uvi - to si znae negovata:)

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

to4no tva zebelqzah i az.
estveno 4e sym go propusnal.
sega stana testvaneto, sled malko 6te ti kaja dali stana s proekta:)

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

Е добре де. Ти маркира ли го със Serializable атрибута?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

eto kak go testvam:

SoapFormatter formatter = new SoapFormatter();
FileStream fs = new FileStream("c://DataFile.txt", FileMode.Create);
FileInfoClass f1=new FileInfoClass("333",44,44,"55");
FileInfoClass f3=new FileInfoClass("333",44,44,"55");
FileInfoClass f4=new FileInfoClass("333",44,44,"55");
FileInfoClass f2=new FileInfoClass("333",44,44,"55");
ArrayList al=new ArrayList();
al.Add(f1);
al.Add(f2);
al.Add(f3);
al.Add(f4);
formatter.Serialize(fs,al.ToArray());

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

to4no tva probvah i mi izplu tazi gre6ka:
--------------------------
An unhandled exception of type 'System.Runtime.Serialization.SerializationException' occurred in mscorlib.dll

Additional information: The type WinApplicationCDOrganizer.proba+FileInfoClass in Assembly WinApplicationCDOrganizer, Version=1.0.1873.3776, Culture=neutral, PublicKeyToken=null is not marked as serializable.
----------------------------------------------------

metodami ba4ka . bez masiva raboti. moga da zamesta masiva ot moq tip s nqkolko masiva ot prost tip i tva ba4ka,ama si misleh 4e taka 6te izglejda po-dobre

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

А без този масив работи ли извикването на услугата?
Сериализирай масива през System.Runtime.Serialization.Formatters.Soap.SoapFormatter за да провериш дали там е проблема.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

probvah s konstruktor po podrazbirane ama i pak ne pomaga. trqbva da e public nali? az taka go probvah

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: image insert (-1 replies)

През Query Analyzer не знам да е възможно да стане това.
Потърси за bii utility в Books Online.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

Естествено, че може.
Доколкото си спомням трябва да имаш конструктор по подразбиране задължително, т.е. без параметри. Виж дали ще ти оправи проблема.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

image insert (1 reply)

Kak moga da insert-na image prez query analyzera?
ako napisha insert into Photos values ('d:\1.jpg') v poleto image se zapisva binary stojnostta na stringa.

Posted by Lagwagon (Wed, 16 Feb 2005 01:56:27 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

tva mi e klasa :

class FileInfoClass
{
public string fileName;
public int fileID;
public FileInfoClass(string mFileName,int mFileID)
{
fileName=mFileName;
fileID=mFileID;
}
}

vidqh v lekciite 4e pravite ne6to podobno na iskanoto ot men.
webmethod moje da vry6ta obekt ot tozi tip. no dali moje da polu4ava kato parametyr?

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

Очевидно не може да ти сериализира масива към soap формат за да го подаде на уеб услугата. Дай дефиницията на този масив. Използвай класа System.Runtime.Serialization.Formatters.Soap.SoapFormatter за да се убедиш, че масива ти се сериализира успешно.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

tova e exception-a:
---------------------------------
An unhandled exception of type 'System.InvalidOperationException' occurred in system.xml.dll

Additional information: There was an error generating the XML document.
----------------------------------------
s tova vikam metoda SaveCD-WebMethod
myServiceForms.SaveCD(cdFiles.ToArray(),mUserID, mUserName, tbCDName.Text, selectedCategoriesID);

kato cdFiles e ArrayList

Posted by myka (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebMetod (-1 replies)

Дай примерен код. Каква грешка ти дава?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

WebMetod (20 replies)

iskam da predam kato parametyr na WebMethod masiv ot obekti ot moi tip .
probvah,no taka ne stava. dava nqkakva gre6ka v xml.
probvah da predavam kato parametyr i DataSet ama i tva ne stava.
kak moga da predam nqkakva si kolekciq ot obekti ot moi tip???

Posted by myka (Sat, 19 Feb 2005 13:02:04 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Aham... Razbrah kak deystva i tova. Blagodarq mnogo za pomo6ta :)

Posted by ivaylo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Хммм,
Това дето искаш да се получи май няма да стане :). Сетих се как работи това нещо. Няма значение как подреждаш <location> таговете. Правата за папките се разглеждат като сбор от всички <location> тагове. Важна е подредбата в authorization тага.
Какво става с твоя код се питаш?

<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>

Това забранява достъпа за нерегистрирани потребители до целия сайт. Дори и да дадеш на някоя под-папка или страница права за достъп от анонимни потребители това няма да се изпълни понеже на по-горно ниво това е забранено.
Вариант е да си отделиш страниците, които искаш да са защитени в отделна папка и на нея да дадеш
<authorization>
<deny users="?" />
<allow users="*" />
</authorization>

Това означава: забранено за анонимни и позволено за всички останали. Имай предвид, че тук има значение реда, в който даваш достъп. Ако напишеш:
<authorization>
<allow users="*" />
<deny users="?" />
</authorization>
това ще се чете като: дай достъп до всички потребители и ... след него няма значение вече.


Успех,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Type.GetType(...) (-1 replies)

Защото се намира в mscorlib.dll.
Не мога да ти кажа точната причина. Трябва да се потърси.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Type.GetType(...) (-1 replies)

Mersi, tova naistina e stranno...zashtoto naprimer pri System.String raboti, bez da se zadava pylnoto ime.

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Type.GetType(...) (-1 replies)

Здрасти,

трябва да укажеш пълното име на асемблито. Не ме питай защо.
Ето така работи:

Type type = Type.GetType("System.Drawing.Bitmap, System.Drawing, Version=1.0.5000.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a");

Разбира се, ако ползваш версията на дот нет, която ползвам и аз :))

Другият начин е да използваш typeof(). При него не е необходимо да се указва пълното име.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s WEB-Service (-1 replies)

Виж предишните теми:

[www.nakov.com]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS problem (-1 replies)

Pipal li si neshto po service-ite na windows-a?

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid s kartinki (-1 replies)

Kakvo nameri, che i az imam izvestni problemi?

Posted by Lagwagon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Type.GetType(...) (3 replies)

Защо този ред ми връща null?
Type.GetType("System.Drawing.Bitmap")

Posted by Lagwagon (Tue, 15 Feb 2005 23:40:01 +0200)

Re: IIS problem (-1 replies)

[support.microsoft.com]

виж стъпка 6 т.нар *last resort* - при мен сработи:).



Posted by troubleshooter (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Problem s WEB-Service (2 replies)

Zdraweite, dnes opitwaiki se da sazdam web-service pri izpalnenieto na
wsdl [localhost]

poluchawam slednata greshka:
Error: There was an error processing 'http://localhost/SiteService/AddService.as
mx?wsdl'.
- The document at the url [localhost] wa
s not recognized as a known document type.
The error message from each known type may help you fix the problem:
- Report from 'WSDL Document' is 'There is an error in XML document (1, 1).'.
- The '%' character, hexadecimal value 0x25, cannot begin with a name. Line 1,
position 2.
- Report from 'DISCO Document' is 'The '%' character, hexadecimal value 0x25, ca
nnot begin with a name. Line 1, position 2.'.
- Report from 'XML Schema' is 'The '%' character, hexadecimal value 0x25, cannot
begin with a name. Line 1, position 2.'.

Web-service e sashtiq kato ot slaida:
<%@ WebService Language="C#" Class="AddService" %>

using System;
using System.Web.Services;

public class AddService : WebService
{

[WebMethod]
public int Add(int a, int b)
{
return a + b;
}

}

Blagodarq wi predvaritelno!

P.S. sashto iskam i da pitam nqkoi moje li da mi kaje, zashto kato si pusna VS.NET i ottam sazdam web-service mi izwajda saobshtenie:
"Visual Studio .NET has detected that the specified Web server is not running ASP .NET version 1.1".
Na win XP sam, SP2.



Posted by dido (Sat, 19 Feb 2005 12:45:01 +0200)

Re: problem (-1 replies)

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>

<system.web>
<compilation
defaultLanguage="c#"
debug="true"
/>
<customErrors
mode="RemoteOnly"
/>
<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="Login.aspx"
protection = "All"
name="com.bugtrack.www.data.cookie"
timeout="30"
path="/"
/>
</authentication>

<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>
<trace
enabled="false"
requestLimit="10"
pageOutput="false"
traceMode="SortByTime"
localOnly="true"
/>
<sessionState
mode="InProc"
stateConnectionString="tcpip=127.0.0.1:42424"
sqlConnectionString="data source=127.0.0.1;Trusted_Connection=yes"
cookieless="false"
timeout="20"
/>
<globalization
requestEncoding="utf-8"
responseEncoding="utf-8"
/>
</system.web>
<location path="regg.apsx">
<system.web>
<authentication mode = "None"/>
<authorization>
<allow users="*"/>
</authorization>
</system.web>
</location>

</configuration>

S tozi kod probvah i pak ne stana. Kazano 4estno az ve4e si re6ih problema kato suzdadoh nov proekt, no vse pak mi se iska da razbera kude e gre6kata.
Za probata probvah i da mahna protection-a ot forms authentication-a i pak ne stana... Ne znam... tova mi se struva golqma misteriq...

Posted by ivaylo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Forms authentication (1 reply)

Един въпрос свързан с Forms автентикацията. Двоумя се между два варианта.
1. Винаги да се показва Login.aspx страницата, но на нея да има бутон "Login as guest". Тоест вместо unauthenticate, anonymos user-ът ще е всъщност логнат, но с username: Guest. Това го правя, както е в примера в slide-а за ASP.NET приложения. Само дето добавям един ред код при натискане на "Логин ас гуест" бутона.

2. Неавтентикирания потребител да си се води анонимен, а Login.aspx страницата да се показва като Set as start page.

Кои начин е по-добър?
Предполагам вторият начин е по-добър, но не знам как да се имплементира с Forms Authentication.
Благодаря.

Posted by asdf (Sat, 19 Feb 2005 12:41:43 +0200)

Re: IIS problem (-1 replies)

Успех пич.
Класираш се за администратор.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

И реда би трябвало да е от значение, колкото и несвойствено да е това за един XML :))). Покажи кода след преместването на location тага.

Относно protection All:

protection
Specifies the type of encryption, if any, to use for cookies.
All
Specifies that the application uses both data validation and encryption to help protect the cookie. This option uses the configured data validation algorithm (based on the <machineKey> element). Triple-DES (3DES) is used for encryption, if available and if the key is long enough (48 bytes or more). All is the default (and recommended) value.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS problem (-1 replies)

ami probvah vsichko koeto namerih v net-a, no nishto ne se opravi. mai she trqbva da preinstallvam vsichko.
10x vse pak

Posted by Simeon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Zdravei, moje problemut da e v tova:

protection = "All"

Sledniat kod, koito Nakov beshe napisal, raboti:

--------------------------------------------------------

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>

<location path="Register.aspx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*" />
</authorization>
</system.web>
</location>

<system.web>

<compilation defaultLanguage="c#" debug="true" />

<customErrors mode="RemoteOnly" />

<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="Login.aspx" />
</authentication>

<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>

</system.web>

</configuration>

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid s kartinki (-1 replies)

namerih v internet dostatu4no info taka 4e ve4e i az razbrah kak stava

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

И аз предположих така в началото, но не е от това...

Posted by Ivaylo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid s kartinki (-1 replies)

Az sa sajalinie oshte ne sum se opravil s kartinkite.Pravq si template column
i ne moga da razbera kude trqbva da napisha tova <img src="динамичния адрес за извличане на картинки.aspx?id=номера на картинката от базата">

Posted by bai Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sluchaino vzed red ot tablica (-1 replies)

Zdravei

Pogledni [www.developerfusion.co.uk] ili [www.sqlteam.com]. Nadiavam se da ti svurshi rabota

Pozdravi

Stephan



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Не съм 100% сигурен, но този <location> атрибут не трябва ли да е последен. Мисля че го обезсмисляш със следващата настройка <deny users="?" /> .



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem (7 replies)

Iskam da si dobavq kum proekta stranica, koqto da ne se za6titava ot forms protection. Pro4etoh v edin po-star post na Nakov 4e tova moje da stava s atributa <location>, no ne znam za6to pri men ne se polu4ava. Eto mi web.config-a. I Kogato otvorq Register.aspx vinagi me prehvurlq v Login.aspx.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
<location path="Register.apsx">
<system.web>
<authorization>
<allow users="*">
</allow>
</authorization>
<authentication mode = "None"/>
</system.web>
</location>
<system.web>
<compilation
defaultLanguage="c#"
debug="true"
/>
<customErrors
mode="RemoteOnly"
/>
<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="Login.aspx"
protection = "All"
name="com.bugtrack.www.data.cookie"
timeout="30"
path="/"
/>
</authentication>

<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>
<trace
enabled="false"
requestLimit="10"
pageOutput="false"
traceMode="SortByTime"
localOnly="true"
/>
<sessionState
mode="InProc"
stateConnectionString="tcpip=127.0.0.1:42424"
sqlConnectionString="data source=127.0.0.1;Trusted_Connection=yes"
cookieless="false"
timeout="20"
/>
<globalization
requestEncoding="utf-8"
responseEncoding="utf-8"
/>
</system.web>
</configuration>

Znam, 4e moga lesno da si re6a problema kato prosto suzdam nov proekt, no mi se iska da go re6a po-elegantno:)

Posted by Ivaylo (Wed, 16 Feb 2005 00:50:09 +0200)

Re: IIS problem (-1 replies)

wiz linka koito sam slozil na "namerih ne6to za IIS" tam pi6e kak se oprawq toq problem
trqbwa da si iztegli6 asp.net v1.1 i da go instalne6 i posle w start->run da napi6e6 "aspnet_regiis -r" abe wiz lika

Posted by phrko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

IIS problem (6 replies)

zdraveite.
predi bqh s winXP Pro, imah si IIS, .NET vsichko beshe ok.
posle minah na sp2, install-nah vsichko v tazi posledovatelnost:
IIS, FrontPage, .NET.
kogato otvorq asp.net proekt mi dava slednata greshka:
***
visual studio .net has detected that the specified web server is not running asp.net version 1.1. you will be unable to run asp.net web applications or services.
***
vsichko probvah, registriram asp.net, preinstalnah IIS, preinstall-nah framework-a - pak syshtata greshka. i taka vsichko izcherpah, sega mi ostana da preinstallvam windows-a, koeto na moqta mashina she mi otneme 1-2 dena da se zanimavam ... nqma smisyl.
pls nqkoi ako znae kak da se opravi da pishe.



Posted by Simeon (Wed, 23 Feb 2005 18:24:31 +0200)

Re: Въпрос по проект 4 (-1 replies)

Да,

проблема с триенето е еднакъв случай почти за всички проекти. Потърси във форума за подобни дискусии.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Въпрос по проект 4 (2 replies)

Знаем, че директора може да трие потребители и проекти.
1. Тогава ако потребителя има проекти, модули или проблеми, за които отговаря то какво става с тях?
2. Можем ли да трием проект ако по не го има неоправени проблеми?



Posted by Pegi (Sat, 19 Feb 2005 12:20:33 +0200)

Re: ShowImage.aspx?id=? (-1 replies)

DataBinder.Eval(Container, "DataItem.ClientName") sled tozi red mi hvurlq exception :

Exception Details: System.Web.HttpException: DataBinder.Eval: 'System.Web.UI.WebControls.DataGrid' does not contain a property with the name DataItem.

Posted by proekt 3 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: И още проблеми с IIS и забиване на РСто (-1 replies)

Дал съм Full Control на Everyone върху С:\ ... Предполагам това е достатъчно...

П.С. Аз така или иначе инсталирах Виндовс на друг хард и почнах там да работя, защото няма време да нищя прищявките на IIS. Там всичко е ОК, така че може да считате проблема за "решен"... макар и не по най-интелигентния начин :)



Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ShowImage.aspx?id=? (-1 replies)

Ееее пич,
вземи прочети малко MSDN-а или някоя лекция от курса. Убиваш всичко детско в мен.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ShowImage.aspx?id=? (-1 replies)

A kakvo e DataItem?

Posted by proekt 3 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Sluchaino vzed red ot tablica (2 replies)

Zdraveite,

Iskam da vzema slychaen red ot dadena tablica ot bazata. Kak triabva da postupia? V tablicata primary key-to moje suvsem da ne e posledovatelno, zashtoto moje da e trito. Niakakvi suveti mojete li da dadete? Az sum go napravila niakak si, no ne znam dali sum na prav put. Blagodaria :)

Posted by Monika (Sat, 19 Feb 2005 12:17:50 +0200)

Re: ShowImage.aspx?id=? (-1 replies)

Zdravei, mislia, che eto taka shte stane:

<% string.Format("ShowImage.aspx?id={0}", DataBinder.Eval (Container, "DataItem.id")) %>

Kato id-to e tova, koeto imash kato kolona.

Za poveche info vij tova:

[www.nakov.com]

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ShowImage.aspx?id=? (-1 replies)

[www.nakov.com]

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ShowImage.aspx?id=? (7 replies)

Abe rabotata s DataGrid-a ve4e se izqsni. Pulna go s danni, vklu4itelno i snimki ot bazata. Tuk oba4e ima edin problem. Kak dinami4no da mu okazvam ShowImage.aspx?id='nqkoeId'. Tova Id ko imam kato kolona v DataGrid-a. Podskajete malko.
Probvah s <% someMethod %> no ne stana za6toto st-ta ot metoda ne se poqvqva na bql svqt.

Posted by proekt 3 (Sat, 19 Feb 2005 16:35:16 +0200)

vupros za 1 proekt (1 reply)

Iskam da popitam nqkoi ne6ta za purvi proekt vupreki 4e e moje bi qsno!

Web приложението трябва да позволява на всички посетители (без автентикация):
o да навигират из категориите на потребителите;
o да разглеждат публикуваните във всяка категория снимки и да четат коментарите за всяка от тях;
o да търсят снимки по подниз, съдържащ се в заглавието им.

Predpolagam se ima predvid nelognat potrebitel (t.e vliza i ima pravo da pravi gornite ne6ta bez identifikaciq),a 4ak kato se logne mu se dava pravo da:

o да създава, изтрива и преименува категории в своето пространство от фотоалбума;
o да добавя и изтрива снимки в своите категории (допустимите формати за снимките са JPG, GIF и PNG);
o да редактира заглавията на своите снимки;
o да добавя коментари към произволна снимка (не само от своите);
o да изтрива коментари от своите снимки.

I o6te edin vupros:

• Административното Windows Forms приложение трябва да позволява:
o добавяне, редактиране и изтриване на потребители от системата;
o добавяне на цяла локална директория със снимки в дадена категория на даден потребител (добавянето да става рекурсивно и за поддиректориите, като заглавието на всяка снимка да се определя от името на съответния файл).
• Достъпът до приложението трябва да е защитен със специална административна парола.

Tuk se ima predvid,4e administrativnoto windows forms prilojenie(eventualno namira6to se na drug komp) trqbva da moje da se dostupva samo ot administratora s opredelena parola i toi da moje da dobavq,iztriva i redaktira potrebiteli ot sistemata i da dobavq direktorii v tehnite kategorii,nezavisimo ot tqh i nezavisimo,4e nqkoi sa se dobavili v sistemata pri logvaneto si administratorut moje da gi iztriva i dobavq eventualno novi kakto i da redaktira stari.

Blagodarq vi predvaritelno za otgovora!


