• Register
- academy algorithms and android arrays asp bgcoder c c# c#-fundamentals c#-курс cloud cms code console course css css3 data database design development dice dom error exam expressions front-end-course functions game google help homework html html-basics-course html5 java javascript javascript-applications jquery js less linux methods microsoft mobile mvc mysql net online oop operators photoshop php problem programming qa question sass seo server slice software sql studio system teamwork telerik telerik-academy test ui video visual visual-studio web windows windows-8 wordpress workshop xaml администрация академия видео видео-уроци въпрос въпроси грешка данни дата домашни домашно домашното задача задачи задачи-домашно записване изпит изпити качествен-програмен-код книга кпк курс курсове лаптоп лекции лекция линукс масиви материали на обучение онлайн ооп операционни-системи основи отборна-работа оценяване подготовка помощ предложение проблем програма програмиране проект проекти работа работа-в-екип резултати сайт семинар софтуерна софтуерна-академия споделяне-на-знания срок съвети телерик тест уеб-дизайн уроци форум 1 2 3 4 5 7 8 2012 2013
Форум на академията Студентска система

Форум на курса "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 6)

0 votes

 

Настоящият архив на форума на курса "Програмиране за .NET Framework" (изборен курс към ФМИ, СУ, зимен семестър, 2004/2005 г. воден от Светлин Наков и колектив) е публикуван в тази тема, тъй като форумът на курса е преместен от nakov.com/phorum към forums.academy.telerik.com. Ако все още имате въпрои около този курс, може да ги задавате в тази тема.

Официален форум на курсoвете "Програмиране за платформа .NET" и "Програмиране за .NET Framework" (архив, част 6)

 

CD label (3 replies)

Vuprosut mi kasae 7-mi proekt. Kak moje da se vzeme label-a na CD-to, koeto v momenta e v CDRom-a? Ima li nqkakva funktzionalnost realizirana vuv vruzka s tova, zashtoto az ne mojah da namerq takava ili shte trqbva da tursq neshto v unmanaged code?



Posted by Vladimir (Fri, 20 Jun 2003 10:45:22 +0300)

about regular expression (3 replies)

Hi, vaprosa mi se otnasq za proektite koito iziskvat regular expression ... po tochno kakvo se ochakva ot tqh...zashtoto kogato naprimer tarsq

"*com*" mi dava System.ArgumentException: parsing "*com*"...

no kogato se tarsi sas ".*com.*" vsichko si e OK...

tova e kogato izpolzvame
Match match = Regex.Match(str,regExpression);

no kogato si tarsq sas Windowskiq search *com* vsichko si e OK...

t.e ima razlika v gramatikite na Windows-kiq i .net regular expression


kato koi ot dvata se ochakva da se dargi nashiq search

Posted by nobody (Mon, 16 Jun 2003 16:53:12 +0300)

Insert в Access база от данни от ASP.NET (4 replies)

Опитвам се от ASP.NET да изпълня INSERT заявка към Access база от данни и ми дава следната грешка:
"Operation must use an updateable query"

Когато в connection string укажа Mode=ReadWrite ми дава грешка:
"The Microsoft Jet database engine cannot open the file 'C:\forum.mdb'. It is already opened exclusively by another user, or you need permission to view its data."

С изпълняване на SELECT заявки нямам проблеми.

С какъв потребител трябва да се свързвам към базата от данни, за да ми позволява да променям данните в таблиците?

Posted by Люблена (Mon, 16 Jun 2003 16:58:12 +0300)

Re: 3 - 6 (-1 replies)

Moje li da si ostanesh s troikata

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 3 - 6 (-1 replies)

Panikosan, moje li da me fane6 za onaq rabota?

Posted by studentslab2 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 3 - 6 (-1 replies)

Be ti si nauchi za 6... pa shte si povishish na 4 :))

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

AddingWebReferenceERROR (4 replies)

Polu4avam slednata gre6ka, kogato se opitam da si dobavia web reference kum web service, koito 6te se polzva ot Windows Client prilojenie. Zna4i v prozor4eto "AddWebReference" v poleto za address si zapisvam:

[localhost] (ne6to takova)

Sled koeto v liavata 4ast na prozor4eto mi se poiaviava niakakuv XML(XML-a, koito se sudurja vuv webService.vsdisco),no vuv diasnata 4ast mi izlizat slednite gre6ki:

Web Services
(none)
No Web References were found on this page

Errors
The proxy settings on this computer are not configured correctly for
web discovery

Drugoto stranno ne6to, s koeto se sbluskah e, 4e ne moga da delete-vam ve4e suzdadeni web servises. Dava mi ne6to kato ACCESS DENIED



Posted by CASIUS (Wed, 18 Jun 2003 11:34:38 +0300)

Re: 3 - 6 (-1 replies)

Emi da. Do drugata sabota ima 1 sedmica - dosta vreme za da nau4i6 za 6.

Posted by studentslab2 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

3 - 6 (-1 replies)

WOW... optimist

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Povi6awane (7 replies)

Kakvi sa usloviqta za povi6avane va subota?
Moje li da dadete edin primeren vupros za povi6avane i na kolko vuprosa trqbwa da otgovarqme?
Ako imam 3 moje li da si povi6a ocenkata na 5 primewrno ili na 6?

Posted by studentslab2 (Mon, 16 Jun 2003 17:08:06 +0300)

Re: F# (-1 replies)

Мдаа, ето за какво става въпрос:

[research.microsoft.com]

Е баш open source не е, но твърдят:

"There are no current plans to commercialize F#, and the source code for the F# compiler is due to be published in June 2003."



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

[Off-topic] Uvod v teorija na chislata? (no replies)

Hi,

Izkljuchitelno off-topic za tozi forum, no vse pak: na moja poznata i kolezhka,
Yoana Yotova (njakoi ot vas mozhe bi ja poznavat kato asistentka na
Buchvarov), speshno j trjabvat lekcii po Uvod v teorija na chislata, obache
taka, kakto e bila chetena tazi godina ot novija prepodavatel. Maj toj gi
e bil razdaval gotovi, napechatani, v moment, v kojto tja prosto ne e
bila tam :)

Za kontakti: roam@ringlet.net ili (+359-88) 83-13-13.

Izvinjavam se za bezpokojstvoto.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Fri, 13 Jun 2003 19:18:20 +0300)

F# (1 reply)

Tova, za koeto Nakov razpravqshe che e vidql v Kopenhagen mai stava realnost. Chetoh za nqkakyv .NET funkcionalen ezik - F#, za koito Microsoft bili pusnali open source (?!) kompilator.

Posted by Vroomfundel (Fri, 13 Jun 2003 20:25:25 +0300)

Re: Security (-1 replies)

Az imah predvid nastroika na IIS, ne ot prilojenieto. Tova naistina nai-veroqtno da ne stava.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Security (-1 replies)

Възможно е, но аз не знам начин да контролираш това от ASP.NET приложението си.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Security (-1 replies)

Hm...

Znachi sigurno sym se obyrkal. Zashtoto imah nqkakyv spomen che sym chuval neshto za nqkakva nastroika za tova koga IIS da ti iska Login.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Security (-1 replies)

Ахаа... Ами то тогава няма login форма. Разчита се IIS да е наясно кой е насреща, а ти нямаш контрол над IIS... Така че най-вероятно не може. Но би могъл да приложиш горния подход - да внимаваш дали е изтекла сесията на човека, и ако е изтекла, да го redirect-ваш към основната страница на приложението.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Security (-1 replies)

ne znam dali ne me razbra pogreshno.

Imam predvid mode=Windows

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Security (-1 replies)

Би могъл в сесията да си държиш едно поленце "UserIsAuthenticated" или нещо такова, което да е true. В Page_Load на всяка страница би могъл да се интересуваш дали това поле го има, и ако го няма (ще ти върне null), можеш да Logout-неш потребителя ето така:

FormsAuthentication.SignOut();
Response.Redirect("Login.aspx");

Алтернативно, можеш да опиташ да правиш всичко това в Application_BeginRequest в Global.asax. Или (още по-добър вариант) - просто да изпълняваш горните два реда в Session_End в Global.asax.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Security (6 replies)

S risk da se izloja che ne sym vnimaval na lekciqta za security-to, pri Windows Security kak moga da nakaram browsera da vadi login formata kogato izteche sesiqta?

Posted by Vroomfundel (Fri, 13 Jun 2003 11:45:31 +0300)

Re: v dir-a be6e kazano "copy/paste" (-1 replies)

Ааа... аз помислих, че нещо ново е казано :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: v dir-a be6e kazano "copy/paste" (-1 replies)

E che ti si postval tam mai. Stava vypros ne za DU (-;

Imam predvid temata za studentskite kursove.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: v dir-a be6e kazano "copy/paste" (-1 replies)

Къде има такава тема в dir.bg... В кой ли клуб не погледнах вече ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: v dir-a be6e kazano "copy/paste" (-1 replies)

Ama gi nauchih diferencialnite, mamka im. 5 imah pri Nedjo

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: v dir-a be6e kazano "copy/paste" (-1 replies)

Naprimer, tyi kato ne bqh hodil gram na lekcii, se naloji sam da si naucha diferencialnite uravneniq. Ama kak da gi ubedq che zaradi tova ne trqbva da gi uchim!

No mislq che tozi forum e za poseshtavashtite i resp. dovolnite ot kursa i/ili zanimavashtite se s .NET programirane. Koito ima neshto da kazva po vyprosa dali trqbva da go ima toq kurs da zapovqda v dir.bg.
Smqtam, che za tezi koito redovno chetat i post-vat tuk spor nqma!

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: v dir-a be6e kazano "copy/paste" (-1 replies)

Mi estestveno - shto za glupavo rasajdenie be. Az moga i sam vkashti bez nikoi da ne mi pokazva nishto pak da gi naucha neshtata. Tova znachi li che kursa e bezsmislen?

Zakvo izobshto sledvash? Vsichko mojesh i sam da si nauchish

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Настройки в конфигурационен файл (-1 replies)

За string параметри може и така:
string myParam1 = System.Configuration.ConfigurationSettings.AppSettings["MyParamX"];

Posted by Javor (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

v dir-a be6e kazano "copy/paste" (7 replies)

v dir-a be6e kazano "copy/paste" i mai se okazaha pravi
v tozi kurs ima po4ti samo "copy/paste" ot angliiski i mnogo malko sobstveno razraboteni lekcii(s izklu4enie samo materialite na Stojan)
moeto uvazenie kum prepodavatelite, no az spokoino moga da hvana njakoi, koito razbira ne6tata, i s pomp6tta na sy6tite online materiali da nau4a sy6toto

Posted by someone (Mon, 16 Jun 2003 17:26:00 +0300)

Настройки в конфигурационен файл (1 reply)

На вчерашната дискусия стана дума как може да се държат настройки на приложението в .config файла (за уеб приложения - Web.config, за обикновени - в съответния .config файл на приложението), като например connection string-ове за база данни и други настройки, които е хубаво да не са хардкоднати в приложението. Ето как става това: в configuration секцията на файла се слага секция appSettings, в която вече се добавят двойките ключ/стойност, ето така:

<appSettings>
<add key="MyParam1" value="Blah blah blah 1" />
<add key="MyParam2" value="Blah blah blah 2" />
</appSettings>

Настройките след това се четат посредством класа System.Configuration.AppSettingsReader, ето така:

AppSettingsReader settingsReader = new AppSettingsReader();
string myParam1 = (string)settingsReader.GetValue("MyParam1", typeof(string));
string myParam2 = (string)settingsReader.GetValue("MyParam2", typeof(string));



Posted by Stoyan Iordanov (Wed, 11 Jun 2003 21:57:20 +0300)

Re: ASP.NET problem (-1 replies)

Mda, slojih
<sessionState mode="StateServer" />

v Web.Config. Zasega testvam, ama mai raboti. Interesno tova bug li e, ili nqkakyv mnogo zasukan feature na ASP.NET. Chetoh edna diskusiq v koqto nqkolko, spored men dosta seriozni .NET developer-i se opitvaha da izbistrqt vyprosa. Horata bqha pravili razni testove s 2 i 4 procesorni mashini i kato che li ne bqha izmislili logichno obqsnenie na problema. Edin ot microsoft se obajdashe, che vsichko si bilo syvsem zakonomerno, ama teq mai neshto ne se syglasiha s nego.

Samo che stavashe vypros za ASP.NET beta 2

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET problem (-1 replies)

Да, много хора сме се сблъсквали със същия проблем. Работата е там, че когато ти изтече сесията (timeout-ът може да се конфигурира), session данните се унищожават. После, като опиташ да браузнеш, session данните вече ги няма. Не знам как можеш да се оправиш с това. Опитай да използваш session server (т.е. session данните да се държат в SQL Server, настройва се в Web.config файла), може и да помогне. Иначе съм наясно, че има такъв проблем, и няма да се заяждаме за това на защитата.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

Хехе, не е ставало дума за command-line компилация :-)

Иначе makefile-ове още има, а можеш да си работиш и с bat файлчета.

Ако все пак те интересува нещо ав��оматизирано, хвърли едно око тук:

[www.gotdotnet.com]



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.NET problem (2 replies)

Edno neshto me izmuchva ot izvestno vreme i vyobshte ne moga da razbera zashto taka se poluchava.
Znachi, stava neshto kato TimeOut. Saita kato si posedi izvestno vreme (no bez da go browse-vam), primerno kato redaktiram nqkoq stranica izvestno vreme (govorim si za primerno minuta), posle kato dam ALT-TAB i refreshna mi hvyrlq NullReferenceException navsqkyde, kydeto cheta ot Session. V nachaloto si pomislih che e TimeOut na IIS, no ne, zashtoto vidqh che TimeOut-a e set-nat na mislq 15 min. Osven tova, dokolkoto znam, kato TimeOut-va ne se dyrji taka - polzvam Windows Authentication, taka che na TimeOut bi trqbvalo da mi vadi Login forma.
Taka i ne razbrah zashto taka stava i tova koeto napravih beshe - try - catch navsqkyde, kydeto cheta ot Session, i kogato hvana exception, preprochitam ot bazata vsichko, koeto pazq v Session. I taka kato che li raboteshe. No posle razbrah che ne sym uspql da go zakyrpq, zashtoto pri syshtite obstoqtelstva (min-2 saita ne e aktiven, posle browse-vam koq da e stranica) ima i drugi izmeneniq v sydyrjanieto, kato naprimer DataGrid-ovete izlizat prazni. No kato refresh-na otnovo se napylvat. Stranno, pone za men.

Pls nqkoi ako ima ideq kakvo da napravq ili pone nqkakvo obqsnenie na tezi qvleniq da pishe!

Posted by Vroomfundel (Tue, 10 Jun 2003 18:14:38 +0300)

Re: Security pri dostup do bazi danni (-1 replies)

1.

Както ти е казал Стоян, когато искаш сигурност, не ползвай client-server архитектура. Едно от многото предимства на 3-слойните архитектури е, че изолираш достъпа до базата данни и позволяваш само това, което средния слой позволява и то след автентикация. Вкарай си система за оторизация и бутай в базата само през средния слой.

2.

Ако избереш все пак client-server архитектура, имай предвид, че connection-стринг-ът обикновено съдържа парола, без която не може да се влезе в базата. Обикновено тази парола се въвежда от потребителя при клиент-сървър приложения. Освен това се прави потребител и парола в базата с много ниски права и се позволява достъп само до таблиците, до които по принцип огат да се бутат от клиентската програма. Аз лично съм бачкал с Oracle и Interbase и знам, че и в двете бази има светсни начини за ограничаване на правата на потребителите. Сигурността при client-server архитектури се основата на сигурността, която се дава от базата данни, т.е. сигурността зависи от незнанието на паролите за достъп, а не от незнанието на "connection string"-а.

Надявам се да съм внесъл малко яснота по въпроса за сигурността с database приложенията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

Като стана дума за command-line компилация, има ли начин да се генерира нещо като makefile от проект на Visual Studio .NET (както беше в старото VC++)?



Posted by Javor (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Днес - отворена дискусия (no replies)

Днес, като за преди тест, ще проведем отворена дискусия, в която всеки може да задава каквито въпроси има (не е задължително да са по материала, но все пак - за .NET). Надявам се да има въпроси и да се получи интересно.



Posted by Stoyan Iordanov (Tue, 10 Jun 2003 17:06:03 +0300)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

Да :-)

Между другото, голяма част от хората могат да се видят в The .NET Show, говорейки за различни теми от техните си области. Development типовете (особено manager-ите) не са по-млади от 30 със сигурност. Някои пък (особено занимаващите се с математически апарат, като например ORM - Object Role Modeling), са си и по на 50 и повече.

За повече инфо - [msdn.microsoft.com]



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

... tam ako ima nqkoi na 25 pochti sigurno e robot.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Borland and Microsoft partnership (-1 replies)

"Our ongoing relationship with Microsoft is further proof of our commitment to provide solutions that drive development of enterprise database applications for the Microsoft .NET Framework," said Simon Thornhill, vice president and general manager of .NET solutions for Borland.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

Ами да, защо не... Ако става дума за product manager-и - на тях опит не им трябва, трябват им добри комуникативни способности и да познават възможностите на съответния продукт. Виж, Development manager-ите вече са друга история...



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

В Microsoft почти целият персонал са под 30 години.
Такова впечатление имам и от други събития, организирани от Microsoft, като например от курса в Кпенхаген, на който ходих наскоро. Там имаше около 15 лектора - разни шефове от Microsoft и Microsft Research. Повечето бяха на 25-30 години.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

Да, при това "наздраве" можем да я броим за 2, все пак е доста важна - и много често чужденците първо нея научават ;-)



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Borland and Microsoft partnership (1 reply)

Borland и Microsoft открити партньори:

[biz.yahoo.com]



Posted by Svetlin Nakov (Tue, 10 Jun 2003 15:56:24 +0300)

Re: Security pri dostup do bazi danni (-1 replies)

Благодаря ви много за отговорите. Наистина ми помогнахте...
:)

Posted by myself (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: P.S. (-1 replies)

10x :-)

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

Еее, научил е и думата "наздраве", така че реално може и четири да са ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

P.S. (-1 replies)

Това, дето го казах, че code-behind компонентите трябва да се компилират на ръка, не е задължително. Те също може да се компилират автоматично, но за целта в @Page директивата трябва да е указан source файлът (нещо като Src="MyPage.aspx.cs"). Трябва все пак да се има едно наум, ако се използват допълнителни ресурси и т.н. При Visual Studio .NET, както и при други среди за разработка е предпочетен модел, при който Src атрибутът е пропуснат, и приложението се компилира изрично. Според мен това е и по-добрият начин :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

Ами всъщност е Product Manager и на двете :-) - поне така е представен в брошурките към пропуските. Иначе нека си мисли момчето, че знае 4 думи на български, две от които "Блого" и "Даря" :-)

Колкото до това, че може да разговаря с клиенти - не се и съмнявам. От всички лекции неговата и на румънеца поне за мен бяха най-увлекателни. [може би ако и Енчев беше там щеше да стане още по-голям купон :-)) ] Нямам предвид самите теми (е на Брайън и темата му ми беше най-интересна), а по-скоро начина на представяне на информацията и "ангажиране на публиката" - както бяха формулирани в анкетите.



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

az na moia komputer si go pravia s .NET studioto ama servera kudeto e ka4en celia proekt niama .NET studio a samo frameworka - i ot tam e doshul problema prosto ne se e kompiliralo.
tozi dll si be6e v bin na wwwroot/..../bin na moi komputer ama go niamashe na servera.

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Succsess (-1 replies)

Браво!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

Трябва да си компилираш проекта. Не го ли правиш с Visual Studio .NET? Иначе - да, DLL файл се създава по време на компилирането. ASP.NET има автоматична компилация, но на нещата, които се намират в aspx файла. Code-behind компонентите (и евентуалните им ресурси) трябва да си ги компилираш ти.

И аз сега го опитах при мен - получих същата грешка в момента, в който изтрих DLL файловете от bin директорията на работещо ASP.NET приложение.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Succsess (-1 replies)


Ami vidiah kude mu e zora - to4no .dll go niamashe v bin direktoriata.
Sega ve4e trugna.

Mnogo blagodaria 4e me naso4i kakvo to4no da gledam.Ina4e stiah da se bluskam sigurno 2-3 4asa....Mersi pak

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

ami .dll go niama v bin, oba4e web formata ne uspia da se kompilira.Toi ne se li suzdava po vreme na kompiliraneto?

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

Всичко компилирано ли е правилно? DLL файлът, съдържащ класа, намира ли се в bin поддиректорията на Уеб приложението?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

Хехе :-) А той може и предимно това да е учил :-) В записките му се виждат доста добри комуникативни способности...

Между другото, май се оказа, че е Product Manager на Visual J# .NET, а не на Visual Studio .NET, както го представиха на Дни на Майкрософт.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

Parser Error
Description: An error occurred during the parsing of a resource required to service this request. Please review the following specific parse error details and modify your source file appropriately.

Parser Error Message: Could not load type 'Editor.WebForm2'.

Source Error:


Line 1: <%@ Page Language="vb" AutoEventWireup="false" Codebehind="WebForm2.aspx.vb" Inherits="Editor.WebForm2"%>
Line 2: <%@ Register TagPrefix="radE" Namespace="Telerik.RadEditor" Assembly="RadEditor" %>
Line 3: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">


Source File: c:\inetpub\wwwroot\Demo\admin\Editor\WebForm2.aspx Line: 1



--------------------------------------------------------------------------------
Version Information: Microsoft .NET Framework


Gurmi na Line1.Tova WebForm2 go napravih samo da go testvam i pak izgurmia.


Ako si naprvia prazna webforma ne gurmi - trugva si normalno, oba4e kato sloja niakakuv kod v Page_Load i razni drugi funkcii i izgurmiava

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

E, ima nadejda. Do dogodina shte pouprajnqvam govorene s klienti, pyk moje i da me vzemat :-p

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

И какво точно се оплаква? Copy/paste-ни едно пълно съобщение за грешка, за да видим за какво става дума. И също така дали се получава всеки път, или ако не - при каква точно ситуация.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Close browser (-1 replies)

А с frames няма ли да е по-добре, отколкото с отделни прозорци? Или просто вместо да държиш отворен нов прозорец за редакция, да го направиш това на отделен web control, и така да има само една страница?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

ami kato sum go pisal sum izpusnal apostrofa ina4e triabva da si e webform1 i da si ima apostrof

tova e originalnata page direktiva:

<%@ Page Language="vb" Codebehind="Editorvb.aspx.vb" AutoEventwireup="false" Inherits="Editorvb.Editorvb"%>

kudeto Editorvb mi e web formata i klasa se kazva po sustia na4in

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Close browser (-1 replies)

to moje ama ne mi vurshi rabota,Proekta e malko po razli4en:

imash edna asp stranica i ot neia vikash .aspx web forma koiato v sebe si sudurja edin WYSIWYG editor 4rez koito redaktirash razni textove kartinki i t.n. i sled kato natisnesh update butona triabva da se zatvori .aspx formata i da se reloadne stoiastata otdolu stranica(parent browsera).

zatova nesta ot roda na :

<a href="javascript:window.close()">Close this window</a>

ne vurshat to4no kakvoto triabva

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ERROR: Could not load type (-1 replies)

Само от време на време ли? Хмм, странно... Защо по-горе в inherits пише WebForm2? И защо няма затварящ апостроф?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ERROR: Could not load type (14 replies)


Imam slednia problem - ot vreme na vreme mi dava slednata greshka :

ako imam slednata page direktiva:

<%@ Page Language="vb" AutoEventWireup="false" Codebehind="WebForm1.aspx.vb" Inherits="'WebApplication1.WebForm2"%>

pri kompilirane mi dava slednata greshka


Parser Error Message: Could not load type 'WebApplication1.WebForm1'.

Posted by Kr (Tue, 10 Jun 2003 18:01:32 +0300)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

Ми той нали си каза на събитието - преди една година е завършил и веднага е станал product manager на Visual Studio .NET.

Между другото, работата на product manager-а е да следи за удовлетворението на клиента. Той не е програмист (макар че със сигурност умее да програмира), а е по-ориентиран към разговори с клиенти...



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Close browser (2 replies)

<ne na mqsto, pak neshte da reply-va>

Ami ne mojesh li prosto da napishesh:

Database update ready!<br>
<a href="javascript:window.close()">Close this window</a>


Na men mi izglejda prilichno.

Posted by Vroomfundel (Tue, 10 Jun 2003 12:58:04 +0300)

Re: Brian Keller's view of the world (-1 replies)

100%
No nadali nqkoi ot nas moje.

A toq chovek vprochem na kolko godini e? Na men mi izglejdashe na 20 i nqkolko (malko). Interesno kak se stava product manager na takyv proekt za tolkova vreme? Az dali nqma da moga (-;

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Brian Keller's view of the world (11 replies)

Интересно е да се види България през очите на Brian Keller (за който не е бил на "Дни на Майкрософт" - Браян Келър е product manager за Visual Studio .NET):

[blogs.gotdotnet.com]



Posted by Stoyan Iordanov (Tue, 10 Jun 2003 16:38:18 +0300)

re: close browser window problem (-1 replies)


Peter Pentchev wrote:
> probval li si da ubedish browsera da View Source, za da vidish tochno kakyv HTML/JavaScript e generirala tvojata stranica?

Probvah i otkrih niakolko dosta interesni raboti.
Ako direktno napishem
Response.Write("<script language="JavaScript">{window.close()}</script>")

v server side scripta tova prosto plue javascripta na browsera nai otgore - oste predi <html><head>........ </html>.Toest po tozi na4in ne stava.

Edno drugo reshenie e da se dobavi atribut na butona 4ieto subitie obrabotvame|:

Button1.Attributes.Add("OnClick", "window.opener.location.reload(); window.close();")

oba4e suotvetno i tova ne mi vurshi rabota zastoto tozi kod da se dobavia vuv funkciata obrabotvasta onclick subitieto na tozi sustia buton - i stava nesto ot roda na dobaviane na onclick subitie v koda koito obrabotva ve4e sustestvuvastoto subitie

probvah i 4rez registrirane na ClientScriptBlock :

Page.RegisterClientScriptBlock("ClientScript", "<script language=""JavaScript"">opener.location.reload();window.close();</script>")

ama ne trugna i ne sum go gledal kude to4no se duni.

Podkarah go da vurvi ama prosto s javascript v client side scripta.A osnovnata mi ideia beshe tova da stane v server side scripta - sled kato update-ne bazata danni da si refreshne parent browsera i da si zatvori child-a

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Security pri dostup do bazi danni (-1 replies)

Браво :-) Хубав отговор!

myself, доколкото разбирам, имаш проблем някой клиент да не извади валиден connection string от програмата ти, да се свърже директно с базата и да направи каквото му е необходимо? Ами за целта просто трябва да се избере такава архитектура, че "бизнес логиката", т.е. кодът, който трябва да провери дали някаква операция (например прехвърляне на пари) може или не може да стане, да не се намира при клиента. Ето тук биха били удобни web services, или пък remoting обекти, чрез които клиентското приложение може да получава достъп до бизнес логиката. Тя от своя страна ще се свързва към базата данни чрез съответния connection string, който ще си знае само тя и никой няма начин да го разбере, без да има достъп до сървъра.

И въобще - винаги, когато е възможно, трябва да се избягва използването на бизнес логика при клиента. Клиентът трябва да разполага просто с един удобен потребителски интерфейс. Всичко важно трябва да се случва на сървъра.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

re: close browser window problem (-1 replies)

Ми то ECMAScript е просто JavaScript, одобрен от ECMA и поддържан от повечето браузери :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Security pri dostup do bazi danni (-1 replies)

myself wrote:
> Здравейте,

Здрасти, и благодаря за интересните въпроси - нещо, с което да се
освежа в 4am, преди да тръгна все пак за към къщи :)
[get yer minds outta the gutter... и само някой да ми е споменал нещо
за Visual Studio .NET Setup Projects... р р г х. Знам си аз, че
'make install' му е майката, ама върви го обясни на клиентовците...]

> Поставен съм в следната ситуация:
> Трябва да създам програма, която при стартирането си ъпдейтва
> база данни. Тъй като това ъпдейтване е еквивалентно на
> прехвърляне на пари се предполага, че ще има доста злонамерени
> хорица. Те няма да имат особенни трудности да се сдобият с
> програмата.
>
> Как да се предпазя от дизасемблиране на програмата и научаване
> на connection string-а?

*sigh*... Доста по-рано в този форум стана дума за неща като
Anakrino. Истината е, че не можеш, или поне не напълно: самата
философия на .NET като нещо средно между виртуална машина
и native code значи, че има много голяма вероятност твоето
приложение да бъде разпространено като код за виртуална
машина, а оттам до декомпилирането няма и една крачка...
Можеш да си внушиш малко лъжливо усещане за security through
obscurity, като прекараш крайните assemblies през някой code
obfuscator, само че - както казах - това усещане си е лъжливо,
защото декомпилаторът пак ще покаже основни моменти от
живота на програмата ти, и за някой с достатъчно опит няма да
е трудно да разпознае "syscalls" към стандартните assemblies
като System.Data и т.н.

Най-многото, което можеш да направиш на този фронт, е нещо
като 'preemptive strike': да не позволиш декомпилиране на код
за виртуална машина, като просто *не разпространяваш* код
за виртуална машина, а преди това си го прекарал през ngen.
Част от проблема с това е, че, доколкото разбирам, ngen прави
native assemblies, само че не можеш всъщност да му зададеш
target, а винаги компилира за твоя процесор, OS и т.н. Това
може да създаде проблеми с portability, дори и ако предположим,
че успееш да измъкнеш генерираното native assembly от уж
дълбоко скрития native assembly cache :)

> А и нещо, с което също нямам опит. Няма ли всеки снифър да лови
> лог-ин-а за базата? Трябва да го криптирам и в дб-то да укажа
> ключа или съм далече от истината?

Не, не би трябвало да криптираш нищо. Почти не се сещам за
database server или engine, който да не прави самичък някакво
криптиране на нещата, които минават "по жицата", пък дори
и само на началния authentication. Тези, за които се сещам...
не би трябвало да ти се изпречат на пътя, поне не и в комбинация
с .NET :)

Е, "не вреди" все пак да сложиш едно Trusted_Connection=true в
ConnectionString-а де :) А като стана дума за ConnectionString...
това, за което *наистина* трябва да внимаваш, е 1. SQL injection,
и 2. "ConnectionString injection", по липса на по-подходящ термин.
Ако не ти е познато, "SQL injection" се нарича възползването от
недостатъчно параноична програма, която не проверява всички
данни, въведени от потребителя, достатъчно строго, и позволява
примерно в заявка
String.Format("SELECT count(username) FROM users WHERE username='{0}' and password='{1}'", uname, passwd)
някой да въведе за парола примерно "foofoo' or 'а'='а" и набързо
да получи достъп до системата, ако всичко, за което тя проверява,
е брой на matching rows. Да, това е малко глупав пример, и е
прекалено клише, но общо-взето показва какво имам предвид :)
С това Microsoft-ските продукти отдавна се справят лесно, като
ползват параметри на заявките; самият database provider се
грижи за това да си escape-не параметрите както трябва; просто
трябва да ги ползваш, а да не си сглобяваш заявките сам.

Колкото до "ConnectionString injection", погледни MSDN docs за
SqlConnection.ConnectionString и OleDbConnection.ConnectionString;
има един много интересен CAUTION след таблицата с валидни
атрибути :)

Надявам се, че не съм повторил прекалено много неща, които
и така си знаеш, и че съм помогнал поне малко...

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

re: close browser window problem (-1 replies)

[tova se sileh da go postna kato otgovor na pyrvija, originalnija vypros, oshte kym 6pm vchera, ama neshto maj i pri men Post i Preview ne raboteha.. kakto i da e, maj pak shte si nameri mjastoto ;) ]

Kr wrote:
> S VB script prost niama na4in da stane(ili pone na men ne mi e izvesten)

Uh.. byrza korekcija: osnovna razlika mezhdu JavaScript i t.nar. "VB.NET script", kakto i vsichko, svyrzano s ASP.NET: JavaScript e client-side scripting, neshto, koeto se izpylnjava pri clienta. "VB.NET script", kakto i vsichko, koeto vliza pod shapkata na ASP.NET, e *server-side* scripting/programming/whatever - code, kojto pishesh na C# ili na VB ili na kakvoto i da e, se izpylnjava *samo vyrhu servera*, sled kato clientyt e submitnal neshto. Edinstvenite izkljuchenija sa drebni neshta kato validators, koito trjabva da se izpylnjat pri clienta predi samoto submitvane (za da ne mu se dade vyzmozhnost da submitne), i tezi validators sa realizirani s pomoshtta na - surprise, surprise - JavaScript :)

(Ako njakoj iska da vmetne neshto za ECMAScript, tuk mu e mjastoto, no neka ne uslozhnjavame dopylnitelno neshtata :P )

Ako iskash pri natiskane na buton da se zatvori clientskijat browser, edinstvenijat nachin da napravish tova e s JavaScript. Vyzmozhno e Response.Write() da escape-va njakoi "osobeni" simvoli; probval li si da ubedish browsera da View Source, za da vidish tochno kakyv HTML/JavaScript e generirala tvojata stranica?

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Security pri dostup do bazi danni (4 replies)

Здравейте,

Поставен съм в следната ситуация:
Трябва да създам програма, която при стартирането си ъпдейтва база данни. Тъй като това ъпдейтване е еквивалентно на прехвърляне на пари се предполага, че ще има доста злонамерени хорица. Те няма да имат особенни трудности да се сдобият с програмата.

Как да се предпазя от дизасемблиране на програмата и научаване на connection string-а?
А и нещо, с което също нямам опит. Няма ли всеки снифър да лови лог-ин-а за базата? Трябва да го криптирам и в дб-то да укажа ключа или съм далече от истината?

Много 10xs

Posted by myself (Tue, 10 Jun 2003 17:39:03 +0300)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

ето и още един коментар по тази тема, изваден от групата за дискусии:
news://msnews.microsoft.com/microsoft.public.bg.developer

Решението, при което се разделя на две части сървъра не е лошо, но си има някои недостатъци. На първо място стандартно remoting-a няма вграден механизъм за сигурност. Т.е. въпросната втора част ще е сравнително незащитена, и макар че уеб услугата е с понижени права, ще трябва да се мисли и за втората част на сървъра.

В случая най-доброто решение е да се повишат малко правата на уеб услугата така , че да може да ъзпълнява операциите, за които говорите. Във всички случаи стандартните права на ASPNET акаунта са наорочно толкова ниски, тъй като нормлано в уеб услуга не се изпозлват сокети, и по идея всичко, което повечето потребители не използват се спира.

Решението, което бих предложил е в сила само ако имате .NET Framework 1.1 (там може да се гарантира, че ако имате 10 сайта на един сървър няма да се наложи да повдигнете правата на всички)

За тази цел променете акаунта на процеса, в който се изпълнява ASP.NET. След това от machine.config задайте правата на всички сайтове. В случай, че сте под windows 2003 най-добре е да създадете специален application pool, който да върви под нужния акаунт, а всички останали сайтове да си останат без промяна.

По този начин ще трябва да се съобразявате само с една особеност - т.н. рециклиране на ASP.NET. В machine.config има един tag <processmodel>, в който може да се настройва на колко време ASP.NET може да рециклира процеса, което означава, че се стартира нов процес и стария след като обслужи заявките спира. Това за една уеб услуга може да е полезно, но за сървърно приложение под IIS е досадно.

