• Register
- academy algorithms and android app arrays asp bgcoder c c# c#-fundamentals c#-курс cloud cms code console course css css3 data database databases design development dice dom error exam expressions front-end-course game google help homework html html-basics-course html5 java javascript javascript-applications jquery js less linux microsoft mobile mvc mysql net online oop operators photoshop php problem programming qa seo server slice software sql studio system teamwork telerik telerik-academy test ui video visual visual-studio web windows windows-8 wordpress workshop xaml администрация академия алгоритми видео видео-уроци въпрос въпроси грешка данни дата домашни домашно домашното задача задачи задачи-домашно записване защита изпит изпити качествен-програмен-код книга кпк курс курсове лаптоп лекции лекция линукс масиви материали на обучение онлайн ооп операционни-системи основи отборна-работа оценяване подготовка помощ предложение проблем програма програмиране проект проекти работа работа-в-екип резултати сайт семинар софтуерна софтуерна-академия споделяне-на-знания срок съвети телерик тест уеб-дизайн уроци форум 1 2 3 4 5 7 8 2012 2013
Форум на академията Студентска система

Форум на курса "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 5)

0 votes
14,897 views

 

Настоящият архив на форума на курса "Програмиране за .NET Framework" (изборен курс към ФМИ, СУ, зимен семестър, 2004/2005 г. воден от Светлин Наков и колектив) е публикуван в тази тема, тъй като форумът на курса е преместен от nakov.com/phorum към forums.academy.telerik.com. Ако все още имате въпрои около този курс, може да ги задавате в тази тема.

Официален форум на курсoвете "Програмиране за платформа .NET" и "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 5)

 

Re: Visual Studio problem! (-1 replies)

IIS е част от Windows и трябва да я инсталираш от "Add/Remove Programs" --> Add/Remove Windows Components. След това пусни инсталацията на VS.NET 2003.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Visual Studio problem! (-1 replies)

Инсталирай IIS и газ напред.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Visual Studio problem! (8 replies)

Zna4i...kogato trugvam da instaliram Visual Prerequisites mi izkarva slednoto suob6tenie pri polojenie 4e sum si instal-nal IIS i FrontPage".....install and configure system components" ,az otidox kakto be6e ukazano v compmgmt.msc no tam na "default sites" nqmam opciq configure front page koqto mi e neobxodima za da si podkaram i .NET estestveno....blagodarq za pomo6ta predvaritelno! *_*

Posted by doomsayer (Thu, 18 Nov 2004 23:10:25 +0200)

Благодаря на всички (-1 replies)

Научих много полезни неща :)

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Дни на Майкрософт във ФМИ (-1 replies)

Ейй браво бре!

Веднъж нещо да се направи в почивни дни, а не посред седмицата! Че и интересни теми има ;)

Поздрави!

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s showModalDialog (-1 replies)

eto po-dobro opisanie:
imam butonche koeto kato go natisna i otvaqrm prozorec s showModalDialog.v tozi prozorec imam dataGrid.ako ne sym slojil dataGrid-a v iframe ne mi raboti pager-a na datagrida i butoni ako imam sy6to ni6to ne stava kato gi natiskam(kato debugvam vijdam che izobshto ne otivam vyv funkciite koito bi trqbvalo da se izvikvat;ako prozoreca ne e modalen,t.e. otvoren si e s window.open, vsichko si e nared i si raboti).podoziram che tova e zaradi problema s refreshvaneto na modalnite prozorci i tochno poradi tazi prichina si slagam iframe i veche nqmam problemite s paginga ama imam drugite koito sym opisala po-gore

Posted by tazz (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Дни на Майкрософт във ФМИ (-1 replies)

Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Майкрософт България ви канят на семинар, посветен на технологиите на Майкрософт в неделя, 21.11.2004, 10.00, в зала 130 на Химически факултет на СУ:

Ето и програмата:

- Майкрософт в образованието, Мартин Банков, Мениджър образователни програми, Майкрософт България

- Windows XP Service Pack 2 – поглед от вътре, Красимир Дончев, MCSE+Security, MCSA+Security, Координатор академични програми и средства за разработка, Майкрософт България

- Управление на транзакциите в Microsoft SQL Server 2000, Маргарита Наумова, MCDBA, MCT, Мениджър Обучение, CTEC-BG

- Сървърните технологии на Майкрософт, Красимир Дончев, MCSE+Security, MCSA+Security, Координатор академични програми и средства за разработка, Майкрософт България

- Почивка

- MSF - как да успее проектът ни, Пламен Христов, Мениджър платформи и среди за разработка, Майкрософт България

- Сървисис ориентирана архитектура (SOA), Андрей Йорданов, Директор „Телекомуникации”, Рила Солюшънс

- Изграждане на софтуерна архитектура с помощта на уеб услуги, Мартин Кулов, Изпълнителен директор, КодАтест

Почивка

- Особености при разработване на приложения за Microsoft Windows CE – Антон Томов, Директор “Мобилни и безжични технологии”, Рила Солюшънс

- SharePoint - Инкубатор за идеи, Георги Митов, Партньор, Sciant и Димитър Костов, Партньор, Sciant

- FABRIQ - Пример за изграждане на корпоративна инфраструктура, базирана на съобщения, Светлин Наков, Председател на БАРС

Вход свободен!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Дни на Майкрософт във ФМИ (2 replies)

Дни на Майкрософт във ФМИ
Софийски университет „Св. Климент Охридски” (21.11.2004, 10.00, зала
130 на Химически факултет):

повече информация на
[www.fmi.uni-sofia.bg]



Posted by mihail.stoynov (Mon, 15 Nov 2004 16:11:06 +0200)

Re: MCAD (-1 replies)

Тука има нещо подобно:

[free.data.bg]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: install/deploy .Net application ? (-1 replies)

Аз лично бих направил инсталатора така:

- Ако на машината има .NET Framework 1.1 (или там която версия му трябва на моето приложение), да се инсталира най-нормално.

- Ако на машината го няма .NET Framework-а, който ми трябва, да показва на клиента съобщение, че трябва да си дръпне .NET Framework и да отваря URL адреса, от където се дърпа.

Така инсталацията ще е малка, а клиентът ще може да си издърпа dotnetfx.exe аско случайно го няма. Вертоятността да го няма по принцип е малка, особено ако клиентът редовно си update-ва Windows-а.

.NET Framework е част от WinXP SP2 и от Windows 2003, ще бъде част и от всички бъдещи Windows-и.

.NET Framework Redistributable (dotnetfx.exe) е безплатен продукт и не изисква допълнителни лицензни такси.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

За изпращене на поща винаги използвайте SMTP сървъра на локалния ви Интернет доставчик. Ако не го знаете, обадете му се и го питайте. Ако сте във ФМИ, използвайте "smtp.fmi.uni-sofia.bg".

Въпросът за това кой SMTP сървър да ползвам за да изпращам поща е дискутиран из форума повече от 10 пъти. За да не се повтаря излишно дискусията, прочетете тези теми:

[www.nakov.com]

[www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s showModalDialog (-1 replies)

Не мога да разбера какво се опитваш да направиш. Как в HTML искаш да отвориш модален прозорес с грид? И какво значи, че нямаш достъп до съвъра? Дай по-добро описание.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

Не не бях добавил и до сега се чудех защо в някой проекти нещо върви а в други не.

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

А добави ли reference към System.Web за проекта ти?

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

е аз пробвах :) но това именовано пространство казва че го няма. А не знам как мога по някакъв по изкуствен начин да си го добавя

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

Остава пък и да не може. Пробвайте бе хора. Не хапе :)))

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

ами трябва ти namespace: System.Web.Mail, а него го няма в Window Forms, поне аз това пробвах. Не знам дали има някакъв начин да се използват тези класове и тук.
Това ще го кажат хоата дето разбират малко повече :). Мен също ме интересува в интерес на истината.

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

Kalo, towa koeto si go napisal moje li da se naprawi na .Net windows application, a ne na ASP?



Posted by Free Man (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

За Дисковете (-1 replies)

Не е ли по-добре тези дискове, които се "размятаха" - незнам от кой :)да се качът на едно саитче и да може всеки да си ги драпне? Ще стане по-бързо отколкото да зависим от колегите. Още повече че сега почти всеки разполагас със бърз I-net!



Posted by Lord (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: P.S: (-1 replies)

Въпросният Salamander се намира тук [1], но аз лично нямам опит с него. Казват, че може да свърши работа понякога.

[1] [www.remotesoft.com]

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: P.S: (-1 replies)

Здравей,

за да стартираш приложение базирано на .NET, трябва да имаш съответната версия на .NET Framework на машинината, на която ще стартираш приложението.
Има начин с използването на Windows Instaler да редистрибутираш и самия framework - в GotDotNet-a имаше един bootstrapper с който можеше да се направи проверка дали има инсталация на framework-а на машината и ако НЕ, то той да бъде инсталиран. Другото изискване за използване на Windows Installer като пакет е наличието на версия 2.0 на инсталатора, която автоматично се включва във пакета по време на неговото създаване (от там идва и поне 2-мегабайтовата големина на всеки Windows Installer пакет). Това е връзката към .NET bootstrapper-а [msdn.microsoft.com]. Както вече отбеляза, разликата между големината на пакета ще бъде около 21-22 мегабайта. Ако държиш твоите клиенти да имат възможност за даунлоуд и инсталация на по-малък пакет, бих те посъветвал да подготвиш 2 версии на инсталатора - една със и една без .NET Framework.

Имай в предвид също, че .NET Framework е един от ъпдейтите в WindowsUpdate.com сайт-а, така че ако твоите потенциални клиенти са в час със ъпдейтите, то е 95% вероятно да имат инсталиран Framework-a на компютрите си. Също така, стандартно Windows Server 2003, пък идва със преинсталиран .NET Framework 1.1

Относно лицензирането: няма необходимост от заплащане на допълнителни лицензи за използването на .NET Framework-а.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

P.S: (-1 replies)

чувал съм за 2 tool-чета Thinstall и Salamander linker, които уж позволяват на едно .Net приложение да работи без наличието на .net на машината.
За съжаление не открих от къде да си сваля Thinstall studio - има само рег.форма на сайта им, и щели да ме потърсят.

Salamandera не съм го търсил признавам си.


Някой коментар ?

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

install/deploy .Net application ? (5 replies)

Привет,
Тъй-като съм новак в областта на .Net имам някои неясноти по въпроса за deploy-ването на едно .Net приложение.
Примерно аз съм си направил малка програмка с VS.NET 2003.
Независимо дали крайния резултат е exe или exe + dll, интересува ме
Какво трябва да се включи в Setup-а на програмчето, така че да е сигурно, че ще може да се ползва на всяка машина с Windows (или поне с 2k/XP).
Четох за .Net redistributable package (dotnetfx.exe от download секцията на www.microsoft.com), но искам да попитам дали правилно съм разбрал.

Та въпросите ми са:
1. dotnetfx.exe ли е това, което ми трябва, за да съм сигурен, че моето .net приложение ще върви на "клиентска", а не на "developer-ска" машина ?

И ако отговора на въпрос 1 е "да", тогава:
2. dotnetfx.exe е около 20 MB
- колко MB заема след инсталация на "клиентска" машина ?
- колко време се инсталира
- ако имаш легален windows, то за да ползваш .net приложения трябва ли да платиш още нещо ? т.е. има ли опасност от това, че на купен windows се инсталира dotnetfx (или там каквото е необходимо за работата на едно .net приложение) "клиента" да е в нарушение ?

3. изобщо - нещо важно ако има по въпроса за deploy на .Net application

Благодаря предварително

Posted by ivan (Tue, 16 Nov 2004 08:52:14 +0200)

Re: MCAD (-1 replies)

На онова CD, което се размяташе из курса има подходящ учебник зпециално предназначен за подготовка за тези изпити. Намери си CD-то и там ще намериш много читави учебни материали точно каквито търсиш.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Java - EJB question (-1 replies)

по въпроса за хубава книга за EJB - ами "Mastering EJB" е хубава. има я из free мрежите в БГ.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Java - EJB question (-1 replies)

Следващия път си задай въпроса във форума "Интернет програмиране с Java". Четем го редовно.

По-въпроса: Не си сложил в клас-пътя някой от JAR-овете, който е отговорен за JNDI услугите. Намери в кой .jar файл се намира този клас org.jnp.interfaces.NamingContextFactory и го добави в клас-пътя на клиента.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MCAD (-1 replies)

Здравей,

аз лично съм ползвал Self-Paced Training Kit-a посочен на този адрес [1]. Мисля че е доста добре направен.

[1] [www.microsoft.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

Zdravei Kalo,

Sega vijdam che imash i drugi vyprosi:

Q: Има ли начин да се прави някакво запитване до сървъра за дадената поща, което да връща SMTP сървъра?
Principno SMTP server ima edna opcia nar. RELAY. Ako tq e pusnata, vseki shte moje da prashta email-i prez dadenia SMTP server. Tova razbira se e mnogo dobyr nachin da pravish spam, poradi koeto 99.99% ot SMTP-ata ne dopuskat relay. Dori i da vzemesh SMTP-to na choveka koito ti e pratil, nai veroqtno tova SMTP nema da ti pozvoli da pratish prez nego email tyi kato relay-a mu e disable-nat.
Posle, ne vijdam zashto trebe da izpolzvash SMTP-to na choveka koito ti e pratil daden email. SMTP server-ite sa svryzani edin s drug, taka che ti ako imash tvoi lokalen SMTP server ti mojesh da pratish email-a prez nego a toi veche shte nameri mail server-a na poluchatelq. Tova nema nishto obshto sys SMT server-a na poluchatelq.

И ако не бъркам ли нещо в методологията и как е по-правилно да си реша проблема?
Az lichno ne vijdam nikakyv smisyl da parse-vash email adresa i ot nego da vzemash domain name-a, koeto povqrvai mi v povecheto sluchai nqma nishto obshto sys SMTP-to.
Po pravilno e da izpolzvash nqkakyv SMTP server do koito imash dostyp i chrez koito mojesh da prashtash email-ove. Tozi SMTP server shte se pogriji da prati email-a ti do destinatciata za koqto e prednaznachen. V takyv red na misli, az ti kazah v drugia post koito napravih kak se izpolzvat configuration setting-ite v koito mojesh da si zapishesh adresa na lokalnia ili vyobshte na SMTP server-a koito iskash i mojesh da izpolzvash za send-vane.

Pozdravi,
Georgi Ivanov

Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

Zdravei Kalo,

Ima nqkolko razlichni scenarii koito tvoeto prilojenie moje da iska da realizira. Tyi kato ne razbiram tochno koi ot tqh predstavlqva tvoeto prilojenie, razglejdam i 2ta varianta.

1vo ako iskash za vseki potrebitel da imash otdelni SMTP server-i koito da se konfigurirat, moje bi nai dobroto reshenie e da izpolzvash baza danni v koqto da zapizvash tezi setting-i.

No ot druga strana ako v tvoeto prilojenie prosto iskash da izpolza edin edinstven SMTP server za da prashta email-i, togava prosto mojesh da si zapishesh URI-to na tozi SMTP server v configuration file-a na tvoeto ASP.NET prilojenie, a imenno web.config. V nego mojesh da definirash v section-a <appSettings> novo key/value za SMTP server-a koito iskash da izpolzvash. Taka kato ti se naloji da go smenqsh SMTP server-a prosto promenqsh stoinostta v tozi XML file i promqnata avtomatichno se apply-va. Eto edin primer kak mojesh da definirash takyv pair (tova e v Web.config file-a na tvoeto ASP.NET prilojenie):

<configuration>
<appSettings>
<add key="SMTPServerURI" value="smtp.server.com" />
</appSettings>
<system.web>
.....
</system.web>
</configuration>

Posle kato iskash prochetesh stoinostta za SMTPServerURI setting-a, izpolzvash klasa System.Configuration.ConfigurationSettings.AppSettings po slednia nachin

String smtpServer = System.Configuration.ConfigurationSettings.AppSettings[ "SMTPServerURI" ];

Ami tova e! Derzai :)
Pozdravi,
Georgi Ivanov

Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET & e-mail sending (-1 replies)

Това, което се опитваш да направиш, ако съм разбрал правилно е да вземеш пощенския сървър на този, който се регистрира на твоя сайт и да пратиш мейл от негово име към неговия мейл. Не че не е възможно ( то това са недостатъците на smtp ), ама е неправилно. Най-малкото abv или mail.bg, или yahoo или който и да е web мейл от популярните искат да си платиш за да имаш pop3/smtp поща, а регистриращите се на твоя сайт не могат да са задължени да имат подобна.

Така че просто си регистрирай една pop3/smtp поща някъде ( обикновено са платени ама ако имаш хостинг някъде 100% върви с smtp поща, мисля че имаше едни mailbg.com, които предлагат free ). Та като си имаш такава поща ще пращаш от нея мейлите си. И тогава кода ти няма да изглежда така както е сега ами :
int index = From.Text.IndexOf("@");
SmtpMail.SmtpServer = From.Text.Substring(index + 1);
SmtpMail.Send(mail);
като from ще е нещо от рода на zle@mailbg.com примерно.
P.S.
Мисля че преди време имаше някакъв скандал по този повод, някой беше пратил мейл от името на президент-а или премиер-а, и то поради причината, че smtp протокола не изисква аутентикация. След това админите на тези ведомства си направиха някаква защита така, че да не може да се праща мейл само по юзер и мейл сървър.

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

.NET & e-mail sending (10 replies)

Сценария на проблема ми е следния:
имам едно ASP приложение от което даден потребител трябва може да си създаде login account за нещо си. Мисълта ми е като си напише потребителско име, аз да му изпратя на E-mail паролата, но имам проблем с пращането същия.
Изпозлвам следния код:

MailMessage mail = new MailMessage();

mail.To = To.Text;
mail.From = From.Text;
mail.Subject = Subject.Text;
mail.Body = text.Text;
mail.BodyFormat = MailFormat.Html;

int index = To.Text.IndexOf("@");
SmtpMail.SmtpServer = To.Text.Substring(index + 1);
SmtpMail.Send(mail);

Може да се каже че това работи, но... не винаги. Проблема е че SMTP сървърите на повечето пощи имат други имена примерно:
за abv.bg - mail08.abv.bg
за club-35.com - mail.club-35.com

тоест ако името е различно немога да пратя mail и ми зилиза зиключение: "The transport failed to connect to the server."Когато си въведа ръчно името на сървъра тръгва, но тогава така компилираната програма праща писма само до един сървър. А за mail.bg дори не успях да разбера как се казва сървъра им, директно с името също не става :(

Има ли начин да се прави някакво запитване до сървъра за дадената поща, което да връща SMTP сървъра? И ако не бъркам ли нещо в методологията и как е по-правилно да си реша проблема?

Благодаря предварително.

Posted by Kalo (Mon, 15 Nov 2004 11:26:01 +0200)

MCAD (4 replies)

Kakvo mojete da preporachate kato literatura za testovete
70-229, 70-315, 70-320. Estestveno ako e vazmojno da ne e ot site-a na Microsoft. Tqh veche gi znam.
Ima li nqkade drugi primerni testove, kato izkluchim estestveno - www.microsoft.com

Posted by Archer (Mon, 15 Nov 2004 11:48:45 +0200)

Re: Java - EJB question (-1 replies)

P.S. Nqkoi moje li da mi preporycha hubava knijka za EJB-ta .Mersi predvaritelno :)

Posted by Jordan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Java - EJB question (3 replies)

Imam si 2 interfeisa - home i remote, i edin BeanClass, trite sa v edin paket, i otdelno imam klient, vsichko e napraveno po shablon(v smisyl copy-paste), no v kraq sled kup nstroiki deployvaniq i t.n. klientskiq klas mi hvyrlq

javax.naming.NoInitialContextException: Cannot instantiate class: org.jnp.interfaces.NamingContextFactory [Root exception is java.lang.ClassNotFoundException: org.jnp.interfaces.NamingContextFactory]

Imam strannoto chuvstvo che neshto sym sgafil pri konfiguriraneto s JBoss ili neshto takova.

Mai ne mu e mqstoto v tozi forum da pitam za Java neshta, no znam che prepodavatelskiq ekip e useshtat mnogo, taka che shte sym mnogo blagodaren ako nqkoi moje da pomogne :)

Posted by Jordan (Fri, 12 Nov 2004 20:00:25 +0200)

Work with scanners (no replies)

Zdraweite,

interisuvam se dali ima nachin da opravliavam skener bez TWAIN.I ako ima kakv interfeis se polzva za tazi cel.

Posted by Velichko Sarev (Thu, 11 Nov 2004 11:55:10 +0200)

problem s showModalDialog (2 replies)

imam sledniq problem:
trqbva mi kogato natisna edin buton na edno aspx da mi se otvarq modalen prozrec v kojto imam datagrid.oba4e v tozi slu4aj ne mi raboti pager-a i daje maj izob6to nqmam dostyp do server-a.reshavam tozi problem kato si sloja datagrid-a v iframe, no togava vyznikva nov problem: iframe-a se refreshva vseki pyt i bind-va dannite vseki pyt(ako sloja da se bind-vat samo pri .!this.page.isPostBack grid-a izob6to ne se zarejda sledvashtite pyti), pri koeto se poluchava treptene na ekrana(zabelejimo).
nqkoj da pomogne pls.....



Posted by tazz (Mon, 15 Nov 2004 15:33:53 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

Не се сещам как може да стане за вградените типове. Една от възможностите е да работиш само с double, но не знам доколко те устройва това.



Posted by Teodor (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Текст на Microsoft Word и принтиране чрез win функция (-1 replies)

Здравей,

Това което генерираш не е Excel файл, текстов файл с разделител запетая, който Excel-а просто разпознава автоматично и затова го отваря. За да пишеш в Word или Excel формат трябва да използваш обектния модел на съответните програми [1]. Този материал ще го застъпим в лекция 23. "Взаимодействие с неуправляван код".

[1] MSDN Library - "Understanding the Excel Object Model from a .NET Developer's Perspective"

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Текст на Microsoft Word и принтиране чрез win функция (1 reply)

Знам, че форума не е за VC6.0, ако знаете да отговорите няма проблеми и да е на .NET-C# Благодаря ви предварително!
void CPayDlg::OnOut()
{
CFileDialog dlg(FALSE,"xls","",0,"*.xls (Файл на Microsoft Excel)");
CString TempStr,buff;
char buff2[100];
int x=_VT.size();
if(dlg.DoModal() == IDOK)
{
CStdioFile file;
file.Open(dlg.GetPathName(),CFile::modeCreate | CFile::modeWrite);
TempStr = "Име\tПрезиме\tФамилия\tФакултет\n";
file.WriteString(TempStr);

for(int i=0;i<x;i++)
{
TempStr = _VT.f_name;
TempStr += "\t";
TempStr += _VT.m_name;
TempStr += "\t";
TempStr += _VT.l_name;
TempStr += "\t";
TempStr += _VT.facult;
TempStr += "\t";
file.WriteString(TempStr);
};
file.Close();
};

}
Записвам информация от база данни във файл на Microsoft Exel
Изглежда много добре като го попълня, но ми трябва това да стане на Word. Самоче този продукт си има специфично форматиране и стават големи размествания. Потърсих в MSDN-a информация, но не намерих. Ако може да стане попълването на данните ми във фаил на Word със форматиране -размер на текста, стил,подравняване и т.н. , по някакъв начин няма проблеми и да е на C#, кажете, че сам забил тотално!
И още нещо на последната лекция използвахме
[DllImport("user32.dll", SetLastError=true)]
за да си вземем иконка от Windows-a(не са ми много ясни тия работи), може ли чрез използване на .dll-и да си прихвана функции като print, зада принтирам текстови файлове?-как?




Posted by Lord (Wed, 10 Nov 2004 11:57:47 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

Не можеш ли просто:

template<class T>
class Bla {
public T a, b;
public T sum() { return a + b; }
}

Posted by petko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

За съжаление нама да тръгне с int, double и т.н. Обаче можеш да си направиш свои класове, които наследяват Operatable и се държат като вградените int, double ...

Posted by Teodor (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

Ne sym polzval .net fw 2.0, no vse pak - tova predpolagam
niama da vyrvi za System.Int32 primerno, toi ne implementira
Operatable.

Posted by petko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: She se schita li? (-1 replies)

Възможно е. Няма проблем. Даже ако догодина пак направим курса, мога да ти призная и оценката от този семестър.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

еййййй, за това с базовия клас, който дефинира операторите и ги имплементира чрез външен виртуален метод, не се бях сетил. яко!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

She se schita li? (1 reply)

Parvi kurs sam i ne sam zapisal kursa .NET Framework kato izboren, no idvam na lekciite ponedelnik i vtornik. Sashto taka sam se zapisal v registracionnata forma na saita. Moga li da prisastvam na testa i shte mi se schita li ocenkata? Az iskam da prisastvam na testa i da napravia kursova rabota, no ne iskam ocenkata da mi se vpisva v studentskata knijka i da mi se schita. Ta...shte ima li niakakav problem i vazmojno li e?

Posted by mincho (Tue, 09 Nov 2004 14:35:53 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

Можеш да си направиш някои базов клас, например

pubic abstract class Operatable
{
pulbic static Operatable operator+(Operatable op1, Operatable op2)
{
return op1.Add(op2);
}

public abstract Operatable Add(Operatable op);
}

който всички класове, които имат операции трябва да наследят и разбира се да имплементират метода "Add".
След това може вече да имаш нещо от рода на:

template <class T> where Т: Operatable
class SomeClass{
T a;
T b;

T Sum()
{
return a+b;
}
}

Разбира се, последния запис е възможен от .Net Framework version 2.0



Posted by Teodor (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Test? (-1 replies)

Тестът и курсовият проект ще са в края на семестъра, няколко седмици преди сесията. Тестът ще обхваща целия материал, изучаван до момента.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: No Subject (-1 replies)

Регистрацията в сайта е задължителна за всеки, който иска да се яви на теста и на изпита.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Test? (1 reply)

Zdraweite mili hora
Iskam samo da pitam dali testa 6te e nakraq sled kato sme wzeli wsi4ko ili 6te byde nqkakwa mezdinna prowerka. 10x

Posted by phrko (Mon, 08 Nov 2004 12:13:27 +0200)

Re: No Subject (-1 replies)

Честно казано, не знам как да отговоря :)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

No Subject (2 replies)





Post Edited (11-05-04 18:28)

Posted by cathy (Mon, 08 Nov 2004 12:12:26 +0200)

Re: sql (-1 replies)

има две версии на MS SQL Server 2000
едната изисква Server (2k server, 2k3 server)
другата тръгва на всякакъв Windows

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql (-1 replies)

Аз съм с WinXP SP2. Имам си инсталиран SQL Server 2000 Enterprise + SP3 за него. Не знам какъв е проблема, но при мене тръгва без никакви проблеми. Когато бях на WinXP Professional SP2, също работеше.

Не знам дали на WinXP Home Edition е възможно да тръгне, но такъв не ползвам, защото има много ограничения.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql (-1 replies)

Да, само SQL Server 2000 Developer ще ти свърши работа. Има го, колегите разпространяват лизензно чисти копия :)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: poslednata lekciq (-1 replies)

da, dobre shte e ako obqsnqvash po-podrobno, blagodarq
i osven tova mislq, che az pone, ne sym oshte dostatychno naprednala, za da razbiram realno deistvashti programi, oshte se plasha, kato vidq asp application, syjalqvam
po-dobre za men e, ako mi se obqsnqvat primerite na nakov, podrobno

Posted by rumyana (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: sql (-1 replies)

Доколкото знам SQL 2000 Enterprise може да се инсталира само на сървър версия на Windows (Win2000, Win2003).
За да подкараш ASP.NET трябва да инсталираш IIS. Виж дискусията за необходимия софтуер в този форум.

Поздрави,
Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

sql (4 replies)

zdr,
awe imam problem s instalatsiata na SQL Server 2000..moa e Enterprise...i
ne6o ne moje da se instalira na Windows XP SP1...
kak da go instaliram...?? Dava mi da instaliram samo client za sql a ne
samia server....
i o6e edin vupros...kakvo trqbva da instaliram za da mi vurvi ASP.NET...

Posted by ivan (Wed, 03 Nov 2004 10:34:53 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

Да, груб хакерски и доста удря в производителността. Единственото, за което се сещам, е да си направиш интерфейс с медоти Add, Substract и т.н. и да го имплементираш в типовете и съответно класът, описан горе, да иска обекти, имплементиращи интерфейса.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

Аз разбрах въпроса така: Искаш да направиш някаква библиотека от функции, която извършва някакви изчисления над типове, за които са дефинирани операторите +, -, *, ...

Примерно библиотека, която извършва статистическа обработка на данни и трябва да работи както с int, така и с decimal, така и да кашем с потребителски типове, да кажем "комплексно число".

За съжаление не се сещам как да стане в C#, защото операторите винаги са статични и не могат да бъдат виртуални. На практика на тебе ти трябва виртуален оператор, за да можеш да му промениш имплементацията в класовете-наследници.

Евентуално можеш да пробваш с reflection-а да извикваш методите "op_Addition", "op_Substraction" и т.н., но това си е груб хакерски подход.



Post Edited (11-01-04 13:35)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

ami iskam da napravq neshto koeto na C++ bi izglezdalo taka:

template <class T>
class SomeClass{
T a;
T b;

T f(){
return a+b;//ako v C# a,b sa object ne stava
}
};

Samo che za System.Object ne sa definirani operatori +,-,*,/. Chudeh se dali nqma standarten inerfeis koito da implementirat vsichki tipove koito poddyrzat tezi operatori(kakto naprimer IComparable za vsichki tipove za koito sa definirani ==,<,>)

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: generic question (-1 replies)

Не мога да те разбера какво имаш предвид, но в C# можеш да предефинираш оператори:

public static bool operator+(MyClass lhs, MyClass rhs)
{
...
}

А и в .NET няма темплейти, няма и как да има. Това си е language-specific. Факт е обаче, че в следващата версия на платформата езикът С# ще има generics, което е нещо много подобно.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

generic question (10 replies)

iskam da napravq klas koito da raboti s proizvolni tipove za koito sadefinirani operatori +,-,*,/. ima li standarten interfeis koito gi poddyrza(ako vyobshte operatori mogat da sa memberi na interfeis) i ako ne kak da si resha problema. Ako v .Net imashe templati shteshe da e dobre.

Posted by novice (Wed, 10 Nov 2004 12:15:50 +0200)

Re: virtual keyword (-1 replies)

mersi na vsichki za utochnenieto :)

Posted by Jordan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: делегати (-1 replies)

Благодаря за отговорите. Именно за метод "Add" или подобен питах. Вече ми се изясни

Posted by Martin Rousev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: COM Interopability проблем (-1 replies)

Ето отговорът, който получих на форума на www.codeproject.com:

And ArrayList will not marshal the same as an array of strings. What you passed to the interop'd method AddUrlList depends on what the documentation states.

More than likely you must pass it a SAFEARRAY. Since you created an interop assembly (RCW) using VS.NET or tlbimp.exe, you've lost the opportunity to define the correct UnmanagedType to the MarshalAsAttribute, namely the UnmanagedType.SafeArray type. You can, however, re-declare the same interface yourself with the ComImportAttribute and the correct GuidAttribute and ComInterfaceAttribute (with values the same as the one in the interop assembly). If you read the documentation for the UnmanagedType.SafeArray you should get some idea of how to marshal the string[] array correctly.

You could also try using Marshal.GetNativeVariantForObject, but you'll need additional methods from the Marshal class to marshal the returned IntPtr correctly as an object. The method above would probably be easier (you won't have to marshal the data yourself; .NET will do it for you).

Again, though, this all depends on what the AddUrlList is expecting. If you were to tell us what the API documentation states (not what tlbimp.exe or VS.NET thinks it should be in the interop assembly), that will most likely help.


Обаче нещо не разбрах как точно да използвам този ComImportAttribute. Трябва да дефинирам нов интерфейс, който наследява интерфейса от класа-обвивка или какво?

Мамка му, съвсем малко ми трябва още :)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: делегати (-1 replies)

Ами няма начин. Класът System.MulticastDelegate няма метод за добавяне на функция (няма Add). Има само метод за добавяне на нов делегат (Combine).

Идеята е, че делегати могат да се създават само и единствено чрез конструктора им. Такъв е програмния модел.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: virtual keyword (-1 replies)

Много се радвам, че има хора, които все пак си правят упражненията. Браво!

Относно конкретния случай:

Условието е некоректно. В интерфейсите всички методи са виртуални и не могат да бъдат други, макар и това да не се задава изрично (с ключовата дума virtual):


Ето коректното условие:

13. Създайте клас CrazyCat, наследник на класа Tomcat за животното "луда котка", което издава кучешки звуци при извикване на виртуалния метод Talk().



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: return и try-finally (-1 replies)

ами да, return-а е най-добре да е след finally блока



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: virtual keyword (-1 replies)

Може и да е некоректно зададено, но все пак не приемайте задачите толкова буквално. Доста елементарно изглежда да се реши задачата като се добави една ключова дума. Признавам, не поглеждал задачата въобще, но най-вероятно се иска да се направи клас, който имплементира IAnimal, като метода Talk() да е виртуален.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: virtual keyword (-1 replies)

В интерфейс всички методи по подразбиране са виртуални, и затова ти дава грешката "the modifier "virtual" is not valid for this item" - защото не можеш да контролираш дали даден метод ще е виртуален или не. По-точно ключовата дума "virtual" прави тафталогия, затова дава грешка компилаторът.

Изречението: "Направете метода Talk() от интерфейса IAnimal виртуален." според мен е некоректно. То друг избор няма, освен да е виртуален.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: делегати (-1 replies)

Ако съм разбрал правилно идеята ти, не мисля че има. По същество те са едно и също нещо, но делегата един вид дава обвивка за функцията за да реализира subscribe и unsubscribe.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: делегати (-1 replies)

Ами аз никога не съм писал на С++. Ти сам прецени...
кажи само има ли начин.



Post Edited (10-29-04 14:04)

Posted by Martin Rousev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: делегати (-1 replies)

Сам по себе си делегатът е функция. Ако се направи аналогия със C++, делегатът представлява указател към функция каквито има във C++. Един вид ти добаваш функция, когато създаваш делегат.
:)))
Не знам дали го обясних добре, но ако имаш въпроси питай :)

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

делегати (5 replies)

Няма ли начин във списъка на вече създаден делегат да се добави функция вместо да се създава допълнителен делегат и след това да се комбинират? Сигурно въпросът е тъп, но не успях да намеря отговора.

Posted by Martin Rousev (Sat, 30 Oct 2004 10:40:53 +0300)

Re: virtual keyword (-1 replies)

задачата е зададена некоректно
cat наследява IAnimal
tomcat наследява cat
според мен метода Talk() трябва да е виртуален в cat
в tomcat да е override

в интерфейс не може да има виртуални членове,
те са abstract

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: virtual keyword (-1 replies)

Не че много разбирам ама IAnimal беше интерфейс и не би трябвало да съдържа virtual метод. Според мен задачата е зададена некоректно.

Posted by Martin Rousev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

virtual keyword (6 replies)

zad 13 ot 3ta lekciq
"Направете метода Talk() от интерфейса IAnimal виртуален. "
Oznachava li tova che trqbva da se napishe neshto ot vida, zashtoto mi vika "the modifier "virtual" is not valid for this item", i ako ne - kakvo se ima v predvid

interface IAnimal
{
virtual string Talk();
bool Predator();
bool CouldEat(IAnimal aAnimal);
}

Mersi predvaritelno :)

Posted by Jordan (Sat, 30 Oct 2004 12:40:07 +0300)

Re: return и try-finally (-1 replies)

Аз също съм съгласен, че ситуация с повече от един return в даден метод трябва да се избяга. Въпросът беше не е ли по-разумно да слагаме този retrurn извън тялото на try-finally блока.

Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: poslednata lekciq (-1 replies)

Ще се опитам да бъда по-подробен в бъдеще - целта ми беше да имам време за някои по-практически примери, но за съжаление не се получи дискусията във вида в който я очаквах.
Ако има въпроси или повече хора смятат, че не им е станало ясно нещо по тези две теми, съм готов да отделя време за разяснения - като за целта мога да осигуря практически примери с истински код, за да стане ясно за какво става дума.
Ако още от колегите смятат, че това е нужно, можете да ми пишете, за да уточним най-добрият вариант - обратната връзка във случая е много важна за нас - очаквам да ми пишете.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: poslednata lekciq (-1 replies)

vidaiah che sym napisala sriada vmesto vtornik i da utochnia che za vtornika govoria

Posted by tazz (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

poslednata lekciq (3 replies)

chudeh se dali niama da e vyzmojno branimir kato vodi lekcii da obiasniava malko po-podrobno, zashtoto v sriada dosta byrzo preskachashe kakto prez teoriiata taka i prez primerite. i v obshti linii niamashe nikakva polza ot sedeneto na tazi lekciia. toj samo prochete prezentaciata bez da dobavi nito edno izrechenie poveche. lekciite ako shte sa takiva, to niama nikakva polza ot sedene na tiah. to e syshtoto kato sam da si go chetesh.
ne znam samo na men li mi e izglejdalo taka...

Posted by tazz (Mon, 01 Nov 2004 18:58:27 +0200)

Imagine Cup 2005 (no replies)

Обявено е тазгодишното издание на международното състезание по програмиране и информационни технологии "Imagine Cup" на Microsoft, което миналата година беше спечелено от българин.

Поканите за участие са в следните направления:

• Software Design: Design and develop new applications that dissolve boundaries using the .NET Framework and Windows platform.

• Office Designer: Develop Microsoft Office-based solutions/applications that creatively solve the practical problems around us.

• Algorithm: Compete in a series of brainteasers, coding challenges, and algorithmic puzzles.

• Short Film: Share a perspective on “the boundaries between us” by working from abstract, to storyboard, to final product.

• Technology Business Plan: Create a compelling, sustainable business model that uses technology to bridge the digital divide.

• Rendering: Tell a story about dissolving boundaries in 3D, using both artistic and algorithmic skills.

• IT: Demonstrate proficiency in the science of networks, databases, and servers, as well as analysis and decision-making.

• Visual Gaming: Combine coding skills and algorithmic ability to devise and then implement strategy for a multi-player head-to-head game.

• Web Development: Create an innovative educational site for your peers using ASP.NET.


Пълна информация за конкурса можете да намерите тук:
[imagine.thespoke.net]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 28 Oct 2004 16:38:53 +0300)

Re: COM Interopability проблем (-1 replies)

Значи става въпрос за FlashGet. Програмата може да бъде контролирана чрез СОМ, т.е. могат да се добавят нови файлове към списъка за теглене. Правя си инстанция на един от класовете (JetCarNetscapeClass). Методът AddUrl си работи добре, защото иска просто три низа (там типовете явно се оправят). Обаче методът AddUrlList иска параметър ref object pList. A в имплементацията на оригиналния COM сървър, исканият параметър е VARIANT*. Съответно когато му подам колекция от низове (било то масив или ArrayList), се подава изключение за неправилно извикване на метода. Всеки, който има FlashGet инсталиран, може да пробва, само трябва да си направи клас-обвивка на Jccatch.dll

Работата е там, че не знам какъв параметър точно да подам на метода или пък как да оправя маршализирането на VARIANT* в ref object.



Post Edited (10-28-04 15:57)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: COM Interopability проблем (-1 replies)

Аз го гледах, но не можах да възпроизведа ситуациата. Ако дадеш примерен код на клиент и сървър страна ще е по-лесно.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: COM Interopability проблем (-1 replies)

Ех, никой ли не се сеща за решение на проблема?

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

понеделник, 1 ноември - неучебен (no replies)

Понеделник, 1 ноември, е обявен официално за неучебен ден,
защото е ден на народните будители.

По случая няма да има лекция по .NET Framework.



Posted by Svetlin Nakov (Wed, 27 Oct 2004 18:01:40 +0300)

Re: Threading (-1 replies)

Има един много интересен пример, който илюстрира това за което те посъветва Марто - виж [philiprieck.com] - има примери за ManualResetEvent и АutoResetEvent. С тях върви и примерно приложение за даунлоуд.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

Не, не, не
това е практика 'kids, don't try this at home'. По-горе писах как да се използва ManualResetEvent. Поне според мен това е правилния начин.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

Може в нишката да прихванеш и ThreadAbortException; изключението се предизвиква, когато се извика методът Abort() на нишката. Въпреки че не знам до колко коректно е това. Всъщност, как е най-правилно да се прекратява нишка?

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

В случая като извикам t.join() основния процес изчаква до завършване на породените от него, а това коге ще стане е неизвестно. Така е защото в породения има един tcpListener който стой и чака някой да се върже към сокета. Тоест поцеса не терминира докато няма конекция.
Направих го асинхронно и стана. Е усилията са по-големи разбира се пише се двойно че и повече повече код :)

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foruma e bugav... (-1 replies)

По принцип преди няколко дни имаше срив в базата данни (мразя MySQL) заради проблеми със захранването на машината, която хоства този форум.

Ако наистина смяташ, че има проблем с базата, ми го опиши подробно и ще го проверя. Все пак си мисля, че по-скоро има много хора, които се казват ivan.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: return и try-finally (-1 replies)

Съгласен съм, че повече от 1 return statement в дадена функция по принцип трябва да се избягва, защото е лош стил.

Колкото до примера в лекциите - той илюстрира, че finally се изпълнява, дори ако имаме return statement преди него.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

Zdravei,

Probvai da izvikash Join() method-a na t thread-a za da go izchakash da terminate-ne.

private void Form1_Closing(object sender, ComponentModel.CancelEventArgs e)
{
t.Abort();

// izchakvai thread-a T dokato terminate-ne
t.Join();
}

Pozdravi,
George Ivanov

Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

Здравей,

Изполвай асинхронно извикване на Receive метода (виж Socket.BeginReceive) като излизането от нишката ти трябва да стане чрез сигнализиране с ManualResetEvent от основната нишка.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

принципно това ми е нишката:

public class MyThread
{
public System.Windows.Forms.Button btn;
public System.Windows.Forms.ListBox lst;
public IPAddress Addr;
public void ThreadProc()
{
try
{

btn.Enabled = false;
TcpListener myList=new TcpListener(Addr,8001);

myList.Start();

lst.Items.Add("The server is running at port 8001...");
lst.Items.Add("The local End point is :" + myList.LocalEndpoint );
lst.Items.Add("Waiting for a connection.....");

Socket s=myList.AcceptSocket();
lst.Items.Add("Connection accepted from "+s.RemoteEndPoint);

byte[] b=new byte[100];
int k=s.Receive(b);
lst.Items.Add("Recieved...");
string str = null;
for (int i=0;i<k;i++)
str += Convert.ToChar(b);
lst.Items.Add(str);

ASCIIEncoding asen=new ASCIIEncoding();
s.Send(asen.GetBytes("The string was recieved by the server."));
lst.Items.Add("Sent Acknowledgement");

s.Close();
myList.Stop();
btn.Enabled = true;

}

catch (Exception ee)
{
lst.Items.Add("Error..... " + ee.StackTrace);
}

}
}



и така я викам:

private void button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
MyThread th = new MyThread();
th.Addr = IPAddr;
th.btn = button1;
th.lst = listBox1;
t = new Thread(new ThreadStart(th.ThreadProc));
t.Start();

}


Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

И аз си мислех че операционната система трябва да терминира нишката но не е така. Когато затворя програмата в task manager-а се вижда че exe-то е все още стартирано. В случая това ми е едно сървърно приложение което чака за конект от друго приложение. Инересното е че дори и след затваряне на програмата тази нищка продължава да си работи и то вярно, защото мога да си пусна клиента и си комуникират усепешно нищо че прогрмата принципно е терминирала, тоест поне не се вижда на десктопа, в task manager си се вижда като стартиран процес. Ако от Клиента подам компанда за изход на сървъра, то тогава и нишката изчезва.

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foruma e bugav... (-1 replies)

Надали е от форума, защото той е доказал се стабилна и user-unfriendly система ;)

Регистрирай се, наистина.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

Здравей Кало,

При излизане от процеса операционната система унищожава всички нишки създадени от този процес. Как си видял в Task Manager-a, че ти остава стартирана нишка след като този процес не би трябвало да се показва в Task Manager вече? За да бъде коректна твоята програма обаче, трябва да сигнализираш на нишката, че приложението е на път да приключи изпълнението си и да излезеш от нишката. Това може да стане с ManualResetEvent например. Методът Abort не се препоръчва, тъй като може да оставиш данните си в неконсистентно състояние.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: return и try-finally (-1 replies)

Не съм запознат дали компилатора ще генерира по-голямо количество код, но използването на повече от една изходна точка в дадена процедура е лоша практика по-принцип.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Threading (9 replies)

Wyprsa mi e sledniq:
Zapuskam si now thread, kojto da kajem mi e otwarq edin socket i 4aka klientska programa da se wyrje. Ako iskam prez towa wreme da zatworq prilojenieto wefakto ostawa eidn thread zapusnat i se wijda prez task managera. Kak moga tozi thread da go spra pri izlizaneto ot application-a. probwah sys:

private void Form1_Closing(object sender, ComponentModel.CancelEventArgs e)
{
t.Abort();
}

kydeto t mi e Thread

Blagodarq predwaritelno :)



Posted by Kalo (Wed, 27 Oct 2004 09:49:17 +0300)

Re: return и try-finally (-1 replies)

Ако C# компилатора се държи както C++ компилатора просто ще използвам код от вида:
try
{
Result = ... ;
}
finally
{
...
}
return Result;
Въпроса въпроса беше дали и двата компилатора генерират по-голямо количество код, когато return се намира в try-finally блока



Posted by Stephan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foruma e bugav... (-1 replies)

Просто може да е друг Ivan :))
Затова е добре да се регистрираш във форума и няма да има грешки надявам се :)

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

foruma e bugav... (3 replies)

Zabelyazvam vseki vtori topic e ot Ivan s ip 193.108.24.3
A az sum pisal samo vednuz :)
No kakto i da e...

Posted by ivan (Tue, 26 Oct 2004 16:05:18 +0300)

Re: Сериализация (-1 replies)

Ти сам го каза :)
Чрез XML и custom сериализация.ingenious wrote:

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Сериализация (-1 replies)

Ами това е интересен въпрос. В момента не го решавам, защото става въпрос за малка програма, която обменя съобщения със същата програма от другата страна, т.е. вероятността двете страни да вървят с различни версии на класа за съобщения е малка. Може би е по-добре наистина да се ползва custom сериализация. Но в случая това не ме притеснява.



Post Edited (10-25-04 17:42)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Сериализация (-1 replies)

Нова променлива към класа имах предвид.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Сериализация (-1 replies)

Не знам за по-лесен начин, но как си решаваш проблема с версиите на обекта? Ако се добави нов метод например.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Сериализация (4 replies)

Трябва да предавам обекти по сокети. Съответно трябва да сериализирам обект и да го изпратя по сокета (в случая UDP Datadagram). В момента го правя като чрез BinaryFormatter сериализирам обекта в MemoryStream и след това чета байтовете от потока и получените байтове пращам по мрежата. И работи добре:


MemoryStream stream = new MemoryStream();
byte[] buffer;

BinaryFormatter formatter = new BinaryFormatter();
formatter.Serialize(stream, this);

stream.Seek(0, System.IO.SeekOrigin.Begin);

buffer = new byte[stream.Length];
stream.Read(buffer, 0, buffer.Length);

stream.Close();

return buffer;


Обаче ми се струва, че малко тромаво е това. Има ли "по-хубав" начин?



Post Edited (10-25-04 11:51)

Posted by ingenious (Mon, 25 Oct 2004 17:43:49 +0300)

Re: KeyPressed (-1 replies)

Значи, на обработващата събитието функция се подава аргумент от тип KeyPressEventArgs, който има свойство KeyChar. Можеш да сравняваш стойността на това свойство с членове на изброимия тип System.Winfors.Forms.Keys, за да правиш съответното действие, например:

protected override void OnKeyPress(KeyPressEventArgs e)
{
base.OnKeyPress (e);

if((int) e.KeyChar == (int) Keys.Enter)
{
// do something
}
}


Само че имай предвид, че (цитат от MSDN):

"Key events occur in the following order:

1. KeyDown
2. KeyPress
3. KeyUp

The KeyPress event is not raised by noncharacter keys; however, the noncharacter keys do raise the KeyDown and KeyUp events."

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: KeyPressed (-1 replies)

mersi shte go probvam. ako imam vaprosi pak shte pitam :)

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: KeyPressed (-1 replies)

Здравей,

Виж събитието Control.KeyPress.
"Occurs when a key is pressed while the control has focus."

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

KeyPressed (3 replies)

Vav windows application iskam da si risuvam razli4ni figurki spored tova kakuv klavish ot klaviaturata sum natisnal.Intersuva me kakuv kod trqbva da pisha za da o4akva prilojenieto ot men da natisna klavish i spored natisnatiq takuv da izpulnqva suotvetnoto deistvie - v slu4aq da mi risuva nakva figurka an panela.

Posted by ivan (Mon, 25 Oct 2004 10:38:35 +0300)

Re: disposing (-1 replies)

Е, определено от конкретния случай зависи дали да се прихваща изключението вътре или вън от метода. Ами ако има и MyMethod2, MyMethod3, и т.н. които вършат подобни неща, и те се извикват във викащия MyMethod метод, е по-удачно според мен изключенията да се хващат отвън.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

Значи аз не разбирам защо ти е извикващия метод да прихваща изключение, което му е подадено. Това се прави ако извиквания метод не знае как да обработи това изключение и най-добре ще е то да се обработи вътре в него, а не да го прехварля нагоре най-малкото заради производителността. Ако искаш ползвай транзакций - те или се изпълняват изцяло или пропадат изцяло, ето пример:

...MyMethod(... connection)
{
SqlTransaction transaction = connection.BeginTransaction();
SqlCommand command = new SqlCommand();
command.Connection = connection;
command.Transaction = transaction;

try
{
command.CommandText = "INSERT table1 VALUES(.....)";
command.ExecuteNonOuery();
command.CommandText = "INSERT table2 VALUES(.....)";
command.ExecuteNonOuery();
transaction.Commit();
Console.WriteLine("Records were update in both the tables");
}
catch(Тук си реши какво точно ще прихващаш)
{
transaction.Rollback();
Console.WriteLine("Neither of the tables were affected!");
}
finally
{
connection.Close();
}
}

А за състоянието на връзката можеш да проверявяш така:

if(connection.State != ConnectionState.Closed)
{
connection.Close();
}

Може да не е точно това, което те интересува, но мисля че ще е интерестно за хората, който не го знаят.

Posted by Velislav Nikolov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

Благодаря ви много за отговорите, но мисля се отдалечихме доста от първоначалния проблем. А той не е, че не знам какво е exception ;).

Съжалявам ако не съм поставил въпроса като хората, явно оттам тръгна проблемът...мерси за вниманието!

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

Темата е толкова дълга, че ще има да си чешите клавиатурите доста време :)

Според мен трябва първо да се дефинират проблемите, които изникват при хвърляне на изключения
1. Намаля се производителността
2. Губи се причината следствие за даденото събитие

За т.2 по-конкретно имам предвид, че едно изключение трябва да се прихване възможно най-рано, да се капсулира и да се препрати ако е необходимо. Примера на Мишо е много добър в това отношение.
Друг пример: Ако трябва да прихванеш DatabaseException при 'Connection timeout' когато извличаш списък с клиентите например, добре е да хвърлиш CustomerException като на InnerException присвояваш получения DatabaseException.
т.1 е доста по-ясна. Изключенията може да се ползват, когато те наистина са изключения, т.е. случват се рядко, а не са част от работата на програмата. Например: Имате функция които връща ред по ред на подаден файл. Ако файла не съществува, е нормално да се хвърли изключение. Когато обаче се достигне последния ред във файла, не трябва да се хвърля изключение, а да се върне статус код, тъй като за всеки файл ще имаме достигане на последния ред. Т.е. това е нормална ситуация, а не изключение. Ако обаче логиката на програмата допуска файла да не съществува (например файловете се четат от кеш, който може да е изпразнен) е възможно и първото хвърляне на изключение да се замени с код за грешка.
т.1 въпреки че е по-ясна от т.2 стана пък по-дълга :)))
Така че, много е условно кога трябва и кога не трябва да се хвърлят и прихващат изключения.
Въпрос на преценка и опит спрямо горните два проблема.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

явно не си ме разбрал.
Exception-ите са механизъм за ранно известяване и адски удобни.
Exception-ите, обаче, предоставят унифициран начин на комуникация между различни модули(класове, класове, за предаване на съобщения СВЪРЗАНИ С ВЪЗНИКВАНЕТО НА ГРЕШКА или непредвидено състояние.

Exception-ите, най-общо предават грешки и нищо друго. Състояние, което не се смята за нормално.
Идва Exception и ти казва тука нещо не е наред, не може обаче ти вътре да си ги използваш за предаване на информация. не служат за това

В твоя случай можеш да използваш custom exception-и
не може когато потребителя подаде null, ти да му върнеш NullReferenceException.
връщаш му ParameterNullException.
Той от NullReferenceException няма как да разбере какво става.

в много от случаите подаването на Exception-и може да се избегне

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: COM Interopability проблем (-1 replies)

ОК, значи кратко и ясно:

прототипът на функцията е:

void AddList(VARIANT* pList);

и се реализира в класа-обвивка като:

public virtual void AddList(System.Object pList);


Какво, аджеба, да подам като параметър на тази функция, така че всичко да сработи? Как трябва да е структурирано? Като подам колекция (включая и масив от низове), не става, хвъля изключение.



Post Edited (10-24-04 01:35)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: COM Interopability проблем (-1 replies)

Zdravei,

Tocho v tazi statiq, koqto i ti si vidql e opisano mnogo qsno kak se marshal-va edin SAFEARRAY kym i ot .NET.

Nakratko, COM method-a koito ti priema tozi SAFEARRAY trebe da poluchava ne prosto VARIANT *, a tipiziran SAFEARRAY - v nashia sluchai shte e: SAFEARRAY(BSTR).

Po tozi nachin .NET i CLR shte znae kak da map-ne COM-skia SAFEARRAY (pylen s BSTR) kym .NET-ski array(pylen sys String-ove). Razbira se vinagi mojesh da skriesh SAFEARRAY-a zad edin VARIANT no togava kakto ti si zabelqzal SAFEARRAY-a shte ti se map-ne kym object, koeto ne e celta na zanqtieto. Eto tuk shte namerish poveche info za tova kak standartnite COM-ski tipove se map-vat kym .NET-ski i obratno:
[msdn.microsoft.com]

Hope that this will help :)
Pozdravi,
George Ivanov



Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

Е човек ти си противоречиш! Точно ти предложи да използвам енум, вместо да предавам exception-а си.

Като казах "защо са Exception-ите изобщо", не знам защо го третираш, като да не знам за какво служат. По-скоро беше упрек за предложението ти....

"Я се опитай да ползваш едно чуждо асембли, как то точно да ти каже, че не си му подал правилен параметър?" - Да, нещо подобно правя в случая и exception-ите ми трябват...

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

Exception-ите са унифициран начин за уведомяване при възникване на грешка.
Exception-ите прекратяват изпълнението на текущия блок код, което не позволява грешката да се задълбочи.
Exception-ите предоставят ранно известяване при възникване на проблем и ти казват точно къде е възникнала
Exception-ите предоставят унифициран начин на комуникация между различни модули, които общуват, един вид език за грешки.
Я се опитай да ползваш едно чуждо асембли, как то точно да ти каже, че не си му подал правилен параметър?
Или едно време като при С, ако върне -1, еди какво си, -2 ...., -3 .....
И я се опитай да имплементираш без exception-и NullReferenceException (тоест да връщаш някакъв код на грешка ) във всеки метод, това е адски много допълнителен и излишен код за едно throw new NullRefEx()

ето една сравнително добра ( и твърде набързо намерена статия ) с адски много примери и още доводи ЗА:
[www.flipcode.org]

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threads (-1 replies)

Java:
Object.wait()
Object.notify()
Object.notifyAll()
.NET
Monitor.Wait(object)
Monitor.Pulse(object)
Monitor.PulseAll(object)

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Threads (1 reply)

mojete li da mi kajete kakvi sa ekvivalentite v .NET na wait() i notify() ot JAVA za sinhronizirani metodi

Posted by ivan (Sat, 23 Oct 2004 19:05:44 +0300)

Re: disposing (-1 replies)

Става дума за клент-сървър приложение. Въпросната функция А() е на сървъра и различни клиенти могат да я викат. Работата е като възникне Exception на сървъра, той да се предава и на клиента (така че не е допустимо exception-a да се консумира).

Мерси за идеята с enum-а, но ако ще се ползва такова нещо, защо са Exception-ите изобщо...

Май ще ползвам това в крайна сметка...
try
{
connection = GetConnection();
MyMethod(connection);
}
finally
{
connection.close();
}
}

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

можеш да си направиш enum със възможните състояния на метода void A() и спрямо exceptiona да извършваш различни неща, но да прехвърляш exception навън и на мен не ми се струва добра идея, камо ли че не се препоръчва.
има всевъзможни начини да съобщиш на извикващия, че нещо не е протекло както трябва.

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: COM Interopability проблем (-1 replies)

Здравей,

Можеш ли да дадеш сигнатурата на този метод от COM обекта?

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Конвенция за форматиране на C# кода (-1 replies)

Качих един документ с препоръчителни конвенции за форматиране на кода:

[debian.fmi.uni-sofia.bg]

П.П. Радвам се, че препоръчват отварящата скоба да е на нов ред. Който е против това - понеделник 7 без 10 пред Химическия на двубой - да си носи шпагата :)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: return и try-finally (-1 replies)

Първото, което на мен ми идва наум, е да си сложиш на края на try блока флаг, който да вдигаш, и да го проверяваш във finally блока:

private int SomeMDFKNmethod()
{
bool somethingWentWrongUpThere = true;

int result;

try
{
// some code that could generate an exception

somethingWentWrongUpThere = false;
}
finally
{
if(somethingWentWrongUpThere)
{
// say: "oh, шит (Наков е сложил цензура май :)))" and return something like -1

return -1;
}
else
{
// everything's fine, run on

return result;
}
}
}


П.П. Грр, оправете интервалите бре :)



Post Edited (10-23-04 15:08)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

Може да използваш и класическа try..finaly конструкция:

void A()
{
SqlConnection connection;

try
{
connection = GetConnection();
MyMethod(connection);
}
finally
{
connection.close();
}
}

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

COM Interopability проблем (7 replies)

Здравейте, маниаци :)

Какъв е проблемът:

Правя си клас-обвивка на един COM сървър (и чрез Visual Studio, и чрез tlbimp пробвах) и го импортвам в проекта си. На единия от класовете, дефинирани там, една функция изисква като параметър указател към VARIANT структура, а класът-обвивка се генерира като съответната функция там изисква ref object, което се оказа впоследствие (след търсене в MSDN) и поведението по подразбиране - Default Marshaling for Arrays (http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/cpguide/html/cpcondefaultmarshalingforarrays.asp). Има начин, ако функцията изисква SAFEARRAY, съответният тип в класа-обвивка да се 'генерира' да е System.Array. Ама не е такъв случаят. Проблемът се появява, когато от .NET кода подам на функцията масив от стрингове на функцията. Възниква:

An unhandled exception of type 'System.Runtime.InteropServices.COMException' occurred in MothaFuckinCOMtest.exe

Additional information: Exception from HRESULT: 0x800A0005 (CTL_E_ILLEGALFUNCTIONCALL).


B C++ код, който работи, изглежда по този начин:

SAFEARRAYBOUND rgsabound[1];
rgsabound[0].lLbound = 0;
rgsabound[0].cElements = 1;

SAFEARRAY * psa = SafeArrayCreate(VT_VARIANT, 1, rgsabound);
if (psa == NULL) return;

LONG ix;
COleVariant var;

ix = 0;
var.SetString(_T("sample string"), VT_BSTR);
SafeArrayPutElement(psa, &ix, &var);

VARIANT vList;
vList.vt = VT_VARIANT|VT_ARRAY|VT_BYREF;
vList.pparray = &psa;

след което функцията се вика, като й се подава vList и всичко работи.

Въпросът е, как да направя така, че да мога и от .NET по някакъв начин да подам масив от низове на функцията и да работи. Доста търсих на много места, но конкретно решение не намерих.

П.П. С друга функция, която приема само един низ, пробвах и стана. Т.е. всичко си е наред, само дето не мога да се сетя как да се оправя с тези типове.



Post Edited (10-23-04 14:44)

Posted by ingenious (Sat, 30 Oct 2004 02:54:29 +0300)

Re: Проблем с RichTextBox (-1 replies)

А защо просто не използваш (за такава проста операция)

richTextBox1.Text = "Здравей, свят!";

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

Това което Михайл показа е точно using блок имплементирано с try...catch. Само че finally блока изглежда така [1].

Ако трябва caller-а да прихваща грешките, най-добре според мен е да използваш този заместител на using блока като в catch прихващаш съответното изключение и го препредаваш като хвърляш твое изключение [2].
По-принцип не е добра практика да се оставят изключения, за които знаем че може да възникнат да се обработват от извикващия. Виж вече за тези които не можем да предвидим е ок. За какво ти е необходимо да се прихващат от извикващия метод?


[1]
finally
{
if (connection != null)
connection.Close();
}

[2]
catch(Exception e)
{
CustomDatabaseException ce = new CustomDatabaseException();
ce.InnerException = e;
throw ce;
}

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

работата е, че exception-ите, които MyMethod() хвърля, трябва да се catch-ват, там където се вика A(). Не трябва в MyMethod() да се изконсумират....

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: disposing (-1 replies)

void A()
{
SqlConnection connection;
try{
connection = GetConnection();
MyMethod(connection);
catch(bla bla ){
}
finally{
connection.close();
}
}

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

disposing (13 replies)

Имам проблем - не знам как е най-добре да си подсигуря затваряне на конекция към база данни...
Да речем, че имам метод:
void A()
{
SqlConnection connection = GetConnection();
MyMethod(connection);
connection.close();
}
Как бих могъл да си подсигуря затваряне, в случай че MyMethod хвърли exception? Exception-ите, които хвърля този метод се прихващат от методи, викащи А() (така трябва в случая)....

using бклок ще свърши ли работа?

Posted by ivan (Sun, 24 Oct 2004 19:55:58 +0300)

Re: Конвенция за форматиране на C# кода (-1 replies)

Здравей,

Майкрософт имат такава която е в процес на разработка. Казва се Design Guidelines for Class Library Developers [1].
На мен лично ми харесва и тази на idesign.net [2].

[1] [msdn.microsoft.com]
[2] [idesign.net]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Проблем с RichTextBox (-1 replies)

Здравей Стефане,

Сетъра може да го погледнеш чрез Reflector [1]. Ще видиш, че е имплементиран като сглобява string[] от съдържанието на RichTextBox и връща временен масив от низове. Затова директната промяна на съдържанието не указва влияние върху полето. Може да го имплементираш по следния начин:

string[] lines = richTextBox1.Lines;
lines[0] = "Hello world";
richTextBox1.Lines = lines;

А защо Майкрософт не дават кода на FCL - справка [2]

[1] [www.aisto.com]
[2] [finance.yahoo.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

return и try-finally (6 replies)

На няколко места в слайдовете за обработка на изключения забелязах код от рода на:
try
{
...
return -1;
}
finally
{
...
}
При C++ поставянето на return в try-finally блок кара компилатора да генерира допълнително голямо количество код (стотици, а дори и хиляди инструкции както се описва в Programming Applications for MS Windows от Jeffrey Richter), за да осигури изпълнението на кода във finally блока след изпълнението на return. Затова като цяло този подход не се препоръчва. Въпросът ми е как се справя C# в тази ситуация и дали и при него има този проблем.



Posted by Stephan (Fri, 29 Oct 2004 20:17:33 +0300)

Конвенция за форматиране на C# кода (2 replies)

Има ли създадена конвенция от Microsoft за форматиране на C# кода, както има такива за Java от Sun и ObjectPascal от Borland. Ако няма такава бихте ли ми посочили link към 3rd party такава.



Posted by Stephan (Sat, 23 Oct 2004 15:13:34 +0300)

Проблем с RichTextBox (2 replies)

Поставям във формата на едно Windows Forms приложение RichTextBox и бутон. В обработчика на OnClick събитието за бутона задавам следния код:
richTextBox1.Lines[0] = "Hello world";
RichTextBox съдържа стандартния текст, които се генерира от Visual Studio: "richTextBox1". Приложението се компилира и след като се изпълни горния код първия ред от richTextBox контролата не се променя на "Hello world", като същевременно не се вдига и изключение. Пропускам ли нещи или това е бъг в .NET. Използвам Visual Studio .NET 2003 и .NET Framework 1.1.
Защо Microsoft не отворят кода на FCL (както Borland са направили това за VCL) за да може човек да погледне директно сетъра на пропъртито в такива случай ами трябва да губи времето на други хора по подобни форуми.



Posted by Stephan (Sat, 23 Oct 2004 14:24:36 +0300)

семинар за софтуерни разработчици (no replies)

Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС) има удоволствието да ви покани на

Технически семинар за софтуерни разработчици

на 30 октомври (събота) от 10.00 ч. в зала 210 на Химически факултет към СУ „Св. Климент Охридски”

Програма на семинара:

10.00-10.30 - Откриване - Светлин Наков, БАРС
10.35-11.50 - Разширения на Web-услугите (Web Services Enhancements) в .NET - Мартин Кулов, CodeAttest
12.00-13.15 - Hibernate – мощна технология за обектно-релационно персистенция (Object/Relational Persistence) в Java - Лъчезар Добрев, Bulgarpress
13.15-14.00 - Обедна почивка
14.00-15.15 - Многослойни разпределени архитектури. Подходи при реализация на Perl - Марин Маринов, Георги Пенков, CNsys
15.30-16.45 - Изготвяне на потребителски интерфейс в .NET с User Interface Application Block - Владимир Чалков, Crossroad
17.00-18.15 - Struts – платформа за разработка на Java-базирани Web приложения - Георги Денчев, ComSoft
18.30-20.00 - На бира в пицария „Торонто”

Пълната програма на събитието, заедно с анотация на темите е достъпна от
[www.devbg.org]



Posted by Svetlin Nakov (Fri, 22 Oct 2004 14:19:40 +0300)

Re: win95/win98 (-1 replies)

Win95/Win98 трябва да се забранят със закон. Никога не ги ползвайте за серозна работа. Не си струва счупването на нервите.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: win95/win98 (-1 replies)

SP2 в никакъв случай при class server,поне докато не излезе пач, защото някой услуги спират да работят поради повишената сигурност
Само предопреждавам:)

Posted by Lily (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak se instalira .NET? (-1 replies)

В WIN XP също е в add remove programs-> windows components-> IIS
По принцип инсталацията на .нет казва, че за да инсталира АСП компонентите трябва да има предварително инсталиран ИИС. Ако ИИС е инсталиран след .нет, в конзолата на .нет (в .net tools) - aspnet_regiis -i, без това пак не става, въпреки наличието на ИИС.
Enjoy.



Posted by Lily (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak se instalira .NET? (-1 replies)

Здравей,

С коя версия на Windows си?
В Windows 2003 е в Add Remove Programs\Windows Components\Application Server\IIS.
Ако си инсталирал .NET преди това трябва да пуснеш aspnet_regiis -i също.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

kak se instalira .NET? (2 replies)

Izvinqvam se mnogo no imam problemii s IIS? Neznam kak da si go inastaliram?! Ot kade da si go inastaliram ?!

Posted by Ognqn Nakov (Fri, 22 Oct 2004 12:19:30 +0300)

Re: win95/win98 (-1 replies)

Windows XP SP2 :)



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

win95/win98 (3 replies)

Kakvo shte prepora4ate za podobrqcane na zashtitata na tezo OS na Microsoft poneje te qvno sa zabravili mnogobroinite si useri s toq potrebitelski software ? 10x predvaritelno za informaciqta



Posted by leo (Fri, 22 Oct 2004 14:17:54 +0300)

Re: vypros (-1 replies)

richTextBox.Text[5] връща 6тия символ
string p = richTextBox.Text.SubString(); тук не съм сигурен за точното име на метода, но IntelliSense помага.

Char[] p = richTextBox.Text.ToCharArray();
Char[] p = richTextBox.Text.ToCharArray(int begining, int length);
с последните две може да вземеш каквото искаш и то буква по буква

Текст се задава:
richTextBox.Text = "Mnogo obicham da piq ... chai";

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vypros (-1 replies)

а какъв е начина да се сетва нов текст в richTextBox ?

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vypros (2 replies)

Pyrvo: sygalqvam 4e pi6a na latinica no edin skapan codek mi precaka kirilicata na Internet Explorera, ne znam kak da q opravq a sega ne mi se preinstalira (pomognete ako znaete kak) (ne e ot encoding-a)(btv stava s copy-paste).
Vtoro : kak moga da dostigna do edin otdelen simvol v multiline TextBox ili richTextBox za da go promenq (ne stana kato v Delphi s dvoino indexirane)



Posted by Paul (Wed, 20 Oct 2004 15:30:53 +0300)

Re: Win XP (-1 replies)

Vinagi mojesh da si smenish product key-a na windows-a s nqkoi validen :
[labmice.techtarget.com]

Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Win XP (1 reply)

Ami..imam takuv problem,ne moga da si instalna SP1 il SP2(bez zna4enie) ,za6tot mi dava 4e mi e nevaliden product key na windows-a,ta se 4udq kak moga da izbegna dadeniq problem za da moga da si instalna posle spokoino Visual Studio...?!!Pls Help!

Posted by I'm (Mon, 18 Oct 2004 10:52:49 +0300)

Re: za sql server-a (-1 replies)

Za SQL SERVER 2000 enterprice edition ste ti e nuzen "сървърен Windows"
Za developers editinion - ne...

Posted by ivan mateev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Здравей,

въпроса не е тъп и много хора са си блъскали главата вместо да попитат :))
Трябва да стартираш aspnet_regiis -i за да позволиш изпълнението на aspx страници и да се копира aspnet_client папките във всички виртуални директории. Намира се в %windir%\Microsoft.NET\Framework\<version>

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Martin Kulov wrote:

> Windows XP SP2 / Windows 2003
> IIS
> Visual Studio.NET 2003
> MSDN Library
> .NET framework v1.1 SP1
>
> Препоръчително в този ред за да имаш по-малко ядове :))

Trqbva lida pravq neshto dopylnitelno ako instaliram IIS sled kato sym instaliral veche Visual Studio.NET 2003? Ne mi se smeite ako zadavam typ vypros no ne sym vytre v neshtata.

Posted by novice (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: registraciq (-1 replies)

10x za reakciqta :)

Posted by momchil rusinov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Здравей,

IE 5.01 и следващи версии (аз лично предпочитам IE 6.0 със всички ъпдейти) са необходими за пълноценна работа с ASP.NEТ - както Мартин отбеляза debug-ване и т.н. са възможни до голяма степен само с IЕ-то. От друга страна е добре да имаш и други браузъри, като Мозила - все пак когато тръгнеш да пишеш сайт е добре да можеш да видиш какво се получава и във нещо различно от IE. Също така е интересно разглеждането на елементите, които ASP.NET-а генерира при различните браузъри - всичко това е възможно само ако имаш поне 2 браузъра.
На времето (преди 3-4 години), когато се пишеше за Netscape 4.72/73 като минимум, имаше много грижи, които идваха от разликите в поддръжката на различни видове елементи в HTML-а. Когато пък излезе Netscape 6.0, нещата станаха направо непоносими :). Големите разлики идват при работа с блокови елементи, обектния модел на JScript-а и естествено факта, че една част от браузърите се развиват непрекъснато, а други - не толкова бързо. За това, моят съвет е - инсталирай IE и Mozilla като минимум и ги ползвай и двете, когато стане време за тестване на ASP.NET приложения.

Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

За да дебъгваш ASP.NET страници ти е необходим IE. Версия 5.0 също ще ти свърши работа, от гледна точка на сигурност е добре да си качиш IE6.0 с последните updates от Майкрософт.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

A otnosno IExplorer -a togawa?
Kakwo bihte ni prepory4ali? Primerno IE6 i nqkoi konkreten pack ili mozilla. Mozilla mnogo pove4e mi haresva i kato wid i funkcionalnost, 6te mi pravili problemi ili to4no obratnoto?
Mersi

Posted by phrko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

.NET Framework е част от VS.NET 2003, т.е. ако го нямаш, първо то ще се инсталира.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinXP ili Win2000 ili win2003 (-1 replies)


Абе я най-добре си качете по едно freeBSD и на него едно mono и една Oracle база и си прекомпилирайте ядрото 20 пъти и да ви е мирна главата ;)

Айде поздрави!