Poneje ima ne6to problem s lekciqta za baza danni (ADO.net) i ne moje da se svali,6te moje li da spomenete ne6to za tozi download na danni ot bazata?

Posted by manowar83 (Sat, 19 Feb 2005 11:05:46 +0200)

Re: SQL servera mi vurvi kato na stara baba mensisa (-1 replies)

Mersi shte proveria !!!

Posted by Kaloian Krustev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: projek 7 (-1 replies)

Може да се направи чрез SQL Server въпреки, че ще е кофти тръпка. Иначе най-чистото решение е да си направиш един command line tool, който да проверява базата за настъпило събитие и изпраща имейл ако има такова. Този command line tool го schedule-ваш във Windows и си готов.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Относно проект 4 (-1 replies)

>> Да я поставяме в базата или да я пращаме на отговорния за този проблем програмист като e-mail.

И двете.

>> Освен това не ми стана ясно какъв файл се прилага при регистриране на проблем и къде го прилагаме?

Прилага се файл, напр. attachment или word документ, който после може да се разгледа от човека за когото е регистриран проблема. Файлът се записва в базата.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: И още проблеми с IIS и забиване на РСто (-1 replies)

Дал ли си права за четене на ASPNET account-a върху папката?

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

projek 7 (2 replies)

Imam vupros otnosno izpra6taneto na e-mail-i za izvestqvane za nastupvaneto na nqkoe subitie. Kak trqbva da stava tova izpra6tane - 4rez SQL server-a? Ili moje bi ima na4in kato se izpra6ta da mu se zadade data koga da se polu4i?!?

Posted by Ivaylo (Sat, 19 Feb 2005 11:02:26 +0200)

Относно проект 4 (2 replies)

Искам да попитам нещо за проекта за проследяване на грешки. В условието пише, че при регистриране на нов проблем трябва да се даде информация за стъпки за повтаряне на проблема, използван браузър и т.н. която ние какво да я правим. Да я поставяме в базата или да я пращаме на отговорния за този проблем програмист като e-mail. Освен това не ми стана ясно какъв файл се прилага при регистриране на проблем и къде го прилагаме?

Posted by Михаил (Sat, 19 Feb 2005 10:59:18 +0200)

namerih ne6to za IIS (1 reply)

imah sy6tiq problem kato pri George, oprawih go s preinstalaciq na IIS i IE wsiko be6e po4ti ok.
Oswen towa 4e mi dawa6e problemi ot tipa "iis not running ASP.net 1.1"
Ta za towa pi6a.
tozi link moze da ne re6awa problema wi no go poglednete ot ob6ta kultura, ako se sblyskate s podobni problemi pone da imate edna ideq w powe4e.

[dotnetjunkies.com]

na men - mi pomogna

Posted by phrko (Sat, 19 Feb 2005 10:57:55 +0200)

Re: IIS Problem pri Firefox (-1 replies)

Iskam da pitam sy6to trabwa li da mina na NTFS ? ili prosto e po-dobre

Posted by phrko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP (-1 replies)

Вариант1 : Сложи 3те блока навигационен+съдържание+банери в 3 колони на 1 таблица, която да ти заема цялата страница (table width="100%" - винаги ще е толкова широка, колкото позволява прозореца). Двете крайни им фиксирай някакъв размер и тогава средната ще запълва винаги цялото останало свободно място

Вариант2 : страницата ти да е 3 фрейма, ама това май не винаги е удобно...

Успех :)



Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: И още проблеми с IIS и забиване на РСто (-1 replies)

Последните неща, които се случват преди момента на забиване в EventLog са :
-------------------------------------------
Аз поне не открих проблеми... Просто не знам какъв му е проблема..

A process has exited:
Process ID: 3368
Image File Name: C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322\cvtres.exe
User Name: Georgi Georgiev
Domain: PENTIUM4
Logon ID: (0x0,0x1240A)

A new process has been created:
New Process ID: 3624
Image File Name: C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322\csc.exe
Creator Process ID: 2944
User Name: ASPNET
Domain: PENTIUM4
Logon ID: (0x0,0xD60E8)

A new process has been created:
New Process ID: 3640
Image File Name: C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322\cvtres.exe
Creator Process ID: 3624
User Name: ASPNET
Domain: PENTIUM4
Logon ID: (0x0,0xD60E8)

A process has exited:
Process ID: 3640
Image File Name: C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322\cvtres.exe
User Name: ASPNET
Domain: PENTIUM4
Logon ID: (0x0,0xD60E8)

A process has exited:
Process ID: 3624
Image File Name: C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322\csc.exe
User Name: ASPNET
Domain: PENTIUM4
Logon ID: (0x0,0xD60E8)

----<студен рестарт>----

Windows is starting up.
-------------------------------------------
Аз поне не открих проблеми...



Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

И още проблеми с IIS и забиване на РСто (4 replies)

Ето подобен проблем на [www.nakov.com] при мен :
IE ми иска ауторизация при опит за достъп до localhost:
HTTP 401.2 - Unauthorized: Logon failed due to server configuration
Това веднага след нова инсталация на IIS - никакви допълнителни настройки!
Потребителя IUSR_<computername> има Read, Execute i List за wwwroot във Файловата система, и Default Web Site e с Allow Anonymous Access.
Самия файл localstart.asp след инсталацията НЕ е с Anonymous Access. Ако го разреша, ми дава :
......
Error Type:
Microsoft VBScript runtime (0x800A0046)
Permission denied: 'GetObject'
/localstart.asp, line 40

Browser Type:
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

Page:
GET /localstart.asp
......
Ако за Anonymous Access сменя потребителя да не е IUSR_<computername>, а този с който съм логнат в момента (който е и админ), то страницата localstart.asp се зарежда ако напиша localhost, но не и допълнителния прозорец с help-a... или там каквото зарежда по принцип ако всичко е ОК...

Някакви идеи?

Ако все пак оставя нещата с моя потребител, се получават други красоти :
Създавам ново ASP.NET приложение във VS, слагам му 1 Label и в Page_Load Label1.Text = "проба"; Но при опит да го пусна ми дава следното :
"Error while trying to run project : Unable to start debugging on the web server. You do not have permissions to debud the server. Please verify that you are in the 'Debugger users' group on the web server" Естествено, в 'Debugger users' групата съм.
Ако се опитам въпреки всичко да стартирам приложението (направо си пиша URLто в IE), то 10-20 сек се мъчи да зареди нещата, след което цялото РС замръзва. Но това май след като вече съм опитвал през VS. Понякога (подчертавам Понякога) ако директно напиша URLто след поредния рестарт става - приложението тръгва нормално...
А самото забиване е супер странно, защото TaskManager показва че процесорът е на 3%, HDDто също не работи... Мишката и повечето програми работят, до момента в който не направят някакво обръщение към ядрото (за файл, мрежа и т.н.)
Пробвах преинсталиране на ASP.NET с aspnet_regiis -u (при което .aspx файловете вече почнаха да работят, но като обикновени текстови файлове, разбира се) и после -i : същата работа...
Играх си с права на достъп, с EventLog - никакви следи за проблеми, само ASP стартира и спира разни програми... Просто не знам какъв му е проблема...Някакви идеи?
Ще се радвам ако някой може да даде съвет... Благодаря


П.С. Резервен вариант - може ли да обясните какви точно настройки се искат да за мога да си правя проекта на друго РС в мрежата, да дебъгвам отдалечено на неговия IIS (ако и има начин вместо IPто му да позлвам computername от мрежата), да се вързвам с неговия SQL Server (това май го оправих)... Изобщо всичко да е отдалечено, за да не си ползвам моето IIS??? Благодаря :)



Posted by George (Sat, 19 Feb 2005 10:49:37 +0200)

com.ExecuteNonQuery(); (1 reply)

Следния код е във [WebMethod]. В дебъгера виждам че всичко с параметрите е наред, но като изпълня заявката ми дава exception в win forms приложението, който съм написал по-долу.
...
DataSet aDS = new DataSet();
aDS.ReadXml(@"D:\Temp\SimpleThings\Admin\bin\Debug\ds.xml");
aParentId = 16;

...

com = new SqlCommand();
com.Connection = this.mCon;
com.CommandText = "INSERT INTO images (image, name, category_id) VALUES(@image, @name2, @category_id)";

SqlParameter pImage = new SqlParameter("@image", SqlDbType.Image);
SqlParameter pName2 = new SqlParameter("@name2", SqlDbType.VarChar);
SqlParameter pCatId = new SqlParameter("@category_id", SqlDbType.Int);

com.Parameters.Add(pImage);
com.Parameters.Add(pName2);
com.Parameters.Add(pCatId);
for(int i=0; i<aDS.Tables["images"].Rows.Count; i++)
{
com.Parameters["@image"].Value = System.Text.Encoding.ASCII.GetBytes(aDS.Tables["images"].Rows[0].ToString());
com.Parameters["@name2"].Value = aDS.Tables["images"].Rows[1].ToString();
com.Parameters["@category_id"].Value = int.Parse(aDS.Tables["images"].Rows[2].ToString());

com.ExecuteNonQuery();//ТУК ГЪРМИ
}

mCon.Close();

}


System.Web.Services.Protocols.SoapException: Server was unable to process request. --> String or binary data would be truncated.
The statement has been terminated.
at System.Web.Services.Protocols.SoapHttpClientProtocol.ReadResponse(SoapClientMessage message, WebResponse response, Stream responseStream, Boolean asyncCall)
at System.Web.Services.Protocols.SoapHttpClientProtocol.Invoke(String methodName, Object[] parameters)
at Admin.localhost.Service1.InsertCategoriesAndImagesInDB(DataSet aDS, Int32 aID) in D:\Temp\SimpleThings\Admin\Web References\localhost\Reference.cs:line 89
at Admin.Form1.btnBrowseFolder_Click(Object sender, EventArgs e) in d:\temp\simplethings\admin\adminform1.cs:line 261




Posted by Motronix (Sat, 19 Feb 2005 10:41:38 +0200)

Re: IIS Problem pri Firefox (-1 replies)

pusnat e

Posted by phrko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP (2 replies)

Въпроса ми е следния: как се препоръчва да се направи една ASP страница така че да е независима от клинтската резолюция. Да кажем когато си я правя при мен на 1024х768 си изглежда добре, но когато я пусна на 800х600 то тогава се поевява необходимост от хоризонтално скролиран, което може да се окаже малко досадно.
Какъв е метода да се укаже на някакъв контрол че ще заема останалата част от ляво на дясно - примерно така че да се разпъва толкова колкото посволява резолюцията без да остават бели попета от страни при големи резолюции и без да има необходимосът от скролиране при малки?
Идеята ми е тривиална в дясно навигационен блок / с него проблеми няма, той иска не иска винаги се вижда/ след това в средата на страницата поле в което се разполага съдържанието - картинки и текст/ и най в дясно примерно банери, картинки...
Средната част се свива според резолюцията и това колко място е останало от останалите два компонента, как трябва да се имплементира това?


Благодаря

Posted by Kalo (Sat, 19 Feb 2005 10:31:52 +0200)

Re: IIS Problem pri Firefox (-1 replies)

Пусни Allow Anonymous Access на IIS-а.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL servera mi vurvi kato na stara baba mensisa (-1 replies)

Провери дали имаш съобщения за грешки в Event Log-a.
Потърси в support.microsoft.com.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid s kartinki (-1 replies)

Mnogo blagodaria :) Opravih se s kartinkite.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

Метода е DataBind().
Използвайте MSDN преди да зададете въпрос, моля.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Upload (-1 replies)

Здравей Ели,

покажи откъс от кода, където ти възниква грешката и самата грешка.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

IIS Problem pri Firefox (5 replies)

wsi4ko si mi e ok kogato polzwam IE nikakwi problemi, no ako e na Firefox kato napi6a localhost i mi iska user i pass. Nqkoi da znae ne6to po wyprosa?

Posted by phrko (Sat, 19 Feb 2005 10:55:05 +0200)

SQL servera mi vurvi kato na stara baba mensisa (3 replies)

Imam nai veroiatno niakuv konfiguracionen problem sas SQL servera.
Raboti mi mnogo bavno a mashinata mi ne e chak tolkova stara.

Molia daite savet kakvo da napravia za da se zaburza malko.

Posted by Kaloian Krustev (Sat, 19 Feb 2005 10:00:36 +0200)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

I na men ne mi se poqvqva DataGrid-a. Stranno no i az probvah su6tiq kod i kompilatora mi kazva 4e DataGrid.Bind ima grae6ka - nqma takova svoistvo. Da ne bi nastroikite na DataGrid-a da ne sa mi pravilni?

Posted by Ani (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Upload (9 replies)

Zna4i pri upload purvo go bqh napravila taka. Vzimam adresa na snimkata i q kopiram v localna direktoriq. Sled tova q vkarvam v bazata i q triq ot tazi localna direktoriq. No posle stana qsno 4e e pravilno direktno da se vkarva v bazata bez da se izpolzva kakvato i da e failova sistema. Napravih go direktno kakto trqbva, no iznikna problem. Kogato upload-vam papka ot MyDocuments, gurmi i mi kazva 4e nqma prava za tazi papka. Nqma ni6to po-normalno vseki 4ovek da si suhranqva snimkite v MyDocuments. Samo 4e ot tam nemoga da gi uploadvam. Taka li da ostane ili po-stariq na4in.

Posted by Eli (Tue, 22 Feb 2005 00:50:18 +0200)

RedirectFromLoginPage problem (1 reply)

taka zna4i inam si glavna, login i register strani4ki. Problema mi e, 4e ot login.aspx ima buton kum register.aspx a ot tam obratno posle v login. Problema e, 4e posle kato se logna, v button-a mi ima sledni kod: FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(
TextBox_Pass.Text, false);

A tova me vru6ta obratno v register.aspx

Tova sa butonite za "Enter" i Register:
private void LinkButton_Reg_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
FormsAuthentication.SignOut();
Server.Transfer("Register.aspx");
}

private void Button_Enter_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
if(TextBox_Pass.Text.Equals("tayna")) FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(TextBox_Name.Text, false);
}

A tova e butona obratno kum login.aspx:
private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
Server.Transfer("Login.aspx");
}



Posted by Ivaylo (Sat, 19 Feb 2005 09:45:22 +0200)

za bazata danni (-1 replies)

Poneje ima ne6to problem s lekciqta za baza danni (ADO.net) i ne moje da se svali,6te moje li da spomenete ne6to za tozi download na danni ot bazata?

Posted by anonimen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 6 proekt (-1 replies)

Evala. Bravo na tebe. Nai-posle tridnevnite mi muki svurshiha. Mersi mnogo. Sega vsi4ko e OK.

Posted by ??? (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vupros za 1 proekt (3 replies)

Iskam da popitam nqkoi ne6ta za purvi proekt vupreki 4e e moje bi qsno!

Web приложението трябва да позволява на всички посетители (без автентикация):
o да навигират из категориите на потребителите;
o да разглеждат публикуваните във всяка категория снимки и да четат коментарите за всяка от тях;
o да търсят снимки по подниз, съдържащ се в заглавието им.

Predpolagam se ima predvid nelognat potrebitel (t.e vliza i ima pravo da pravi gornite ne6ta bez identifikaciq),a 4ak kato se logne mu se dava pravo da:

o да създава, изтрива и преименува категории в своето пространство от фотоалбума;
o да добавя и изтрива снимки в своите категории (допустимите формати за снимките са JPG, GIF и PNG);
o да редактира заглавията на своите снимки;
o да добавя коментари към произволна снимка (не само от своите);
o да изтрива коментари от своите снимки.

I o6te edin vupros:

• Административното Windows Forms приложение трябва да позволява:
o добавяне, редактиране и изтриване на потребители от системата;
o добавяне на цяла локална директория със снимки в дадена категория на даден потребител (добавянето да става рекурсивно и за поддиректориите, като заглавието на всяка снимка да се определя от името на съответния файл).
• Достъпът до приложението трябва да е защитен със специална административна парола.

Tuk se ima predvid,4e administrativnoto windows forms prilojenie(eventualno namira6to se na drug komp) trqbva da moje da se dostupva samo ot administratora s opredelena parola i toi da moje da dobavq,iztriva i redaktira potrebiteli ot sistemata i da dobavq direktorii v tehnite kategorii,nezavisimo ot tqh i nezavisimo,4e nqkoi sa se dobavili v sistemata pri logvaneto si administratorut moje da gi iztriva i dobavq eventualno novi kakto i da redaktira stari.

Blagodarq vi predvaritelno za otgovora!

Posted by anonimen (Sat, 19 Feb 2005 00:50:20 +0200)

Re: 6 proekt (-1 replies)

Виж дали това ще свърши работа:

Response.Clear();
Response.ClearHeaders();



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid s kartinki (-1 replies)

Правиш си template column, в която имаш <img src="динамичния адрес за извличане на картинки.aspx?id=номера на картинката от базата"> и пълниш грида с този таг.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: timer??? (-1 replies)

Здравей,
определено го направи приложението да вика услуга, която му дава настъпилите събития. Ще ти е трудно да направиш обратна връзка към уиндоус приложението, особенно ако то е зад firewall. От друга страна така разпределяш заявките към клиента. Иначе ще трябва да харчиш изходящ трафик на сървъра, което е по-скъпо обикновенно.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 6 proekt (-1 replies)

Pak su6tata rabota. Probvah go 100 pati dori i na drug komp no ni6to novo. Kakvo da pravq????

Posted by ??? (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

timer??? (2 replies)

Въпроса ми е за 7 проект. Как да направя така, че приложението да проверява през 5 мин. дали има събития и да ги праща на мейл. Изобщо как е по-добре да се направи това нещо. И за уиндоус формс приложението: то хубаво си стои tray bara, но как да уведомява за настъпило събтитие, т.е. то ли да пита през даден интервал от време(да вика някоя уеб услуга) или по-добре asp-то да гледа в базата да кажем(предполагаме, че там стоят ip адресите на клиентите, които имат пуснато win forms приложението в момента) и им праща нещо по сокет връзка или...

Posted by Ivan (Sat, 19 Feb 2005 00:44:43 +0200)

DataGrid s kartinki (6 replies)

Zdraveite,

Iskam da popitam dali znaete kak moga da napulnia DataGrid v ASP.NET s karktinki. V Windows Forms znam kak stava - s naslediavane na DataGridTextColumn i prenapisvane na Paint-a. I v ASP.NET li e neshto podobno ili ima i po-lesen nachin za pulnene s kartinki primerno ot DataSet?

Posted by Monika (Sat, 19 Feb 2005 00:39:45 +0200)

Re: donet TIME question (-1 replies)

private void Command1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
string c=Calendar1.SelectedDate.ToString()+"00:23:55";<-------------------------eto tuk e problemyt,ako napi6a 4as mezdu 13 i 23 garmi

DateTimeFormatInfo dtInfo = new DateTimeFormatInfo();
dtInfo.LongTimePattern= c;
//dtInfo.LongTimePattern=@Session["date"].ToString();
DateTime birthDay = Convert.ToDateTime(c, dtInfo);
string message=TextBox1.Text.ToString();
String strConnectionStringNM =
"Database=vu;Data Source=localhost;User Id=;Password=";
MySqlConnection myConnectionNM =
new MySqlConnection(strConnectionStringNM);
MySqlCommand myCommandNM =
new MySqlCommand("INSERT INTO sched (date,text,user_id,type) VALUES ( '"+ birthDay.ToString("yyyy-MM-dd HH:mm:ss") +"','" + message + "','" + user_id + "','" + tip + "');" , myConnectionNM);

myConnectionNM.Open();
MySqlDataReader drNM = myCommandNM.ExecuteReader();
myConnectionNM.Close();


a Calendar si e savsem standartnet Toolbox za Mobile Web Form-ot tuk vzemam datata,koiato mi e neobhodima.Pproblemyt mi ne ev datata a v 4asa i po to4no v 4asovete medu 13 i 23
A eto towa mi pokazva:

String was not recognized as a valid DateTime.
Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Exception Details: System.FormatException: String was not recognized as a valid DateTime.