Следващия вариант е сами да си вдигнете уеб сървър. Пример за това има на [www.asp.net] - т.н. Cassini. Така ше имате пълен контрол на целия процес.

Поздрави,
Владимир Чалков

"Svetlin Nakov" <www.nakov.com@please.visit.it> wrote in message
news:OLOuOdcLDHA.2360@TK2MSFTNGP09.phx.gbl...
> Да си представим, че искам да направя просто приложение, което получава
> съобщения през Web-service и в същото време има завързани към него сокет
> клиенти, но които изпраща получените съобщения. Мога ли да направя
сървърско
> приложение (например конзолно), което едновременно слуша на даден сокет и
> едновременно да предлага една или няколко Web services? Искам всичко да е
в
> един процес, за да мога да осъществявам достъп до общи данни за
приложението
> през Web услугите и през сокет.
>
> Ако си направя Web-услуга, тя се слага на IIS сървъра и отива в отделен
> процес, дори се вика в контекста на друг потребител (ASP.NET user-а). Как
> тогава мога едновременно с това в същия процес да добавя и друга
> функционалност, примерно сървърна логика, достъпна по TCP сокет? Поправете
> ме ако бъркам, но ми се струва, че ще се получат два отделни процеса и
няма
> да мога да споделям лесно данни между тях.
>
> Знам, че мога да използвам MS Message Queue за да си пъхам съобщенията, но
> все пак искам да не ползвам COM+, а само стандартни неща от .NET
Framework,
> без Enterprise технологиите.
>
> В Java в едно Web приложение може да се стартира нов thread и да се пусне
в
> този thread някаква сървърна логика, достъпна по сокет. Пробвах същото и в
> .NET - да отворя сокет от нов thread, създаден в Application Start
> събитието, дефинирано в Global.asax файла. Има проблеми с правата.
> Потребителят, под който върви ASP.NET не може да слуша на сокет. Знам, че
> може да се настройва отнякъде, но все пак това малко понижава сигурността
на
> цялата ми система.
>
> Намерих някакво решение на проблема във форума на курса "Програмиране за
> платформа .NET" -
> [www.nakov.com]. Там пише следното:
>
> Когато искаме да създадем сървърско приложение, което съчетава в себе си
> сокет сървър и Web-service, е най-добре в архитектурно отношение да се
> постъпи така:
>
> Да се раздели сървърското приложение на две части:
>
> част 1 - AppServer. Може да бъде обикновено конзолно или Windows Forms
> сървърче, което да реализира цялата логика на приложението и предоставя
> интерфейс за достъп до услугите, които са реализирани в него, чрез
remoting.
> Едновременно това приложение може да си слуша на сокет и да прави още
> каквото си иска в отделни нишки (thread-ове).
>
> част 2 - Web service. Може да бъде Web-услуга, която просто вика през
> remoting функции от AppServer-а и връща резултата, върнат от тях без да
> съдържа в себе си никаква друга логика.
>
> При този подход Web-услугата, въпреки, че работи като потребител с
намалени
> права и е в отделен процес (в контекста на IIS), ще може да прави всичко,
> което може да прави AppServer-а, примерно да уведоми по сокет някакви свои
> клиенти при постъпване на някаква интересна за тях информация през
> Web-услуга.
>
>
> Това ли е правилното решение на проблема от архитектурна гледна точка?



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Losha arhitekturan a Project 1 (no replies)

Spored men iziskvaneto za project 1 da se realizira Chat kato v posokata user->server trafika e nad Web usligui, a v posokata server->user prez normalen TCP connection e uzasno che i nelogichno. Ochevidno vsichko moze da se svurshi samo prez TCP socket. Guvkavosta na Web se gubi poneze "nay-malkia znamenatel" ot kum iziskvania e TCP. Taka Web uslugite prosto stoyat ne na myasto i nenuzno usloznyavat neshtata.
Problema da se smestvat tehnologiite izglezda se porazda ot tova che ne moze servera aktivno da uvedomyava clienta za poluchen message chrez Web uslugi (i ot dvete strani tryabva da ima Web server). No vse pak e nuzno v projecta da sa vklucheni i tezi usugi. Kato rezultat poluchavame iziskvane za losha arhitektura.
Spored men shte e vse pak smisleno da se bazira vsichko na web usligi kato clienta periodicheski "poll-va" servera za novi messages i offline/online eventi za useri. Taka vsichko si stoi bazirano samo na Web i projecta pridobiva smisal zashtoto chata shte moze da se izpozlva prakticheski ot vsyaka mreza.
Drug variant e communikaciata server-client da si stoi samo na TCP kato servera exportva i ASP stranichka kudeto userite mogat da se registrirat purvonachalno, da gledat statistiki a uslugata ili da preglezdat historyto si podobno na mailbox.
Posledno ima variant da se izpolzva Remoting sus HttpChannel. Tuk poluchavame dvustranna "activna" HTTP vruzka. Problema e che ne e tolkova lesno da se razbere koga vruzkata se kusa. Vuzmozno e napriomer kogato clienta se logne na servera da bude suzdaden specialen ClientLogin (primerno) object sus mnogo kus lifetime (10-15 sec) kato se posochi Clienta za lifetime sponsor na tozi object. Kogato iztekat 15 sec lease managera ot Runtime-a na servera shte se oburne kum sponsora na ClientLogin za podnovyavane na lifetimea. Ako otsreshta ne otgovoryat che tozi object im tryabva toy shte bude unishtozen. Vuv finalizera mu naprimer moze da ze vikat methodi na osnovnia server object za da se otchete che cleinta- minava offline.

Posted by Todor Boev (Mon, 09 Jun 2003 20:34:51 +0300)

Re: enumerate controls (-1 replies)

Xe-xe. ne bilo tolkova lesno.

Malko ima problemi s DropDownList-ite. Ili po skoro s ListItem-ite. Loshoto e che te ne nasledqvat Control i trqbva osven Controls kolekciqta da se pregleda i Items (za tezi koito nasledqvat ListControl)

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

re: close browser window problem (-1 replies)

Ами явно си избрал невъзможен (невъзможно труден?) подход... Не можеше ли да стане по-просто?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: test (-1 replies)

test



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

test (1 reply)

test



Posted by Svetlin Nakov (Mon, 09 Jun 2003 18:15:13 +0300)

re: close browser window problem (-1 replies)

to kato cialo problema e malko po slojen - triabva da refresh-na i edin parent browser koito mi otvaria tazi stranica i 4ak sled tova da ia zatvoria.

close-vaneto gore dolu go napravih da vurvi ama Refresh-vaneto ne ste i ne ste.S VB script prost niama na4in da stane(ili pone na men ne mi e izvesten)

Posted by Kr (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 1: WebClient (-1 replies)

Ами in da J2EE world асинхронните WebServices вече са голям хит. Доколкото знам BEA са разработили идеята в WebLogic Server 8.1, като в основата стоят Message-driven beans и JMS. Повече информация може да се намери тук:

[www.bea.com]

Oracle също не спят, и те също използват JMS като транспортен протокол (естествено, какво друго :-) :

[technet.oracle.com]

Преди малко хвърлих едно око и тук:

[www.webservices.org]

- май и Borland са се запътили натам... преди около година :-)) Разбира се, тези неща не са по стандарта :-) - но няма как иначе при съществуващите ограничения на HTTP протокола. Така че който разчита изцяло на J2EE няма проблеми. Който иска interoperability - остава му да чака и да се надява. Успех! :-)



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

re: close browser window problem (-1 replies)

edin nachin za koito se seshtam e prosto da si polzvash statichen HTML kontrol ili prosto <IMG OnClick='window.close();' ... >

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

re: close browser window problem (-1 replies)

И на теб ли ти се дъни ;-)

Проблемът най-вероятно е, че този Response.Write пише в response-а преди да бъде изпратен HTML отговор към клиента. Трябва да намериш начин да изпратиш този скрипт вътре в страницата. Например чрез код директно в aspx файла.

Иначе server-side script просто няма начин да затвори браузера.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

re: close browser window problem (7 replies)


Chesno kazano, ne znam. Az kato mi se naloji pravq taka: Imam si edna HTML stranica deto na OnLoad si zatvarq prozoreca, i redirect-vam kym neq. Ama 100% ima po kulturen nachin. Samo che ne sym siguren dali server-side script-a moje da zatvori prozoreca.

<pisha v nov thread che Post.php neshto se dyni kato reply-vam>

Posted by Vroomfundel (Tue, 10 Jun 2003 12:18:16 +0300)

close browser window problem (no replies)

izpolzvaiki JScript funkciata window.close() koiato ia write-vam po slednia na4in v server side scripta - na onclick eventa na edin buton.

Private Sub Update_Click( ....... )
.....
.....
.....
Response.Write("
<script language=""JavaScript"">window.close ();</script>")

End Sub

ne iska da mi zatvori browsera.A za po slojni raboti ot roda na
opener.document.forms[0].submit();
ili window.opener.location.reload()
vuobste ne vurviat.

Ima li na4in tova da se napravi s VB.NEt script ???
Kak moga da si zatvoria browser window-a ssamo s VB script?

Posted by Kr (Mon, 09 Jun 2003 15:05:57 +0300)

Re: enumerate controls (-1 replies)

Tochno taka. Napravo kato sme zapochnali temata, neka da spodelq kakvo e naj-udachnoto obhojdane na kotroli, koeto rodih:

// Recursive function looping through all the controls in the page
void RenderControls(Control c){
if ( c.Controls.Count > 0 ) {
foreach (Control wc in c.Controls) {
RenderControls(wc);
}
} else {

// Do whatever you like with the control here
// Note that this affects only controls with no child controls
// To loop through all controls, move this outside the else block

}
}
return;
}

void Page_PreRender(Object sender, EventArgs e){
RenderControls(this);
}

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: enumerate controls (-1 replies)

Uh, da, zashto li vsyhstnost ne go *napisah* :)

Ako controlata e container (ne sym siguren v momenta tochno za .NET tipa na containerite, za koito mozhesh da proverjavash s 'is'), mozhe da se nalozhi da mu obhodish i child controlite... tova vazhi ne samo za HtmlForm, a primerno i za tablici, datagrids, etc.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: enumerate controls (-1 replies)

inache nqma problemi da go pravish v Page_load

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: enumerate controls (-1 replies)

a, za tova probvah

nqkyde chetoh che takiva raboti trqbva da se pravqt v PreRender, ne che ima osobena razlika v toq sluchai, no po princip e dobra praktika, zashtoto znaesh che nikoi nqma da mine da ti maje vyrhu kontrolite sled teb (kakto primerno Localization Toolkit pravi)

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: enumerate controls (-1 replies)

Reshih problema, nevolqta otnovo pomogna.

Znachi kato pravim:

foreach(Control c in Controls)

zqpame c.GetType() i ako e HtmlForm, veche mojem da go obhodim i da mu byrnikame propertitata na butonite i t.n.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: enumerate controls (-1 replies)

Hm.. siguren li si, che mozhesh da napravish tova, koeto iskash, v PreRender? Opitaj v Page_Load, ima li razlika?

Ako veche si opital, i razlikata e, che v Page_Load ne ti dava izobshto da pipash tova, koeto iskash da pipnesh, losho... no probvaj vse pak, ako ne si :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

enumerate controls (7 replies)

Iskam da obhodq vsichki kontroli na stranicata i da im byrnikam propertitata (po-specialno Text). Probvam razni neshta ot sorta na:

String s;

void Page_PreRender(){
StringBuilder sb = new StringBuilder();

foreach (Control wc in this.Controls) {
sb.Append("!");
sb.Append(wc.ID);
}

s = sb.ToString();
}

E da ama obhojdam, grynci. Posle v string-a ima samo udivitelni. Da ne bi kontrolite v stranicata da sa nai-napred vyv forma? No ne vidqh tip WebForm ili neshto takova. Edinstweniq Form class e v Windows.Forms.

Probvah da slagam novi kontroli iz stranicata, i broqt na udivitelnite ne se promenqshe. Probvah da im vzemam ClientID v/u ID i bqh zlujebnite - _ctl1, _ctl2 ... Qvno ne razglejdam koito trqbva kontroli.

Any help appreciated!

Posted by Vroomfundel (Mon, 09 Jun 2003 18:43:09 +0300)

P.S. (-1 replies)

Извинявай, не видях, че използваш стрингове вместо данни тип datetime. Препоръчвам ти да преминеш към datetime полета в базата.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Da, spodelqm napylno!

Zaslujihte si nagradite!

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (-1 replies)

Да, точка 2.4.3 отпада.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (-1 replies)

Mai tochka 2.4.3 e otpadnala?
Pone taka pishe na site-a!

Posted by Johny (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: virtualna dir na server (-1 replies)

Polzvaj methoda MapPath() na HttpRequest; v aspx page, kojato nasledjava Page, imash member variable Request. S drugi dumi, polzvaj Request.MapPath(), za poveche info MSDN :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Meropriatieto si go bivashe i mnogo blagodarnosti za informaciqta koqto predostavi ekipa na Kursa.
Za men e vajno da otbeleja che mnogo ot otgovorite na vyprosite za nagradi gi byh chul na Kursa koeto govori samo po sebe si za tova koeto se prepodava i na kolko dobro i moderno niva e:)

Posted by nanibani (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

virtualna dir na server (1 reply)

Kogato upload-vam file s HtmlInputFile file ga pravq s metoda
file.PostedFile.SaveAs(path);
E kak path da e moqta dir na servera kydeto gi dyrja tezi failove.

Posted by nanibani (Mon, 09 Jun 2003 09:36:54 +0300)

Re: форумът най-сетне започна да действа както трябва (-1 replies)

Така е. И ние за това го правим :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: OleDbDataAdapter (-1 replies)

Да... И не ползвай AcceptChanges - той просто казва на DataSet-а да забрави за промените, така че като викнеш Update, да не се изпратят до базата.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: delete statement (-1 replies)

Най-лесно ще е с функцията GETDATE на SQL Server. Ето така:

DELETE FROM table1 where taskdate<GETDATE() AND tasktime<GETDATE()

Между другото, символът * няма да ти трябва (даже ще пречи).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Еее, не им го направиха... Поддържат само една единствена игра (а не много маси и по няколко игри на потребител), нямаха ASP.NET клиент... Нищо нямаха :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Нещата, за които говориш, ги има само в Enterprise версията. Тази е professional :-) Между другото, който иска пълна версия, да погледне темата за MSDN Academic Alliance малко по-долу.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kompilirane (-1 replies)

Дори и чрез setup проект е трудно - трябва да си направиш custom стъпка, която да го инсталира, и при това тази custom стъпка трябва да е писана на unmanaged C++, за да работи без инсталиран .NET Framework.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem (-1 replies)

Освен ако не трябва някоя картинка да се генерира динамично (или да бъде взимана от база данни), винаги е по-добре да се намира във виртуална директория на Уеб сървъра, и да се реферира чрез <img> таг.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

P.S. (-1 replies)

За повече информация вижте тук:
[www.msdnaa.com]



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Tcp problem (този път наистина) (-1 replies)

Оф, глупости говоря. Компилира се, но като се вика WebMethod хвърля Exception.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Tcp problem (този път наистина) (1 reply)

А да знете защо Remoting клиент от Web Service не може да използва HttpChannel? С TcpChannel всичко се е OK, но като използвам Http не се компилира и дава:

System.Runtime.Remoting.RemotingException: Invalid SOAPAction specified:
"[schemas.microsoft.com];

Като търсих в Google Groups имаше същия въпрос, но нямаше ясен отговор.

Posted by Vroomfundel (Sun, 08 Jun 2003 17:03:12 +0300)

Re: форумът най-сетне започна да действа както трябва (-1 replies)

хе-хе

Ами то си е голям кеф да видиш, че можеш някои на нещо да научиш, а не само да задаваш въпроси.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

форум за въпроси към експертите от Microsoft (no replies)

На MS DevDays 2003 обявиха официално нюзгрупа (представлява нещо като форум) за технически въпроси, свързани с технологиите на Microsoft, като обещаха да отговарят, доколкото могат, на всички зададени въпроси.

Затова, ако някой чувства, че има въпрос, на който в този форум не може да получи качествен отговор, може да го зададе директно на самите експерти от поддръжката на Майкрософт България.

Препоръчвам ви да четете тази нюзгрупа през стандартен news reader, примерно MS Outlook Express или Mozilla.

Адресът на нюзгрупата е:
news://msnews.microsoft.com/microsoft.public.bg.developer

Много важно: Ако не искате да получавате стотици писма със спам всеки ден, в никакъв случай не давайте истинския си e-mail адрес, когато post-вате съобщения. Знам го от опит! Не го правете, защото ще трябва да си смените e-mail адреса.

За нюзгрупата има и Web-интерфейс, който е супер дървен и не поддържа кирилица. Ползвайте го само ако нямате друга възможност:
[www.microsoft.com]



Posted by Svetlin Nakov (Sun, 08 Jun 2003 16:51:52 +0300)

форумът най-сетне започна да действа както трябва (2 replies)

Радвам се, че най-сетне форумът започна да действа както трябва - превърна се в средство за общуване на една общност от студенти-разработчици за платформа .NET, общност, в която всеки дава мнението си, споделя проблемите си и намира решения за тях.

Вече виждам, че като се зададе въпрос, се намира все някой от студентите, който успява да даде компетентен отговор и не е необходима намесата на Стоян или някой друг от преподавателския екип, за да се отговори на въпросите, свързани с конкретни проблеми по проектите.

Благодаря ви, че помагате на колегите си! Мисля, че това показва, че сте доста добре запознати с .NET Framework и изучавания на лекции материал и че работите усилено върху проектите си.

Давайте все така!

Аз редовно чета дискусиите в този форум и вярвам, че никой няма да възрази, ако има някаква подкрепа на изпита за студентите, които най-активно участват в дискусиите и най-вече за тези, които отговарят компетентно на въпросите на колегите си. Не става въпрос за вдигане на оценката от 3 на 6, но при точки, близки до нужните за оценка 6, доброто впечатление от изказванията във форума може да повлияе.

Успех на всички.



Posted by Svetlin Nakov (Sun, 08 Jun 2003 17:47:00 +0300)

Re: OleDbDataAdapter (-1 replies)

Imash li DeleteCommand na DataAdaptera? Ili pone CommandBuilder?

Nai-dobre si procheti lekciqta za Data Access, tam go ima dobre obqsneno, ima i primercheta.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

OleDbDataAdapter (2 replies)

Zarejdam ne6to w dataset. Triq redove ot nego, no posle kato dam Update na DataAdapter-a nqma nikakyw efekt wyrhu tablicata na harddiska????? Ima nqkyw method AcceptChanges ama i toi ne pomaga?????

Posted by student (Sun, 08 Jun 2003 17:45:23 +0300)

Re: Tcp problem (-1 replies)

Ooops, Framework-a si e OK, problema e v men (estestveno).

Propusnal sym da si Add-na reference kym System.Runtime.Remotin.dll

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Tcp problem (1 reply)

Q daite nqkoi akyl kakvo ne e nared. Na:

new System.Runtime.Remoting.Channels.Tcp.TcpChannel()

compilatora mi kazva:

The type or namespace name 'Tcp' does not exist in the class or namespace 'System.Runtime.Remoting.Channels' (are you missing an assembly reference?)

Tcp trqbva da e v Channels, nali taka. Ot MSDN go izkopirah toq red. Probvah syshtoto i s Http. Da nqma nqkakva razlika vyv FCL 1.0 i 1.1 ?!...

Posted by Vroomfundel (Sun, 08 Jun 2003 14:27:10 +0300)

Re: include (-1 replies)

Ami da, ima, estestveno. Tezi stranici deto se include-vat im se vika User Controls i se zapisvat v *.ascx failove (obiknoveno v Controls ili Include poddirektoriq). Posle na aspx stranicata slagash:

<%@ Register TagPrefix="MyControls" TagName="Head" Src="Controls/Head.ascx" %>

<HTML>
<HEAD>
<MyControls:Head runat='server' /> <- tova e tvoqt User Control
</HEAD>

<BODY>
...

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

include (1 reply)

Ima li w asp.net ekwiwalent na
<jsp:include page="header.html" /> ili
<%@ include file="header.html" %>
ili niakakaw drug nachin za includwane na file (primerno standartni header i footer) w stranica?

Posted by vlado (Sun, 08 Jun 2003 14:11:52 +0300)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

(-;

Da be, i az tyrsih direktoriq crack!

Che i seriala ne sa go slojili v Sernum.txt kato belite hora, ami na kutijkata otvytre. Bre, dokato go namerq :-)

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

като гледам тези подаръчета не са върха на сладоледа, но MSDN-а си е пълен. иначе версията на Visual Studio е малко орязана - няма SQL Server Developer, няма Visual SourceSafe, няма MS Visio, има и други пропуски, ама най-големия пропуск е чe са забравили crack-а за Trial-а.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Daje v momenta si instaliram podarychetata...

ama nqma da e zle nqkoi dobyr chovek da drasne edin crack. Ako ne go e storil veche nqkoi, no az pone ne namerih.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: delete statement (-1 replies)

Moje da se naglasi da raboti, ama vyobshte ne e nai elegantnoto reshenie, pone spored men. A kato si napisal neshto kofti, pone za takyv malyk proekt, vinagi e po-dobre da si go napravish nanovo, otkolkoto da se mychish da nagajdash celiq proekt kym nego.
Az lichno kato sym pyhal razni dati v DB sym si polzval DateTime bez da konvertiram kym string i polzvam samo edna kolona v tablicata. Posle kato gi display-vash si gi otpechatvash v kakyvto si iskash format s:

date.GetDateTimeFormats('d')[0]

Tova bi trqbvalo da otgovarq na dt.ToShortDateString(), ama nqmam MSDN pod tyka taka che ne sym 100% siguren.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Mda, za organizaciqta naistina nqmam zabelejka!
Ama si imashe kakvo da se chue i vidi. Osobeno za horata s proekt #3, napravo im go napraviha, samo deto beshe na VB

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MVC w .NET (no replies)

Kak tochno se wpiswa Model View Controller (MVC) koncepciata w .NET i po-konkretno ASP.NET? Modelite sa iasni, Viewtata sa asptata, kade sa Controllerite? Ima li analog na Servletite i waobshte kak move da se prawi centralizirano handle-wane na zaiawki kakto i centralizirano opredeliane na screen flow-a (ekwiwalent na Model 2 arhitekturata pri Java)?

Posted by vlado (Sat, 07 Jun 2003 16:44:15 +0300)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Mda, logichno beshe da poddyrja. Kak ne sym go vidql, che i e na nai-logichnoto mqsto.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

delete statement (3 replies)

Imam tablica s poleta ot tip time/date: tasktime,taskdate
Tam sym wkaral dannite izpolzwaiki: ToShortTimeString() i ToShortDateString.

Kak da napi6a delete statement koito da premahne wsi4ki redove 4iito data i wreme sa po-malki ot DateTime.Now. Ne moga da naglasq tipowete????? We4e ne moga da promenqm tablicata, za6toto ostanalata 4ast ot proekta(celiq bez towa) se sprawq dobre i taka. S edin reader moga da go naprawq, no 6te go napravq da wyrvi dosta bawno...

Poletata sa:
tasktime taskdate
12:34AM 7/3/2003

DELETE * FROM table1 where taskdate<????? AND tasktime<?????

Posted by student (Mon, 09 Jun 2003 11:28:08 +0300)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Ако development otdelite im biaha na 20% tolkowa dobri kato marketinga...

Posted by vlado (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: MS Dev Days 2003 (-1 replies)

Da, mnogo jako beshe.
Imashe kakvo da se vidi i naj-ve4e 4e M$ prodalzhavat da mislqt za nashite pari4ki - produktite si ostavat shareni i primamlivi... Li4i si 4e se staraqt dosta po vaprosa :)
BTW, kak ti e laptopa DELL :) Vyrzahte li gi sas Stoqn v mrezha :)
Sled klaviaturata maj pishe kak stava :))

Posted by cd (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MS Dev Days 2003 (10 replies)

Хараса ли ви на MS Dev Days 2003?



Posted by Svetlin Nakov (Mon, 09 Jun 2003 11:15:32 +0300)

Re: Hope all matherials for TEST2'll be avaivable soon? (-1 replies)

За ASP.NET в книгата "Programming Microsoft .NET", в глави 5, 6, 9, 10 и 11 има всичко, което Жоро е казал на лекции, но има и малко в повечко. Ако някой има лекциите, може да види кое точно не е предавано. Може би Жоро ще напише коментар по темата, защото аз отсъствах и не знам кое е предадено и кое е прескочено.

Иначе на сайта има достатъчно материали, за да можете да се подготвите добре за тест 2.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kompilirane (-1 replies)

Няма начин. .NET Framework ти трябва, ако искаш да изпълняваш .NET базирани приложения.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Hope all matherials for TEST2'll be avaivable soon? (1 reply)

Nadqvam da da ima oshte malko materiali skoro.
Osobeno za asp.net!

Posted by Johny (Fri, 06 Jun 2003 20:12:01 +0300)

Re: kompilirane (-1 replies)

Za njakolkoto K ne znam, moite obiknoveno sa pone njakolko desetki K :)

Za rabota pod Windows bez instaliran .NET framework: ne mozhesh. Pone zasega ne mozhesh. Naj-mnogoto, koeto mozhesh da napravish, e da si napravish Setup project, kojto da instalira tvojata programa, kato predi tova instalira .NET Framework.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

kompilirane (3 replies)

kak da kompiliram exe sas Visual Studioto koeto da ne e niakolko K,
da sadarja v sebe si neobhodimite biblioteki za da moje da raboti pod Win bez instaliran .NET?

Posted by student1 (Sun, 08 Jun 2003 17:28:57 +0300)

Re: Project 4 (-1 replies)

Може да видиш документацията и сорсовете на на www.phorum.org или на някой друг форум как се оправят със структурата на post-овете. Предполагам, че хората са имали подобни проблеми и са ги решили, предполагам свястно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Да, това е хитра идея. Може да се ползва LIKE оператора в SELECT израз и така да се взимат бързо всички наследници на даден node от дървото. Примерно може да се добави едно поле PATH, което е varchar(1024) и в него да се пази пътя до корена във вид на конкатенация от номера на node-ове, записани като 6-цифрено число, допълнено с нули в началото. За прегледност може да се използва и разделител между node-овете.

Например един запис може да бъде в следния вид:

id = 17
subject = 'Re: Interbase и ADO.NET'
text = 'можеш да ползваш ADO.NET с Interbase база от данни като си направиш съответен OLEDB connection string. За Interbase има OLEDB provider, така че пробвай с него.'
path = '000000-000006-000012-000017'

Вижда се, че този запис с номер 17 има за родител запис номер 12, а той е дете на запис 6, а той от своя страна е директен насленик на корена (запис 0).

След това ако искаме всички отговори на съобщение 17, си пишем заявката:

select * from MESSAGES where path like '000000-000006-000012-000017-%'



Post Edited (06-05-03 00:29)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project #2 (-1 replies)

ako ne pishe yasno v uslowieto, go napravi kakto ti e po-lesno.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 1: WebClient (-1 replies)

Разсъжденията ти са много правилни. Не е много хубаво да се съчетават TCP сокети с Web-услуги, но в случая няма друга свястна алтернатива.

Chat-клиентът трябва да бъде уведомяван асинхронно за идващи съобщения и това не може да стане добре чрез Web-услуги. Ето и причините за това:

Да предположим, че клиентът отваря връзка към Web-услуга и зависва в чакане на отговор. За да не зависне напълно, прави това в отделен thread. До тук всичко е добре, но какво става при идване на съобщение? Има два варианта:

вариант 1: сървърът праща дошлото съобщение към отворения от клиента комуникационен канал, който се дава от Web-услугата и след това кара Web-услугата да си flush-не буферите, за да може клиентът да си получи съобщението. Именно това flush-ване няма как да стане, защото една Web-услуга не е задължително да работи по сокет и не можем да се докопаме до този сокет, дори ако го има.

вариант 2: сървърът праща дошлото съобщени и приключва отговора на заявката за достъп до Web-услугата. В този момент клиентът получава отговорът на Web-услугата, която е извикал преди доста време. Заедно с този отговор, той си получава и съобщението, което е пратено до него. В този случай не се занимаваме със сокети. Клиентът, веднага след получаването на отговора от сървъра, отново извиква Web-услугата, а тя от своя страна не връща отговор докато не дойде ново съобщение за този клиент. Така всичко е чисто. Не се занимаваме със сокети и flush-ване на буфери и т.н.

И двата подхода имат един сериозен проблем. Не можем да държим една HTTP сесия отворена прекалено дълго, примерно 2-3 часа. Това е заради няколко фактора:
1. Сървърът, който host-ва Web-услугата има timeout за отворените HTTP връзки.
2. HTTP заявките, ако минават през proxy, със сигурност имат timeout, при което също не могат да си стоят отворени дълго време.

Остава да направим така: Отваряме сокет, даваме заявка към Web-услугата, която нотифицира за нови съобщение и ако до 1 минута не получим отговор от нея, отказваме заявката и съответно сокетът се затваря и отново правим заявка към Web-услугата. Малко е дървено и ненадеждно, но просто Web-услугите по идея не стават за асинхронна комуникация между сървъра и клиента.

Остава да се надяваме, че в бъдещите версии на HHTP протокола проблемът с асинхронните извиквания ще бъде решен. Примерно може освен стандартните команди GET, POST, HEAD и т.н. да се добави нова команда LISTEN, която вкарва клиента в режим на очакване на данни в асинхронен режим. Да се надяваме да има нещо такова в HTTP 2.0 и да ги направят най-сетне тези Message-Driven Web Services, защото без тях не може и трябва да се правят супер извратени хитринки за съвсем прости неща.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project4 (-1 replies)

ami preporychva se. vse pak ako imame sajt za zapoznanstva, e hubavo da wizdame snimkata na kakata ili batkoto, s kogoto shte se zapoznawame.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Ами то и UltraEdit си поддържа UTF-8 (задава се от File | Conversions | ASCII To Unicode).
Въпросът е да се сетиш да го ползваш.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem (-1 replies)

Най-добре е да си направиш Web-форма, която динамично генерира Web-контрол с избраната картинка. Картинките така могат да бъдат в произволна директория на hard-диска, от който се зарежда ASP.NET страницата. Името на директорията можеш да го зададеш в някой конфигурационен файл за ASP.NET приложението. Мисля, че не е необходимо картинките да бъдат в някоя виртуална директория на Web-сървъра, защото не е необходимо да се дърпат директно, а само чрез ASP.NET Web-форма.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Ами няма проблеми. В script тага се указва езика. Ето така:

<script language="JavaScript">
....
....
</script>



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

А, да, и така става. ASP.NET най-вероятно вижда UTF-8 маркера в началото на файла, и се ориентира :-) И естествено, че Visual Studio е най-доброто... Как въобще ти е хрумнало да ползваш друго? Апропо, и Notepad поддържа UTF-8... ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

to tova e iasno.Oba4e slojih vsi4ko v edna stranica - i Client-side i VB scripta.A taka ne moje da se izpolzva JScript.Zatova mi tribva nesto to4no na VB.NET

Ima li na4in na edna stranica .aspx koiato ne e web form (t.e. niama otdelen .aspx.vb class koito vikame s Codebehind="......")
da ima ednovremenno i JScript i VB.NET csript

Posted by Krasimir (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Po konkretno:
window.close()

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Uraaaaaa

Problema s kirilicata se reshi. Izvoda e UltraEdit-a ne vyrvi, Visual Studio.NET mu e maikata. Pishesh si na kirilica, Save As, Save with Encoding..., Unicode (UTF-8 with signature), i kef ti kirilica, kef ti Simplified Chinese.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Браузерът може да бъде затворен от client-side скрипт. За целта използвай JavaScript, защото за него имаш много по-големи гаранции, че ще се поддържа при клиента, отколкото други скриптови езици.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem (4 replies)

Kak da si close-na browsera v edna .aspx web form sus VB.NET script?

Posted by Krasimir (Wed, 04 Jun 2003 18:30:28 +0300)

Re: Problem (-1 replies)

az to4no towa prawq i za towa se u4udwam 4e ne stawa mersi wse pak 6te se my4a da si otkriq gre6kata naj weroqtno e nqkakwo nedoglevdane na ne6tata

Posted by Spyder (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Problem (-1 replies)

Картинките трябва да се намират в някоя от виртуалните директории на уеб сървъра (например където са ти aspx файловете, или в някоя от child директориите и), и в HTML-а да укажеш път (URI) към тях, за предпочитане релативен (а не абсолютен).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project #2 (-1 replies)

Registriraneto na nov user koi trqbwa da go prawi:
Admin-a
ili wseki da moje da se registrira(s koeto moje da promenq dannite w DB-to za Bugowete)?

Posted by Anonimous (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Problem (4 replies)

izwinqwma se predwaritelno 4e zadawam glupaw wypros no kato si zaredq ASP.Net stranicat ot drug kompiutyr ne ot moq i nemove da si nameri kartinkite kak se zadawa da si tyrsi wsi4ki kartinki ot syrwerskiq kompiutyr

Posted by Spyder (Sun, 08 Jun 2003 17:26:26 +0300)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Vsyshnost da, tova e mai nai-dobriq variant. Kulturno i bez otstyplenie. Trqbva da stane, nqma de da hodi. A zashto Localization Toolkit-a ne se spravq, ne znam. Che i nqma svqstna dokumentaciq ili source, da razbere chovek kakvo tochno pravi.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Не знам, не съм се занимавал с Localization Toolkit-а. Не може ли просто да си ги четеш в Page_Load чрез Resource Manager ръчно?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

mersi za syvetite, i az do podoben izvod stignah, tyi kato drugi prolojeniq se precakvat kato slagam kirilski natroiki na sistemata - ot resursen fajl. I nagore, kydeto kazvah bazata, imah predvid resurs. Prosto go syzdavam kato pisha v bazata, i posle resursniq kompilator si gi vzema ot tam.

No tuk idva drug problem. Negovoto reshenie moje bi e specifichno za Localization Toolkit-a, koito polzvam i ne e mnogo za toq forum. Ama vse pak shte go zadam.

Znachi, DropDownLista pokazva propertito Text na elementite si. Ako iskam da si pokaja nqkakyv moi si tekst zavisim ot ezika, setvam atribut Key, spored koito v kraq na PreRender se setva neobhodimiq tekst, koito se vzema ot resursniq fajl. Obache ListItem-ite na DropDownList-a kato nqma setnato property Text im se vijda Value-to. Interesno dali moga da promenq tova povedenie? Zashtoto kogato se opitam da lokaliziram(sirech da go zarejdam ot resurs) Value propertito v DropDownLista ne izliza nikakyv tekst.

Izboshto tq stana dylga i shiroka. Shte vzema nakraq prosto da sloja edin buton. Ama nali vse pak programista ne trqbva da se predava taka lesno.
Ei, NIKOI DA NE VZEMA PRIMER OT MEN!

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Хмм... Ми виж сега, значи в aspx файловете текстът се държи с encoding-а на системата (в случая - Windows 1251), докато на потребителя се връща HTML, кодиран в UTF-8. ASP.NET се усеща за тази работа, и когато чете кирилицата от aspx файла, знае да я третира като Windows-1251 кодиран текст, и като го връща на клиента го прекодира в UTF-8. При мен работи, всичко точно. Ако пък четеш от база данни, ти от там ги взимаш в Unicode формат, и ги връщаш директно като UTF-8. Проблемът ти очевидно е в това, че машината, на която се намира Web сървъра, не е настроена да използва Windows-1251 character set по подразбиране. Едно решение на проблема е да настроиш машината да е както трябва. Ако ползваш Windows 2000, това става от Control Panel / Regional Options - трябва да избереш Language settings for the System да бъде Cyrillic. Освен това трябва там да натиснеш бутончето Set default, и да избереш Bulgarian system locale. Най-вероятно едно от тези двете не ти е настроено както трябва. На XP настройката става по подобен начин.