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ca**ing ? (-1 replies)

Абе я най-добре си качете по едно freeBSD и на него едно mono и една Oracle база и си прекомпилирайте ядрото 20 пъти и да ви е мирна главата ;)

Айде поздрави!

Posted by zle (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Здравей,

определено .NET framework трябва да се инсталира преди VS.NET.
Имах предвид, че може .NET SP1 да се инсталира след VS.NET. Но това всъщност може да няма значение.
За SQL Server мисля че също няма значение. Може би последен.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Martin Kulov wrote:

> Здравей,
>
> Светлин обясни какво трябва да се инсталира още на първата
> лекция. Ще се опитам да ги напиша по памет:
>
> Windows XP SP2 / Windows 2003
> IIS
> Visual Studio.NET 2003
> MSDN Library
> .NET framework v1.1 SP1
>
> Препоръчително в този ред за да имаш по-малко ядове :))
>
> Успех :)
>

.NET Framework ne triabva li da se instalira predi Visual Studio .NET 2003?

A kude e nai podhodiashtoto miasto v posledovatelnostta na spisaka za inst. na SQL Server?



Posted by Pavel Kotsev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ca**ing ? (-1 replies)

става въпрос за принципите на обектно-ориентирания дизайн:

strong cohesion - силна логическа свързаност на действията, които даден метод, клас или модул извършват

loose coupling - слаба функционална зависимост на методите, класоветe и модулите един от друг

има разбира се и вариации на темата:

internal routine coupling, object coupling, interface object coupling, object cohesion, ...

За тях им подробно в книгата "Code Complete, Second Edition" - [www.cc2e.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinXP ili Win2000 ili win2003 (-1 replies)

SQL Server 2000 работи на всякакви машини, включително на XP Home Edition. Дори имам съмнения, че може да тръгне на Win98, но използването на Win98 за всякакви сериозни цели е строго непрепоръчително. Наистина ако имате поне минимален шанс, никога не използвайте за никакви цели Win95/98 (освен може би за игрички).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za uprajneniqta (-1 replies)

Упражененията не трябва на никого да се предават, но е силно препоръчително да ги правите, защото те покриват целия учебен материал и гарантират, че сте овладели предаваните технологии.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Когато стигнем до лекцията за бази данни, ще е препоръчително всеки да има някаква версия на SQL Server 2000 инсталирана. По принцип може да се ползва MySQL, Oracle, MS Access или друга база данни, но е хубаво когато човек учи Microsoft технологиите, да не подминава ей-така SQL Server-а, защото ASP.NET приложенията много рядко се използват без MS SQL Server.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

При мене няма никакви проблеми със WinXP SP2 и VS.NET. Наистина всичко ми работи добре.

Имаше сериозни проблеми с WinXP SP2 RC1, ама това не беше финална версия. Тогава Delphi-то ми спря да работи и ми се счупи VPN sharing-а. Имах и други проблеми с мрежата. Сега всички работи добре.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Курсът и този преди две години (-1 replies)

Заглавието на курса е друго. Хорариумът е друг. Курсът се води друг от административна гледна точка. Не виждам пречка да го запишете пак, ако смятате, че ще ви свърши работа за нещо.

По учебно съдържание покриваме приблизително еднакъв материал, амакар че тази година са предвидени повече часове и по-задълбочено изучаване на някои теми.

Относно изпитите: Тъй като курсът е друг, оценката от минали години няма да важи. Ще трябва отново да се явявате на тест + проект (по друга тема) за да си получите оценката.

Тази година учебните материали и методологията са значително подобрени, така че имате шанс да научите много повече, особено ако си правите редовно упражненията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kabel za proektora (-1 replies)

Аз реших проблема - намерих един кабел - оказа се че не е никак скъп и си го купих като лична придобивка, която ще ми остане и за други курсове (евентуално).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinXP ili Win2000 ili win2003 (-1 replies)

А за да подкараме MSSQL Server 2000 SP3 на developer-ската ни машина не е ли нужен сървърен Windows?

Posted by neno (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: registraciq (-1 replies)

pishi mi majl lichno s FN+imenata



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinXP ili Win2000 ili win2003 (-1 replies)

Мартин е прав, с не много усилия можете да пуснете Luna (красивия нов
дизайн на XP) и всичко останало (hardware acceleration, directX8-9,
sound, JVM)

Освен това получавате функционалност на сървър.

Няма user switching и не можете да играете DOOM3, ама се преживява.

Казват - върви много по-стабилно. Аз също мисля така.

Ето линк за Win2003 as a workstation:
www.tomax7.com/aplus/APlusCD/ Convert%20Win2003%20to%20a%20Workstation.doc

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ca**ing ? (-1 replies)

loose coupling

Posted by mihail.stoynov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinXP ili Win2000 ili win2003 (-1 replies)

Здравейте,

аз лично Ви препоръчвам да ползвате XP със SP2 - нещата, които се появяват от време на време като проблеми се изчистват много бързо - за разработка ще имате повече проблеми с Windows 2003 Srv от колкото с XP, тъй като той изисква повече настройки и идва със значително по-малко драйвери за устройства (и услуги инсталирани със default инсталацията), които не са характерни за сървърни машини - пример за това е, че дори звука и видоускорението не са пуснати при инсталацията му.
Естествено е някои от колегите да го предпочитат - в това число и аз го използвам на домашното ми PC, но въпреки това дори на машината в офиса, която си е 100% Dev съм със Windows XP SP2. За момента дори почти всички сървърни платформи (без Exchange, WSS и SPS) предлагат възможност за разработка върху XP (в това число MSCMS 2000 SP1, MSCS 2000 SP3, BizTalk 2004 и др.).

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WinXP ili Win2000 ili win2003 (-1 replies)

A ima li nqkakwo zna4enie za kursa ot wersiqta na Win 2003 bilo to Web Server, Standard i t.n.

Posted by Phriko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak da namerim koren kvadraten (-1 replies)

>> Това е все едно да кажеш C++ е нищо без STL.

Имах предвид, че това е ".NET specific", а не "C# specific". Намирането на корен квадратен в С++ е "С++ specific", както и да е ;)



Post Edited (10-13-04 14:24)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ca**ing ? (-1 replies)

cohesion - metodite imat obshta logika
coupling - idva ot couple, v smisal, che clasovete sa dva po dva obvarzani

Do kolkoto sam chuval tia neshta gi objasnjavat podrobno v kursa po Konstruirane na ka4estven programen kod - az ne sum go pose6taval, taka, 4e ne garantiram.

Pozdravi,
Pavel



Posted by Pavel Kotsev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ca**ing ? (4 replies)

Privet.
edin glupav vapros, no vse pak shte go zadam.

V nachaloto na dneshnata lekcia se govoreshe za capsulaciata na danni v clasovete, dobria stil na proektirane na classove i t.n.
bqha izpolzvani 2 ponqtia , koito ne bqh chuval i prosto mi e ljubopitno, za da ne gledam "umno" ako gi sreshtna nqkade.

ne se chuvaha mnogo jasno , nqmashe gi napisani v presentaciata, a i az savsem zabravih da popitam v pochivkata.

zvuchaha kato "capping" i oshte neshto, koeto vaobshte ne go chuvah jasno :(

stavashe vapros za loshia stil da se pravi silna obvarzanost mezdu clasove i kapsulaciata na dannite.

kakvi bqh terminite - samo tova pitam.
inache ideqta mi e jasna.

10x

Posted by ivan (Fri, 15 Oct 2004 11:44:43 +0300)

Re: WinXP ili Win2000 ili win2003 (-1 replies)

Ако има възможност ви препоръчвам да ползвате Win2003. Много по-стабилен е и е по-бърз.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

WinXP ili Win2000 (8 replies)

Kakto mnogo dobre vidqhme na edna ot lekciite WinXP sp2 pri IExplorera prawe6e stranni nomera ;). I poneze zapo4wam da 4uwam mnogo dobri raboti za Win2000 (ne 4e WinXP e kofti no 2000 e po-dobre), ta WinXP se2 + modzila ili Win2000



Posted by Phriko (Sat, 16 Oct 2004 20:20:43 +0300)

Re: Kursa moze li da se poseshtava ot magistri? (-1 replies)

може, но май не се броят точките.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Курсът и този преди две години (-1 replies)

Питах вчера Наков и той каза, че може, тъй като това било друг курс.
Може все пак да го питате лично, ако са нужни повече подробности.



Posted by Hristo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: XML документация (-1 replies)

Ето го адреса на nDoc: [ndoc.sourceforge.net]
Последната версия е от днес :)

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: XML документация (-1 replies)

Zdravei Pavlina,

Osnovnata ideq e da izpolzvat standartiziranite tag-ove tyi kato syshtestvuvat tool-ki koito generirat Compiled HTML help naprimer koito razbirat samo ot predefined tag-ovete. Tezi tagove koito se preporychva da se izpolzvat tochno porati teiz celi sa pokazani na:
[msdn.microsoft.com]

Principno v tezi "predefined tags" ima vsichko koeto ti trebe za da opishesh edno assembly zaedno s vsichki negovi tipove. Az pone ne se seshtam da ima neshto koeto da lipsva.

Razbira se ti mojesh da definirash svoi tag-ove koito C# compiler-a shte gi include-ne v otput XML-a. Problema idva v tova che edna standart-na programa interpretirashta XML doc-a nema kak da razbere kakva semantika ti si skrila zad edin tvoi custom tag.

Inache edna tool-ka koqto moje da generira Compiled HTML mojesh da download-nesh ot:
[ndoc.sourceforge.net]
Kazva se NDoc, free e i e specialno syzdadena za .NET (po obrazec na JavaDoc razbira se :) ). Az lichno sym q polzval i trebe da kaja che e dosta dobra!

Uspehi,
George Ivanov



Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: XML документация (-1 replies)

Здравей,

провери на адрес [1]. Там са описани таговете. Тези които са дадени като пример са само част от всички. Тези тагове важат само за C# обаче, но това може би го знаеш.

[1] [msdn.microsoft.com]

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

XML документация (3 replies)

Когато пишем XML документация, достатъчно ли е да използваме таговете, които са ни дадени като пример и ако не, откъде можем да разберем какви други тагове е нужно да дадем като информация?



Posted by Pavlina (Tue, 12 Oct 2004 16:13:43 +0300)

Re: kak da namerim koren kvadraten (-1 replies)

Mnogo blagodarq za barzata reakciq.

Posted by Daniel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak da namerim koren kvadraten (-1 replies)

>> С# като език не е абсолютно нищо без платформата.

Това е все едно да кажеш C++ е нищо без STL.
Въпреки че STL е много хубаво нещо, аз познавам доста хора (включително и аз) които добре се справят с C++ без да са използвали STL досега.

Мартин

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak da namerim koren kvadraten (-1 replies)

Нещо не мога да схвана.
Използваш класа от Math и метода Sqrt от namespace System в асембли mscrolib.dll.
Метода може да го викаш от всеки език.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak da namerim koren kvadraten (-1 replies)

Малка корекция във въпроса (за която спомена и г-н Наков на първата лекция):

"Kak v .NET namirame koren kvadraten."

С# като език не е абсолютно нищо без платформата.

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak da namerim koren kvadraten (-1 replies)

Math.Sqrt Method

Returns the square root of a specified number.

[C#]
public static double Sqrt(
double d
);

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

kak da namerim koren kvadraten (6 replies)

Malko glupav vapros ma...

Kak v C# namirame koren kvadraten.

Posted by Daniel (Wed, 13 Oct 2004 14:24:19 +0300)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Здравейте,

относно SQL-а и Query Analalyzer-a и Enterprise Manager-a:

1. Със VS.NET 2003 имате опция за инсталация на MSDE, което представлява орязана версия на SQL Server-а, но все пак ще Ви свърши работа. Ако все пак, обаче се нуждаете от инструментите за разработка/администрация на SQL-ла, то можете да инсталирате само тях след инсталацията на MSDE-то. Принципно обаче, самото Visual Studio има достатъчно добра поддръжка за работа със T-SQL (езикът за програмиране на SQL Server-a).
Ако пък искате да си "поиграете", можете и цялата версия на SQL-ла да накатерите :).

2. Относно лицензите: SQL Server Developer's Edition може да бъде използван от всички вас (за цели свързани с обучението Ви), тъй като е част от MSDN абонамента. Принципно в рамките на този курс ще имате възможност да работите с SQL-ла главно във 2-3 лекции, така че според мен той не Ви е нужен Това са: Достъп до данни с ADO.NET, Windows Forms и ASP.NET и Web-приложения.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za uprajneniqta (-1 replies)

Zadachite v kraq na slaidovete sa za vashe uprajnenie, a ne kato forma na kontrol. Proverka na uprajneniqta ot nasha strana nqma da ima, no vypreki tova nie silno prepory4vame redovno sled vsqka lekciq da si gi pravite. Ako imate nqkakvi problemi s tqh vinagi ste mojete da zadadete vyprosite si tuk v foruma.

Pozdravi:
Ivaylo Hristov



Posted by Ivaylo Hristov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Да,

само че там няма Query Analyzer и Enterprise Manager, който са просто задължителни при работа със SQL Server. Иначе SQL Server има Developer Edition чиито лиценз не е за production и може би ще е удобно да се ползва той. По въпроса с лицензите най-добре да ви отговори Михаил Стойнов. Той е консултат към Майкрософт точно по тези неща.

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Мисля, че към VS.Net се включва MSDE, което е SQL Server ама версия за преограмисти ( ки ), така че може и да няма нужда от допълнително инсталиране на SQl server ;)

Posted by mitko (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

za uprajneniqta (2 replies)

Iskam da popitam za uprajneniqta v kraq na slaidovete shte se predavat li po nqkykyv nachin (na email prepolagam) na prepodavatelskiq ekip i v kakvi srokove shte stava predavaneto?



Posted by Jordan (Thu, 14 Oct 2004 12:31:21 +0300)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

За SQL Server се чудих дали да го пиша, защото не виждам кое упражнение/лекция го използва. Може би е добре да се инсталира в случай че някоя демонстрация го изисква.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Благодаря за отговора, въпреки, че това първото не беше въпрос, а само info от мен...

Поздрави,
Павел



Posted by Pavel Kotsev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Zdravei Pavel,

Nakratko otgovorite na tvoite vyprosi:

1. MS SQL Server 2000 SP3 oznachava MS SQL Server 2000 s apply-nat Service Pack 3.

2. Microsoft Internet Information Server (IIS) e Microsoft-skia Web server, koito host-va i execute-va ASP/ASPX stranici. IIS se predostavq kato chast ot Professional edition-a na Windows XP naprimer - prosto trebe da se install-ne dopylnitelno ot "Add/Remove Programs" v Control Panel-a.

Pozdravi,
George Ivanov

Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Ami nai loshoto e che IDE-to vyobshte ne ti trygva :). Zatova nie vse oshte ne byrzame sys SP2.

Pozdravi,
ToRiN

Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

На лекцията Наков спомена и MS SQL Server 2000 SP3.

Извеинете за глупавия въпрос, но какво точно представлява IIS, има ли го в компютърния клуб на ФМИ, работи ли под Win XP или е само за Win 2003, и въобще за какво ни е това чудо?



Posted by Pavel Kotsev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Не съм работил с WinXP SP2. Освен с Remote debugging, има ли други проблеми след като качиш SP2.

Tnx,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Az lichno ne bih preporychal da se slaga SP2 na Windows XP tyi kato ima vse oshte dosta problemi koito nosi na Visual Studio .NET, da ne kaja che Studio-to vyobshte ne raboti. Poveche info tuk:

[support.microsoft.com]

Poglednete tablicata otdolu na site-a za programi koito imat problemi sled kato se instalira SP2 na Windows XP.

Pozdravi,
ToRiN



Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

ne ne sym, misleh 4e e kato w Win Appi-to zawla4wa6 i wsi4ko raboti, za towa pitah dali ne propuskam ne6to. Blagodarq za infoto sega 6te go probwam.

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nuzen software? (-1 replies)

Здравей,

Светлин обясни какво трябва да се инсталира още на първата лекция. Ще се опитам да ги напиша по памет:

Windows XP SP2 / Windows 2003
IIS
Visual Studio.NET 2003
MSDN Library
.NET framework v1.1 SP1

Препоръчително в този ред за да имаш по-малко ядове :))

Успех :)



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Nuzen software? (23 replies)

Kakwo trqbwa da imam instalirano na pc-to za pulnocenno uswoqwane na kursa t.e. kakwo 6te razglezdame za da znam kakwo da instalwam?

Posted by phriko (Sat, 15 Oct 2005 17:46:47 +0300)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

Ааа ти извика ли DataGrid1.Bind в Page_Load() метода?



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Курсът и този преди две години (-1 replies)

И мен ме интересува това. Моля някой да провери и отговори преди 15-ти октомври, т.к. нямам възможност да стигна до ФМИ през деня :-(

Posted by neno (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

предполагам че ми говориш за този таг:

<asp:DataGrid id=DataGrid1 style="Z-INDEX: 101; LEFT: 32px; POSITION: absolute; TOP: 40px" runat="server" Width="224px" Height="136px" DataSource="<%# dataSet11 %>" DataMember="Region">
</asp:DataGrid>

там си го има runat = "server"

просто нямам идея от какво е, не че имам и кой знае какъв опит с ASP-to де. Просто го няма когато го отворя с браузар.

Posted by Kalo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP & DataGrid ???? (-1 replies)

Здравей Кало,

дай повечко инфо за проблема. Това което се сещам в момента е да провериш дали имаш атрибут Runat="server". Често ми се е случвало да го забравя преди да ми стане навик да го пиша и тогава грида просто не се показва, нито пък дава грешка. Разгледай сорса на генерирания хтмл за провериш какво е върнало към клиента.

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET (-1 replies)

Здравей Любо,

на адрес [1] в раздел Academic Alliance може да намериш повече информация.

[1] [www.fmi.uni-sofia.bg]



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP & DataGrid ???? (8 replies)

здравейте. Имам едно проблемче: идеята ми беше да си направя нещо като WEB портал от който да мога да си достъпвам SQL database. Когато си го правя това на Win Application всичко е наред, но когато си пусна ASP WEB приложение и направя същото /сложа си един DataGrid и един бутон в който зареждам DataSet-a/ нещата не вървят. Първо ми гърмеше защото ASPNET user-a ми нямаше правя да влиза в SQL сървара, както и да е разрешух му, но сега в Inetner Explorera не се изобразява DataGrid-a.

Бихте ли ме посъветвали какво бъркам или изпускам? Може би трябва да гообевя някъде или нещо подобно... Търсих инфо в MSDN, но в крайна сметка не ми стана по ясно.

Posted by Kalo (Fri, 18 Feb 2005 23:24:33 +0200)

.NET (1 reply)

Ot kade kazahte 4e moje ili 6te moje da si namerim paketa Visual Studio .NET za instalaciq po doma6nite PS-ta.

Posted by Liubo (Sat, 09 Oct 2004 11:34:20 +0300)

Курсът и този преди две години (3 replies)

От някъде чух, че таз годишният курс не бил като този преди две години и въперки че сме минали предния, можем да запишем този. Доколко вярно е това?

Posted by Timmy (Thu, 14 Oct 2004 12:15:53 +0300)

Re: Unmanaged code... (-1 replies)

Здравей,

основната разлика е видима дори в наименованието - Manager (управляем) и Unmanager (неуправляем). Всичко останало идва, като следствие от факта, че в единия случай има един довълнителен "слой" между операционната система и кода който се изпълнява, който управлява това изпълнение, а в другия - не. Този слой се нарича Common Language Runtime и е част от .NET - грижи се за всичко свързано с процеса по зареждане, JIT-компилиране (Just-In-Time компилиране) и изпълнение на "управляемия" код.

Поздрави,
Бранимир



Posted by Branimir Giurov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Unmanaged code... (-1 replies)

Здравей,

Това може би Светлин ще отговори, но основните разлики са следните:

1. garbage collection
2. силно типизиране на обектите, не може да преобразуваш обект към друг тип като загубиш оригиналния тип (това в C++ е позволено)
3. reflection
4. code access security

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Unmanaged code... (2 replies)

zdr
awe iskam da pitam...na 2rata lektsia imashe edin takuv vupros :
"Kakva e osnovnata razlika mejdy Managed and Unmanaged code?"
...mi ni6o ne mojax da 4uq togava! :P))~~~

Posted by uBaH (Fri, 08 Oct 2004 12:41:04 +0300)

Re: ASP.Net wypros (-1 replies)

mersi towa me interesuwa6e prosto dosta wreme ne bqh puskal .Net i bqh zabrawil koi e faila

Posted by Unknown (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.Net wypros (-1 replies)

Здравей,

ASP.NET се инсталира с инсталацията на .NET framework. Ако си инсталирал IIS след това обаче ще трябва да пуснеш aspnet_regiis -i от %windir%\Microsoft.NET\Framework\<version>\ за да позволиш изпълнението на ASP.NET приложения.
Какъв е твоя случай? На каква операционна система искаш да го пуснеш?

Поздрави,



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.Net wypros (2 replies)

tozi wypros naj weroqtno we4e e bil zadawan no wse pak ako nqkoi ima velanie da mi otdogowori
interesuwa me kak da si konfiguriram IIS za da izpylnqwa ASP.Net priloveniq

Posted by Unknown (Thu, 07 Oct 2004 10:28:26 +0300)

Re: Kabel za proektora (-1 replies)

Идеята на ligAZ е добра, но не винаги може да използваме най-доброто решение тъи като трябва да осигурим необходимите средства сами по-възможност без пари и на добра воля.
Ще помислим дали не може да се премахне това неудобство.



Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kabel za proektora (-1 replies)

Че то по тази логика може да се ползва и хубава безжична мишка например ;)

Ама ще трябва и бинокъл, за да може лекторът да вижда от катедрата какво пише на екрана на лаптопа на 5 метра от него :)))

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: assembly (-1 replies)

Благодаря много за изчерпателните отговори.

Всъщност аз въобще не съм се сблисквал с тези проблеми. Разбрах за "DLL Hell" по време на лекцията и много ми хареса как са решени нещата в .NET. Обаче ми хрумна идеята за shared file-овете, които вече не са нужни и реших да питам.
Все пак аз продължавам да се надявам, че някой ден Windows, .NET или каквото и да е ще може да каже със сигурност: "Този файл не ви трябва(защото така пише в една моя голяма и страшна таблица на програмите), затова го трия; този е необходим - остава си." Все пак всички (или поне аз) сме се чудили по време на uninstall какво да правим с тези shared file-ове, които както виждате ми вземат здравето.:-)

Е сега ще си имам занимавка с тези неща.

Поздрави,
Павел



Posted by Pavel Kotsev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Kabel za proektora (3 replies)

Za6to vmesto da tarsite dalag kabel za proektora ne izpolzvate telefon s bluetooth i s nego da smenqte slaidovete!

Posted by ligAZ (Thu, 14 Oct 2004 12:09:57 +0300)

Re: assembly (-1 replies)

Hmm .. ne znaeh che tozi switch /r ima takava ideq. Naistina ot documentaciata izglejda che celi da predpazi nevolno uninstall-irane na assembly ot GAC-a. Az lichno ne sym go polzval tova. No pak sys sigurnost moga da kaja che ako se izpolzva samo /u ne se vzema v predvid reference count-a na dadenoto assembly - t.e. pravi brute-force uninstall :).

Pozdravi,
George Ivanov



Posted by George Jordanov Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: assembly (-1 replies)

Жоро,
Всъщност ако се използва gacutil /u /r според мен при достигане на последната връзка асемблито ще бъде затрито от GAC. Така поне е описано в документацията [1].

[1] The following command removes the reference to myDll.dll by the application myApp. If this is the last reference to the assembly, it will also remove the assembly from the global assembly cache.

gacutil /u /r myDll.dll FILEPATH c:\applications\myApp\myApp.exe MyApp

Мартин Кулов
www.codeattest.com

-----Original Message-----

Pavel,

Kakto I Kulov ti kaza, versioning problema e reshen chrez Global Assembly Cache-a. V nego naistina se registrirat samo stongly named assemblies. Za da byde edno assembly strongly named, edno ot iziskvaniata e to da specificira svoiata versia. Po tozi nachin e vyzmojno da imash instalirani v GAC naprimer 1.0.0.* DLL-ka s versia 1no I syshtata DLL-ka (sys syshtoto ime) koqto da e versia 2.0.0.* na vyprosnoto assembly. Ot svoia strana drugite .NET assembly-ta ne samo spokoino mogat da izpolzvat assembly-tata koito sa registrirani v GAC, no I da izpolzvat tochno opredelena versia. Vsyshtnost, vsqko edno assembly v svoq assembly manifest ima opisani vsichki assembly-ta koito izpolzva sys syotvetnite im versii. Po tozi nachin se reshava edin golqm problem ot minaloto narechen *DLL Hell* - a imenno che ne mojesh da imash 2 razlichni versii na 1na DLL-ka na 1no I syshto mqsto - v GAC-a.

Konkretno na 1via ti vypros - za da izpolzvash versioning-a na .NET trqbva da registrirash vsqko edno assembly noseshto svoqta syotvetna versia v GAC pootdelno. Tova onzachava che trqbva da registrirash 2 pyti assembly-to f.dll v GAC za da moje da se polzva kato shared. Syshto taka, GAC nqma da mahne avtomatichno 1vata versia na f.dll tyi kato osven Prog assembly-to, moje da ima drugo assembly Prog1 naprimer koeto da polzva versia 1 na f.dll.

Windows ne realizira funcionalnost koqto da opredelq dali nqkakyv shared file se izpolzva ili ne ot nqkakvo drugo prilojenie. Tova e zadyljenie na choveka koito instalira/uninstallira nqkakyv software. Syshtoto vaji I za .NET. Ideqta e che .NET prosto reshava problema kogato imash nqkolko assembly-ta koito izpolzvat razlichni versii na drugo assembly.

Pozdravi,
George Jordanov Ivanov

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: assembly (-1 replies)

Здравей Павел,

.NET framework помни кое асембли е нужно, но затова е необходимо да е направено кадърно инсталацията в GAC (global assembly cache). Асемблита който не се регистрират в GAC т.е. не са strong named не се контролират от .NET framework.
Когато се инсталира и деинсталира асемблито то трябва да използва опцията /r на gacutil командата.
За повече инфо може да провериш тук:
[msdn.microsoft.com]
Ако тази опция не се използва асемблитата просто продължават да ти заемат място дори когато не се използват вече.

Поздрави,

Мартин Кулов
www.codeattest.com

Posted by Martin Kulov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

assembly (4 replies)

ОК разбрах, че в .NET е решен много добре проблема с различните версии на програмите (по отношение на това да работят заедно) strong name и т.н.
Въпросът ми е ако имаме програма Prog, която използва f.dll версия 1, който е shared file, обаче в един момент се окаже, че няма никоя друга програма, която използва f.dll и ние решим да update-нем f.dll ще се сети ли някой, че версия 1 вече не е необходима?
Всъщност до колкото разбирам това е гадният момент, когато си uninstall-ра нещо човек и Windows вземе, че попита: "Абе това е един shared file и не е много хубаво да го триеш, ама ако не го изтриеш има вероятност само да ти задръства харда. Какво решаваш?"
.NET помни ли по някакъв начин кое assembly от клко и от кои точно програми се използва и евентуално позволява ли си да трие ненужните неща?



Posted by Pavel Kotsev (Thu, 07 Oct 2004 00:05:18 +0300)

registraciq (2 replies)

v registraciqta oburkah checkboxa za rabota. az iskam da polu4avam obqvi za interview-ta ( ako sum na nivo :) );
kak moga da redaktiram registraciqta si?

Posted by momchil rusinov (Fri, 15 Oct 2004 18:26:48 +0300)

Честит курс на всички! (no replies)

Да сефтосаме форума на тазгодишния курс с няколко топли приказки :)

Чудесна първа лекция. На път към Химическия днес си мислех как ще огледам набързо новите колежки и ще подремна малко на банката, но за голяма радост успяхте да ми грабнете вниманието отначало още. Браво за усилията. Много хубави интерактивни лекции.

Ха и занапред така.


П.П. Цитат от книжката за VB.NET, до която се докопах днес:

"Когато променливата вече не е необходима, тя се отбелязва за изтриване от недетерминистичен финализиращ алгоритъм, евфемистично познат като "събиране на боклука"."

...я, от лекциите по се разбира...



Post Edited (10-04-04 22:42)

Posted by ingenious (Mon, 04 Oct 2004 22:40:42 +0300)

Kursa moze li da se poseshtava ot magistri? (1 reply)

Kursa moze li da se poseshtava ot magistri?



Posted by bogdan naydenov (Tue, 12 Oct 2004 21:51:29 +0300)

Cristal Report (no replies)

Здрасти,

Имам rpt file в който имам Picture. Как в runtime да set-на bmp в този Picture като използвам ReportDocument class?

Posted by Velichko Sarev (Thu, 30 Sep 2004 12:31:46 +0300)

Добре дошли! (no replies)

Добре дошли във форума на курса "Програмиране за .NET Framework". В него можете да задавате всякакви административни въпроси, свързани с куртса и всякакви технически въпроси, свързани с .NET Framework.

Обещаваме да отговорим на всички въпроси!
(това не означава, че можем да решим всички проблеми, които бихте могли да имате с .NET, но поне ще опитаме).


Екипът на "Програмиране за платформа .NET".



Posted by Svetlin Nakov (Tue, 14 Sep 2004 22:11:10 +0300)

нов курс по .NET (no replies)

От началото на октомври във ФМИ ще се проведе едносеместриален курс по "Програмиране за .NET Framework". Курсът ще е задълбочен, по 6 часа лекции на седмица. В момента се изготвят учебните материали (вж. [www.nakov.com]).



Posted by Svetlin Nakov (Sun, 29 Aug 2004 19:53:59 +0300)

Re: права за писане в active directory (-1 replies)

Както и ти си написал 1-ви вариант не е добре, а проблема при втория вариант е че трябва да се пусне асп.нет процеса със system-акаунта, т.е. не знам дали е проблем ама така ми се струва, ама тъй като попретърсих нет-а то май няма как да стане поне без това. Мерси за мнението!

Posted by въпрос (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: права за писане в active directory (-1 replies)

Да може да се направи не е проблем.

Това което трябва да направиш преди да изпълнението на заявките към Active Directory-то е да impersona-неш уеб приложението.

Това можеш да го направиш на две нива:

1. Глобално в web.config да го указеш. В този случай твоето уеб приложение ще се изпълнява през цялото време с повишени права. (не го препоръчвам).

2. Динамично. Точно преди да изпълниш командите към Active Directory-то динамично се имперсонизираш и след изпълнение на командите възстановяваш първоначалния статус.

Примери и на двата подхода можеш да намериш на:
[support.microsoft.com]

Nikolay Nedyalkov
[www.nedyalkov.com]



Posted by Nikolay Nedyalkov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

права за писане в active directory (2 replies)

Здравейте!
Я да Ви питам някой знае ли как да стане следното:
Трябва да направя уеб-приложение дето да може да пише в Active Directory. Обаче акаунта на ИИС няма права за подобни неща и трябва го правя това през някой друг потребител - демек админ-а.
За съжаление не знам как да си пусна нов процес ( или и аз не знам кво точно ) с права на админ като не искам естествено да пускам целия ИИС с подобни.
С поздрави за всички читатели на този форум!

Posted by въпрос (Thu, 13 May 2004 15:08:57 +0300)

Re: Cursor bounds (-1 replies)

Stava vapros za kursora da se namira c niakakav kontrol i da ne moje da izliza ot negovite Bounds.

razbrah kak stava.

System.Windows.Forms.Cursor.Clip = control.RectangleToScreen(control.ClientRectangle);

Posted by Velichko Sarev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Cursor bounds (-1 replies)

ne razbrah dobre vyprosa. za pokazaleca na mishkata li stava vypros ili za kursora pri vyvezdane na tekst?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Cursor bounds (2 replies)

Здравейте,
Интерисувам се как мога да задам граница на Курсора сприамо някакъв Rectangle или Control в Windows forms.

Posted by Velichko Sarev (Tue, 30 Mar 2004 16:54:51 +0300)

Re: Creating MS Word document (-1 replies)

В случай, че смяташ да правиш server-side програма, тук има някои препоръки, на които трябва да се обърне внимание.

[support.microsoft.com]

Начо

Posted by Nacho Nachev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Creating MS Word document (-1 replies)

Зависи от това дали ще създаваш word-документа от windows-програма или от Web-сайт, защото ако го създаваш(документа) от сайт трябва да използваш Content-type="application/msword" на страницата, която връщаш на потребителя, за да разбере IE или съответния браузер че му връщаш Word-документ.
В msdn.microsoft.com също има доста инфо и за двата варианта!

Posted by mutta (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Creating MS Word document (-1 replies)

Може да стане през COM. Трябва да добавиш reference към MSWord COM интерфейса. На машината, на която работи програмата трябва да има инсталиран MSWord. После през COM обекта можеш да създаваш MSWord документи и да пишеш в тях. Документацията е много бедна. Търси из Интернет. Пробвай също да питаш в българската група на Microsoft developer-ите:

Българската нюзгрупа на Microsoft –
news://msnews.microsoft.com/microsoft.public.bg.developer



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Creating MS Word document (3 replies)

Здравейте,

интерисувам се как мога да създам MS Word документ и да записвам в него някакви стойности и добавяне на таблици.

Posted by Velichko Sarev (Mon, 29 Mar 2004 10:43:05 +0300)

Re: енкодинг проблем (-1 replies)

По принцип encoding-а в Web може да се зададе на 2 места. Етното е в хедъра на HTTP response-а, а другото е в хедъра на HTML документа. По спецификация encoding-а в хедъра, ако е зададен, е с по-голям приоритет.

Аз имах такъв проблем. На един Apache сървър някой беше му казал да слага при HTTP отговор в хедъра encoding ISO-8859-1 и по никакъв начин не можахме да го накараме да изкарва кирилица. Каквото и да сложиш в резултатния HTML, все encoding-a си беше този от HTTP заявката.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: енкодинг проблем (-1 replies)

А защо не ги експортираш директно в XLS? Можеш да го направиш там чрез COM обектите, дето ги е регистрирал Excel-а. Ако се поразровиш на сайта на Майкрософт, ще видиш и примерен код как точно става (в ASP.NET Resource Kit-а има пример за експорт/импорт към Excel, но не съм го гледал дали става по читавия начин).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

енкодинг проблем (2 replies)

Абе имам проблем с енкодингите и викам я да питам тука може някой да знае :) Та на .НЕТ експортвам едни данни в ексел и уорд. Главния проблем е с ексел - имам си датагрид, и с един htmlTextWriter си го правя в хтмл и на страницата и давам Content-Type=application/vnd.ms-excel. По принцип всичко е ок като имам 3 или повече записа - излизат си на БГ. Обаче ако имам един или два записа кирилицата се прецаква и ексела очевидно не си разпознава енкодинга. Опитвах да го сетна с изришно указване на content-encoding на страницата както и с charset ама пак нищо - то от тия пропертита само ИЕ се влияе. Та дебъгвах си аз тука към 13 4аса : ) ама до никъде не стигнах викам я да питам!

Posted by mutta (Mon, 01 Mar 2004 13:18:36 +0200)

Още едно състезание по програмиране на .NET (no replies)

Като част от TopCoder Collegiate Challenge има и състезание за
дизайн и разработка на .NET компоненти, има награди,
разходки до US за най-добрите и т.н. екстри, но общо
взето е доста полезно, защото могат да се научат различни
хубави неща като Unit тестване и други подходи за разработка
и тестване, пък и могат да се видят кадърни дизайни (в
частта за development) .. най-добре който му е интересно да види:
Адреса е [www.topcoder.com], там има
доста информация.

Posted by Petko Minkov (Sat, 21 Feb 2004 22:09:06 +0200)

Re: Please Sir May I Have a Linker? (-1 replies)

Абсолютно, така си е! Затова за сега .NET е подходящ за сървърни приложения... Надявам се това да се промени.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Please Sir May I Have a Linker? (-1 replies)

Според мен всичко е въпрос на време (искрено се надявам). Кофти е това с все още слабото разпространение на платформата на клиентските машини. Пиша например някаква програмка на С#, казвам на приятел да я пробва - "ама тука иска някаква DLL-ка mscorlib.dll...". Ами да, не му се е наложило на човека досега, не е сложил. Надали заради мен ще мога да убедя всеки (особено непознати) да си инсталират runtime-a без основателна причина... това наистина е малко неприятно...