Source Error:


Line 68: dtInfo.LongTimePattern= c;
Line 69: //dtInfo.LongTimePattern=@Session["date"].ToString();
Line 70: DateTime birthDay = Convert.ToDateTime(c, dtInfo);
Line 71: string message=TextBox1.Text.ToString();
Line 72:


Source File: c:\inetpub\wwwroot\mobilewebapplication7\calendar_novosaobstenie.aspx.cs Line: 70

Stack Trace:


[FormatException: String was not recognized as a valid DateTime.]
System.DateTimeParse.AdjustHour(Int32 hour, Int32 timeMark) +95
System.DateTimeParse.GetTimeOfNNN(DateTimeFormatInfo dtfi, DateTimeResult result, DateTimeRawInfo raw) +50
System.DateTimeParse.ProcessTerminaltState(Int32 dps, DateTimeResult result, DateTimeRawInfo raw, DateTimeFormatInfo dtfi) +217
System.DateTimeParse.Parse(String s, DateTimeFormatInfo dtfi, DateTimeStyles styles) +488
System.DateTime.Parse(String s, IFormatProvider provider, DateTimeStyles styles) +30
System.DateTime.Parse(String s, IFormatProvider provider) +11
System.Convert.ToDateTime(String value, IFormatProvider provider) +61
MobileWebApplication7.NovoSabstenie.Command1_Click(Object sender, EventArgs e) in c:\inetpub\wwwroot\mobilewebapplication7\calendar_novosaobstenie.aspx.cs:70
System.Web.UI.MobileControls.Command.OnClick(EventArgs e) +80
System.Web.UI.MobileControls.Command.System.Web.UI.IPostBackEventHandler.RaisePostBackEvent(String argument) +82
System.Web.UI.Page.RaisePostBackEvent(IPostBackEventHandler sourceControl, String eventArgument) +18
System.Web.UI.MobileControls.MobilePage.RaisePostBackEvent(IPostBackEventHandler sourceControl, String eventArgument) +78
System.Web.UI.Page.RaisePostBackEvent(NameValueCollection postData) +33
System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain() +1277

Posted by general_custer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: donet TIME question (-1 replies)

Post-ni po-malko kod i kaji na koj red i kak gurmi - exceprtion li hvurlq, ne se kompilira li ili kakvo. I kakvo e tova Calendar1 ? Nqkakuv tvoj klas li?

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Пратих го, всъщност само Application log-a. Дали пък не трябваше целия?

Posted by Vasko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Провери ли за въпросния чекбокс.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Понеже не ми се вярва много, така са ме научили :), можеш ли да запишеш лога като .csv файл и да ми го пратиш.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Абсолютно нища в Event Log-а, а уж следи всичко. Няколко пъти опитах, ама нищо не засича. Като вляза в конзолата на IIS и от там опитам да browse-на Default Web Site или IISHelp пак тая грешка.

Posted by Vasko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Има различни инструменти за следене на привилегиите - file monitor, registry monitor, windows audit log и не на последно място System Event log-a , който за пореден път споменавам. При грешка от този тип "HTTP/1.1 500 Server Error" съм 90% сигурен, че има нещо в лога.
И в момента като пиша се сещам, че ако не сте махнали в IE Options\Advanced\Show friendly HTTP error messages, значи сте далеч от преинсталиране на Windows.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Mi az baia se rovih i drugo ne otkrih. mislia 4e ne6to e omazalo prosto privilegiite i ot tuk idva vsi4kata mizeria!

Posted by general_custer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Като се замисля от около 4 години не ми се е налагало да преинсталирам Windows за нещо такова. Решения от този тип по-подхождат на администратори, а не на програмисти.
Има ли нещо все пак в Event log-a.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

donet TIME question (3 replies)

Vizte tozi source i mi kazete az li gre6a nikade ili tova e palno bezumie:

Tova raboti:

string c=Calendar1.SelectedDate.ToString()+"12:23:55";

DateTimeFormatInfo dtInfo = new DateTimeFormatInfo();
dtInfo.LongTimePattern= c;
//dtInfo.LongTimePattern=@Session["date"].ToString();
DateTime birthDay = Convert.ToDateTime(c, dtInfo);
string message=TextBox1.Text.ToString();

//tipa na sab6tenieto
int tip=0;
string typ=(SelectionList1.Selection.Value).ToString();
if(typ=="служебно")
{
tip=1;
}
else
{
tip=2;
}

//user _id

string ime=Session["user_name"].ToString();
string request=String.Concat( "select id from users where users.username ='",ime,"' ");
String strConnectionString =
"Database=vu;Data Source=127.0.0.1;User Id=;Password=";
MySqlConnection myConnection =
new MySqlConnection(strConnectionString);
MySqlCommand myCommand =
new MySqlCommand(request, myConnection);
myConnection.Open();
MySqlDataAdapter da = new MySqlDataAdapter(request, myConnection);
MySqlDataReader dr = myCommand.ExecuteReader();

List1.DataSource = dr;
List1.DataTextField="id";
List1.DataBind();
myConnection.Close();
string user_id=List1.Items[0].ToString();

//wywevdane na dannite
String strConnectionStringNM =
"Database=vu;Data Source=localhost;User Id=;Password=";
MySqlConnection myConnectionNM =
new MySqlConnection(strConnectionStringNM);
MySqlCommand myCommandNM =
new MySqlCommand("INSERT INTO sched (date,text,user_id,type) VALUES ( '"+ birthDay.ToString("yyyy-MM-dd HH:mm:ss") +"','" + message + "','" + user_id + "','" + tip + "');" , myConnectionNM);

myConnectionNM.Open();
MySqlDataReader drNM = myCommandNM.ExecuteReader();
myConnectionNM.Close();

RedirectToMobilePage("MobileWebForm5.2.aspx");






a tova mi dava gre6ka:

string c=Calendar1.SelectedDate.ToString()+"13:23:55";

DateTimeFormatInfo dtInfo = new DateTimeFormatInfo();
dtInfo.LongTimePattern= c;
//dtInfo.LongTimePattern=@Session["date"].ToString();
DateTime birthDay = Convert.ToDateTime(c, dtInfo);
string message=TextBox1.Text.ToString();

//tipa na sab6tenieto
int tip=0;
string typ=(SelectionList1.Selection.Value).ToString();
if(typ=="служебно")
{
tip=1;
}
else
{
tip=2;
}

//user _id

string ime=Session["user_name"].ToString();
string request=String.Concat( "select id from users where users.username ='",ime,"' ");
String strConnectionString =
"Database=vu;Data Source=127.0.0.1;User Id=;Password=";
MySqlConnection myConnection =
new MySqlConnection(strConnectionString);
MySqlCommand myCommand =
new MySqlCommand(request, myConnection);
myConnection.Open();
MySqlDataAdapter da = new MySqlDataAdapter(request, myConnection);
MySqlDataReader dr = myCommand.ExecuteReader();

List1.DataSource = dr;
List1.DataTextField="id";
List1.DataBind();
myConnection.Close();
string user_id=List1.Items[0].ToString();

//wywevdane na dannite
String strConnectionStringNM =
"Database=vu;Data Source=localhost;User Id=;Password=";
MySqlConnection myConnectionNM =
new MySqlConnection(strConnectionStringNM);
MySqlCommand myCommandNM =
new MySqlCommand("INSERT INTO sched (date,text,user_id,type) VALUES ( '"+ birthDay.ToString("yyyy-MM-dd HH:mm:ss") +"','" + message + "','" + user_id + "','" + tip + "');" , myConnectionNM);

myConnectionNM.Open();
MySqlDataReader drNM = myCommandNM.ExecuteReader();
myConnectionNM.Close();

RedirectToMobilePage("MobileWebForm5.2.aspx");


Kazano s dve dumu kade e problema Kogato zadam slednata stoinost:
string c=Calendar1.SelectedDate.ToString()+"11:23:55";
vsi4ko e 6, no kato napi6a:
string c=Calendar1.SelectedDate.ToString()+"13:23:55";
garmi!!!
E az ne moga da zapi6a v MySQL 4as mezdu 13 i 23, toest hva6ta mi samo 4asovete ot 00 do 12-kazete mi kak da go poravia taia izmi6liotina!

Posted by general_custer (Sat, 19 Feb 2005 00:16:06 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Viz Vasko az go imah toia problem i mi pobeliaha kosite da se rovia po net-a ,ama uvi....ako iska6 probvai da si smeni6 failovata sistema na NTFS ,ako ne si slu4aino, ako oba4e i tva ne pomogne 6te te posavetvam da ne si gubi6 vremeto kato men da tarsi6 re6enie, a prosto preinstalirai Windows-a-DRUGO RE6ENIE NIAMA!!!!!Zelaia ti kasmet ,za6toto i men tova ,nogo me ma4i!

Posted by general_custer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Chat (-1 replies)

Zdravei,

Az sushto se zanimavam s tozi proekt. Dokolkoto razbiram, chatut e v dva varianta - realizacia s windows forms i realizacia v site-a. Ne si go predstaviam kak shte stane da otvorish windows forms prez site-a, no moje i da e vuzmojno... eto neshto poveche po temata vuv foryma:

[www.nakov.com]

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS Problem (-1 replies)

Виж какво пише в System Event Log-a за IIS.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

IIS Problem (9 replies)

Имам сериозен проблем с IIS при отваряне или създаване на Web приложение с VS. Излиза съобщение за грешка:
"HTTP/1.1 500 Server Error"
Потърсих информация в Интернет и разбрах, че било предизвикано от базата с метаданните (конфигурационните данни) и причината била
невъзможност да се достигне до някаква част от данни, примерно несъществуващ път до виртуална директория.
Е, всичко хубаво, ама единственото решение дето изобщо някой беше намерил е преинсталация на операционната система и VS!
Ако някой излезе с по-добро решение, ще сам му много благодарен!

Благодаря.

Posted by Vasko (Mon, 07 Feb 2005 23:23:52 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

Това е ясно. Нека все пак да отговори някой от преподавателите, т.к. аз вече така съм го реализирал, а пък не знам колко време ще ми отнеме да разучавам SQL Server-а(нямам никакъв опит с него).

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Chat (2 replies)

Sled kato si napravih chata sega ostava da go sloja v ASP - stranicata, no neznam kak. Bihte li mi kazali akk stava tova? Nqmam ideq.

Posted by ??? (Fri, 18 Feb 2005 23:28:24 +0200)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

Za6to pri men nqma takova ne6to kato DataGrid1.Bind. Na men problema mi e to4no tozi - nevijdam datagrid-a no nqma i gra6ka. Imam si runat="server" i vsi4ko kakto v WindowsForms i nevurvi. Nemoga da rzbera kakvo stava????

Posted by ??? (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 6 proekt (-1 replies)

Провери дали правилно си задал content-type = "image/gif".
Затвори всички прозорци на IE, отвори отново страницата и дай Ctrl+F5.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (-1 replies)

Не,
така се прави почти във всяка реална система.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 6 proekt (-1 replies)

Na men tozi kod mi vru6ta kartinkata samo 4e kato baitove i ne mi q vizualizira. Kude gresha? Na stranicata
<img src="GetImage.aspx?id=4"> vijdam samo simvoli ot vida

we?-&#11211;?? k??o?|\#???Q'p&#1344;>?5?xGR &#281;I&#56294;&#56954;&#1871;&#24822;3&#51295;????&#55307;&#57114;$??E&#39747;&#3921;?]U?&#1306;h&#55450;&#57139;?&#482;&#1341;n?&#56131;&#56755;&#51423;??&#263;&#1567;?P???-&#56061;&#57323;&#2040;?&#1402;&#1935;&#1465;?V???;V???F}??&#55374;&#57076;?????c??"?&#1535;&#55478;&#56895;??&#9137;???]??&#277;1?&#63472;?&#159;?&#2261;U?(???&#287;?&#36695;??&#6264;????]??S?.1&#55984;&#56828;)???&#2041; ?&#25917;n?&#56061;&#56847;????/??&#1750;&#1410;???G&#1512;2?c>&#384;&#55516;&#56675;&#1020;'&#1952;??|C&#55599;&#56783;?@&#59455;·&#963;&#61475;Y8?{?&#328;<#v?&#302;R1&#919;?&#1167;?P?x?&#11193;&#55708;&#56839;?&#129;&#55582;&#56828;'&#1952;?????&#749;?l&#26428;)?u?????P???!??G?~&#55519;&#57228;???&#150;&#1364;&#13389;,???')?6&#2038;??&#46399;????c??? ?5&#62109;O?|C?O&#53502;??&#1940;?&#518;??G]?&#55713;&#57296;???&#839;&#1512;0{???&#55527;&#57247;&#1703;???&#55355;&#56835;?[&#195;??&#55959;&#56700;-|G?&#37335;(2?c>&#408;&#1534;(??&#8113;????`¶?.............................................

i taka natatuk, koito sum obeden 4e sa moita kartinka. Slojil sum content-type = "image/gif" i pak nestava???

Posted by proekt 3 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Otvariane na nov prozorec (-1 replies)

Da, stranicatata ti da se otvori v nov prozorec moje da stane s JavaScript. Naprimer v html na stranicata, ot koqto iskash da otvorish prozoreca slagash nesto takova:

<script language="javascript">
function newWin()
{
open('URL_NA_STRANICATA','TITLE_NA_PROZORECA', 'status=no,toolbar=no,menubar=no,directories=no,location=no,scrollbars=no,resizable=no,titlebar=no,width=400,height=100')

}
</script>

i posle na butona, kojto iskash da otvori noviq prozorec kazwash:
<input type="button" value="ALABALA" onCLick='newWin()'>

Posted by Rusko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kartinki (-1 replies)

Mislia, che se opravih, mersi. Zatrydneniata mi biaha v edin delegate, koito ne se izpolzva mai vuobshte i v suzdavane na Image ot byte[] - za celta triabvashe da mina prez MemoryStream. Nadiavam se da sum na veren put.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Otvariane na nov prozorec (1 reply)

Zdraveite,

Kak moga da otvoria nova stranica, no bez da izpolzvam Response.Redirect(..)? Iskam stranicata da se otvori v nov prozorec. Tova s javascript li se realizira?

Posted by Monika (Mon, 07 Feb 2005 15:25:32 +0200)

Re: proekt 3 (-1 replies)

ami gre6no li 6e e ako papkite i versiite ne se triqt a syzdatelq im se markira kato 'deleted'.

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (-1 replies)

Да, трият се всички версии.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebUserControls vapros (-1 replies)

Abe to hubavo, zawlachvam control-a ot solution explrer-a vyv webform-ata, control-yt se pokaza vyv webform-ata, ama nqmam prolenliva v klasa na webform-ata, a iskam da moga da vikam metodi na control-a.
Naj-interesnoto e che v example-a ot lekciqta ima takova protected pole, a pri men nqma.

Posted by Rusko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt 3 (3 replies)

Kogato admina iztrie daden user ot sistemata, toi trqbva da iztrie negovite papki, failove i versiite im, nali? Ako e taka trqbva li da se iztriqt i versiite na negovite failove suzdadeni ot drugi potrebiteli?

Posted by proekt 3 (Mon, 07 Feb 2005 19:20:48 +0200)

Re: WebUserControls vapros (-1 replies)

Вероятноста да се появи в този таб е доста ниска ако сам не си я сложиш вътре, за което не съм сигурен дали може да се направи, но предполагам че е възможно. Лесен начин да я сложиш върху страницата си е да хванеш WebUserControl1.ascx /ако така се казва/ от Salution Explorer и да я dag&dop-неш върху страницата. Разбира се може и да напишеш примерно:

<uc1:WebUserControl1 id="WebUserControl11" runat="server"></uc1:WebUserControl1>

между <form> ..... </form> таговете на HTML view-to на aspx-a или на друг ascx.

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Би могло да се направи такава лекция, но от друга страна докато сам не се сблъскаш с тези проблеми няма да се научиш как да се оправяш с тях.
Администрирането и внедряването на проекти в реална система трябва да се знае от всеки програмист, който има амбиция да стане ръководител на екип или проект, затова не го пренебрегвайте.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Това вече оправи проблема. Много благодаря!
Явно задавам тъпи въпроси, но нямам опит с администрирането, както предполагам и доста други хора. Предлагам на преподавателите да напрявят, ако не тая година, то следващият път като се води курса, една лекция и за тези проблеми - хем те ще си спестят доста време да обясняват тъпотии, хем и студентите няма да се чудят какво става.

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

WebUserControls vapros (3 replies)

1. Syzdavam si potrebitelska webcontrola
2. Tq ne mi se poqwqwa v Tag-a Users Controls na Toolbox-a
Kak da q Add-na kym formata si?

Posted by Rusko (Fri, 18 Feb 2005 23:11:48 +0200)

Project5 (1 reply)

Имам въпрос.
В един преден topic беше казано
"При изтриване на категории CD-тата остават. След изтриване на категория е позволено едно CD да остане евентуално без нито една категория."

А тогава това CD как може да бъде разглеждано , щом го няма в никоя категория.

Posted by krasimit (Fri, 18 Feb 2005 23:00:12 +0200)

Proekt7 (1 reply)

kak da se realizira sledeneto za subitiq, za koito trqbva da se uvedomqva chrez e-mail, dali da e otdelno prilozhenie ili da e chast ot web uslugata?

Posted by Angie (Fri, 18 Feb 2005 22:38:34 +0200)

Re: Kartinki (-1 replies)

Здравей,

използвай метода GetThumbnailImage на класа Image.
Ще се натъкнеш на два проблема, с които се надявам да се справиш.