Друг вариант (в случай, че не можеш да пипаш настройките на сървъра) е да си четеш стринговете от някъде. Както ти каза - може от база данни. По-добрият вариант е от ресурсен файл. Малко по-надолу писах как се локализира Web приложение. Ами тук ти трябва същото нещо. Ресурсните файлове (още сорсовете им) са си UTF-8 кодирани, така че проблемът с Windows-1251 енкодингът отпада и си работиш само с Unicode. Успех!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Az problemyt mai shte go zakyrpq tochno kato cheta ListItem-ite ot bazata. Taka trqbva da stane, zashtoto go pravq na drugi mesta iz saita. No problemyt e principen.

Probvah, i ne moga da izkaram i edna bukva na kirilica - nito sys server-side kontroli, nito sys standartnite html kontroli, nito kato zabit tekst, prosto nikak. Proverih, encoding-a na browser-a mi e Unicode UTF-8, na stranicata charseta e Windows-1251. Ot kakvo drugo moje da e problema?

Inache kato chete ot bazata - pesen. Kirilica da iskash.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Какъв ти е encoding-а на страницата? Нали си запазил стандартния UTF-8 на ASP.NET? Данните, които четеш от базата, добре ли са съхранени там? Windows-ът, който използваш на development машината, настроен ли е правилно да работи с кирилица?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Хмм... Ами то HTML-ът ти се показва от браузера, докато drop-down list-ът е windows-ки контрол... Windows-ът ти нагласен ли е default-ните му шрифтове да са Cyrillic?

Иначе не ми се вярва това да е проблем с encoding-а на самата страница... ASP.NET по подразбиране ползва UTF-8, така че не би трябвало да има проблеми. Drop-down list-а от база данни ли го пълниш? А в базата данни правилно ли са съхранени (unicode)?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

Използвай клониране на обекти. В една от първите лекции пише как се прави.

Clone() създава ново копие на даден обект.

Това, което трябва да направиш, е да създадеш обект, да го добавиш в arraylist-а, да го клонираш, да промениш разни properties по копието на обекта и да добавиш това копие в arraylist-а. При следващи обект, пак си клонираш един от обектите в списъка.


Друг начин е да създаваш всеки път нов обект с оператора new, да му популваш всички properties и след това да го добавяш към arraylist-а.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: cyrillization problem (-1 replies)

Oshte nabljudeniq:

kato sloja <asp:Label> kirilicata pak ne izliza, samo che prosto e neshto kofti encode-nata, nqma escape-vaniq, samo nerazbiraemi simvoli.

Interesno, znachi problema ne e v DropDownLista i ListItemite. Inache na drugi mesta po saita si imam i butoni, i etiketi na kirilica koito sa si OK, samo che gi cheta ot baza danni.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

JavaScript e ezik, kojto se intrpretira i zatova e vyzmozno da se praviat takiwa neshta, kato sglobiavane na ime na promenliva run-time. tova ne e vyzmozno v ezicite, koito se kompilirat, kakwito sa vishki ezici ot .NET (C#, J#, managed C++ i t.n.).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

cyrillization problem (12 replies)

Hm, ot izvestno vreme ne moga da se preborq s edna mizeriq. Problemyt e sledniq:

Imam si nqkakvi CSS stilove. Na nqkolko linka im zadavam stil i si izlizat sys syotvetniq shrift bez problemi. Do tqh slagam edno <asp:DropDownList> s razni <asp:ListiItem>-i. I na tqh im zadavam CssStyle si izlizat s pravilniq shrift. Obache kirilicata izliza na maimunski. Kato vidq HTML-a, koito servera prashta, na mqstoto na teksta namiram nqkakvo escape-vane ot vida:
&#193;&#250;&#235;&#227;&#224;&#240;&#241;&#234;&#232;

Inache v statichnite poleta (prosto tekst, ne <asp:Label>) kirilicata si izliza chudesno. Daite nqkoi akyl pls kak da go opravq tova.

Posted by Vroomfundel (Sat, 07 Jun 2003 16:05:38 +0300)

Re: MSDN Academic Alliance (-1 replies)

super

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

MSDN Academic Alliance (2 replies)

Малко по-надолу стана дума за това от къде студентите могат да си вземат необходимия им софтуер. Стана дума и за MSDN Academic Alliance споразумението, което ФМИ има с Microsoft. За който не е видял, да припомня - Microsoft редовно изпраща на ФМИ различни версии на софтуера си, който може да бъде използван за научни цели с некомерсиална цел и с цел обучение. Всеки един активен студент във ФМИ (който е записал курс за поне един кредит през съответната учебна година) има право да си вземе какъвто софтуер му е необходим. Става дума за операционни системи, Visual Studio, различни съврърни продукти (като например SQL Server) и т.н. За продуктите, които изискват ключ за инсталация и/или активация, се получава и индивидуален такъв ключ. Студентът има право да копира продуктите, да си ги инсталира вкъщи и да ги използва с цел обучение. Не е длъжен да ги деинсталира, след като завърши.

Който се интересува, може да се обърне към Димитър Шиячки в стая 312.



Posted by Stoyan Iordanov (Sun, 08 Jun 2003 17:23:26 +0300)

Project4 (1 reply)

Zadyljitelno li e da se poddryrja snimka na userite

Posted by nanibani (Wed, 04 Jun 2003 23:27:32 +0300)

Project 1: WebClient (2 replies)

Zdraveyte,
Spored uslovieto na project 1 teyabva vsichko da se realizira na bazata na Web usligi. Sushtevremenno HTTP kakto znaem se bazira na requiest/response mehanizum taka che mnogo trudno servera moze aktivno da uvedomyava clienta za novi messages. V uslovieto pishe da se izpolzva za tazi cel TCP socket koeto e spored men grozno. Taka se izpolzvat 2 razlichni podhoda za 1 neshto i osven tova se gubi guvkavosta na Web pri vruzkata server->client. Vidyah obache che System.Net predostavya classa WebClient koyto pozvolyava da se otvotryat streamove za chetene i pisane do URL resurs. Tova koeto me interesuva e vuzmozno li e clienta da vzeme stream za chetene i da zavisne v ochakvane na danni ot servera (koeto realno go prevrushta v neshto kato Web server). Sushto taka kogato se vzeme stream za pisane ima li nachin da predizvikam post na dannite do servera. Moze bi s Flush methoda?

Posted by Todor Boev (Mon, 09 Jun 2003 17:59:34 +0300)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

sas

Posted by a (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

zastoto kato znam edno nesto kak se pravi na edin ezik, mi e interesno primerno za obsta kultura da znam kak se pravi i na drug :)
pak ako ne slujeshe za nisto, zasto sa izmislili takav metod v javascript?
vse za nesto pri niakakva situacia sluji...

Posted by student1 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Vijdal sym syshto implementvane na dyrvo v relazcionna baza danni s pomoshta na edno pole LevelKey, koeto se pravi posredstvom ParentID-to, no predstavlqva merge-nati vsichki ParentID na tekushtiq zapis dokato se stigne do Root. Prosto trqbva vsichki zapisi da sa s ednakyv broi cifri. Taka mnogo lesno se vzemat vsichki naslednici na daden zapis i razni drugi operacijki lesno se realizirat.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

Няма такъв начин, а и няма как да има - името няма значение за никой друг, освен за програмиста. Името на локалните променливи се използват само от теб, докато програмираш, и от компилатора, докато компилира. По-нататък нямат значение... Защо ти е да можеш да конструираш имена динамично? За какво са ти?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

znam che moje da si napravia novi obekti bez da mi triabvat dinamihcno novi imena, primerno moga da izpolzvam masiv ot obekti, no mi stana mnogo interesno dali moga da sazdam ot daden string ime za nov obekt

Posted by student1 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

stana mi iasno che dobaviam edin i sasti obekt :)
vaprosa e che kogato moga da si obrazuvam dinamihcno novo ime
moga da si napisha
Object obekt_poreden_nomerN = new Object;
i taka da si polucha nov obekt.
Vaprosa mi beshe kak stava tova, no ne vidiah otgovor..

Posted by student1 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project8-Puzzle (-1 replies)

tova go ima i malko po-nadolu vuv foruma
i az izrazih vuzhishtenieto si :))

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: arraylist, object i t.n. problemi (-1 replies)

Въпросът не е в имената на обектите, а в това, че ти наистина добавяш само един и същи обект към ArrayList-а. Препоръчвам ти да си преговориш много основно лекцията за работа с типове, и особено как стоят нещата с reference type-овете.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Proekt 3 (-1 replies)

Да, номерът е да се ползва именно Refresh директивата на протокола HTTP. Това може да стане или с добавянето на <meta http-equiv="refresh"... etc> в HTML документа, или добавянето на съответната директива директно в HTTP response-а от метода Page_Load - чрез Response.AddHeader().



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak da varna xml darvo sas stoinosti? (-1 replies)

Или просто string, който съдържа XML документа :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt5 (-1 replies)

Ако искаш да ти се заредят всички картички за някоя категория, трябва да имаш страница, на която да подаваш ID на категория, и тя да ти показва всички възможни картички. Не разбрах въпроса ти за <img> тага. Ако искаш щракването върху отделна картинка да те отпраща на нова страница, лесно е - просто използваш hyperlink, и в него задаваш името на новата страница, и евентуално параметрите (като например ID на картинка).

За добавяне на текст към картинка трябва да се използват класовете от System.Drawing namespace-а. Не е необходимо да записваш картинката. Можеш да я съхраниш в MemoryStream, от който вече да бъде взет attachment-а на писмото. Ако искаш, хвърли едно око на съобщенията за другите проекти тук във форума, може да ти дойдат добри идеи.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

arraylist, object i t.n. problemi (8 replies)

iskam da napalnia arraylist s N na broi obekta, koito imat razlichni properties.
Parvoto ensto za koeto se setih e da sazdam edin obekt, da promenia stoinosite na parvia i da go dobavia.
Polse otnova da mu promenia stoinostite i otnovo da go dobavia.
Obache se okazva che sam napalni arraylista s edin i sast obekt.
Kka moga da sazdam ime na obekt ot string dinamichno?
primerno v javascript si ima EVAL method.
t.e.
kato si imam edin for (int i = 0; i < N; i++) da imam obekti
s imena obekt1 ... obektN?

Posted by student1 (Wed, 04 Jun 2003 11:46:29 +0300)

Re: Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (-1 replies)

Blagodarq za ekspresnono vkliuchvane :))

Posted by geleto (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: debug (-1 replies)

ако всичко ти е в един solution, макар и разделено на няколко проекта, би трябвало да можеш да debug-ваш като слагаш breakpoint-и.

за синхронизацията на базата данни: ами ако буташ в базата от две отделни нишки, е най-добре всяка от тези нишки да си има отделен Connection обект за връзка с базата. Иначе е възможно да се омажат нещата, дори ако двете птделни нишки се синхронизират и работят последователно с Connection обекта. Пробвай го така, би трябвало да няма проблем. Мпжеш да направиш два безкрайни цикъла в два thread-а и във всеки от тях да буташ нещо из базата и да гледаш дали не се омазва нещо. Не забравяй да commit-ваш транзакцията ако работиш с транзакционна база от данни, защото иначе едната нишка няма да вижда промените, които другата е направила.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: UPDATE (-1 replies)

Както и Петър ти е отговорил, Access има проблеми, когато служебни думи се използват като имена на колони, например "password" е служебна дума и изразът "select username, password from users" се възприема от Access като невалиден израз. Най-тъпото е, че Access дава някаква съвсем измислена грешка, вместо да каже, че синтаксиса на командата не му харесва нещо.

Има цяла тема посветена на често срещаните проблеми с Access и как се преодоляват. Вуж тук:

[www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (-1 replies)

Материали за подготовка за теста вече има на сайта.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: lekcijata za XML (-1 replies)

Сложих я на сайта.

Съжаляваме за закъснението.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt5 (-1 replies)

Ami ,da taka stava.Obache az cheta putia do kartichkite ot baza
i kato izbera kategoria iskam da mi se zaredqt vsichki kartichki za
tazi kategoria.Osven s <img > moga li da izpolzvam nesto drugo
kato generirane na ImageButton control za vsiaka kartichka v
izbranata kategoriq,zastoto iskam sled kato natisna kartichkata
da me prehvurlq kum drugata WebForm.V protiven sluchai pazi
samo edna kartichka ot kategoriq?Ot Picturebox kakuv obect
trqbva da izpolzvam i koi metod za da dobavq suobstenie v
kartichkata?Triabva li da save novoto kartichka za da q
pratq kato attachment?

Posted by stanislava (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Proekt 3 (-1 replies)

Kakvo tochno iskash da napravish: da obnovish sydyrzhanieto na stranicata (t.e. da ja pregenerirash) za sledvashtija client, kojto ja zaredi, ili da obnovish tova, koeto client, kojto *veche* ja e zaredil, vizhda?

Pyrvijat variant: njama nuzhda da pravish nishto, sydyrzhanieto se regenerira samichko pri vseki request; vse mi se struva, che njamash predvid tochno tova :)

Vtorijat variant: edinstvenijat nachin da ubedish web browser da prezaredi stranicata (*trjabva* da ubedish web browsera; sled kato toj zaredi stranicata vednyzh, nishto drugo, koeto *serveryt* pravi, njama znachenie: trjabva samijat browser da reshi da ja zaredi pak), e da slozhish neshto ili v HTTP header-a na otgovora, ili v samija HTML text.

Ako go pravish v header-a, trjabva da dobavish header 'Refresh', na kogoto da zadadesh stojnost "N; URI", kydeto 'N' e broj sekundi, sled koito da se napravi zajavka za novata stranica, a 'URI' e samata stranica, kym kojato da se napravi zajavkata. Mislja, che 'URI' mozhe da byde propusnato, ako stava duma za syshtata stranica.

Po-lesnijat nachin spored men e da go napravish v samija HTML response; trjabva v sekcijata <head> da zadadesh slednoto:

<meta http-equiv="refresh" content="N; URI">

...sys syshtite znachenija na 'N' i 'URI' kato po-gore.

Hmm.. chudja se obache dali tova naistina shte stane. Vizhdam malyk problem: HTTP Refresh shte nakara browsera da podade GET zajavka kym novoto URI; ASP.NET maj za poveche neshta polzva POST. Na teorija mozhesh da construirash GET zajavka, polzvajki Request.URI i nablyskvajki vsichkite promenlivi ot Request.Form, samo che tova mi se vizhda.. suboptimal, pyk i shte napravi edna goljaaaaama GET zajavka. Bi moglo i da ima drug nachin: JavaScript, kojto da se izpylni pri clienta? Ne znam...
Mozhe i da ne e tolkova prosto, kolkoto mi se stori v nachaloto, kogato zapochnah da pisha tozi otgovor :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kak da varna xml darvo sas stoinosti? (-1 replies)

Ako iskash da vyrnesh XML document ili pone element, vyrni object ot tip System.Xml.XmlDocument, System.Xml.XmlElemetn ili System.Xml.XmlNode.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project8-Puzzle (-1 replies)

Уфффффффф... добре са го скрили! Благодаря! :) Аз се бях засилил да отговоря (още повече, че това май е и моят проект ;), само че след десетминутно ровене из MSDN още не го бях открил, и реших да изчакам някой, който вече го е намерил, да помогне :)

Петър

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (-1 replies)

A po tozi sluchai, moje popitam dali shte publikuvate materiali za potgotovka varhu saotvetnite temi?
10x

Posted by geleto (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

debug (1 reply)

Ne moga da debygna dll fail koito sydyrja logikata na prilojenieto mi - towa e class koito az polzwam 4rez remoting. Slagam nqkwi breakpointi no te nqmat nikakyw efekt. Raboata e tam 4e taka ne moga da si vidq bygovete w programata... Nqkwi idei za6to ne se debugwa towa dll??? Iskam da popitam za6to o6te ne6to:izpolzwam direktno modificirane na bazata danni(bez dataset). W main thread ppuskam thread koito po4wa da tyrsi w table1 edno na bazata mi danni. A w main thread-a po4wam da triq ot table2 na sy6tata baza danni... Interesuwame koga se zaklu4wa faila s bazata danni - qwno 4e 6tom se 4ete ne trqbwa da se pi6e, no az wse pak rabotq s 2 razli4ni tablici ... Wyprostyt mi e kak se sinhronizira dostypa do bazata danni za otdelni threadove ili programi ... ???

Posted by student (Tue, 03 Jun 2003 00:25:18 +0300)

Proekt 3 (2 replies)

Otnowo za thread-owe:
Trqbwa da obnowqwam asp strani4ka prez secunda. Kak to4no trqbwa da stane towa?
w InitialiseComponent() na web applicationa startiram thread, kato waw podadenata mu funkciq slovih bezcraen cikal ;
za da otmerq second->thread.Sleep(1000);
sled towa promenqm nqkoi parametri na controlite... no kak da nakaram thread-a i da prezaredi strani4kata?
Po princip taka li trqbwa da se naprawi ili sas System.Threading.Timer?

Moje bi e po dobre thread-a ot web servica-a po nqkakaw na4in da update-wa wsi4ki clienti prez secunda (sa6to i Windows.Form client)?



Posted by entusiast (Tue, 03 Jun 2003 10:03:31 +0300)

kak da varna xml darvo sas stoinosti? (2 replies)

za webservice uchihme public String[] method {..} .
koito vrasta XML, a kak moga da varna resultat v XML koito e sas darvovidna struktura?

Posted by student1 (Tue, 03 Jun 2003 09:59:23 +0300)

Re: Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (-1 replies)

ok
mersi mnogo :)

Posted by geleto (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Thread parameters (-1 replies)

Пример как точно се прави това има в MSDN:

MSDN Library / ".NET Development" / ".NET Framework SDK" / "Product Documentation" / "Programming with the .NET Framework" / "Threading" / "Using Threads and Threading" / "Creating Threads".

Идеята е thread-ът да е метод на отделен клас. Създаваш обект, set-ваш съответните му свойства, след което пускаш thread-а върху този обект.

В горепосочената статия има пример какво да се прави, ако все пак се налага thread-ът ти да си е в някой точно определен клас и трябва да приема параметри. Тогава може да се направи dummy клас, който да поеме параметрите, да се стартира thread върху него, който просто да вика твоята функция със съответните параметри. Това е илюстрирано с пример в горната статия.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web-application common objects (-1 replies)

Обект ли имаш предвид, или клас?

Обекти, видими в сесията, можеш да слагаш в Session колекцията, а за цялото приложение - в Application колекцията. Ако ли става дума за класове - класовете, които работят в базата данни, можеш да ги сложиш в отделен class library проект, към който да има reference от Web application проекта ти - това е най-простия вариант.

По-гъвкав (но и по-advanced) вариант е логиката на приложението (заедно с класовете за работа с база данни) да се направят като отделен слой, до който Web приложението осъществява достъп чрез web service или чрез remoting. В този случай класовете за работа с база данни могат да бъдат изкарани и като COM+ компоненти. Това обаче е малко по-сложно от нещата, които сме учили, и не се изисква за проектите.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (-1 replies)

Тест 2 ще бъде на материала от точка 2.4.3 включително от програмата до където стигнем тази седмица (с късмет - целия материал) :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project8-Puzzle (-1 replies)

Начинът е точно методът DrawImage на класа Graphics. Конструираш си нов Bitmap с желаните размери, конструираш Graphics обект (чрез Graphics.FromImage) и чрез DrawImage изрисуваш вътре желаната част от другия Image.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt5 (-1 replies)

Да, Session state-ът е единият възможен начин. Другият е да предава параметър на новата страница - линкът към нея може да изглежда например така:

ShowPicture.aspx?PicID=3

После в страницата ShowPicture може да се провери какъв е бил параметърът:

if(Request["PicID"] != null) picID = (int)Request["PicID"];



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: UPDATE (-1 replies)

atanas wrote:
> Ima li nesto specifi4no v UPDATE statement za Access database.
>
> kakvo ne e nared sas sledniq :
>
> UPDATE TableName SET ColumnName=10 WHERE ID=5

Tochno v UPDATE statement edva li ima neshto specialno; po-verojatno se sblyskvash s uporitoto nezhelanie na Access da izpolzva neshta, za koito misli kato za sluzhebni dumi, kato imena na tablici i koloni. Probvaj neshto kato:

UPDATE [TableName] SET [ColumnName]=10 WHERE [ID]=5

Ako i tova ne stane, kakvo tochno syobshtenie za greshka poluchavash?

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web-application common objects (-1 replies)

Kakvo tochno imash predvid pod "da se vizhda ot vsichki stranici"? Dali session variable e tova, koeto ti trjabva - kogato se logne useryt, syzdavash neshto, svyrzano s nego, i to stoi ili dokato go iztriesh, ili dokato useryt se logout-ne ili sesijata mu expire-ne? Classyt se kazva HttpSessionState, mozhesh da go accessvash prez member variable Page.Session.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

UPDATE (4 replies)

Ima li nesto specifi4no v UPDATE statement za Access database.

kakvo ne e nared sas sledniq :

UPDATE TableName SET ColumnName=10 WHERE ID=5

Posted by atanas (Thu, 05 Jun 2003 00:15:56 +0300)

web-application common objects (2 replies)

kade da sloja edin obekt vav web-application -a taka 4e da se vijda ot vsi4ki stranici. kato naprimer edin klas koito se griji za rabota s bazata danni.

Posted by stela (Mon, 02 Jun 2003 10:35:52 +0300)

Thread parameters (1 reply)

W .NET ne moje da se syzdawat thredove koito poemat parametri??? Kak togawa da podam parametrite nq moq thread za da izpylni kakwoto trqbwa? Ako moje iskam edin dreben primer? ThreadStart e bez parametri a drugo ne moje da se podade na Thread constructora.

Posted by student (Mon, 02 Jun 2003 10:46:34 +0300)

Molq kajete varhu kakuv material shte e test 2 (7 replies)

10x

Posted by geleto (Mon, 09 Jun 2003 10:50:14 +0300)

lekcijata za XML (1 reply)

Ste kachite li lekcijata za XML na sajta.

Posted by student (Mon, 02 Jun 2003 23:46:36 +0300)

Project8-Puzzle (3 replies)

Iskam da zapazia proizvola chast (pravoagalnik) ot edin Image obekt v drug Image obekt (crop), a ne da risuvam chastta napravo varhu ekrana s drawImage na Graphics. Ima li nachin da se napravi tova?

Posted by Ina (Tue, 03 Jun 2003 12:36:34 +0300)

Re: proekt5 (-1 replies)

Predpolagam, che veche pazish izobrazhenijata na kartichkite i informacija za tova koj image na koja kartichka e v njakakyv vid baza ili neshto takova (e, samite izobrazhenija verojatno ne sa *v* bazata, a po diska, drugoto bi bilo malko bezsmisleno :)

Ottam natatyk, pri natiskane na ImageButton-a si ustanovjavash njakakva sesijna promenliva, v kojato pazish informacija za tova tochno koj buton e natisnat, t.e. tochno koja kartichka trjabva da pokazhesh. Obektyt System.Web.UI.Page ima member variable Session ot tip HttpSessionState, kojato mozhesh da polzvash za tova: kogato napravish Session["foo"] = 3, ottam natatyk vsichki drugi formi ot tvoja proekt, do koito stigne clientyt (clickashtijat user, demek :), shte mogat da proverjat dali Session["foo"] e null, i ako ne e, da napravjat int blah = (int)Session["foo"].

Hope that helped, have a nice day!

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt5 (4 replies)

Imam sledniqt problem:Pravq ImageButton control v
koito se pokazvat kartichkite.Posle kato go natisna
se otvarq nova WebForm ot koqto se izprastat kartichkite.
Tam ima kontrol PictureBox v koito tribva da e kartichkata.
Kak da vizualiziram tochno tazi kartichka ot suotvetniq
ImageButton?

Posted by stanislava (Tue, 03 Jun 2003 09:53:10 +0300)

Re: Project 4 (-1 replies)

изискването за дървовидно показване не е супер стриктно. примерно никъде не се изисква да има графични символи, които чертаят дървото.

затова можеш да пазиш за всяко съобщение следната информация:

- id
- parent_id - 0 ako e top-level ili id na parent message
- top_id - tova moze i da ne ti trqbwa, no bi moglo da e polezno

taka kogato pokazwash syobshteniata, shte mozesh lesno da si postroish dyrvoto i da go obhodish v dylbochina, za da go pokazesh.

ne se iziskva skorost ili efektivnost, taka che mozesh da zaredish vsichki syobstenia v edna tablica v niakakyw DataSet i sled towa da rabotish samo s nego v pametta, kato kogato prawish promeni, da go update-wash i da updatewash i bazata danni. paralelno trqbwa da poddyrzash i dyrwo na syobshteniata, shtoto v DataSet-a niamash dyrwowidna organizacia na dannite.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 8 (-1 replies)

Оказа се, че функцията с леко подвеждащо име DrawImage върши всички манипулации върху имиджи

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

picha po-skoro se trevozi che ne moze da gi napravi da izlgezdat kato durveta...

neka tablicata ti osven vsichko ostanali poleta ima i pole parent_id
kato dobavyash nov REPLY slagash parent_id na noviat msg, da e id-to na msg-a ot koito e reply-nato. kato dobavyash nov THREAD slagash parent_id-to da suvpada s id-to.
sega, kogato iskash da vzemesh postovete v durvoviden vid, vzemash posledniat msg pri koito id==parent_id, toest vzimash negovoto id i go podavash na funkciata showtree(int my_id) da rechem
samata funkcia shte vurshi slednoto: Selectva ot DB-to vsichki poleta, za koito parent_id=="my_id" i parent_id!=id (za da ne zacikli). Za vsyako ot poluchenite id-ta vikash showtree. druz i edin broyach

p.s. tva ne e nai-dobriat variant, a samo ideata. za da bude ok, iztegli si ot db-to poslednite 30-50 ili kolkoto tam post-a, slozi gi v nyakakva tvoya struktura i vurhu neya prilagai rekursiata. i imai predvid che v tazi situacia ste imash "visyashti" threadove, toest takiva, pri koito ROOT-a (za koito id==parent_id) e bil po-star ot dopustimoto :P

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Podrezhdaneto sys sigurnost shte trjabva da go napravish rychno, *sled* kato si vzel postovete. Za da e po-lesno, mozhesh da polzvash 'order by' v 'select' zajavkata, taka che da podredi postovete pyrvo po thread ID, posle ili po message ID, ili po parent message ID.

Sorry, ne mozhesh da implementnesh cjalata logika samo s database queries :) Shte trjabva i malko rychno sortirane :) No 'order by thread_id, parent_id, message_id' bi trjabvalo da pomogne pone malko...

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Tova mi e qsno no nali za d agi pokaja vyv foruma ptrqbva da vzema vsichki postove i da gi podredq

Posted by nanibani (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Proekt 6 (-1 replies)

Направи го както ти е по-лесно. Мисля, че не би трябвало да е проблем администраторът да маха снимки на хора, които в момента са логнати. Ако се опитат да заредят картинка, която я няма, може ASP.NET приложението просто да им каже "няма такава картинка".



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Proekt 6 (1 reply)

Nega e startirana ASP.Net 4asta i nqkoi si ka4wa kartinka sled towa se opitwa da q otwori no neq q nqma poneve e bilo pusnato WinForms prilovenieto koeto q e zabyrsalo Wyprosa mi e towa trqbwa li da se realizira t.e. dokato daden potrebitel si raboti administratora da move da da mave na zaden plan i ako da koi da e s prioritet

Posted by Spyder (Fri, 30 May 2003 14:20:27 +0300)

Re: &amp;quot;HTTP does not exist&amp;quot; &amp;quot;System.Runtime.Remoting.Channels&amp;quot; (-1 replies)

niamah reference kam System.Runtime.Remoting.dll ....

Posted by student1 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: &quot;HTTP does not exist&quot; &quot;System.Runtime.Remoting.Channels&quot; (-1 replies)

student1 wrote:

> "HTTP does not exist" in "System.Runtime.Remoting.Channels"
[snip]
> using System.Runtime.Remoting.Channels.Http;

Siguren li si, che 1. paste-vash syobshtenieto za greshka pravilno,
i 2. paste-vash source pravilno? C# e case-sensitive: ima razlika
mezhdu HTTP i Http. Izglezhda trivialno, no proveri vse pak...

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

"HTTP does not exist" "System.Runtime.Remoting.Channels" (2 replies)

"HTTP does not exist" in "System.Runtime.Remoting.Channels"
Probvam da pusna tova no mi dava greshka s Visual Studio
Sasto se sluchva i s primerite ot lekciite za Remoting..
Any ideas?

using System;
using System.IO;
using System.Runtime.Remoting;
using System.Runtime.Remoting.Channels;
using System.Runtime.Remoting.Channels.Http;
namespace Server
{
public class ServiceClass : MarshalByRefObject {
public void AddMessage (String msg)
{
Console.WriteLine (msg);
}
}
public class ServerClass
{
public static void Main ()
{
HttpChannel c = new HttpChannel (1095);
ChannelServices.RegisterChannel (c);
RemotingConfiguration.RegisterWellKnownServiceType(typeof
(ServiceClass),"ServiceClass",WellKnownObjectMode.Singleton);
Console.WriteLine ("Server ON at 1095");
Console.WriteLine ("Press enter to stop the server...");
Console.ReadLine ();
}
}
}

Posted by student1 (Fri, 30 May 2003 13:48:34 +0300)

Re: business logic (-1 replies)

Не би трябвало да има проблеми с remoting-а, тъй като това е един от стандартните механизми за комуникация при distributed приложения. Например примерният enterprise проект "Fitch and Mather 7.0", който идва с MSDN и илюстрира как се разработват сложни .NET приложения, използва именно remoting за комуникация между слоевете. За повече информация хвърли едно око на следната статия от MSDN:

MSDN Library / ".NET Development" / "Visual Studio .NET" / "Product Documentation" / "Samples and Walkthroughs" / "Visual Studio Samples" / "Enterprise Samples" / "Fitch and Mather 7.0" / "Architecture of Fitch and Mather 7.0" / "Architectural Elements" / ".NET Remoting"



Post Edited (05-30-03 16:43)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

Remoting da kajem 4e e standartniqt podhod, no wse pak 6te opitam po-drug na4in - wsi4ko w webservice-a. (ako ne stane 6te probwam remoting). Interesuwame dali edin webservice moje da prati mail sled kato towa e swyrzano s otwarqne na klientski socket(ima li prawa za towa). Taka i ne mi stana qsno tova ... ili pone mi kajete kak da proverq?

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

asp varvi s niski previlegii, ste ima li problem da si otvori TCP socket za remoting-a?

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

Целта на .NET е именно да се избегне платформено зависим код. Ето защо според мен този подход е лош. Освен това, доколкото разбрах за какво ще се използва отделното приложение (да изпълнява команди, подадени от web service-а), то въобще не се нуждае от потребителски интерфейс, така че Windows forms програма въобще не е удачен избор.

Според мен за целта на проектите е най-добре да се използва remoting. Това поне сме го учили и става лесно :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project 4 (-1 replies)

Edin ot variantite e v bazata osven message ID da pazish i neshto
kato thread ID, koeto bi moglo da byde ID-to na pyrvija message
v thread-a. Taka, kogato iskash da vzemesh cjal thread, pravish
select ... where tid=foo i sled tova rychno si gi sortirash po message ID
i parent message ID.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project 4 (8 replies)

Mnogo mi e slojno da se sprawq s dyrvovidnata struktura na postovete.Ako
v bazata vseki post znae koi mu e poditel to kak moje posle da se wzemat tezi zapisi v pravilen nachin.Ili ima po lesen nachin za realiziraneto mu?



Posted by nanibani (Thu, 05 Jun 2003 00:32:46 +0300)

Re: business logic (-1 replies)

imam predvid standartno windows api -
Ima normalen nachin da se izvika prez .NET.
I funckii ot roda na SendMessage (handle, ....) ot ednata kam drugata programa. Message-a ne triabva da e koi znae kolko goliam ili slojen

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: project 8 (-1 replies)

Не може да няма някаква функция за преместване на правоъгълна област от един Image към друг. Виж хубаво в System.Drawing какви класове има и какви методи имат те.

Ако не намериш, пиши пак и аз ще ти намеря, че не ми се рови сега из MSDN-а.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Literature (-1 replies)

Наистина е много трудно да се намерят повечето от тези заглавия в електронен вид, защото просто ги няма. Аз сложих заглавията на сайта на курса в секцията хубави книжки, за да знаете какво да търсите, ако случайно някоя фирма е купила някоя от тези книжки.

Сортирани са приблизително по това колко може да са полезни за нашия курс, така че търсете си по-горните заглавия от списъка.

Пробвайте все пак на [safari.informit.com]. Ако се регистрираш (не съм се опитвал) по принцип ти дават да си четеш on-line книжките, които ги има там (а те са наистина много).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

project 8 (2 replies)

Nyakoi s 8mi proekt namiral li e nyakakvo info za razryazvane na image-i?
Edinstvenoto koeto mi hrumva e copirane pixel po pixel, ama mi se struva 2 lame :)

Posted by ivan (Fri, 30 May 2003 18:42:35 +0300)

Re: Literature (-1 replies)

Ediniq nachin e ot Amazon primerno, no teb sigurno te interesuva drugiq.

Koito e: pyrvo search-vash bylgarskite serveri (free.techno-link.com, data.bg, free.evro.net, ...), tam gi ima nqkoi ot tiq.

Koito ne gi izdirish, a osobeno mnogo ti trqbvat. Search v Google, otivash na oficialniq sait, namirash Sample Chapter, vqrvam che povecheto shte imat, kopvash edno izrechenie ot Sample Chapter-a i go puskash otnovo v Google. Ne zabravqsh da go zagradish v "ei takiva kavichki" che da tyrsi cqlata fraza.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.NET internationalization (-1 replies)

Mersi, mislq che razbrah kak shte stane.

I az popadnah na edna druga statiq ot MSDN, koqto e specialno za ASP.NET, ako sluchaino nqkoi se interesuva. A imenno:
Enterprise Localization Toolkit
For Developing Localized Microsoft ASP.NET Applications

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Literature (2 replies)

Zdravejte,

Otkyde moje da se namerqt tazi literatura v Internet?