Иначе Java пасти да яде пред C# и цялата платформа =)



Post Edited (01-31-04 22:05)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Please Sir May I Have a Linker? (-1 replies)

Stoyan Iordanov wrote:

> P.S. Между другото, носенето на всичко в себе си може и да не
> е чак толкова добра идея. Например, не всички хора имат Windows
> - ами дай да редистрибутираме и съответните части на Windows,
> от които се нуждае програмата ни, та потребителят направо да
> може да boot-ва от CD...
>
> Друг въпрос е какво става със сигурността (благодаря на
> Атанас, че обърна внимание и на това)? Идеята на managed
> средата е, че освен за всичко друго се грижи и за сигурността.
> Ако не вярваме на някое приложение, ако сме го свалили от
> Internet и т.н., бихме искали да знаем, че средата, в която се
> изпълнява, е с читаво security. Ако програмата си носи всичко
> със себе си, на практика ние нямаме никаква сигурност.

Right. Май наистина трябваше тази сутрин да постна и follow-up-а,
за който си мислех; и двете ти възражения (и двете валидни) вече
са повдигнати :)

Значи, първо самият Джоел написа още нещо по темата:

[www.joelonsoftware.com]

Там има връзка към друг блог, аз не съм напълно съгласен с това,
което пише там, но пък си струва да се прочете - след което да
се прочетат и коментарите към написаното там :)

[radio.weblogs.com]
[scoblecomments.scripting.com]

Току-що погледнах пак коментарите и установих, че има и още
един-два нови, и общо-взето смислени.

Поздрави,
Петър

Posted by Петър Пенчев (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Please Sir May I Have a Linker? (-1 replies)

P.S. Между другото, носенето на всичко в себе си може и да не е чак толкова добра идея. Например, не всички хора имат Windows - ами дай да редистрибутираме и съответните части на Windows, от които се нуждае програмата ни, та потребителят направо да може да boot-ва от CD...

Друг въпрос е какво става със сигурността (благодаря на Атанас, че обърна внимание и на това)? Идеята на managed средата е, че освен за всичко друго се грижи и за сигурността. Ако не вярваме на някое приложение, ако сме го свалили от Internet и т.н., бихме искали да знаем, че средата, в която се изпълнява, е с читаво security. Ако програмата си носи всичко със себе си, на практика ние нямаме никаква сигурност.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Please Sir May I Have a Linker? (-1 replies)

Някой ден сигурно и това ще стане, а до тогава можем да се успокояваме с думите, че за сега .NET е подходящ за разработката предимно на сървърни (или големи корпоративни) приложения, където инсталацията се извършва от квалифицирани хора :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Please Sir May I Have a Linker? (5 replies)

[www.joelonsoftware.com]

Трябва да призная, че *напълно* разбирам Джоел, когато се оплаква от факта, че .NET Framework за момента не дава никаква възможност за разпространение на приложения, които носят в себе си всичко, което им трябва. Да, знам, че можеш да разпространяваш инсталационните файлове на .NET Framework заедно с твоите setup нещица, но.. понякога щеше да е добре да може всичко да се събере в едно цяло...

Поздрави,
Петър

Posted by Петър Пенчев (Mon, 02 Feb 2004 19:22:59 +0200)

Generics in C#, Java and C++ (no replies)

Интересно четиво - Bruce Eckel взима интервю на Anders Hejlsberg за Generics. Прочетете, за да видите защо са по-добри от тези на Java ;-) [www.artima.com]

P.S. Много благодаря на Атанас Корчев за линка



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 29 Jan 2004 15:13:38 +0200)

Re: JIT опции? (-1 replies)

За да се осигури правилното унищожаване на ресурсите в .NET, е хубаво thread-ът да обработва изключенията от тип ThreadAbortException и да осигури правилното почистване преди прекратяване на работата си (и всякакъв почистващ код да е във finally блок).

На мен обаче ми се струва, че посоченото забавяне може да се дължи на унищожаване на ресурси. Матрица 4000x4000? Звучи наистина внушително :-) По-интересното е защо няма такова забавяне при последващи спирания...

ingenious, пробвал ли си да дебъгнеш програмата, за да видиш къде точно става забавянето? Имам предвид - в thread-а, не в метода Join ;-) Ако дебъгване с Visual Studio не помогне, можеш да видиш как наистина вървят нещата чрез дебъгване с cordbg.exe (core дебъгера на .NET Framework), но с него си е голяма играчка.

Най-добрият вариант да видиш защо точно се получава забавянето е чрез performance counter-ите на .NET. За целта отвори Performance конзолата на Windows XP или 2000 или там който ползваш, отвори ей-тези performance обекти на .NET Framework и гледай какво става:

.NET CLR Jit - тук евентиално би те интересувало % Time in JIT
.NET CLR Exceptions - броят на хвърлените изключения (за да видиш кога точно се хвърля изключението ти и как това влияе на другите counter-и)
.NET CLR Loading - може би при първия ThreadAbortException зарежда нещо? Хвърляй едно око на % Time Loading
.NET CLR Memory - интересни са Gen 0 Collections, Gen 1 Collections, Gen 2 Collections, Total Comitted Bytes, % Time in GC
.NET CLR Security - евентуално да не би да се правят някакви security проверки първия път като се опитваш да спреш thread (и да се правят, не вярвам да отнеме толкова време)

Дано това ти помогне!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: JIT опции? (-1 replies)

пробвай да модифицираш програмата си така, че да нишките да спират с естествена смърт, а да не ги убиваш. примерно си сложи един флаг, който показва дали нишката е била помолена да спре от външен источник. предполагам, че такъв флаг си има вграден, но не съм ги ръчкал нишките на .NET-a.

в Java примерно има специален метод interrupt() на класа java.lang.Thread, който вдига специален флаг за прекъсване на нишката. Нишката е длъжна периодично да проверява този флаг с метода isInterrupted() и да спира изпълнението си ако е вдигнат. така се избягва насилственото спиране на Thread.

по принцип насилственото спиране е много опасно нещо, защото може да доведе до загуба на ресурси. Примерно един thread ако русува по екрана и го спрем, могат да се получат неприятни ефекти - от една страна може да имаме наполовина нарисувано изображение, а от друга можем евентуално да оставим отворен handle към някой device context.

за да не стават такива проблеми в Java няма начин насилствено да убием thread. ако той не иска да спре, не можем да го задължим. в .NET можем, но това е опасно и е по-добре да спираш нишките културно.

опитай да сложиш флаг за прекъсване (трябва достъпът до него да е синхронизиран!) и да го проверяваш през определено време и ако се видгне да прекратиш изпълнението на нишката.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: JIT опции? (-1 replies)

Предварителната компилация става чрез програмата ngen.exe, която е част от .NET Framework. Трябва да я пуснеш на клиентската машина, точно след като си инсталирал (копирал) програмата си. NGEN компилира програмата ти предварително за текущия процесор/хардуер и слага компилирания код в кеша с предварително компилирани асемблита.

Според мен обаче забавянето не е свързано с JIT компилация, защото тя посмъртно не може да ти отнеме цяла секунда. Още по-малко вероятно е да се случва при спиране на нишката. Виж, ако ставаше при стартиране, би било по-правдоподобно. Най-вероятно си имаш работа с настъпването на Garbage Collection, но не мога да кажа защо не се случва при следващите спирания.

Опитай с ngen, но ако съм прав, не би трябвало да видиш разлика в скоростта.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: JIT опции? (-1 replies)

processThread.Abort();
processThread.Join();

Ами така.

Значи, нали при пускане на приложението на клиентската машина не се компилира до машинен код целият IL код, ами само части от него, а други се компилират при първо извикване.

Тествам си програмата (maxsum от задачите по пранка), пробвайки я с вход матрица 4000х4000 например, и когато спирам нишката за изчисления (за първи път), има леко забавяне от момента на натискане на бутона до опресняването на процореца. Когато пробвам пак същото нещо следващ път, няма никакви проблеми (т.е. предполагам компилираният код вече е в паметта и няма забавяне).

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: JIT опции? (-1 replies)

trudno mi e da ti otgovoria na tozi vypros, zashtoto ne sym sigueren che go razbrah. kak taka nishkata se zabavia pri spirane? kak ya spirash? ako ya spirash nasilstveno, pomisli dali niama variant da ya spresh kulturno.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

JIT опции? (5 replies)

Не знам дали това е правилното заглавие на темата, но пиша проект по Пранка и включва нишки. Въпросът ми е, може ли по някакъв начин при компилиране или чрез конфигурационния файл да форсирам компилиране на целия код при пускане на клиентска машина, защото при първо спиране на нишката, програмата се забавя с около секунда (на бързо РС). Иначе програмката е много малка и не мисля, че (ако това има значение) ще е проблем да може да се компилира целия код при пускане...

Posted by ingenious (Wed, 28 Jan 2004 12:16:14 +0200)

Re: новата Java 1.5 е почти C# (-1 replies)

Хехе :)

Аз залагам на .NET. Просто няма друго като него. Любов от пръв сорс :))

А и като че ли Java-та повечко се влачи на Windows-а ми... Абе .NET му е мамата :)

Posted by ingenious (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

seminar - 19 january (no replies)

Microsoft i Borland praviat seminar na tema
".NET technologies and tools" na 19 january
ot 10 chasa v Interpred. Ako vi interesuva,
mozete da se registrirate ot tuka:

[www.msbgregistration.com]



Posted by Svetlin Nakov (Fri, 09 Jan 2004 17:32:17 +0200)

Porting .NET to Java (no replies)

Много яко - натъкнах се на продукт, който изпълнява .NET приложения в средата на JVM. Авангардизъм, макар че се съмнявам да се справя добре.

Ето оригиналния текст:

Now, Stryon’s iNET offers an entirely new solution: write your application in .NET, then use iNET to convert it to Java so that it can seamlessly execute in any Java-enabled environment, including Unix and Linux operating systems and leading application servers such as IBM WebSphere, BEA WebLogic, SunONE, Oracle 9i, and JBoss. How does it work? INET’s language module (which we call IL2Java) converts .NET IL (intermediate language) code to Java source code. iNET’s Runtime Modules include all of .NET’s class libraries (Core, ADO.NET, WebForm, GUI.NET, WinForm, ASP.NET, XML and others) re-written in Java. With iNET you generate a pure Java application, meaning you can run in any Java-enabled environment. Seamless, fast, and powerful.

Ето и сайта на тези ентусиасти:
[www.stryon.com]



Posted by Svetlin Nakov (Wed, 07 Jan 2004 23:35:47 +0200)

.NET Technologies 2004 Workshop (no replies)

Получих покана за участие в международен симпозиум по .NET технологии. Ако някой се интересува от участие в този престижен научно-технически симпозиум, нека погледне обявлението по-долу:

----------------------------------------------------------------

2nd International Workshop on .NET Technologies
University of West Bohemia
Pilsen (Czech Republic)
May 31 - June 2, 2004

[dotnet.zcu.cz]


Call for Papers


SCOPE AND OBJECTIVES

The 2nd International Workshop on .NET Technologies aims at bringing together practitioners and researchers from academia and the industry to discuss the latest developments in .NET and advance the state of the art in the research on related technologies. The .NET Technologies 2004 workshop builds upon the positive experience of the previous edition of the event, held in Pilsen last February. The high quality of research presented at the previous workshop shows the growing interest in .NET - both in the platform itself (porting .NET to different operating systems, e.g. Mono, ROTOR) and in related technologies and languages.


TOPICS

Original papers related to .NET and its applications are sollicited. Both theoretical and practical results (experience reports and case studies) are welcome.

Suggested submission topics include:
- SOFTWARE ENGINEERING: software components, large-scale software, software correctness, software security,
- PROGRAMMING LANGUAGES AND TECHNIQUES: object-oriented techniques, programming paradigms, multi-language programming,
- PARALLEL AND DISTRIBUTED COMPUTING: multithreading, distributed applications, high-performance computing, web services,
- ALGORITHMS AND DATA STRUCTURES,
- EDUCATIONAL ASPECTS: teaching object-oriented paradigm with .NET, educational software,
- HUMAN COMPUTER INTERFACES: computer graphics, virtual reality with .NET,
- SUPPORT FOR .NET ON UNIX: Mono project, ROTOR, etc.


PROGRAMME COMMITTEE

Mike Barnett, MSR Redmond, USA
Judith Bishop, University of Pretoria, South Africa
Antonio Cisternino, University of Pisa, Italy
Marieke Huisman, INRIA, France
Josef Kolar, Czech Technical University, Czech Republic
K. Rustan M. Leino, MSR Redmond, USA
Peter Mueller, ETH Zurich, Switzerland
Piotr Nienaltowski, ETH Zurich, Switzerland
Nigel Perry, University of Canterbury, New Zealand
Michel Riveill, University of Nice, France
Vladimir Safonov, Sankt Petersburg University, Russia
Vaclav Skala, University of West Bohemia, Czech Republic
Peter Sturm, University of Trier, Germany
Don Syme, MSR-Cambridge, U.K.
Werner Vogels, Cornell University, USA


WORKSHOP CO-CHAIRS

Vaclav Skala, Department of Computer Science, University of West Bohemia, Pilsen, Czech Republic
Piotr Nienaltowski, Department of Computer Science, ETH Zurich, Switzerland


IMPORTANT DATES

Paper Submission: February 19, 2004
Author Notification: March 31, 2004
Final version due: April 28, 2004
Workshop: May 31 - June 2, 2004


SUBMISSION GUIDELINES

Submitted papers must not have been published or concurrently considered for publication elsewhere. All submissions will be judged on the basis of originality, contribution to the field, technical and presentation quality, and relevance to the workshop. Each paper will be refereed by at least 3 reviewers. Presented papers will be included in workshop proceedings. The best 6 papers (extended versions) will be published in a renowned international journal.

Papers should be written in English and not exceed 8 pages (4 pages for short papers) in ACM proceedings format (http://wscg.zcu.cz/Rotor/NET_2004/format.htm). Further information and instructions about submissions can be found on the workshop website.


WEBSITE

[dotnet.zcu.cz]



Posted by Svetlin Nakov (Mon, 05 Jan 2004 00:14:29 +0200)

Re: състезание по програмиране с .NET (-1 replies)

Получих още информация за конкурса:

[www.nakov.com]

За съжаление не пише как става регистрацията, но се надявам скоро това да се изясни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Za seminara (-1 replies)

Презентацията за .NET Framework я има тук:

[www.nakov.com]

В долния край на списъка с публикации я има в 3 варианта:
- на английски
- на английски (съкратен вариант)
- на български (съкратен вариант) - аз това представих на DevDay-а на Microsoft



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Za seminara (1 reply)

Moga li da si izteglia ot niakude prezentaciata za.NET

Posted by Lubo (Fri, 19 Dec 2003 16:52:28 +0200)

Re: състезание по програмиране с .NET (-1 replies)

Ето го и другия документ, който описва критериите за оценка и правилата на конкурса:

------------------------------------------------------------------------------------------

Competition Eligibility

Teams can consist of between one and four individuals. All team members need not be from the same university, and any given university can have multiple teams participate. Each member of a team must meet the following guidelines:
• Enrolled as a half or full time student in a college or university and working toward a 2-yr, 4-yr, or advanced degree program


Challenge Guidelines

The software design challenge will be looking for the following elements in each team’s entry:

Contest Entry Requirements
Design Specification
• Teams must submit a written specification that describes the architecture of the entire application, including objects, hierarchies, etc.
• The specification should include user scenarios and requirements (hardware, software, etc).
• The specification will be in English.

Application Design Elements
• The system must contain some smart element that trains and improves its accuracy or efficiency over time.
• Participating teams must create and publish at least 1 Web service on a separate Web server.
• There must be a mobile client application that consumes Web services and interacts with or contains the smart element.
• Contest entry must include a data design and storage element.

Client Application
• The client must incorporate UI elements that enable users to interact with the Web services created.
• The client must consume at least the self-developed Web service described above.
• Clients may and are encouraged to consume other, existing Web Services. The participating team is responsible for seeking relevant permissions and rights to use other external web services.

Demonstration Requirements
• Teams will be given 20 minutes to present their projects.
• Presentation should include a discussion of the purpose/benefit of the project, and the architecture of the contest entry.
• Presentations must be made in English, however teams may bring a translator.


Technical Requirements

Web servers may be public, institution-owned (a University, for example), or self-owned.

Contest entries will be judged in part on their abilities to showcase the Windows platform and the .NET Framework. (See Judging Criteria section)

Recommended Server platforms:
• Web Services are served from a machine running Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, and the corresponding versions of IIS.
• Web Servers running the Microsoft .NET Framework 1.0 or 1.1 beta.

Recommended Database technology and platforms
• ADO.NET
• Microsoft Access
• SQL Server 2000

Recommended Development Tools:
• Web Matrix
• Visual Studio .NET

Recommended Client Application designs:
• PC application
• WebForms application (ASP.NET)
• mobile device client (WAP or Mobile Explorer, emulators accepted)
• WinForms application

Recommended platform for running UI Client(s):
• Windows XP (all versions)
• Pocket PC 2003
• Windows CE.NET

The “mobile device” can be any hardware/software product that is easily portable by design, such as a Pocket PC, SmartPhone, TabletPC, generic laptop, etc. The use of PC emulators in leiu of hardware is permissible.


Spending Limit:

Each team is allowed to spend a maximum of up to $2000 USD in preparing their contest entry. We will not attempt to limit outside sponsorships and support in kind (expertise, time, etc.). The best entries however will come from the most innovative and well thought out solutions – not necessarily the most hardware enabled solutions.

Machines Provided:

PCs will be provided to support the contest entries. Machines will be high end PCs, the exact specifications will be determined closer to the final event.

Each team will be provided with one PC to run their client application. A Microsoft representative from each region will be required to provide specifications for the individual team PC, and the regions will be required to bring and install all required software for their respective teams.

There will be 2 PCs available to each team as web servers to host the required Web Service. These PCs will be shared amongst all 15 teams. The PCs available will have the identical configuration described above, and will have English Windows 2003 Server installed on them. If a team’s contest entry requires a different configuration for hosting their web services (Linux, Unix, Windows 2000 Server, for example), the teams or the regions should be responsible for providing their own PC for hosting their web services.

Additional hardware, such as Pocket PCs, may be provided by the region if their team would benefit from having that hardware available. Otherwise, any additionally required hardware must be provided by the teams themselves.


Event

Will consist of
• One day of closed door judging (booth style)
• One day of demonstrations to an open audience
• Final event/closing ceremony where winners are recognized

All entrants to the Imagine Cup software design challenge should be aware of the judging criteria being used (see below).

Judging Considerations

The worldwide contest judging criteria is as follows:

Judging of submissions will be based on -
• How smart is the system 15%
• How innovative is the solution 25%
• How useful is the solution 25%
• Presentation 15%
• Implementation 20%

How smart is the system
A higher score will be given to those projects that have well developed and integrated smart systems. Well developed refers to the improvement of the system, the nature of the training set, and the sophistication of the learning techniques used. Integrated refers to how necessary the smart component is to the overall purpose of the project.

How innovative is the solution
Judges will be looking for those entries that are forward thinking in their approach to the problem. Programs that tackle a problem in a new way and take excellent advantage of .NET and the Windows platform will receive higher scores in this section.

How useful is the solution
A higher score will be given to those projects that solve a compelling problem and “improve everyday life.”

Overall presentation
Students will have an opportunity to speak on the technical merit of their project and share their vision for its future use. A higher score will be given to groups that express the value and technical merit behind their project as well as their enthusiasm for the solution.

Implementation
Judges will be looking at the quality of the overall system design and what amount of the technically interesting and core functionality code is original. Projects that adopt key functionality from other sources (preexisting university research, private sources, etc) will be marked down here.

ALL ENTRANTS SHOULD REVIEW THE JUDGING CRITERIA

Note on judging: The “smart systems” qualification is not intended to be an entry barrier to students without AI experience. A smart system could be one that records user inputs and preferences in a database and rearranges options and features in a clever way as a result to create a customized user experience. It could on the other end be a more sophisticated neural network type system that trained over time to arrive at some optimal setting.

Both would be smart systems – the point being that they improved the experience, efficiency, or accuracy for the user. Additionally, part of the score in the smart system category goes to how well integrated the smart component is. This rewards smart components that add to the overall usefulness, not just independently brainy smart components that don’t add value.

Judges

Judges will come from Microsoft, Academia, and industry. The population of the judges will represent the global nature of the student teams participating.

Each region will have to nominate a judge. More details on this to come.

Prizes

1st Place: $25,000 to be split equally among student team members
2nd Place: $15,000 to be split equally among student team members
3rd Place: $10,000 to be split equally among student team members

The winning team will get the software design Imagine Cup until the 2005 competition, to rotate between the member schools.

All participants will receive a gift – value $100-150 per student (i.e. watch, pocket PC).

An undetermined award will be given to optional faculty advisors. In addition, a student team or faculty recommended department of the teams’ universities will get a free MSDNAA membership.

Legal
Microsoft will retain the right to use final projects (not source code) for display, advertising, and promotion of this and future contests only (no resale ability). Students will retain ownership of code. Exact legal terms will be made available in the contest Terms and Conditions document.

No purchase is required to enter this contest.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: състезание по програмиране с .NET (-1 replies)

Ами от ФМИ ми изпратиха този документ (имам го и на .DOC файл). В него има повече информация. Аз мислех, че на сайта пише същото, но вярно не е така. Ето го документа, в който пише за шаха:

-------------------------------------------------------------------------------------------

Imagine Cup 2004


Vision Empowering students to embody “yes we can”

Goals
• Improve student perception on campus
• Increase usage of Microsoft technology
• Increase technology awareness


Realizing potential is not about using tools for the sake of the tool. This is the old school of technology competitions, technology without purpose. Our students realize that the true value of technology is its ability to make our lives better. In fact, at the moment of true expression, the technology itself fades away.

Metrics

Imagine Cup 2004 stands on broad shoulders. We have to take the success of Imagine Cup 2003 and appeal to more students, touch more households, and leave more people with a positive technology experience. The beauty of technology for a purpose is that it captivates, inspires, and pulls others to embody “yes we can.”

How will we know if we have reached success? Our goal for Imagine Cup 2004 is to increase our worldwide participation from last year (+100%) and to increase the satisfaction of students at all Imagine Cup related events (average CPE of 4/5).

Competition Guidelines

Last year the Imagine Cup consisted of one category. This year we are expanding it to four categories so that it appeals to more students.

This year’s group programming competition is the category that is most similar to last year’s Imagine Cup. Each region is responsible for running all local group programming competitions, and regional winners in this category will advance through this process to the worldwide finals.

Group Programming Competition

Imagine a world where smart technology makes everyday life easier…

Look in Imagine Cup Group Programming Competition.doc file.

Rendering Competition

When computers enable expression, technology becomes a brush…

The rendering competition challenges students to create the coolest possible interactive visualization of the future using DirectX. This competition is for the graphic artist extraordinaire who creates breathtaking models by hand and the technical wizard who implements complex shading and lighting techniques on simple objects. This is an online competition, a forum for students to recognize the achievements of their peers. We want to see each entry:
• use DirectX9, D3DX, HLSL shaders
• code in Visual Studio
• .exe under 40 Mb zipped

Judging will be based on one category
• How cool is the vision of the future?

Students must submit their entries by March 15. Online voting at thespoke.net will occur between April 1-30. The top five rated entries and up to five wildcards will be selected to advance to the worldwide final in Brazil.

Prizes: TBD. All finalists will receive an expense-paid trip to the Imagine Cup worldwide finals in Brazil. At the finals, their demos will be on display for attendees to play with in interactive labs. A panel of industry judges will choose the top x entries, based on:

• How compelling/inspiring is the vision 50%
• Technical or artistic merit 50%

Teams can consist of up to two members.


Short Film Competition

The short film competition is about using technology to tell a story. The theme of the competition is “the culture of innovation.” This is a theme, not a question. Entrants should use whatever means of storytelling they want to convey this spirit.
All we need to see is:
• use Windows Movie Maker to edit the film
• between 5-10 minutes long
• under 40 Mb zipped
• film has to be in english, or subtitled in english

Judging will be based on one category
• How cool is the interpretation of “the culture of innovation?”

Students must submit their entries by March 15. Online voting at thespoke.net will occur between April 1-30. The top five rated entries and up to five wildcards will be selected to advance to the worldwide final in Brazil.

Prizes: TBD. All finalists will receive an expense-paid trip to the Imagine Cup worldwide finals in Brazil. At the finals, their films will be screened on a large display to the entire audience. A panel of industry guests will choose the top x entries, based on:

• Strength of message/voice 50%
• Creativity 50%

The grand prize winner will receive funding to convert the raw footage taken throughout the year into a documentary on Imagine Cup 2004.

Teams can consist of up to three members.

Algorithm Competition

The algorithm competition tests your coding and AI skills against the rest of the student developer community. Not good enough to beat Gary Kasparov by yourself? Take advantage of your strategic smarts and 500 million cycles per second to rise above your human weaknesses.

Entries must:
• Be written in Visual Studio
• Finish out a game in under 30 minutes
• Have a total project size (.exe) of under 500 Kb

Chess algorithms must be submitted online by March 15, 2004. Each entry will play in a world cup style pool play format, with the top entries advancing to play in a head to head double elimination tournament. The top 4 entries will advance to the Imagine Cup worldwide finals, where their programs will play out a single elimination tournament. The results will be live broadcasted and tracked online.

Prizes: TBD. The top four entries will each receive an expense-paid trip to the worldwide finals in Brazil.

Teams can consist of up to two members.

Registration/Submission/Tracking/Measuring

All entrants in the Imagine Cup group programming competition must register and advance through their region. Short film, rendering, and algorithm competition entrants will register and submit their entries at www.imaginecup.com.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: новата Java 1.5 е почти C# (-1 replies)

Остава освен това да се разберат за името - Java ли да бъде, или .NET/C# ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: състезание по програмиране с .NET (-1 replies)

Къде видя това за шаха??? На сайта не пише нищо подобно.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: P.S. (-1 replies)

В момента не мога да го изпробвам, но все си мисля, че компилаторът би трябвало да те предупреди чрез warning за скриване на променливи (били те и член-променливи на класа). Общо взето, унгарската нотация изживя своето време. Остава и горе-долу толкова живот, колкото в сравнително слабо типизираните езици от по-ниско ниво.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

Може и така.



Post Edited (12-08-03 15:52)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: новата Java 1.5 е почти C# (-1 replies)

Малееее, сега като се зачетох нататък.... Ами те и .NET-ските атрибути са ги вкарали в Java-та! Ето примерен код от там:

import javax.xml.rpc.*;

public class CoffeeOrder {
@Remote public Coffee [] getPriceList() {
...
}
@Remote public String orderCoffee(String name, int quantity) {
...
}
}


@Remote е атрибут аналогичен на [WebMethod] в C#.

Май някой ден Java и C# ще станат толкова близки, че трудно ще може човек да направи разлика.

Остава само да направят native типът string.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

новата Java 1.5 е почти C# (3 replies)

Видяхте ли какви нововъведения има в новате версия на езика Java (JDK 1.5):

- generics
- foreach
- boxing/unboxing
- etc...

Всичко това са feature-и от C#. Май има тенденция езиците за програмиране с общо предназначение да се уеднаквяват, което за developer-ите е много гот, защото ще работят по еднакъв начин и с Java и със C# и с подобните езици.

Ето пълната статия за нововъведенията в JDK 1.5:

[java.sun.com]



Posted by Svetlin Nakov (Sun, 25 Jan 2004 12:56:15 +0200)

Дни на Майкрософт (no replies)

На 14 декември (неделя) от 10:30 часа в зала 200 на ФМИ, СУ ще се проведе ден на Майкрософт разработчиците. Семинарите са с продължителност 3-4 часа и са силно технически (като на MS DevDays 2003). Ще има лекции по следните теми:

MS Trustworthy Computing Initiative - Пламен Христов (MS Bulgaria)
MS .NET Framework - Светлин Наков (SU "St. Kliment Ohrisdki")
Deploying .NET Applications. Smart Clients - Владо Чалков (BSH)
(ще има и други технически пресентации)

Всички, които се интересуват от тези технологии, могат да дойдат (дори ако не са студенти и нямат нищо общо с ФМИ). Вход свободен.



Post Edited (12-10-03 00:12)

Posted by Svetlin Nakov (Fri, 05 Dec 2003 13:18:58 +0200)

състезание по програмиране с .NET (4 replies)

Microsoft обявиха състезание по праграмиране, свързано с .NET технологиите. Конкурсът в следните 3 категории:

Algorithms (да се напише програма, която играе добре шах с Visual Studio)
Rendering (да се използва DirectX 9)
Short Film (да се използва Windows Movie Maker)

Сайта на конкурса е:

[www.imaginecup.com]



Posted by Svetlin Nakov (Sun, 04 Jan 2004 14:50:55 +0200)

Re: P.S. (-1 replies)

Аз лично съм фен на член-променливите в класовете да се слага по едно m отпред, примерно mDbConnection, mUser, защото в противен случай винаги е възможно да се объркат с локални променливи. Същото е и със знака за подчертавка, разбира се.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

Аааа... имам две грешки в горния код (тъй ще е, като не проверявам :) )
System.Data.OleDbCommand и System.Data.OleDbParameter трябва да са
System.Data.OleDb.OleDbCommand и System.Data.OleDb.OleDbParameter

Posted by Zlatin Zlatev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

Абе хора,
Аз ли съм в грешка или може да се използва параметрична заявка чрез такъв код:

String queryString = "DELETE FROM table WHERE (taskdate = @taskdate)";
System.Data.OleDbCommand dbCommand = new System.Data.OleDb.OleDbCommand();
dbCommand.CommandText = queryString;
dbCommand.Connection = dbConnection; // dbConnection е връзката към базата

System.Data.OleDbParameter dbParam_taskdate = new System.Data.OleDb.OleDbParameter();
dbParam_taskdate.ParameterName = "@taskdate";
dbParam_taskdate.Value = dt;
dbParam_taskdate.DbType = System.Data.DbType.DateTime;
dbCommand.Parameters.Add(dbParam_taskdate);

По отношение на проблемът с часовете, може да се използва условие Between(дата 00:00:00, дата 23:59:59)
Надявам се че се разбира какво имам предвид.
Поздрави,
Златин Златев

Posted by Zlatin Zlatev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: P.S. (-1 replies)

Аз честно казано предпочитам "първата концепция". Когато типа е след името на контрола, подреждането по азбучен ред на имената, групира контролите по смисъла който програмиста влага в тях.

По отношение на препоръките за camelCase и PascalCase - валидни са докато пишеш на език който прави разлика между тях. Пишеш ли например на VB.NET такава концепция е неприложима. (Просто допълнение, знам че въпросът е конкретно за C#)
Аз например използвам знак за подчертаване пред името за private членове и PascalCase.

Златин

Posted by Zlatin Zlatev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Link correction (-1 replies)

@Vroomfundel,
Toja link deto si go postnal ne e validen. Ima edin TheAdmin na free.data.bg
[free.data.bg]
sigurno e syshtija.

Pozdravi,
Zlatin Zlatev, MCSD (VS6)

Posted by Zlatin Zlatev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASCII string literals (-1 replies)

Мдаа, в края на краищата точно така и направих. Оказа се съвсем просто - да се чуди човек защо чаках две седмици, за да седна и да го направя :)

Резултатът - VCS.NET class library - можете да намерите на [devel.ringlet.net] - само ако искате ;)

Благодаря на Стоян за отговора; то и аз почти се бях досетил, че това ще е най-добрият, ако не и единстеният начин, но в някои случаи е добре да потърсиш second opinion ;)



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: LAN problem (-1 replies)

Може би има начин чрез System.DirectoryServices (т.е. да използваш LDAP или нещо подобно). За малко примерче виж тук: [www.nakov.com]



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: LAN problem (-1 replies)

Един състайник ми предложи малко по-чисто решение:
[www.codeproject.com]
Моят вариант, със System.Management и WMI, работи общо-взето
само когато и машината, на която се изпълнява програмата, и самият
файлов сървър, работят под Windows и дори не всички версии на
Windows. Решението от CodeProject е с малко по-ниски изисквания:
само за машината, на която работи програмата, се иска да е общо-взето
Windows - файловият сървър може да е каквото и да е, което поддържа
SMB протокола (например Samba).

А всъщност... Сега пък започвам да се чудя дали решението от
CodeProject с P/Invoke на WNet функциите не може да бъде подкарано
и под Unix с Mono Project и Wine - май Wine може да бъде убеден да
използва "истински" Windows-ки DLL библиотеки, което значи, че
това може и да мине... Някой ентусиаст да го пробва?



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: LAN problem (-1 replies)

Съобщението за грешка е напълно правилно: \\server само по
себе си наистина не е коректна UNC path. За съжаление май с
чисти .NET методи няма истински начин да отправиш SMB заявка
за списъка от налични/достъпни shares :( На теория би могъл да
опиташ да направиш TCP connection, да конструираш SMB пакет,
да го изпратиш, и да parse-ваш резултата, само че не те съветвам
да пробваш, ако досега не си се занимавал със SMB, Windows
authentication и какво ли не още :)

Ако отсрещният сървър е Windows-ка машина, можеш да направиш
малък трик с използване на System.Management namespace; набързо
скалъпих един малък пример на [devel.ringlet.net]
Имай предвид обаче, че за ползването на част от функционалността
от System.Management ти трябват Administrator privileges - може би на
локалната машина, може би в domain-а - така че и това може да не
е идеален вариант.

Ако някой се сеща за други варианти (примерно .NET API за работа
със SMB shares), да казва :)



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

LAN problem (3 replies)

Az sym w lokalna mreja i iskam da vidq shrnatite folderi na daden server - komp. Ne6tata stawat samo ako zadade6 \\server\share_name ,no ne i \\server -toest kak da dam nqkoe share name kato ne moga da gi polu4a - kazwami 4e \\server ne e UNC path i ne moga da vidq root folderite. Probwah s Directory class i HttpWebRequest, no dosega bez uspeh... Nqkakwi idei?

Posted by student (Tue, 21 Oct 2003 13:56:28 +0300)

Re: dataset.Update (-1 replies)

Добави си на ръка командата за изтриване. Command Builder-ът се е объркал от звездата, и най-вероятно не ти е генерирал хубава заявка за изтриване (което всъщност най-добре можеш да видиш чрез SQL Profiler-а).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASCII string literals (-1 replies)

Най-добре го направи със собствен атрибут, който инициализирай с "$Id$", което преди компилация CVS ще си го expand-не в сорс кода. Атрибутът ти да съхранява данните си в байтов масив. Това май е най-читавото решение. Иначе стринговете са си Unicode, и е по-лесно да излезе unicode версия на tool-овете, за които разказваш, отколкото .NET без Unicode ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

prodavam uchebnik za MCAD/MCSD - Windows-based applications (no replies)

Zdraveite,

Prodavam knigata,
MCAD/MCSD Self-Paced Training Kit: Developing Windows-Based Applications with Microsoft Visual Basic .NET and Microsoft Visual C# .NET.

Chisto nova e, na angliiski, struva 69.99$ (cena na koricata).

Ako niakoi se interesuva da mi pishe na pminkov @ mail.bg, ili tuk.

Posted by Petko Minkov (Sun, 21 Sep 2003 22:11:40 +0300)

dataset.Update (1 reply)

Imam dataset i command builder.
W select statement izpozwam *
ID-to e number, a ne auto number.
Rabotq s toq dataset - promqnata i pribawqneto na redowe raboti, no kato mahna red (rows.RemoveAt) toi se maha ot dataset-a, no ne i samata baza danni. Prosto ne vijdam kade moje da e problema... ne dawa gre6ka - prosto ni6to ne prawi w slu4aq na iztriwane.



Posted by student (Mon, 22 Sep 2003 22:22:01 +0300)

ASCII string literals (2 replies)

Hi,

Kratkijat vypros: ima li nachin da kazha na C# compiler-a da zapishe
daden string v assembly-to kato ASCII, a ne Unicode string?