Успех

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Отиди в козолата за администриране на IIS и избери Allow Anonymous Access на виртуалната ти директория.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

За всички, които искат да тестват прилагам "съкратена" версия на кода: (-1 replies)

using System;
using System.Windows.Forms;
using System.Drawing;

class FuzzyMorphFiltersForm : Form
{
// file name of the original bitmap:
private string originalFileName = null;

// file name of the filtered bitmap:
private string filteredFileName = null;

// this field is in use in OnOpenImage ():
private int filterIndex = -1;

// original bitmap:
private Bitmap originalBitmap = null;
// filtered bimap:
private Bitmap filteredBitmap = null;

public FuzzyMorphFiltersForm ()
{
// sets the form title:
this.Text = "Fuzzy Morphological Filters";

// sets the size of the form:
this.ClientSize = new Size (640, 480);

// create a menu:
MainMenu menu = new MainMenu();
// Options popup menu:
MenuItem itemOptions = menu.MenuItems.Add ("&Options");
itemOptions.Popup += new EventHandler (OnPopupOptionsMenu);
itemOptions.MenuItems.Add (new MenuItem ("&Open",
new EventHandler (OnOpenImage),
Shortcut.CtrlO));
itemOptions.MenuItems.Add (new MenuItem ("&Save as",
new EventHandler (OnSaveImage),
Shortcut.CtrlS));
itemOptions.MenuItems.Add ("-");
itemOptions.MenuItems.Add (new MenuItem ("E&xit",
new EventHandler (OnExit),
Shortcut.CtrlX));

// attach the menu to the form:
this.Menu = menu;
}

// handler for the Options popup menu:
protected void OnPopupOptionsMenu (object sender, EventArgs e)
{
}

// handler for the Open command:
protected void OnOpenImage (object sender, EventArgs e)
{
using (OpenFileDialog ofd = new OpenFileDialog ())
{
ofd.Filter = "Image Files (JPEG, GIF, BMP, etc.)|" +
"*.jpg;*.jpeg;*.gif;*.bmp;*.tif;*.tiff;*.png|" +
"JPEG files (*.jpg;*.jpeg)|*.jpg;*.jpeg| " +
"GIF files (*.gif)|*.gif| " +
"BMP files (*.bmp)|*.bmp| " +
"TIFF files (*.tif;*.tiff)|*.tif;*.tiff| " +
"PNG files (*.png)|*.png| " +
"All files (*.*)|*.*";

if (filterIndex != -1)
ofd.FilterIndex = filterIndex;

if (ofd.ShowDialog () == DialogResult.OK)
{
originalFileName = ofd.FileName;
if (originalFileName.Length != 0)
{
this.filterIndex = ofd.FilterIndex;
try
{
Bitmap bmap = new Bitmap (originalFileName);

// !!!important!!!
if (this.originalBitmap != null)
this.originalBitmap.Dispose ();
if (this.filteredBitmap != null)
this.filteredBitmap.Dispose ();

this.originalBitmap = bmap;
this.filteredBitmap = new Bitmap (bmap);

// constructing the form's title:
string[] parts1 = originalFileName.Split ('\\');
this.Text = "Fuzzy Morphological Filters - " +
parts1[parts1.Length - 1];

// constructing the filtered image new file name:
string[] parts2 = originalFileName.Split ('.');
filteredFileName = parts2[0] +
"_filtered." + parts2[parts2.Length - 1];

// setting scrolls propeties:
this.AutoScroll = true;
this.AutoScrollMinSize = this.originalBitmap.Size;
this.AutoScrollPosition = new Point (0, 0);

// repainting the form:
this.Invalidate ();
}
catch (ArgumentException)
{
MessageBox.Show (String.Format
("{0} is not a valid image file", originalFileName),
"Error",
MessageBoxButtons.OK,
MessageBoxIcon.Error);
}
}
}
}
}

// handler for the Save As command:
protected void OnSaveImage (object sender, EventArgs e)
{
using (SaveFileDialog sfd = new SaveFileDialog ())
{
sfd.Filter = "Image Files (JPEG, GIF, BMP, etc.)|" +
"*.jpg;*.jpeg;*.gif;*.bmp;*.tif;*.tiff;*.png|" +
"JPEG files (*.jpg;*.jpeg)|*.jpg;*.jpeg| " +
"GIF files (*.gif)|*.gif| " +
"BMP files (*.bmp)|*.bmp| " +
"TIFF files (*.tif;*.tiff)|*.tif;*.tiff| " +
"PNG files (*.png)|*.png| " +
"All files (*.*)|*.*";

if (filterIndex != -1)
sfd.FilterIndex = filterIndex;

sfd.FileName = filteredFileName;

if (sfd.ShowDialog () == DialogResult.OK)
{
filteredFileName = sfd.FileName;
if (filteredFileName.Length != 0)
{
try
{
String strFiltered = filteredFileName.ToUpper ();
String strOriginal = originalFileName.ToUpper ();
if (strFiltered == strOriginal)
{
originalBitmap.Dispose ();
// exception if (filteredFileName == originalFileName):
filteredBitmap.Save (filteredFileName);
originalBitmap = new Bitmap (filteredBitmap);
}
else
{
filteredBitmap.Save (filteredFileName);
}
}
catch (ArgumentException)
{
MessageBox.Show (String.Format
("{0} is not a valid image file", filteredFileName),
"Error",
MessageBoxButtons.OK,
MessageBoxIcon.Error);
}
}
}
}
}

// handler for the Exit command:
protected void OnExit (object sender, EventArgs e)
{
this.Close ();
}

// OnPaint handler:
protected override void OnPaint (PaintEventArgs e)
{
if (this.originalBitmap != null)
{
Graphics g = e.Graphics;


// draw the original image:
g.DrawImage (this.originalBitmap,
this.AutoScrollPosition.X,
this.AutoScrollPosition.Y,
this.originalBitmap.Width,
this.originalBitmap.Height);
}
}

static void Main ()
{
Application.Run (new FuzzyMorphFiltersForm ());
}
}



Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Най-после открих грешката!!! (-1 replies)

Благодаря на всички за проявения интерес и за отделеното време!

Ами и с copy constructor-a (всъщност това беше първото нещо, което опитах - подхода с Clone не е в никакъв случай по-лесен, още повече, че е и неправилен за този случай) проблема си остава (т.е. се хвърля exception) - при следния сценарий:
1. Отварям едно изображение - TestSample.jpg
2. Запазвам го под - TestSample_1.jpg
3. Сега отварям - TestSample_1.jpg
4. Запазвам го под същото име - TestSample_1.jpg
Windows ме пита дали искам да презапиша съществуващия файл.
Отговарям с да и се хвърля изключение.

Оказва се, че проблема се крие на съвсем друго място, на място за което никой нямаше да се сети от сведения до минимум код на Наков (извинявай, че сервирах такава голяма порция код, но аз лично не бях сигурен къде е проблема и съответно не можех да формулирам въпроса си - както се оказа, не използвам Clone съвсем на място, защото той копира и файловите дескриптори, но при мен преди това и с copy constructor-a, даваше грешка, та се заблудих, че Clone ще оправи нещата и вместо да отстраня грешката, изведнъж те станаха две), и нещата всъщност още от самото начало (още преди да пусна поста си във форума) са опирали не до обработката на битмапи, а до грешна обработка на низове.
Излиза че на стъпка 3 се запазва под
TestSample_1.JPG
а не като
TestSample_1.jpg
Което е странно, защото низът, който се връща от Save As диалога на стъпка 4 е:
TestSample_1.jpg

Излиза, че нещата са протичали в следната последователност:
1. Отварям едно изображение - TestSample.jpg (оказа се, че отварям TestSample.JPG)
2. Запазвам го под - TestSample_1.jpg (оказа се, че запазвам TestSample_1.JPG)
3. Сега отварям - TestSample_1.jpg (оказа се, че отварям TestSample_1.JPG)
4. Запазвам го под същото име - TestSample_1.jpg (но това не е същото име и проверката:

if (filteredFileName == originalFileName)

не сработва - това успях да го открия, като сложих breakpoint на съответното място)
Windows ме пита дали искам да презапиша съществуващия файл.
Отговарям с да и се хвърля изключение.

Ето как оправих проблема. Просто в handler-a OnSaveImage добавих:

String strFiltered = filteredFileName.ToUpper (); //+
String strOriginal = originalFileName.ToUpper ();//+

if (strFiltered == strOriginal) //+
{
originalBitmap.Dispose ();
filteredBitmap.Save (filteredFileName);
originalBitmap = new Bitmap (filteredBitmap);
}

Поздрави,
CASIUS

Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

При всички положения ще е много по-бавно (иначе ще работи, да). Защото ако всеки път точиш по мрежата съдържанието на дадена папка, само ще генерираш ненужен трафик. Освен всяка заявка (за всяка подпапка) SQL сървъра ще трябва да я parse-ва, което също ще бави нещата. Да не говорим, че трябва да се помисли и за транзакцията: ако по средата на поредицата рекурсивни викания нещо стане с връзката, ще трябва да се възстановят изтрите редове. Сигурно има и други проблеми, за които познанията ми не достигат та да мога да ги предвидя. Така или иначе за решението примерно с временна таблица няма да има повече писане отколкото при рекурсивен service

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

e ne sym chak takyv lamer, znam za kvo sluji firewall-a!!!!

Posted by cathy (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

A gre6no li e, ako cqlata zada4e se realizira s rekursiwen metod w Web Service-a?

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

I az za towa se setih pyrwo, no tozi akaunt si ima prawa - logwam se kato Administrator

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

mersi mnogo. naistina qko reshenie :).

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Най-вероятно акаунта, с който стартираш Windows Forms приложението няма права за SQL-a. Обикновено този акаунт е на текущо логнатия в системата user.

Posted by BigBrooder (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

No Subject (2 replies)





Post Edited (02-05-05 01:30)

Posted by Sylvester (Fri, 18 Feb 2005 22:18:01 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

И аз имах същия проблем и опитах всичките тия неща и никое от тях не беше като хората. Ето моя стар post в този форум заедно с решението на проблема ти:

[www.nakov.com]

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

probvah i rekursiq s proceduri i funkcii no neshto se omaza. no pyk stana s rekursiven AFTER trigger kato se mahne foreign key constraint-a. taka moze da se iztrie zapisa i sled tova vlozenite mu s deleted. ama tova za 32 max niva shte e problem. blagodarq vse pak.
a ako napravq rekursiqta v samata programa i si vikam zaqvki kym sql servera tolkova li shte e losho :P?

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

Sorry, tova za ciklite i az ne go znaeh. Izglezdashe mi logichno da moze da se praviat ciklichni iztrivania. Eto za tova vinagi triabva da se chete dokumentaciata i to vnimatelno.
Togava moze da probvash da si napishesh procedura na survara, koiato da implementira slednia algoritum:
1) Izvlicha vsichki zapisi, koito imat stoinost ParentDirectoryID = ADirectoryID (ADirectoryID e parametur, koito SP poluchava)
2) Izvikvash rekursivno tekushtata procedura za vseki nameren zapis v gornata stupka
3) Iztrivash zapisa s ADirectoryID

Imai predvid che vlaganeto na SP e do 32. Pogledni "Nesting Stored Procedures" v MS SQL Server books on-line.

Stephan



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

tova ne go znaeh, mersi. ama pak ne shte zashtoto cascading-a vyrvi samo ako nqma cikli mezdu tablicite a az pravq reference kym kolona na syshtata tablica.

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Kartinki (3 replies)

Zdraveite,

Yspiah da si vzema kartinka ot bazata kakto ste pokazali, primerno:

<img src="GetImage.aspx?id=4">

No ne mi e iasno kak moga obrabotia kartinkata... Primerno, iskam da imam fiksirana visochina i nezavisimo ot tova kakuv e Size-a na uploadvanata kartinka, vinagi da vizyaliziram s edna i sushta visochina. Kak moje da stane tova?

I koga triabva da stava obrabotkata na kartinkata? Kogato user-a uploadva - obrabotka, sled koeto se prashta v bazata ili kakvoto user-a uploadva da si e realno v bazata, a pri izteglianeto da se obrabotva?

Posted by Monika (Fri, 18 Feb 2005 22:13:51 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

V SQL Server 2000 e vuvedeno kaskadno iztrivane na zapisi. Probvai s nego - bi triabvalo da ti svurshi rabota. Za poveche info viz: "Cascading Referential Integrity Constraints" v MS SQL Server books on-line

Stephan



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

V SQL Server 2000 e vuvedeno kaskadno iztrivane na zapisi. Probvai s nego - bi triabvalo da ti svurshi rabota. Za poveche info viz: "Cascading Referential Integrity Constraints" v MS SQL Server books on-line

Stephan

Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sql vypros (11 replies)

imam edna sql dilema. imam tablica s direktorii koito se vklu4vat edna v druga (proekt 3) i sym napravil kolona ParentDirectoryID koqto reference-va DirectoryID (koito e primary key). iskam kato se trie dadena direktoria da se iztriqt rekursivno vsi4ki koito sa v neq. v books online 4etoh 4e rekursiq v sql stava samo za triggeri.
trigera za DELETE trqbva da e INSTEAD OF a ne AFTER za6oto DirectoryID e primary key i ne moze da go iztrie ako ima ne6o reference-nato kym nego (ParentDirectoryID). oba4e pyk ako triggera e INSTEAD OF togava ne moze da se polzva deleted 6oto o6e ni6o ne e trito ot tablicata i taka nqma na4in da se dostypqt parametrite na DELETE-a (pone az ne otkrih).
v zadynena ulica sym. drugiq variant e da napravq rekursiqta v programata ama pyk togava 6e se pravqt mnogo zaqvki kym sql servera i tva 6e bavi. ne znam kakvo da napravq.

Posted by novice (Fri, 18 Feb 2005 23:54:21 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Dotuk dobre - nakarah go da raboti s NETWORK SERVICE :)
No w Win Forms prilojenieto prodyljawa da mi dawa 401: Unauthorized. Towa za6to se polu4awa?

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Gifs (2 replies)

Zdraveite,

Niakoi znae li kak ot niakolko kartinki s format gif moga da polycha edna ciala? Neshto kato da imam puzzle i da triabva da generiram cialata kartinka.

Posted by Monika (Sat, 19 Feb 2005 13:27:41 +0200)

SQL Server security and log file (1 reply)

Въпросът ми е следния:
Имам база от данни на SQL Sever. Искам да следя и пазя действията на user-ите, т.е. кой и кога какви заявки изпълнява (select заявките), кога и какво променя (update, delete, insert). Доколкото знам нещо се пази в log файла, но не знам как да го достъпвам и дали е достатъчно (четох че се използва главно за възстановяване на базата). Какви възможности имам за тази задача? Сам ли трябва да си създам таблица, която ми пази тези неща, и съответно да я запълвам или има нещо готово?
Мерси.

Posted by edi (Fri, 18 Feb 2005 16:52:54 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Трябва между другото и с имперсонате да стане - само че освен <identity impersonate="true"> трябва да сложиш и юзер и парола

<identity impersonate="true" userName="zle" password="zle">,

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Здравей,
проблема не е в impersonate=true. И account-а под Windows 2003 NETWORK SERVICE. Ако не можеш да го подкараш така използвай SQL Authentication все пак за да можеш да работиш. Иначе ако потърсиш в google сигурно ще намериш достатъчно информация.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Gre6ka (1 reply)

V prezentaciqta na temata: 17. Достъп до Интернет
ima gre6ka na 24-ti slaid. Tam e napisano:
TcpClient con = new TcpClient(“localhost”, 80);
NetworkStream ns = new NetworkStream(con);
a NetworkStream nqma takav konstruktor, trqbva da e:
NetworkStream ns = con.GetStream();

Posted by ligAZ (Fri, 18 Feb 2005 15:38:32 +0200)

proekt 2 (1 reply)

Obqsnete mi kak trqbva to4no da stava vruzkata mejdu Windows Forms i ASP stranicata. V stranicata trqbva da ima ne6to kato buton s koito da startiram formata (chata) li ili ne? Ako e taka kak da si pazq teku6tiq user kato nqmam Session obekt. Da ne bi da trqbva da vgrajdam formata v samata asp-stranica za6toto iz foruma 4etoh 4e trqbva da se refresh-va prez 3 sekundi freima s chata. Ako e taka adjeba kak stava tova vgrajdane. Ako moje da mi obqsmite mnogo ste se radvam.

Posted by proekt 2 (Fri, 18 Feb 2005 15:37:48 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

Molq nqkoi da obqsni po-podrobno kak se connect-wa Web Service kym SQL Server pod Win Server 2003, 4e zagubih cql den.
W MSDN pi6e da se sloji:
<system.web>
<identity impersonate="true"/>
........
</system.web>
No togawa pyk zapo4na da mi dawa exception w Win Forms prilojenieto koeto dastypwa service-a :
System.Net.WebException: The request failed with HTTP status 401: Unauthorized.
at System.Web.Services.Protocols.SoapHttpClientProtocol.ReadResponse(SoapClientMessage message, WebResponse response, Stream responseStream, Boolean asyncCall)
at System.Web.Services.Protocols.SoapHttpClientProtocol.Invoke(String methodName, Object[] parameters)
at Admin.localhost.Service1.GetData() in D:\Temp\SimpleThings\Admin\Web References\localhost\Reference.cs:line 37
at Admin.Form1.button1_Click(Object sender, EventArgs e) in d:\temp\simplethings\admin\form1.cs:line 163
at System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
at System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
.........................

Posted by Motronix (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Pencho (1 reply)

zdraveite,
imam edin klas i vytre metod koito iskam da pusna s nova nishka.

startiraneto go pravq taka, kato LoadInfo e deklariran ve4e:

Thread t1=new Thread(new ThreadStart(LoadInfo));
t1.Start();

pri kompilaciq ne dava gre6ka, no kato zaredi mi dava slednata gre6ka:

"The action being performed on this control is being called from the wrong thread."



kak da go izvikam toq metod?

Posted by Nishki (Fri, 18 Feb 2005 15:34:20 +0200)

Re: Sql - Win 2003 (-1 replies)

usera e IIS_WPG

Posted by radoslav (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Sql - Win 2003 (10 replies)

Problemut e che ne moga da se logne web service-a kum sql survura. Na xp akounta e aspnet no na 2003 mai e druh

Posted by Ico (Sun, 06 Feb 2005 16:20:45 +0200)

Re: Mono (-1 replies)


Аз съм автор на лекцията и мога да дам допълнителна информация за Mono.

Това е сайта за Mono, който пиша, когато имам време:

[explore.openfmi.net]

Posted by Anton Andreev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по Проект 3 (-1 replies)

Добре, благодаря за поясненията.
Аз очаквам това, което разбирам под условието на проекта и за това отворих тези тема - за да си изясня условието...

Сега единственото което ми остана да си изясня е трябва ли да проверявам дали някой потребител се опитва да направи повече от 65535 файла в 1 директория примерно или ограничението е сложено, както казахте вие - да се гарантира, че няма да ми се препълни стека при рекурсия и аз да разчитам на това само.

Още веднъж благодаря за поясненията. На мене въпросът също ми се виждаше абсурден, но съм длъжен да попитам все пак, защото това разбирах от условието на проекта, а аз нямам намерение да мина само с някакво подобие на проекта, който вие изисквате от мен ;)

Поздрави, Георги



Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Ама ти по-добре си го пусни firewall-a, щото иначе ... зле. Може да си разрешиш само web server да ти работи на машината!

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem (2 replies)

Problema mi e che nikoi ne chete veche java foruma. Veche pochvam da si mislia che iskate da pomagate na Microsoft da si nalagat tiraniata nad celia software. Aide molia vi se oprovergaite me :-)

Posted by SUN (Sun, 20 Feb 2005 23:39:19 +0200)

Re: datagrid problem (-1 replies)

Здравей,

бих те посъветвал да промениш AutoGeneratedColumns на false и да добавиш TemplateColumn за колоните, които искаш да използваш.
Също така при работа с гридове във уеб приложения, можеш да използваш SqlDataReader за източник на данни. По този начин ще намалее количеството на използваната памет, тъй като не се кешират всички записи, а само текущия. При добавяне на колони с бутони, LinkButton-и и т.н. е добре да се ползва CommandName и CommandArgument property-та, тъй като можеш да постигнеш доста по-богата функционалност (можеш да дефинираш много команди и/или различни команди ако се нуждаеш от такива). След това само остава да определиш метода, който да се извиква при натискане на съответния бутон (това става с OnCommand property-то в самия HTML.

Поздрави,
Бранимир

П.С. - а ти закачи ли EventHandler за ItemCommand събитието на самия грид?