C# and the .NET Platform (Intertech Instructor Series), Andrew Troelsen, APress L. P., 2001, 970 pages, ISBN: 1893115593
Programming C#, 2nd Edition, Jesse Liberty, O'Reilly & Associates, Inc., 2002, 648 pages, ISBN: 0596003099
Application Development Using C# and .NET, Michael Stiefel and Robert J. Oberg, Pearson Education, 2001, 656 pages, ISBN: 013093383X
C# For Experienced Programmers, Harvey M. Deitel and Paul J. Deitel, Pearson Education, 2002, 1456 pages, ISBN: 0130461334
Professional .NET Framework, Wrox Author Team, Thiru Thangarathinam and Ed Musters, Wrox Press, Inc., 2001, 1000 pages, ISBN: 1861005563
.NET Framework Essentials, 2nd Edition, Thuan L. Thai, Hoang Lam, Thuan Thai and Hoang Q. Lam, O'Reilly & Associates, Inc., 2002, 307 pages, ISBN: 0596003021
Visual Studio .NET: The .NET Framework Black Book, Julian Templeman and David Vitter, Coriolis Value, 2002, 816 pages, ISBN: 157610995X
Applied Microsoft .NET Framework Programming, Jeffrey Richter, Microsoft Press, 2002, 591 pages, ISBN 0735614229,
Introducing .NET, James Conard, Brian Francis, Patrick Dengler, Jay Glynn and Burton Harvey, Wrox Press, Inc., 2001, 400 pages, ISBN: 1861004893
C# and the .NET Framework, Bob Powell and Richard Weeks, Pearson Education, 2001, 620 pages, ISBN: 067232153X
Programming Microsoft .NET, Jeff Prosise, Microsoft Press, 2002, 773 pages, ISBN: 0735613761
Programming Microsoft .NET, Jeff Prosise, Microsoft Press, 2002, 773 pages, ISBN: 0735613761
Programming Microsoft .NET, Jeff Prosise, Microsoft Press, 2002, 773 pages, ISBN: 0735613761
.NET Training Course by Bertrand Meyer (on DVD), Bertrand Meyer, Prentice Hall, 2001, ISBN: 0130331155
Microsoft .NET for Programmers, Fergal Grimes, Manning, 2002, 386 pages, ISBN 1930110197
Beginning Visual C# (2nd Edition), Karli Watson, Christian Nagel, Eric White, Matthew Reynolds and Morgan Skinner, friends of ED, 2002, 933 pages, ISBN: 1861007582
Introducing Microsoft .NET, Third Edition, David Platt, Microsoft Press, 2003, 350 pages, ISBN: 0735619182
Inside C#, Tom Archer and Andrew Whitechapel, Microsoft Press, 2002, 912 pages, ISBN: 0735616485
C# Bible, Jeff Ferguson, Meeta Gupta, Brian Patterson, Pierre Boutquin and Jason Beres, Wiley, John & Sons, Inc., 2002, 830 pages, ISBN: 0764548344
C# Complete, Sybex Inc., Sybex, Incorporated, 2003, 1008 pages, ISBN: 0782142036
Microsoft .NET Framework 1.1 Class Library Reference Volumes 1-4: System, Microsoft Corporation, Microsoft Press, 2002, 6000 pages, ISBN: 0735615551
Microsoft .NET Framework 1.1 Class Library Reference Volume 5: System.Web, The Staff at Microsoft, Microsoft Press, 2003, 1800 pages, ISBN: 073561816X
Microsoft .NET Framework 1.1 Class Library Reference Volume 6: System.Xml and System.Data, Microsoft, Microsoft Press, 2003, 1800 pages, ISBN: 0735618178
Microsoft .NET Framework 1.1 Class Library Reference Volume 7: System.Windows.Forms, System.Drawing, and System.ComponentModel, Microsoft, Microsoft Press, 2003, 1800 pages, ISBN: 0735618186

Posted by cc (Thu, 29 May 2003 23:45:36 +0300)

Re: ASP.NET internationalization (-1 replies)

Локализация в пълния смисъл на думата в .NET се постига чрез т.нар. "satellite assemblies". Идеята е следната: имаш някакво асембли, което съдържа код и language-neutral resources (например на английски). Отделно се правят т.нар. "satellite assemblies", които съдържат локализирани ресурси за различни езици. Когато се ползва асемблито, то може да взима различни ресурси в зависимост от системните настройки. Разбира се, при ASP.NET не трябва да се взимат системните настройки, а тези, които е избрал потребителят, така че там трябва при зареждането на страницата ръчно да се set-ва правилния език.

Visual Studio .NET позволява лесна локализация на Windows Forms програми - избираш език на формата, настройваш свойствата. Избираш друг език - настройваш му свойствата и т.н. То си помни настройките в отделни ресурсни файлове и прави съответните satellite assemblies. При Web forms е малко по-сложно - там трябва да си направиш собствени ресурсни файлове, да си сложиш вътре стринговете, след което да използваш resource manager, за да си ги взимаш. В зависимост от това как инициализираш resource manager-а, той ще ти връща ресурсите на конкретен език.

За повече подробности, указания стъпка по стъпка и примери виж следната статия в MSDN:

MSDN Library / ".NET Development" / "Visual Studio .NET" / "Product Documentation" / "Visual Basic and Visual C#" / "Creating Applications" / "Globalizing and Localizing Applications".

Там можеш да намериш постъпкови указания как се локализират както Windows Forms, така и Web Forms приложения.

Успех!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.Net action=? (-1 replies)

tova koeto iskam se okaza nevuzmozno
otkrih tova po vuprosa
[www.tconsult.com]

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ASP.Net action=? (-1 replies)

abe da, to che raboti raboti
daze v primera na stoyan e taka
ama nali se sestash che nisto ne te spira da otidesh na "****.aspx?Param=***", kato go napishesh v browsera si...a tva ne e dobre

Posted by ivan (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.NET internationalization (2 replies)

Imam edno pitane. To ne e v prqka vryzka s proektite (pone s minimalnite iziskvaniq), no se nadqvam che shte se nameri nqkoi da mi otgovori. Vyprosa mi e sledniq:

Nqma li nqkakyv lesen nachin da napravq ASP.NET sait na dva ezika? Mislq che bqh chul ot nqkoi che tova move da se postigne i bez da se slaga If ... Else ... na vseki button.

Posted by Vroomfundel (Thu, 29 May 2003 18:48:33 +0300)

Re: ASP.Net action=? (-1 replies)

Ne znam kak tochno submit-vash formata, no az lichno za server-side formi pravq taka:

void ButtonClick(Object sender, EventArgs e){
Response.Redirect("****.aspx?Param=" + param.ToString() )
}

...

<asp:button OnCommand="ButtonClick" ... >


ne znam dali e nai-dobriq pohvat, no raboti

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.Net action=? (3 replies)

Slednoto nesto me tormozi
<form id="Form1" method="post" runat="server" action="****.aspx" >
zashto vupreki opita, ne shte da post-ne v ****.aspx, ami si postva v tekushtoto asp?

Posted by ivan (Thu, 29 May 2003 17:58:08 +0300)

Re: asmx problem (-1 replies)

Da ve, sluchva se na vseki (-;

Posted by Mroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET distribution (-1 replies)

1. Тези файлове са направени за ползване с Access. Ако искаш все пак да получиш базата в MS SQL Server, използвай Enterprise Manager, за да направиш нова база данни, после щракни върху нея, избери All Tasks/Import. В Import прозореца избери Access data provider, и избери MDF файла. Би трябвало да стане (не съм го пробвал).

2. На машината, на която се опитваш да пуснеш .NET-ска програма, трябва да има инсталира .NET Framework. Инсталацията е доста по-сложна от просто копиране на mscoree.dll. Общо взето трябва да пуснеш инсталационната програма на Microsoft .NET Framework - dotnetfx.exe. Има я на Windows Component Update CD-то на Visual Studio .NET. Другият вариант е да отидеш на [windowsupdate.microsoft.com], и да инсталираш от там .NET Framework (би трябвало да го има като recommended update, около 27 MB download).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

.NET distribution (1 reply)

Здравейте,
искам да питам две неща:
1. Как да си Импортна файловете ADODemoDB_Data.MDF и ADODemoDB_Log.LDF (от примерите които правехте на 21.05.2003)към SQL Server-a, за да мога да ги ползвам?
2. Как става разпространението на .NET приложения? Значи взех едно .NET приложение и се опитах да го пусна на компютър(с Windows 2000) на който няма Visual Studio .NET. Първо ми искаше mscoree.dll, записах го, след това ми изкара следното съобщение : .NET Framework Initialization Error.Please set registry key HKLM\Software\Microsoft\.NETFramework\InstallRoot to point to the .NET Framrwork install location! Какво да направя за да мога да го пусна?



Posted by Svilen (Thu, 29 May 2003 12:07:36 +0300)

Re: business logic (-1 replies)

Синхронизация би могло да потрябва, защото е възможно няколко човека едновременно да се свържат, но това се прави с един монитор и толкова.

Класът, за да е общ за няколко приложения, е достатъчно да бъде в един solution във VS.NET. Правиш всички приложения, свързани с проекта в един Solution във Visual Studio-то и така ще имаш общи класове между различните проекти.

Ако не изпълниш напълно спецификацията на проектите, т.е. не направиш някоя от частите, които се изисква да бъдат направени, ще получиш по-ниска оценка (по-малко точки от максималния брой). Ти си преценяваш.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

COM+ Stiga be. Abe mnogo ot na sa prosto standartni C++ programisti(1 kurs) ... i towa COM+ ... Remoting ... oki samo 4e o6te ne moga si go predstawq kak 6te stane ... Zna4i spored Nakov - webservice prilojenieto 4rez remoting uvedomqwa notifiera - kakwi promeni sa napraweni i toi precenqwa kakwo da prawi natatyk - 6te 4aka o6te ili 6te pra6ta mail... Pritesnqwa me 4e pri mnogo potrebiteli koito neprekysnato uvedomqwat notifier programata 6te stane me6anica s dannite i trqbwa da naprawq nqkakwa za6tita - thread safety - ne6to takowa??? Za wseki user se puska otdelen webservice koito izpylnqwa zaqwkata ... toi se swyrzwa s notifiera i tam mu zadawa promenite - ako se slu4i dwama useri da podadat dannite i zapo4ne da stawa podmqna ednoveremeno. Towa moje li da se izbegne s Monitor Enter i Wait(iz4akai dokato se oswobodi obekta i go podmeni) Trqbwat mi razqsneniq za6toto kak da naprawq ne6to koeto dori ideolgi4eski ne znam kak da naprawq. Klasyt koito 6te se exportwa trqbwa da e ob6(singelton) za wsi4ki obry6teniq i da ne stawa me6anica - kak se prawi towa ?????????????????????????????????????????????????? W moq proekt ima wsi4ko ... ne moje li sled kato sym napawil asp.net prilojenieto(user interface-a) da si spestq windows-forms ... koeto samo 6te mi otneme vreme ... koeto mi e cenno? Prosto pitam... 11 proekt

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

Да. За целта трябва компонентът, който ще извършва комуникацията, да бъде написан като .NET-ски COM+ компонент (т.нар. "serviced component"), и с атрибут [ApplicationQueueing] да се укаже, че използва MSMQ. Толкова е просто :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

Светлин е прав, че това надали ще върви под .NET. Пък и какво страшно има в remoting-а? Или в COM+? .NET Framework между другото има страхотна интеграция с COM+. .NET-ски COM+ компоненти се наричат "serviced components", и могат много лесно да се възползват от всички услуги, предлагани от COM+, като Microsoft Message Queues, connection pooling, object pooling и т.н. чрез използването на атрибути. Например, само с един атрибут може да укажете дали даден клас изисква транзакция, и т.н., и т.н. Страхотно е :-) Който се интересува, може да хвърли едно око на namespace-а System.EnterpriseServices.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

Предполагам, че правилният начин в комерсиален софтуер за асинхронна нотификация за настъпило събитие е чрез MSMQ (Microsoft Message Queue) . Имам предвид Web-service, който трябва да нотифицира някого за нещо, което е пристигнало през него, да изпраща съобщени в MSMQ и да връща управлението на IIS, а след това друго приложение да си дърпа нотификационните съотщения от MSMQ. Така всичко става интелигентно и най-вече Enterprise, както трябва да бъде в сериозния софтуер.

Доколкото знам достъпът до MSMQ в .NET Framework става с разни класове от пакета System.EnterpriseServices, като се добави reference към System.Messaging.dll.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

Tова е една добра идея, но не е в стил .NET. Това предполага използване на unmanaged код, което не е гот.

Предполагам имаш предвид PostMessage или някакви memory mapped files, mutex-и или HWND_BROADCAST съобщения. Нищо от това не върви стандартно в .NET Framework.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

a kakvo ste kajete primerno Web Service i drugata serversha chast koiato e Windows Form da si obmeniat text s Windows Api funckii?
Malko po lesno se realizira i e po lesno ot COM+ tehnologii?

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: About SQL Server (-1 replies)

Повече информация за програмата има на адрес:

[ms.fmi.uni-sofia.bg]

Там пише, че информация за програмата можете да получите от:

доц. Димитър Въндев - отговорник
и
Христо Събев - консултант



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

Все пак ако някой ден ви се наложи да правите това нещо в комерсиален вариант, по отношение на AppServer-а може да помислите за Windows NT Service или за COM+ компонент.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vtori test? (-1 replies)

Датата на втория тест е 11 юни (сряда).



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: About SQL Server (-1 replies)

Само да допълня:

До колкото ми е известно по тази програма (MSDN Academic Alliance) във ФМИ отговорници са доц. Владо Димитров и доц. Румен Николов. Те би трябвало да имат въпросните SLQ Servr, VS.NET 2003, нов MSDN и всичко останало, което е включено в програмата.

До колкото още ми е известно, до дисковете с изброения софтуер имат достъп и момчетата от стаята на администраторите на ФМИ, които се подвизават по цял ден на третия етаж срещу стълбите, дясната врата. Те имат всичко изброено по-горе, но не знам как може да го вземете от тях.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

В крайна сметка се оказва, че когато искаме да създадем сървърско приложение, което съчетава в себе си сокет сървър и Web-service, е най-добре в архитектурно отношение да се постъпи така:

Да се раздели сървърското приложение на две части:

част 1 - AppServer. Може да бъде обикновено конзолно или Windows Forms сървърче, което да реализира цялата логика на приложението и предоставя интерфейс за достъп до услугите, които са реализирани в него, чрез remoting. Едновременно това приложение може да си слуша на сокет и да прави още каквото си иска в отделни нишки (thread-ове).

част 2 - Web service. Може да бъде Web-услуга, която просто вика през remoting функции от AppServer-а и връща резултата, върнат от тях без да съдържа в себе си никаква друга логика.

При този подход Web-услугата, въпреки, че работи като потребител с намалени права и е в отделен процес (в контекста на IIS), ще може да прави всичко, което може да прави AppServer-а, примерно да уведоми по сокет някакви свои клиенти при постъпване на някаква интересна за тях информация през Web-услуга.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET komentar (-1 replies)

Ами да, по идея проектите са трудни и не се очаква всеки да ги направи бързо, ако въобще всеки може да ги направи.

Проектите са за хора, които се борят за отлична оценка и затова имаше оганичение от поне 20 точки на тест 1, за да се работи по проект.

Ако човек не е бутвал .NET е съвсем нормално да се лута с часове за двебни неща. Дори аз, когато не бях бутвал преди време се лутах за дреболии доста време, така, че това си е нормално.

Трябва да се чете, да се рови из Internet и ако нищо не помага, да се пита някой познат и ако няма такъв, да се пита във форума.

Проектите не са лесни и нарочно а такива.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

Web-услугите наистина имат проблем със сокетите, но могат да си бачкат с отдалечени обекти чрез remoting. Затова ако имаме една система, която трябва да нотифицира някакви клиенти за нещо, което се е настъпило в резултат на извикване на Web-услуга, е най-добре да се ползва следната архитектура:

1. Notifier - конзолно приложение, което host-ва remote обект и има за задача да приема сигнали за настъпили събития чрез remoting и да уведомява по подходящ начин предварително регистрираните потребители. Въобще това приложение трябва да обработва асинхронно събития, предизвикани от Web-услугите. Това приложение е server-side логика, но за разлика от Web-услугите не се host-ва от IIS и работи с пълни права и може да отваря сокети, да слуша на сокети, да пише по файловата система и т.н.

2. Логика (business logic), съсредоточена в Web-услугите. При необходимост някои Web-методи могат да извикват през remoting допълнителна логика от Notifier приложението.

3. База данни - достъпна от Web-услугите

В крайна сметка ако искаме едновременно да имаме в едно server-side приложение хем Web-услуги, хем други услуги, например такива достъпни по сокет, трябва да разделим това приложение на две части (Notifier и Web-services) и да ги накараме да заработят като едно цяло чрез remoting.

Това е предложението за решаване на проблема със съвместяване на Web-услуги и друга логика, което засега ми се струва най-интелигентното и най-правилното и не използва advanced технологии като COM+ и MTS.

Ако някой има друга идея, да пише.

Аз си мисля, че има и друг вариант - да не се използва IIS, а да се използва собствен контейнер за Web-услуги като част от сървърското приложение. Виждал съм разни ASP.NET контейнери по 10-20 KB на сорс, така че и това е възможно, но се губят някои благинки, които IIS ни дава.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem s DB (-1 replies)

AcceptChanges е излишна, защото се вика автоматично от Update. Не бива да викаш AcceptChanges преди Update, защото тогава промените няма да бъдат записани в базата данни. Изтриването правиш правилно, просто най-вероятно нещо не е наред с DELETE командата на адаптера. Провери за правилна DELETE команда (ако използваш CommandBuilder, увери се, че в базата данни си указал Primary Key за съответната таблица).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem s DB (1 reply)

Опитвам се да направя приложение, което да позволява на потребителя да модифицира база данни на Access. За целта си правя dataset и в един list box показвам на потребителя информацията, която може да променя, като той съответно може да избере New, Delete ,Update.

Само че единствената команда, която се държи нормално е New.
С delete промените се отразяват само в dataset-а, но не и в истинската таблица, ( или поне така изглежда),а при Update съвсем нищо не се случва. Във всички случаи използвам функциите adapter.Update(...) и dataset.AcceptChanges(). Изтриването го правя, като казвам на съответния ред, който искам да изчезне:
datarow.Delete()

В приложението не се хвърлят никакви exception-и, само че то просто не си върши работата.

Posted by flipce (Wed, 28 May 2003 11:30:37 +0300)

Re: asmx problem (-1 replies)

e ne "lyuno" a lyubo, no dokat se naucha da si pisha pravilno imeto ...:)

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foreach/struct: MS .NET Framework buglet? (-1 replies)

taka kato 'gledam' dobre si otgovariash na vaprosite :)

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

Да, аз вече казах и че може да се стартира отделен thread при application start събитието в Global.asax. Работата е там, че ASP.NET върви с доста ниски права и те може да не са му много достатъчни в зависимост от това какво иска да прави (примерно да отваря сокети и т.н.). Отделно приложение, достъпвано чрез remoting е приемлив вариант. За целта на курсовия проект не е нужно да е windows service - може и да е обикновено конзолно приложение.

P.S. Най-подходящите технологии са различни в зависимост от това, което искаш да направиш. Ако искаш например при определено събитие в web service-а да викаш друга програма, която да прави нещо при определено събитие, можеш да я сложиш в отделно приложение и да я викаш чрез ремотинг, или пък да я реализираш като COM+ компонент. Ако трябва да прави нещо периодично - би могла да е windows service. Ако трябва да обработва някакви събития асинхронно (т.е. тя да почне да ги обработва, а web service-ът да си получи управлението веднага), би могло да стане чрез COM+ компонент, който да получава заявките си чрез MSMQ (Microsoft Message Queues). И т.н., и т.н... За целта на курсовия проект изберете това, което ви е най-лесно и удобно.



Post Edited (05-28-03 10:21)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Authentiaction (-1 replies)

Съвсем правилно си го направил. Директно copy/paste-нах това, което си написал, и работи чудесно. Проблемът ти е, че се опитваш да достъпиш обикновен HTML файл, и IIS ти го връща, без въобще да попита ASP.NET. Ако test.htm беше всъщност Test.aspx файл, щеше да те препрати към login формата.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: asmx problem (-1 replies)

Точно така, lyuno добре ти го е казал. Виж по-внимателно темата "Правилна инсталация на ASP.NET" малко по-надолу във форума.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

Не разбрах точно как го правиш, но ако използваш метода HttpServerUtility.Transfer, може - мисля, че действа като Response.Redirect, но прехвърля и подадените параметри. По отношение на проектите ще приемем всичко, стига да работи. Ако ставаше дума за комерсиален проект, Forms authentication би бил правилният (и най-лесен начин) за реализиране на истинско security.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foreach/struct: MS .NET Framework buglet? (-1 replies)

Peter Pentchev wrote:
>
> Hmm... This makes sense - almost. V smisyl, tova objasnjava
> problema, kojto vizhdam, samo che sega imam nov problem: ne
> razbiram *zashto* e taka :)
>
> Dva novi vyprosa:
> 1. Kyde vsyshtnost e documentirano tova?
> 2. Zashto tova raboti prekrasno, ako prosto zamenja 'struct' s
> 'class' v definicijata na tipa Foo?

A dali ne moga da si otgovorja sam na tezi vyprosi :)
Razlikata mezhdu 'struct' i 'class' e pochti osnovno v tova, che structurite sa value types, dokato classes sa reference types. Documentacijata na ArrayList.GetEnumerator() kazva, che vyrnatijat enumerator stava leko nevaliden, ako njakoj dobavi, iztrie, ili promeni element v ArrayList-a. Vyzmozhno li e problemyt da e v tova, che v samija ArrayList structurite se pazjat napylno, a za classes se pazi samo edin vid ukazatel kym istinskija object njakyde drugade v pametta, taka che promjana na member variable na class vsyshtnost promenja druga oblast ot pametta, a ne neshto v samija ArrayList, a promjana na member variable na structura bi promenilo sydyrzhanieto na samija ArrayList? Grrrrrrrr... pak neshto ne mi se vryzva, t.e. ne vizhdam mnogo smisyl v tova enumerator-yt da se shashka, kogato se promenjat dannite, koito za samija ArrayList bi trjabvalo da bydat poveche ili po-malko opaque...

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foreach/struct: MS .NET Framework buglet? (-1 replies)

Hmm... This makes sense - almost. V smisyl, tova objasnjava problema, kojto vizhdam, samo che sega imam nov problem: ne razbiram *zashto* e taka :)

Dva novi vyprosa:
1. Kyde vsyshtnost e documentirano tova?
2. Zashto tova raboti prekrasno, ako prosto zamenja 'struct' s 'class' v definicijata na tipa Foo?

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: business logic (-1 replies)

Hmm.. kakto e predlozhil Stoyan v
[www.nakov.com]
ili vsyshtnost maj dori ti samijat v
[www.nakov.com]

NT service?

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET komentar (-1 replies)

koi e proekta btw

Posted by me (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

business logic (13 replies)

Ne znam kak kyde da sloja logikata na proekta?
Imam: user interface+webservice+DB.
Trqbwa mi ne6to koeto wyrwi postoqnno i pri opredeleno wreme(sybitie) prawi ne6to. Kade trqbwa da se postawi towa taka 4e da komunikira s wsi4ko ostanalo. Naprimer w webservice-a da sloja timer koito na opredeleno wreme da puska ne6to. Rabota e tam 4e webservice-a se izpylnqwa za daden method i posle spira. Kak da go nakaram da sedi postoqno wklu4en - thread(foreground) za da ne se izklu4i webservica-a i da ima stati4ni danni??? koito da ne se gubqt. Ili drug podhod da ima otdelno prilojenie koeto da da izpylnqwa tazi rabota. Webservice prilojenieto go notificira 4e bazata danni e smenena, podawa mu i promqnata i to we4e podmenq timera ili ne6to drugo... az sym za proekt 11.

Posted by student (Fri, 30 May 2003 12:58:14 +0300)

Re: .NET komentar (-1 replies)

E da ama 3-4 dena pi6a po cql den ... i nakraq napisah samo: UI + webservice+ DB. Logikata na programata tepyrwa...

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

Az go napravih s: @page kydeto zadawa6 classname na twoqta webforma, @page referrence kym pyrwata stranica,Server.Transfer ...
Taka uspqh da prehwyrlq parametri ot edna webforma na druga. Ako nqkoi se interesuwa - moga da go opi6a podrobno. Tozi na4in stawa li? Iskam da go ostawq taka.

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Authentiaction (-1 replies)

ne6to nestava
eto kakva e situaciata
<web-app context>/restricted
<web-app context>/restricted/test.htm
<web-app context>/restricted/Web.confg
<web-app context>/login.aspx
<web-app context>/Web.confg


Kato
<web-app context>/Web.confg - e standartnia generiran ot Studio Architect-a

a v <web-app context>/restricted/Web.confg e su6to stndartnia kato
reda - <authentication mode="Windows" />
e zamenen sus redovete :
--------------------
<authentication mode="Forms">
<forms loginUrl="../login.aspx" protection="All" timeout="60" />
</authentication>
<authorization>
<deny users="?" />
</authorization>
--------------------------------------------

I kogato se opitam da dostupia

<web-app context>/restricted/test.htm - > niamam problemi i go dostupvam bez da me preprati kum login.aspx



Posted by dam (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foreach/struct: MS .NET Framework buglet? (-1 replies)

ili aide ot men da mine imam 1 min -
obekt koito slgash v ArrayList ima samo read only properties,
nezavisimo che si v strukturata ti sa public.
ako iskash da gi sminesh info v tiah:
1/namirash obekta ot l.
2/pravish si temp object Foo sas stoinostite mu
3/pravish promeni
4/davahsh l.remove na staria
5/l.add na novia :)

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foreach/struct: MS .NET Framework buglet? (-1 replies)

vsastnost chakai malko, kato prochetoh poveche, zagriah kakvo iskash da pravish :)
samo che sega veche e kr na rab vreme i ste si hodia :)

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: foreach/struct: MS .NET Framework buglet? (-1 replies)

sto ne probvash da se gavrish sas sazdaden object ;)?
primerno kato imas arel2 veche np -




Foo arel2 = new Foo();
// Kill the compiler :)
foreach (Foo arel in l)
{
if (arel2.errmsg == null)
{
arel2.errmsg = "Baaa!";
Console.WriteLine(
"struct: a={0}, b={1}, errmsg={2}",
arel2.a, arel2.b, arel2.errmsg);
}
}

Posted by lyubo (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

foreach/struct: MS .NET Framework buglet? (6 replies)

Hi,

Ne sym siguren dali az ne razbiram kak se predpolaga da raboti operatoryt 'foreach' zaedno sys structuri, ili naistina sym popadnal na .NET Framework bugche, po-specialno v compilatora...

Nakratko, pri opit za compilirane na code na [devel.ringlet.net] s MS Visual Studio .NET 7.0.9466 i MS .NET framework (i 1.0.3075.0, i 1.0.3075.288, t.e. sys Service Pack 2), se poluchava strannoto syobshtenie za greshka CS0131: "The left-hand side of an assignment must be a variable, property or indexer" za red, kojto e arel.errmsg = neshto si, kydeto arel e promenliva ot tip structura, sydyrzhashta public string errmsg.

Try it out for yourself: [devel.ringlet.net] - sledvajte instrukciite na stranicata. Pri opit da compilirate shte uspee, zashtoto sym #if'nal problemnija code. Slozhete edna udivitelna pred WhiskeyTangoFoxtrot, taka che #if da e true, ili prosto definirajte environment variable WhiskeyTangoFoxtrot kato za build-a, i shte vidite greshkata.

Interesno mi e tova da go probva njakoj s .NET Framework 1.1: dali tam e opraveno? FWIW, v Mono 0.24 njama problem: compilira go i go izpylnjava kato slynce.

G'luck,
Peter



Posted by Peter Pentchev (Wed, 28 May 2003 10:33:26 +0300)

Re: asmx problem (-1 replies)

1.C:\WINNT\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705\aspnet_regiis.exe -i
2.c:\winnt\system32\iisreset.exe

Posted by lyuno (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: asmx problem (-1 replies)

ts, nesto ne stava....
az mai kato se zamislia sega za parvi pat go puskam,.
t.e. ne mi stava ot vreme na vreme a postoianno :)

Posted by student1 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: asmx problem (-1 replies)

Tova mi se sluchva ot vreme na vreme; obiknoveno se opravja, kogato
v management takovata na IIS-a (Control Panel >> Administrative
Tools >> Internet Services Manager) otvorja Properties za virtualnata
directorija i create-na Application (buton Create tochno do textbox
Application name).

Hope that helps :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

asmx problem (6 replies)

kato si napravia nov web service i se opitam da go startiram
explroera mi pokazva dialog da save-na faila, t.e. IIS ne go startirva..
kade e problema?

Posted by student1 (Thu, 29 May 2003 16:56:56 +0300)

Re: webservice security (-1 replies)

Syjalqvam za nevejsestvoto, ne bqh prochel vnimatelno po-gore.

Dosta hitro, dosega vinagi go bqh pravil rychno.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

По принцип и така става, но е по-лесно с forms authentication, както написах по-горе. Просто трябва да се сложи съответното нещо в Web.config файла, и в Login.aspx да се сложи редът, дето го paste-нах по-горе. От там нататък ASP.NET се грижи да поддържа сесията, да проверява дали си логнат, да те препраща към Login.aspx при нужда и т.н.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET komentar (-1 replies)

Taka e, svikvai.
No tova ne e zagubeno vreme zashtoto nauchavash novi raboti. Daje moga da kaja che e sred nai-poleznite nachini po koito mojesh da si izrazhodvash vremeto.
Az lichno si prekarvam sigurno 1/4 ot denq v rovene v MSDN-a.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

oops, syjalqvqm, malko obyrkah koda. Vsyshnost trqbva da e:

if ( !User.Exists( Session["UserName"].ToString(), Session["Password"].ToString() ) ) {
Response.Redirect("NotLoggedIn.aspx");
}

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

Nai-prosto, session-a e kolekciq v koqto slagash promenlivi, specifichni za vsqka sesiq (sirech edno log-vane na potrebitel). Primerno, v login.aspx slagash:
Session["UserName"] = "pesho"; // primerno
Session["Password"] = "pass";

i posle vyv vsqka stranica si include-vash nqkakva proverka, ot sorta na:

if ( !User.Exists( Session["UserName"].ToString()
Session["Password"].ToString() ) ) {
Response.Redirect("NotLoggedIn.aspx");
}

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Authentiaction (-1 replies)

За целта се използват съответните <allow> и <deny> клаузи в <authorization> секцията на Web.config. Един Web.config контролира директорията, в която се намира, и всички нейни поддиректории. За да направиш това, което искаш, трябва в директорията restricted да поставиш Web.config файл, който дава оторизация само на логнати потребители. Друга възможност е да използваш тага <location>, за да укажеш за кои файлове и/или директории важат съответните authorization-и.

P.S. За повече информация виж статията "ASP.NET Authorization" в MSDN.



Post Edited (05-27-03 10:14)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: .NET komentar (-1 replies)

Проектите наистина не са лесни и изискват усилие и старание от страна на студентите. Те обаче ще бъдат възнаградени със съответната оценка. Все още има време, който смята, че няма да се справи с проекта, да дойде на втори тест.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

Виж в MSDN какво пише за "Session object". Има цяла статия "Managing State in XML Web Services Created Using ASP.NET".



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Authentiaction (3 replies)

Понеже споменахте за security. Като се каже във web.config-a коя ти е login - страницата - по какъв начин се оказва кои url-та да са достъпни за съответните потребители.

Примерно искам
<web-app context>/restricted
всичко което се намира навътре от тази директория да е достъпно за потребители който са се логнали във системата.
А всички останали url-та да са достъпни за всички.

Posted by dam (Wed, 28 May 2003 10:06:46 +0300)

.NET komentar (5 replies)

Tiq proekti - mnogo ne6ta ima natypkano. Mnogo ne6ta ima s koito trqbwa da se swikne - prosto za6toto nikoga dosega ne si rabotil s tqh - mnogo vereme se gubi dori za elementarni raboti. Sega naprimer sigurno 6te zagubq nad cql 4asove za da nakaram ListBox da podmenq TextBox pri wsqka promenq na selekciqta(prosto za6toto ne znam kak stawa). ASP.NET SQL, webservici, webcontroli,windows forms ... - wsi4ko za tolkowa kratko wreme ... ani 4akat izpiti.

Posted by student (Wed, 28 May 2003 15:16:08 +0300)

Re: webservice security (-1 replies)

Kyde e tozi session obekt???

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Tozi otgovor we4e mi hareswa. Thanks. E az go naprawih po zaobikolen na4in tyi kato wsi4ko wry6tano be6e string.

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Да, структурите, които слагаш в ArrayList-а, трябва да са сериализируеми, за да могат да бъдат сериализирани от Web Service-ът към клиента (при Web service-ите се използва именно сериализация чрез SOAP форматер). Ако обявиш структурата като Serializable, тя ще може да се сериализира, но тогава следният ред няма да работи:

object[] result=localhost.GetTasks("user");

, защото реално ти имаш функция, която връща ArrayList, а не масив от обекти. Конвертирането на ArrayList до масив става чрез метода му ToArray, който извършва копиране на елементите.

Освен това останах с впечатлението, че декларираш структурата два пъти - веднъж в Web Service-а и веднъж в клиента. Начинът да избегнеш това е да направиш отделен проект в solution-а, който проект (примерно с име Common) да е class library, съдържаща всички класове, които се използват и от двете приложения. По този начин ще имаш само една дефиниция и следователно - по-малко възможности за издънка.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

Ne mi otgovori na wyprosa za6toto za stringove go bqh naprawil. Rabotat e tam 4e imam:

WebService
----------------
public class Tasks
{public string task;
public string description;
public string date;
}

public ArrayList GetTasks(string user);
//slagam Tasks obketi wytre w ArrayList
------------------------------------------------

Az deklariram sys6tata struktora(Tasks) w web_application prilojenieto, no mi kazwa 4e ne moje da go castne:

WebApplication
-------------------
object[] result=localhost.GetTasks("user");

Za6to ne mi wry6ta obekt ArrayList? - moje bi za6toto e webservice, a pyk ArrayList e ne6to specifi4no za .Net dokato webservice-ite ne sa. Wsy6tnost mi wry6ta edna stranica gre6ka kydeto se opiswa nqkwi ne6ta koito ne razbrah - serializaciq,http,soap ...
Iskam da polu4a nakraq masiv ili ArrayList ot Tasks s informaciqta ot methoda. Ne stawa castwaneto? Trqbwa li da deklariram [Serializable] za Tasks? Vajno e kak stawa towa, wyprosyt mi e smislen - prosto ne moga da si wzema informaciqta ot methoda. Sprqh da prawq proekta zaradi towa ne6to - taka 4e 4akam otgowora.