Dylgijat variant:

Proektyt, vyrhu kojto rabotja, se pazi v CVS repository. Vseki file ima
revision, path, last modified date i t.n.; te mogat da bydat zapisani
v source file-a s polzvane na t.nar. 'tags': specialni poredici ot simvoli,
koito CVS dopylva s informacija za tekushto razglezhdanija revision na
file-a. Naprimer, ako njakyde imash:

main() { printf("$Id$\n"); }

CVS clientyt pri checkout na file-a (iztegljane na file-a ot CVS repoisory-to)
shte zamesti tova s:

main() { printf("$Id: prog.c,v 1.31 2003/09/08 roam Exp $"); }

..taka che sled compilacija programata shte "znae" ot koi source files
e suzdadena.

Tova raboti prekrasno pri C i C++ code: definiram si macrosi, koito
izpolzvat tezi tags, i sled compilacija moga da pusna tyrsene v
object files i executables na opredeleni stringove, i byrzo i lesno da
razbera tochno ot koi versii na koi files e bil compiliran tochno tozi
executable. Na pryv pogled bi trjabvalo da moga da go napravja i
za C#, right? :)

Da, ama neeeeeee :)

Problemyt e tova, za koeto pitah po-gore: kogato napravja neshto
kato:

public interface IVersioned {
public string VCSTag { get; }
};

public class Foo : IVersioned {
public virtual string VCSTag { get { return "$Id$"; } }
};

...CVS clientyt go expandva tova, compilatoryt compilira pylnija
variant na Id tag-a, s vsichkata informacija.... sled koeto v assembly-to
tazi informacija se pojavjava v Unicode vid :) E da, ama tools za
razglezhdane na CVS i CVS-related stuff ne razbirat ot Unicode ;)

Ta znachi... ima li nachin da promenja tova:

public virtual string VCSTag { get { return "$Id$"; } }

...taka, che '$Id: blah.cs 1.4 2003/09/09 roam Exp $' da byde
zapisano v assembly-to kato ASCII string?

Alternativen variant, predlozhen mi ot edin kolega toku-shto,
e da ne polzvam interface i string property, a da si napisha
sobstven attribute, kojto da zapisva v assembly-to tochno tozi
string, samo che v ASCII vid (primerno kato premina prez
System.Text.ASCIIEncoding). Da, i tova e vyzmozhen variant;
toj li e edinstvenijat smislen?



Posted by Peter Pentchev (Sat, 25 Oct 2003 22:32:36 +0300)

Re: courses? (-1 replies)

да, двата курса ще ги има наистина и ПрАнКА-1 ще го водя аз, а мрежовата сигурност - Николай Недялков



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: bachkane s .NET (-1 replies)

ами не знам името на фирмата.
вече се намериха няколко кандидати, така че това отпада.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: courses? (-1 replies)

sega gledam sa obyaveni pranka-1 i network security
vie li ste gi vodite?

Posted by stalker (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: bachkane s .NET (-1 replies)

За коя фирма става дума?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

courses? (2 replies)

chedya se shte ima li novi kursove tozi semester
sega cheta nyakakuv mail che tryabva da zapisha izborni do dvaiset i nyakoi si septemvri a v sustoto vreme ni se kazva kakvo ima ni nisto :(

Posted by stalker (Mon, 08 Sep 2003 17:50:31 +0300)

Re: Smqna na imenata na kolonite na DataGrid (-1 replies)

Ami zavisi dali stavaz vypros za Windows.Forms.DataGrid ili za Web.UI.WebControls.DataGrid

Ako e ASP.NET - polzvash TemplateColumn, koqto si ima HeaderTemplate

Ako e WinForms - ot Proerty editor-a cykash na butona v poleto TableStyles (property na DataGrid) i tam ot collection editor-a si add-vash ColumnStyles i im izbirash header tekst

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

bachkane s .NET (2 replies)

Tyrsiat se 2-ma zavarshili FMI, sp. Informatika, koito da znaiat
.NET za rabota v amerikanska firma. Zaplatata e okolo 600$.

ako niakoj se interesuwa, da mi pishe, za da go swyrza s horata.



Posted by Svetlin Nakov (Mon, 08 Sep 2003 17:49:39 +0300)

Re: Toq forum trqbwa da ostane (-1 replies)

Reader-ът е най-бързият начин.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: predlozenie (-1 replies)

Хехе, абе то за забягването има време ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: The Mono Project: Novell kupuva Ximian (-1 replies)

mdaaa, tova opredeleno e interesno.

samo kato se seshtam kak MySQL ot edno prosto SQL serverche za bazi danni stana lider v RDBMS pazara sled kato tam pochnaha da bachkat hora na zaplata, sega se chudia dali sega s Mono-to niama da se sluchi neshto podobno.

kato se seshtam i kak Apache zastana nepoklatimo na pozicia nomer 1 na pazara za Web serveri, pak, kogato beshe podkrepen s $ 1 miliard ot IBM, ne e izklucheno i Mono-to da stane lider v .NET implementaciite, makar i de ne viarvam, che Microsoft moze da byde izmestena ot sobnstwenata si platfoma. da ziweyat Novell, Linux i Mono, che bez tiah, moze oshte dosta godini da si pishem na Java, samo zashtoto Microsoft e monopolist na .NET platformata i e tvyrde riskovano da se obwyrzwame s tiah.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

The Mono Project: Novell kupuva Ximian (1 reply)

Hi,

Ponezhe si govorih naskoro sys Svetlin Nakov za Mono (interesna
implementacija na .NET Framework, CLR, CLS, vsichko -
[www.go-mono.com] za poveche info) i dokyde sa stignali
(vse oshte ne syvsem, no rabotjat po vyprosa :), dnes vidjah neshto
interesno:

Novell Acquires Ximian to Expand Linux Solutions and Open Source Commitment
[www.ximian.com.]

Tova mi se struva naistina interesno; ako tova znachi, che na
programistite veche shte im se plashta za rabotata vyrhhu GNOME,
Ximian Desktop, ili Mono, ni chakat hubavi vremena :)



Posted by Peter Pentchev (Tue, 26 Aug 2003 13:21:25 +0300)

Re: windows forms (-1 replies)

Napravi si static metod koito go promenia ili izpolzvai delegate

Posted by Wattie Boune (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Smqna na imenata na kolonite na DataGrid (-1 replies)

Na pyrwiqt wypros: w access(table design) ima edno pole caption koeto opredelq imenata na kolonite kato izpolzwash datagrid. Drugo ??

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Smqna na imenata na kolonite na DataGrid (2 replies)

Iskam da pitam neshto! Znachi :
1) Kak moga da promenq imenata na kolonite na DataGrid (da im sloja imena kakvito az iskam) ? Kato svyrja DataGrid-a s nqkoi DataSet v koito e zaredena nqkoq tablica, to mi pokazva kato imena na kolonite na dataGrid-a imenata na kolonite ot tablicata.
2) Kak moga da napravq taka, che nad imenata na nqkolko koloni ot DataGrid-a da ima nadpis, koito da gi obhvashta vsichkite, t. e. da e obsht za tezi koloni ?

Posted by Svilen (Wed, 03 Sep 2003 12:03:49 +0300)

Re: predlozenie (-1 replies)

Nakov, iskam da ti izkaja moite uvajeniq kym towa 4e se zanimawa6 s kursowe w FMI, phorumite i 4e ne zabegnal kym 4ujbina (kakto mnogo drugi). :)

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

windows forms (1 reply)

Kak se prawi komunikaciuq mejdu formi? Naprimer kato click-na edin buton na ednata da se podmenq label na drugata?

Posted by student (Fri, 22 Aug 2003 22:15:50 +0300)

Re: Toq forum trqbwa da ostane (-1 replies)

Za ExecuteReader mi e qsno, no misleh 4e e bawno i 4e moje da ima po-byrz na4in.

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: predlozenie (-1 replies)

В dir.bg си има форум .net

Само дето тоя тука сигурно е по-оживен (-;

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: predlozenie (-1 replies)

Това си е нашия форум - на курса. Искам да имаме контрол над него. В DIR.BG не познавам никого и ако възникне някакъв проблем, няма вероятно няма да може да бъде решен. Освен това по-лесно се отговаря на 50-60 човека (може би и вече няма и толкова) отколкото на 2000-3000 в dir.bg. Аз лично смятам че тук си е добре тоя форум, а пък ако някой иска, нека да си направи друг в dir.bg.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

predlozenie (-1 replies)

А защо не преместите форума на дир.бг? Тогава със сигурност няма да замре, а и ще се появят нови хора...

Posted by stalker (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Toq forum trqbwa da ostane (-1 replies)

Успех на всички желаещи :-) И един съвет - не разчитайте на braindump-ове, и не зазубряйте въпросите. Учете си съвестно по други материали (книги, MSDN, etc.) - знанията така или иначе ще ви трябват. Ако имате braindump-ове, използвайте ги просто да си проверите / коригирате / допълните знанията преди изпита. И въобще не разчитайте на дадените вътре отговори - намерете си ги сами в MSDN. Успех!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Toq forum trqbwa da ostane (-1 replies)

То и аз го проверявам от време на време, ама народа май масово е на море.

Но така като гледам тенденцията е все повече и повече хора да работят на .net, така че форума сигурно ще се оживява.

Мдр някой ако има мераци да става MCSD.NET на [theadmin.warezbg.com] има всичката необходима подготвителна литература, без Inside MS SqlServer 2000

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Toq forum trqbwa da ostane (-1 replies)

Ц-ц-ц, кой не си е научил ADO-то ;-)

Иначе и аз съм за това форумът да остане. Не мисля, че има някаква пречка за това.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Toq forum trqbwa da ostane (-1 replies)

Samijat forum opredeleno trjabva da ostane, da :)

A inache za tvoja problem - probvaj s ExecuteReader() :)



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Toq forum trqbwa da ostane (12 replies)

Sega pi6a edna programa za kabelna televiziq na .NET :).
Tui dobre ama imam nqkoi problemi. Kak da wzema rezultata ot select statement. ExecuteScalar dawa samo pyrwoto ne6to koeto mu popadne, a az iskam wsi4ko koeto otgowarq na moq select statement. Opredeleno ima na4in???

Posted by student (Wed, 03 Dec 2003 09:57:08 +0200)

Re: Хареса ли ви курса? (-1 replies)

Kursa be6e hubaw kato izklu4im pyrwiqt test i bawnoto izpitwane na proektite. Dovolen sym. Trqbwa da se vodqt kursowe. Wse pak towa e FMI. Da ima forumi kydeto da obsyjdame towa-onowa . Drugi kursowe? Az si mislq ne6to za: kurs za programirane na mobilni ustroistwa: Java 2 Micro Edition,Compact Framework, Palm programming, Symbian OS ... ne6to podobno bi bilo mnogo qko. :)

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

P.S. (-1 replies)

Във Fitch and Mather 7.0 изглежда не използват никаква концепция - просто да речем полето за e-mail се нарича email и т.н.

В Duwamish 7.0 използват първата концепция, която казах - UpdateButton, MismatchLabel и т.н. Това като че ли се връзва с препоръката от статията, която paste-нах по-горе - след името на колекция например да се слага Collection. Тук по същия начин след името на бутон се слага Button, след името на етикет се слага Label и т.н.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: C# naming convention (-1 replies)

Общо взето концепцията е към изоставяне на унгарската нотация. При съвременните строго типизирани езици за програмиране тя просто не е нужна, защото компилаторът така или иначе няма да допусне невалидни присвоявания / сравнения, а пък е по-добре променливите да имат хубави имена, отколкото неразбираеми съкращения отпред.

За именуване се използват няколко концепции:
PascalCasing - думите са залепени, всяка започва с главна буква
camelCasing - думите са залепени, всяка освен първата започва с главна буква

Майкрософт препоръчват (в MOC учебниците си) да се използва PascalCasing за именуване на namespaces, класове, интерфейси, както и за публичните им членове (методи, свойства, променливи - макар че не би трябвало да има такива). За private членовете на класовете се използва camelCasing, за да се подчертае, че те не се виждат извън този клас. camelCasing се използва още и за аргументите на методите, както и за локалните променливи.

В MSDN има статия, която се казва "Component Naming Convention". Тя гласи:

The names you select for your classes — and for their properties, methods, and events — are one of the most important factors in how easy it is to use your component. When naming these elements and their formal parameters, you can help the user of your component by following a few simple rules.

Use complete words whenever possible — for example, SpellCheck. Abbreviations can take many forms, and hence can be confusing. If you plan to localize your component for other cultures, be aware that abbreviations can be hard for a non-native speaker to understand. If whole words are too long, use complete first syllables or carefully chosen abbreviations.
Use mixed case for your class, method, and property names, capitalizing each word or syllable — for example, ShortcutMenus, or AsyncReadComplete.

Use the same word or phrase your users would use to describe a concept. For example, you might have a SavingsAccount component that represented a savings account.

Append "Collection" onto the correct name of the object contained by your collection — for example WorksheetCollection, FormCollection, or WidgetCollection.

Use either the verb/object or object/verb order consistently for your method names. For example, placing the verb first results in names like InsertWidget and InsertSprocket, whereas placing the object first yields names like WidgetInsert and SprocketInsert.

Do not repeat the name of the class in the method. For example, if you have a class named Book, do not have a method called Book.CloseBook. Instead, name your method Book.Close.

------

Що се отнася до визуалните контроли - не мога да ти кажа, тъй като никъде не съм виждал каквато и да е концепция по въпроса. Някои хора слагат името на типа след контрола, ето така:

MyCustomersDataset

Други пък слагат типа пред името, като използват символа за подчертаване като разделител, ето така:

Dataset_MyCustomers

Според мен и двата стила са достатъчно ясни, всеки има своите предимства. Ако искаш, хвърли едно око на примерите, които идват с MSDN, и по-специално на двата Enterprise проекта - Duwamish 7.0 и Fitch and Mather 7.0. В тях би трябвало ясно да се вижда конвенцията, използвана от хората в Майкрософт. За съжаление в момента нямам много свободно време, за да го направя аз и да публикувам тук резултатите, но може би ще го направя по-късно.

Дано съм хвърлил някаква светлина по въпроса :-) Успех!



Post Edited (07-30-03 12:24)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: C# naming convention (-1 replies)

krisi wrote:

> Я да видим кой работи и през лятото:) Интересува ме от къде
> мога да намеря списък със naming conventions в C#, например за
> визуалните контроли, ADO.NET обектите и т.н., само че който да
> се препоръчва от Microsoft, а не някой да си го е измислил. В
> MSDN и на разни места в интернет намирам правила за именуване,
> но специално за унгарската нотация, която се ползва при някои
> неща префиксите никъде не мога да ги открия. Благодаря
> предварително:))

Това 'на разни места в Интернет' дали включва Google? :)

[www.google.com]

Първият резултат е
[www4.ncsu.edu]
Третият или четвъртият е
[support.microsoft.com]

Надявам се, че това отговаря повече или по-малко на това, което
търсиш :) Макар че... струва ми се, че в .NET май дори и Microsoft
малко се поотклониха от идеите за унгарската нотация, но май още
не са я изхвърлили съвсем.



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

C# naming convention (6 replies)

Я да видим кой работи и през лятото:) Интересува ме от къде мога да намеря списък със naming conventions в C#, например за визуалните контроли, ADO.NET обектите и т.н., само че който да се препоръчва от Microsoft, а не някой да си го е измислил. В MSDN и на разни места в интернет намирам правила за именуване, но специално за унгарската нотация, която се ползва при някои неща префиксите никъде не мога да ги открия. Благодаря предварително:))



Posted by krisi (Mon, 08 Dec 2003 15:58:26 +0200)

Re: Ima li nqkoi? (-1 replies)

Хмммммм.....



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ima li nqkoi? (-1 replies)

Да. Написах си едно приложенийце на VC6 само за да тествам метода, който се вика от interop-а (ADsOpenObject) и връщаше друг код за грешка.
Вече не си спомням точно какъв и гледам че съм си изтрил COM клиента, но като го гледах в MSDN се споменаваше нещо за user.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ima li nqkoi? (-1 replies)

Еее, не се знае дали не е много удачно... Ако при клиентът например няма имплементация на Exception класовете, какво трябва да се случи? Докато SOAPException-ът е нещо стандартно, което навсякъде го има. Пък и имаш свойство InnerException, вътре може пък и да е записано истинското изключение.

При COM обаче всичко се базира на HRESULT кодове. Ти си получил COR_E_INVALIDOPERATION, което се транслира до InvalidOperationException. Мислиш ли, че може да ти е върнат някакъв друг HRESULT?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ima li nqkoi? (-1 replies)

Да де, ама проблема е, че COM-а връща код за грешка "няма такъв user" или нещо такова, а .NET-ския exception няма нищо общо с тази грешка. Въобще с ecpetion handling-a май не са се постарали особено, защото нали хората се оплакват от същия проблем при Web Services, когато в сървиса има exception, при клиента винаги пристига SOAPException, което мисля, че не е много удачно

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ima li nqkoi? (-1 replies)

Е, защо да не се усеща... То това е основна идея на COM interop-а - кодовете за грешка да се заменят от изключение. Виж, за impersonate-ването не знам какъв е бил проблемът.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ima li nqkoi? (-1 replies)

Мда, всичко си е наред на актив директорията. Проблема се оказа доста сериозен. Може би да е bug във framework-а. Просто един COM метод като се вика през interop-а връща код на грешка, но .NET не се усеща да го обработи и хвърля този странен exception. Просто параметрите нещо не се предават като хората, защото като замених в Web.config:
<identity impersonate="true" />
с:
<identity impersonate="true" userName="user" password="pass" />
проработи, въпреки че и преди, като вземех Thread.CurrentPrincipal.Identity.Name се виждаше, че user-a e impersonate-нат, но все пак не работеше.

Само дето така е малко гадно, щото някой ако хакне сайта ще получи администраторската парола, което не е много добре.

Ама дреме ми, нали няма да си го държа у нас (-;

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ima li nqkoi? (-1 replies)

А имаш ли инсталиран Active Directory Client?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: да (-1 replies)

За проточеното изпитване се извинявам, тъй като може би имам част от вината - точно по това време трябваше да пътувам, което го бях планирал преди да излезе датата за изпита, така че не можех да направя много по въпроса. Мисля обаче, че останалите заслужават аплодисменти за многото работа, която трябваше да свършат на тази дата :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Ima li nqkoi? (7 replies)

Q da vidim ima li aktivni prez lqtoto (-;

Nqkoi da e vijdal tova:

System.InvalidOperationException: Active Directory Client has not been installed on this computer.

Ei, mamka mu, mnogo zle rabotata. Kakto si raboteshe i ...
nqmam si ideq shto taka.

Problema se poqvqva kato vikam metod ot ActiveDs.dll, syzdadena s TLBImp.exe ot ActiveDs.tlb. Eto chast ot Stack trace-a:

[InvalidOperationException: Active Directory Client has not been installed on this computer.]
System.DirectoryServices.Interop.UnsafeNativeMethods.ADsOpenObject(String path, String userName, String password, Int32 flags, Guid& iid, Object& ppObject) +81
System.DirectoryServices.DirectoryEntry.Bind(Boolean throwIfFail) +416
System.DirectoryServices.DirectoryEntry.Bind() +10
System.DirectoryServices.DirectoryEntry.RefreshCache(String[] propertyNames) +15

Posted by Vroomfundel (Tue, 22 Jul 2003 16:37:23 +0300)

Re: Нещо за лятото (-1 replies)

Има два критерия за да реши човек какво трябва да учи. Единия - според това какво го влече. За целта все пак трбва по малко да прбва от това-онова. Другия е какво се търси на пазара. А пък ако и двете имат пресечни точки - ами какво повече...

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: да (-1 replies)

За курса - 100 точки!

Супер беше.

// Първите 10 седмици се преподаваше много по-добре, отколкото следващите 5

Наистина имаше такова нещо, но не може за толкова малко време да се разгледат тези технологии като хората.

За изпитването нямам мнение, вярно че се проточи, ама аз бърза работа нямах, търпеливо си пиех бира до 9, като се поосвободиха места!

А какво бихме желали да посетим, хм...
advanced c++ звучи добре
Също би ми било интересно да посещавам managed c++ само дето то май не е достатъчно на почит, че да има такъв курс

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

да (-1 replies)

Екстра беше, но наистина първите 2/3 бяха много по-интригуващи.

А за заглавие...ми то май 1 остана - Oracle :)

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Нещо за лятото (-1 replies)

Има две насоки, в които човек е добре да се развива -
- да учи алгоритми, обектно-ориентиран дизайн, как да пише качествен програмен код, шаблони за проектиране, project management, quality assurance и въобще по-общите неща, които не зависят от конкретните технологии
- да учи някои перспективни технологии - препоръчвам .NET, J2EE, както и други по-общи технологии като XML технологиите, проектиране с UML, Web-технологии (PHP, Perl, ASP, ASP.NET, JSP/Servlets), бази данни (Oracle, MS SQL Server, etc.), мрежи, Linux, etc.

Всъщност за доброто изучаване на горепосочените неща един живот съвсем не е достатъчен, така че това, което се сетих и написах набързо съвсем не е малко!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Нещо за лятото (2 replies)

.NET- добре! Ама от тук нататък накъде да продължим? Дайте някаква идея, къде си заслужава да се забие човек, щото честно така съм се оплел във всички тези технологии, че вече незнам кое наистина си струва.



Posted by CASIUS (Mon, 21 Jul 2003 11:20:30 +0300)

Re: Хареса ли ви курса? (-1 replies)

Курса определено ми хареса и научих много и полезни неща. Що се отнася до оценките, всичко беше на ниво и доста обективно се поставяха. Малко залата беше скапана с тази липса на мишки, което беше донякъде изнервящо, ма то това ни е нивото на факултета - не ви обвинявам. Друг недостатук беше, че много се проточи това изпитване.

Един по-прецизен курс щеше да включва и упражнения - практикум, което щеше да улесни преминаването ни кум средата, но и лекцията, ж която се опитахте да нахвърляте основните неща беше на ниво( да кажем малко по-добре от някои от лекциите на семинара на Microsoft).

Първите 10 седмици се преподаваше много по-добре, отколкото следващите 5, когато нещо се разводниха нещата. Казвам го, защото съм бил на всички лекции и наистина имам представа.

Това, което ми прави впечатление за обучението ми тук е , че много слабо е застъпено програмирането на съвсем ниско ниво, става дума за системно програмиране. Нямам определена идея, защото просто нивото ми в тази област е много ниско.



Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Хареса ли ви курса? (-1 replies)

Na lekcii ne sym hodil, no pokrai ucheneto za testovete nauchih
novi neshta.
Ne smiatam che sym osteten, ne smiatam i che testovete biaha
loshi, naprotiv, biaha po-slojni ot primerno po network security, i
tova mi haresva.

Sledvashtata godina shte e hubavo da ima kursove v duha na
"konstruirane na kachestven kod" i "design patterns", t.e. ne
za konkretni tehnologii, smiatam che tova e naistina polezno
i cenno !

Posted by . (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Хареса ли ви курса? (-1 replies)

Ot kursa ostanah naistina mnogo dovolen, nauchih mnogo novi neshta!
Nadqvam se dogodina otnovo sushtiq ekip da napravi nov kurs. Neshto podobno, naprimer J2EE ili neshto sushto tolkova aktualno!
Mnogo vi blagodarq!

Posted by Ivo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Negativno (-1 replies)

Haresa mi prepodavaneto, no testovete i drugoto bqha mnogo zle.

Posted by anon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Хареса ли ви курса? (8 replies)

Хареса ли ви курса "Програмиране за платформа .NET"?

Смятате ли че научихте нещо полезно?

Смятате ли че преподавателския екип се справи добре?

Смятате ли че има ощетени откъм оценяване?

Какъв курс бихте записали догодина (заглавие)?



Posted by Svetlin Nakov (Sun, 03 Aug 2003 23:24:28 +0300)

Re: (-1 replies)

Правилния начин да защитиш един Web service, който ще се вика от Internet е с парола, която клиента въвежда всеки път, когато вика service-а. Така в клиентското приложение паролата никъде няма да присъства. Ще даваш парола на тези потребители, които се регистрират в сайта ти (примерно след като си платят). Това е стандартния подход и не виждам защо ти трябва нещо по-различно.

Просто всеки Web метод ще иска параметър име и парола или ще си напишеш методи login и logout и ще ползваш сесии. Имай предвид, че сесиите не са в стандарта за Web-услугите и може да има проблеми с някои не-.NET-ски клиенти. В последно време не следя редовно нивините от W3C и може вече да са сложили поддръжка на сесии в стандарта, но до скоро нямаше и сесиите си бяха Microsoft-ска измишльотина. Ама нали M$ като измислят нещо, обикновено става стандарт... сифурно вече е факт.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: mislya si (-1 replies)

Не, не може :( Един web service разполага точно с информацията,
която е подадена в request-а, и нито запетайка повече.

Единственото, за което се сещам, би било вариант за защита на
поне част от информацията с... хммм, знаеш ли, че това е идея,
която дори би трябвало да работи! За всеки клиент генерираш
X.509 сертификат или прост RSA public/private keypair, даваш ги
на клиента, слагаш си public частта при себе си. Всеки request
трябва да бъде подписан с частния ключ на клиента, а самият
web service, който разполага с публичния ключ, може да го провери.
Това се реализира просто с малко игра със SoapFormatters -
примерно нещо като AfterSerialization и BeforeDeserialization.

Единственият проблем ще бъде management на публичните ключове:
те няма да заемат чак толкова много място, но пък ще бъдат много...
Има вариант, при който на всички клиенти раздаваш един и същи
частен ключ, така че да можеш да ползваш един и същи публичен
ключ за проверката... само че това май малко обезсмисля нещата :)

Това всъщност решава проблема с authentication на клиента пред
сървъра, или по-точно просто доказва на сървъра, че клиентът има
необходимата authentication data - в случая, валиден частен ключ.
Остава обаче проблемът дали този ключ наистина е точно този,
който е бил издаден на точно този клиент, или някой просто си е
копирал файловете... а за този проблем в момента не се сещам за
решение, освен неща, свързани със серийни номера на дъна,
видеокарти и т.н., които.... не харесвам много :)



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

mislya si (-1 replies)

Не може ли Web Service-ът да взима хеш стойност на обектът, който го вика или пък strong name-а на асемблито? Това би ми решило проблема, но с около 5 часа ровене не намерих необходимото инфо :(

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: (-1 replies)

Ммм... Както е казвано доста пъти: в момента, в който този, от когото
се опитваш да се пазиш, получи физически достъп до компютъра,
всичко е загубено...

Досега не знам за начин да предпазиш клиентската част на
приложението си от дизасемблиране; каквото знам, го казах още в
[www.nakov.com]
Там и други разни хора казаха разни неща, все интересни; хвърли
един поглед, но не мисля, че ще те успокои много :)



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: (-1 replies)

Ами аз бая изчетох от MSDN-а :(
Трябва да направя WebService, който да може да се ползва само от моята програма. Как обаче ще стане това, след като всеки може да я деасемблира и да види как се аутентикира? Или съм в заблуждение?

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Web Services Info (-1 replies)

Имаш предвид, освен всичко, което пише в MSDN? :)

Какво точно те интересува всъщност?



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Web Services Info (6 replies)

Здравейте,
Чудя се дали някои от вас е намирал някакво хубаво и изчерпателно инфо за Web Service-и?

Posted by ivan (Tue, 15 Jul 2003 00:37:05 +0300)

Re: получени до момента проекти (-1 replies)

Ето още един още по-пресен списък, направен в ранни зори на 12 юли (в 01:58):


10806 - Alexander Pelov
10827 - Lyubomir Ahtarov
13031 - Radoslav Todorov
30436 - Alexander Guandzuntsev
30480 - Emil Gabrovski
30499 - Todor Boev
30539 - Stefan Gospodinov
30762 - Anton Andreev
30770 - Emil Varbanov
42460 - Petar Donov
42656 - Stefan Genov
42662 - Georgi Petrov
42676 - Radoslava Goranova
42678 - Ivan Dilov
42681 - Dimitar Kovachev
42685 - Lublena Antonova
42696 - Peter Kormushev
42708 - Ivailo Jelezarski
42719 - Tihomir Lazarov
42723 - Naiden Golemanov
42724 - Martin Iliev
42728 - Grigor Svetoslavov
42738 - Milen Elkin
42749 - Angel velikov
42763 - Vladimir Dimchev
42775 - Murad Murad
42777 - Ilia Tronkov
42798 - Yasen Asenov
42838 - Stela Grigorova
42852 - Preslav Menakiev
42853 - Plamen Chernev
42854 - Atanas Korchev
42872 - Tsvetelina Atanasova
42883 - Veselin Kulov
42885 - Janeta Vasileva
42888 - Georgi Mungov
42903 - Vladimir Penov
42918 - Radoslav Hadziev
42919 - Svetoslav Neykov
42929 - Mihail Mihailov
42933 - Georgi Denchev
42935 - Vladimir Dimitrov
42962 - Venelin Mitov
42970 - Alexander Georgiev
43054 - Dimitar Georgiev
43084 - Vladimir Velikov
43101 - Rosen Anastasov
43107 - Lubomir Gospodinov
43109 - Radoslav Ivanov
43123 - Tihomir Totev
43130 - Dimitar Popov
43133 - Radoslav Gerganov
43134 - Lyubomira Popova
43137 - Ionita Mihailova
43155 - Ivanka Baneva
43156 - Ivelin Andreev
43167 - Stefana Nenova
43177 - Konstantina Gospodinova
43180 - Martin Valkanov
43186 - Valdimir Tsvetkov
43245 - Anton Dimitrov
43261 - Ruslan Rusev
43327 - Ilia Trendafilov
43336 - Atanas Petkov
43444 - Danail Delchev
43455 - Zahari Karadzov
43493 - Ivan Mateev
43838 - Stela Grigorova
43839 - Damian Minkov



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za otsenkite (-1 replies)

ако всеки дойде в случайно време между 10 и 16 часа, по теорията на вероятностите би трябвало разпределението да е приблизително равномерно.

вярвам, че така е по-удобно за вас, вместо да ви давам точен час и след това да не го спазим по някаква причина....



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Първата дата (-1 replies)

Защитата представлява да си подкараш проекта да работи, след което да го демонстрираш на някой от изпитващите. Трябва да можеш да обясниш кое какво прави, защо го прави и т.н. Допълнителните задачки са свързани с някаква малка промяна, колкото да демонстрираш, че се ориентираш из собствения си код.

Залата беше 306-та, има добри машини. Windows 2000, IIS, SQL Server, Visual Studio 2002, общо взето - каквото ви е необходимо. За другите зали не знам, но предполагам, че също ще са на ниво.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za otsenkite (-1 replies)

Хехе, може да се изсипете всички в 10:00, load balancing-ът ще стане на вратата ;-)

Шегувам се, разбира се.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Първата дата (1 reply)

Някой, който е бил на първата дата ще споделили ли какво представлява защитата...и по специално допълнителните задачи :). Също ми е интересно в каква зала се провежда....това е отчасти притеснително :)

Posted by bleh (Fri, 11 Jul 2003 18:33:58 +0300)

za otsenkite (2 replies)

izvadka ot nakov.com/dotnet
"Моля идвайте равномерно между 10 и 16 часа, за да се избегне претрупването на студенти пред залите. "

kak da stane tova? niakakuv load balancing da napravim, a?:)

Posted by rincewind (Sat, 12 Jul 2003 01:56:01 +0300)

Re: получени до момента проекти (-1 replies)

Ми че те двата списъка са почти еднакви, с изключение на един човек... Нима само един човек е предал за цяла седмица???



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: получени до момента проекти (-1 replies)

10x za update
nqma me
dobre che poglednah

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Sending e-mail (-1 replies)

ползвай SMTP сървъра на Internet доставчикът ти. всички Internet доставчици имат SMTP сървър. ако не го знаесш, обади им се по телефона и ги питай. това е единствения надежден начин да изпратиш e-mail - използвайки SMTP-то на Internet provider-а си.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Re: Sending e-mail (-1 replies)

Съгласно MIME стандарта за форматиране на e-mail съобщения, който няма нищо общо със SMTP протокола за изпращане на e-mail, в полето

To:

трябва да има получател и евентуално e-mail на получателя. Може да пише всичко. Може да има име на човек. Може да има e-mail адрес, а може и двете.

Отделно и независимо от MIME header-а за да се изпрати e-mail по SMTP е необходим email адреса на получателя.

вижте в документацията точно кое от двете се set-ва с това property From на MailMessage класа. аз предполагам, че това поле се ползва и за To: header-а и за MAIL FROM: командата от SMTP протокола.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: malki bukwi (-1 replies)

при сражниажането на имената на усер-ите ползвай upcase() функция или несхто такова.

примерно в Access moze da stane taka:

SELECT *
FROM T_USER
WHERE ucase(login)=ucase([@login]) and password=[@password]

където @login и @password са параметри на заявката.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: получени до момента проекти (-1 replies)

До момента (19 часа, 10 юли) проекти са ми предали следните студенти:

10827 - Lyubomir Ahtarov
13031 - Radoslav Todorov
30480 - Emil Gabrovski
30499 - Todor Boev
30539 - Stefan Gospodinov
30762 - Anton Andreev
42656 - Stefan Genov
42662 - Georgi Petrov
42676 - Radoslava Goranova
42678 - Ivan Dilov
42685 - Lublena Antonova
42696 - Peter Kormushev
42708 - Ivailo Jelezarski
42723 - Naiden Golemanov
42724 - Martin Iliev
42728 - Grigor Svetoslavov
42798 - Yasen Asenov
42838 - Stela Grigorova
42852 - Preslav Menakiev
42853 - Plamen Chernev
42854 - Atanas Korchev
42872 - Tsvetelina Atanasova
42888 - Georgi Mungov
42918 - Radoslav Hadziev
42919 - Svetoslav Neykov
42935 - Vladimir Dimitrov
42962 - Venelin Mitov
43054 - Dimitar Georgiev
43084 - Vladimir Velikov
43101 - Rosen Anastasov
43109 - Radoslav Ivanov
43123 - Tihomir Totev
43130 - Dimitar Popov
43156 - Ivelin Andreev
43167 - Stefana Nenova
43177 - Konstantina Gospodinova
43180 - Martin Valkanov
43186 - Valdimir Tsvetkov
43245 - Anton Dimitrov
43261 - Ruslan Rusev
43327 - Ilia Trendafilov
43336 - Atanas Petkov
43838 - Stela Grigorova
43839 - Damian Minkov



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ВАЖНО: За всички, които смятат да защитават проекти. (Допълнено) (no replies)

Това е едно малко ръководство, сглобено от най-честите проблеми, които срещнахме на предната дата. Най-добре си го разпечатайте и го следвайте стъпка по стъпка на защитата:

- Възможно е на машината да има стартиран Apache. Спрете го от Administrative Tools \ Services, и пуснете Word Wide Web Publishing service-а (т.е. IIS).

- Когато създадете директория в C:\inetpub\wwwroot, в която да си сложите ASP.NET файловете, трябва след това да отворите Administrative Tools \ Internet Services Manager, да отворите свойствата (Properties) на новосъздадената виртуална директория, и в таба "Directory", там, където пише "Application Settings", натиснете бутончето "Create". По този начин указвате на IIS, че тази поддиректория съдържа ASP.NET приложение (ако не го направите, web приложението ви просто няма да върви). Когато създадете приложение по този начин, до бутончето "Create" ще се появи името на новосъздаденото приложение. Изтрийте го, и натиснете "ОК". Всичко това се прави за вас автоматично от Visual Studio .NET когато създавате проектите си, но при копирането им трябва да се направи ръчно.

- При използване на база данни Access трябва да си направите директория, най-добре в заглавната директория на някое от устройствата (например C:\FNxxxxx), в която да поставите MDB файловете. На тази директория трябва да се даде full control на групата Everyone. Целта на цялото това упражнение е да се избегнат проблеми с permission-ите при достъп до MDB файловете.

- Ако приложението ви използва база данни SQL Server, кажете това на някой от екипа. Машината трябва да се рестартира със специален профил "SQL Server", защото в противен случай SQL Server отказва да се стартира.

При други възникнали проблеми по време на защитата се обръщайте към екипа. Успех!



Post Edited (07-10-03 10:47)

Posted by Stoyan Iordanov (Wed, 09 Jul 2003 14:44:00 +0300)

Re: local directory? (-1 replies)

Правилно :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: local directory? (-1 replies)

Naj-pravilnoto spored men reshenie e dinamichno configurirane
chrez AppSettings i application.config file.