Ето как изглежда примера с бутон в TemplateColumn:

<asp:DataGrid id=DataGrid1 style="Z-INDEX: 101; LEFT: 16px; POSITION: absolute; TOP: 16px" runat="server" DataSource="<%# authors1 %>" DataMember="authors">
<Columns>
<asp:TemplateColumn HeaderText="au_id">
<ItemTemplate>
<asp:Button Runat=server Text="Edit" OnCommand="item_command" CommandArgument='<%# DataBinder.Eval(Container, "DataItem.au_id") %>'></asp:Button>
</ItemTemplate>
</asp:TemplateColumn>
</Columns>
</asp:DataGrid>

и в codebehind файла имам дефиниран метод за обработка на събитието - забележи нивото на видимост - protected, тъй като aspx файла наследява оригиналния клас - т.е. разширява го:

protected void item_command(object sender, CommandEventArgs e)
{
string cmdName = e.CommandName;
string cmdArg = e.CommandArgument.ToString();

Button btnEdit = (Button)sender;


DataGridItem item = (DataGridItem)btnEdit.Parent.Parent;
//от тук нататък можеш да работиш и със селектирания елемент (пример - да влезеш в Edit режим)
}



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: error (-1 replies)

nqma problem!!!vsichko e nared-Scype mi precakva6e ne6tata :)

Posted by Svetla (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

error (1 reply)

Kogato se opitvam da si napravq nov project ASP.NET Web Application mi kazva che "the specified server is not running ASP.NET".Prosledih gre6kata s google-a i se okaza che trqbva da zatvorq prilozenieto koeto raboti sus suqtiq port,no ne moga da se orientiram ottuk natatuk.

Posted by Svetla (Thu, 03 Feb 2005 09:52:15 +0200)

Re: Този проблем се оказа сериозен (-1 replies)

Добре, извинявайте за дългите post-ове. И мерси за решението!

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: datagrid problem (-1 replies)

Здравей,

При мен си спира като пич. Но не ползвам никакво DataView, а закачам колоната и събитието през дизайнера на студиото. За какво ти е това DataView? Дай примерен код.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по Проект 3 (-1 replies)

Решението е просто:

Ползваш си подхода с уникален номер за всеки файл/папка и номер на папка в ParentID полето или 0 ако няма. За ID и ParentID слагаш 64-битово целочислено поле. Така за да се препълни ще трябват поне 2^63 файлови операции (или 2^64 ако ползваш unsigned int64), което дори при натоварена система не може да се получи в реална ситуация. Знаеш ли колко е 2^64? Ами това е някъде 18 446 744 073 709 551 616. За справка: В една голяма комерсиална система (Google) има околo 8 058 044 651 документа. Дали твоята система някой ден ще има повече от 18 446 744 073 709 551 616 документа заедно с изтритите? СИлно се съмнявам. Не съм физик и не съм го смятал точно, но смятам, че ако един съвременен компютър по цял ден изтрива и добявя документи, докато стигне до 18 446 744 073 709 551 616-тия не само ще му е изгорял HDD-а, но и не е ясно Земята дали още ще я има.

Естествено е да се подразбира, че системата никога няма да използва повече от 2^64 документа заедно със всички промени. Избий си го от главата това 65535^255. Смисълът на ограниченията 255 и 65535 е в това, че не можеш да имаш твърде дълбоко влагане на директории и твърде много файлове в една директория. Това оазначава, примерно, че стекът ще ти стигне при рекурсивно обхождане и че паметта ще ти стигне да побереш всички документи от една директория. Естествено, че не трябва да очакваш да имаш 65535^255 документа. Това е невероятно безумие! По същата логика би трябвало да се счита, че Windows не работи, защото не поддържа безкрайност^безкрайност файла във файловата си система!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Encoding problem (-1 replies)

Достатъчно е да избереш Български само за Language for non-Unicode programs в Advanced таба.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Encoding problem (-1 replies)

Windows конзолата по принцип не подържа Unicode. За да ползваш кирилица, трябва от Regional Options в Control Panel да зададеш Bulgarian във всички полета, където става въпрос за език.

Накратко: Кирилизирай си правилно Windows-а.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Този проблем се оказа сериозен (-1 replies)

Много си прав. Сигурно ти и Бранко сте били единствените, които сте прочели поста. Аз като видях толкова дълъг пост директно го затворих :)

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Не мога да разбера защо ми се хвърля това изключени (-1 replies)

Ето решение на проблема: [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Този проблем се оказа сериозен (-1 replies)

Сега искам да отговоря на всички, които се интересуват от този проблем. Оказа се, че Bitmap.Clone() клонира всичко, включително и файловият дескриптор, като запазва файла отворен.

За "клониране" на Bitmap използвайте просто конструктора на класа Bitmap, който може да поеме друг Bitmap и прекопирва съдържанието му (copy конструктор).

Звучи логично: Clone() клонира всичко, включителни file handle-ите, a copy конструторът копира само данните, демек графичното изображение.

Относно описанието на проблема запомнете следния здрав инженерен принцип:

Не paste-вайте 500 реда код и не питайте защо гърми на 286-я ред, а направете възможно най-малка програмка, която пресъздава проблема по най-простия начин.

Аз например като видях 500 реда код с FileOpenDialog и разни там филтри, направо се поболях докато проследя какво става. Дори първия път като отворих да чета тази тема си казах: Оооооо!, колко е дълга, ще я оставя за друг път, сега нямам толкова време.

Ето как трябваше да бъде зададен въпросът:

"Имам следната програмка:

using System;
using System.Drawing;
using System.Drawing.Imaging;

class BitmapTest
{
static void Main(string[] args)
{
Bitmap oldBitmap = new Bitmap(@"c:\temp\logo.gif");
Bitmap newBitmap = oldBitmap.Clone(
new Rectangle(0, 0, oldBitmap.Width, oldBitmap.Height),
oldBitmap.PixelFormat);
oldBitmap.Dispose();
newBitmap.Save(@"c:\temp\logo.gif");
}
}

Като я стартирам ми дава Unhandled Exception: System.Runtime.InteropServices.ExternalException: A generic error occurred in GDI+."

На такъв въпрос много бързо щеше да се получи отговор в стил:

"В Clone() се крие проблемът. Опита ли с copy конструктора на Bitmap класа? Ето този код при мен работи:

using System;
using System.Drawing;
using System.Drawing.Imaging;

class BitmapTest
{
static void Main(string[] args)
{
Bitmap oldBitmap = new Bitmap(@"c:\temp\logo.gif");
Bitmap newBitmap = new Bitmap(oldBitmap);
oldBitmap.Dispose();
newBitmap.Save(@"c:\temp\logo.gif");
}
}
"

Надявам се, че съм успял да разреша проблема. Успех на всички!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

evala!!! ei toq firewall da mu se nevidi. winXP SP2, kakvo moje ... Mersi Mnogo!!!!! bqh se otchaqla :))) iei

Posted by cathy (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

А да не би да имаш пуснат firewall? С каква ОС си?

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DB vupros (oshte edin) (-1 replies)

Най-правилно е да генерираш датите на средния слой, т.е. Web Service-а тъй като добавянето на дата е бизнес функционалност.

Въпреки това някои слагат датите с тригер в базата данни. При някои приложения средният слой се разпределя между C# или Java кода с бизнес логика и stored процедури в базата данни. Случва се дори 100% от бизнес функционалността да е в базата данни, а в Oracle дори има експерти, които препоръчват такъв подход при performace critical приложения. На практика средният слой се разпределя между Web-услугите или някакви EJB или COM+ компоненти и множество stored процедури.

По принцип в една production среда всички сървъри би трябвало да показват едно и също време и да се сверяват ежедневно и автоматично от Domain Controller-а (има си специален Windows Service за тази цел).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Не мога да разбера защо ми се хвърля това изключени (-1 replies)

Най-вероятно не затваряш някой от потоците. Няма друга причина да не иска само 2-рия път. Дали е това проблема можеш да разбереш така:

1) пускаш приложението
2) създаваш с него даден файл, примерно sample.jpg
3) пробваш наново да създадеш същия файл --> дава ти exception
4) спираш приложението
5) пробваш наново да създадеш същия файл. ако не даде exception, очевидно не затваряш някой от потоците, който ползваш. ако даде exception, занчи нещо друго заключва файл - търсиш кой го заключва например с TaskInfo ([www.iarsn.com], вж. таба "All Open Files")



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

IIS (4 replies)

Imam realno IP, no [IP-to] ne se otvarq (toest drugi mashini ne go dostigat, az si go otvarqm). IIS mi e na port 80. Imam i apache na port 8080 i to se otvarq.
Probvah da smenq porta na IIS, i pak ne mogat da me browse-vat. Dali ima nqkakvi nastroiki na IIS, v koito trqbva da pipna za da mi raboti?

Posted by cathy (Sat, 05 Feb 2005 14:36:00 +0200)

Re: Въпрос по Проект 3 (-1 replies)

Проблемът ми идва от реализацията на файловата система в БД.

Първоначално си мислех простичко да имам 1 таблица с всички директории и файлове в нея, и всеки един запис да има ID кой му е родителя... (там после можеше да трябват 2 таблици - за файлове и директории, но на кратко това ми беше идеята)
Добре, но ако се допуска съществуването на 65535^255 файла/директории, аз не мога да имам ID Primary Key в тази таблица, защото то просто в един момент ще се препълни (било то от много файлове или от често триене+добавяне). Дори и да не говорим за реално приложение, а за курсов проект (не че има някаква разлика), по условие трябва да се поддържат толкова файла/дир. и ако го реализирам по горния начин, значи не съм изпълнил всички условия на проекта.

В момента съм реализирал нещата като за всяка директория създавам нова таблица, като се старая да генерирам името й уникално (текуща дата + пореден номер от ApplicationState + други), а в родителската директория просто съхранявам varchar с името на таблицата.
Получава се някаква имитация на реализацията в реалните файловите системи, но тук подхода очевидно е тромав и неудобен - обхождане на директории и триене биха били голяма играчка и обикаляне из множество таблици.

За това съм отворен откъм предложения за по-подходяща реализация на ФС в БД. Благодаря.

Поздрави, Георги

Posted by George (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по Проект 3 (-1 replies)

Ако разсъждаваме така, на един HDD с файлова система NTFS можеш да имаш колкото си искаш директории и във всяка директория можеш да имаш колкото си искаш файлове. Така сметката става безкрайност на степен безкрайност.

Това, че е позволено, не означава, че ще го има. Не виждам какъв е проблема. Теоретично и един форум може да има 100 000 000 съобщения и ще работи тогава много бавно, но обикновено не става така. По същия начин в проект 3 е позволено да има много папки и файлове, но никой потребител няма да сложи 100 000 000 файла, нали!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Въпрос по Проект 3 (-1 replies)

Здравей,
Ще прегледаме условието и ще внесем необходимите корекции.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Въпрос по Проект 3 (6 replies)

По никое време аз все пак искам да си изясня следното :
• Потребителите могат да създават папки и под-папки с ниво на вложеност до 255 под-папки.
• Всяка папка може да съдържа до 65535 документа (файла).
Това означава ли че за всеки потребител може да има подпапки с ниво на вложение до 255 и всяка една - с 65535 документа, в частност подпапки, т.е. всеки потребител има право на 65535^255 (с думи 65 хиляди на степен 255!!!), т.е. нещо което ако моите знания по комбинаторина не ме лъжат, не се побира в какъвто и да е там bigint, ако ще и да имаше enormousInt ;)
Моля да ми обясните, ако не съм разбрал правилно условието (а ако съм - да му мисля как се съхраняват толкова директории в БД...)

Posted by George (Fri, 18 Feb 2005 15:03:04 +0200)

new sait for .NET (no replies)



Сайтът "[explore.openfmi.net] е съсзаден с цел всеки да може да добавя различни полезни и интересни неща. Има и секция за
.NET [explore.openfmi.net] . Различни хитринки е добре да се систематизират, а не да са пръснати из форуми. Ако има желаещи да прибавят нещо - да заповядат :)



Posted by Toncho (Tue, 01 Feb 2005 20:40:09 +0200)

Re: App.config (-1 replies)

Blagodaria :)

Taka stava, no pri polojenie, che izpolzvam samo cvetove, koito sa s IsKnown = true, t.e. imat imena. Reshih si problema kato vuv config file-a zapazvam argb stoinostta, a posle si pravia cviat s Color.FromArgb(int) i taka niamam ogranichenia.

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: maximum row size? (-1 replies)

Направи полетата, които са ти големи от тип text, вместо varchar. Полета от тип текст не се пазят на педжа, където се пази записа, а се изнасят извън него. Това естествено намялява малко перформанса. Имя и някой други по-малки особености, но едва ли ще са пречка за теб. Използвай обикновенни INSERT/UPDATE команди за да достъпваш тези полета. Повече инфо потърси в Online Books на MS SQL Server.

Stephan

Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

maximum row size? (1 reply)

В SQL Server има maximum row size=8060. Какво да напрявя ако искам да съхраня в базата по-големи картинка или текст. При създаването на такава таблица (максимална обща дължина на реда > 8060) ми излиза предупреждение, че при Insert или Update ако редът стане > 8060, редът няма да се създаде или "ъпдейтне".

Posted by edi (Tue, 01 Feb 2005 15:39:26 +0200)

Re: SQL vypros (-1 replies)

Здравей,

Имам същия проблем с използването на индексите при сравняването на дати с CONVERT. По принцип разисквахме темата в този форум: [www.nakov.com] , но нещо не стигнахме до отговор, който да ми свърши хубава работа. Знаеш ли как седят нещата при сравняване на дати.

Поздрави,
Stephan

Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: App.config (-1 replies)

Здрасти,

Може да ползваш Color.FromName(colorName), където colorName да ти е цвета зареден от конфигурационния файл, напр. Red, Blue и т.н.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Този проблем се оказа сериозен (-1 replies)

Виж post-а на Наков от дискусията на

[www.nakov.com]

Там е copy-paste-нат целия проект. Копираш и пускаш. Пробвай да отвориш някой файл и после да го save-неш под същото име. Аз лично го пробвах с jpg файл, макар че едва ли има значсние.

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

App.config (2 replies)

Iskam da suhraniavam niakakvi settings v tozi file. Kak da suhraniavam cvetove? Ako e kato string, primerno "Color.Red", ne znam kak posle da go preobrazyvam do samia cviat Color.Red. I nali moga da promeniam dinamichno tozi file?

Posted by Monika (Tue, 01 Feb 2005 16:12:08 +0200)

Re: Този проблем се оказа сериозен (-1 replies)

Здравей,

можеш ли да ми изпратиш целия solution със картинките, за да го изтествам при мен.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL vypros (-1 replies)

Здравей,

сравнението по начина по който си го направил ще свърши работа, но няма да е ефективно, тъй като Query Optimizer-а няма да се усети да използва никакви индекси при търсенето, и реално ще се обходят всички записи (физически). Ето една статия по въпроса с решение на проблема (всъщност няколко решения :) ) - [vyaskn.tripod.com]

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL vypros (-1 replies)

Tuka vse pak stava vapros za SQL Server 2000, koito po default si e CASE INSENSITIVE. Ima nqkolko vratki za da sravnqva6 sensitive. Nai-lesnata e da si castne6 ne6tata kam varbinary i posle da gi sravnqva6:
SELECT * FROM Users WHERE CONVERT(varbinary, username) = CONVERT(varbinary, 'alabala')

Moje6 da izpolzva6 i cast funkciqta samo 4e trqbva da razmeni6 mestata na parametrite, parvo e koe i posle kam kakvo kastva6:
CAST('alabala' AS varbinary)

Moje6 i ako iska6 da smqta6 checksumata na dvete s funkciqta: BINARY_CHECKSUM



Posted by ligaz (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: SQL vypros (-1 replies)

За втория въпрос: няма никаква файда да се запълват дупките. Ако те е страх да не се препълни int, сложи bigint (то съответства на long в С#).
А за първия въпрос, ти уби всичко детско в мен. Цял живот съм живял с мисълта, че стрингове се сравняват case-sensitive.

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

SQL vypros (4 replies)

1.imam tablica users(id int, username char(255))

iskam kato proverqwam dali daden username e v tablicata srawnenieto na stringovete da e CASE-SENSITIVE
sys select * from users where username='alabala' sravnenieto e CASE INSENSITIVE


2. tablica ala_bala(id int identity, img image)
problemyt tuk e che id-tata samo narastvat. ima nachin da se zapylvat "dupkite". probvah s triger i stava samo za nqkoi za tipove na koloni, no tuk idva problemyt che v triger-a ne moje da se declarira promeliva ot tip image,ntext i t.n. kak moga go napravq(da zapylvam dupkite) i vyobste ima li smisyl?



Posted by rusko (Tue, 01 Feb 2005 15:03:01 +0200)

Encoding problem (2 replies)

Zdr,
problema e slednia :
imam console app i ne moga da izpisha ni6o na bulgarski naprimer :
"Натиснете някой клавиш за продължение ..." , dava mi samo gratsanitsi...
znam 4e vuprosa e elamentaren no qvno ne sum slushal dobre na lektsiite :P)

10x



Posted by Rocky (Wed, 02 Feb 2005 22:56:03 +0200)

Този проблем се оказа сериозен (7 replies)

Стана интересна дискусия в този форум, но понеже topic-а остаря и вече не е на първата страница, аз го подновявам та да се вижда. А според мен проблема е много сериозен. Оригиналния topic е тук:

[www.nakov.com]

Та значи CASIUS има проблем, че не може една картинка от файл отворена с класа Bitmap да се презапише върху стария файл (т.е. да се replace-не). Изглежда обекта Bitmap поддържа дескриптор към отворения файл, дори когато се каже Dispose на Bitmap обекта, и така файла стои като че ли заключен и не може да се презапише с функцията Bitmap.Save. Наков предложи някакво решение, което обаче ми се струва идентично с проблемния код и при мен не работи. CASIUS също се оплака, че и при него Наковото решение не работи. Наков предположи, че не сме имали права върху съответните папки, но ние все пак сме си администратори на машините и не би трябвало да е това. На мен лично ми мирише на бъг в .NET, но не искам да прибързвам със заключенията. Някой може ли да предложи универсално решение?

Posted by Орлин (Sat, 05 Feb 2005 18:57:19 +0200)

Re: web application (-1 replies)

Mai razbrah kakuv e problema. Az sum s win xp, no mai nortana neshto se burka v kompilaciyata. Kato go izkliuchih i trugna. To predi mi zacepvahashe daje i primera za forms authentication. Taka che mai sum se opravil.

Posted by Ico (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DB vupros (oshte edin) (-1 replies)

Ok, taka da bude. I oshte edin vupros togava. Kogato zapisvam niakakvi suobshtenia, koito imat vreme na polychavane, koe vreme triabva da zapisvam v bazata:

1) vremeto, vzeto ot web application-a na izprashtacha s Datetime.Now
2) vremeto, vzeto ot web service-a s Datetime.Now
3) vremeto na server-a, t.e. v sql koda s getdate() primerno

Predpolagam, che pravilnoto reshenie e srednia sloi pak?