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: problem (-1 replies)

ArrayList е общ тип колекция и съхранява каквито и да е обекти, без да го интересува какви са. Ето защо, когато се опитваш да ги извлечеш, трябва да си ги cast-неш към типовете, на които принадлежат. Ако знаеш, че вътре има стрингове, можеш да го направиш така:

string s = (string)arrList[4];



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Select statement (-1 replies)

SELECT * FROM table_name WHERE Pole = 30

Ако искаш да избереш само отделни колони, а не всички, замени звездичката (*) с имената им, например така:

SELECT col1, col2, col3 FROM table_name WHERE Pole = 30

Ако имената на колони или на таблицата не са съвсем стандартни (имат подчертавки, запазени думи са и т.н.), можеш да ги ограждаш в квадратни скоби, за да укажеш, че са идентификатори. Ето така:

SELECT [col1], [col2], [col3] FROM [table_name] WHERE [Pole] = 30

Дано това отговаря на въпроса ти.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

Доколкото разбрах въпросът ти, искаш ако някой не е логнат, автоматично да бъде отпращан към login.aspx, а чак когато се логне, да има достъп до останалите страници? Ами за тази цел се използват т.нар. authentication модели на ASP.NET. Виж в MSDN какво пише по въпроса за "Forms authentication" - това е, което ти трябва. В web.config файла трябва authentication режимът да се сложи на "Forms", да се укаже, че логин страницата е именно login.aspx, и в login.aspx да направиш съответната логика за login (т.е. когато потребителят е валиден, да го маркираш като такъв чрез нещо от сорта на:

FormsAuthentication.RedirectFromLoginPage(TextBox_Username.Text, false);

Общо взето - това, което ти трябва, е forms authentication. Разучи как става. А иначе Vroomfundel е прав - параметри можеш да слагаш директно в URL-то. Друг вариант за съхранение на данни, които искаш да можеш да ползваш от всички страници (като например да си съхраниш паролата на потребителя в plain text, за да можеш да си я ползваш по-късно) е да си ги запишеш в Session обекта. Така стават достъпни за цялото приложение в рамките на сесията.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

Ами това е най-вероятно security issue. По принцип ASP.NET върви с доста ниски права, за да се избегнат рискове от пробиви в сигурността. Именно затова на демонстрацията не работеше връзка със SQL Server чрез Windows authentication, а трябваше да минем на SQL Server authentication - просто защото ASP.NET има твърде ниски права. Именно затова и имам резервации към този подход на реализация. Според мен разбиването на два отделни процеса е по-подходящото архитектурно решение. Разбира се, можеш да го реализираш както искаш, стига да работи на защитата :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Дни на Майкрософт, 5-6 Юни 2003, НДК (-1 replies)

Нивото на Microsoft DevDays винаги е било чудесно. Има както уводни, така и доста advanced теми. Общо взето - за всекиго по нещо :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: About SQL Server (-1 replies)

Microsoft SQL Server 2000 Developer Edition (или Enterprise Edition, разликата е единствено в лиценза). Легално може да се вземе чрез MSDN Academic Alliance споразумението между ФМИ и Microsoft.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

az probvah s Application Start, no nesto socket-a ne se otvaria....

Posted by student1 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

mojesh da slojish parametri v Response.Redirect napravo v stringa, napr:
Response.Redirect("login.asp?UserName=user&Password=blabla");

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: malko raziasnenie za Project 1 (-1 replies)

Naprotiv, tochno tova *e* idealnijat variant (ne sym siguren, che
bi moglo da ima takova neshto kato "naj-idealen" - idealyt e edin,
right? :). Ta... tochno tova e idealnijat variant: slozhnite prilozhenija
da sa realizirani kato sbor ot malki componenti, vseki ot koito pravi
neshto prostichko, taka che da mozhe lesno da se proveri, che go
pravi kakto trjabva. Da, tuk mogat da bydat povdignati vyprosi
otnosno reliability: taka imash poveche neshta, za koito trjabva da
sledish dali rabotjat neprekysnato, no pyk ot druga strana, taka
proval v edin component ne vodi vednaga do proval vyv funkcionalnostta
na cjalata sistema: drugite j chasti mogat da prodylzhat da si
rabotjat, dokato njakoj sysadmin se sybudi, pie kafe (ili Cola, po
zhelanie :P ), vyzdyhne tezhko i vzeme da vidi tochno za koj
proklet server go e zasipala sys SMS-i monitoring sistemata
*tazi* nosht :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

problem (4 replies)

Probwah da nakaram method da wry6ta arraylist. Posle mi pokazwa w prilejenieto koeto go wika 4e ne wry6tam arraylist a object[](to stana nakraq ama za arraylist ot stringowe). Iskam method koito da wry6ta arraylist ot moq si structora ot danni. Ne stawa za6toto mai ne6to trqbwa da se serializira??? Mnogo e wajno da razbera kak TO4NO stawa za6toto taka si wzemam informaciqta ot bazata danni (tq ne e edno ne6to). Tuka zabih syswsem

Posted by student (Mon, 26 May 2003 21:21:43 +0300)

Select statement (1 reply)

iskam da selectna vsi4ki rapisi s dadena soinost v nqkoq kolona ot baza danni na access.
nesto takova naprimer:
table e tablicata , Pole e kolonata. iskam vsi4ki sas stoinost 30
"SELECT FROM table "
Pole == 30

Posted by atanas (Mon, 26 May 2003 11:10:30 +0300)

Re: About SQL Server (-1 replies)

А кой SQL сървър ни трябва? Колко е голям и откъде евентуално може да се намери?

Posted by cd (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

Dobre. Zna4i prodyljawam. Az i bez towa nqmam .Net 1.1 . Sega me interesuwa kak 2 web-formi da si predadat informaciq. Imam login.asp i customize.asp . Sled kato se autorizira user-a na na login.asp na men mi trqbwa parolata i na customize.asp - za da q podawam wseki pyt. Mislq ne6to ot web.config da byde za6titen customize.asp(ne sym naqsno kak to4no) a pyk parolata i username-a da se podawat kato parametri kym customize.asp stranicata. Ama towa hi4 ne mi zwu4i dobre. ??? Wsy6tnost moje i da stane za6toto customize.asp winagi za wseki method koito wika prawi authenticaciq. Ne mi e qsno kak da podam i posle da wzema parametrite kym stranicata! W response.Redirect nqma podawane parametri. Zna4i trqbwa da gi postawq w wikaneto na URL-to. ??? Celta e customize.asp winagi da iziskwa parametri(user,pass) pri pyrwona4alno izwikwane. Posle gi pomni i gi podawa za wseki metod. Kak to4no da go naprawq (s moite mijavi poznaniq za ASP.net)

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Дни на Майкрософт, 5-6 Юни 2003, НДК (-1 replies)

Силно се съмнявам, че ще може да се вредим на lab-овете, щото те са без регистрация. Мен ме интересуват най-вече нивото на лекциите, дискусиите и книгите, дето щели да дават.
Знаете ли нещо повече за това?

Posted by benedictio (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project #12 (-1 replies)

Имаш предвид Threaded View и Flat View? Да, но тук като отидеш на топиците има и View Threads и Collapse Threads. Забелязах, че като избера Collapse Threads и после избера Threaded View в прозореца със съобщенията, като се върна на топиците, те автоматично са се превключили на View Threads, а обратното не става автоматично. Това е малко объркващо, но не е толкова съществено.

Разбрах какво е Flat View, това е важното. Според мен Collapse Threads и Flat View трябва винаги да вървят заедно, както View Threads и Threaded View.

Posted by benedictio (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: webservice security (-1 replies)

Web service security е наистина интересна тема. Работата е там, че в ранните стандарти няма как да се постигне по друг начин от този, до който сам си стигнал - да подаваш username и парола всеки път. Можеш, разбира се, да използваш Session обекта, в който да си запишеш, че потребителят е проверен и оторизиран, но за използването на сесия Web service-ът трябва да използва cookies, а не съм сигурен дали това не е малко отклонение от стандарта. Но и да е - ще го ползваш от .NET клиенти, така че няма страшно :-)

Иначе в .NET Framework версия 1.1 вече има поддръжка на някои нововъведения при Web service-ите, включително и в точно тази област на security-то, от която ти се интересуваш. Не можем да сме сигурни обаче, че ще имаме .NET Framework 1.1 инсталиран в залите, в които ще се извършва защитата. Ето защо се опитай да го постигнеш чрез възможностите на .NET Framework 1.0. Успех!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project #12 (-1 replies)

Този форум може да се превключва между двата режима. Точно под съобщенията има линк "Flat View", а когато минеш в такъв режим, можеш да превключиш обратно чрез "Tree View".



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

webservice security (12 replies)

Naprawih 4ast ot proekta si kato naprawih Application_servera - kato weservice. Taka ASP.NET prilojenieto,admin prilojenieto ili remote_admin prilojenieto da izpolzwat ob6ta 4ast za komunikaciq s bazata danni. Igra4ka e samiqt user interface. Problemyt e 4e ne znaq kak da za6titq web service-a (application servera). Metodite sa publi4ni! Za wseki metod sym pribawil user,pass. Towa ozna4awa, 4e za wsqko deistwie(wikane na metod) 6te imam obry6tenie kym bazata danni za authenticaciq - koeto mi se vijda izli6no. Wqrno 4e wednyj kato si wyvede6 parolata client-skite programi 6te q podawat awtomati4no za wsqko ne6to koeto prawi6... i wse pak??? A moje bi application server prilojenieto da pazi poslednite 2-3 izpolzwani user-pass i da ne proverqwa w bazata danni(tablicata za userite) ako tq ne e bila promenqna... wse pak samo application_servera prawi promenite. Nqkakwa principna nasoka? (znam kakwo e remoting)

Posted by student (Wed, 28 May 2003 09:56:18 +0300)

Project #12 (2 replies)

Много се разсеях при предния си въпрос. Наистина имах предвид проект 12. Благодаря за отговорите. Но сега пък взех да се питам какво е това плосък режим. В настоящия форум режимът е дървовиден. Ще ми пратите ли линк към някой форум, който е с плосък режим?

Posted by benedictio (Sun, 25 May 2003 13:20:53 +0300)

Re: About SQL Server (-1 replies)

Не, Microsoft SQL Server е отделен продукт и не е част от Windows.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: malko raziasnenie za Project 1 (-1 replies)

da, tova znachi che servera se razdelia na dve otdelni prilojenia...
Niakak si ne mi izglejda nai-idealnia variant...

Posted by student1 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: About SQL Server (-1 replies)

A има ли SQL Server в Windows XP (Professional (SP1))? Не мога да го намеря и да си го инсталирам?!

Posted by cd (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: malko raziasnenie za Project 1 (-1 replies)

Можеш да го направиш както ти е най-удобно. Но никой не е казал, че web service поддържа връзката към клиент. Web Service-ът служи за регистриране на потребители и за изпращане на съобщения, но връзката би могла да се поддържа от отделно приложение (например Windows NT service или нещо такова).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

Събитие има. Application Start събитието. Съответният код трябва да се сложи в Global.asax. То не, че няма технически начин. Просто не знам дали е добро архитектурно решение да се прави такова нещо. Но това, разбира се, зависи от изискванията към решението.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

В Java може в едно Web приложение да се стартира нов thread и да се пусне в този thread някаква сърввърна логика, достъпна по сокет. Учудвам се, че в .NET не може така. Няма ли някакво OnStart събитие, в което да се пусне нов thread, който да работи в контекства на Web-приложението?

Представи си, че искам да направя просто приложение, което получава съобщения през Web-service и в същото време има завързани към него сокет клиенти, но които изпраща получените съобщения. Кво правя? Пъхам си съобщенията в базата и след това през 1 секунда гледам дали е дошло нещо ново ли? Трябва да има някакъв интелигентен начин...



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

malko raziasnenie za Project 1 (3 replies)

"Pri pristigane na novo syobshtenie v on-line rezhim, syrvyryt tryabva da uvedomi za tova klienta po TCP soket. "

Variant 1:
Tova niakak si ne si go predstaviam (ne sam go pravil) ASP da se varje kam klienta po tcp socket.
I ako se varje kolko vreme ste stoi taka?
Niama li IIS niakakav Time Out v startirvanetona ASP i sled tova da kill-ne procesa?
T.e. Servera (ASP) dori da se varje s klienta po tcp, niama da zadarji vrazkata dalgo vreme.

Variant 2:
Servera da si e normalno windows prilojenie, kam koeto mojesh da se varjesh po tcp/ip kato po tozi
nachin klienta go uvedomiava che e online.
Drugo prilojenie - ASP, koeto chrez web uslugi da dava vazmojnost za spomenatite uslugi.
V tozi sluchai obache toi se razdelia na 2 otdelni prilojenia - web service i Windows MultiThreading TCP Server prilojenie.


Za tova li stava vapros?

Posted by student1 (Mon, 26 May 2003 09:21:28 +0300)

Re: web service + other functionality in the same rocess (-1 replies)

Точно така. Няма начин, освен да се получат два отделни процеса. Но в крайна сметка ти правиш две различни неща, нали така :-) Единственото, което ги обединява, са общите данни. Най-добре е да измислиш някакъв механизъм, чрез който да споделят общи данни без твърде много конфликти. База данни е добро решение, особено при използване на транзакции, чрез които да се подсигури целостта им (при едновременно използване от няколко места транзакциите са си необходими. Но това важи дори и за обикновен web service, освен ако операциите с базата не са атомарни).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

web service + other functionality in the same rocess (10 replies)

Имам такова питане:

Мога ли да направя сървърско приложение (например конзолно), което едновременно слуша на даден сокет и едновременно предлага една или няколко Web services. Искам всичко да е в един процес, за да мога да осъществявам достъп до общи данни през Web услугите и през сокет.

Ако си направя Web-услуга, тя се слага на IIS сървъра и отива в отделен процес, дори се вика в контекста на друг потребител (ASP.NET user-а). Как тогава мога едновременно с това в същия процес да добавя и друга функционалност, примерно сървърна логика, достъпна по TCP сокет?

Поправете ме ако бъркам, но ми се струва, че ще се получат два отделни процеса и няма да мога да споделям лесно данни между тях.

Posted by ivan (Mon, 09 Jun 2003 23:57:37 +0300)

Re: About SQL Server (-1 replies)

Enterprise Manager и Query Analyzer се инсталират заедно със SQL Server. Ако имаш инсталационен диск, би могъл да си ги инсталираш. Могат да се инсталират и без да имаш SQL Server на машината - от инсталацията избираш да се инсталират само client tools. Тогава можеш да ги ползваш за работа с други сървъри.

Ако все пак наистина нямаш възможност да инсталираш Enterprise Manager и Query Analyzer, можеш да се опиташ да използваш Server Explorer toolbar-а на Visual Studio .NET. От него обаче ще можеш да правиш значително по-малко неща.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

About SQL Server (7 replies)

Rabotq s Windows 2000 advanced server. Nqmam SQL Server Enterprice Manager. Kakvo trqbva da instaliram za da rabotq s SQL server. I koi Administration Tool se polzva za upravlenieto na SQL servera ot windows tool-ovete

Posted by atanas (Wed, 28 May 2003 17:38:09 +0300)

Re: Важно: демонстрация (-1 replies)

Това зависи от архитектурата, която ще изберете за приложението си.

P.S. Ако става дума за проектите - изберете такава архитектура, каквато ви е най-лесна, стига да не е в противоречие с условието на проекта.



Post Edited (05-22-03 18:04)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Важно: демонстрация (-1 replies)

Dobre no koi ot dwata na4ina da izberem da pravim 4rez Datagrid direktno kym bazata danni ili 4rez ApplicationServer(tam 4rez web_services). Koe e da izberem. Nqkwa nasoka?

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Vtori test? (-1 replies)

Вторият тест ще бъде непосредствено преди сесията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: proekt6 (-1 replies)

В условието няма изискване да използвате ADO.NET, така че няма да повлияе на оценяването, ако не го използвате. Изрично е казано, че ако желаете, може да използвате файловата система. Тук би могло това да се разглежда като третата технология - работа с файлове, организацията им и т.н. Разбира се, ако ви е по-удобно, може да използвате и база данни чрез ADO.NET. Както предпочитате.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

За трислойната архитектура (-1 replies)

Абсолютно, така е. Освен това трябва да се отбележи, че при използване на n-слойна архитектура, не е задължително да бъдат използвани Web service-и за връзка между слоевете. Web service-ът има нещо общо с презентационния слой... Абе трябва да се прецени за конкретното приложение. Много често например (включително в Microsoft-ските примерни n-слойни приложения) за връзка между слоевете се използва remoting, или, ако няма нужда да бъдат на отделни машини, направо се ползват съответните асемблита. Някой може да възрази, че използването на remoting ни задължава да използваме .NET, за да използваме съответния слой. Това не е така - можем да нагласим remoting да използва SOAP върху HTTP. Ако обаче търсим начин да ускорим приложението, можем да превключим на binary протокол върху TCP.

Но е абсолютна истина, че това има смисъл да се прави само при комерсиален софтуер, или такъв, при който се очаква да може да се поддържа, scale-ва и т.н. За курсовите проектчета очакванията са просто да работят, така че всеки може да ги напише според своите разбирания за подходяща архитектура.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

proekt6 (1 reply)

w proekta pi6e 4e move da se izpolzwa failowata sistema za syhranenie na dannite a nakov kaza 4e 6te trqbwa da se prilovat pone tri tehnologii za daden proek t.e. ako ne se izpolzwa ADO.Net ostawat samo ASP.Net i WinForms wyprosa mi e da se izpolzwa ADO.Net ili move i bez nego i 6te powliqeli na ocenqwaneto

Posted by Spyder (Thu, 22 May 2003 10:53:30 +0300)

Vtori test? (2 replies)

Imate li niakakva ideia koga gore-dolu 6te e vtoria test?

Posted by Todor Todorov (Wed, 28 May 2003 17:17:12 +0300)

Re: Получаване на правилен connection string; Access data provider (-1 replies)

Ето един пример за добавяне на нов потребител в MS Access база данни с параметрична заявка. Таблицата Users има структура:
id - AutoNumber - primary key
username - Text
password - Text

OleDbConnection dbConn = new
OleDbConnection(@"Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data
Source=C:\db1.mdb;Persist Security Info=False");
dbConn.Open();
OleDbCommand cmd = new OleDbCommand("INSERT INTO Users ([username],
[password]) VALUES (@user, @pass)", dbConn);
cmd.Parameters.Add("@user", OleDbType.VarChar).Value = "new user name";
cmd.Parameters.Add("@pass", OleDbType.VarChar).Value = "secret password";

cmd.ExecuteNonQuery();

cmd = new OleDbCommand("SELECT @@IDENTITY", dbConn);
int id = (int)cmd.ExecuteScalar();
Console.WriteLine("Inserted new user. Id = {0}", id);

Програмата добавя параметри към командата и едновремено с това им задава стойност.

Забележете, че имената на колоните са оставени с квадратни скоби. Това казва на Access, че това не са запазени думи, както той си мисли, а са имена на колони. Ако не ползвате квадратните скоби, ще ви даде exception.

Като допълнение в примера по-горе се извлича и първичният ключ на
новодобавеният запис, който понякога е крайно необходим, примерно за използване като външен ключ в друга заявка за добавяне на данни. Ако ви се наложи да извличате ключа на новодобавен запис, правете го по този начин.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

за MS Access и параметричните ADO.NET заявки (no replies)

На демонстрацията поради една особеност на MS Access не можахме да накараме една параметрична заявка да заработи. Проблемът се оказа в това, че в таблицата Users името на колоната за парола "password" е запазена дума в MS Access и затова гърми заявката.

Ето един пример за добавяне на нов потребител в MS Access база данни с параметрична заявка. Таблицата Users има структура:
id - AutoNumber - primary key
username - Text
password - Text

OleDbConnection dbConn = new OleDbConnection(@"Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=C:\db1.mdb;Persist Security Info=False");
dbConn.Open();
OleDbCommand cmd = new OleDbCommand("INSERT INTO Users ([username], [password]) VALUES (@user, @pass)", dbConn);
cmd.Parameters.Add("@user", OleDbType.VarChar).Value = "new user name";
cmd.Parameters.Add("@pass", OleDbType.VarChar).Value = "secret password";
cmd.ExecuteNonQuery();

cmd = new OleDbCommand("SELECT @@IDENTITY", dbConn);
int id = (int)cmd.ExecuteScalar();
Console.WriteLine("Inserted new user. Id = {0}", id);

Програмата добавя параметри към командата и едновремено с това им задава стойност.

Забележете, че имената на колоните са оставени с квадратни скоби. Това казва на Access, че това не са запазени думи, както той си мисли, а са имена на колони.

Като допълнение в примера по-горе се извлича и първичният ключ на новодобавеният запис, който понякога е крайно необходим, примерно за използване като външен ключ в друга заявка за добавяне на данни. Ако ви се наложи да извличате ключа на новодобавен запис, правете го по този начин.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 22 May 2003 01:22:11 +0300)

Re: Project #10 (-1 replies)

Можеш да го направиш като чисто ASP.NET приложение, което се свързва с базата данни чрез DataSet през ADO.NET. Така вероятно ще ти е най-лесно.

Не е необходимо да се прави трислойна архитектура, совен ако не ентусиаст и изкаш да разцъкаш Web Service-ите. С трислоен модел ще стане по-професионално, но трудът, вложен за разработката, ще е по-голям.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Важно: демонстрация (2 replies)

Днес ще се проведе демонстрация как може да бъде използвано Visual Studio .NET, за да бъдат реализирани курсовите проекти. Ще разгледаме работата с ADO.NET, разработката на Windows Forms приложения, ASP.NET Web Applications и ASP.NET Web Services и т.н. Предполагам, че ще бъде интересно :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 22 May 2003 17:20:08 +0300)

Re: Project #10 (-1 replies)

Точно така, и проект 10 - Warez Server, и проект 12 - Форум (макар че ти най-вероятно имаш предвид него) са изцяло server-side приложения, с клиент единствено IE.

Архитектурата може да бъде такава, каквато ти решиш, стига да изпълняваш всички функционални изисквания, зададени в условието на проекта. Обикновено се избира n-слоен модел архитектура - база данни, application server, на който има някаква логика, и presentation слой, в случая - ASP.NET приложение. Разбира се, поне що се отнася до курсовите проекти, никой не ви задължава да изберете този подход.

Как се ползват технологии като ASP.NET, ADO.NET и т.н. чрез Visual Studio .NET ще илюстрираме нагледно довечера на лекцията. Препоръчвам на всички, които имат желание, да дойдат :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project #10 (-1 replies)

rre



Posted by gg (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Дни на Майкрософт, 5-6 Юни 2003, НДК (-1 replies)

Аз миналата година ходих на събитието и останах изключително доволен. Силно препоръчвам на всички, които имат възможност да дойдат! Безплатно е и е много полезно. Когато се регистрирате от адрес:

[www.msbgregistration.com]

Изберете "Сесия за разработчици". останалите не са толкова интересни за нас, като .NET Framework разработчици.

Ето и програмата на семинарите и презентациите:

Ден 1 - 5 юни 2003г.

08:30 – 09:30 Регистрация (Зала 3 на НДК)
09:30 – 11:00 Откриване на "Дни на Майкрософт"
Обща сесия за всички участници, която ще се проведе в зала 3 на НДК. Ще бъдат демонстрирани Microsoft Tablet PC, Pocket PC, Smart Phone и други технологии.
11:00 – 11:30 Кафе пауза
11:30 – 12:45 Visual Studio .NET 2003
Година и половина след пускането на Visual Studio .NET излиза новата версия на продукта. В тази лекция ще се демонстрират нововъведенията във Visual Studio .NET 2003 както спрямо Visual Studio .NET 2002 така и спрямо Visual Studio 6. Основните теми, които ще се разгледат са .NET Framework 1.1, Web services, Mobile Applications, Security, Enterprise applications.
12:45 – 13:45 Обяд и освежителни напитки
13:45 – 15:00 Разработка на приложения за мобилни устройства с Microsoft Visual Studio .NET 2003
Интеграцията на мобилни устройства в корпоративните информационни системи и в системите за електронна търговия е сред актуалните предизвикателства пред създателите на софтуер. В тази презентация ще бъдат разгледани проблемите пред разработката на софтуер за мобилни устройства и начините за разрешаването им с Visual Studio .NET 2003, възможностите на ASP.NET Mobile Web Controls и .NET Compact Framework, както и новият програмен модел за интегриране на мобилни устройства в съвременните разпределени информационни системи.
15:00 – 16:15 Постигането на успех в големи проекти: тайните в Microsoft Solutions Framework
Чувствате ли се виновни за закъсненията на проектите, в които участвате? 48% от проектите за разработка на ИТ решения са в голяма степен неуспешни, а 28% са напълно провалени. Само малка част успяват. На тази сесия ще научите някои много мъдри техники, които могат да гарантират приключването навреме, удовлетворение на клиентите и избягването на “катастрофите” по пътя на планирането и изпълнението на проекти.
16:15 – 16:45 Кафе пауза
16:45 – 18:00 Windows Server 2003 като платформа за приложения
Windows Server 2003 освен операционна система е и приложен сървър, който предлага висока сигурност, производителност, свързаност, мащабируемост и надеждност. Открийте новите възможности, които Windows Server 2003 предлага на разработчиците, с особен акцент върху .NET Frameworк.
18:00 – 18:30 Обща дискусия с въпроси и отговори
18:30 Коктейл

Ден 2 - 6 юни 2003г.

10:00 – 11:00 Visual Basic .NET 2003
В тази сесия ще научите какво може да предложи Visual Studio.NET 2003 на разработчиците на Visual Basic 6 и Visual Basic .NET 2002. Ще се разгледа разработката на Windows и Web приложения, достъп до данни , както и инсталирането и изпълнението на създадените приложения.
11:00 – 12:00 Visual C++ .NET 2003: Мощно средство за разработка
Сесията разглежда безпрецедентната поддръжка на стандартите, допълнителната сигурност на генерирания код, ефективните подобрения в производителността и пълната поддръжка на Windows Forms. Ще бъде демонстрирана поддръжката на Boost, Loki и Blitz и ще бъде показано как Visual C++ позволява смесването на managed и unmanaged код, по начин, който никой друг .NET език не предлага.
12:00 – 13:00 Лек обяд
13:00 – 13:30 XML Технологиите в Microsoft Office 2003 развойна среда
На тази сесия ще можете да чуете за някои от новите възможности, които XML технологията предлага особено за Microsoft Office 2003. Ще бъдат представени възможности за обвързване на XML Schema в Word 2003 файл, работа с Infopath 2003 форми и използване на XML Web услуги с Infopath 2003
13:30 – 14:30 Разработка на приложения, базирани на сървис-ориентираната архитектура (SOA) с новият Windows Server 2003
В тази сесия ще научите как MS Windows Server 2003 и Visual Studio дават възможността да се създават приложения базирани на SOA (Service Oriented Architecture). Ще се запознаете с някои от техническите и бизнес-ориентирани предизвикателства при разработката на днешните приложения. Сесията е насочена към архитектите на приложения, старши програмисти и инфраструктурни професионалисти, които отговарят за дизайна, разработката и/или управление на многослойни разпределени приложения в рамките на големите организации
14:30 – 15:00 Кафе пауза
15:00 – 16:15 Миграция от Java
Разберете защо някои програмисти и организации по света мигрират от Java към .NET, кои са някои от инструментите, които Microsoft предлага за улесняване на този процес. Тази сесия ще покрие Visual J# .NET и Java Language Conversion Assistant версия 2, както и ще направи преглед на новите технологии, които се очаква да бъдат пуснати на пазара.
16:15 – 17:00 Отворена дискусия



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Дни на Майкрософт, 5-6 Юни 2003, НДК (3 replies)

На 5-6 Юни 2003 в Зала 3 на НДК ще се проведе събитието "Дни на Майкрософт". Ще има три паралелни сесии - за ИТ специалисти, за разработчици и за MBS. Местата са ограничени, а тези за ИТ специалисти вече са изчерпани.

Регистрацията става на адрес [www.msbgregistration.com]

Ще бъде акцентирано върху Windows Server 2003 и Microsoft Visual Studio .NET 2003. Ще има и hands-on lab-ове, на които всеки ще може да изпробва новите продукти и технологии на Майкрософт.

Споменах ли, че е безплатно? ;-) Хехе, шегата настрана - силно се надявам да има места за всички, които се интересуват. Приятно прекарване :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Mon, 26 May 2003 10:55:42 +0300)

Re: command line tools (-1 replies)

Между другото, най-лесният начин за използване на command line tool-овете е от менюто Start, от папката "Microsoft Visual Studio .NET" да се стартира "Visual Studio .NET Tools / Visual Studio .NET Command Prompt". Това стартира обикновен command prompt, но с настроени пътища към tool-овете от .NET Framework и .NET Framework SDK, така че ако в него просто напишете csc, или ildasm, ще си работят, без да се налага да ги търсите къде се намират.

P.S. Не всички се намират в директорията на .NET Framework - Windows\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705. Някои (като например ildasm.exe) се намират в директорията, където е инсталирано SDK-то. При инсталацията с VS.NET, обикновено се намират в директорията на Visual Studio / FrameworkSDK / bin.



Post Edited (05-20-03 10:55)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

Е, радвам се, че помогна :-) Ако това не беше станало, наистина не знам какво щяхме да правим.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

Framework Service Pack 2 свърши работа ! :DDDDDDDD

Мерси за идеята

Posted by gp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: command line tools (-1 replies)

Тези command line tool-ове са част от Microsft .NET Framework SDK.
Могат да се дръпнат от тука:

[msdn.microsoft.com]

Ако си инстлирал пълната VS.NET, към него е включено .NET Framework SDK-то. Въпросните command line tool-ове се намират в директория:

C:\WINNT\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705

или нещо подобно (това вече заивси от версията на .NET Framework, от врсията на Windows и т.н.)



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

command line tools (2 replies)

Какво трябва да инсталирам, за да ми се появят command line tool-четата, за които говорихте на лекции:

csc.exe
ildasm.exe
al.exe

Инсталирал съм пълната версия на Visual Studio. NET, като преди това си сложих .NET Framework 1.0, .NET Framework 1.0 SP2 и IE 6.0.

Претърсих си целия hard disk и файлът "csc.exe" го няма никъде.
Трябва ли не що друго да инсталирам и от къде да го взема?



Posted by gencho (Tue, 20 May 2003 10:51:18 +0300)

Re: PROJECT vs TEST (-1 replies)

Който дойде на тест 2, автоматично се счита, че се е отказал да предава проект и няма да има възможност да предаде проект. Тест 2 е преди крайната дата за предаване на проектите, ориентировъчно ще е някъде последната седмица преди сесията.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

Не би трябвало да е с проекта - създаден начисто, празен проект !
Но това със upgrade-a ще го пробвам !

Благодаря !!!

Posted by gp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

Много странно... ASP.NET очевидно е регистриран в IIS, защото именно той ти изкарва грешката. Да не би наистина да му липсват някакви асемблита?... Единият вариант е да се опиташ да преинсталираш Visual Studio .NET (заедно с .NET Framework, както и SDK-то), така че ако му липсва нещо, да си го оправи.

Освен това виждам, че си с оригиналния .NET Framework (1.0.3705.0), така че можеш да опиташ да се upgrade-неш до .NET Framework 1.0 Service Pack 2, и той евентуално да ти оправи нередностите в инсталацията. За целта трябва да отидеш на [windowsupdate.microsoft.com]... Друг вариант за сега не ми хрумва.

P.S. Да не би нещо нередно с проекта... Това всеки път като създаваш проект ли е?



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

Не ! Не се опитвам да достъпвам Global.asax през IE.
1.Създавам празно ASP.NET приложение (тук нямам .NET, но май Web Application се казваше)
2. Стартирам го от средата - Ctrl + F5, синята стрелкичка, сещаш се...
в резултат на което се стартира IE и изплюва страница със заглавие
Server Error in /Page Application
подзаглавие
Compiler error

и гореспоменатите детайли за грешката


BTW: 2 screenshots at [geocities.com]

Posted by gp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

Ама ти нали не се опитваш да достъпваш през IE съдържанието на Global.asax? Защото не би трябвало да можеш. Всъщност ASP.NET не би трябвало да обслужи заявка към него. Макар че то пак се опитва да го компилира, когато гледаш други страници...

Странно. Не знам какъв ти е проблемът.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

в началото на въпросния файл:

//-------------------------------
// <autogenerated>
// This code was generated by a tool.
// Runtime version : 1.0.3705.0
//
// Changes to this file may cause incorrect behaviour and will be lost if
// the code is regenerated.
// </autogenerated>

Posted by gp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

...та откъде се е взело...
IE твърди следното:

Source file : E:\WINNT\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705\Temporary ASP.NET Files\page\506879de\9e4ee641\wmtz9yh0.0.cs

тююю ама какви имена мислят тия хора :)

Posted by gp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

Хмм, а какво е това Page.Global? Не би трябвало да изглежда така. Нормалните страници наследяват от System.Web.UI.Page, а Global.asax наследява от System.Web.HttpApplication. От къде се е взело това Page.Global?

Иначе, като drag/drop-ваш в IE е нормално - той просто ти я отваря като обикновен файл.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Server Error in /Page Application (-1 replies)

....забравих...

когато drag-на .aspx файла в IE се зарежда "каквото трябва". Но server-side кода не работи.

Posted by gp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Server Error in /Page Application (10 replies)

Когато стартирам ASP.NET приложение (създадено начисто и без да съм добавял нищо) IE излиза със нещо като error page :


Compilation Error

Description : An error occured during the compilation of a resource required to service this request. Please review the following details...

Compiler Error Message CS0234: The type or namespace name 'Global' does not exist in the class or namespace 'System.Web.UI.Page' (are you missing an assembly reference ?)

Line 27: [System.Runtime.CompilerServices.CompilerGlobalScopeAttribute()]
Line 28: public class Global_asax : Page.Global {
Line 29:
Line 30: private static bool __initialized = false

Грепката е в ред 28

Предполагам проблема не е в регистрацията на ASP.NET, защото съм я направил

Благодаря в аванс за помощта

Posted by gp (Tue, 20 May 2003 10:48:21 +0300)

Re: Asp.net pitane2 (-1 replies)

Ufff 4e sym typak - imah predwid Office 97 i po-to4no Access-a ot Office 97.

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: PROJECT vs TEST (-1 replies)

Ostavi tova na prepodavatelskia ekip pi4 - zashto si zatormoziavash glavata s izlishni raboti.

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project #6 Photo Album (-1 replies)

Upload-ването на файлове става, като на страницата поставите HtmlInputFile контрол (System.Web.UI.HtmlControls.HtmlInputFile). Достъпен е от Toolbox-а, секцията HTML, под името "File Field". Трябва да го поставите (drag/drop) на страницата, след което да щракнете на него с десния бутон, и да изберете "Run as server control", за да се създаде HtmlInputFile обект за него.

За повече информация (както и за примери) вижте в MSDN информацията за HtmlInputFile. Много е важно да не се забравя да се промени Enctype свойството на формата да бъде както е указано в MSDN, защото в противен случай няма да работи.

Успех!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Asp.net pitane2 (-1 replies)

1. Да, файловете за Web Application-а Visual Studio-то ги слага във wwwroot, но sln файлът (освен ако не си избрал друго) се записва в директорията, която ти казах (My Documents\My Visual Studio Projects\...").

2. Да, това е начинът. В метода, в който обработваш натискането на бутона, събираш попълнените в страницата данни и правиш каквото правиш с базата.

Word 97 малко трудно ще ти послужи за база. Ползвай Access, който също е част от MS Office. Успех!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

PROJECT vs TEST (2 replies)

E az kato niamam vuzmoznost (ne che ne iskam - daze naprotiv mnogo mi se shte) da si svursha proekta shte triabva da otida na vtoria test. Vuprosut mi e vie ot de shte znaete kolko choveka shte se otkazat ot proektite za da ima dostatuchno testove? Ili pak kato predniat put shte se registrirame za testa? Raziasnete malko.

Posted by project (Mon, 19 May 2003 19:29:13 +0300)

Re: Asp.net pitane2 (-1 replies)

1. asp.net web application az go syzdawam w inetpub\wwwroot - za da moje posle da go startiram. Tam li da go syzdawam? Trqbwa li proekta i towa koeto 6te se izpylnqwa da sa w razli4ni direktorii - mai ot tam doide problem s sln fila.
2.Stawa wypros za towa 4e iskam, kogato se natisne butona moeto asp.net web application prilojenie da se obyrne kym baza danni i da da zapi6e we4e popylnena informaciq. Toest trqbwa da registriram potrebitel. Postawqm poletata za wywejdane i butona "submit". 6trakam na nego i tam pi6a da se obere wsi4ko poylneno, da naprawi sql connection .... i da pribawq nowata informaciq - user-a kym bazata danni. Taka mi izglejda logi4no prosto. Imam predwid 4e koda tam e tipi4en c# bez ograni4eniq? Ne sym go probwal za6toto o6te nqnam baza danni. Moga li da polzwam baza danni ot WORD 97 pod Windows XP. Nqkakwa nesywmestimost?
Radwam se 4e na wyprosite se otgowarq wseki den.