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

local directory? (2 replies)

Zdraveite,
kude trqbva da se zapisvat xml failovete
s dannite?

10x

Posted by viktor (Wed, 09 Jul 2003 14:24:13 +0300)

Re: получени до момента проекти (-1 replies)

Q postni edin update na toq spisyk, che da ne se okajem na zashititata bez predadeni proekti.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid vyprosche (-1 replies)

Mda, loginchno e da e taka. Ama az v kraina smetka izpraskah edin masiv ot butoni vmestu datagrid, stana krasivo i za 5min.
Vqrno che si e gavra s .NET framework-a, ama nqma vreme neshto da go pravq kato horata.
Inache po-natatyk shte se hvana da si implementna edin DataGridButtonColumn, to rano ili kysno shte zatrqbva. Chudno zashto ima samo dva gotovi ColumnStyle-a vyv FCL, za ASP.NET datagrid-ovete si ima povechko, ima si go i moshtniq TemplateColumn. To ne che e golqm problem da si gi napishe chovek, daje po got v nqkoi otnosheniq, ama vse pak...

btw ako nqkoi veche go e napravil, da dade nasam da go razgledam che ot neta samo razni masa neqsni neshta izteglih.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataGrid vyprosche (-1 replies)

Hi,

Spored MSDN, MouseDown event ne priema chista EventArgs structura,
ami nasledjavashtata ja MouseEventArgs, kojato ima properties Button,
Clicks (broj na clickvanijata), X, Y, i Delta (za tretata dzhvychka na mishkata).
Mozhesh da izpolzvash MouseEventArgs.X i MouseEventArgs.Y, za da
izvikash posle DataGrid'skija method GetChildAtPoint(), kojto vsyshtnost
ne e syvsem DataGrid-ski, ami si e nasleden directno ot Control - vseki
UI control poddyrzha GetChildAtPoint(), koeto ti vryshta tochno koj
control se namira na tezi coordinati: red, colona, kletka, buton, whatever.

Hope that helps :)



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DataGrid vyprosche (2 replies)

Stava vypros za proekt 3, no vyprosa si e genralen. Shte mi se da razbera kak da hvashtam klickvaniq vyrhu Windows.Forms.DataGrid.

Ednoto, koeto mi idva na uma e, na MouseDown - smqtam koordinati i taka. To nqma losho, po princip, ama mi se shteshe neshto malko po-kulturno, da si napylnq DataGrid-a s butoncheta, tova-onova. I osven tova, kak da vzema koordinatite na tochkata, kydeto e cyknata mishkata? Predpolagam che ot EventArgs obekta, ama kak tochno?

A za buttonchetata, mai nqma kak da stane bez da nasledqvam ot DataGridColumnStyle. Ama slojnichko mi se vijda, reshih da potyrsq ot neta gotov DataGridButtonColumn, ama probvam veche vtori i neshto ne moga da go nakaram da sraboti. Nqkoi ako ima ili znae ot kyde da namerq, da pishe.

I vyobshte kakvoto i da e predlojenie za reshavane na problema. To az vse po nqkoe vreme shte go imislq, predpolagam, ama ako nqkoi dade nqkoi akyl shte mi spesti dosta vreme
10x predvaritelno

Posted by Vroomfundel (Mon, 07 Jul 2003 15:37:42 +0300)

Re: 10x (-1 replies)

Аз се радвам, когато ме изпреварват :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)

Така е, но е спорно дали се изпълнява цялата функционалност, след като в условието изрично е казано да се използва база данни. Спестяването на работата с ADO стеснява обхвата на използваните технологии, демонстрация ня усвояването на които беше целта на проектите.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 7 (-1 replies)

ako naistina ti e mnogo trudno da rabotish s XML, napravi go s baza danni. ne wizdam niakakwa goliama razlika mezdu towa da se persist-wa edin DataSet v baza danni ili da se persist-wa v XML. daze s XML e po-lesno, makar i da ne e taka gywkawo.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

получени до момента проекти (5 replies)

Досега (18:15 ч., 3 юли, 2003) съм получил проектите на следните студенти:

10827 - Lyubomir Ahtarov
13031 - Radoslav Todorov
30480 - Emil Gabrovski
30499 - Todor Boev
30539 - Stefan Gospodinov
30762 - Anton Andreev
42656 - Stefan Genov
42662 - Georgi Petrov
42676 - Radoslava Goranova
42678 - Ivan Dilov
42685 - Lublena Antonova
42696 - Peter Kormushev
42708 - Ivailo Jelezarski
42723 - Naiden Golemanov
42724 - Martin Iliev
42728 - Grigor Svetoslavov
42798 - Yasen Asenov
42838 - Stela Grigorova
42852 - Preslav Menakiev
42853 - Plamen Chernev
42854 - Atanas Korchev
42872 - Tsvetelina Atanasova
42888 - Georgi Georgiev Mungov
42918 - Radoslav Hadziev
42919 - Svetoslav Neykov
42935 - Vladimir Dimitrov
43054 - Dimitar Georgiev
43084 - Vladimir Velikov
43101 - Rosen Anastasov
43109 - Radoslav Ivanov
43123 - Tihomir Totev
43130 - Dimitar Popov
43156 - Ivelin Andreev
43167 - Stefana Nenova
43177 - Konstantina Gospodinova
43180 - Martin Valkanov
43186 - Valdimir Tsvetkov
43245 - Anton Dimitrov
43261 - Ruslan Rusev
43327 - Ilia Trendafilov
43336 - Atanas Petkov
43838 - Stela Grigorova
43839 - Damian Minkov

Ако някой открие неточност или е изпратил проект и не е в този списък, да ми пише.



Posted by Svetlin Nakov (Sat, 12 Jul 2003 01:58:26 +0300)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)

Това, което ще оценяваме по време на проверката, е най-вече дали работи системата, която сте направили и дали е изпълнена напълно функционалността от условието. Дали се използва база данни или не се използва, не е от значение, стига да работи.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 10x (-1 replies)

Ти, Стояне, имаш най-много заслуги за бързото и адекватно отговаряне на въпросите в този форум (като изключим, когато някой студент те изпревари с правилен отговор). Давай все така!



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nakov, ogledai si po6tata (-1 replies)

Съжелявам за проблема с препълненият ми mailbox. Бях на едни семинари за 3 дни и нямах време да си прочета пощата през това време. Въобще не се сетих, че пощенската ми кутия има някакво скапано ограничение. Сега вече няма проблеми. Можете да си пратите проектите отново.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: HttpException (-1 replies)

За нищо. То това е направено като защита от DoS атаки, но точно при file upload прави мизерии при големи файлове, ако не се нагласи ръчно.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: HttpException (-1 replies)

tochno tova e,
izprashtam prekaleno golqm spisuk s failove
za daden katalog na proekt 7

10x

Posted by Ivan Stanishev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nakov, ogledai si po6tata (-1 replies)

Nikolay Nedyalkov wrote:

> Ako imate naistina takiwa problemi, to mozete i kym moq da gi
> prashtate, a na nego 'trudon" shte mu swyrshi free space-to.:)

Uh... tova nali ne beshe predizvikatelstvo? :P



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nakov, ogledai si po6tata (-1 replies)

Ako imate naistina takiwa problemi, to mozete i kym moq da gi prashtate, a na nego 'trudon" shte mu swyrshi free space-to.:)

Posted by Nikolay Nedyalkov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Nakov, ogledai si po6tata (-1 replies)

Da towa se sl4wa ne samo na teb. Az moq proekt go pra6tam we4e treti pyt. Toi e malko po-golemi4yk, no wse pak e pod zadadeniq na saita limit ot 1Mb.

Posted by Ivo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 10x (-1 replies)

Благодаря, старахме се :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Nakov, ogledai si po6tata (4 replies)

Vij sega, dva pyti ve4e ti izpra6tam proekta si(300K) prez modemna vryzka si kysam nervite, okazva se 4e mqstoto ti v po6tenskata ti kutiq nqkaksi ne 6te6 li se e poiz4erpalo( ne 4e se u4udvam). Pls napravi takova, ili dai rezerven e-mail.

O4akvam otgovor tuk, za da izpratq nov Forward

10x

Posted by Elkin (Thu, 03 Jul 2003 17:54:12 +0300)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)

Аз нямам мнение - нека Светлин се изкаже, той измисли условието. Но като цяло, ако се абстрахираме от цялата история с проектите, проблемът с този подход е, че не е скалируем (ако се претовари машината, не можеш да добавиш още една машина към клъстера... всъщност за клъстер така въобще не може да става и дума), а освен това не е и устойчив на сривове (рестарт на IIS или crash на thread-а, дето държи данните, и всичко се губи). Тези проблеми се решават чрез използването на база данни.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: HttpException (-1 replies)

Не знам как си получил такъв exception. По принцип това е най-вероятно да се получи при upload на прекалено голям файл (например повече от 4MB). Може да се преодолее чрез установяването на по-висока стойност чрез Web.config елемента httpRuntime
<configuration>
<system.web>
<httpRuntime />
</system.web>
</configuration>

Чрез него може да се установи maxRequestLength (в килобайти, подразбиращата се стойност е 4096).

При теб обаче ми се струва, че е нещо друго... А, де?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: HttpException (-1 replies)

hm, te ne se li polzvat po default POST zaqvki. Tam mai nqma takiva ogranicheniq.

Ne sym siguren, tiq vodi sa mi malko dylboki...

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 10x (-1 replies)

Spodelqm napylno!

I osven tova smqtam che shte e dobre aktivnostta v tozi forum da se zapazi i sled kato mine izpita, tyj kato stana polezen i interesen.
E, estestveno prepodavatelite ne trqbva da se chuvstvad dlyjni da otgovarqt po 100 pyti na den, samo po nqkoe akylche ot vremem na vreme (-;

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)

I az sym go napravil sys statichni chlenove na WebService-a. Edin wrapper na DataSet - igralnoto pole, edin klas masa, i edin custom collection, za vsichki masi. Uchastnik se identificira po edin obekt ot tip player s poleta TableNo i dali e Player1/Player2

Dobre mi se stori taka.

Q kajete, prepodavatelskiq kolektiv, stava li da si gi ostavim taka?

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 3 (-1 replies)

To ne e trudno de. Vse pak kakvato i proverka s cikyl da slojish, tqh shte si raboti za proizvolen razmer, kato ne sa zabiti proverki.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 3 (-1 replies)

Of, tva vreme. Vchera do 12 tolkova pot prolqh. I to naprazno, shtoto kato ima vreme, po-dobre da e kato horata.

A inache moje i da ne mi raboti WinForms klienta, ama algorityma go napravih da razboti za pole s proizvolni razmeri

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Puzzle (-1 replies)

Zdarsti, Ivane,
Blagodarq ti. Mnogo mi pomogna s ideqta.

Posted by Konstantina (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 3 (-1 replies)

To az se ma4ih da mislq po-gotin na4in ot hitrite 8 prowerki, no kogato se poma4ih da si refre6wam stranicata, towa go ostawih za posle nqkoga si.
No sled kato imame wreme we4e.... :-))

Posted by entusiast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)

I az sam na 3-ti proekt i sam go prawil bez baza danni...
Pusnah si edin wtori thread waw web service-a za da ne se zatwarq kato q polzwam za ne6to kato server. W neq sam si obqwil razni static poleta w koito si pazq dannite koito mi trqbwat. A razli4nite stranici gi razli4awam po imeto koeto pi6e w textbox-a za registraciq :-)))) Drugo ne mi dojde na uma...Taka tragna. Ako trqbwa 6te se ma4a sas bazi danni ili sas sesii, no naistina we4e nqma mnogo wreme.
Idei?

Posted by entusiast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

HttpException (4 replies)

System.Web.Services.Protocols.SoapException
|--System.Web.HttpException : Maximum request length exceeded

Zdraveite,
Kak da se spravq s tozi exception ?

Blagodarq

Posted by Ivan Stanishev (Thu, 03 Jul 2003 14:39:03 +0300)

10x (4 replies)

Mnogo sym vi blagodarna, che udyljihte sroka , tykmo shtqh da vi pomolq da me pochakate edin - dva dni . Sega sym hapravo :))))))) !!
I pozdravleniq za kursa, beshe SUPER

Posted by Vania (Fri, 04 Jul 2003 10:24:18 +0300)

Re: Windows Forms DataBinding problem (-1 replies)

of, mai nqma da ima vreme za Typed DataSet, mnogo ima za promenqne

nqkoi ako se seti nqkoi akyl da dade da zapovqda

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

10x -nt (-1 replies)

no text

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Windows Forms DataBinding problem (-1 replies)

ei, za tova ne se bqh setil

Shtoto az naistina si generiram nqkakyv DataSet pri klienta, i posle ot toolbox-a drug. Qvno neshto ne se razbirat. Imam oshte nqkolko chasa...

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)

Vyj, az bez baza sym go napravil. Stori mi se po-udachno sys sesiite e po-udachno. Inache postoqnno chetene i pisane...

Kakto i da e, veche nqma vreme da go promenqm. Nadqvam se che nqma da e fatalno. Ako trqbva, shte pokaja malko Data Access na zashtitata

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebServices (-1 replies)

Изкарай си connection string-а като променлива в Web.config файла, и си я чети от там всеки път. На защитата само ще трябва да пипнеш, за да промениш да сочи към мястото, където ти е MDB-то.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Za proekt 5 - 1 vurpos - Hardcode-vane VS config XML (-1 replies)

Да, потърси във форума, или виж отговора на Vroomfundel. Иначе по принцип може и с хардкоднати неща, стига да съумееш да си ги промениш на защитата така, че да подкараш проекта.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Windows Forms DataBinding problem (-1 replies)

CASIUS хубаво го е казал. Използвай типизирани DataSet-и и в клиента. Най-добре е да си направиш отделен проект от тип Class Library, в който сложи DataSet-ите и общите неща. Reference-вай този проект от другите проекти. Това ще се получи една DLL-ка, която ще я има както при клиента, така и на сървъра. По този начин ще си подсигуриш, че ползваш еднакви типове навсякъде, а пък работата с типизирани DataSet-и ще ти реши проблемите с designer-а.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)

namespace-ът няма нищо общо, той се гледа само по време на compile time. Може да се изложи в конфигурационния файл истинското URL, което да се чете от там и да се set-ва на прокси класовете.

Иначе на проект 3 базата си е нужна - имаш много потребители, всеки с много дъски, на които се играе... Не може да очакваш всичко това да се държи по сесиите на потребителите, още повече, че двама различни потребители share-ват една и съща игра. Така че без база трудно ще се мине.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

project 7 (1 reply)

zdraveite,
Moze li za 7-mi proekt vsichki danni da se pazqt samo v sql server?

blagodarq

Posted by Anonymous (Thu, 03 Jul 2003 19:13:00 +0300)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

Ако използваш SQL Server, използвай функцията datepart(), за да си отделиш деня, месеца и годината, след което просто ги сравнявай със съответните ден, месец и година.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Serialization (-1 replies)

XmlSerializer няма нищо общо със сериализация на данните в .NET Framework. Само дето в името си съдържа думата Serializer.

Използвай BinaryFormatter или SoapFormatter, за да постигнеш истинска сериализация. Те сериализират всичко. Това е и механизмът, който се използва зад кулисите при Remoting или Web Services.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebServices (-1 replies)

Polzvai ServerExplorer i si napravi connection-a v Design-time.
Pregledai si documentaciiata, tam ima edno walkthrough Creating Distributed Application ili ne6to takova. Tam sa dadeni podrobno stupkite, no se otnasiat do SQL DB.


Eto ti nakratko stupkite:
1. V ServerExplorer, na data connectins, desen buton "Add Connection"
2. V dialogoviia prozorec izberi tab-4eto Provider i izberi Jet OleDb
provider 4.0. ( ne6to takova)
3. Vru6ta6 se na predi6niia tab i tam moje6 4rez "Browse" butona da si izbere6 bazata danni.
4. Testvai connection-a za da se uveri6, 4e vsi4ko e nared( 4rez button-a "Test Connection"), predi da natisne6 OK.

Tova e! V ServerExplorer se poiaviava DB-to ti sus vsi4kite mu tablici i drugi... Sega triabva prosto da dragne6 nujnite tablici v Designer-a. Poiaviava se kakto Connection object taka i nujniia Adapter...

Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Windows Forms DataBinding problem (-1 replies)

Mislia 4e problema ti se sustoi v tova, 4e ne si generiral DataSet v suotvetniia klient, a tova e mnogo prosto( dragva6 ot ToolBox-a edin DataSet, i ot dialogoviia prozorec moje6 da izbere6 da e ot tipa na DataSet-a, koito si generiral v WebService-a), sled koeto prosto go pulni6, ti si izbira6 kude( az obiknovenno go pulnia v konstruktora na formata ili vuv Page_Load-a na ASP klienta)

Ne6to takova:

UIDataSet = ws.RetrieveData();



Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Service (-1 replies)

Твоят service го няма, защото не си му добавил Installer. Хвърли едно око на следното walkthrough в MSDN:

MSDN Library / ".NET Development" / "Visual Studio .NET" / "Product Documentation" / "Visual Basic and Visual C#" / "Creating Applications" / "Creating Windows Applications" / "Windows Service Applications" / "Walkthrough: Creating a Windows Service Application in the Component Designer".

Идеята е, че installutil.exe търси някакъв инсталатор вътре в exe-то на Windows Service-а ти, и го извиква, за да го инсталира. По същия начин ще стане ако искаш да добавиш твоя сървис да се инсталира автоматично от Setup Project. Там Windows Installer също търси инсталатор в сървиса ти, и го ползва.

За да добавиш инсталатор, щракни с десния бутон в дизайнера, докато гледаш design view-то на сървиса си, и натисни "Add Installer". Това е достатъчно. По време на инсталация инсталаторът ще те попита с кой акаунт искаш да върви сървиса. Можеш да го указваш и програмно.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Saving jpg files with ASP (-1 replies)

Може би това, което става е, че инициализирайки Image с поток, той поема контрола върху потока. После ти му затваряш потока, и той почва да гърми, защото не е очаквал това.

Всичко това са догадки, де, без да съм гледал какво пише в MSDN или да съм чел сорса на Image... В момента съм зает и не мога да го направя :-) Но щом работи - не го мислете много.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Serialization (-1 replies)

Da taka e... Ama v kraina smetka az moga vinagi da si promenia i data-ta ot BinaryFormatter-a, viarno ne e tolkova lesno, no ne mi se stori i mnogo trudno, gledah kak izglejda takyv file. Abe v kraina smetka niama znachenie vajnoto e, che serializiraneto raboti :))

Posted by Ilia Trendafilov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

WebServices (3 replies)

Здравейте, някой от вас сблъсквал ли се е със следното:
Трябва да се направи Web Service, който взима ифно от Access и го подава. default директорията на Web Service-а е /win/system32, тъй че в connection string-а трябва да се пишат и пътища :(. Мисълта ми е как да избегна последното. В ASP.NET има Server.MapPath, което решава напълно нещата, но нещо при Web Service-ите не става...

plz help

Posted by ivan (Mon, 30 Jun 2003 17:45:34 +0300)

Re: Za proekt 5 - 1 vurpos - Hardcode-vane VS config XML (-1 replies)

Ami imashe nqkyde po foruma ama moje i da beshe dosta nadolu. Syvsem prosto e:

V Web.Config imash:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<configuration>
<appSettings>
<add key="HostName" value="[127.0.0.4]; />
</appSettings>

<system.web>
...


V prilojenieto imash:
string HostName = ConfigurationSettings.AppSettings["HostName"];

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Serialization (-1 replies)

Ima logika, ama kato se serializira taka i polucheniqt sled deserializaciqta obekt ne e syvmestim s originalniq.

Primerno, ako obekta(primerno ot klas Ball) se deserializira v klas, koito ima reference kym originalniq, ne moje da se inicializira s:
Ball ball = new Ball();
ball = <deserialize>

trqbva ball da e ot tip <WebServiceName>.Ball, koito e syshtiq, no samo s public poleta i t.n. Tova mi beshe malko obyrkvashto v nachaloto, vypreki che i v tova ima logika

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

spored men ima ne edni kavichki poveche ami edno [" +] po malko, ako sym razbral pravilno

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Serialization (-1 replies)

Ilia Trendafilov wrote:

> Mda... usetih se... ama typa rabota de, zashto da ne moga da si
> serializiram vsichko s XMLSerializer. niakakyv data protection?...

Da, osnovnata ideja e zashtita v smisyl na skrivane na informacija:
protected i private poletata ne bi trjabvalo da sa dostypni na tozi,
kojto izvyrshva samata serializacija (tozi, kojto vika Serialize()),
taka che te ne bi trjabvalo da se pojavjavat i v XML predstavjaneto
na obekta. V protiven sluchaj vsichko, koeto shte ti trjabva, za da
prochetesh ili dori promenish private field bi bilo serialize, posle malko
redaktirane na XML documenta, deserialize - ne tolkova dobra ideja ;)



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Za proekt 5 - 1 vurpos - Hardcode-vane VS config XML (2 replies)

Proektut e gotov (access 2000 database + windows forms admin + web client interface).
Sega da pitam za hardcode-natite direktorii, smtp serveri, etc.
Imam dosta takiva.
Kak / kude moga da procheta za polzvaneto na defaultnia config file na application-a i suotvetno na web application-a, t.e. cheteneto ot nego me interesuva.
10x mnogo! :)
Ako ne uspeia da sloja tezi neshta do utre (t.e. dnes veche) vecher, moga li da pratia project-a s hard-code-nati stringove? Te sa izneseni kato const-i i bez tova.
Edva li shte e trudno da gi sloja predi da pratia, zashtoto i bez tova celia project go pisah samo dnes (a veche raboti kakto triabva). Triabva mi samo malko info kato za nachalo.

Posted by Dimiter Georgiev (Mon, 30 Jun 2003 17:08:18 +0300)

Re: malki bukwi (-1 replies)

Abe wsy6tnost poletata w tablicata ne prawqt razlika w malki i golemi bukwi. Ne6to sym se obyrkal ... a ako iskam da se prawi razlika za6toto sega parolata mi napisana s malki ili golemi bukwi ne prawi razlika... ?

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

Da vqrno. Ne sym go paswal i zatowa ima edni kavi4ki pove4e. A towa za diesite sega otiwam da go probwam, no mi izwadi du6ata...

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Windows Forms DataBinding problem (4 replies)

Abe to pochti nqma vreme nqkoi da mi otgovori, ama...

Znachi problema mi e sledniq:
Imam edin DataGrid i edin DataSet (kazva se field). Davam na DataGrid-a DataSource=field. Opitvam se prez designera da set-na DataMember, i kakto mojem da se dosetim, ne stava, zahtoto IDE-to nqma ot kyde da znae kakvi tablici sym napyhal v DataSet-a (koito e RetVal ot WebMethod).
Set-vam go rychno v InitializeComponent, no gyrmi s:
See the end of this message for details on invoking
just-in-time (JIT) debugging instead of this dialog box.

************** Exception Text **************
System.ArgumentException: Cannot create a child list for field BattleField.
at System.Windows.Forms.BindingContext.EnsureListManager(Object dataSource, String dataMember)
at System.Windows.Forms.DataGrid.Set_ListManager(Object newDataSource, String newDataMember, Boolean force, Boolean forceColumnCreation)
at System.Windows.Forms.DataGrid.OnBindingContextChanged(EventArgs e)
at System.Windows.Forms.Control.CreateControl()
at System.Windows.Forms.Control.WmShowWindow(Message& m)
at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
at System.Windows.Forms.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
at System.Windows.Forms.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)

Probvah da go debugna i ne otkrih kakvo tochno ne e nared, qvno ne otkriva taq tablica.
Vseki akyl shte e polezen! I uspeh na vsichki koito kato men si pravqt proektite v posledniq moment (-;

Posted by Vroomfundel (Mon, 30 Jun 2003 18:22:51 +0300)

Re: proekt 3 (TicTacToe) - config (-1 replies)


// - db connection string

Hm, az li neshto ne sym razbral... Za kakvo pyk ti e baza danni na 3-ti proekt?

// - URL na WebService-a

Da, set-nato si e na localhost. Az lichno kato go port-vam nqkyde dosega vse set-vam na 127.0.0.1 rabotnata direktoriq da e direktoriqta na proekta. Ama sigurno ima i nesho po-umno de.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt 3 (TicTacToe) - config (8 replies)

Zdravejte,
na project 3 vizhdam che mogat w osnowni linii da se configurirat dwe neshta:
- db connection string
- URL na WebService-a

Za purwoto - web.config/appSettings i OK,
ama za wtoroto?

Widiah che ima property URL na proxy class-a,
no tova dostatuchno li e? Wse pak proxy-to mi e w namespace "localhost".
Ili towa ima znachenie samo pri compile-time, a runtime se gleda URL?

Shte sum blagodaren za niakoq i druga idea.

Martin



Posted by Martin (Fri, 04 Jul 2003 10:22:42 +0300)

Re: Server Hostname (-1 replies)

Request.ServerVariables( "HTTP_HOST" )

Posted by Martin (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Serialization (-1 replies)

Ami ne znam, chesno kazano. I az se sblyskah s tozi problem, no tyj kato nqma vreme da go razresha go zaobikolih... to ne e hubavo taka, ama koito se seshta v possledniq moment da si pishe kursovite, taka e

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project 3 (3 replies)

Ot Proekt tri moje bi nai interesnoto se okaza algorityma za namirane na pobeditel (ako ostavim na strana varianta s 8 proverki).

Shteshe da e veselo da ima bonus za nai-eleganten i otpimiziran algoritym, che da si pocheshem mozychetata (-;

Aide, ochakvam mneniq koi kakva strategiq e podhvanal....

Posted by Vroomfundel (Tue, 01 Jul 2003 11:34:02 +0300)

Re: Serialization (-1 replies)

Mda... usetih se... ama typa rabota de, zashto da ne moga da si serializiram vsichko s XMLSerializer. niakakyv data protection?...

Posted by Ilia Trendafilov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Saving jpg files with ASP (-1 replies)

Pri teb e mnogo veroiatno tazi greshka da e ot permissions vyrhu direktoriata v koiato iskash da pishesh. Dobavi ASPNET fullcontrol i moje bi shte se opravi.

Pri men problema beshe na drugo miasto. Chetoh image po-slednia nachin:

Stream steam = File.OpenRead("blah.jpg");
Image image = new Bitmap(stream);
stream.Close();

i posle kato se opitam da zapisha/pokaja image-a neshtata se sduhvaha...
ako izpolzvam

Image image = new Bitmap("blah.jpg");

vsichko e OK, s izkluchenie na tova, che blah.jpg ostava za po-dylgo vreme otvoren i ne moje da se iztrie i/ili prezapishe

Posted by Ilia Trendafilov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Puzzle (-1 replies)

Здравей,
Мога да ти кажа аз как го направих, но не твърдя, че е особенно удачно. Имам едно showpic.asp, което приема 4 параметъра - х,у - координати на парченце, и max_x, max_y - брой на всичките парчета.
Чрез тези данни, предполагам ще се ориентираш как да си вземеш само нужното парче.

Главното асп ми показва по сравнително балъшки начин пъзела - хтмл таблица
<table>
<tr>
<td>
<img src="showpic.asp?x=1&y=1&max_x=5&max_y=5"></img
</td>
<td>
<img src="showpic.asp?x=2&y=1&max_x=5&max_y=5"></img
</td>
</tr>
....etc...
</table>

Ако не схващаш за какво говоря, най-добре icq:20774629 :)

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

// ("delete * from table where taskdate='dt.ToShortDateString()+"'");
Tova paste-nal li si go ili si go pisal. Na men mi izglejda malko afif. Ne trqbva li da e:

("delete * from table where taskdate='" + dt.ToShortDateString()+"'");

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Serialization (-1 replies)

Ami prez XML se serializirat samo public poleta i metodi. Trqbva ti binary

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Hostname (-1 replies)

Request.MapPath ("MyDB.mdb") // po spomen

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Refresh (-1 replies)

hm, to i az tochno do tam sym v momenta

za parametrite, lesna rabota. Taka ili inache e dobre da generirsh dinamichno redirect url-to, primerno da si chetesh ot web.config-a hosta, prosto si prashtash i parametri kym stranicata, neshto takova:

string HostName = ConfigurationSettings.AppSettings["HostName"];
Response.AddHeader( "Refresh", AUTOREFRESH_SECS.ToString() + "; " + HostName + "TicTacToe.aspx?" + params);

A za tova da ne se refresh-va dokato pishesh - ne se seshtam kak shte stane lesno. No si mislq che nqma da ima problemi kato mu dadesh EnableViewState = true na TextBox-a ili kakto tam mu se vikashe v asp-to

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET please help!!! (-1 replies)

Probvai s:

"delete * from table where taskdate=#29/06/2003#"

ili

"delete * from table where taskdate=#29/06/2003 12:00#" ako ishash i nqkakyf chas.

Trqbva da ima diezi i razdelitelq da e '/', ako nestane mahni i 'г.' ot formata na datata.

Posted by tisho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Saving jpg files with ASP (-1 replies)

Същата грешка дава и при мене...
Като пробвам да записвам на друго място обаче няма проблеми...баси

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ADO.NET please help!!! (8 replies)

Imam seriozen problem ... 6te se pobyrkam. Mnogo e vajno nqkoi da mi pomogne.

Imam tablica s pole taskdate ot tip Date\Time koeto sydyrja samo data BEZ vreme kato informaciqta e wkarana s ToShortDateString() (ami stana wypreki 4e taskdate ne e ot tip warchar, a ot tip date\time
). Iskam da iztriq wsi4ko s opredelena data(taskdate)
imam data w dt (ot tip DateTime)

OleDbCommand cmd
("delete * from table where taskdate='dt.ToShortDateString()+"'");

taka ne stawa - "mismatch in criteria expression"
probwah bez " ' " no i taka ne stawa.
probwah s "where taskdate="+dt
,no taka ni6to ne stawa nai-veroqtno za6toto
izmerwa i vremenata koito veroqtno ne sywpadat.

Posted by student (Mon, 08 Dec 2003 15:51:54 +0200)

Serialization (7 replies)

Imam klasa

[Serializable]
class SClass
{
public string x;
private int y;

public SClass next;

public SClass(string x, int y)
{
this.x = x;
this.y = y;
}

public SClass()
{
x = null;
y = 0;
}
}


Obache kato se opitam da go serializiram i posle da go deserializiram obratno se serializirat/deserializirat samo public poletata (v tozi sluchai x). Izpolzvam XmlSerializer ako tova ima niakakvo znachenie... Probvah da dobavia funkcia vytre v klasa koiato da go serializira, no i tova ne pomogna.
Idei?

Posted by Ilia Trendafilov (Mon, 30 Jun 2003 16:50:20 +0300)

Puzzle (2 replies)

Zdravejte,
Problema se otnasq samo za ASP. Ne moga da si nareja image i da si go narisuvam v web formata sled tova. V Windows Forms beshe lesno, no v ASP dori nqma edin picture box, v koito da risuvash. Kak se praivat tezi dve neshta(risuvaneto i nariazvaneto)?Molia vi otgovorete skoro, zashtoto niamam vreme. :)
Mersi

Posted by Konstantina (Tue, 01 Jul 2003 10:00:55 +0300)

Server Hostname (2 replies)

Kak da vzema hostname-a na servera, na kojto raboti ASP prilojenieto mi?

Posted by Dimitar Popov (Sun, 29 Jun 2003 19:41:51 +0300)

Re: Re: Sending e-mail (-1 replies)

Zdravei,

Ami gore dolu( da ne kaja to4no ) tui sym napravil.
No 10x za "smtp.atlantis.bg"

..A za6to From e vyv format "L G<>"?!
Az prosto napisah e-mail adres...

Moje bi zatui i na e vyrvqlo....
T.e. vijda se (ot indikatora na mrejoviq adapter) 4e pra6ta nqkqkvi paketi, no ne polu4avam ni6to :))



Posted by Elkin (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Saving jpg files with ASP (-1 replies)

Dopylnenie: predi dva dena vsichko raboteshe, ot dnes obache GDI+ spria da raboti bez vidima prichina, ne moga da zapazia nikakva kartinka nikyde

Posted by Ilia Trendafilov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Service (1 reply)

Kak se puska Windows Service pisan na C#? Visual Studio-to spomenva neshto za niakakyv "installutil.exe", sled tva triabvalo da se pusne ot Computer Management, "installutil.exe" obache ne pravi nishto ili pone az ne moga da razbera da pravi neshto t.e. moia service go niama v spisyka sys Services

Mersi predvaritelno

Posted by Ilia Trendafilov (Mon, 30 Jun 2003 16:07:14 +0300)

Re: Saving jpg files with ASP (-1 replies)

Tozi problem az go imam s vsiakakvi formati, ne samo s Jpeg i ot vsiakyde, t.e. ne samo ot ASP.NET formi, ami ot normalno prilojenie... Blyskah se dnes dva chasa s tva neshto i nishto ne uspiah da postigna.... Permission da pisha v tazi direktoria imam 100%, oshte poveche sled kato se hvyrli exception-a tam ostava edin malyk file (maximum 20-30 bytes). Izkluchenieto e:

System.Runtime.InterlopServices.ExternalException: A generic error occurred in GDI+

Ne dava koi znae kolko informacia, a?

Tyrseneto v google ne dovede do neshto smisleno...

Ako niakoi e izmislil reshenie da vzeme da go kaje, che taka izobshto ne moga da si testvam proekta

Posted by Ilia Trendafilov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

malki bukwi (2 replies)

Ako w tablicata userite mi sa vyvedeni po edin na4in,
a pyk pri authorizaciq user-a wyvede imeto si po drug na4in naprimer s nqkoq golqma bukwa togawa select statementa s koito proverqwa dali useryt se namira w tablicata i dali parolata e wqrna nqma da ba4ka.
Moje li w samata tablica da se okaje poleto username da ne prawi razlika za golemi i malki bukwi ili pri samata proverka da vzemam usera s malka bukwa i da go srawnqwam s podadeniqt sy6to s malka bukwa?

Posted by student (Thu, 10 Jul 2003 19:07:27 +0300)

Re: Datagrid With Images (-1 replies)

Хора оправих се, не се тормозете да ми отговаряте. :)

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Datagrid With Images (1 reply)

Здравейте,
Някой сблъсквал ли се е с този проблем досега? Аз успях да го разреша частично, но единственото което не мога да намеря как се прави е, да контролирам височината на row-а в зависимост от картинката :(. Ако някои има идея как да ми помогне, ще съм му много благодарен :)
10х

Posted by ivan (Sat, 28 Jun 2003 13:46:37 +0300)

Re: Sending e-mail (-1 replies)

Zdravsti ,

Za izprashtane ne e-mail s .NET framework mojesh da izpolzvash namespace:
using System.Web.Mail;

primerna realizaciq na C# za prashtane na e-mail:
---
// rawish si obekt sys syobshtenieto:
MailMessage m1 = new MailMessage();
m1.From = "L G<none@yahoo.com>";
m1.Subject = "subject";
m1.To = "your_e-mail@yahoo.com";

// setvash SMTP server - koeto e static pole na klasa SmtpMail :
SmtpMail.SmtpServer = "smtp.atlantis.bg"; // Ako si v studentski grad :-)
// prashtash sys statichniq metod Send na SmtpMail
SmtpMail.Send(m1);
---
tova e.

P.S. Dyrja prepodavatelite na kursa da zabelejat tozi mi post i se nadqvam na nqkakyv bonus(v tochki).



Posted by Lubomir Gospodinov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 12 - Kak da izprashtame e-mail? (-1 replies)

Komentirah tova-onova i poizchistih izlishnite raboti. Poneje dosega imashe i druga funkcionalnost sigurno ne e nai-dobriq primer ama moje i da pomogne na nqkoi:

stefan-k.hit.bg/stuff/Notify.cs

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Sending e-mail (4 replies)

Pls, kavete mi edin 4itam SMTP Server, 4rez koito moga da probvam pra6tame na mail.
... Trqbva li da zadavam parola?
Mislq, 4e za izpra6tane ne bi trqbvalo?!

Posted by Elkin (Thu, 10 Jul 2003 19:31:29 +0300)

Re: project 12 - Kak da izprashtame e-mail? (-1 replies)

Imam edno gotovo primerche:

stefan-k.hit.bg/stuff/Notification.cs

Ama nqma gram komentar. Gore-dolu bi trqbvalo da se razbira za kakvo stava vypros. I e unicode, ima masa text na BG, tyj che ne se shashkai ako ne izliza.