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Не мога да разбера защо ми се хвърля това изключени (-1 replies)

Обезателно ще си взема бележка за именуването на променливите - чак сега виждам, че съм именувал частните променливите с голяма буква и без префикс. Вмомента пиша на няколко езика и всеки от тях си има някаква "култура" на кръщаване - в главата ми става пълна "каша" - понякога ми е трудно да спазвам конвенцията от край до край и съвети, като горния са ми от голяма полза.
Но все пак - при мен въпросът си остава - в директорията, в която пиша имам права, и не мога да разбера защо не може да се презапише файлът, който вече съществува?
Туко що направих следния експеримент:
1. Отворих TestSample.jpeg
2. Приложих филтър, т.е. промених изображението (тази стъпка няма отношение, пробвал съм и без нея)
3. Запазих с подраэбиращото TestSample_filtered.jpeg (т.е. ползвах, автоматично конструрираното име за филтрираната картинка)
4. Приложих филтър, т.е. промених изображението (тази стъпка няма отношение, пробвал съм и без нея)
5. Запазих отново с подраэбиращото TestSample_filtered.jpeg (т.е. ползвах, автоматично конструрираното име за филтрираната картинка) - системата ме попита дали искам да презапиша, отговарям Yes и тук нямаше проблем
4. Отворих TestSample_filtered.jpeg
5. Приложих филтър (тази стъпка няма отношение, пробвал съм и без нея)
6. Запазих не с подразбиращото TestSample_filtered_filtered.jpeg (т.е. НЕ ползвах, автоматично конструрираното име за филтрираната картинка), запазих под името TestSample_filtered.jpeg.
7. Системата ме попита дали искам да презапиша, отговарям Yes и хвърля exception.



Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 6 (-1 replies)

1) Ако използваш рекламна кампания, която се отчита по брой показани банери, системата взима от сметката на кампанията по 1 кредит за всеки показан банер. Потребителите могат да кликат върху банерите, но това не струва никакви кредити на рекламодателя. Накратко: всяко показване на банера струва 1 кредит, а всяко кликване върху него струва 0 кредита.

2) Ако използваш рекламна кампания, която се отчита по брой кликове върху банера, системата взима от сметката на кампанията по 10 кредита за всяко кликане по съответния банер. Системата показва банера от време на време, както е описано в условието, но не взима кредити за самото показване. Накратко: всяко показване на банера струва 0 кредита, а всяко кликване върху него струва 10 кредита.

Надявам се всичко да е станало ясно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: проблеми с изборните (-1 replies)

Емил, протоколите са в мен. Тебе те има.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

нова версия на ADO.NET лекцията (no replies)

Публикувахме обновена версия (версия 0.25) на лекция #13 за ADO.NET. Макар и да не е още завършена, в новата версия има значителни подобрения и допълнения, така че можете да се възползвате от нея.

Ето някои от новостите:

- извличане на автоматично-генериран първичен ключ

- работа с MS Access през OLE DB

- работа със силно-типизирани DataSets

- работа с транзакции от ADO.NET

- подобрения във форматирането и четимостта

- множество други допълнения

- коригирани грешки



Posted by Svetlin Nakov (Sat, 29 Jan 2005 16:49:35 +0200)

Re: ? (-1 replies)

вече я има на сайта на курса.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Mono (-1 replies)

Сложих някаква временна версия на Mono презентацията - да има нещо докато сложим финалната версия.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ? (-1 replies)

za tva stava vupros :
[www.nakov.com]



Posted by Rocky (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

? (2 replies)

Zdr,
na sita na dotnet li 6e q slojish?ili...



Posted by Rocky (Sat, 29 Jan 2005 16:43:43 +0200)

project 6 (1 reply)

Zdr,
imam slednia vupros po uslovieto :

Tип на кампанията:
- показване на банер определен брой пъти;
- кликване върху банер определен брой пъти;

o Единично показване на банер струва 1 кредит, а единично кликване върху банер струва 10 кредита

zna4i ako si platq da mi se klikva vurxu bannera 10 puti...nqma da mi vzema po 1 kredit kogato se pokazva bannera taka li?
samo kogato kliknat vurxu nego!
I 1 banner - ili se klika na noge bez da se vzemat krediti za pokazvane , ili
se pokazva no ne moje da se klika vurxu nego?

Pravilno li sum razbral?
Pone taka e obqsneno spored mene v uslovieto!



Posted by Rocky (Sat, 29 Jan 2005 16:59:46 +0200)

Re: Mono (-1 replies)

Презентацията за Mono имаше леки проблеми с форматирането, понеже я конвертирах от OpenOffice към PowerPoint. Ще я сложа, като й оправя форматирането, демек след няколко дни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

Явно не можеш в колона на таблица да ползваш потребителски-дефинирани функции. На мен такова нещо не ми се е налагало. Най-добре е да си анправиш процедура за вмъкване и в нея да си смяташ номера на версията и всички вмъквания да ги правиш само през тази процедура. Аз така бих го направил.

Вариантът с тригер ми се струва по-лош, защото ще има проблеми ако администраторът иска на ръка да променя нещо по версиите, примерно с Query Analyser-а, ако нещо се омаже.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: requiredFieldValidator (-1 replies)

Testvah go s nai novata versiq na safari no za jalost nikakav rezultat. Proverih i s mozilla i opera. Rezultata be6e edin i sy6t. V kraina smetka preminah na variant server-side validation i client-side validation. Taka za IE se darji kakto trqbva a za ostanalite browser-i pone ne garmi kato prilojenie a izkarva podhodq6to saob6tenie v edin label.
Predpolagam che nqma po dobro re6enie no ako nqkoi se seti neka kaje. Dano v novoto studio 2005 tozi problem e re6en.

Posted by maimun (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DB vupros (-1 replies)

В контекста на препоръчваната за курсовите проекти архитектура, трябва да стартираш нишка в Web-услугата.

Тази логика по почистването на записи си е част от бизнес процесите и трябва да е реализирана в Web-услугата (в средния слой).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: requiredFieldValidator (-1 replies)

Ами по принцип това си е проблем на ASP.NET имплементацията, т.е. е проблем на Microsoft, а не твой. Ако е много важно да работи навсякъде, ползвай сървърната валидация. Тя работи винаги, но работи по-бавно, защото трябва да изпраща формата, за да каже, че има грешка.

Най-вероятно Safari-то не поддържа JavaScript-а, който ASP.NET е генерирал. Пробва ли по-нова версия на Safari?

С Mozilla работи ли добре?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web application (-1 replies)

Ако ползваш Windows 98, си е нормално да забива - Win 95/98 не става за сериозна работа и трябва да се бяга от него при всяка възможност.

Ако ползваш Win xp/2000/2003 и това го прави при всички проекти (а не само при твоя), имаш проблем с инсталацията. Опитай да преинсталираш.

Ако проблемът се появява само при твоя проект, значи най-веротно проблемът е в твоя код.

Опитай да разбереш дали при всички проекти го прави или само при твоя.

Дали нещо не намазваш ти?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Не мога да разбера защо ми се хвърля това изключени (-1 replies)

Здравей, малко си поиграх докато компилирам фрагмента от кода, но при мене тръгна и не даде Exception. Най-вероятно нямаш права да пишеш в избраната директория или там вече има файл със същото име, който не може да бъде празаписан.

За да компилирам кода ти, трябваше да добавя 5 member променливи в класа:

private int FilterIndex = -1;
private string originalFileName = null;
private Bitmap OriginalBitmap = null;
private Bitmap FilteredBitmap = null;
private string filteredFileName = null;

Забележи каква страхотна конвенция ползваш за именуване на член-променливи. Аз как да разбера, че това не са локални променливи? Препоръчвам ти друг път да слагаш някакъв префикс, за да се разпознават по-лесно.


Ето пълният код, който при мене работи:

using System;
using System.Drawing;
using System.Collections;
using System.ComponentModel;
using System.Windows.Forms;
using System.Data;

namespace WindowsApplication4
{
/// <summary>
/// Summary description for Form1.
/// </summary>
public class Form1 : System.Windows.Forms.Form
{
private System.Windows.Forms.Button buttonOpen;
private System.Windows.Forms.Button buttonSave;

private int FilterIndex = -1;
private string originalFileName = null;
private Bitmap OriginalBitmap = null;
private Bitmap FilteredBitmap = null;
private string filteredFileName = null;


/// <summary>
/// Required designer variable.
/// </summary>
private System.ComponentModel.Container components = null;

public Form1()
{
//
// Required for Windows Form Designer support
//
InitializeComponent();

//
// TODO: Add any constructor code after InitializeComponent call
//
}

/// <summary>
/// Clean up any resources being used.
/// </summary>
protected override void Dispose( bool disposing )
{
if( disposing )
{
if (components != null)
{
components.Dispose();
}
}
base.Dispose( disposing );
}

#region Windows Form Designer generated code
/// <summary>
/// Required method for Designer support - do not modify
/// the contents of this method with the code editor.
/// </summary>
private void InitializeComponent()
{
this.buttonOpen = new System.Windows.Forms.Button();
this.buttonSave = new System.Windows.Forms.Button();
this.SuspendLayout();
//
// buttonOpen
//
this.buttonOpen.Location = new System.Drawing.Point(24, 128);
this.buttonOpen.Name = "buttonOpen";
this.buttonOpen.TabIndex = 0;
this.buttonOpen.Text = "Open";
this.buttonOpen.Click += new System.EventHandler(this.buttonOpen_Click);
//
// buttonSave
//
this.buttonSave.Location = new System.Drawing.Point(136, 128);
this.buttonSave.Name = "buttonSave";
this.buttonSave.TabIndex = 1;
this.buttonSave.Text = "Save";
this.buttonSave.Click += new System.EventHandler(this.buttonSave_Click);
//
// Form1
//
this.AutoScaleBaseSize = new System.Drawing.Size(5, 13);
this.ClientSize = new System.Drawing.Size(292, 273);
this.Controls.Add(this.buttonSave);
this.Controls.Add(this.buttonOpen);
this.Name = "Form1";
this.Text = "Form1";
this.ResumeLayout(false);

}
#endregion

/// <summary>
/// The main entry point for the application.
/// </summary>
[STAThread]
static void Main()
{
Application.Run(new Form1());
}

private void buttonOpen_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
using (OpenFileDialog ofd = new OpenFileDialog ())
{
ofd.Filter = "Image Files (JPEG, GIF, BMP, etc.)|" +
"*.jpg;*.jpeg;*.gif;*.bmp;*.tif;*.tiff;*.png|" +
"JPEG files (*.jpg;*.jpeg)|*.jpg;*.jpeg| " +
"GIF files (*.gif)|*.gif| " +
"BMP files (*.bmp)|*.bmp| " +
"TIFF files (*.tif;*.tiff)|*.tif;*.tiff| " +
"PNG files (*.png)|*.png| " +
"All files (*.*)|*.*";

if (FilterIndex != -1)
ofd.FilterIndex = FilterIndex;

if (ofd.ShowDialog () == DialogResult.OK)
{
originalFileName = ofd.FileName;
if (originalFileName.Length != 0)
{
FilterIndex = ofd.FilterIndex;
try
{
Bitmap bmap = new Bitmap (originalFileName);

// !!!important!!!
if (this.OriginalBitmap != null)
this.OriginalBitmap.Dispose ();
if (this.FilteredBitmap != null)
this.FilteredBitmap.Dispose ();

this.OriginalBitmap = bmap;
this.FilteredBitmap = bmap.Clone (new Rectangle (0, 0, bmap.Width, bmap.Height),
bmap.PixelFormat);

// constructing the form's title:
string[] parts1 = originalFileName.Split ('\\');
this.Text = "Fuzzy Morphological Filters - " +
parts1[parts1.Length - 1];

// constructing the filtered image new file name:
string[] parts2 = originalFileName.Split ('.');
filteredFileName = parts2[0] +
"_filtered." + parts2[parts2.Length - 1];

// setting scrolls propeties:
this.AutoScroll = true;
this.AutoScrollMinSize = this.OriginalBitmap.Size;
this.AutoScrollPosition = new Point (0, 0);

// repainting the form:
this.Invalidate ();
}
catch (ArgumentException)
{
MessageBox.Show (String.Format
("{0} is not a valid image file", originalFileName),
"Error",
MessageBoxButtons.OK,
MessageBoxIcon.Error);
}
}
}
}
}

private void buttonSave_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
using (SaveFileDialog sfd = new SaveFileDialog ())
{
sfd.Filter = "Image Files (JPEG, GIF, BMP, etc.)|" +
"*.jpg;*.jpeg;*.gif;*.bmp;*.tif;*.tiff;*.png|" +
"JPEG files (*.jpg;*.jpeg)|*.jpg;*.jpeg| " +
"GIF files (*.gif)|*.gif| " +
"BMP files (*.bmp)|*.bmp| " +
"TIFF files (*.tif;*.tiff)|*.tif;*.tiff| " +
"PNG files (*.png)|*.png| " +
"All files (*.*)|*.*";

if (FilterIndex != -1)
sfd.FilterIndex = FilterIndex;

sfd.FileName = filteredFileName;

if (sfd.ShowDialog () == DialogResult.OK)
{
filteredFileName = sfd.FileName;
if (filteredFileName.Length != 0)
{
try
{
if (filteredFileName == originalFileName)
{
OriginalBitmap.Dispose ();
// когато имам
//(filteredFileName == originalFileName)
//получавам invalid argument exceptoin
//OriginalBitmap би следвало след Dispose
//да освободи заетите ресурси и
// Save да сработи, но...
FilteredBitmap.Save (filteredFileName); // това е проблемното место!!!!!!!!
OriginalBitmap = FilteredBitmap.Clone (new Rectangle (0, 0,
FilteredBitmap.Width, FilteredBitmap.Height),
FilteredBitmap.PixelFormat);
}
else
{
FilteredBitmap.Save (filteredFileName);
}
}
catch (ArgumentException)
{
MessageBox.Show (String.Format
("{0} is not a valid image file", filteredFileName),
"Error",
MessageBoxButtons.OK,
MessageBoxIcon.Error);
}
}
}
}
}
}
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IIS (-1 replies)

Обърнете се към администраторите (на 3-тия етаж срещу стълбите). Те обещаха за изпита да има IIS, .NET Framework и VS.NET в тези зали, но за сега явно тези неща ги има само в зала 306.

Аз също ще ги помоля да инсталират необходимия софтуер за нашия курс.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kursa (-1 replies)

Лекциите продължиха до вторник-а преди сесията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: integrated windows authentication (-1 replies)

Integrated Windows автентикацията използва потребителите и паролите от Windows машината, на която работи IIS. Ако даден потребител от друга машина поиска страница, която е защитена с такава автентикация, ще му бъде поискан потребител и парола (излиза един диалог в Internet Explorer или Mozilla).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: tema 6- banners (-1 replies)

В условието е описано ясно. Всеки потребител има кредити. Примерно при начална регистрация има 50 кредита.

Когато потребител започне дадена кампания, той премества част кредитите си към кампанията, т.е. плаща за нея. Плащането става предварително, т.е. започването на кампания може да стане, ако цялата кампания се предпалти.

При плащане за кампания, кредитите намаляват с толкова, колкото струва кампанията.

Един потребител може да плати с кредити от сметката си за повече от 1 кампания.

Примерно ако user "Пенчо" има 50 кредита, той може с тях да стартира 2 кампании, които струват по 20 кредита и му остават 10 кредита в сметката.

Ако Пенчо си плати за още кредити, администраторът трябва да влезе в системата и да му сложи кредити според сумата, която е внесъл (администраторът може да променя всички данни за всички потребители).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice (-1 replies)

По принцип Forms автентикация никога не се ползва при Web-услуги, защото Form автентикацията очаква потребителя (човек) да попълни дадена Web форма с user и парола. Web-услугите се използват не от хора, а от машини и затова при тях не трябва да се използва Forms автентикацията.

Ако си решил да пишеш някой от курсовите проекти, имай предвид, че силно се препоръчва Web-услугата и Web-приложението да са отделни приложения и отделни проекти във VS.NET. Не смесвай файлове от Web-услугата и от Web-приложението в обща виртуална директория. Грешно е.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zapis ot baza danni vav fail (-1 replies)

DataSet класът си има метод WriteXml(), който записва DataSet (всички таблици + схемата им) в XML формат. Най-добре ползвай него.

Колкото до твоя код с този StreamWriter - изглежда правилен. Виж дали текущия потребител (който изпълнява програмата) може да пише в "c:\temp\" и дали така директория съществува.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Authentication (-1 replies)

Виж това. Има информация по твоя въпрос (в долната част на дискусията): [www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

1) ASPNET потребителят има право да отваря сокети и да прави WebRequest-и. Проблемът е друг. Ето работещ пример със сокети и ASP.NET приложение:

public class WebForm1 : System.Web.UI.Page
{
protected System.Web.UI.WebControls.Button Button1;
protected System.Web.UI.WebControls.Button Button2;
protected System.Web.UI.WebControls.TextBox TextBox1;

...

private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
WebClient webClient = new WebClient();
Stream stream = webClient.OpenRead("[www.dir.bg];);
using (stream)
{
TextReader reader = new StreamReader(stream);
string s = reader.ReadToEnd();
TextBox1.Text = s;
}
}

private void Button2_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
TcpClient tcpClient = new TcpClient("www.dir.bg", 80);
using (tcpClient)
{
Stream stream = tcpClient.GetStream();
using (stream)
{
StreamWriter writer = new StreamWriter(stream);
writer.WriteLine("GET [www.dir.bg] HTTP/1.0");
writer.WriteLine();
writer.Flush();
StreamReader reader = new StreamReader(stream);
string s = reader.ReadToEnd();
TextBox1.Text = s;
}
}
}
}
}


2) Connection String-овете имат параметри, които са специфични за MySql-а Data Provider-a. Марто грешно е използвал думата "Data Adapter" имайки предвид "Data Provider". Трябва да видиш документацията на този Data Provider "MySql Connector Net 1.0.3" къде се задава името на машината в connection string-а. Не може в документацията да няма нито един пример.


3) Най-вероятно имаш пуснат firewall, който спира зявките на порт 3301 към машината, където работи MySQL-а. Това провери ли го? Въобще пробва ли дали без ASP.NET можеш да се вържеш за MySQL-a на другата машина (примерно с конзолния клиент така: mysql -h 192.168.0.2 -u root -p)?


4) По другия въпрос: За да търкаляш ASP.NET приложения трябва да имаш инсталиран IIS + .NET Framework. Не е необходимо на production машината да слагаш VS.NET.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: RichTextBox (project 2) (-1 replies)

Ето този код изчита съдържанието на RichTextBox и навсякъде, където намери думата "alabala" я подчертава, прави й шрифта на courier и я оцветява в грозно лилаво:

int oldpos = -1;
int i = 0;
bool more = true;
while(more)
{
i = richTextBox1.Find("alabala", oldpos + 1, RichTextBoxFinds.WholeWord);
if (i > oldpos)
{
oldpos = i;
richTextBox1.SelectionFont = new Font("courier", 10, FontStyle.Underline);
richTextBox1.SelectionColor = Color.BlueViolet;
}
else
{
more = false;
}
}

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Imam problem s Cyrillic (-1 replies)

Мигрирай си MySQL-а към версия 4.1. Там UTF-8 се поддържа вече. Вече писах за това (виж по-нагоре в тази тема).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: two questions (-1 replies)

По въпрос 1) вече са ти отговорили --> правиш си собствен клас, който бита из app.config чрез XML парсера.

Ако съм разбрал добре какво искаш да постигнеш по въпрос 2), ползвай Reflection.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

проблеми с изборните (1 reply)

Кога ще са готови протоколите за изпита по .NET, защото имам проблеми с изборните дисциплини, които съм записал и искам да знам дали ме има в този протокол. Аз съм Емил Павлов ФН 43448.