Posted by student (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project #6 Photo Album (-1 replies)

Благодаря за полезната информация. Още нещо - очевидно за този проект ще трябва да се upload-ва (картинките) на сървъра. Какви са различните начини (предполагам има няколко) това да се реализира ?

Posted by gp (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Asp.net pitane2 (-1 replies)

Да, би трябвало да имаш Solution File. Ако създаваш нов Solution (чрез избор на бутона "New Project" на стартовата страница на Visual Studio и избереш ASP.NET Web Application), тогава по подразбиране solution файловете ти се записват в My Documents\My Visual Studio Projects\Директория на проекта. Ако ли пък вече си си създал някакъв Solution някъде на диска, след което с десния бутон си казал Add\New Project, за да добавиш ASP.NET Web Application проект към solution-а, тогава пък съвсем нямаш никакъв проблем - ползваш си съответния solution файл.

Вторият ти въпрос не съм сигурен дали го разбрах. Ако питаш какъв е начинът да направиш нещо при натискането на бутон на уеб страницата - да, това е начинът - щракваш два пъти върху бутончето, и Visual Studio автоматично ти създава message handler. Имай предвид, че натискането на бутона предизвиква презареждане на страницата.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET pitane (-1 replies)

Aha, znachi pravilno sym se orientiral za dvata DataAdaptera. A overload-a koito vzema string - ime na tablica ne go namerih MSDN zashtoto go ima chak v SqlDataAdapter, a az gledah samo za DataAdapter

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET pitane (-1 replies)

Синтаксисът на командата Fill е Fill(DataSet dataset, String tableName). Т.е., като втори параметър на Fill подай името на таблицата в DataSet-а, която искаш да ти бъде напълнена. А иначе ако въпросът ти е дали има начин DataAdapter-ът да има две select команди - ами няма. Ако имаш две source таблици в базата данни, е най-добре да използваш два DataAdapter-а.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ADO.NET pitane (-1 replies)

Nai dobre ne se kahyrete da otgovarqte na glupaviq mi vypros. Po-dobroto reshenie e da se izpolzvat 2 DataAdaper-a.

Posted by Vroomfundel (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ADO.NET pitane (3 replies)

Imam edin vypros. Problemyt e sledniq:

Iskam, izpolzvaiki SqlDataAdapter, da syzdam DataSet v koito da ima 2 tablici v koito da dobavq redove, posle da gi update-na (t.e. da insert-na novite zapisi v bazata). Tova mislq che lesno shte stane s "naredeniq" CommandBuilder. No tova koeto ne moga izmislq e kak da napylnq DataSet-a. Ne znam kak da ukaja na DataAdapter-a kato izvikam Fill koq tablica da napylni - tyrsih za nqkoi overload deto da vzema ime na tablica i/ili drug SelectCommand, no nqma.

Posted by Vroomfundel (Thu, 15 May 2003 18:29:39 +0300)

Asp.net pitane2 (4 replies)

1. Mnogo sym dowolen 4e razbrah kak se registrira asp.net, no sega ne mi qsno kak se zapazwa project file. Toest ne vijdam kak da zapazq solution file-a kydeto e opisano s koi failove rabotq. Syzdawam si prilojenieto, puskam go - vsi4ko nared. Problemyt e 4e ne znam koi file da 6trakana da si go zaredq pak sledva6tiqt pyt kogato re6a da go modificiram, a i ne moga da go pusna ve4e. Smyknah i nqkwi asemblita za asp.net, no i tqh ne moga da zaredq w Visual Studio-to. Trqbwa da ima ne6to kato sln-file??? vcproj - dawa gre6ka ...
2. A i o6te edin vypros: ado.net se swyrzwa s asp.net kato prosto: 6trakam na edin buton w web formata ("enter" naprimer) i tam si pi6a koda koito mi otwarq connection kym bazata danni, prawi ne6to i izpiswam rezultata nakraq(kakto si e v c# po princip)?

Posted by student (Mon, 19 May 2003 11:08:46 +0300)

Project #10 (4 replies)

Kakvi tehnologii trqbva da se izpolzvat za tozi proekt: ASP.NET, ADO.NET(kym Access i SQLServer2000) i SMTP(no kak)?
Tova izcqlo server-side prilojenie li shte e (ako ima client, toj e samo IE?)?
Shte dadete li poveche info ot kakvi komponenti e naj-dobre da se systoi arhitekturata na FORUM?

Posted by benedictio (Thu, 22 May 2003 10:49:54 +0300)

Re: CommandBuilder (-1 replies)

Не знам, на мен ми се струва удачно това разделение. Така класовете се получават сравнително леки за изучаване и използване, нямат някакъв голям брой методи или сложна функционалност, която да изисква усилено разучаване. Пък и идеята на Data Adapter-ите никога не е била да генерират сами заявките. Просто е направен клас SqlCommandBuilder, който може да ти помогне за това, но Data Adapter-ът не знае за съществуването му. Command Builder-ът е просто един външен обект, който се закачва за RowUpdating събитието на адаптера. Ако искаш, можеш да си напишеш собствен command builder, който да генерира някакви специални заявки специално като за твоето приложение. С това разделение според мен се цели именно такава по-голяма гъвкавост.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CommandBuilder (-1 replies)

Така е, но какво пречи RefreshSchema() да се вика директно на DataAdapter-a? В .NET Framework SDK Documentation пише: "You can only associate one SqlDataAdapter or SqlCommandBuilder object with each other at one time." Т.е. между тях съществува твърда връзка 1:1. За мен това е един обект, който изкуствено е разцепен.

Но хайде стига по тази тема, че да не си помисли някой, че само се опитвам да се заяждам. Просто не ме кефи специално този модел в .NET :)



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CommandBuilder (-1 replies)

Ами не е задължително да се губи. Може да си го запазиш, ако смяташ да го ползваш още. Той си остава свързан със съответния Data Adapter, и когато смениш например Select командата на адаптера, можеш да извикаш RefreshSchema методът му, за да ъпдейтне съответните команди.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CommandBuilder (-1 replies)

Да, вероятно наистина това е причината. Макар че -

>Защото иначе много хора няма да инициализират нещо, и после като не работи, да викат "гледай ги тия от Майкрософт колко са прости".

- ако *умишлено* не си инициализирал нещо (щото те е домързяло примерно) не можеш да се сърдиш на никой друг освен на себе си, че се е счупило. Ако пък си проявил небрежност, пак е горе-долу същото, пак си е за твоя сметка, но хайде там може да ти помогне exception-a.

И все пак си мисля, че създаването на CommandBuilder не е най-удачния начин за справяне с проблема с default-ните стойности. Все пак създава се обект, само за да се инициализират 3 полета на DataAdapter-а и после този обект се губи (поне така е във всички examples, които съм виждал).



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CommandBuilder (-1 replies)

Именно, според мен това също е основната причина за това. Много по-добре е нещо да гръмне, отколкото да ти се струва че работи, но то да не работи правилно и ти да се чудиш къде е проблемът. Просто Command Builder не винаги е най-подходящото решение. Ако искаш да го ползваш - може да стане с един ред, но вече ти трябва да си се увериш че всичко работи както трябва. Защото иначе много хора няма да инициализират нещо, и после като не работи, да викат "гледай ги тия от Майкрософт колко са прости".



Post Edited (05-14-03 12:39)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: CommandBuilder (-1 replies)

Не съм сигурен за причините на разработчиците на .NET Framework, обаче веднага ми хрумва една възможна причина, която поне на мен ми се струва важна: в много случаи задаването на стойност "по подразбиране" на параметър, променлива и т.н. може да скрие пропусната инициализация, когато програмистът *наистина* иска да го инициализира с нещо. Това може да доведе до неприятни последствия, като примерно неочаквани действия от страна на програмата (тъй като работи със стойността по подразбиране) вместо гръмък шамар с някой exception или нещо такова :)

Според мен това важи с особена сила за случаите, когато стойностите по подразбиране водят до изпълнение на нетривиални code paths, както в случая използване на CommandBuilder клас, за когото изобщо не е ясно какво ще направи. Ако програмистът просто е пропуснал да инициализира InsertCommand или UpdateCommand, на мен поне (когато аз съм в ролята на този небрежен програмист) ми е много по-удобно да разбера за това с NullReferenceException, отколкото да се моря часове след това да търся защо по дяволите се изпълнява съвсем не този update, който очаквам.

Е, сигурно има и други причини :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

CommandBuilder (6 replies)

Вчера на лекцията стана въпрос за едни "полезни" класчета - CommandBuilders, за които обаче Жоро спомена, че никога не би ги използвал. Напълно съм съгласен, тъй като не бих се доверил на нещо, което не е ясно как точно ще се изгенерира, при положение че мога да си го направя много по-оптимизирано, а и няма да ми коства кой знае какви усилия.

Все пак (заради спорта:) ми е интересно да разбера отговора на следния въпрос: Защо въобще трябва да се конструира CommandBuilder? Не би ли било много по-удобно когато извикаме Update(...) на DataAdapter-a ако не сме му инициализирали Update-, Insert- или DeleteStatement-a, framework-а автоматично да го изгенерира - по същия начин, както го генерира чрез CommandBuilder-a? Искам да кажа framework-a знае как да го направи (него не му требе жокер:), а и CommandBuilder-а не е никакъв джокер - така че защо разработчикът въобще трябва да се грижи да го конструира? Още повече че може даден DataAdapter да служи само за update и да не се изпълняват никакви insert/delete команди - тогава защо да ги инициализираме и трите след като може автоматично да му се генерира само UpdateStaement-a и то евентуално чак когато стане необходим, т.е. когато изпълним първия update от DataSet-а към базата.



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 15 May 2003 11:25:29 +0300)

Re: ASP.NET pitane (-1 replies)

Да, може да се направи чрез Windows Forms. Идеята е, че чрез Windows Forms може да се напр��ви обикновен user control. Те по принцип са предназначени, за да ги слагаш като свои собствени контроли в Windows Forms приложения, но могат да се поставят и на Web страници точно както Java applet-и или ActiveX компоненти - чрез OBJECT таг, в който се указва URL към DLL файла, съдържащ контрола, както и името на класа на контрола. Все пак трябва да се има предвид, че това изисква инсталиран .NET Framework при клиента, гледащ страницата, и засега се поддържа само от Internet Explorer.

За повече информация виж [samples.gotdotnet.com]

P.S. Трябва да се имат предвид и възможни проблеми с permission-ите, които могат да имат тези контроли. При .NET Framework 1.0 такива контроли имаха permission-и да се изрисуват. Service Pack 1 за .NET Framework 1.0 направи Internet зоната да няма абсолютно никакви права, но Service Pack 2 отново оправи положението - да имат все някакви permission-и. Така че трябва да се внимава.



Post Edited (05-13-03 14:10)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ASP.NET pitane (1 reply)

Liubopitno mi e, ima li v ASP.NET nesto napodobyavashto Java Appletite?

Posted by gencho (Tue, 13 May 2003 13:57:34 +0300)

Re: Project 5 Question + General .NET Question (-1 replies)

За картинките - виж namespace-а System.Drawing, и по-специално класовете System.Drawing.Image и System.Drawing.Bitmap. Имат метод Save, който ти позволява да ги записваш в поток.

Колкото до версията на .NET Framework - проблемът е, че не знаем каква версия ще има в компютърната зала, в която ще протича защитата, затова не е много ясно дали ще можем да предоставим версия 1.1. Компилация ще се извършва на място, така че, стига проектът да може да се компилира и да работи с Visual Studio .NET под версия 1.0 на Framework-а, проблеми няма да има.



Post Edited (05-12-03 15:04)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project 5 Question + General .NET Question (1 reply)

1) Ima li API za zapisvane na kartinki pod .NET?
2) Kakvo da pravim, ako sme kachili Visual Studio.NET (purvoto, koeto izleze kato final), a posle sme update-nali .NET Framework do versia 1.1? V smisul, proektite triabva da sa kompilirani s 1.0, dokolkoto razbrah.



Posted by Dimiter Georgiev (Mon, 12 May 2003 15:03:58 +0300)

Re: А за Apache? (-1 replies)

Проектите ще бъдат тествани на IIS, така че силно препоръчвам да използвате IIS като платформа за разработване.

Иначе това би могло да се постигне чрез Covalent Enterprise Ready Server (http://www.covalent.net/), който позволява да изпълнявате ASP.NET под Apache 2.0. Това обаче струва пари.

Другият вариант e Project Mono (http://www.go-mono.com/), но не съм сигурен доколко е завършен.

Все пак най-лесно и с най-малко проблеми ASP.NET върви на IIS.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Получаване на правилен connection string; Access data provider (1 reply)

Позволявам си да copy/paste-на отговор, който току-що дадох в темата за проект номер 9, тъй като въпросът е важен и засяга и другите проекти. Въпросът беше за това какъв data provider трябва да се използва за достъп до Microsoft Access база от данни чрез OleDbConnection класа:

Използвай Microsoft Jet OLE DB Provider. Нещо такова:

Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0

Изобщо, най-лесният начин да получите правилен connection string, е да създадете празен файл с разширение .udl (например ttt.udl). Когато отворите този файл, се отваря прозорец "Data Link Properties", чрез който може да избирате Data Provider, различни опции (като например име на mdb файла при Microsoft Jet provider) и т.н. След като настроите тези неща и натиснете "ОК", може да отворите udl файла с Notepad и да вземете от там connection string-а.

Имайте предвид, че ако смятате да използвате този connection string за достъп до Microsoft SQL Server база чрез SqlConnection класа, трябва да премахнете data provider секцията от connection string-а, в противен случай ще получите exception, когато се опитате да отворите връзката.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 22 May 2003 01:37:30 +0300)

Re: Project 9 (-1 replies)

Използвай Microsoft Jet OLE DB Provider. Нещо такова:

Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0

Изобщо, най-лесният начин да получите правилен connection string, е да създадете празен файл с разширение .udl (например ttt.udl). Когато отворите този файл, се отваря прозорец "Data Link Properties", чрез който може да избирате Data Provider, различни опции (като например име на mdb файла при Microsoft Jet provider) и т.н. След като настроите тези неща и натиснете "ОК", може да отворите udl файла с Notepad и да вземете от там connection string-а.

Имайте предвид, че ако смятате да използвате този connection string за достъп до Microsoft SQL Server база чрез SqlConnection класа, трябва да премахнете data provider секцията от connection string-а, в противен случай ще получите exception, когато се опитате да отворите връзката.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project 9 (1 reply)

Какъв Data Provider Driver трябва да се използва със OleDbConnection за да се свържа със MS Access DataBase?

Posted by BodoM (Sun, 11 May 2003 18:41:34 +0300)

Re: А за Apache? (-1 replies)

А как да накарам Apache-а да работи със ASP.NET?

Posted by BodoM (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Project #6 Photo Album (-1 replies)

Няма никакви изисквания за съхранението на потребителите и паролите. Ако искаш ги пиши в текстов файл, ако искаш - в XML файл, ако искаш ги записвай в база данни.

В комерсиалните продукти обикновено паролите не се държат в чист текст, а се пази само хеш-кодът им, изчислен по алгоритъм MD5 или SHA1. Тези алгоритми изчисляват хеш-стойност, която е необратима, т.е. ако имаме кодираната парола, от нея не може да се получи паролата (поне не за обозримо количество време). Такива хеш-функции се наричат "secure hash functions".

Повечето стандартни Linux дистрибуции пазят паролите си кодирани чрез DES (data encryption standard), но благодарение на бързите машини, достъпни за масовия потребител в последните години, се счита, че кодирането с DES е много слабо и тенденциите са да се избягва.

При големи enterprise системи се използва автентикация през LDAP директория (примерно през Windows 2000 Directory Server, Netscape Directory Server или друга) или се използва друг authentication server. При по-малки системи се позлват конфигурационни файлове, в които има необратим хеш-код на паролите.

За целите на курсовия проект не е необходимо да се престараваш, така че направи автентикацията както ти е най-лесно.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project #6 Photo Album (3 replies)

1.Някакви конкретни изисквания за начина на съхраняване на информацията парола/потрбител ?

2.Какви са методите използвани за това в комерсиалните продукти ?

Posted by gp (Fri, 16 May 2003 15:36:10 +0300)

Re: V PODKREPA NA SVETLIN! (-1 replies)

???
Ponege razbiram 4e vse o6te ne sum iz4istil srama ot nevuzdurganoto si povedenie v Foruma
6te drasna o6te dva reda makar 4e bqh obe6tal da ne razduvam pove4e taq tema
IZVINQVAITE , tova e vsi4ko koeto moga da kaga za predi6nite si dumi
Nikoga ne sum kazval lo6a duma sre6to prepodavatelskiq ekip o6te po malko sre6to Svetlin Nakov
i az ne go poznavam li4no no sum svidetel na geniq mi pone kato razbira4 na ne6tata i kato 4ovek
koito moge da gi obqsni na po malko znae6ti ot nego...
Li4no az nikoga ne sum iskal da obidq nqkogo( v foruma obidih 4ovek no prosto me qdosa Izvinqvam se i na nego)
..Li4no az sum prisustval na po4ti vsi4ki lekcii po .NET i moga da kaga imah golqm problem nai ve4e s vuprosite
koito bqha po material na koito ne bqh prisustval i Средства за работа в мрежа и Интернет na koqto tema az prisustvah
no ne uspqh da q razbera .
Tova e vsi4ko
Sprored men ne trqbva da zatrupvame foruma pove4e s nenugni prikazki neka da se vur6i rabota v toq forum
Taka 4e neka da ne se izkazvat pove4e hora po taq tema.
Az li4no ne poznavam 4ovek ot cqloto FMI dori koito da ne uvagava Svetlin,Stoqn,i celiq prepodavatelski ekip ,predpolagam 4e
ima i takiva no te sa prosto zavistnici...

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

V PODKREPA NA SVETLIN! (1 reply)

RADVAM SE CHE OSHTE IMA TAKIVA HORA! NE SE OTCHAIVAI KOGATO OVCETE GOVORIAT SRESHTU TEB ZASHTOTO OT 270 CHOVEKA E ESTESTVENO DA IMA I TAKIVA EKZEMPLIARI. PRODULZAVAI TAKA I ZANAPRED! KURSOVETE TI SA NAI-PROFESIONALNO VODENITE V CIALOTO FMI. SIGUREN SUM CHE E UDOVOLSTVIE DA SE RABOTI S TEB. MOLIA VSICHKI KOITO MISLIAT KATO MEN DA PODKREPIAT SVETLIN ZASHOTTO TOI NAISTINA PRAVI OT NISHTO NESHTO A V POSLEDSTVIE SE OKAZVA CHE IMA HORA KATO ENERGI... ENERGI - SIGUREN SUM CHE SI SOCIOPAT - NEVUZMOZNO E NORMALEN CHOVEK DA IZGOVORI TOLKOVA GLUPOSTI. POVIARVAI MI CHE S TOVA NAGAZDACHESKO POVEDENIE NIKOGA NIAMA DA USPEESH I KOGATO SLED 10 GODINI PRODULZAVASH DA TUNESH V LAINA DA SE SETISH ZA TOZI POSTING. DOLNA OTREPKA!

P.S. ZA DA NE SE SPEKULIRA ISKAM DA KAZA CHE NE POZNAVAM LICHNO SVETLIN NAKOV. PRISUSTVAL SUM 1 PUT NA LEKCII NO NE ZASHTOTO NE MI SE HODI AMI ZASHTOTO NIAMAM VUZMOZNOST DA PRISUSTVAM. OT TAM SA MI NABLUDENIATA I MOGA DA VI UVERIA CHE TOI E EDIN OT MALKOTO KADURNI OSTANALI V BG. AZ ZAPISAH KURSA ZASHTOTO OT PREDI IMAM INTERES KUM .NET I OTSUSTVIETO MI OT LEKCII NE SE DULZI NA NESERIOZNOST AMI PROSTO ZASHTOTO ZNAEH CHE MOGA DA SE SPRAVIA I BEZ DA POSESHTAVAM LEKCII BAZIRAIKI SE NA SEGASHNITE MI ZNANIA. ZA RAZLIKA OT TEBE ENERGI AZ BIAH SEDNAL PO SOBSTVENA INICIATIVA DA NAUCHA NESHTO DOSTA PREDI KURSA I SE SPRAVIH S TESTA A NA TEBE DETO TI NALIVAHA S CHERPAKA V KUHATA GLAVA TI SE STORI TRUDEN...PRAVI SI IZVODITE DALI NE ZASLUZAVASH TAKAVA OCENKA. A NAI-LOSHOTO E CHE IMASH NAGLOSTTA DA SE OBIAVIAVASH ZA NEDOVOLEN. SETI SE DALI NE TRIABVA DA IMASH OSHTE PO MALKO TOCHKI TUI KATO TESTA PRILICHASHE NA PUBLICHNA DISKUSIA. I OT TUK SI NAPRAVI IZVODITE ZA KOLKO V DEISTVITELNOST SI ZNAEL! KOMPLEKSAR...

Posted by DEDO DEDO (Fri, 09 May 2003 22:45:43 +0300)

Re: Bravo be pi4 (-1 replies)

Ei omruzna mi ot tebe be... Zabelejete blestiashtata logika na individa ENERGI - "murzelivcite sa sednali da nauchat i sa izkarali viskoi ocenki". A ti DETO CEL SEMESTUR UCHI SI RABTOLIVIA I SIGURNO ZATOVA IMASH NISKA OCENKA. Toi ako znael kakvo shte e nivoto shtial da nauchi! Mi tova oznachava che ti si PREDPOLAGAL che nivoto niama da e visoko, nali? ZASHTO NE PREDPOLOZI CHE NIVOTO SHTE E VISOKO - MAI SI OT NAI-RABOTLIVITE... Dano nikoga ne razbera koi si shtoto vidia li te vuv fakulteta sled tova v gipsovo korito shte lezish.... tup belezkar

Posted by DEDO DEDO (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Za popravkata (-1 replies)

ENERGI huio bledi, nikoi ne si zashtitava ocenkata no ne zavisi ot teb dali shte ima vtori test. Samo pri dobro zelanie ot starna na prepodavatelite tova moze da stane a ti si nikoi za da narezdash! KATO SI IZKARAL NISKA OCENKA ZNACHI SI ZNAEL ZA TOLKOVA(ili dotam ti stiga inteligentnostta! Ot mneniata ti stava iasno na vsichki che si edin dolen pluzek interesuvasht se edinstveno ot ocenkata si! Dai na vtoria test kato izkarash niska ocenka pak, za tebe da praviat 3ti... Deebish tupaka.

Posted by DEDO DEDO (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Важно: Правилна инсталация на ASP.NET (2 replies)

Предполагам, че много от вас, когато се захванат да пишат проектите си, ще се сблъскат с това, че по подразбиране при инсталацията на .NET Framework не се регистрира ASP.NET в IIS. Това трябва да бъде направено ръчно.

Симптоми: Когато се опитате да осъществите достъп до aspx файл, Web сървърът (IIS) връща директно кода на страницата (т.е. съдържанието на aspx файла), без да го обработва по какъвто и да е начин.

Решение: Трябва да се регистрира ASP.NET. За целта трябва от командния промпт на сървъра да се стартира програмката aspnet_regiis.exe, която се инсталира заедно с .NET Framework. Обикновено се намира в директорията C:\Windows\Microsoft.NET\Framework\v1.0.3705. Стартира се така:

aspnet_regiis -i -c

Опцията -i указва, че трябва да бъде регистрирана текущата версия на ASP.NET в IIS, а опцията -c указва, че необходимите client-side скриптове трябва да се копират в съответните поддиректории на web сървъра.

Дано тази информация ви е била полезна :-) Успех на всички!



Post Edited (05-09-03 12:21)

Posted by Stoyan Iordanov (Sun, 11 May 2003 18:51:12 +0300)

Re: Project #10 (-1 replies)

Можеш да избереш такава storage технология, каквато ти е най-удобна. На тестовите машини ще има инсталирани MS Access и MS SQL Server, така че можеш да си съхраняваш данни и в тях, ако желаеш. Изборът е твой.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Project #10 (1 reply)

"За съхранение на данните може да се използва файловата система на сървъра."
Towa oznachawa li, che e zadalvitelno da se izpolzwa failowata sistema.
Po-konkretno: za sahranenie na dannite za user, permissioni i t.n. move li da se izpolzwa baza danni.



Posted by vlado (Fri, 09 May 2003 12:12:50 +0300)

проектите (no replies)

Излязоха условията на проектите:

[www.nakov.com]

Срокът е до предаване е до 30-ти юни. Моля спазвайте обявеното разпределение:

[www.nakov.com]



Posted by Svetlin Nakov (Fri, 09 May 2003 03:29:59 +0300)

Re: KOGA SHTE IZLIAZAT USLOVIATA ZA PROEKTITE? (-1 replies)

проектите ще излязат до края на седмицата. даже вече имаме 5 готови условия на проекти, така че хората, които много бързат могат да ми пишат e-mail и да им разпределя директно някой от тези проекти.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

KOGA SHTE IZLIAZAT USLOVIATA ZA PROEKTITE? (1 reply)

nqkoi kolegi 6te zaminawat za USA prez lqtoto i se nalaga po-ranno da badat izpitani!
spored men edinstweniq wazmojen na4in e proekt!

wapreki 4e wse o6te e rano za razni proekti molq wi da wzemete nqkakwo otno6enie po waprosa!

Posted by Radoslav Todorov (Wed, 07 May 2003 18:36:25 +0300)

Re: Koi otgovarq v toq forum (-1 replies)

Ще отговоря за 4-ти път на този въпрос.

По време на сесията ще има възможност за поправка на датата, обявена за изпит по този предмет.

Ще се развиват части от въпроси от конспекта и ще има устно препитване. Ако някой е бил на повишителен по "мрежова сигурност", вероятно знае за какво става дума. Изпит като изпит, без тестове, без проекти. Кратки въпросчета по учебния материал, предаван на лекциите.

Надявам се да съм отговорил най-накрая на този въпрос.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Selqni a (-1 replies)

Хайде, стига сте се обиждали един друг. Какви са тези думички. Май трябва да го махна този форум. Съвсем е изгубил смисълът си, щом само за това кой какъв бил се говори.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Selqnia (-1 replies)

Хайде, не е нужно да се изказвате така грубо. Този форум май си измести фокуса. Беше предвиден основно за технически въпроси по учебния материал, а сега стана арена за изказвания в стил кой бил от село и кой бил тъп. Няма нужда, все пак всички сме колеги от ФМИ и трябва поне малко да се уважаваме.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kum Nakov (-1 replies)

Не съм казал да не пишете това, което не ни е угодно. Пишете си. За това е форум, всеки да си каже мнението.

Имам само молба да не използвате обидни думички като "гъзолицец", "чикиджия" и подобни и да не пишете кой на кого предлагал сексуални услуги. Такива изказвания не съответстват на интелектуалното ниво, което повечето от нас смятат че са достигнали.



Post Edited (05-06-03 19:45)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Za popravkata (-1 replies)

Вече ви написах по въпроса за оценките: Всеки който знае за 6, ще има 6. Така че ако си научиш за 2-ри тест и останалото, което не си научил достатъчно добре (материала за първи тест), ще си имаш 6.

Ще има възможност за повишаване на оценката през сесията. Това вече го пиша за 3-ти път.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Koi otgovarq v toq forum (-1 replies)

Мисля, че Наков вече отговори:

> Поправка няма да има.

> Ще има изпитна дата, на която всички, които не са доволни от
> оценката, която се е оформила от събраните от тях точки, ще имат
> възможност за повишаване.

Допълнително ще се уточни кога ще е датата и в каква форма ще е. Практиката до сега е била който не е доволен от точките си, в деня за нанасянето от оценки да му се зададат въпроси в зависимост от това за колко точки се бори и евентуално да си ги изкара, ако знае. Ще видим как точно ще стане.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

eto tova e mnenie (-1 replies)

Da napulno sum suglasen . Nai nakraq v toq forum da pi6e 4ovek koito ima mozuk v glavata . Foruma ne e za li4ni napadki i se izvinqvam na vsi4ki koito sa pro4eli moi slova izpulneni s qd kum 4ovekkoitone zaslugava da se zanimavam s nego( panic ).
Izvinqvam se na vsi4ki nai ve4e na prepodavatelite te naistina ne zaslugavat da 4etat dumite c toq forum sled vsi4kite usiliq koito vlagat za celiq kurs ...
Nqkude nagolu nqkoi be kazal ne6to za Stoian ... nadqvam se tova mom4e da mu doide razuma v glavata i da se izvini , razbiram 4e moge da se qdosa i da kage nqkoi gluposti no za6to za prepodavatelite i otkude nakude za Stoian koito mi se struva 4e se trudi nai mnogo ot vsi4ki( ne 4e drugite ne se trudqd de )
Tova e vsi4ko za sega ve4e v toq forum se nadqvam da 4eta samo za nqkakvi suob6teniq za kursa i za u4ebniq material ni6to drugo ...

Posted by Energi_mi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: belejkari (-1 replies)

Abe panicata, molqte vzemi se skrii, zashtoto mi pisna da pulnish tozi forum s gluposti. Vse pak tova e forum na kursa po .NET i sledovatelno se govori za nego a ne za tova koi e selqnin i koi ne. Izobshto ne me vulnuva koi si, znam samo che ako razbera shte ponapulnish malko gashtite.
Molq uvajaemite prepodavateli da ne obrushtat vnimanie na neshtata ne svurzani preqko s kursa ( a samo takiva se postvat poslednite nqkolko dni).
Smqtam che momchetata sa dostatuchno ulegnali i dobre razsujdavashti che da mogat samo da vzemat nai-dobroto reshenie za testovete, ocenkite i popravkite!
V tozi forum spored men mojesh da si kajesh jelanieto ednokratno. Prepodavatelite shte go vidqt i bez da se razduva temata kato balon i ako e vazmojno sum siguren che biha napravi vsichko da udovletvorqt vsichki "razumni" molbi!

Posted by Pisna_mi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

wanker (-1 replies)

Na glupak kato tebe nishto ne bih pisal - obratno na selo da riesh torta na jivotnite i nishto poveche

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

zabelejka (-1 replies)

tva beshe za selianina ne za momi4eto :)

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: belejkari (-1 replies)

Mnogo si otvoren be marlio. Znaesh li izobshto s koi govorish i koi zaplashvash?

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: belejkari (-1 replies)

Absolutno sym syglasna 4e e kraino nepravilno da se izsipvat vsi4kite tiq kritiki po adres na prepodavatelite, i da se gleda na vyprosa za ocenkata vse edno 4e e nai vajnoto ne6to. V kraina smetka vsqka godina ima kursove, na koito sredno 50% ot horata gi kysat, no nikoi ne si pozvolqva da obijda prepodavatelite po toq detski na4in.
Iskreno se u4udvam na prepodavatelite 4e za bez pari proqvqvat takyv entusiazym kym predmeta, pi6at materiali ( na mnogo visoko nivo), o4evidno mnogo dobre se podgotvqt i imat nervi na vsi4koto otgore da 4etat obidi sre6tu tqh, 4e i da im otgovarqt. Nadqvam se vse pak da namerqt nqkakva pri4ina da prodyljat da go pravqt:). Mislq 4e ako "horata s ocenkite" bqha oleknali s po nqkolko stotin dolara da posetqt takyv kurs kym nqkoq firma i bqha videli za kakvo stava vypros tam, biha ocenili po- dobre kakva zlatna vyzmojnost im se predostavq. V kraina smetka na interview za rabota te ocenqvat po vyzmojnosti i znaniq, a ne po ocenka i edva li davat 6ans za popravka:) Koe e po vajnoto - kakvo pi6e v knijkata ili kakvo v kraina smetka moje6? I koi e kazal 4e 100% ot horata trqbva da mogat za 6?



Posted by someone (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Koi otgovarq v toq forum (2 replies)

Kakva e celta na foruma ne moga da razbera .
Nqkakvi se psuvat . Drugi za6titavat nekvi si tehni rezultati kat ne iskat popravka . Tozi forum ne e li za da si zadadem vuprosi kum vode6tite kursa .
Vuprosa go vigdam dosta puti no otgovora NE .
Koga 6te imame vuzmognost za popravka na slab rezultat ot purviq test i pod kakva forma 6te bude taq popravka .

Posted by Milen (Tue, 06 May 2003 21:26:30 +0300)

Re: Bravo be a ti ot 4iq strana govori6 (-1 replies)

Hehehe
da be ei sega 6te se samoubiq - za tvoe udovolstvie
Ideqta e druga - za6to da e 4 samo 6toto ti iska6 taka li , ami mnogo iska6 ne smqtam nqkoi drug da mi opredelq ocenkata i znaniqta i to nqkakuv samodovolen dreben 4ove4ec kato teb

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Selqni a (-1 replies)

Selqnina si ti panic , ti i horata misle6ti kat teb . I to ti si ne samo edin gasen,mazan selqnin ti si ne6to pove4e ti si edno gadno mazno mirizlivo laino . Samo tezi dumi sa dostoini za teb ni6to drugo ne zaslugava6 .
I kvo kazva6 do sega nikoi ne e ska4al sre6to Babev ...mi da ti kaga i tva ne e taka ...tova e vtoro ne6to koeto se gre6i v toq sait.
Moge da sum edinstven mo predstavi si sum "ska4al" sre6tu Babev . I da ti kaga ama hi4 ne mi puka da ti sko4a i na teb s tvoqta golqma usta...
Povi6itelni izpiti nqma a ... mi de me izvinqva6 tozi povi6itelen izpit ne e za teb a si e za horata nedovolni ot ocenkata . Ne mi obqsnqvai 4e 4ovek vinagi trqbva da e dovolen ot ocenkata si i nikoga da ne iska pove4e... tova e su6tnosta na celiq givot 4ovek vinagi trqbva da se bori za o6te i kato smqtam 4e tozi rezultat mi e nedostatu4en to iskam vuzmognost za drug opit i ne mi govorete 4e ve4e sum imal 6ans i vtori 6ans v givota nqma ... dosta 4esto v givota si imame vtori 6ans ....taka 4e ....

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Selqnia (-1 replies)

I dosta sofianci i goliama chast ot horata ot provinciata prosto moga da gi opredelia kato "SELQNI". Interesuvat se ot ocenka, a ne ot znania - ako mogat da dodrapat niakoia shestica bez izobshto da uchat - tova e nai-dobre za tiah!

Tova si e tipichno selski nachin na mislene i deistvie - da ne se varshi rabota, a da se iskat rezultati.

Niama da se opravim!

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

YES (-1 replies)

ABSOLIUTNO PRAV SI

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Най-големите бележкари.... (9 replies)

...май се оказват студентите от ФМИ.
Абе хора вие на по 20-25 години ли сте или на 10?
Кви са тия изказвания простете?
"ostavam s 5 i hodq da kopam na selo nali"
"predstavi si, che niakoe po-pritesnitelno momiche e izkaralo slab rezultat i posle se pritesniava, che drugite shte razberat"

Много е смешно, че скачате срещу колегите ви, които водят курсове, а разни утрепки като Бабев си ги псувате тайно и не смеете да гъкнете. Що на Бабев не хванете 10 човека да му обяснявает, че не е законно да изнася оценките? Или че на всеки изпит дава по нещо от себе си, дето го няма в никой от учебните му материали (наброяващи над 1000 страници бай дъ уей).