Ako imam vreme shte sloja nqkoi komentar.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Refresh (-1 replies)

To tam pak na mene otgowarq, no ne znaeh kak da zadam waprosa :-))
Az se ma4ih s header-a w http-to no ne razbrah kak da predawam stojnostite na controlite na nowata refre6nata strani4ka. Ewentualno ako moje, kakto pi6e6, nqkak si da se naprawi tazi GET zaqwka sas wsi4ki promenliwi zapisani tam... Pak i trqbwa po nqkakaw na4in da premahna header-a ot html-a za6toto ina4e pri sledwa6to zarevdane na strani4kata tq 6te zapo4ne da se refresh-wa o6te dokato pi6e6 imeto si :-(( Za towa sigurno ima obratno na Response.AddHeader() wse pak.
:-))

Posted by entusiast (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros po proekt 7 (-1 replies)

Purvo vurho purviia vupros:

Moje6 da si napravi6 niakakuv relacionen DataBase, naprimer s Access ili SQL, koito da sudurja niakolko tabli4ki, kato sled tova vuv WebService-a si generira6 tipiziran DataSet( kato predi tova prosto si drag&drop-va6 ot ServerExplorer-a, iskanite tabli4ki; pri tova deistvie se generira connection-a i adapterite), kum koito dobavia6 tezi tabli4ki. Avtomati4no bi triabvalo da se generira podhodia6ta xsd schema( poiaviava se v solutiona edno file-4e s extention .xsd, nego kato go otvori6 se vijdat dobavenite tablici, tam triabva v desing-time za po-lesno ot ToolBox da dobavi6 nujnite relacii)

Drug na4in e da si generira6 netipiziran DataSet, v koiyo v Design-time moje6 da dobavi6 kolkoto si iska6 tabli4ki, pak da dobavi6 relacii mejdu tiah, sled koeto triavba da se pogrije6 da serializira6 vsi4ko tova v XML file( ne moga da ti kaja to4no kak stava tova)

Otnosno reguliarnite izrazi:

Polzvai namespace-a:
System.Text.RegularExpressions
Tam 6te nameri6 klasovete Regex i Match. Te sa ti napulno dostatu4ni.
Pro4eti si documentaciiata vurhu tiah, tam ima i primeri.

Uspeh



Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Data binding i asp.net (-1 replies)

Ами точно така, както си го написал. Използваш го, за да извикаш някаква своя функция, която да ти върне някакъв резултат в зависимост от входните си параметри. В случая за пресмятане на аргумента на функцията се използва DataBinder.Eval.

Практически пример - да речем, например, че четеш от базата данни таблица, която съдържа имена на потребители и техните пароли. Искаш да покажеш данните в DataGrid, но така, че този, който гледа страницата, да не разбере паролите, а просто да може да провери дали дадена парола е вярна или не. Затова решаваш в DataGrid-а, вместо паролата, да показваш някаква нейна хеш стойност (например SHA-1). За целта, при bind-ването на DataGrid-а, вместо да използваш стандартния binding (DataBinder.Eval....), си правиш custom data binding expression, точно от вида, който си казал - извиква се DataBinder.Eval, за да вземе паролата на потребителя за съответния ред, и извиква някаква друга функция, която от тази парола да извлече SHA-1 хеш. Може да бъде или функция, която ти си написал, или стандартната функция от криптографските функции на .NET Framework.

Разбира се, могат да се измислят и по-сложни примери, но идеята е да използваш такъв data binding израз, какъвто би ти свършил работа, без ограничения.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Data binding i asp.net (-1 replies)

hi moge li postenesh nqkoi primerche kak se raboti tochno sas

MyClass.MyMethod(DataBinder.Eval(Container, "DataItem.ClientName"))

Posted by nobody (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Reshenieto e prosto (-1 replies)

Za koyto se interesuva.
Okaza se che nyama nuzda da se pravi nishto drugo osven ot stranata na clienta da se suzdade CookieContainer na web servicea po slednia elementaren nachin:

MyWebService.CookieContainer = new System.Net.CookieContainer();

Ochevidno takuv container ne e neobhodim na vseki web service client taka che po-default tova property e null i prosto ne se zapisvat cookies sus koit se poddurza normalno sessiona kum web service.

Posted by Todor Boev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Saving jpg files with ASP (-1 replies)

Kakyv tochno e textyt na exception-a?

Response.Write("<p>" + HttpUtility.HtmlEncode(e.Message + " ----- " + e.StackTrace) + "</p>\n") mozhe da ti pokazhe malko info...



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Saving jpg files with ASP (6 replies)

Imam ASP prilojenie koeto trqbva da otvori jpg file, da go nareje na kvadrat4eta i gi zapishe vav failove. S Windows form se polu4ava bez problemi.
Polzvam Bitmap.Save(filename, ImageFormat.Jpeg);
No kato probvam s ASP class se throw-va generic GDI+ exception.
Kakav moje da e problema.
Dadoh write permisions na ASP formata.

Posted by Atanas Petkov (Mon, 30 Jun 2003 15:25:44 +0300)

Re: Refresh (-1 replies)

Hi,

[www.nakov.com]

Hope that helps.



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Refresh (3 replies)

Proekt 3:
Trqbwa da naprawq timer kojto prez secunda da obnowqwa ASP strani4ka, no kogato promenq property-tata na controlite te ne se update-wat na ekrana - stranicata ne se prezarevda. Ako naprawq button kojto ima sa6tiq kod toj gi promenq . Kak da nakaram i timer-a da go naprawi? Moje bi 6te trqbwa da se buferirat promenite parwo.

Posted by entusiast (Sun, 29 Jun 2003 14:36:34 +0300)

Re: problem sus Access i ADO (-1 replies)

SUPER ... az imah sy6tiqt problem:
1. Problemyt se okaza w imenata na kolonite - password
2. Sy6tata tablica s autoincrement

Mnogo sym 6tastliv 4e se e namerilo re6enie!!!

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Web Method return Types (-1 replies)

Ne se opitvaj da vryshtash directno DataTable; ne sluchajno njakolko pyti
i v tozi forum, i v definiciite na proektite se spomenavat v edno izrechenie
dumite "DataSet" i "XML" :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 12 - Kak da izprashtame e-mail? (-1 replies)

Hi,

Hmm, edin vid veche znaesh, che .NET Framework *ima* klasove za
compozirane na e-mail message i posledvashtoto mu izprashtane? :)
Ako ne, pogledni malko nelogichnija namespace System.Web.Mail.

Da, shte trjabva da se zadade njakyde SMTP server; app settings v
Web.config (ili application config file) sa logichen izbor.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web form (-1 replies)

Hi,

V krajna smetka vsichko se svezhda do HTTP POST (ili po-rjadko GET)
zajavka kym stranicata s formata :) Vyprosyt e kak da podadesh tazi
zajavka po malko po-avtomatiziran nachin...

Na Perl tova bi stanalo s izpolzvane na CPAN modules, primerno neshto
ot sorta na WWW::Mechanize. Na kup ezici (vkl. i Perl) tova bi stanalo
s izpolzvane na bibliotekata, polzvana ot cURL - [curl.haxx.se].
Ako vyprosyt ti e kak da go napravish s .NET - imash si class library,
imash si System.Net.HttpWebRequest, dejstvaj :)

Ako vyprosyt ti e bil po-skoro za tova kak da parse-nesh HTML, vyrnat
ot formata, da extractnesh ot nego poletata, za koito trjabva da bydat
vyvedeni danni, ili neshto takova - hmm, HTML parsers mnogo, makar
che ne e trudno da si napravish i sam... ako formichkata ne polzva
shturotii kato JavaScript primerno.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Web Method return Types (1 reply)

Imam Web Method i iskam toi da return-va DataTable ili nesto takova. Polu4ava se s ASP.NET, koeto e v sastiq proekt i nqma nujda da se add-va Web Reference. No kogato se opitam da go add-na kato web reference kam Windows Forms prilojenie naprimer ne stava. Moje li da se napravi nesto ili da return-vam string[] ili nesto takova.
I kakvo e iziskvaneto za return types na Web Methods

Posted by Atanas Petkov (Thu, 26 Jun 2003 10:12:51 +0300)

web form (1 reply)

Otdawna se 4udq kak se popylwa web-forma avtomati4no. Da kajem 4e ima poleta Name,Famlily state,e-mail i nie se nalaga 4esto da popylwame tazi web-forma - prosto nqma drug na4in. Kak da se avtomatizira tozi process. Naprimer kato znam poletata na web-formata avtomati4no moq programa da podawa dannite - abe stana qsno kakwo pitam. Nqkakwi idei?

Posted by student (Thu, 26 Jun 2003 09:24:46 +0300)

Project 1: Ne uspyavam da poddurzam Web session. (1 reply)

Zdraveyte,
Poradi nyakakva prichina kogato se mucha da poddurzam session kum web service sus ne-bowser prilozenie vseki request se poluchava sam za sebe si. Obache pri testvane v debug mode prez browser sessiona se poddurzase okay. Setih se che sessiona se poddurza s cookies, koito puk se poddurzat samo ot browsera. Slozih bv Web.config na web servicea mi slednoto:
<sessionState
mode="InProc"
stateConnectionString="tcpip=127.0.0.1:42424"
sqlConnectionString="data source=127.0.0.1;Trusted_Connection=yes"
cookieless="true"
timeout="20"
/>

Sega bi tryabvalo pri purvi web request da se pravi redirection kum unikalno URL. Probolema e che clienta mi gurmi sus slenia exception:

System.Net.WebException: The request failed with the error message:
--
<html><head><title>Object moved</title></head><body>
<h2>Object moved to <a href='/WebChat/(2ytne4varbmrs055pa0mky55)/WebChatService.asmx'>here</a>.</h2>
</body></html>
--.

V MSDN pisheshe che session id-to "is parsed out of the URL" ama yavno ne e taka shtoto bash tova mi otryazva glavata.
Ta kazete mi kak da nastoya clienta da poddurza session bez cookies ili kak da go nastoya da go pravi SUS cookies ako ima nachin.

Posted by Todor Boev (Thu, 26 Jun 2003 16:30:21 +0300)

project 12 - Kak da izprashtame e-mail? (3 replies)

Vyprosyt mi e s kakyv mehanizym po programen pyt da izpratim e-mail.
Koi klasove da izpolzvame ot .net i predpolagam trqbwa da se zadade SMTP server.



Posted by remasters (Fri, 27 Jun 2003 18:16:02 +0300)

Re: Vypros po Proekt 11 (-1 replies)

ok, 10x:))

Posted by tisho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 11, Authentication (-1 replies)

Не ти трябва domain controller. Това, което се иска, е да си запазваш login/password (или hash на паролата) в базата данни, и да използваш подходящ authentication модел (можеш за по-лесно да използваш Windows Forms authentication - на последната лекция от курса обясних как се прави, но можеш, ако ти се пише, да си напишеш свой). Тъй като ще използваш някакъв вид Forms authentication, паролата ще се предава в plain text по connection-а. В проекта няма изискване комуникацията да е secure, но пускането на HTTPS връзка е въпрос на настройка на IIS, и не бива да те засяга, докато си пишеш приложението.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project 11, Authentication (1 reply)

Nqkakva ideq kak da realiziram sigurnostta na prenasqne na logina i pwd-a po http, kato se ima predvid, 4e ne znaq deto 6te mi go testvat dali IIS ima Certificate(SSL), pyk i az v ky6ti nqmam.
A nqmam v ky6ti i Domain Controller.

10x

Posted by Elkin (Tue, 24 Jun 2003 19:03:09 +0300)

Re: Vypros po Proekt 11 (-1 replies)

Както ти е най-лесно. Конзолно приложение е ок.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: vupros po proekt 7 (-1 replies)

Anonymous wrote:

> Zdraveite,
> Kak trqbva da se pazqt spusycite ot failove za vseki disk?
> Nali ne trqbva da pazq informaciqta v xml failove, zashtoto
> ako e taka kak shte izpolzvam ADO.NET ?

[www.nakov.com]

> V .NET ima li standartni klasove za regulqrni izrazi ili sami
> trqbva da si gi pishem? Kolko slozni trqbva da sa tezi izrazi?

[www.nakov.com]

G'luck,
Peter



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

vupros po proekt 7 (2 replies)

Zdraveite,
Kak trqbva da se pazqt spusycite ot failove za vseki disk?
Nali ne trqbva da pazq informaciqta v xml failove, zashtoto
ako e taka kak shte izpolzvam ADO.NET ?
V .NET ima li standartni klasove za regulqrni izrazi ili sami
trqbva da si gi pishem? Kolko slozni trqbva da sa tezi izrazi?

10x

Posted by Anonymous (Thu, 26 Jun 2003 21:32:01 +0300)

Vypros po Proekt 11 (2 replies)

V uslovieto na proekta se kazva:

"Допълнително да се реализира и server-side функционалност, която да следи за настъпващи събития и да нотифицира съответните потребители по e-mail 1 час (или друг указан от потребителя времеви интервал) преди настъпване на събитието. "

Kato kakvo to4no trqbva da e realizirana tazi funkcionalnost?
Az si mislq da napisha edno konzolno prilojenie, koeto da raboti na syrvara, da proverqva za sybitiqta i da prashta email - ite.
Imali li ste ne6to specialno predvid ili i tova stava?

Posted by tisho (Tue, 24 Jun 2003 19:39:29 +0300)

Re: System.Diagnostics trace listeners v ASP.NET apps? (-1 replies)

Stoyan Iordanov wrote:

> Явно не използваш достатъчно нов MSDN.

Което си е вярно, си е вярно; моят MSDN е от октомври 2002.
Всъщност изобщо не ми хрумна да проверя [msdn.microsoft.com]...

> Напиши го така:
>
> <add name="MyListener"
>
> type="System.Diagnostics.TextWriterTraceListener, System,
> Version=1.0.3300.0, Culture=neutral,
> PublicKeyToken=b77a5c561934e089"
> initializeData="MyListener.log" />

Мда, strike another one for posting before coffee; изобщо не ми
хрумна и да използвам пълното assembly name :)

> Отне ми известно време да видя точния тип на
> TextWriterTraceListener, но можеш да го получиш от коя да е
> конзолна програма ето така:
>
> Console.WriteLine(typeof(TextWriterTraceListener).AssemblyQualifiedName);
>
> В MSDN online пише, че горното е базирано на Framework 1.1
> синтаксис, но очевидно работи и при 1.0 service pack 2. Явно се
> изисква пълно квалифицирано име на асемблито, а не просто
> System.

Не работеше съвсем при мен: друг public key token. Както и да е,
с AssemblyQualifiedName го намерих както трябва.

Благодаря! Мда, и следващия път ще мисля повече ;)

> И, тъй като искаш да пишеш във файл, не забравяй да викаш
> Trace.Close() на края на приложението, или поне Trace.Flush().
> Не разчитай на autoflush.

Дааа, и в това има идея. Благодаря отново :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: System.Diagnostics trace listeners v ASP.NET apps? (-1 replies)

Явно не използваш достатъчно нов MSDN. Напиши го така:

<add name="MyListener"
type="System.Diagnostics.TextWriterTraceListener, System, Version=1.0.3300.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089"
initializeData="MyListener.log" />

Отне ми известно време да видя точния тип на TextWriterTraceListener, но можеш да го получиш от коя да е конзолна програма ето така:

Console.WriteLine(typeof(TextWriterTraceListener).AssemblyQualifiedName);

В MSDN online пише, че горното е базирано на Framework 1.1 синтаксис, но очевидно работи и при 1.0 service pack 2. Явно се изисква пълно квалифицирано име на асемблито, а не просто System.

И, тъй като искаш да пишеш във файл, не забравяй да викаш Trace.Close() на края на приложението, или поне Trace.Flush(). Не разчитай на autoflush.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

System.Diagnostics trace listeners v ASP.NET apps? (2 replies)

Hi,

Imam idiotski problem sys zadavane na TraceListener v Web.config file.

Spored dokimentacijata v MSDN pravja copy'n'paste na tehnija primer,
zamenjajki 'MyListener' s 'roamlsn' (syshto tolkova bezsmisleno, no i
s MyListener ne shte :).

<configuration>
<system.web>
[snip...]
</system.web>

<system.diagnostics>
<trace>
<listeners>
<add name="roamlsn"
type="System.Diagnostics.TextWriterTraceListener,System"
initializeData="roamlsn.log" />
</listeners>
</trace>
</system.diagnostics>

</configuration>

Pri opit za browse na taka configuriranija application IIS dava greshka:

Parser Error Message: Couldn't find type for class System.Diagnostics.TextWriterTraceListener,System.

Vsyshtnost klasyt TextWriterTraceListener si e napylno definiran
v System.dll v namespace System.Diagnostics; provereno s
ildasm d:\winnt\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705\System.dll

Reshih da se napravja na hityr i da ne zadavam izrichno assembly
name, s idejata, che mozhe da si go nameri samo, t.e. promenih
'type' v gornoto s:

type="System.Diagnostics.TextWriterTraceListener"

Rezultatyt beshe oshte po-smeshen:

Parser Error Message: Exception in configuration section handler.

Uh... help? :)

Primerno prilozhenie, za koeto se sluchva tova, mozhete da namerite
na [devel.ringlet.net] - stava duma za edna
ASP.NET formichka s edin label i edin PageLoad event, kojto pishe
v tozi label. Njama znachenie kakvo pravi samoto prilozhenie,
problemyt e v System.Diagnostics config parsing - ili v zadklaviaturnoto
ustrojstvo.....

G'luck,
Peter



Posted by Peter Pentchev (Tue, 24 Jun 2003 16:19:38 +0300)

Re: problem sus Access i ADO (-1 replies)

В крайна сметка май CommandBuilder-а не е много умен, когато имаме autoincrement колона и я включим в select заявката. Тогава той генерира insert команда, която се опитва да insert-не запис, който има стойност в колоната autoincrement и затова гърми.

За да стане по-ясно на останалите, които не знаят какъв е точно проблема:

Имаме Access таблица T_USER(ID number primery key autoincrement, USER_NAME varchar(30), PASSWD varchar(30)).

Ако използваме DataAdapter и CommandBuilder за него, при опит за добавяне на записи чрез Update метода на DataAdapter-а, той се опитва да даде стойност за всички колони от select-заявката, която е използвана от CommandBuilder-а. Ако тази заявка е била

select * from T_USER

при вмъкване на запис insert-а, генериран от CommandBuilder-а ще се опита да вмъква стойности за всички колони от таблицата T_USER, включително и за колоната ID и понеже тази колона е autoincrement, OleDb provider-а за MS Access ще гръмне с ADOException или подобна грешка.

Ако обаче select-заявката ни е била:

select USER_NAME, PASSWD from T_USER

insert командата, генерирана от CommandBuilder-а ще се опитва да вмъква при нов запис само колоните, които са били в select-заявката и така вмъкването на нови записи при извикване на Update на DataAdapter-а ще работи успешно, защото стойност за колоната ID няма да има и тя ще се генерира автоматично от MS Access.



Post Edited (06-24-03 14:44)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: P.P.S. (-1 replies)

Да. Реално, предимството на DataBinder.Eval е, че, работейки с Reflection, представлява улеснение при работа с designer-а, а и спестява писането на дълги type cast-ове. Общо взето няма смисъл да се избягва чак толкова старателно, тъй като надали намалява производителността чак толкова, колкото грешна архитектура или не съвсем добре обмислена логика на програмата. Мисълта ми беше, че ако все пак се търси допълнително ускорение, и това е вариант, който може да се обмисли.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: P.P.S. (-1 replies)

Osven moje bi ((DataRowView)Container.DataItem)[<field_name>]

To ne vyrshi li syshtata rabota?

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

P.P.S. (-1 replies)

Между другото, в MSDN пише, че тъй като DataBinder.Eval използва reflection, за да взима стойностите на свойствата по време на изпълнение, прекаленото му използване може да доведе до проблеми с производителността. Когато можете да го замените с по-прост databinding израз, правете го :-) Разбира се, това не винаги ще е възможно. Употребата му е незаменима именно при DataGrid-ове, DataRepeater-и и т.н., където няма друг начин, по който да се вземат данните.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: novobranski WebService Remoting vypros (-1 replies)

Точно така. Всичко в този проект става през Web service.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Data binding i asp.net (-1 replies)

Chudesno obqsnenie! Mnogo po razbiraemo tezi koito sym namiral po dokumentacii.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: novobranski WebService Remoting vypros (-1 replies)

Vsyshnost taka se poluchava.

Zashtoto wseki klient kato vika WebMethod si syzdava nova instanciq na WebService-a. Trqbva Remoting funkcionalnostta da se iznese v static metodi (predpolagam).

Taka ili inache kato prochetoh pak uslovieto na proekta osyznah che cqlata taq rabota e izlishna.

Vsyshnost taka li e. Stava vypros za proekt 3 (TicTacToe). Nali moje Windows Forms klienta da polzva WebService, ne trqbva da si obshtyva sys server-a po socket?

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Data binding i asp.net (-1 replies)

Можеш да напишеш какъвто искаш data binding израз, стига да връща стринг (или въобще - обект), който да може да се assign-не на съответното property. Например, можеш да направиш нещо от сорта на:

((DataBinder.Eval(Container, "DataItem.ClientName") == "John") ? "John is here" : "John is not here")

А можеш да правиш и каквото си искаш, например да викаш свои методи, като им подаваш каквито искаш параметри:

MyClass.MyMethod(DataBinder.Eval(Container, "DataItem.ClientName"))

Общо взето - прави каквото искаш. За това какво е container - ами нека първо видим какво прави DataBinder-ът. DataBinder.Eval се използва, за да инспектираш нещо конкретно по време на runtime. За целта се използва reflection. Container-ът всъщност е обектът, спрямо който се извършва evaluation-ът. Конкретно в случая на DataGrid (който те интересува), Container.DataItem представлява текущият DataItem, който отговаря за текущия ред на грида. По този начин взимаш стойностите за съответния ред, макар че правиш binding-ът на ниво "тази колона се взима от тук", без да указваш специално "ами първи ред - от първия DataItem, втори ред - от втория и т.н.". Тук точно ти помага този Container. Ако не искаш да си взимаш свойствата от Container-а, а от страницата, например, можеш там да напишеш "Page". Или можеш да напишеш името на някакъв твой си контрол, който се намира на страницата, като по този начин можеш да вземеш някакво негово свойство.

И всичко това можеш да го правиш от designer-а на Visual Studio. Там можеш да избираш обекти и конкретни свойства, към които да се bind-ваш. Дори можеш да задаваш и форматиращ стринг за DataBinder.Eval метода. Например, ако в DataGrid-а имаш хиперлинк (за целта ще трябва да използваш template columns), може да искаш да bind-неш URL-то, към което сочи този линк, към някаква страница, на която да подадеш като параметър, например, някакво ID. Тогава можеш да напишеш нещо от сорта на:

DataBinder.Eval(Container, "DataItem.myID", "MyPage.aspx?MyID={0}")

Разбира се, ако тези възможности не те устройват, си напълно свободен да напишеш и собствен израз, който може и въобще да не използва DataBinder.Eval. Всичко е направено за удобство и гъвкавост, но никой не те задължава да го ползваш.

P.S. ако имаш още въпроси, питай. Ще се постарая да отговоря по-бързо ;-)



Post Edited (06-23-03 12:26)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: novobranski WebService Remoting vypros (-1 replies)

А да не би да се опитваш да регистрираш канала сто пъти?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem sus Access i ADO (-1 replies)

Абе проблемите майче се оказаха в имената на колоните :)
Тъпичко но от сърце !

Posted by damian (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Stana (-1 replies)

За нищо :-) И аз се сблъсках с това при първата по-сериозна Windows forms програма, която писах, затова не се наложи да губя време да се ровя в документацията, за да ти отговоря :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: novobranski WebService Remoting vypros (-1 replies)

Брях, че работа. След сто часа главоблъскане само открих, че проблема се появява само от WebService - като подкарам същия код от console application си работи чудно.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: novobranski WebService Remoting vypros (-1 replies)

Всъщност ASP.NET няма нищо общо с проблема. Нещо не е наред само с remoting-a. Просто като викна един метод на remote обекта после трябва да прекомпилирам клиента за да проработи пак. Да не би да трябва след всяко извикване на метод да освобождавам канала или нещо подобно, да трябва да му дам UnregisterChannel или нещо такова? Ето всичко което получавам при повторен достъп до remote обекта (server-side, singleton):

Description: An unhandled exception occurred during the execution of the current web request. Please review the stack trace for more information about the error and where it originated in the code.

Exception Details: System.Web.Services.Protocols.SoapException: System.Web.Services.Protocols.SoapException: Server was unable to process request. ---> System.Runtime.Remoting.RemotingException: The channel http is already registered. at System.Runtime.Remoting.Channels.ChannelServices.RegisterChannelInternal(IChannel chnl) at System.Runtime.Remoting.Channels.ChannelServices.RegisterChannel(IChannel chnl) at TicTacToe.GameService.Take5() in c:\inetpub\wwwroot\tictactoeservice\gameservice.asmx.cs:line 32 --- End of inner exception stack trace ---

Source Error:


Line 35: [System.Web.Services.Protocols.SoapDocumentMethodAttribute("TicTacToe.CEK/Take5", RequestNamespace="TicTacToe.CEK", ResponseNamespace="TicTacToe.CEK", Use=System.Web.Services.Description.SoapBindingUse.Literal, ParameterStyle=System.Web.Services.Protocols.SoapParameterStyle.Wrapped)]
Line 36: public int Take5() {
Line 37: object[] results = this.Invoke("Take5", new object[0]);
Line 38: return ((int)(results[0]));
Line 39: }


Source File: c:\inetpub\wwwroot\TicTacToeWebApplication\Web References\GameService\Reference.cs Line: 37

Stack Trace:


[SoapException: System.Web.Services.Protocols.SoapException: Server was unable to process request. ---> System.Runtime.Remoting.RemotingException: The channel http is already registered.
at System.Runtime.Remoting.Channels.ChannelServices.RegisterChannelInternal(IChannel chnl)
at System.Runtime.Remoting.Channels.ChannelServices.RegisterChannel(IChannel chnl)
at TicTacToe.GameService.Take5() in c:\inetpub\wwwroot\tictactoeservice\gameservice.asmx.cs:line 32
--- End of inner exception stack trace ---]
System.Web.Services.Protocols.SoapHttpClientProtocol.ReadResponse(SoapClientMessage message, WebResponse response, Stream responseStream, Boolean asyncCall) +1489
System.Web.Services.Protocols.SoapHttpClientProtocol.Invoke(String methodName, Object[] parameters) +218
TicTacToeWebApplication.GameService.GameService.Take5() in c:\inetpub\wwwroot\TicTacToeWebApplication\Web References\GameService\Reference.cs:37
TicTacToeWebApplication.LoginForm.Page_Load(Object sender, EventArgs e) in c:\inetpub\wwwroot\tictactoewebapplication\login.aspx.cs:27
System.Web.UI.Control.OnLoad(EventArgs e) +67
System.Web.UI.Control.LoadRecursive() +35
System.Web.UI.Page.ProcessRequestMain() +731




--------------------------------------------------------------------------------
Version Information: Microsoft .NET Framework Version:1.1.4322.573; ASP.NET Version:1.1.4322.573

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Case closed (-1 replies)

Ti zashto napravo ne napishesh vmestu proekt interpretator na anglijski ezik ;-p

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Case closed (-1 replies)

Svetlin Nakov wrote:
> все си мисля, че в естествените езици трябва да се въведат
> скобите ;))))

Всъщност в английския ги има, само че защо дори професионални
писатели на документация не ги използват... Става дума за either..or,
и по-точно:

if ... is either not a foo or a bar

if ... is neither a foo nor a bar

Първият случай е (!foo) || bar, вторият е !(foo || bar).

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Data binding i asp.net (7 replies)

1) Ima li niakade swiastno obiasnenia kak se pishat malko po-slovni Data binding expressioni

2) Imam Data list. Kakto tochno e Container.DataItem? Kakwo e Container, property ili kakwo? Moga li da prawia neshto s toia Container.DataItem oswen da go izpechatam? Primerno na go podam kato parametar na metod ot code-begind classa i to sa mi warne kak da se renderne data itema.

3) Krainata cel na zanimanieto e neshto ot sorta:
<ItemTemplate>
<tr>
<td><%# Container.DataItem %> </td>
<td> if(Container.DataItem is DirectoryInfo){
out.println("[DIR]"); // na chist JSP sintaxis
}
else{
out.println(((FileInfo)Container.DataItem).Length);
}
</td>
</tr>
</ItemTemplate>

Chakam pomosht os .NET / ASP guruwcite.

Posted by vlado (Thu, 26 Jun 2003 19:16:19 +0300)

novobranski WebService Remoting vypros (5 replies)

Q kajete kakvo propuskam. Situaciqta e slednata. Imam Remoting server / WebService remoting client/ ASP.NET stranica vikashta WebMethod. Vsichkite maks prosti, copy-paste ot sample-ite, napravo nqma kyde da se obyrka.

I vsichko raboti kato horata. Ama samo edin pyt. Ne pomaga ni Refresh, ni restart na server-a. Restartvam mashinata i stava.

Hvyrlq:
System.Web.Services.Protocols.SoapException: Server was unable to process request. ---> System.Runtime.Remoting.RemotingException: The channel http is already registered. at System.Runtime.Remoting.Channels.ChannelServices.RegisterChannelInternal(IChannel chnl) at System.Runtime.Remoting.Channels.ChannelServices.RegisterChannel(IChannel chnl) at TicTacToe.GameService.Take5() in c:\inetpub\wwwroot\tictactoeservice\gameservice.asmx.cs:line 31 --- End of inner exception stack trace

Kak moga da vinkam mnogo pyti edin metod prez edin remoting kanal?

Posted by Vroomfundel (Mon, 23 Jun 2003 12:44:14 +0300)

Re: DropDownList SelectedIndex Problem (-1 replies)

мерси
имаше някакъв проблем с ViewState и AutoPostBack настройките, но вече всичко е наред



Posted by Люблена (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DropDownList SelectedIndex Problem (-1 replies)

Нещо се е омазало. Вярвайки, че ще стане от пръв път, все пак го пробвах и наистина стана от пръв път. Ето и кода, който сетои за формата. Хващам натискането на бутон и показвам избрания индекс от DropDownList-а. Наистина няма никакъв проблем.

Ако не можеш да откриеш проблема, дай сорса на .aspx и .aspx.cs файловете на формата, за да видя какво не е наред.



public class WebForm1 : System.Web.UI.Page
{
protected System.Web.UI.WebControls.DropDownList DropDownList1;
protected System.Web.UI.WebControls.Button Button1;
protected System.Web.UI.WebControls.TextBox TextBox1;

private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
{
// Put user code to initialize the page here
}

#region Web Form Designer generated code
override protected void OnInit(EventArgs e)
{
//
// CODEGEN: This call is required by the ASP.NET Web Form Designer.
//
InitializeComponent();
base.OnInit(e);
}

/// <summary>
/// Required method for Designer support - do not modify
/// the contents of this method with the code editor.
/// </summary>
private void InitializeComponent()
{
this.Button1.Click += new System.EventHandler(this.Button1_Click);
this.Load += new System.EventHandler(this.Page_Load);
}
#endregion

private void Button1_Click(object sender, System.EventArgs e)
{
TextBox1.Text = DropDownList1.SelectedIndex.ToString();
}
}
}



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem sus Access i ADO (-1 replies)

когато една колона е autoincrement, в INSERT заявката трябва да я изпуснеш. ако нещо не съм разбрал пак проблема, напиши по-подробно. примерно дайл структурата на таблиците и какво се опитваш да направиш. предполагам, че става въпрос за вързка между базата и DataSet посредством DataAdapter, но не разбирам точно какъв е проблема.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dead line for projects (-1 replies)

Хубаво е да си предадеш проекта най-късно предния ден преди изпита. Понеже в условието това не го пише изрично, ще позволим да се предават проектите евентуално и след първата изпитна дата (21 юни), както е официално обявено - до 30 юни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Case closed (-1 replies)

все си мисля, че в естествените езици трябва да се въведат скобите ;))))



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: xml (-1 replies)

По принцип няма нищо задължително. Най-важното е да работи. Текстът на задчата препоръчва да се използват XML файлове за persistance на данните, а не релационна база данни (като SQL Server или Access). DataSet-ите имат методи за прочитане и записване в XML файл, така че това изискване в условието по-скоро ви спестява време, отколкото да изисква допълнително време за да се реализира.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DropDownList SelectedIndex Problem (2 replies)

Имам проблем: когато искам са извлека избрания индекс в DropDownList винаги ми връща индекса, който съм задала първоначално със SelectedIndex = value
Някой има ли идея на какво се дължи това?



Posted by Люблена (Fri, 20 Jun 2003 23:32:47 +0300)

Re: za6tita (-1 replies)

oki

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Stana (-1 replies)

Благодаря за бързия и точен отговор.
Тръгна от раз.

Posted by Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem sus Access i ADO (-1 replies)

A az tova go vidiah .
No moje bi ne sum napisal vuprosa pravilno.
Iskah da razbera sus dataset kak moje da stane.
Za6toto kogato e sus dataset i edna kolona e primery key i autoincrement iavno ima problem!

Posted by damian (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Dwa thread-a si goworeli... (-1 replies)

За целта трябва да използваш Invoke метода на панела. Invoke ти позволява да изпълняваш функции върху thread-а, който притежава съответния контрол. Направи си метод, който създава контроли и ги добавя в панела. След това използвай Invoke на панела, за да изпълниш метода си. По този начин той ще се изпълни в правилния thread и няма да има проблеми.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem sus Access i ADO (-1 replies)

Виж тук:

[www.nakov.com]

Това съобщение обобщава това, което правихме на демонстрацията с компютър на една от лекциите. Там имаше autoincrement primary key, и си insert-вахме без проблеми.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: za6tita (-1 replies)

Ако се нуждаеш от повишаване на оценката - да. Иначе просто е достатъчно да докажеш, че ти си си писал проекта, че разбираш какво и как става вътре, и че можеш да го модифицираш при нужда. Разбира се, това, че си си писал проекта, означава, че си се поровил тук-там из MSDN и из лекциите, видял си кое как става, кое какви алтернативи има и т.н., т.е. не би трябвало да те затруднява разговор по материята, включена в проекта ти.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Dwa thread-a si goworeli... (3 replies)

Главният thread на windows forms приложение създава панел.
Втори thread, който приема данни по сокет, като получи определено нещо, трябва да добавя или маха контроли в/от панела, създаден от първия thread, обаче, като се опита на го направи, избива изключение "Controls created on one thread cannot be parented to a control on a different thread."

Как да постигна желания ефект? Контролите в панела не са предварително известен брой, така че не мога да ги създам в началото в главния thread и просто да ги показвам - трябва да ги създавам и добавям runtime.

Явно твория thread трябва да накара главния да си добави контролките. Моля, подскажете как да стане това. В Delphi имаше една функция Synchronize(), на която и се подава метод и той се изпълнява от името на главния thread. Тук има ли подобно нещо?

Благодаря.

Posted by Ivan (Mon, 23 Jun 2003 10:56:32 +0300)

Re: problem sus Access i ADO (-1 replies)

VSu6nost tablicite ne sa suvsem ednakvi :)

Ednata pri koiato niama problemi(t_users) primery key-a e username, a autoincremet-a ne e key.
A pri drugata primery key-a e tazi kolona koiato e autoincremet

Kak da se opravi tazi me6anica ?

Posted by damian (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem sus Access i ADO (7 replies)

Imam problem sus Access i ADO.

imam tablica sus niakolko poleta, kato purvoto e autonumber.
I pri opit za update na dataset kum tabllicata ( tova sled insert na nov red)
mi hvurlia exception : System.Data.OleDb.OleDbException: Syntax error in INSERT INTO statement.

Probvah po dva na4ina purvo sus CommandBuilder i posle kato az mu okazvam insert statement-a. No i pri dvata slu4aia gurmi.

A nai interesnoto e 4e imam ve4e podobna tablica ( sus autonumber ) i pri neia vsi4ko e nared i polzvam za statementite CommandBuilder.