Posted by Sylvester (Sat, 29 Jan 2005 16:52:50 +0200)

RichTextBox (project 2) (1 reply)

Zanimavam se s chata na proekt 2, koito triabva da se realizira s Windows Forms. Iskam da popitam kak moga da ocvetia imeto na izprashtacha i polychatelia? Sigyrno triabva da izpolzvam RichTextBox, no ne vijdam kak moje da stane. Ako niakoi go e polzval veche, moje da spodeli :) Inache ne mi se iska da polzvam DataGrid, ama nikak. Ne che e goliam problem tova ocvetiavane, ama mi se iska da izglejda kato horata.

Posted by Monika (Fri, 28 Jan 2005 19:56:17 +0200)

Re: DB vupros (-1 replies)

А трети е да си напишеш windows service, който да използва таймери ;)

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Mono (3 replies)

От къде мога да изтегля презентацията за Mono?
Мерси.

Posted by edi (Thu, 03 Feb 2005 13:23:54 +0200)

Re: lokalen brouzing? maybe JAVA (-1 replies)

HTML-а, който трябва да добавиш е само

<INPUT type="file" id="UploadedFile" runat="server">

и атрибут enctype="multipart/form-data" на формата,

а форма и бутон submit така или иначе имаш. Колко по-малко код искаш да пишеш? Дай пример.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: IMenuCommandService interface (-1 replies)

Здрасти! В спецификацията пише, че този интерфейс се използва ако искаш да си направиш собствен контрол и, ако правилно съм те разбрал , не се прави така това дето го искаш. Аз те разбрах че имаш DataGrid в някаква Windows.Forms форма и искаш като цъкнеш върху него с десен бутон да ти пада контекстно меню (дето го наричат още pop-up меню). Това става така: по време на дизайн привлачваш от Toolbox-а едно ContextMenu в твоята форма; то ще ти се появи долу като компонент и оттам може да му слагаш MenuItem-и и т.н.; после отиваш на properties на твоя DataGrid и му слагаш свойството ContextMenu да е това контекстно меню, дето сего го създаде; като сложиш примерно нов MenuItem в контекстното меню, отиваш на свойствта, оттам на събитията и казваш както при обикновен контрол какво ще стане, когато потребителя си избере точно тази точка от менюто. Надявам се това искаше да се получи. Айде, адиос!

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: requiredFieldValidator (-1 replies)

Валидаторите в асп.нет генерират javascript, който не се разбира еднозначно от различните браузъри. То всъщност не е много лесна задача да пишеш универсален js де. Поради тази причина асп.нет предоставя възможност и за сървърна валидация. Но за да направиш такава с RequiredFieldValidator, мисля че трябва да си предефинираш метода ServerValidate() и в него изришно да направиш проверката за валидност на страницата ( в конкретния случай на текст контрола ). Ако пробваш на FireFox или някаква друга Мозила ще получиш същия резултат като на Сафари... Разбира се сървърната валидация е доста по бавна.

Успех!

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

IMenuCommandService interface (1 reply)

Na edna forma sam postavil Grid i iskam kato cakna v/u grida da mi se poqvqva nqkakvo menu, no za celta trqbva da se izpolzva IMenuCommandService interface ( prosto takiva sa iziskvaniqta ) . Nqkoi pravil li e ne6to podobno ? I ako nqkoi znae kak stava 6te sam mnogo blagodaren ako helpne malko.

Posted by Velislav Nikolov (Wed, 26 Jan 2005 16:46:19 +0200)

Re: lokalen brouzing? maybe JAVA (-1 replies)

Ne vurshi li rabota kontrolata File Field, koiato mojesh da si izberesh ot HTML lista s kontroli ot Toolbox-a? Triabva obache izrichno da otmetnesh "Run at server", za da ti se poiavi kato obekt, s koito mojesh da rabotish v codebehind-a. Niama li da stane po niakakuv po-lesen nachin, s vuzmojno nai-malko pisane na HTML?

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql vypros (-1 replies)

Грешката е, че след version_num очаква да намери нещо от рода на INT NOT NULL или въобще някакво описание на тази колона. Не очаква да му слагаш стойност още толкова от рано, при дефинирането на таблицата. Защо не пробваш да кажеш като за начало просто

CREATE TABLE versions
(
...
version_num INT NOT NULL,
...
)

А после създай тригер върху инсъртването в тази таблица като в него при всяко вмъкване ти прави колоната version_num да е равна на set_version_num(version_parentfile). Би трябвало да изглежда нещо като

CREATE TRIGGER OnInsertVersionsTrigger
ON versions
FOR INSERT
AS
UPDATE versions
SET version_num = Documents.dbo.set_version_num(version_parentfile)
WHERE versions.version_id IN ( SELECT inserted.version_id FROM inserted)

ама не съм го тествал. Но ще е нещо подобно. Ако ли пък не те кефи с тригер, погрижи се сам навсякъде където се прави insert в таблицата да се подава set_version_num(ст-ста на version_parentfile) за колоната version_num. Ако вмъкването става само с някаква stored процедура, това също е вариант. Айде, лека нощ!

Posted by Орлин (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sql vypros (2 replies)

zdraveite,
ne sym mnogo na ti s sql-a a se natyknah na sledniq problem. pravq si funkciq:

USE Documents
GO
CREATE FUNCTION set_version_num(@parentfile int)
RETURNS int
AS
BEGIN
DECLARE @ver_num int
SET @ver_num=
(
SELECT COUNT(ALL version_parentfile)
FROM versions WHERE version_parentfile=@parentfile
)
RETURN (@ver_num+1)
END
GO

koqto sled tova iskam da izpolzvam v kolona na tablica:

USE Documents
GO
CREATE TABLE versions
(
version_id int IDENTITY(0,1) PRIMARY KEY,
version_parentfile int NOT NULL REFERENCES files(file_id),
version_num AS set_version_num(version_parentfile),
version_size int NOT NULL,
version_date varchar(8) NOT NULL,
version_creator int NOT NULL REFERENCES users(user_id),
version_note nvarchar(100),
version_content varbinary(7800)
)
GO

no mi izliza syob6enie:
'set_version_num' is not a recognized function name
vypreki 4e pyrvo definiram funkciqta i tq si e v bazata. tyrsih v msdn-a no ni6o ne otkrih po vyprosa.

Posted by novice (Sat, 29 Jan 2005 15:23:56 +0200)

Re: DB vupros (-1 replies)

Здравей,
Може да направиш отделно конзолно приложение и да го стартираш с помощта на Scheduled Tasks в Windows. Друг вариант е да направиш Job в SQL Server Agent-a напр. чрез Enterprise Manager.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem s Forms authentication (-1 replies)

Mnogo blogodaria, sega raboti tochno kakto iskam :)

Posted by Monika (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DB vupros (5 replies)

Zdraveite,

iskam da popitam kak bi triabvalo da postupia v slednata sityacia - iskam na opredeleno vreme da se izvurshvat deinosti, svurzani s bazata danni - primerno, da se iztrivat vsichki zapisi, koito sa s iztekla data. Obache ne iskam da natovarvam "biznes logikata" na prilojenieto, koeto shte raboti s bazata. A i iskam nezavisimo ot tova dali ima raboteshto s bazata prilojenie, pak tezi deinosti da se izvurshvat. Kude triabva da gi sloja? Kato otdelno prilojenie, kato nishka - i v koi ot trite sloia na tridelnata arhitektyra?

Posted by Monika (Wed, 02 Feb 2005 22:13:35 +0200)

Re: requiredFieldValidator (-1 replies)

Виж генерирания HTML код и намери какъв е проблема. Един начин е да наследиш TextBox-a и да генерираш HTML-a в Render събитието.
По-добър support може да получиш в news групите на MS :)

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Как да създам обект без да зная....? (-1 replies)

Може да използваш Reflection. Виж в MSDN-a за повече инфо.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

requiredFieldValidator (4 replies)

imam sledniq problem. Pravq si prilojenieto sas pole koeto zadyljitelno trqbva da se popylni ot potrebitelq za da prodylji. Izpolzvam requiredFieldValidator za da validiram dali e prazno pri submit. Okazva se che requiredFieldValidator ne raboti korektno na Mac OS sas Safari browser. Ima li nachin da se opravi tozi problem i za6to se poluchava pri polojenie che ASP.NET prqbva da e savmestimo sas vsi4ki browser-i?

Posted by maimun (Sat, 29 Jan 2005 09:58:29 +0200)

Как да създам обект без да зная....? (1 reply)

Как най-лесно мога да създавам обекти и задавам техните properties от даден клас по време на изпълнение без да зная какви са те по време на компилация - или името на искания клас и стойностите на свойствата ги чета от файл или потребителят ги вкарва по време на изпълнение да кажем в TextBox-ове ?



Posted by edi (Tue, 25 Jan 2005 20:24:20 +0200)

Re: web application (-1 replies)

Chudya se dali e neshto v instalaciyata. Problema e che kato sburkam neshto ryabva da restartiram. I ako e taka vseki put... A sushto taka ponyakoga vuztanovyavam koda s koito e vurvyalo i pak ne trugva. Dali puk nyama nyakuv kesh na IIS.

Posted by Ico (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

web application (3 replies)

Problemut e sledniya. Kogato kompiliram nyakoe ASP.NET Web prilojenie, ponyakoga mi zabiva VS, IE i IIS, a sushto taka i ne moga da startiram nishto novo. Ne vinagi zabiva. Nyakoi put si vurvi, ama nyakoi put kato promenya koda (predpolagam stava greshen) i zavisva. IE si chaka razultat ot survura i si stoi taka.

Posted by Ico (Sun, 30 Jan 2005 11:39:43 +0200)

Не мога да разбера защо ми се хвърля това изключени (4 replies)

Ще цитирам малко код - в коментарите съм посочил местото, където се хвърля exception-a, но не мога да разбера каква е причината.

// handler for the Open command:
protected void OnOpenImage (object sender, EventArgs e)
{
using (OpenFileDialog ofd = new OpenFileDialog ())
{
ofd.Filter = "Image Files (JPEG, GIF, BMP, etc.)|" +
"*.jpg;*.jpeg;*.gif;*.bmp;*.tif;*.tiff;*.png|" +
"JPEG files (*.jpg;*.jpeg)|*.jpg;*.jpeg| " +
"GIF files (*.gif)|*.gif| " +
"BMP files (*.bmp)|*.bmp| " +
"TIFF files (*.tif;*.tiff)|*.tif;*.tiff| " +
"PNG files (*.png)|*.png| " +
"All files (*.*)|*.*";

if (FilterIndex != -1)
ofd.FilterIndex = FilterIndex;

if (ofd.ShowDialog () == DialogResult.OK)
{
originalFileName = ofd.FileName;
if (originalFileName.Length != 0)
{
FilterIndex = ofd.FilterIndex;
try
{
Bitmap bmap = new Bitmap (originalFileName);

// !!!important!!!
if (this.OriginalBitmap != null)
this.OriginalBitmap.Dispose ();
if (this.FilteredBitmap != null)
this.FilteredBitmap.Dispose ();

this.OriginalBitmap = bmap;
this.FilteredBitmap = bmap.Clone (new Rectangle (0, 0, bmap.Width, bmap.Height),
bmap.PixelFormat);

// constructing the form's title:
string[] parts1 = originalFileName.Split ('\\');
this.Text = "Fuzzy Morphological Filters - " +
parts1[parts1.Length - 1];

// constructing the filtered image new file name:
string[] parts2 = originalFileName.Split ('.');
filteredFileName = parts2[0] +
"_filtered." + parts2[parts2.Length - 1];

// setting scrolls propeties:
this.AutoScroll = true;
this.AutoScrollMinSize = this.OriginalBitmap.Size;
this.AutoScrollPosition = new Point (0, 0);

// repainting the form:
this.Invalidate ();
}
catch (ArgumentException)
{
MessageBox.Show (String.Format
("{0} is not a valid image file", originalFileName),
"Error",
MessageBoxButtons.OK,
MessageBoxIcon.Error);
}
}
}
}
}


// handler for the Save As command:
protected void OnSaveImage (object sender, EventArgs e)
{
using (SaveFileDialog sfd = new SaveFileDialog ())
{
sfd.Filter = "Image Files (JPEG, GIF, BMP, etc.)|" +
"*.jpg;*.jpeg;*.gif;*.bmp;*.tif;*.tiff;*.png|" +
"JPEG files (*.jpg;*.jpeg)|*.jpg;*.jpeg| " +
"GIF files (*.gif)|*.gif| " +
"BMP files (*.bmp)|*.bmp| " +
"TIFF files (*.tif;*.tiff)|*.tif;*.tiff| " +
"PNG files (*.png)|*.png| " +
"All files (*.*)|*.*";

if (FilterIndex != -1)
sfd.FilterIndex = FilterIndex;

sfd.FileName = filteredFileName;

if (sfd.ShowDialog () == DialogResult.OK)
{
filteredFileName = sfd.FileName;
if (filteredFileName.Length != 0)
{
try
{
if (filteredFileName == originalFileName)
{
OriginalBitmap.Dispose ();
// когато имам
//(filteredFileName == originalFileName)
//получавам invalid argument exceptoin
//OriginalBitmap би следвало след Dispose
//да освободи заетите ресурси и
// Save да сработи, но...
FilteredBitmap.Save (filteredFileName); // това е проблемното место!!!!!!!!
OriginalBitmap = FilteredBitmap.Clone (new Rectangle (0, 0,
FilteredBitmap.Width, FilteredBitmap.Height),
FilteredBitmap.PixelFormat);
}
else
{
FilteredBitmap.Save (filteredFileName);
}
}
catch (ArgumentException)
{
MessageBox.Show (String.Format
("{0} is not a valid image file", filteredFileName),
"Error",
MessageBoxButtons.OK,
MessageBoxIcon.Error);
}
}
}
}
}

Поздрави,
CASIUS



Posted by CASIUS (Wed, 02 Feb 2005 22:46:00 +0200)

Re: WEB Services Security (-1 replies)

Има. Нарича се Web Services Enhancements [1]. Препоръчвам ти да започнеш от "Hands on Lab: Web Services Security and Policy with Web Services Enhancements 2.0" от същия адрес.

[1] [msdn.microsoft.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

WEB Services Security (1 reply)

Vyprosyt mi e prost - ima li nqkakyv nachin (avtomatiziran) koito da mi spesti pisaneto na proverki vyv vsichki webmethod-i na web service-a, dali consumer-a mu e minal prez login?

t.e. neshto kato forms authentication, kydeto kazvam che vsichki failove sa "zashtiteni" i si imam login stranichka i kogato nqkoi napishe [me] sredata go prashta avtomatichno na [me].... zashtoto ne se e lognal.


Mersi predvaritelno.

Posted by alx (Mon, 24 Jan 2005 18:02:02 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

Eiiiii. Mersi mnogo. Az sum mnogo tup be. To vyarno che taka se opitva da dostupi nyakvi vutreshni si failove. :)
Chao. Sus zdrave.

Posted by Hristo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

Е не може да нямаш нищо. Точно там е ключа :). Как видя, че нямащ нищо.
Я промени името на namespace-a, че има такъв клас в .NET framework най-вероятно затова така се получава.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

Vuv asax-a nyamam nishto.
Eto na asax.cs
using System;
using System.Collections;
using System.ComponentModel;
using System.Web;
using System.Web.SessionState;
using System.Web.Security;

namespace FormsAuthentication
{
/// <summary>
/// Summary description for Global.
/// </summary>
public class Global : System.Web.HttpApplication
{
/// <summary>
/// Required designer variable.
/// </summary>
private System.ComponentModel.IContainer components = null;

public Global()
{
InitializeComponent();
}

protected void Application_Start(Object sender, EventArgs e)
{

}

protected void Session_Start(Object sender, EventArgs e)
{

}

protected void Application_BeginRequest(Object sender, EventArgs e)
{

}

protected void Application_EndRequest(Object sender, EventArgs e)
{

}

protected void Application_AuthenticateRequest(Object sender, EventArgs e)
{

}

protected void Application_Error(Object sender, EventArgs e)
{

}

protected void Session_End(Object sender, EventArgs e)
{

}

protected void Application_End(Object sender, EventArgs e)
{

}

#region Web Form Designer generated code
/// <summary>
/// Required method for Designer support - do not modify
/// the contents of this method with the code editor.
/// </summary>
private void InitializeComponent()
{
this.components = new System.ComponentModel.Container();
}
#endregion
}
}

Posted by Hristo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

Това е autogenerated код. Дай кода на asax и asax.cs страниците ти.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

A pik global asax-a nasledyava System.Web.HttpApplication v koda mi.

Posted by Hristo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

Zdravei. Tova e na Nakov primera za forms authentication. I si nyamam predstava otkude idva.
Dokolkoto razbiram .Net kompilira i se poluchava neshto takova:
Line 1: //------------------------------------------------------------------------------
Line 2: // <autogenerated>
Line 3: // This code was generated by a tool.
Line 4: // Runtime Version: 1.1.4322.2032
Line 5: //
Line 6: // Changes to this file may cause incorrect behavior and will be lost if
Line 7: // the code is regenerated.
Line 8: // </autogenerated>
Line 9: //------------------------------------------------------------------------------
Line 10:
Line 11: namespace ASP {
Line 12: using System;
Line 13: using System.Collections;
Line 14: using System.Collections.Specialized;
Line 15: using System.Configuration;
Line 16: using System.Text;
Line 17: using System.Text.RegularExpressions;
Line 18: using System.Web;
Line 19: using System.Web.Caching;
Line 20: using System.Web.SessionState;
Line 21: using System.Web.Security;
Line 22: using System.Web.UI;
Line 23: using System.Web.UI.WebControls;
Line 24: using System.Web.UI.HtmlControls;
Line 25:
Line 26:
Line 27: [System.Runtime.CompilerServices.CompilerGlobalScopeAttribute()]
Line 28: public class Global_asax : FormsAuthentication.Global {
Line 29:
Line 30: private static bool __initialized = false;
Line 31:
Line 32: public Global_asax() {
Line 33: if ((ASP.Global_asax.__initialized == false)) {
Line 34: ASP.Global_asax.__initialized = true;
Line 35: }
Line 36: }
Line 37: }
Line 38: }
Line 39:

Posted by Hristo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Forms Authentication (-1 replies)

Това FormsAuthentication.Global откъде до получи?
Дай сорса на страницата, която отваряш.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Forms Authentication (7 replies)

Kato si startiram proekta i mi dava slednata grashka:
Compiler Error Message: CS0234: The type or namespace name 'Global' does not exist in the class or namespace 'System.Web.Security.FormsAuthentication' (are you missing an assembly reference?)

Source Error:



Line 26:
Line 27: [System.Runtime.CompilerServices.CompilerGlobalScopeAttribute()]
Line 28: public class Global_asax : FormsAuthentication.Global {
Line 29:
Line 30: private static bool __initialized = false;


Source File: c:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v1.1.4322\Temporary ASP.NET Files\formsauthentication\16c60eed\b7087a47\rg9bcsfb.0.cs Line: 28

Posted by Hristo (Mon, 24 Jan 2005 15:38:55 +0200)

IIS (1 reply)

Здравейте,
не знам точно към кой да се обърна, но който може ще разбере:
забелязвам, че в ФМИ липсва IIS инсталиран в залите(поне в 321/322 го няма). Това създава известни трудности. Дали ще може да се уреди този проблем в скоро време.(примерно поне към началото на февруари). Все пак е важно да го има в залите, които са по-достъпни през по-голямата част от времето, а не само в 306 примерно.
Благодаря.