офце....поне да бяхте жени хората в този форум...щях да ви разбера

p.s. спестете си обясенията, че се борите за общежития с успех, писнало ми е да го слушам...

p.p.s. на който не му изнася да не го взима този изпит! доколкото разбрах Тодорова ще изпитва скъсаните догодина (или на поправителната), тъй че ако наистина смятате, че Наков и другите се ебават с вас...имате своя избор :)

Posted by gencho (Tue, 06 May 2003 21:22:41 +0300)

Re: Shte skapete studentskite kursove! (-1 replies)

hahah
kuv septemvri be
ya viz kolko e niska letvata za 3-ka
are begaite maloumnici
270 choveka na testa, na lekciite max 100 ... i she iskate povishitelen
+tva testa beshe lesen
pone polovinata ot vuprosite sudurzaha 4 ot 5 absoltno maloumni otogovri koito mozeha da se eliminirat

Posted by gencho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: povishenie (-1 replies)

Taka li mi az sum vigdal i to mnogo dori sum durgal ta vzemi se zainteresuvai malko

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kritika na testa (-1 replies)

O da sas sigurnost na teb kompiutara ti e izvadil vazmojno nai-trudnite vaprosi (li4nostno e).

Az sam tragichen? :) Mai neshto se chuvstvash zasegnat?

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Bravo be a ti ot 4iq strana govori6 (-1 replies)

Che na kursa niama da ima nikoi skasan tova e iasno nali?

Belejkata koiato izkarvash li e nai-vajna? Ako e 4 kakvo tolkova? Napravo da se samoubiesh sigurno

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

povishenie (-1 replies)

Аз досега не съм виждал друг предмет с повишителен изпит

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Bravo be pi4 (-1 replies)

Edno samo ne uspqh da shvana ot cqloto ti pisanie
Dobre iska6 studentski kursove,iska6 vseki da si poliu4i ocenka zaslujava samo ne razbrah kvo protiv povi6itelniq ima6 ...mi da predstavi si tezi koito sa si murzelivsi ako sednat i nau4at za tozi povi6itelen ...to kvi murzelivci sa bili- Rabotlivci ;))
viq sega mnogo se sumnqvam za tvoq rezultat( pod 20 to4ki ) ne za drugo ama ako e taka to edinstvenoto mi obqsnenie za tova 4e ne iska6 drug test e tova 4e ti si ani golemiq murzelivec ot vsi4ki ni i prosto ne iska6 pak da sedne6 da si pro4ete6 ne6tata...vig az iskam . Za6to ne sum si gi pro4el predi li mi imah si pri4ini li4ni , u4ebni vsqkakvi i moita podgotovka si be6e to4no takava da si pro4eta vsi4ko i ni6to drugo..vig ako znaeh za nivoto na testa moge6e i drugo da napravq no kogato 4ovek si ima i drugo za pravene ne go ostavq za ni6to...
Taka 4e ne puskaiki drug test interestno mi e kak 6te idvate prez septemvri da izpitvate na popravitelnata sesiq...

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kum Nakov (-1 replies)

Никой не пречи на никого да публикува доволството или недоволството си във форума. Всички мнения са добре дошли, стига да не съдържат лични нападки и оскърбления към преподавателите и/или други студенти. Вулгарни изказвания и лични обиди не се толерират никъде, така че няма да бъдат толерирани и в този форум.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Kum Nakov (-1 replies)

Toia forum e tvoi, na Nakov. Kursa e na Nakov. Testa e na Nakov. Taka che davai i trii vsichko, koeto ne ti haresva. Togava 6te ostanat samo tvoite podmazvachi, a ti 6te moje da raportuva6 pred Dekana, che 100% sa dovolni ot testa.
Ako vuvede6 i avtentikaciia, cena niama da ima6. Togava Dekana moje da te potupa po ramoto i da kaje:"Testa ti e bonbon. Ako niakoi ne e dovolen, dai mi fak. mu nomer"
Forumut 6te zaprilicha na foruma na "Kralia-Slunce", a ti 6te si Napoleon v FMI.

Posted by anon (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Bravo be a ti ot 4iq strana govori6 (-1 replies)

Taka mi hubavo de razbrah ima hora spravili sa se na testa - radvam se za tqh . Ma 6tom smqtate drebni horica takiva 4e tova e povedenieto koeto trqbva da spazvate i po vsqkakuv na4in da za6titavate visokite si ocenki turseiki na4ini nikoi da ne moge da vi stigne.Bravo!!!Bravo KOLEGI!!!
Ei zaradi takiva kat vas stavat vsi4ki gluposti po sveta ...prosto takava si e 4ove6kata priroda ..

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: kritika na testa (-1 replies)

Panic golqm otvorko si be. Tragi4en si ti.
I testa ne e edin sa6t. E, za edna grupi4ka okolo Nakov moje i da e.

Posted by Prof.NET (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ami da - duhash supata (-1 replies)

Kato si stoish na kalkata "aaa lesno e pri Nakov - vsichki shte imat shestici" i posle vidish truden test pochvash da vikash "auuuu kakvo stana". PROBLEMA SI E TVOI brat! Sorry - tova e jivota.


Osven tova az li4no chuh na edna lekcia (mislia che ot parvite) kogato samia Nakov kaza che tazi godina shte e razlichno i testa shte e po-tejak!


Koito kakvato kasha si nadrobi - takava shte si sarba.

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Shte skapete studentskite kursove! (6 replies)

Prosto sam udiven kak e vazmojno i shto za hora sa tezi koito ostaviat postove s napadki sreshtu testa. Nivoto e visoko - da i takova triabva da bade. Ne e normalno vsichki da imat shestici! Tova ne e sport ili niakoi si drug humanitaren - tova e seriozen predmet v koito se prepodavat seriozni neshta.

Testa bil truden - estestveno che niama da znaete i shte izkarate niski rezultati sled kato polovinata hora sa se zapisali i ne posestavat kursa, a bas darja che ne sa i cheli koi znae kolko.

Iasno e che povecheto hora sa zapisali tozi kurs samo i samo da si natrupat niakakvi glupavi (naistina glupavi) tochki za glupavia horarium (ama mnogo glupav). Ne se li nauchihte che v unversiteta se UCHI i se NAUCHAVA uchebnia material, a ne se trupa HORARIUM! Ako ne ste - znachi i vie ste glupaci!

Az lichno sashto imam nisak rezultat na testa (pod 20 tochki), no opredeleno ZAIAVIAVAM che sam si vinoven SAMIAT AZ. Imah chesta da hvarlia edin pogled i prochetoh beglo materialite predi testa. Niamashe nito edin vapros na testa, v koito da ima napalno nepoznat termin ili "nechoveshki vapros" - prosto s edno barzo chetene ne stava! A VIE NE STE SI NAPRAVILI TRUDA DORI TOVA DA NAPRAVITE - ami kak iskate da imate shestici be!

OBIAVIAVAM SE TVARDO PROTIV POVISHITELNI IZPITI! Aman ot belejkarstvo! Zapisvate niakakav kurs, na koito mu se nosi slava che e mnogo lesen za minavane, a posle hur mur i krokodilski salzi - "molia vi da mi povishite ocenkata". AZ SAM PROTIV! Vseki da poluchi kolkoto zaslujava.

V realnia jivot kato se sgafi mnogo riadko se dava shans za popravka!

Moiata preporaka - zadrajte kriteriite visoki. Napishete na vseki kakvato ocenka zaslujava. Moje bi populiarnosta na studentskite kursove shte spadne (shtom avantata svarshi), no pone te shte sashtestvuvat, a i e vreme da se otseiat horata koito iskat da nauchat neshto ot teia koito prosto "butat" obrazuvanieto si samo zaradi niakakva diploma (sashto glupava)

Posted by Wattie Boune (Fri, 09 May 2003 13:15:53 +0300)

Re: kritika na testa (-1 replies)

Pi4... izglejda rezultata ot testa ti e tragichen. Samo edno ste ti kaja - SAM SI SI VINOVEN! Testa e edin i sasht za vsichki

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Za popravkata (-1 replies)

mi mnogo hubavoo eto sqdam nau4avam vsi4ko stavam nai dorbiq i izkarvam 30 to4ki na vtoriq test znaeiki vsi4ko . i kvo kat imam po malko ot 20 to4ki na purviq ostavam s 5 i hodq da kopam na selo nali???
Kvo sega ne moge izvednug da se vdignat kriteriite i de ne se dade vuzmognost horata da imat vuzmognost da gi pokriqt
To i ako az imah 25 to4ki sega 6tqh da kazvam ma to ima mnogo hora s nad 25 to4ki no nqmam i kvo sega da duham supata nali...mi ne iskam...iskam vsi4ko da si bude po pravilata i da si ima vuzmognost za popravka i da bude oglasena qvno ...IMAM PRAVOTO DA GO IZISKVAM

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Za popravkata (-1 replies)

ima dostaty4no hora s nad 25 to4ki na tozi test, taka 4e koito ne e dovolen ot rezultatite si vmesto da tyrsi pri4inite za tova v testa, da sedne da pro4ete nqkolko knijki po vyprosa, da ponapishe malko primeri(prosto da vidi kak rabotqt neshtata ako ne mu stigat obqsneniqta na lekciite :))) i t.n. i na vtoriq test i toi shte ima dobyr rezultat.

Posted by someone (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Форумът не е за да се обиждаме един друг! (3 replies)

Колеги, този форум не е предназначен за да се обиждаме един друг.

Преди малко изтрих едно менние в което пишеше кой бил "гъзолизец", кой бил "дебел", кой бил "некадърник", кой на кого предлагал сексуални услуги и т.н.

Моля ви, не прекалявайте с грубите думи, за да не се наложи да затворя форума или да го направя с автентикация по факултетен номер и парола.

Този форум е за технически въпроси, свързани с лекциите и с курса.

Благадаря ви за разбирането.



Posted by Svetlin Nakov (Tue, 06 May 2003 19:44:28 +0300)

Re: Za popravkata (-1 replies)

Dobre de a koga 6te bude tova i pod kakva forma 6te bude (edva li ustno)
Daite podrobnosti po toq vupros

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Za popravkata (-1 replies)


Поправка няма да има.

Ще има изпитна дата, на която всички, които не са доволни от оценката, която се е оформила от събраните от тях точки, ще имат възможност за повишаване.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Za popravkata (11 replies)

Ami da pone popravka ste re6ili da napravite.
Tova e dobre sega pone o4akvame vsi4ko ot neq .Za6toto ne moge taka
izvednug da se vdigne nivoto na testovete provegdani v FMI.
Makar 4e i znaeiki kvo da u4akvame men mi e mnogo stranno kak 6te uspeem da se podgotvim za toq test po dobre ...
predlagam da se pusnat pone edin dva primerni testa za vtoriq test
(puk i za popravkata ) koito qsno da pokazvat slognostta na vuprosite
a ne podigravatelniq vupros pusnat ni za pokazno po mail-ite.Kvo se
cele6e s toq vupros(kakvo e asembli?) da ni se pokage kuv 6te e testa li..Gluposti .. tova be napravo podigravka snas.Kato na testa ni pusnahte 2-3 redovi vuprosi s 5 otgovora po 2 reda s koito zabravq6 kakuv e vuprosa dokato stigne6 do kraq..

Nadqvam se popravkata naistina da q ima i da bude opovesteni svoevremenno za neq.Kakto i da ne vzemete da q napravite po slogna naprimer ...togava naistina 6te se oburkat ne6tata...
M/u drugoto vzimaite vse pak pog predvid 4e na taq popravka 6te se qvqt okolo 70% ot horata ta tursete si staq i t.n.

P.S. napi6ete gore dolu koga 6te e vuzmogno da se napravi taq popravka..sega li sled sedmica...ili puk na kraq na semestura..........

Posted by Energi (Fri, 09 May 2003 12:55:59 +0300)

Popravka (-1 replies)

Ami da pone popravka ste re6ili da napravite.
Tova e dobre sega pone o4akvame vsi4ko ot neq .Za6toto ne moge taka
izvednug da se vdigne nivoto na testovete provegdani v FMI.
Makar 4e i znaeiki kvo da u4akvame men mi e mnogo stranno kak 6te uspeem da se podgotvim za toq test po dobre ...
predlagam da se pusnat pone edin dva primerni testa za vtoriq test
(puk i za popravkata ) koito qsno da pokazvat slognostta na vuprosite
a ne podigravatelniq vupros pusnat ni za pokazno po mail-ite.Kvo se
cele6e s toq vupros(kakvo e asembli?) da ni se pokage kuv 6te e testa li..Gluposti .. tova be napravo podigravka snas.Kato na testa ni pusnahte 2-3 redovi vuprosi s 5 otgovora po 2 reda s koito zabravq6 kakuv e vuprosa dokato stigne6 do kraq..

Nadqvam se popravkata naistina da q ima i da bude opovesteni svoevremenno za neq.Kakto i da ne vzemete da q napravite po slogna naprimer ...togava naistina 6te se oburkat ne6tata...
M/u drugoto vzimaite vse pak pog predvid 4e na taq popravka 6te se qvqt okolo 70% ot horata ta tursete si staq i t.n.

P.S. napi6ete gore dolu koga 6te e vuzmogno da se napravi taq popravka..sega li sled sedmica...ili puk na kraq na semestura..........

Posted by Energi (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Abe pich, osyznavash li che toq thread se prevryshta v tvoi monolog i veche na nikoi ne mu e interesno? Taka che aide uspokoi se, pii edna bira... i vikai za nashte sreshtu Belgia :)

<lirichesko-otklonenie>
Kaloqne, CSKA bqha absoljutno pravi da iskat preigravane na macha. Ima si pravilnik. No oniq smeshnici izmisliha nov termin - "fakticheska greshka" :( Tva mejdu drugoto samo.
</lirichesko-otklonenie>



Posted by Vladimir Pavlov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Pich, ti maitap li si pravi6 s nas? Da ne misli6, che sme do6li ot gorata?
Tiia tochki za NBA li 6te gi polzvate ?

Posted by nbd (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Резултатите от теста (-1 replies)

Ами някак си теста не беше много честен по отношение на това че от доста време се занимавам с .нет и някак си въпросите бяха прекалено теоритични и завоалирани.Надявам се че ще имам шанс да си повиша оценката защото 19 точки много ме изненадаха(да живее моята неграмотност) и защото един проект какъвто и да е не би ме затруднил изобщо.Надявам се че ще има някакъв шанс за повишаване на оценката въпреки че малко подцених теста.
Искам да кажа нещо и на човека който се изказваше мнопгознайно за жените - хвани се гръмни бе приятел.Зубари винаги си е имало но ми звучиш като прецакан такъв.Сори обаче не мисля че нямам въображение нито ориентация а като ти е такова МНЕНИЕТО ЗА ЖЕНИТЕ СТАНИ ПЕДЕ...

Posted by emetic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

kritika na testa (3 replies)

Napulno podkrepiam nbd za kritikata.

Ne znaeh, che Nakov ne haresva kritikata i ia naricha "osvirkvane".

Za testa i rezultatite, bih kazal, che niamat pravo da davat rezultatite publichno. Da ostavim zakona, ami ot moralna gledna tochka - Nakov, predstavi si, che niakoe po-pritesnitelno momiche e izkaralo slab rezultat i posle se pritesniava, che drugite shte razberat. Tova e mnogo dolno.
O6te poveche, che men lichno me interesuva sobstveniia mi rezulta, a ne na drugite.

Za statistikata na nbd - pokazatelna. Preporuka kum Nakov i priiatelchata mu - ami napravete si edin kurs samo za Informatika 4 kurs i si pi6
ete primerno ne na 75 %,a na 80 % 6estici!

I o6te ne6to - Nakov, znam, che si razbrano momche i se nadiavam da si vzemete niakoi belejki za drugiia test, a ne da pretupvate naburzo rezultatite. I za6to da ne vru6tate testovete - vie 6te zatrupate g-ja Harizanova s tolkova hartiia!

Posted by anon (Fri, 02 May 2003 22:15:52 +0300)

Re: ей ви на статистика (-1 replies)

Ок, щом искате статистика за отделните полове, ето (макар че аз лично не одобрявам такова разделяне):

Общо явили се: 274 души - 208 господа, 66 дами.

Общи резултати: максимум 29, минимум 2, средно 19,43065693.
Общо разпределение по точки:
0 - 14: 48 (17.5%)
15 - 19: 72 (26.3%)
20 - 24: 107 (39%)
25 - 30: 47 (17.2%)
>> 25: 15 (5.5%)
>> 26: 11 (4%)
>> 27: 9 (3.3%)
>> 28: 9 (3.3%)
>> 29: 3 (1.1%)

Жени: максимум 29, минимум 8, средно 19,89393939.
Общо разпределение по точки:
0 - 14: 10 (15.2%)
15 - 19: 20 (30.3%)
20 - 24: 22 (33.3%)
25 - 30: 14 (21.2%)
>> 25: 4 (6.1%)
>> 26: 2 (3%)
>> 27: 1 (1.5%)
>> 28: 4 (6.1%)
>> 29: 3 (4.5%)

Мъже: максимум 28, минимум 2, средно 19,28365385.
Общо разпределение по точки:
0 - 14: 38 (18.3%)
15 - 19: 52 (25%)
20 - 24: 85 (40.85%)
25 - 30: 33 (15.85%)
>> 25: 11 (5.3%)
>> 26: 9 (4.3%)
>> 27: 8 (3.85%)
>> 28: 5 (2.4%)
>> 29: 0



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Imam predvid rezultat nad 20 tochki. 46 ot 64 Informatika 4 kurs. Bravo !

Posted by nbd (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

46 ot 64 ot Informatika 4 kurs - 75% uspevaemost za 6estici na studentite ot 4 kurs. Bravo! Kakvo postijenie!

Posted by nbd (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Mi ti kato si ot Levski estestevno ti se vijdat prichinite za "smehotvorni" za CSKA-Cherno more.
I ne vijdam kakva analogiia ima mejdu toia mach i kursa na Nakov.
Imam predvid, che ne pokazva nikakva statistika za tova kolko sa otgovorili ili ne na daden vupros i togava da se smiata rezultata, a ne prosto otgovoril i ne otgovoril i suma na tochki.
Mi che te taka moje da se izmisli nikaikav tup vupros, na koito samo opredelena grupa 6te mu znaiat otgovora, a drugite, koito otgovoriat sluchaino prosto 6te go naluchkat. Kakva polza ot tova za da nauchim ne6to?

Posted by nbd (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Ne mislq che napadkite sreshtu prepodavatelite se osnovavat
na zelanieto na studentite da wnesat "zakonnost". Cqlata rabota
prilicha na macha CSKA - Cherno More. CSKA padnaha i iskaha
preigravane po smehotvorni prichini. Predi da pliuete pomislete
dali naistina wsichki zasluzavame 6-tici oshte v momenta na
zapisvane na kursa. Znaete che se vodi kampaniq (ot strana
na nqkoi prepodavateli) da nqma kursowe chiito lekcii se chetat ot
studenti, i po trudnite izpiti sa edinstveniq nachin da se zapazqt
intesernite predmeti e te da stanat malko po trudni. Tova znachi
che trqbwa da sednem i da uchim kato za normalen predmet.

Suglasen sum samo za edno neshto - materialite za podgotovka
mi doidodoha malko v mnozko ;)


pozdravi,
Kaloyannobody wrote:

Posted by Kaloyan Enimanev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Резултатите от теста (-1 replies)

Съжалявам, ако съм оставил впечатление за негативно отношение. Старая се винаги да бъда позитивен :-) Пък и не виждам нищо негативно в изказването, че резулататите са добри - наистина са! 20 точки си е много добър резултат, а повечето студенти са изкарали поне толкова. Доволен съм от представянето, и пожелавам на всички да изкарат още повече на втория тест (или проект) :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Svetlin, tova za obiaviavaneto na rezultatite vuv FMI e nezakonno. Ima takuv zakon, che lichnite danni ne moje da se obiaviavat publichno bez suglasie na tituliara. A inache statistika moje da se obiaviava kolkoto se iska. Plius, grozno e da se lepiat po stenite belejki i posle da stoiat okusanite ostanki.

Posted by nobody (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Ниските резултати не са основание да се освирква теста.

На всички знаещи ще се даде възможност да имат висока оценка. Предполагам това е, което ви притеснява - оценката. Ако човек покаже че е разбирач, ще има 6. Има си втори тест, има си проект, има си дата за повишаване (още не е обявена, но ще има), така че всички ще имат шанс.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Системата за проверяване позволява бърза проверка. При подобни тестове миналата година резултатите излизаха след 2-3 часа. Просто този път имах неотложна работа и не можах да публикувам резултатите същия ден. Сравняването на 30 отговора от тест с 30 верни отговора от листче с отговорите не отнема повече от 1-2 минутки. Пресметни колко хора сме и го раздели на 4 проверяващи за да си направиш сметката за колко време могат да се проверят 200-300 теста.



Post Edited (04-29-03 09:01)

Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Публичното обявяване на резултатите е стара практика, която се прилага във ФМИ от много години. Всеки, който влезе във фоайето на ФМИ, особено по време на сесия, може да види немалко списъци с имена, факултетни номера и оценки на студенти от най-различни изпити.

E-mail-ът го изисквахме, за да ви уведомяваме за важни предстоящи събития, като тест и проектите, например. Това е единствения начин да контактуваме, след като повечето студенти не идват на лекции (не казвам че държа някой да идва по лекциите, но искам да има начин за известяване).

Тестовете няма да ги върнем проверени, а само ще дадем възможност всеки да си ги разгледа и след това да ги върне обратно. Има няколко основателни причини да не се връщат тестовете и да не се публикуват отговорите. Едната причина е, че имаше колеги, които отсъстваха по уважителни причини и ще правят първия тест по-късно и не е хубаво да имат отговорите предварително.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Plius, tova che burzo sa obiaveni rezultatite v Internet, ne znachi, che vnimatelno sa pregledani testovete. Prosto sa pretupani naburzo i tolkova.

Posted by nobody (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Negativno otno6enie kum testa (-1 replies)

Testut beshe pulna podigravka. Na vsichkoto otgore bez suglasie na studenta ne moje da se obiaviavat publichno rezultatite mu, nito kakvito i da e danni vkliuchitelno FN, ime i t. nat. Prosto testovete se vru6tat provereni i vseki si vijda kakuv mu e rezultatut i suotvetno osporva ili ne. Ne vijdam za6to togava ni iskaha emails.
Az se otkazvam ot toia kurs.Ivo wrote:

Posted by nobody (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ей ви на статистика (14 replies)

<15 48
15-19 72
20-24 107
25-29 47
25 - 15
26 - 11
27 - 9
28 - 9
29 - 3

Male-e-e, strah
sega ne me karajte obache da si pisha programche da gledam koe ime zawyrshwa na "-a", za da widja koi sa kolegi i koi kolegki

obache, ajde pone proektite da ne sa ubijstweni i otnachalo da ima jasni kriterii, zashtoto chuh che shtjalo da se reshawa wposledstwie.

Posted by Ivo (Thu, 01 May 2003 10:49:34 +0300)

Testovete (no replies)

Ste sloizte li vernite testove na sajta po nyakoe vreme? Po-praktichno ste e otkolkoto 100 choveka da otidat na kontestaciata samo za da vidyat kakvo sa sburkali :)

Posted by gencho (Mon, 28 Apr 2003 18:44:12 +0300)

Re: Резултатите от теста (-1 replies)

Da naistina testa beshe na dosta dobro osobeno sprqmo testovete ot predishnite kursove na tezi prepodavateli! Na men mi se stori malko po tejak. Stori mi se che imashe malko po tejki teoritichni vaprosi ( malko po otneseni ot po prakticheskata chast na neshtata).
Inache evala!
Ne znam zashto Stoyan vinagi ima po negativno otnoshenie kum studentite. S takiva izkazvaniq ne vqrvam da stimulira mnogo studentite da se podgotvqt s motivaciq za vtoriq test. Dano Svetlio vzeme neshtata v race i da dade vazmojnost na horata koito imat jelanie da uspeqt!
I osobeno ako po nqkakuv nachin se ogranichi gledaneto v chugdite testove :)))
Uspeh

Posted by 24 (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

correct! (-1 replies)

pravo :)

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: jenite (-1 replies)

Не ми се иска да вземам страна в спора "зубрачи или разбирачи". Наистина в теста се искаха знания, а дали те са резултат от зубрене или мислене не знам.

Мисля, че това кой е зубрач и кой е разбирач, ще си проличи ясно от проектите.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

jenite (-1 replies)

Jenite ot nachalnoto uchilishte do kraia na jivota si sa zubarki. Te niamat razvita fantazia i chuvstvo za orientacia (vij shofiorite) i zatova nabliagat poveche na nauchavaneto na materiala 1:1, a ne tolkova na negovoto usvoiavane.

Te vinagi shte imat po-visoki ocenki ot majete, no v kraina smetka otnovo vsichki shte si doide na miastoto - kolkoto i otlichni ocenki da sa natrupali te niama da mogat da se vpishat po-dobre ot majete na rabotnoto miasto. Ne govoria za chinovnicheska rabota - tam im e idealnoto miasto. Kazvam che edna jena mnogo trudno moje da se spravi s rakovodeneto na chasten biznes.

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Резултатите от теста (-1 replies)

Така е, дамите се представиха чудесно - резултат от 29 точки имат само момичета. Според мен това не би трябвало да учудва никого - въпреки, че има едно насадено негативно отношение по адрес на женските умения в програмирането, според мен то е безпочвено. Не мога да кажа дали за да оборят това обществено мнение или не, но според мен те се отнасят много по-сериозно към ученето и подготовката си, и това ясно се вижда от резултатите на теста.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Резултатите от теста (-1 replies)

Бе то донякъде си е логично големите да имате по-високи резултати, все пак нямахте ДИС2 4 дена по-рано :), имате по-малко предмети от нас и най-важното (и най-странното) не сте записали повече изборни от първокурсниците (ех ентусиасти сме си...:Р).

Мене по-скоро ме учуди доброто представяне на жените. Първите няколко 29-28-ци които мернах бяха женски...евала

Posted by gencho (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

znam koia :) (-1 replies)

Moga da ti kaja koia chast e razbrana nai-malko - REFFLECTIONS i REMOTING :))

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Сравнение между курсовете (-1 replies)

Съвсем в реда на нещата е студентите от по-горните курсове да се представят по-добре от първокурсниците и второкурсниците. Беглият ти поглед не те лъже.

Докато се подготвях за теста (и след като теста мина), осъзнах колко обширна технология е .NET и колко малко знам за нея. Моите поздравления за добре изготвения тест - резултатите му са важни и за вас, преподавателите. Предполагам вече сте направили статистика коя част от материала е била разбрана най-малко.

Ясен

Posted by Yassen (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Резултатите от теста (-1 replies)

Daite po-pordrobna statistika. Spored moia begal pogled studentite ot 3ti i nagore kurs sa se predstavili MNOOOOGO po-dobre ot 2ro i 1vo kursnicite

Pravi ste - testa ne triabva da e nito po-truden nito po-lesen. Daite obache edno shansche da si povisha...im ocenkata nakraia :PPP Hehehe



Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Резултатите от теста (-1 replies)

Според мен пък резултатът не е никак негативен, а даже напротив - резултатите са чудесни. 154 души (повече от половина от 274-те явили се) имат резултат 20 или повече, което си е много добро постижение. От тях 47 души имат 25 или повече - това са истинските отличници на теста.

Съгласете се, че целта на един тест е не всички да изкарат отлични резултати, а да се види истинското им ниво на подготвеност. Ето защо аз не мисля, че вторият тест трябва да бъде по-лесен, нито пък, че трябва да е по-труден. Просто се надявам и пожелавам на всички да се подготвят по-сериозно и съответно да изкарат по-добри резултати :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Резултатите от теста (12 replies)

Излязоха официалните резултати от теста. Можете да ги видите от адрес: [www.nakov.com]

Контестации ще бъдат разглеждани на 7 май (сряда) след лекциите.

Както се вижда, тестът се оказа труден и средните резултати не са много високи. Вероятно вторият тест ще бъде по-лесен, за да се компенсира негативния резултат и да се даде възможност на всички, които знаят материала добре, да имат отлична оценка.

Отлична оценка може да се изкара и с добре написан курсов проект. Условията на курсовите проекти ще бъдат публикувани до 1-2 седмици. (Дайте ни малко време да ги измислим).



Posted by Svetlin Nakov (Tue, 29 Apr 2003 16:00:14 +0300)

Re: Kato stana duma za dekompilirane.... (-1 replies)

За разбъркване на кода малко трудно може да се говори, понеже това би изменило логиката на програмата, а tool, който върши това, не би могъл да знае точните намерения на програмиста.

Съществуват инструменти, наречени source code obfuscators, които правят кода нечитаем още преди да бъде компилиран. Могат да бъдат използвани при автоматизирания процес на build-ване - преди build, сорсовете се копират в друга директория, където се обработват от obfuscator-а, след което се компилират. По този начин след декомпилация те пак ще са в непрочитаем вид.

Obfuscator-ите на практика не разбъркват кода, ами променят имената на класове, свойства, методи и т.н. до такъв вид, който е трудно читаем за човек, но с който компилаторът няма проблеми. Например, имената на методите могат да станат дъъълги random последователности, които се различават примерно само по някой и друг символ в средата или в края си, като при това тези символи може оптически да си приличат (например O и 0, l и 1 и I и т.н).

Съществуват и друг вид obfuscator-и (за на практика не знам дали има такива, но на теория поне са възможни), които могат да прилагат горните техники (с промяна на имената на класове и т.н.) след като програмата вече е била компилирана, пипайки направо в метаданните. При този подход, освен да се направи програмата непрочитаема, имената на променливите, класовете и т.н. могат да се променят по такъв начин, че след декомпилация програмата да не може да се компилира отново. Такива имена могат да бъдат запазени ключови думи на някой конкретен език (като например if, new, case и т.н.), или пък да не отговарят на условията за именуване на променливите в някои езици (като например да започват с цифра, или въобще да имат непозволени символи). Това не би попречило на вече компилирана програма да върви и да си върши работата, но би попречило на четенето и повторното и компилиране.

Трябва да се има предвид, че obfuscator-ите променят имена на класове, методи и т.н., т.е. не е възможно да се използват върху класове, върху които ще се използва reflection, или пък в публични библиотеки с класове, които разпространяваме (защото ги прави неизползваеми - трудно е да се напише програма, която ги ползва).

Възможно е да има и други механизми за защита, като криптирани асемблита, които някакъв bootstrap код да декриптира и т.н., но е спорно дали това е възможно, и ако е, дали би било някаква защита - в крайна сметка, ако една програма може да бъде декриптирана, за да се изпълнява, значи може да бъде декриптирана, за да се разглежда.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Kato stana duma za dekompilirane.... (-1 replies)

Ами както в Java - прави се obfuscation, но разбира се, това не защитава кода, а само го прави по-трудно четим - слага кофти имена на променливите, на методите, на класовете, събира процедури, променя цикли и т.н., но в крайна сметка пак имаме код, който прави същото, но е по-трудно четим.

Не знам да има по-ефективен метод за защита на кода нито в Java, нито в .NET.

Благодарение на Reflection-a и силата, която той дава, е възможно да се криптират част от асемблитата на проекта и след стартиране на програмата да се декриптират, но това също се разбива на принцип "щом програмата може да декриптира, защо да не мога и аз"?

В .NET кодът може да се защитата срещу промяна чрез подписване, но и това в някои случаи може да се прескочи.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Kato stana duma za dekompilirane.... (2 replies)

Kakuv e mehanizuma za zashtita na koda? Chetoh che ima razni third party produkti, koito razburkvat code-a i tova uz bilo nadezdno.....bleh

Posted by gencho (Thu, 24 Apr 2003 11:32:45 +0300)

Re: BRAVO! (-1 replies)

Sledvashtia pat izgonete edin dvama i prepisvaneto totalno shte sekne :)

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: BRAVO! (-1 replies)

Благодарим за похвалата, макар и да не оценявам събитието като перфектно. Все пак благодарности заслужава целия екип, защото всички се трудиха да измислят въпроси и внимателно да реактират въпросите на другите.

По мое виждане този път не се даде голям мегдан за преписване, за което аз лично много се радвам. Очаквайте скоро резултатите и курсовите проекти. За съжаление не мога да дам точна дата за нито едно от двете, но ще е в близките дни.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

BRAVO! (2 replies)

Moga da tvardia che tozi pat testa beshe na OTLICHNO NIVO! Niamashe greshki, vaprosite biaha na mnogo dobro nivo i organizaciata beshe perfektna. BRAVO!

Posted by Panic (Thu, 24 Apr 2003 07:34:07 +0300)

Re: how I can convert asseblies? (-1 replies)

moje i s ILDAsm, vij na View -> Source Lines.
No s Anakrino opredeleno e po-pregledno.

Posted by Petko Minkov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ВАЖНО уточнение за boxing и unboxing (-1 replies)

Ako vaprosite v edin test sa zadadeni korektno - ne vijdam kakav moje da bade problema. Testa spored men ne triabva da bade prekaleno tehnichen (kakvo pravi slednia source kod i tn) i opredeleno ne triabva da bade mnogo lesen...

Triabva sashto taka da se izbiagvat vaprosi ot tipa "kakvo e WSMT" "Kakvo e AJKH" i tn :)

Ama kakvo govoria vsashnost :) Veche e prekaleno kasno za kakvoto i da e :)

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ВАЖНО уточнение за boxing и unboxing (-1 replies)

Така е, но е добре нещата да са ясни, за да няма (много) оплаквания довечера на теста ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: ВАЖНО уточнение за boxing и unboxing (-1 replies)

Hehe mai i bez tova poiasnenie mojeshe da se spravim :PP

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

ВАЖНО уточнение за boxing и unboxing (3 replies)

Не съм сигурен дали на лекциите обясних това като хората, затова може би ще бъде добре да го уточня тук.

Box-ването не се случва винаги, когато се опитаме да извикаме метод на някакъв value тип (например структура). Случва се, когато се опитваме да третираме типа като обект. Така че ако имаме някакъв метод, дефиниран в дадена структура, и се опитаме да го извикаме, ние не третираме структурата като обект, следователно boxing няма да има.

Същото важи и за предлаганите от .NET value типове. Например, ако имаме някаква променлива от тип int, и извикаме метода и ToString(), няма да се случи boxing (въпреки, че този метод се наследява от типа System.Object), тъй като методът ToString() е предефиниран (override-нат) в типа int, и ние викаме конкретно него. Ако методът ToString() не беше предефиниран (override-нат) в типа int, тогава щеше да се случи boxing, за да може да бъде извикан виртуалния метод на класа System.Object. Същото (boxing) би се случило и ако просто укажем на компилатора да третира стойността като обект - например с конструкцията ((object)myInt).ToString(). Изричното конвертиране към интерфейс постига същия резултат.

Надявам се нещата да са се изяснили :-) Не се притеснявайте да задавате въпроси, ако има нещо неясно. Това са важни неща, все пак :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Wed, 23 Apr 2003 13:49:58 +0300)

Re: how I can convert asseblies? (-1 replies)

Да, Anakrino става. За последно съм го гледал преди около година, или малко по-малко (тогава все още беше в много ранен стадий), но все пак вършеше работа.