Niakakvi idei :)

Posted by damian (Thu, 26 Jun 2003 13:22:43 +0300)

za6tita (2 replies)

Na za6titata na proekta 6te se zadawat li wyprosi ot konspekta??? oswen da obqsnqwame kak sme naprawili proekta???

Posted by student (Fri, 20 Jun 2003 20:55:04 +0300)

Re: Case closed (-1 replies)

Ами в английския е с по-малък ;-) Is not може да стане isn't, и тогава няма как да отделиш not само за едното ;-) ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Case closed (-1 replies)

xu-xu, not e s po-golqm prioritet, Vankata pravilno go e zacepil.

Vsyshnost trabva da e:
type is not ( marshaled by reference or an interface )

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CD label (-1 replies)

Ок, успех!

Но е нормално да няма managed вариант, де... Поне в Base Class Library-то стремежът е нещата да са платформено независими, така че надали има класове, които работят директно с partition-и, drive-ове и всякакви други платформено зависими абстракции...



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CD label (-1 replies)

Mersi, shte go probvam, zashtoto ne namerih drug varian zasega!

Posted by Vladimir (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: xml (-1 replies)

Заявките могат да са както си искаш, а отговорите - с DataSet-и или с XNK. Изискването цели DataSet-ите да се зареждат/съхраняват в XML файлове. Под "управление на данните" се разбира работа с данните. Може да става с XML файлове или с DataSet-и.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Case closed (-1 replies)

Всъщност това, което се казва в MSDN, е, че се хвърля RemotingException ако "type is not marshaled by reference or an interface.", т.е. ако типът не е MarshalByRefObject или интерфейс. В случая е интерфейс, така че проблеми няма. Естествено, истинският тип, към който сочи URI-то, трябва вече да наследява MarshalByRefObject, защото в противен случай ще бъде хвърлено изключение при клиента.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Dead line for projects (1 reply)

Kakav e krainiq srok za predavane na proektite, ako ste se qvqvam na zastita na 12.06.

Posted by Atanas Petkov (Fri, 20 Jun 2003 22:49:45 +0300)

Case closed (-1 replies)

Благодаря за търпението към клетия невежа :)
Кодът на Стоян наистина работи. Аз не го бях и пробвал, защото в help-а пише, че Activator.GetObject щял да хвърли RemotingException, ако се използва с интерфейс (поне аз така си го превеждам), което явно не е така -- нищо не се хвърля, работи си идеално!
Освен това се бях заблудил: мислех че ако има повече публикувани класове от страната на сървъра, които реализират един и същи интерфейс, клиентът няма как, само по интерфейса, да разбере на кой клас да направи прокси. Очевидно, url-то указва класа, ама кой да се сети... спи народа. Затова смело се изказах, че typeof(I) не работело, за което се извинявам.
Благодаря и на Петър, но, както съм го почнал, такова решение ще ми излизе излишно трудно.



Posted by Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

xml (2 replies)

Цитат: "За съхранение и управление на данните трябва да се използват ADO.NET dataset-и и XML файлове."

Това означава ли, че ако имам комуникация клиент/сървър, то всички заявки/отговори трябва да са направени чрез XML?
Какво точно се има в предвид под "управление" на данните.

Благодаря

Posted by Anonymous (Fri, 20 Jun 2003 22:44:47 +0300)

Re: Gates (-1 replies)

E kato poglednah v google... ebavka s Windows :))

Posted by Philip Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Gates (-1 replies)

Mai beshe ebavka s Bill Gates za buga s floating point v Pentium 100 :))

Posted by Philip Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: &quot;Double, double toil and trouble...&quot; [rant] (-1 replies)

Double, double, toil and trouble tempers burn and data bubble

Posted by Philip Petrov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: povishavane (-1 replies)

Може да се отговаря концептуално, разбира се.
Хубаво е все пак да се знае приблизително какви класове има и какво може да се прави с тях и какво не може.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Multiple Tables in a DataSet (-1 replies)

Да, така се прави. Или пък чрез отделни DataAdapter-и. Може да стане и с типизиран DataSet, в който си си сложил таблиците, и (по желание) си добавил релациите (можее да стане и през design-time). Ако си добавил обаче foreign key constraints или такива неща, трябва да внимаваш за реда, в който пълниш таблиците.

Средата можеш да използваш да ти направи адаптерите и DataSet-а чрез drag and drop, но пълненето си го правиш на ръка там, където ти е необходимо.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Qustion kum Project7 (-1 replies)

В архитектурно отношение е най-добре логиката да не е в презентационния слой (Windows forms или ASP.NET Web application), т.е. най-добре е да е в Web service-ите, или в компонентите, до които тези web service-и предоставят достъп (ако има такива). По този начин ще се избегне дублирането на код, както и други неприятности. Иначе го направете както ви е най-лесно.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Qustion kum Project7 (1 reply)

Въпросът ми се отнася до архитектурата на приложението:

Къде да разположа функционалността, която засяга търсенето по регулярен израз? Удачно ли е да е във слоя на WebService-a или е по-добре за всеки клиент поотделно да имплементирам търсене по регулярен израз?



Posted by CASIUS (Wed, 18 Jun 2003 12:48:08 +0300)

Multiple Tables in a DataSet (1 reply)

Vuprosut mi e kak da vkaram v edin DataSet mnojestvo tablici( ot edna i su6ta DB), koito imat relacii pomejdu si.

Znam, 4e edin na4in e ru4no sus:

OleDbAdapter myAdap = new OleDbAdapter( "select * from Catalogs");
//....
myAdap.Fill( myDataSet, "Catalogs");
myAdap.SelectCommand.CommandText = "select * from Disks";
myAdap.Fill( myDataSet, "Disks");

Ne sum siguren dali taka se raboti is sus tipizirani DataSet-i.
Niama li po-lesen na4in? Naprimer s pomo6tta na sredata( ne6to kato Drag&Drop)?

Po prinzip probvah sus Drag&Drop ot Server Explorer, no kogato markiram sus Ctrl+Click poletata ot vsi4ki tablici, koito iskam da dobavia i gi Drag-na mi se generirat tolkova DataAdapter-i, kolkoto tablici imam.



Posted by CASIUS (Wed, 18 Jun 2003 13:25:24 +0300)

Re: AddingWebReferenceERROR (-1 replies)

Delete-vaneto sraboti kato si vklu4ih PC-to na sledva6tiia den.
Pravi mi vpe4atlenie, 4e niakakuv process ne umira tolkova lesno i zatova ne moje da se trie, no kato pusna nanovo PC-to trie bez problemi



Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: povishavane (-1 replies)

Ако кажеш, че има еди какви си класове, които предлагат еди каква си функционалност, няма да е проблем, ако не знаеш точното име на класовете. Ако обаче не можеш да кажеш съвсем нищо по въпроса, можеш да се сърдиш само на себе си.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Remoting - kolko project-a trqbwa da syzdam? (-1 replies)

Вчера го направих при мен за проба, точно преди да ти пусна съобщението как да го направиш, и работеше. Аз си направих интерфейс IHelloSayer (съдържащ метод, който връща някакъв поздрав), и на сървъра го имплементирах от класа HelloSayer.

Това, което те притеснява, е регистрацията / получаването на обекта. Ето как изглежда сървърния код при мен:

RemotingConfiguration.RegisterWellKnownServiceType(
typeof(HelloSayer),
"HelloSayer",
WellKnownObjectMode.Singleton);


Клиентският код изглежда така:

IHelloSayer helloSayer = (IHelloSayer)Activator.GetObject(typeof(IHelloSayer), "[localhost];);


Клиентският код работи само с интерфейси, като никъде не се ползва истинският клас, който реализира функционалността, така че проблеми няма.



Post Edited (06-18-03 10:51)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: povishavane (-1 replies)

ta tova si e super tap vapros...zashto trqbva da pomnq neshta koito lesno se proverqvat v MSDN....

spored men vaprosite trqbva da konceptualni ....

Posted by nobody (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Remoting - kolko project-a trqbwa da syzdam? (-1 replies)

Най-чистото според мен решение е нещо такова:
- методите на X наистина ползват само интерфейси, които могат лесно да
бъдат изнесени;
- пишеш си X като webservice като част от сървърното приложение;
- ползваш wsdl.exe, за да направиш proxy class за X при клиента;
- добавяш и интерфейсите, които X ползва, към проекта на клиента.

Звучи ли разумно?

Петър

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Windows Forms as ActiveX controls (-1 replies)

На мен ми се струва, че Microsoft още нямат ясна и категорична позиция по отношение на използването на .NET Framework контроли като заместител на аплетите, Flash и подобни технологии за изпълнение на код при клиента. Това си личи и от колебанията, които си личат от разликите в правата между .NET Framework 1.0 и 1.1 точно по отношение на сигурността на контроли, вървящи на машината на клиента.

Не е ясно дали някога тези Windows forms user controls ще заместят Java aplet-ите и отчасти Flash-а. Би било наистина добре, но е още много рано да се допуска, че клиентът има .NET Framework и че някой друг browser освен Internet Explorer ще поддържа стандартно тези контроли. Засега това може да се ползва само за много специални случаи, а не както Flash за всичко раздвижено, което не може да се направи с HTML и JavaScript.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: povishavane (-1 replies)

да, въпросите са от конспекта и по-точно представляват части от въпроси от конспекта. примерно може да питаме:

"какви класове за достъп до TCP сокети има в .NET Framework"?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Remoting - kolko project-a trqbwa da syzdam? (-1 replies)

Изолирах интерфейс, I, който не използва никакви други класове от App1 и направих X да реализиза I. Поставих I в .dll и реферирам към този .dll от App1 и от App2.

Ползата е никаква, защото App2, за да използва remoting, трябва да извика
или RegisterWellKnownClientType(typeof(X), ...
или Activator.GetObject(typeof(X), ...
т.е. App2 трябва наистина да вижда X, а не просто I, защото трябва да вземе класа на X, a и typeof(I) не работи (естествено) :)

Проблемът да изнеса X в .dll-ката се състои в това, че в методите на X не може да не се използват други класове от App1, които, според мен не е редно да се изселват в тоя dll.

Благодаря за предното предложение, но моля за по-нататъшен съвет.
Може би да направя X да не използва директно класове от App1, а някакви техни интерфейси, които да изнеса в .dll-a? Ако има някакво качествено различно решение, също бих искал да го чуя.



Posted by Ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Windows Forms as ActiveX controls (-1 replies)

Звучи ми, като че ли искаш някакъв хибрид между web application и desktop application... не е толкова лесно, колкото изглежда :) Това всъщност е било част от причината да бъдат измислени неща като web services - или поне на мен ми се струва, че има някаква връзка :)

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Windows Forms as ActiveX controls (-1 replies)

Благодаря за линка. Наистина тази идея за JavaScript е добра. Малко е кофти момента с настройките - предполагам .NET Framework няма да даде на формичката да се свърже към сървъра, от който е свалена, и да си обменя данни...

Разбира се, че нямам намерение да заобикалям ASP .NET, още повече, че ASP-то е по-удобен подход. Просто ми беше интересно как мога да направя по-красив и динамичен контрол, който да не предизвиква нова заявка на страницата при всяка промяна на състоянието си.

Ясен

Posted by Yassen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

"Double, double toil and trouble..." [rant] (3 replies)

Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....

ASP.NET stranica, C# code-behind. ImageButton, kojto trjabva da se
pojavjava v okolo 2% ot sluchaite. Logichna stypka: visible="false" v .aspx
file, i btnUpdate.Visible=true kogato ima nuzhda v C# code. Butonyt si
ima Click handler, inicializiran v InitializeComponent, vsichko si e nared.

E da, ama ne.

Kogato useryt napravi tova, koeto se iska ot nego, za da zasluzhi
pokazvane na butonche, butoncheto se pokazva. Kogato obache useryt
clickne na tova butonche i se ozove na sledvashtata stranica, logikata
na programata veche ne vizhda nuzhda da pokazva butona (da ne govorim
za tova, che samoto pokazvane stava dosta sled tova), syotvetno negovoto
visible property e false, i... guess what? ASP.NET server-side "s izvinenie,
njama da kazvam kakvo" _izobshto_ne_izpylnjava_click_handler_, ponezhe
butonyt e invisible!

.....snip 15 minuti bezcelno debugvane......

Grrrrrrrrrrrrrr...


......snip 15 minuti borba + restartirane + kakvo li oshte ne, dokato
mislja, che problemyt e v tova, che VS.NET debuggeryt *pak* se e
shashnal.....

[F/X: svetva krushka, agonizirasht vopyl na osyznavane]

....snip 15 sekundi za workaround.....

Da, mnogo prost workaround ima: butonyt e visible by default, i
vmesto v 2% ot sluchaite da go pravja visible, *shrug*, v 98% ot
sluchaite go pravja invisible. Njakak si tova ne mi se struva naj-dobroto
reshenie...

V razgovor s kolegi, borili se s Java, se izjasni, che tova go ima i tam
maj, i edin ot po-smislenite workarounds e da reinstate-nesh handlera
vednaga sled (ili predi) da pokazhesh butona (t.e. da go setnesh
visible). E da, ama tuk i tova ne raboti.

Kakto i da e, opravih se, blagodarja za vnimanieto, sorry, che vi
zagubih vremeto, ama... kakto kazah po-gore, GRRRRRRRRRRR!

G'luck,
Peter

PS. 10 tochki za tezi, koito razpoznajat subject-a *bez* pomoshtta
na Google :P I da, bez pomoshtta i na drugi search engines...



Posted by Peter Pentchev (Wed, 18 Jun 2003 18:23:47 +0300)

Re: Windows Forms as ActiveX controls (-1 replies)

Доколкото те разбрах, искаш windows формата да repost-ва данни към web приложението на сървъра? Не съм сигурен, че може да стане. Може, разбира се, да я направиш чрез remoting или по друг начин да изпраща данни към някакво приложение на сървъра, което да прави тези данни достъпни за web приложението ти, но пак - това е кофти подход, а и много трябва да се внимава с permission-ите.

Има един вариант обаче: свойствата на windows forms контрола са достъпни до client-side JavaScript, така че би могъл да имаш бутон за репостване на страницата, който, в момента на натискането, да "извлича" необходимите данни от windows forms контрола в някакви hidden полета, до които след това имаш достъп на сървъра. Можеш да видиш как става това на примерчето, показано на [samples.gotdotnet.com]. Там правят обратното - използват JavaScript, за да установяват свойства на Windows forms user control, но предполагам, че няма проблеми и да ги четеш.

Общо взето, такива контроли трябва да се използват само когато си абсолютно сигурен, че на клиентската машина ще има инсталиран .NET Framework, и то с такива security настройки, които да позволяват на контрола ти да си върши работата. При това е добре да се използват най-вече за визуализация (именно заради трудностите с предаването на данни обратно). Можеш да хвърлиш едно око и на [www.nakov.com]

Въпросът ти за user control с указано runat="client" не го разбрах. runat="server" просто указва на ASP.NET, че контролът се интерпретира от сървъра и се връща на клиента във вид на HTML. Друг начин няма.

Ако се замисляш да ползваш windows forms контроли в проекта си, имай предвид, че там, където сме указали използването на ASP.NET в проектите, сме го направили именно за да видим какви умения имате за работа с ASP.NET Web приложения. Използването на windows forms контроли за "заобикаляне" на ASP.NET частта според мен не е много добра идея. Може, разбира се, да се ползват за малки визуализационни цели, но не и за да се избегне направата на ASP.NET приложение и да се замени изцяло с windows forms.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: QueryString (-1 replies)

Tochno za QueryString ne sym probval, no i to e NameValueCollection kato
Request.Forms, ta verojatno e syshtoto: ako go njama izobshto, shte
vyrne null; ako go ima, no e prazno, shte vyrne String.Empty.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

QueryString (1 reply)

a q kajete, s Request.QueryString["id"] kak da razbera koga e id-to e prazno (...?id=&blabla...), ili vyobshte go nqma?

Posted by Vroomfundel (Tue, 17 Jun 2003 16:05:14 +0300)

Re: povishavane (-1 replies)

Zdraveite
Imate pred vid, che vaprosite sa ot konspekta - naprimer fnxxxx razvii 3.1 i 2.3, taka li?

Posted by pc (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: povishavane (-1 replies)

При повишаването ви се задават 1-2 въпроса от изучавания материал, не 30. На всеки от тях трябва да отговорите и според това дали отговаряте правилно и достатъчно изчерпателно, ви се повишава оценката или си остава същата.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Windows Forms as ActiveX controls (4 replies)

Извинявам се, че питам нещо, което обяснихте на лекции, но го забравих и не съм си записал. Ето какъв ми е проблема:

С цел да се направи красив контрол в web сайт, може да се използва User Control в ASP.NET или да се закачи към сайта Windows Form. Ако не искам при всяко променяне на състоянието на контрола да се извиква отново страницата от сървъра, мога да си направя Windows формичка, подобно на използваните досега ActiveX controls и Applets. Когато клиентската машина има .NET Framework, всичко е OK.

Как мога да накарам тази Windows Form да приема и изпраща данни от/към скрипта, в който се намира, като всичко това е контролирано от текущата сесия (има валидна сесия - има данни; няма сесия - няма данни)? Идеята ми е от формата да използвам един клас, който съм си го включил в ASP Web приложението и например така да осъществявам защитен достъп до база от данни или нещо подобно.

А може ли цялата тази работа да стане с User Control с указано runat="client"? В книжките навсякъде пише runat="server" и аз нещо се изплаших да използвам такива контроли...



Posted by Yassen (Wed, 18 Jun 2003 00:26:04 +0300)

povishavane (6 replies)

Kolko vaprosa shte ima za povishavane? 2 vaprosa ot konspekta za da gi razviem ili 30 vaprosa kato na testovete?

Posted by pc (Wed, 18 Jun 2003 14:11:35 +0300)

Re: Remoting - kolko project-a trqbwa da syzdam? (-1 replies)

По принцип не е задължително да изнесеш X в трети проект, но все пак трябва да осигуриш на компилатора, който ще компилира App2, достъп до X. Един начин да го направиш е, както ти каза, да изнесеш X в отделна библиотека, която да се използва и от двата проекта. Друг вариант (особено ако не искаш при клиентското приложение да има имплементация на сървърните класове) е да направиш интерфейси за функционалността на X, да имплементираш тези интерфейси в X, и да изнесеш интерфейсите в библиотека, която вече да reference-ваш от App2. По този начин имплементацията ще си остане в App1, а App2 ще има достъп само до интерфейса.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Remoting - kolko project-a trqbwa da syzdam? (11 replies)

Iskam dwe priloveniq, App1 i App2, da si goworqt prez remoting.
App1 registrira klas X s RegisterWellKnownServiceType.
App2 samo shte wika medodi na server-ski obekti ot klas X,
kato za celta, primerno, registrira X s RegisterWellKnownClientType.

Kak da nakaram App2 da widi namespace-a na X (, syotwetno i samiq klas X)? Zadylvitelno li e da iznesa X w treti project, kojto da e .dll i da se reference-wa, i ot App1 i ot App2 ili ima neshto po-lesno? Oswen towa, klas X izpolzwa drugi klasowe ot App1, koito pyk izpolzwat treti klasowe i t.n. Izliza, che shte trqbwa da iznesa w .dll-kata pochti celiq App1. Izglevda mi dosta grozno taka, zatowa pitam kak se podhovda po princip.
Predchuwstwam, che reshenieto e pod nosa mi, no oshte ne go wivdam :)

Konkretno, towa mi trqbwa za proekt 1: App1 e socket server-a, a App2 e web-service-a.

Blagodarq predwaritelno.



Posted by Ivan (Sun, 22 Jun 2003 15:19:12 +0300)

Re: More ASP.NET data binding (-1 replies)

Ако ме питаш аз как бих го направил - бих използвал JOIN в SELECT заявката за извличане на данните, и бих използвал типизиран DataSet, чиято схема отговаря на броя и типовете на колоните, получаващи се в резултат от SELECT заявката. Така всичко отива в една таблица на DataGrid-а, и няма да има проблеми да се визуализира. Разбира се, това означава да не се използват CommandBuilder-и, а заявките да се правят ръчно, но според мен си струва.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataColumn.Caption (-1 replies)

Мдам... Няма начин без template columns :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: More ASP.NET data binding (-1 replies)

da, DataGrid imah predvid

Az taka i taka si popylvam kolonite rychno, no kato iskam da vzema poleta ot 2 tablici, s kakvo trqbva da zamenq zagadychnoto:

text='<%# DataBinder.Eval(Container.DataItem, "ProblemID")%>'

ili malko po-malko zagadychnoto:

text='<%# ((DataRowView)Container.DataItem)["ProblemID"])%>'

i syshto, kakvo mislish po vyprosa za tova koi ot trite podhoda e nai-podhodqsht?

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataColumn.Caption (-1 replies)

xe-xe, te template kolonite sa si qsni

Q da vidq kak bez tqh nqkoi shte napravi teksta vednyj da e prosto tekst, drug pyt hyperlink (v zavisimost, primerno, ot pravata na user-a)

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: More ASP.NET data binding (-1 replies)

А защо не работиш с типизирани DataSet-и? Така няма да трябва да добавяш колони и таблици на ръка...

Колкото до визуализацията на две таблици в един DataGrid (нали DataGrid имаш предвид?), можеш да го направиш - изключи Auto Generate Columns опцията, добави в Grid-а каквито колони искаш, и си ги databind-ни към каквито данни искаш.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vupros (-1 replies)

Не знам каква версия на Visual Studio .NET ползваш (да не е някаква beta), но аз току-що го проверих на final версията на Visual Studio .NET 2002 (тествах го както на C#, така и на Visual Basic), и нямаше проблеми. Наистина, методът-handler на съобщението остана (нормално е, все пак не би искал да ти се затрие трудът), но декларацията на бутона си се изтри съвсем нормално. Довечера ще го тествам и на 2003, но съм убеден, че и там ще е наред.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataColumn.Caption (-1 replies)

Според мен DataSet-ът е направен да държи данни, а не визуализацията и, която си е добре да се отдели в DataGrid-а.

На горния ти въпрос - най-добре махни AutoGenerateColumns, добави всички колони, направи visible само тези, които смисъл да са visible, дай им хубави имена и т.н. Хубавото е, че така няма да си скапеш презентацията, ако вземеш, че добавиш в базата (и DataSet-а) някаква колона (примерно foreign key или нещо такова), което не е необходимо да се визуализира.

А пък ако за някоя колона ти се наложи да правиш някакви по-custom визуализации, не се страхувай да използваш "Convert to template column" опцията (не е достъпна за auto-generated колони), след което да си я направиш точно такава, каквато я искаш - кеф ти с dropdown списъци, кеф ти с checkbox-ове... Вярно, template колоните са си малка играчка, докато ги подкараш така, както ги искаш, но веднъж тръгнат ли, обикновено усилието си е струвало :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

More ASP.NET data binding (3 replies)

I kato sym podhvanal temata, predstavete si sledniqt scenarij:

Imam si DataSet. Syzdavam go po obichainiq (pone za men) nachin:

DataTable tblPTracks = ds.Tables.Add("PTracks");
tblPTracks.Columns.Add("PTrackID", typeof(Int32));
tblPTracks.Columns.Add("ProblemID", typeof(Int32));
...

Posle go pylnq s DataAdapter i SelectCommand, koqto vzema danni ot 2 tablici, i dvete obache imat ProblemID pole. Iskam posle vsichko da go pratq v edin DataGrid.

Variantite sa:

Pyrvi:
Gorniqt kod zavyrshva sys
...
tblPTracks.Columns.Add("neshto_drugo", typeof(Int32));
, tova e kolonata v koqto trqbva da popadne ProblemID.
Prichina za othvyrlqne:
Ne raboti. Dava: System.InvalidCastException: Object cannot be cast from DBNull to other types. Edin vid, kolonata ostava prazna (pone az taka si go obqsnqvam ).

Vtori:
DataSet s dve tablici
Prichina za othvyrlqne:
Ne znam kak da gi vizualiziram v edin DataSet

Treti:
Kolonata s chujdoto ProblemID si q pravq i popylvam rychno (ne s edin SELECT, ami sled DataSet.Fill() minavam s edin cikyl po redovete).
Prichina za othvyrlqne: Myrzi me.
Ne estestveno, vinagi moga da go napravq, ama mi se shteshe da razbera reshenieto na pone edin ot pyrvite 2 kazusa.
Shte sym blagodaren za syveti kakto za tqh, taka i za tova koi variant e za predpochitane.

Posted by Vroomfundel (Tue, 17 Jun 2003 10:28:51 +0300)

Re: DataColumn.Caption (-1 replies)

Probvah i predi, i sled bind-vaneto. Ne shte. Poogledah i kato che li ne vidqh kakvo moje da sym ispusnal. Kakto i da e, tova ne e ot golqmo znachenie za proekta. Mislq che nqma smisyl da paste-vam vsichkiq kod zaradi tova, sigurno utre kato go pogledna pak shte go izmislq.

Moje bi po-intresniqt vypros e dali trqbva da se pravi taka. Izobshto dobra ideq li e v DataSet da se pazi informaciq za vizualizaciqta mu. S edin kolega posporihme po tozi vypros, toi go namirashe za mnogo udachno. Daje imashe idei da si pishem class naslednik na DataGrid, koito da ima chlen DataSet i da se dyrji kato dvete.
Spored men lichno dobre sa si go implementnali horata - v DataSet - samo danni, v DataGrid - layout.
Ama po gyvkalo shtqlo da byde, vika toi. Shtql si da polzvash edna i syshta stranica za, primerno, search result v 5 razlichni tablici i vsichko da ti e v otdelno assembly, po-malko kod shtqlo da ima v asp stranicata. Moje bi ima nqkakva logika...

Kak mislite?

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Vupros (1 reply)

Zna4i kogato v edna web forma imam niakakvi kontroli, kogato iztriq niakoia ot tiah direktno ot client-side 4asta, v CODEBEHIND si ostava deklaraciata na tazi kontrola :

Protected WithEvents btnClose As System.Web.UI.WebControls.Button

kakto i methoda koito obrabotva subitieto:

Private Sub btnClose_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnClose.Click
******* niakakuv kod koito e bil tuk ****************
End Sub

a kogato sled kato iztriesh edin kontrol definirash drug kontrol ot razli4en tip sus sustoto ime cialoto prilojenie zabiva, to4no zastoto sa ostanali niakakvi deklaracii v Codebehind-a.

Tova BUG na Microsoft li e ili ima niakakvi nastroiki na .NET Studio-to koito reshavat tozi problem?

Posted by Kr (Mon, 16 Jun 2003 19:03:13 +0300)

Re: DataColumn.Caption (-1 replies)

tova sym go pravil s Windows Forms DataGrid-a. stana ot pryw pyt, taka che ne si spomniam tochno kak stana. prosto si rychkash Property-tata i trygwa. ako ne uspeesh taka, moga da se probwam da go napravia i da ti pratia soer-a, no mi se struwa, che neshto ne si doogledal sywsem.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: v dir-a be6e kazano &quot;copy/paste&quot; (-1 replies)

da, naistina e taka. uchebnite materiali gi wzemame nagotovo ot Internet. pone az lichno taka pravia. Stoyan i Zhoro si pishat lekcii, no go praviat na dobra volia.

az lichno sym gotov da napisha ciala kniga na tema "Programirane za .NET Framework" na bulgarski ezik, ako se nameri niakoj, kojto da sponsorira tova. ot Microsoft ne iskat i da chuyat za towa. az lichno sym razgovarial s nqkolko choweka ot MS-Bulgaria i moga da vi kaza, che te ne iskat da dawat pari za tova i dori ne si praviat truda da otgovariat na mail-owete, koito im izprashtame az i drugi moi kolegi. vse pak zashto da pisha uchebnik po .NET kato samite MS ne iskat da pomognat za towa? zashto da ne napisha za Java ili za Oracle? zashto wyobshte da wodim kurs po .NET, a ne za linux?

razberete, wsichko towa go pravim dobrovolno i bez pari, dori vlagame pari, za razlichni razhodi. ne moze da ochakwate da si zarezem bachaneto, koeto ni hrani zaradi towa. kolkoto mozem bez podkrepa ot nikogo, tolkowa prawim.

bez pari i bez drugi neshta, zaradi koito si struva chowek da zertwa ot cennoto si vreme, mozem da se zadowolim samo s lekciite, na koito obiasniawame materiala. kolko dobre se obiasniava ne se naemam da precenia, no dosta hora idwat da sluhat i predpolagam che mnogo ot tiah sa dovolni.

za sravnenie s drugite kursowe edva li moze da stava vypros. mislia che moze da se radwate, che wsichko prepodadeno na lekcii go ima na sajta, zashtoto 90% ot kursowete wyw FMI dori niamat sajt, a prepodawatelite, koito izprashtat e-mail na studentite si, za da gi uvedomiat za predstoyashtite im izpiti se broyat na prysti.

znam che moze i po-dobre, no ako se nameri koj da go prawi po-dobre bez pari, neka da dojde pri nas i shte go wkluchim v ekipa. ako iska moga da uredia drugia semestar da si napravi sobstwen kurs i po cial den da se zanimawa s nego, bez da hodi na rabota i da ziwee ot stipendiata si, primerno.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: DataColumn.Caption (-1 replies)

Absolutno untested, no mozhesh li da probvash da setnesh Caption
*sled* bindvaneto?

Ako veche si se setil i si go probval, sorry :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

DataColumn.Caption (6 replies)

Nqkoi da e polzval propertito Caption na DataColumn? Ne bi li trqbvalo kato set-nesh caption na nqkoq kolona i posle kato si slojish DataGrid, bind-nesh go kym DataSet-a i ostavish AutoGenerateColumns da si e True da sloji toq Caption v header-a na tablicata?

Zashtoto ne stava (pone za System.Web.UI.WebControls.DataGrid). Ne che nqma drugi nachini, no mi stana interesno, pyk i spestqva izvestno kolichestvo rabota, ako trqbva samo za tova da si opisvash rychno kolonite.

Posted by Vroomfundel (Tue, 17 Jun 2003 10:22:53 +0300)

Re: Povi6awane (-1 replies)

на сайта пише следното:

Ще се даде и възможност за повишаване на оценката чрез отговаряне на въпроси по изучавания материал при условие, че на студента не му достигат до 5 точки за по-високата оценка.

това са официалните условие.

примерен въпрос:

Какво знаеш за ADO.NET. Кои са най-важните класове, които той включва и за какво служат.

примерен очакван отговор:

ADO.NET е тази част от .NET Framework, която дава възможност за достъп до релационни бази данни. Основните класове са Connection-класовете за връзка с базата, Command-класовете за изпълнение на SQL команди, DataReader за четене на данни, върнати от някаква SQL заявка, както и класовете DataSet и DataAdapter. DataSet класът представлява съвкупност от таблици, релации и други обекти, представени като обекти в паметта. DataSet класът няма връзка с базата данни и може да се иползва и без база данни. DataAdapter класът осъществява връзката между релационна база данни и DataSet.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Insert в Access база от данни от ASP.NET (-1 replies)

Както nanibani спомена, достатъчно е да дадеш право на ASPNET потребителя да пише по файла, в който е базата данни. Това става, като избереш Properties на файла с десния бутон на мишката от Windows Explorer и след това от табчето Security добавиш права "Full Control" на потребител "ASPNET".



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: about regular expression (-1 replies)

Петър Пенчев ти е отговорил правилно за разликата между търсенето със * и ? и търсенето със регулярни изрази.

това, което се иска в проектите, е да се търси по регулярен израз, приметно с Regex.Match метода. ако даде exception, трябва твоето приложение да дава че е невалиден регулярния израз. счита се, че потребителят на твоето приложение знае какво е регулярен израз (препоръчвам ти и ти да прочетеш отнякъде, за да имаш някаква обща представа) и знае как да формулира шаблона, по който търси. например, за да намериш всички .exe файлове, можеш да използваш регулярния израз:

[a-z0-9]*.exe

ето една статийка, която обяснява какво е регулярен израз и какъв е синтаксиса на регулярните изрази:

[www.javaworld.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Insert в Access база от данни от ASP.NET (-1 replies)

Dai pravo ma aspnet potrebitelq da moje da chete i pishe v direktoriqta v koqto ti e bazata i nqma da imash tozi problem

Posted by nanibani (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: AddingWebReferenceERROR (-1 replies)

Какво, стана ли? А с изтриването?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: AddingWebReferenceERROR (-1 replies)

Blagodaria za otgovora, spasiava6 mi jivota



Posted by CASIUS (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CD label (-1 replies)

В Windows има API функция по въпроса - GetVolumeInformation, намира се в kernel32.dll. Интерфейсът и е прост (използват се само стрингове и числа), така че ако не намериш подходяща функция в Base Class Library-то, няма да имаш проблем да използваш GetVolumeInformation чрез Platform Invoke. Не забравяй да използваш StringBuilder обекти за параметрите, изискващи изходящи стрингови буфери. Успех!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: about regular expression (-1 replies)

Супер отговор :-) Не знам дали и аз споменах някъде, че .NET Framework има пълна поддръжка за Perl-style regular expressions, а освен това има и нововъведения... Аз самият не съм добър, но който е работил с Perl regular expressions, няма да има проблеми и под .NET.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Insert в Access база от данни от ASP.NET (-1 replies)

Ами да, ако използвате Windows-ка автентикация, акаунтът на ASP.NET обикновено няма права да пипа SQL Server или Access-ка база. Ако ползвате SQL Server - използвайте SQL Server authentication акаунт с достатъчни права (примерно sa). Ако ползвате Access - като отворите mdb файла с Access, би трябвало да може от security опцията в менюто да изключите секюритито, така че файлът да може да се пипа от всеки.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: AddingWebReferenceERROR (-1 replies)

Недей с disco-то, насочи го директно към WSDL описанието на страницата, нещо такова:

[localhost]

За изтриването - ако са в отделен проект, затвори Visual Studio, след което затрий виртуалната им директория. Ако са в някакъв Solution, по-добре първо ги изтрий от него, и чак после затвори студиото и трий от диска. Ако още дава access denied, спри и IIS.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 3 - 6 (-1 replies)

anonimniq da se radva che ne gi pishat ocenkite samo za akyl v glavata che i tolkova shteshe da mu e mnogo.

otgovora na mail-a pls

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: about regular expression (-1 replies)

Kratyk otgovor: Windowskijat search ne izpolzva regular expressions.

Po-dylyg otgovor: ot vreme ono si ima dva nachina za pattern matching. Edinijat e izvesten pod razlichni imena - shell globbing, fnmatch, filename matching - i izpolzva dobre poznatite na vsichki convencii: '?' matchva edin proizvolen simvol, '*' matchva nula ili poveche proizvolni simvola. Drugijat nachin za pattern matching, t.nar. 'regular expressions', se pojavjavat malko po-kysno, no vse pak predi poveche ot 30 godini, i izpolzvat dosta po-slozhna gramatika, no pyk sa mnogo po-moshtni, osobeno s dobavkite, izvestni kato Perl-style regular expressions, koito veche e trudno da *ne* namerish v njakoj regexp engine :)

Ako v zadanieto na proekta izrichno se spomenavat regular expressions, togava e lesno: shte polzvash tova, koeto imash v System.Text.RegularExpressions, a tam si ima vsichko :)
Ako ot zadanieto na proekta ne e jasno koj ot dvata nachina vsyhstnost trjabva da se polzva, ili e izrichno ukazano, che trjabva da se polzva shell globbing, togava *pak* mozhesh da izpolzvash regular expressions, no kato predvaritelno convertirash shell globbing pattern v regular expression pattern. Tova vsyhstnost se pravi mnogo prosto: escape-vash '.', zamenjash '?' s '.', zamenjash '*' s '.*', i si gotov.

HTH, HAND.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Insert в Access база от данни от ASP.NET (-1 replies)

На мене пък ми дава същата грешка, когато се опитам да се свържа с базата данни. Интересното е, че получавам тази грешка само, когато се с свързвам чрез ASP .NET приложение, което работи на IIS. Но когато си напиша собствено конзолно приложение на C#, което да се свързва към базата - няма проблем, мога да INSERT-вам, да SELECT-вам...
Явно изпълнението на ASP приложенията е с ограничени права... за съжаление не зная от къде да ги променя...

Posted by Димитър (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200) 

asked Apr 23, 2012 in Други by Svetlin Nakov Master Ninja (116,590 points)

1 Answer

0 votes
answered Apr 23, 2012 by Svetlin Nakov Master Ninja (116,590 points)
interesting site try unn.edu.ng
...