Posted by Ivan (Fri, 28 Jan 2005 20:29:55 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

Problema idva ot tam, che procesa koito ti puska ASP.NET prilojenieto ili web service-a nqma prava da pipa resursi po mrejata. V tvoq sluchai resursa e MySql server-a i po-specialno da otvori socket kym porta na koito toi slusha. Syshtoto shte stane i ako izpolzvash MSDE, MS SQL ili kakvoto i da e drugo na drug komputyr.
Ediniq nachin da reshish problema e i dvata compa da sa v domain i user-a prez koito wyrvi asp.net procesa da e edin i sysht.
Drugiq e da syzdadesh i na drugoto PC (tova s mysql-a) ASPNET user, da mu slojish nqkakva parola, posle na tvoieto pc (tova, na koeto ti vyrvi prilojenieto) da slojish syshtata parola na ASPNET user-a. Posle da redaktirash machine.config faila i v seciqta processModel da napishes pak syshtata parola (po default e "autogenerate").
Nakraq restartirash IIS i si gotov. Prosto! :]]

useph!

Posted by alx (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

kursa (1 reply)

ponedelnik 6e ima li lektsia ili ve4e priklu4ixme?

Posted by ivan (Fri, 28 Jan 2005 20:25:43 +0200)

datagrid problem (2 replies)

napravih si web server control DataGrid i my dobavih ButtonColumn ot designer-a. v msdn-a pishe che kato se klikne koito i da e buton ot datagrid-a se raisva eventa ItemCommand. no kato go probvah ne mi se vika metoda deto sym go zakachil za toq event. chudih se kyde mozeda sym sbyrkal no ne se seshtam. datagrida go popylvam ot dataview s propertito AutoGeneratedColumns=true.

Posted by novice (Thu, 03 Feb 2005 10:10:27 +0200)

Re: integrated windows authentication (-1 replies)

ami kato ne e vklu4eno ne mi se zapazva state-a na kontrolite kato obnovqvam stranicata, a kato e vklu4eno stava. ama sega kato vidqh to mai vyobshte ne moze da redirect-va kym druga forma bez nego. sigurno zvucha mnogo typ ama si e taka :).

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: integrated windows authentication (-1 replies)

[www.google.com]

Какво имаш предвид с "ViewState-а не върви"? Как не върви? Какво става като включиш integrated windows authentication?

По принцип не би трябвало integrated windows authentication да има нещо общо с ViewState-a.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice (-1 replies)

mislq 4e si re6ih problema. vsi4ko ide ot tova 4e sym napravil form avtentikaciq. i kogato sloja edna apsx stranica da se zarejda stava6e toq problem ( tq iska6e avtentikaciq) . to4no za tova mi e iskalo parolata na kompa. kato q vyvedoh mi izpisa 4e nqmam prava da vidq sydyrjanieto na tazi stranica. i zatova napravih taka 4e tazi stranica da e dostypna bez avtentikaciq , kakto trqbva6e da napravq po- rano:)

Posted by pp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

integrated windows authentication (3 replies)

za kakvo sluzi taq opciq? za6oto bez nego viewstate-a ne vyrvi a kato go sloza trygna.

Posted by novice (Fri, 28 Jan 2005 20:24:14 +0200)

tema 6- banners (1 reply)

Iskam samo edno utochnenie za uslovieto na proekta, vseki koito se regestrira poluchva 50 credita i sa validni za vsi4ki kampaniii, toest edna kampaniq moje da e izpolzvana 30 druga 20 ili podobno, ili puk vsqka kampaniq si ima opredelen kredit i user-a na koito sa kampaniiite izbira tochno koq kampaniq da pulni s krediti, a ne da ima "globalni" broi krediti koito sa vsi4ki?

Posted by Bat Vanio (Fri, 28 Jan 2005 20:21:57 +0200)

Re: webservice (-1 replies)

Странно. Не би трябвало да ти иска парола. Като я въведеш какво се случва?

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Authentication (-1 replies)

Можеш ли да си дефинираш въпроса по друг начин, че не можах да разбера какво имаш предвид?

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (-1 replies)

ее няма да може
кво да направим
това си е грижа на потребителя

този недостатък идва от условието да не се наследяват правата, което е поставено с цел да ви се улесни работата

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (-1 replies)

ami togava izliza slednoto:
ako nqkoi nqma prava za razglezdane za papkata $/alabala no ima pylni prava za papkata $/alabala/tralala (tozi variant e vyzmozen, vidqh go v predi6en post) toi nqma da moze da dostypi papkata $/alabala/tralala tyi kato po uslovie navigaciqta mezdu papkite e:

Придвижването се извършва от текущата папка към нейна под-папка или към папката, в която тя се намира.

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (-1 replies)

Правата са за папки, а не за файлове. В описанието за проекта пише:

• За всяка папка и всеки потребител се дефинират права за достъп до папката. Правата за достъп не се наследяват от под-папките.

• По подразбиране папките, които даден потребител създава, са достъпни само за него с права за разглеждане, четене и писане.

• Файловете в дадена папка имат права за достъп, определени от правата за достъп на папката. Специфични права за достъп върху конкретен файл не могат да се дефинират.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt 3 (3 replies)

trqbva li potrebitel da ima pravo write za syotvetna papka za da moze da pravi podpapki v neq. zashtoto v opisanieto na proekta pishe che pravata sa za failovete, a za papkite nishto ne pishe.

Posted by novice (Sat, 22 Jan 2005 17:22:50 +0200)

Re: network question (-1 replies)

Ще си спестиш времето за администриране на Wingate.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ? (-1 replies)

с javascript

източник [www.pageresource.com]

<FORM>
<INPUT type="button" value="Click here to go back" onClick="history.back()">
</FORM>

Okay, you can swap out the history.back() function above with one of the following to do some different things:


history.forward()
This will take the viewer one step forward in their history list.

history.go(-1) or history.go(1)
This allows you to determine how far forward or back to take the viewer. Use a minus sign and a number to go back, or just a number to go forward.
Try really confusing somebody by using -7 or 12 or something. I sure would wonder what happened if I ended up seven pages back from where I was!



Posted by pileto (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: network question (-1 replies)

E, tova poslednoto ne go razbrah. Koe vreme shte mi byde spesteno?

Posted by Sleepwalker (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

? (1 reply)

kak moga da si napravq buton koito da vyr6i sy6tata rabota kakto BACK na Internet Explorer? ima li takava vyzmojnost?

Posted by pesho (Fri, 21 Jan 2005 23:58:44 +0200)

Re: two questions (-1 replies)

В .net 2.0 има Web Administration Tool, което е с една идея по-удобно от ровене в xml-а, за програмно не съм чувал.

Но ако става въпрос само за добавяне, променяне и изтриване на от appSettings секцията, идеята на ligAZ да си напишеш един клас за това въобще не е лоша.

Всъшност, каква ти идея, той направо го е написал половината ;-)

Posted by Stefan Kiryazov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

webservice (3 replies)

imam edna WebService i v nego nakolko WebMethod-a. kogato nqmam atributa [WebService (Namespace= "[tt.bg];)] pred deklaraciqta na klasa za WebService-a mi , programata mi vyrvi kakto trqbva.
a kogato go sloja pri zaqvka kym webmethod mi iska parola na moq komputer i izob6to ne vyrvi. kakvo stava?

Posted by pp (Fri, 28 Jan 2005 20:12:10 +0200)

zapis ot baza danni vav fail (1 reply)

vizte imam baza danni (v mia slu4ei Mysql-vapreki 4e tva niama nikakvo zna4enie), pravia zaiavka kam neia i iskam dannite da mi se zapi6at vav fail!!!Problema mi e 4e ne znam kak da napravia samoto prehvarliane ot rezultata ot zaiavkata si vav fail-a!Eto go koda deto go izpalniavam...znam 4e e ne6to malko za da atne ama ne moga da go vidia...:


using System;
using System.Collections;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Web;
using System.Web.Mobile;
using System.Web.SessionState;
using System.Web.UI;
using System.Web.UI.MobileControls;
using System.Web.UI.WebControls;
using System.Web.UI.HtmlControls;
using System.IO;
using MySql.Data.MySqlClient;

namespace files
{
/// <summary>
/// Summary description for MobileWebForm1.
/// </summary>
public class MobileWebForm1 : System.Web.UI.MobileControls.MobilePage
{
protected System.Web.UI.MobileControls.List List1;
protected System.Web.UI.MobileControls.Command Command1;
protected System.Web.UI.MobileControls.TextBox TextBox1;
protected System.Web.UI.MobileControls.Command Command2;
protected System.Web.UI.MobileControls.List List2;
protected System.Web.UI.MobileControls.Form Form1;

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
// Put user code to initialize the page here
}

#region Web Form Designer generated code
override protected void OnInit(EventArgs e)
{
//
// CODEGEN: This call is required by the ASP.NET Web Form Designer.
//
InitializeComponent();
base.OnInit(e);
}

/// <summary>
/// Required method for Designer support - do not modify
/// the contents of this method with the code editor.
/// </summary>
private void InitializeComponent()
{
this.Form1.Activate += new System.EventHandler(this.Form1_Activate);
this.Command1.Click += new System.EventHandler(this.Command1_Click);
this.Command2.Click += new System.EventHandler(this.Command2_Click);
this.Load += new System.EventHandler(this.Page_Load);

}
#endregion

private void Command1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
/* FileStream fs = new FileStream("c://temp/" + "header.log",
FileMode.Append,
FileAccess.Write);
StreamWriter w = new StreamWriter(fs);
w.WriteLine("Това е не6то много вазно!!!");
w.Flush();
w.Close();
*/


string request=String.Concat( "select date from sched");
String strConnectionString =
"Database=test;Data Source=localhost;User Id=;Password=";
MySqlConnection myConnection =
new MySqlConnection(strConnectionString);
MySqlCommand myCommand =
new MySqlCommand(request, myConnection);



MySqlDataAdapter myDataAdapter = new MySqlDataAdapter();
myDataAdapter.SelectCommand = new MySqlCommand(request, myConnection);
MySqlCommandBuilder cb = new MySqlCommandBuilder(myDataAdapter);

myConnection.Open();

DataSet ds = new DataSet();
myDataAdapter.Fill(ds,"sched");

List1.DataSource = ds.Tables["sched"].DefaultView;
List1.DataTextField="date";
List1.DataBind();


}
string path = @"c:\temp\MyTest.txt";


if (File.Exists(path))
{
File.Delete(path);
}

using (StreamWriter sw = new StreamWriter(path, false))
{
//while (dr.Read())
{
//Console.WriteLine(myReader.GetInt32(0) + ", " + myReader.GetString(1));
// sw.WriteLine(dr.ToString());
}

//sw.WriteLine(dr.Read());
sw.WriteLine();
sw.WriteLine("This");
sw.WriteLine("is some text");
sw.WriteLine("to test");
sw.WriteLine("афсдргртхсгхтъйх");
}
}

Posted by general_custer (Fri, 28 Jan 2005 20:08:09 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

[www.google.com]

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

e Tuk vsi4ko e super prosto sintaksisa e s6tia kato SqlAdaptera,komandite sa6to sme 4e vmesto naprimer:SqlCommand pi6e6 MySqlCommand ili vmesto SqlDataAdapter pi6e6 MySqlDataAdapter ......i t.n.!!!!!
Taka 4e ako moze6 da mi kaze6 za SqlAdapter-a vse edno 4e si mi ga kazal za MySql :)))

Znae6 li kak stava ako polzvam SqlAdapter!!!!!

Posted by general_custer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

Искам да кажа, че синтаксиса е специфичен за всеки DataAdapter. Тъй като той е го парсва вътре може да има каквото той си пожелае.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Authentication (2 replies)

Dokolkoto razbrah trqbva da ima dva proekta - ediniq s avtentikaziq drugiq bez (Za proekt 2). Ako e taka kakvo trqbva da promenq v web.config na tozi bez avtentikaziq. Kak to4no stava vruzkata mejdu dvata proekta.

Posted by Petko (Fri, 28 Jan 2005 20:04:11 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

te ne6tata sa navarzani.... naliznae6 kak e :) S tova triabva da se napravi 6toto se polzav i Apach koeto raboti sas sa6tata db!!!

A za adaptera -tava ne e problem-toi za tva e naprave!!!! az pitam za sintaksisa v .net(v primera koito e gore) bazata danni niama zna4enie kakva e prosto me interesuva kak da se varza ot edno pc-kam druga i na tova vtorot da e db-to!!!

Posted by general_custer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

Нямам представа. Не съм ползвал MySql и мисля, че трябва да провериш в документацията на този адаптер. Просто от любопитство: защо не ползваш MSDE, MS SQL или MS Access?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

a za parvia qestion????

Posted by general_custer (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (-1 replies)

>> I o6te edno mnogo leko vapros4e:Moze li bez da imam instaliran .net studio
,a samo da si pusna IIS-a i da si kopiram vsi4ko ot dirktoriaC:\Inetpub\wwwroot koeto sam napravil na PC-to si u nas vav sa6tata direktoria(C:\Inetpub\wwwroot) na PC1 ot tazi konfiguracia za koiato vi govoria???? (nali se se6tate kolko vreme 6et si spesti s insatll-a na .NET)

Разбира се, че можеш. VS.NET е за разработка и не е необходим за да се използва приложението. Все пак струва бая пари.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Situacia s 2 Pc-ta na ednoto mi e IIS a na drugoto DB-to (9 replies)

Imam slednata sitaucia 2 pc-ta na ednoto imam IIs i .net studio ,i pravia connection kam drugata ma6ina na koiato imam apache i Mysql................a na parvia komp sam si slozil MySql Connector Net 1.0.3! E tuk mi e vaprosa kak da stane ????

Sega 6te vi predlaza koda koito si varvi bezupre4no ako i bazata danni i IIs sa na edin komp:
...
if (!IsPostBack)
{

string request=String.Concat( "select date from sched");
String strConnectionString =
"Database=test;Data Source=localhost;User Id=;Password=";
MySqlConnection myConnection =
new MySqlConnection(strConnectionString);
MySqlCommand myCommand =
new MySqlCommand(request, myConnection);



MySqlDataAdapter myDataAdapter = new MySqlDataAdapter();
myDataAdapter.SelectCommand = new MySqlCommand(request, myConnection);
MySqlCommandBuilder cb = new MySqlCommandBuilder(myDataAdapter);

myConnection.Open();

DataSet ds = new DataSet();
myDataAdapter.Fill(ds,"sched");

SelectionList1.DataSource = ds.Tables["sched"].DefaultView;
SelectionList1.DataTextField="date";
SelectionList1.DataBind();
}



Az si misli 4e tribva da napi6a slednoto ta da e OKi vsi4ko, imenno da zaneni reda:

String strConnectionString = "Database=test;Data Source=localhost;User Id=;Password=";

sas sledia :
String strConnectionString = "Database=test;Data Source=10.100.20.12;User Id=;Password=";

tova razbira se e IP-to na komp-a deto e db-to!!!
No ako e taka Az triabva li da zadavam porta Mysql,toest ne triabva li koda da izglezda taka:

String strConnectionString = "Database=test;Data Source=10.100.20.12:3301;User Id=;Password=";

I o6te edno mnogo leko vapros4e:Moze li bez da imam instaliran .net studio
,a samo da si pusna IIS-a i da si kopiram vsi4ko ot dirktoriaC:\Inetpub\wwwroot koeto sam napravil na PC-to si u nas vav sa6tata direktoria(C:\Inetpub\wwwroot) na PC1 ot tazi konfiguracia za koiato vi govoria???? (nali se se6tate kolko vreme 6et si spesti s insatll-a na .NET)

Posted by general_custer (Fri, 28 Jan 2005 19:57:09 +0200)

Re: two questions (-1 replies)

В тази версия на .NET framework не е предвидено лесното записване в конфигурационния файл.
В следващата версия това би трябвало да се промени.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: two questions (-1 replies)

Za da promeni6 config fail-a trqbva da go parse-ne6 4rez System.Xml.XmlDocument:

XmlDocument doc = new XmlDocument();
string fileName = "App.config";
try
{
doc.Load(fileName);
foreach (XmlNode node in doc["configuration"]["appSettings"])
{
if(node.Name == "add")
{
if (node.Attributes.GetNamedItem("key").Value == key)
{
node.Attributes.GetNamedItem("value").Value = value;
break;
}
}
}
doc.Save(fileName);
doc = null;
}
catch (XmlException e)
{
Console.WriteLine(e.Message);
}



Posted by ligAZ (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Imam problem s Cyrillic (-1 replies)

e ot taia kirilaca napravo mi pobeliaha kosite:
versiata na mysql triabva da e 3.23.54 , tam koga to se opitam da izpalni tova naprimer:
CREATE TABLE `family` (
`name` varchar(100) NOT NULL,
`savings` decimal(3,2) NOT NULL default '0.00',
`dob` date NOT NULL default '0000-00-00',
PRIMARY KEY (`name`),
UNIQUE KEY `name` (`name`)
) TYPE=InnoDB CHARACTER SET utf8
;

-----
ili pak poslednia red e:
...
)TYPE=MyISAM CHARACTER SET utf8
;

mi vra6ta sledni arezultat:

[root@localhost:3306] ERROR 1064: You have an error in your SQL syntax near 'CHARACTER SET utf8' at line 7

ipzlniavam tazi komanda prez mysqlcc 0.9.4-beta

DAITE NIAKAV SAVET 4E VE4E NAZNAM KAKVO DA PRAVIA BRE!!!!!

Posted by kokumba (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

two questions (4 replies)

1. Как лесно мога да променям конфигурационния файл по време на изпълнение? Има ли клас, както е за четенето от него.

2. Как най-лесно мога да създавам обекти и техните properties от даден клас по време на изпълнение без да зная какви са те по време на компилация - или искания клас и свойствата ги чета от файл или потребителят ги вкарва по време на изпълнение да кажем в TextBox?

Posted by edi (Fri, 28 Jan 2005 19:27:55 +0200)

Re: Imam problem s Cyrillic (-1 replies)

В MySQL от версия 4.1 нататък вече се поддържат таблици с Unicode стрингове. Тука пише по въпроса: [dev.mysql.com]. В по-ниските версии не е налична UTF8 кодировка.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Imam problem s Cyrillic (-1 replies)

za sazelenie oba4e ne moga da otkria takav tip nvarchar v mysql-a, probvah i s druga versia na mysql i pak dava gre6ka kogato se opitam da sazdam tablica i sloza tipa na dannite da e ot tip nvarchar(50)-primerno!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted by kokumba (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Imam problem s Cyrillic (-1 replies)

Естествено, че ако ASP.NET ползва UTF-8, а твоята база данни ползва нещо друго, ще има проблем. Има 2 начина да оправиш нещата:

1) Слагаш на базата данни и на ASP.NET encoding UTF-8 и забравяш за всички проблеми с кирлица, арабски, гръцки, финландски и всякакви езици от Unicode. В MS SQL Server си има тип "nvarchar" за UTF-8 стрингове.

2) Слагаш на базата данни кодировка windows-1251 и на ASP.NET същата, но така няма да поддържаш нищо другои освен кирилица и латиница. Предното решение е по-универсално.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Presentations (-1 replies)

Вече сме ги качили. Постепенно лекциите ще минават от работен в окончателен (stable) вартиант.

asked Apr 23, 2012 in Общи приказки by Svetlin Nakov Master Ninja (116,550 points)

1 Answer

0 votes
answered Apr 23, 2012 by Svetlin Nakov Master Ninja (116,550 points)
...