Величко, имай предвид, че C# сорсът, който ще получиш след декомпилацията, няма да изглежда като оригиналния сорс код, от който е получено асемблито. Наистина, правилата за конвертиране към MSIL са сравнително прости, и декомпилираният C# код ще изглежда синтактично почти 100% еднакво с оригинала, но няма да бъдат възстановени например имената на локалните променливи. Все пак ще разполагаш с имената на класовете и методите обаче, тъй като те са съхранени в метаданните на асемблито.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: how I can convert asseblies? (-1 replies)

FWIW, na men Anakrino mi vyrshi dosta rabota.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: how I can convert asseblies? (-1 replies)

[www.google.com]

HTH, HAND.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

how I can convert asseblies? (4 replies)

zdraweite,
ot vseki *.cs file moje da poluchim PE file nezavisimo dali e *.dll ili *.exe.Vava VS .NET ima tool(ILDasm.exe) s koito moje da razgledame vseki PE file no v MSIL.Znaete li za niakakav tool s koito PE file da se vijda kato C# code?

Posted by Velichko Sarev (Wed, 23 Apr 2003 16:32:02 +0300)

Re: memory management - greshka/novost? (-1 replies)

Истината е това, което и аз казвах на лекциите - номерът на поколението съответства на броя на garbage collection-ите, които съответният обект е преживял. Т.е., при всеки garbage collection, оцелелите обекти от поколение 0 се маркират като поколение 1, а тези от поколение 1 - като поколение 2. Мисля, че и Jeffrey Richter е искал да каже точно това. Виж следния цитат (особено втория параграф) на [msdn.microsoft.com]:

Now, if more objects are added to the heap, the heap fills and a garbage collection must occur. When the garbage collector analyzes the heap, it builds the graph of garbage (shown here in purple) and non-garbage objects. Any objects that survive the collection are compacted into the left-most portion of the heap. These objects have survived a collection, are older, and are now considered to be in generation 1 (see Figure 3).

As even more objects are added to the heap, these new, young objects are placed in generation 0. If generation 0 fills again, a GC is performed. This time, all objects in generation 1 that survive are compacted and considered to be in generation 2 (see Figure 4). All survivors in generation 0 are now compacted and considered to be in generation 1. Generation 0 currently contains no objects, but all new objects will go into generation 0.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: memory management - greshka/novost? (-1 replies)

Edna ot osnovnite idei na generations (pokoleniata) v .NET e che te osigurqvat grupirane na obektite po prodyljitelnostta na jivota koqto imat. Pravilno si razbral, che nai - mladite obekti sa ot 0vo pokolenie, tezi koito sa prejivqli 1 GC sa ot 1vo, a tezi s 2 ili poveche - sa ot 2ro.

Syshto iskam da ti kaja che vscihki obekti koito sa lokalni za tekushtia excution point se alokirat v managed heap-a posledovatelno edin sled drug. Tova se pravi poradi predpolojenieto che tezi obekti shte imat veroqtno ednakyv jivot.

Globalnite obekti ili statichni obekti, syvsem logichno shte jiveqt prez execution time na dadenoto .NET prilojenie. Taka che te syvsem logichno se postavqt v 2ro pokolenie, kato se razglejdat mnogo rqdko za GC.

Zashto ti kazvam vsichko tova. osnovnata ideq na GC e da osvobodi neizpolzvanata pamet. GC se vkluchva samo v moment v koito daden request za alkirane na nov memory blok ne moje da byde udovletvoren (ili razbira se ako ti ne si narakaral GC da se startira programno). Che osven che GC osvobojdava pametta zaeta ot neizpolzvaemite obekti, toi trebe i da fragmentira pametta. Tova kakto veroqtno znaesh e dosta bavna operacia. I eto che tuk idva na pomosh koncepciata na generaciite. S pomoshta na generaciite managed heap-a se razdelq logicheski na 3 chasti, v koito se sydyrjvat obektite instancirani do tozi moment. I v moment na GC, sled osvobojdavaneto na nqkoi obekti ot 0vo pokolenie, nie trebe da defragmentirame samo chast ot managed heap-a a ne celia. A predimstvoto da izvyrshish tazi procedura vyrhu po malyk memory blok e ochevidna i nqma kakvo da ia komentirame.

Iskam i da dobavq che v momenta na GC, vasheto prilojenie e blokirano, koeto e normalno poradi fakta che ima fragmentirane na pametta. Ako tova ne beshe taka, pointer-ite koito ste dyrjvali do momenta moje da sa stanali nevalidni (tyi kato ima fragmentacia ili prenarejdane na pametta).

Syshto taka, tova koeto go napisah po gore za lokalnite obekti koito se syzdavat v tekushtia execution point se alokirat v posledovatelen memory block. A tova e napraveno s cel da move v moment na GC, pametta koqto zaemat da byde osvobodena i fragmentirana po lesno.

Ta da obobshtim - s pomoshta na na pokoleniata 1vo postigash po dobra organiziranost i management na samite obekti pri GC, i 2ro, koeto i po vajno - te podobravqt performance-a na vasheto prilojenie.

Btw, tova koeto ti go pisah go govorih na lekciata i ostanah s vpechatlenie che auditoriata go razbra. Syshto taka, lekciata koiato ia vodih ia ima na Web site-a i e vyv vid na razvit vyrpos. V nego vsichko e sintezirano i mislq che ako go prochetesh tova ot tam shte ti se izqsni izcqlo.

Nadqvam se che sega sym bil dostatychno podroben. Chao!

Cheers,
George Ivanov

Posted by Georgi Ivanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

memory management - greshka/novost? (2 replies)

I na lekciite i v materialite mi napravi vpechatlenie slednoto:
Stoyan obyasnyava che se subira bokluka i vsichkite obekti ot pokolenie 0-la stavat pokolenie 1 (zivite de). Pri novoto subirane na bokluka 0-levite obekti stavat 1-vo pokolenie, tezi ot 1-vo stavat 2-ro.
Kakva e logikata? Nali ideata e da se proveryavat samo po-mladite obekti....tezi za koito e po-veroyatno da budat subrani? Kakva e polzata ot pokoleniata pri podobna sistema?

Jeff Richter pishe:
0 pokolenie e s prag 256k
1 s 2mb
2 s 10mb

kato se napulni 0levoto se puska GC, koito pochistva i kachva ocelelite ot subiraneto vuv 1vo pokoelenie.
pri sledvasto napulvane na pokolenie 0 otnovo se puska GC, no samo za nego i ocelelite otnovo se kachvat v pokolenie 1. Sled ogromni kolichestva subirania na bokluka eventualno se napulva purvo pokolenie. Togava chak mu se puska GC na nego i ocelelite obekti ot purvoto pokolenie stavat 2-ro. Po tazi logika 1-vo i osobenno 2-ro pokelenie se examine-vat izkluchitelno ryadko, pecheli se performance i nai-veche se vizda smisula ot pokoleniata.

Ta kude e istinata?

Posted by mateev (Mon, 21 Apr 2003 00:41:27 +0300)

Re: Projects i za koito iska (-1 replies)

mmda, tova za po-tejichkite proekti go namiram za dobra ideq.
Struva mi se che tova e nai-udachniq nachin chovek naistina da nauchi neshto.

Posted by Stefan Kiryazov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Projects i za koito iska (-1 replies)

nesamneno stiah da se otkaja,
no za stastie imame dobri prepodavateli, koito uspiaha da nameria kompromisen variant.

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Projects i za koito iska (-1 replies)

XA-XA
Nali se otkazvashe

Posted by Stefan Kiryazov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

ok, az iskam proekt!

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

Е в такъв случай очаквайте 2/3 да ви цъфнат в 18:00

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

edwa li e neobhodimo. wse pak ideyata na razpredelenieto e da stane priblizitelno ravnomerno, a ne fiksirano. te wyprosite taka ili inache sa edni i syshti, prosto sa razbyrkani i genarirani po razlichen nachin.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

mislia che ima edno reshenie na problema: proektite da bydat trudni, primerno da se pishat po edna sedmica, ako si na sredno niwo na poznania i za minimum 2-3 dni, ako si ekspert. taka s tiah shte se zahwanat samo entusiasti, koito naistina iskat da nauchat, a ne da prepishat.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Phorum - cyrillic encoding required (-1 replies)

shte sloza, kato nameria malko svobodno vreme



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Phorum - cyrillic encoding required (1 reply)

Ako moje da slojite edin META tag za cyrillic encoding, che na wseki load na stranica trqbwa da go oprawqm manually...

.thanks.

Posted by Tihomir Lazarov (Tue, 15 Apr 2003 21:34:34 +0300)

Re: Естествено! (-1 replies)

Spored men prepodavatelite triabva da se darjat po-strogo kogato (vsashnost ako) reshat da razdeliat celia potok na dve grupi za izpit. Minalata godina imashe razdelenie no to beshe "pojelanie". Hora ot vtorata grupa se iaviavaha v parva i tn.

Moje bi ako se kaje izrichno - testovete na dvete grupi ste se sabirat v otdelni kupchini i ako tvoiat test popadne v greshnata - niama da se zachete. :)))

Posted by Panic (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

Да, ако имаме късмет, в скоро време може да има .NET Compact Framework за Palm. В момента има за Windows CE, както и за PocketPC (която се използва и от някои мобилни телефони).



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

srestu osnovnia dovod moga da vazrazia s primer - na KKPK imah malko tochki na parvia test, imashe i kursov proekt, koito go napravih za pochti maksimum tochki bez da prepisha, zastoto niamashe ot kogo :)
v kraina smetka si izkarah otlichna ocenka.

ne si spomniam koi imahe tochno programa za 'diagnostika' na koda, taka che lesno da se hvastat priblizitelno ednakvo napisan kod, no imashe takava programa.

za drugia osnoven problem - strashno se samniavam che 250 choveka ste se vturnat da praviat proekt, spored men ste se naviat samo hora, koito poznavat materiala, no predpochitat praktichesko zadanie pred test-a, s drugi dumi mnogo pati po malko ot 250 choveka.

konkretno protiv testovete viziram edin test po KKPK, v koito vaprosite i otgovorite sadarjaha mnojestvo otricania i testa ne beshe tolkova po KKPK kolkoto po logika, za da moje chovek da razbere kakav e istinskia vapros i otgovor, a tova ne garantira poznavane na materiala.
imashe i oplakvania vav foruma protiv testovete po KKPK, a ne si spomniam da sam chel oplakvane protiv proektite.
Osven tova pri testovete, prepisvaneto moje da bade sasto vazmojno,
i ochevidno tova stavashe pri prepalnena zala s hora i dobri poznati.


deistvitelno tova e dobro reshenie za dolnata granica na testovete,
vaprosa e dali tia ste e realna i saobrazena.

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

основният довод срещу правене на проект от хора, които са показали на теста, че не разбират материала, е че те са хора, които потенциално ще препишат проекта си от другарчето. това е проблемът - че ще има хора, които ще вземат проекта на другарчето и ще го преработят.

другият проблем е, че е много трудно да се проверят проектите на 250 студента. няма дотатъчно зали и време за това. това е причината да се ограничи броя на хората, които ще правят проекти вместо втори тест.

ще сложим долната граница да не е висока, но да е такава, че хора, които демонстрират грубо непознаване на метериала, да не правят проект. не става въпрос за граница 28 точки от 30, защото това е много, но примерно 20 точки от 30 възможни, което си е 2/3 от материала. казвам примерно, защото точната граница още не е определена.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

3. move li da se pusne thread koito da ne e thread ot OS a da e wytre6en za .Net

niama nachin da razberesh dali .NET polzwa sobstweni threadowe ili threadowe ot operacionnata sistema. na operacionni sistemi, koito ne sa mnogozadachni, primerno po-starite versii na PalmOS, .NET bi trqbwalo da poddyrza threadowe po sobstwen mehanizym. na ostanalite OS-i, za dobro ili za losho, toj se wyzpolzwa ot operacionnata sistema i towa si e fiksirano, t.e. ne moze da se ukaze, kakto v Java moze.

a dano niakoj den da widim .NET Framework za PalmOS, che kato znam kakwa e myka da se pishe tam sys skapanoto C++ i CodeWarrior bez nikakyw seriozen framework, mi stawa losho.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zashto niamame dostyp do materialite (-1 replies)

materialite ne sa nashi.
te sa piratski. nie samo dawame link kym tqh.
na nashia sajt niama nishto piratsko i niama da ima.

ako imate problem s dostypa, towa e zaradi techno-link. probwajte po-kysno. ako imate zatrudneniq, nakarjte wash kolega da gi zapeche na CD-ta.

knigite gi ima i v mrezata na blok 52 v studentski grad.

imajte predwid, che free.techno-link.com se wizda samo ot Bulgaria i e zabranen za dostyp ot Internet, taka che ako polzwate Internet provider, kojto ne e v BG peering-a, niama da imate dostyp do free.techno-link.

za syzalenie ne moga da prawia kopia na tezi knigi na moya server, zashtoto tezi knigi sa piratski.



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Неточност в лекцията за синхронизация (no replies)

Здравейте,

Във вчерашната лекция, когато обяснявахме как се използва MethodImpl атрибута, за да се сериализира достъпът до някакъв метод, допуснах грешка. Написах пример, в който използвах атрибута така:

[MethodImpl(Options.Synchronized)]

Горният код няма да се компилира, тъй като правилният тип на параметъра е не Options, а MethodImplOptions. Правилната употреба всъщност е така:

[MethodImpl(MethodImplOptions.Synchronized)]

Извинявам се на всички за допуснатата грешка.



Post Edited (04-10-03 12:21)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 10 Apr 2003 12:20:38 +0300)

ok, az iskam da se otkaja (-1 replies)

ok, az se otkazvam i niama da se iavia.
uspeh.

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: zashto niamame dostyp do materialite (-1 replies)

С книгите нямаме нищо общо, те са на free.techno-link.com. Ако е имало някакви проблеми снощи, сигурно е било заради тях. В момента няма проблеми.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

По въпроса "защо" мисля, че вече се аргументирах в по-горно мнение.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

tova opredeleno "otgovaria" na vaprosa "zasto"

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

Ами да, според мен няма проблем да си избере. Право на избор ще имат добре представилите се на първия тест :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

v kraina smetka, ne moga da razbera kakav e problema chovek da SI IZBERE da napravi project vmesto test?

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Естествено! (-1 replies)

dosegasnite kursove go pokazvat -
Mrejova Sigurnost -
Test1+Test2+Project

KKPK
Test1+Test2+Project
.....

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Естествено! (-1 replies)

Ама дума да не става - дори не съм си и помислил, че който прави проект ще прави И втори тест И ще се зачетат и от двете точки. ТОВА ЩЕ Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ!

Posted by Филип Петров (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

zashto niamame dostyp do materialite (2 replies)

zashto niamame dostyp do materialite na saita
ne mogat da se svalat knigite

Posted by dancho (Thu, 10 Apr 2003 20:33:51 +0300)

Re: Threading (-1 replies)

Така е, в основата на event-ите стои multicast делегат. Разликата е, че събитията са по-сигурен (secure) механизъм. Събитията предлагат на клиентите достъп единствено до абониращите и разабониращите функции. По този начин, код, който е извън класа, в който е дефинирано събитието, не може да вижда invocation списъка, да се бъзика с делегата по други начини, както и (най-важната причина) - да предизвиква събитие. Събитие може да се raise-ва само от код, който се намира в класа, на който то принадлежи.

Та общо взето, ако функционалността, която искаш, е клиентите да могат да се абонират и разабонират сами, а ти да ги уведомяваш, най-добре е да се използват събития.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

mersi za otdelenoto wreme naistina nqma logika da move da se wzeme cqloto procesorno wreme samo ot edin thread nali wse pak e mnogozada4na operacionna sistema Windows :) imam o6te edin wypros no toj i e malko ot po star material w osnowata na eventa nali stoi delegat wyprosa mi e ne stawat li malko izli6ni eventite i kakwa e razlikata ako realizaciqta ni e s event i s delegate koe ot dwete e za predpo4itane (imam predwid kogato delegata ne se izpolzwa kato callback )

Posted by Spyder (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Projects i za koito iska (II) (-1 replies)

Да, който иска - да прави, но не и двете едновременно. Това исках да кажа :-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

Както вече каза Петър - разликата между lock и Monitor.Enter ... Monitor.Exit е, че lock е създаден за удобство. Всъщност lock е ключова дума в езика C#. Когато компилаторът я види, той я замества със следния фрагмент:

Monitor.Enter(obj);
try
{
....
}
finally
{
Monitor.Exit(obj);
}

Разбира се, използването на lock има и други предимства, освен по-читаем код. Например, при използването на Monitor, можем да допуснем грешката да използваме някакъв value тип, например променлива от тип int. Когато се опитаме да lock-нем по нея, та ще бъде box-ната, и ще създадем заключване по box-натия обект. Когато след това се опитаме да отключим, тя ще бъде box-ната отново, но новият обект ще е различен от стария. По този начин отключването няма да успее, и Monitor.Exit ще ни хвърли изключение.

Горната грешка, наистина, е лесна за забелязване, но все пак губи малко от времето на програмиста. Компилаторът на C# обаче се усеща, когато искаме да използваме value тип като параметър на ключовата дума lock, и въобще не позволява на програмата да се компилира.

На другите въпроси Петър вече отговори - не би трябвало да е възможно да заграбиш процесорното време за себе си насила, както и не може да се създаде thread, който не е thread на операционната система (просто защото thread-овете при .NET са си съвсем обикновени thread-ове).

Ако има още неясноти, не се притеснявай да питаш :-) Между другото, още не сме свършили с темата, за синхронизационните механизми ще си говорим и другия път.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Projects i za koito iska (II) (-1 replies)

"...т.е. който прави проект, да не прави втори тест."

tova e povod veche za druga diskusia na druga tema.
moiata idea beshe za demokraciata i pravoto na izbor :)
koito iska da pravi test, koito iska da pravi proekt.

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Projects i za koito iska (II) (-1 replies)

Според мен проектът би трябвало да замени втория тест, т.е. който прави проект, да не прави втори тест. По този начин няма да се стигне до ситуация, при която се натрупват точки за 7.50 :-) Това, разбира се, е мое лично мнение, и ще трябва да го обсъдим с колегите. Ще се радваме да чуем предложения и от вас!



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Threading (-1 replies)

1. 'lock' vs. 'Monitor.Enter'

Ot MSDN (also avaiable na [msdn.microsoft.com]), C# Language Specification, tochka 8.12. 'The lock statement':

<quote>
A lock statement of the form

lock (x) ...
where x is an expression of a reference-type, is precisely equivalent to

System.Threading.Monitor.Enter(x);
try {
...
}
finally {
System.Threading.Monitor.Exit(x);
}
except that x is only evaluated once.
</quote>

Demek, 'lock' e napraven za udobstvo i lekota na polzvane, a inache
e napylno ekvivalenten na Monitor.Enter()/Exit().

2. Ne bi trjabvalo da e vyzmozhno da si vzemesh schedulera za sebe si
po takyv nachin; ima li threading implementation, kojato da go
pozvoljava?

3. AFAIK, the .NET Framework njama sobstven thread scheduler, koeto
bi bilo neobhodimo, za da poddyrzha sobstveni threads. Pone njama
predviden interface za razlichni "porodi" threads: vsichko e
System.Threading.Thread, i tova e.

Pone Microsoftskata .NET Framework i pod Windows, i pod FreeBSD
izpolzva OS native threads; the Mono Project polzva pthreads library,
kojato v krajna smetka polzva OS native threads.

G'luck,
Peter



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Projects i za koito iska (II) (-1 replies)

v kraina smetka ocenkata se formira ot 2 testa -
proekt poluchavat tezi koito imat mnogo dobra ocenka na parvia test, a mnogo chesto kato imat takava na parvia imat takava i na vtoria i proekta im stava pochti izlishen,
zastoto s nego natrupvat tochki za 7.50 :)

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Projects i za koito iska (-1 replies)

"отличните студенти" tova e interesno tvardenie.
Ne smiatam che sa samo te horata koito se interesuvat ot predmeta.
Ako dopusnem che samo te se interesuvat, togava kakvo praviat drugite desetki studenti na lekcii?
Moje bi i te sa otlichnici?
Stigame do protivorechie, otkadeto ochevidno sledva che ne samo "otlichnite studenti" se interesuvat ot predmeta. Tolkova po matematicheskoto dokazatelstvo.

Pochti vseki redoven izpit v fmi e razdelen na 2 chasti - Pismen + usten izpit. Zastoto edno razvivane na vaprosite ne moje da garantira che chovek moje da si reshi zadachite - toi moje da gi e prepisal uspeshno, ili da izpolzvame termina 'nazubril', no v kraina smetka na zadachite da ne moje da napravi nisto.
Osven tova chesta praktika v FMI e na studenti koito sa ne sa uspeli da si razviat dobre teoriata, da im se davat lesni pomostni zadachi s koito primerno da si povishat malko ocenkata. Kato tezi zadachi ne se davat samo na 'otlichnite studenti'.

Dori kogato chovek otiva na interview za rabota, na malko po serioznite osven test ima i praktichesko zadanie, celiasto da demonistrira prakticheskite vazmojnosti na programista.

Razbira se, celta na tozi kurs ne e da oceni maksimalno tochno vazmojnostite na studentite, no spored men mogat da se nameriat mnogo studenti, koito ako ima i proekt, biha izkarali po-visoka ocenka na proekta. Spored izkazanoto tvardenie po-gore, mi e interesno kak tova bi se sluchilo, ako te ne znaeha osnovite? Ami ako se zamisli chovek malko poveche, bi stignal do razumen otgovor.

V kraina smetka proekta i za po-slabite studenti, bi triabvalo da sluji kato dopalnitelno pole za iziava i vazmojnost za po-visoka ocenka.

Posted by Lyubomir Ahtarov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Threading (6 replies)

Imam nqkolko wyprosa za threadowete koito ne mi se izqsniha w4era:
1. kakwa e to4no razlikata mevdu 'lock' i 'Monitor.Enter - Monitor.Exit'
2. ima li wyzmovnost da se naprawi na C# standarten lock t.e. dokato se obrabotwa dadena sekciq da bydat prekrateni ostanalite threadowe imam predwid da se zakliu4i 6edulera
3. move li da se pusne thread koito da ne e thread ot OS a da e wytre6en za .Net

P.S. nadqwam se da namerite wreme da mi otgoworite na wyprosite 10x

Posted by Spyder (Fri, 11 Apr 2003 10:46:44 +0300)

Re: Projects i za koito iska (-1 replies)

Да, но не става дума само за "истинско интересуване" от предмета. Може човек да се интересува много, но все пак да не е успял да разбере всичко, или просто да не може да се справи с теста.

Според нас, първият тест ще акцентира върху основните неща, без които не може и които трябва да се знаят от всеки, който иска да се занимава сериозно с програмиране за .NET. Смятаме, че за да седне човек да прави проект, първо трябва да покаже, че е наясно с основите, защото в противен случай оценката от теста няма да бъде достатъчно обективна.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

тест 1 (no replies)

Тест 1 ще бъде на 23 април.

Тестът е задължителен за всички официално записали курса.

Моля попълнете и формата за записване на сайта, ако не сте го направили все още.

Точните часове и зали за теста ще бъдат уточнени по-късно.

Всички материали, необходими за подготовката ви, се намират на сайта. Моля докладвайте във форума, ако намерите някакви грешки на сайта или в учебните материали.



Post Edited (04-09-03 01:20)

Posted by Svetlin Nakov (Wed, 09 Apr 2003 01:20:32 +0300)

Re: Projects i za koito iska (-1 replies)

Според мен който иска да прави PROJECT оже да си ги прави и извън курса. Проверката на проектите отнема на преподавателите много повече време отколкото тестовете. Затова смятам, че няма смисъл от това предложение... По простата причина, че се предполага, че само отличните студенти се интересуват истински от предмета - съответно само те има смисъл да се доказват по (според мен) по-трудният начин - с проект.

Posted by Филип Петров (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Projects i za koito iska (24 replies)

Zdraveite,

misleh si dali niama da e dobre, da ima vazmojnost
ne samo za tezi koito sa izkarali dobra ocenka na testovete,
a i za tezi koito iskat, da mogat da praviat proekt.

No samo s mislene ne stava :)
Neka koito ima kakvo da kaje po temata, da go kaje, tuk vav foruma, za da mojem da vzemem reshenie.

Posted by Lyubomir Ahtarov (Fri, 18 Apr 2003 15:26:26 +0300)

Re: Active Directory - Users or whatever (-1 replies)

Знаеш ли, по-лесно ще е да принтваш ex.Message. В този случай е "The server is not operational". А не работи, защото го насочваш към машина, която не е directory system agent. Кодът ти си работи чудесно, ако се насочи към domain controller, работещ под Windows 2000.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Active Directory - Users or whatever (1 reply)

Vseki pat kogato se opitvam da rabotia s Active Directory mi se vdiga "System.Runtime.InteropServices.COMException ".Koda na greshkata mi e "LDAP_SERVER_DOWN".Kak moga da go fix-na.
Primer:
try
{
DirectoryEntry entry = new DirectoryEntry("LDAP://ComputerName");
System.DirectoryServices.DirectorySearcher mySearcher = new
System.DirectoryServices.DirectorySearcher(entry);
mySearcher.Filter = ("objectClass=user");
mySearch.SearchScope=SearchScope.Subtree;//search all directory
foreach(System.DirectoryServices.SearchResult resEnt in
mySearcher.FindAll())
{
Console.WriteLine( resEnt.Path );
}

}
catch(System.Runtime.InteropServices.COMException ex)
{
Console.WriteLine(ex.ErrorCode);
}

Posted by Velichko Sarev (Thu, 03 Apr 2003 17:40:23 +0300)

ProxyUtils-1.0pre1, IWebProxy, WebRequest prefixes (-1 replies)

А всъщност нещата се оказаха толкова прости :)

Оказа се, че това с избора на proxy в зависимост от request URI си
е основна част от функционалността на интерфейса
System.Net.IWebProxy! Той си имал метод GetProxy(), който приема
като параметър URI на заявка и решава дали да ползва proxy server,
и ако да, кой точно...

Това много опрости разработката на първата версия (prerelease 1) на
Ringlet.Net.ProxyUtils, до която вече можете да се докопате на
[devel.ringlet.net]
В 1.0pre1 има много малко неща, и липсват много :) Това, което има,
е:

- ProxyMatchRule - правило, което указва ползване на даден proxy
сървър за URI-та, които отговарят на определени условия;
- ProxyMatchRuleset - подреден списък от ProxyMatchRule, който дава
възможност за избор между няколко proxy сървъра;
- ProxyMatchMaker - истинският клас, който се грижи за поддръжката
на ProxyMatchRuleset и прилагането й върху URI-та на заявки;
...... and the Real Thing:
- MatchWebProxy - клас, който реализира интерфейса IWebProxy,
и избира proxy сървър с използването на ProxyMatchMaker обект.

Има и пример, конзолно приложение ProxyTest, което чете URI-та
от стандартния вход и за всяко от тях избира proxy сървър спрямо
правила, твърдо заложени в source, и демонстриращи някои от
възможностите на изброените по-горе класове.

Това, което *няма* в ProxyUtils-1.0pre1, е:
- документация :)
- XML вход/изход за ProxyMatchRule, т.е. представяне на правилата
в XML формат за запазване в (добре де, "почти") текстови файлове;
- евентуален текстов изход, може би и текстов вход за ProxyMatchRule;
- малко по-добре измислена webpage - но това ще стане скоро,
просто точно сега нямам много време да се занимавам :)

Е, засега толкоз... повече след ден-два :)

G'luck,
Peter



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebRequest prefixes (-1 replies)

Cool! Да, бях пропуснал WebRequest.CreateDefault().
Благодаря пак! :)

Watch this space for a preliminary version of Ringlet.Net.ProxyUtils
coming soon :)

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebRequest prefixes (-1 replies)

Отговорът на проблем 2 е, че в класа, наследяващ IWebRequestCreator трябва да използваш WebRequest.CreateDefault. Той ще вземе предвид само http:// частта, и ще създаде HttpWebRequest (или там който клас отговаря на протокола).

Колкото до проблем 1 - май начинът е да създадеш свой собствен wrapper клас около WebRequest, и да ползваш неговия Create. За съжаление не мога да се сетя за по-хубав начин, но пък и проблемът ти не е от най-често срещаните, де ;-)



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebRequest prefixes (-1 replies)

Peter Pentchev wrote:
> 1. Не видях начин да се добера до 'prev' за някой метод, който
> искам да прихвана. Да, знам, че за 'http' и 'https' това се
> прави
> през HttpWebRequest, а за 'file' се прави през FileWebRequest,
> само че искам това, което правя, да работи в общия случай,
> включително и за префикси, дефинирани от някой друг преди мен
> :)

Уф. Това всъщност е проблем 2, както и е описан по-долу.
Проблем 1 е, че не мога да прихвана 'http', защото не мога
да пререгистрирам вече съществуващ префикс.

G'luck,
Peter

Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebRequest prefixes (-1 replies)

Благодаря за подробния отговор, но всъщност нямах предвид
точно това :)

Крайната ми цел е да намеря някакъв начин да разширя функционалността на GlobalProxySelection, така че да мога да задам
избиране на различни proxy servers за различни URI's, напр. за
*.company.internal да се ползва proxy.company.internal, а за всичко
останало: proxy.uplink-isp.net. Да, мога да го правя след всяко извикване
на WebRequest.Create, ама... не ща :P

Идеята, която ми хрумна вчера, беше да използвам RegisterPrefix(),
за да прихвана създаването на заявки за тези типове URI, които ме
интересуват, като междувременно съм запазил стария handler, така че
да мога да ги създавам и след това да ги модифицирам. Става дума
за нещо като (not tested, not even compiled, измислям го as I go):

public class ProxyIntercept : IWebRequestCreate
{
protected IWebRequestCreate original;
protected IWebProxy proxy;

public IWebRequestCreate Original
{
get
{
return (original);
}

set
{
original = value;
}
}

public IWebProxy Proxy
{
get
{
return (proxy);
}

set
{
proxy = value;
}
}

public WebRequest Create(Uri uri)
{
WebRequest req = original.Create(uri);
req.Proxy = proxy;
return (req);
}
}

..само че тук се сблъсквам с два проблема.

1. Не видях начин да се добера до 'prev' за някой метод, който
искам да прихвана. Да, знам, че за 'http' и 'https' това се прави
през HttpWebRequest, а за 'file' се прави през FileWebRequest,
само че искам това, което правя, да работи в общия случай,
включително и за префикси, дефинирани от някой друг преди мен :)

2. Ако не мога да се добера до 'prev', мога да опитам друга
"хитрост": да, има handler за 'http', значи аз ще си дефинирам
handler за 'http:' или за 'http://' или нещо такова. Проблемът е
какво да правя след това: също както в проблем 1, за някои префикси
знам кого да викам, само че какво да правя с user-defined, за които
не знам?

Та.. това ми е проблемът в общи линии :)

G'luck,
Peter



Posted by Peter Pentchev (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: WebRequest prefixes (-1 replies)

При регистрацията на нови handler-и не си ограничен да използваш само протоколите. Например следната програмка регистрира два хендлъра, единият - за [www.microsoft.com], а другият - за [www.microsoft.com]. Използването на WebRequest.Create вика първия хендлър за първото URL, и втория - за второто. Ако беше използван методът WebRequest.CreateDefault, само протоколът щеше да има значение. Ето и програмката:

class Handler1 : IWebRequestCreate
{
public WebRequest Create(Uri uri)
{
Console.WriteLine("In handler 1");
return null;
}
}

class Handler2 : IWebRequestCreate
{
public WebRequest Create(Uri uri)
{
Console.WriteLine("In handler 2");
return null;
}
}

class Class1
{
static void Main(string[] args)
{
WebRequest.RegisterPrefix("[www.microsoft.com];, new Handler1());
WebRequest.RegisterPrefix("[www.microsoft.com];, new Handler2());

WebRequest wr1 = WebRequest.Create("[www.microsoft.com];);
WebRequest wr2 = WebRequest.Create("[www.microsoft.com];);
}
}

Може би това беше, за което искаше да питаш вчера?

Иначе за получаването на списък с хендлъри, както и за изтриването им - нямам идея, но мисля, че горната техника е достатъчна за целите ти.



Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

WebRequest prefixes (7 replies)

Hi,

Verojatno njakoi ot vas si spomnjat vcherashnija mi vypros otnosno
registrirane na proxy servers za razlichni URI schemes. V krajna smetka
maj stignahme do izvod, che naj-lesnijat nachin da se napravi tova bi
bilo da se prehvane syzdavaneto na HttpWebRequest i da mu se
ustanovi propertyto Proxy podobavashto.

Problem: MSDN documentacijata za WebRequest.RegisterPrefix() kazva,
che *ne* e vyzmozhno da se preregistrirat veche syshtestvuvashti
prefixes :( Syshto taka, ne mozhah da namerja nachin da vzema veche
registriranija handler, nito pyk da iztrija syshtestuvasht handler.

Ako njakoj ima poveche informacija, please share :)

G'luck,
Peter



Posted by Peter Pentchev (Sun, 12 Feb 2006 18:10:49 +0200)

Re: Ma4 (-1 replies)

Мачът е в сряда (02 април, 2003)

17:55 - Футбол: Естония – България, квалификационна среща за Европейско първенство – пряко предаване от Талин В паузата: Частен случай

Засега си остава, както по програма да караме час, но ако решим нещо друго тази вечер (1 април), ще се постарая да уведомя всички.

Наков



Posted by Svetlin Nakov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Добре дошли! (-1 replies)

Когато покрием точка 2 от учебния план ("По-сложни концепции"), и преди да започнем с точка 3 ("Работа с данни"). Най-вероятно - след около 2 или 3 седмици.

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Добре дошли! (-1 replies)

Koga gore-dolu 6te e parvia test?

Posted by Todor Todorov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: 1-ви Април... (-1 replies)

kvo 6te re4e tova??????????????????????????????????????

Posted by estoniq-bulgariq (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Re: Ma4 (-1 replies)

Da be seriozno, haide naistina da nqmame!
Takuv vajen ma4 nqma vseki den vse pak!
Please

Posted by estoniq-bulgariq (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

1-ви Април... (-1 replies)

Добър опит ;-)

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Ma4 (7 replies)

Aide v sriada da niamame 6tot i bez tva sigurno pove4eto hora 6te gledat ma4:))))))))

Posted by zapalianko (Fri, 25 Feb 2005 14:59:47 +0200)

Re: Добре дошли! (-1 replies)

Искам и аз да приветствам всички посетители на форума, и да ви уверя, че много ще се радваме да чуем отзиви за курса, препоръки, както и че ще се опитаме да изясняваме каквото не е ясно :-)

Добре дошли!

Posted by Stoyan Iordanov (Thu, 01 Jan 1970 02:00:00 +0200)

Добре дошли! (3 replies)

Добре дошли на форума на курса "Програмиране за платформа .NET".

Това е мястото, където можете да задавате всякакви въпроси, свързани с курса. Ще се постараем да ви отговорим.



Post Edited (03-28-03 23:38)

Posted by Svetlin Nakov (Tue, 01 Apr 2003 11:48:01 +0300) 

asked Apr 23, 2012 in Общи приказки by Svetlin Nakov Master Ninja (116,550 points)

1 Answer

0 votes
Тази част от архива на форума е последна.
answered Apr 23, 2012 by Svetlin Nakov Master Ninja (116,550 points)
...