• Register
- academy and android arrays asp asp-mvc bgcoder c c# c#-fundamentals c#-курс classes cloud cloud-course cms code console course css css3 data database design development dice error exam expressions functions game google help high-quality-code homework homeworks html html-basics-course html5 java javascript jquery js less loops methods microsoft mobile mvc net online oop operators photoshop php problem programming qa question sass seb seo server slice software sql strings studio tables-frames-forms telerik telerik-academy test text video visual visual-studio web windows windows-8 wordpress академия блог видео видео-уроци въпрос въпроси грешка групи данни дата домашни домашно домашното задача задачи задачи-домашно записване защита изпит изпити качествен-програмен-код книга код конкурс кпк курс курсове лекции лекция масиви материали на обучение онлайн ооп операционни-системи основи оценяване подготовка помощ предложение презентация проблем програма програмиране проект проекти работа регистрация резултати семинар софтуерна-академия споделяне-на-знания срок състезание телерик тест уеб-дизайн уроци форум 1 2 3 4 5 6 7 8 2012 2013
Форум на академията Студентска система

Решения на задачите от домашните

+14 votes

Здравейте колеги,

днес забелязах, че формата за изпращане на домашните вече е орязана и почва от  7 - ма лекция нагоре, затова предлагам тези които желаят да слагат линкове към решението на домашните си, които са вече изключени от формата. Така всички ще можем да разгледаме за пропуски и грешки които сме направили и да взаимстваме идеи за понататъчни задачи.

Ето линк към решенията ми до 6 - то домашно, постепенно ще обновявам съдържанието при затварянето на домашните.

http://avaart.net/telerik_academy/

Поздрави!

В. Иванов

asked May 23, 2012 in Уеб дизайн с HTML5, CSS и JavaScript by Виктор Иванов Ninja (10,950 points)

5 Answers

+2 votes
Браво колега добре си ги направил, даже прекрасно. От колко време се занимаваш със сайтаджийство. Гледам, че на места и JavaScript ползваш като за слайдерите за лаптопите и смяната на картинката при ховър ефект на новините.  А да те попитам понеже забелязах, че в лекцията за CSS Layout си направил 6 задачи, от къде изникна последната 6-та. При мен са до лаптопите където се изисква да се направят без таблица т.е. до 5-та задача.
answered May 23, 2012 by REPLAY (1,480 points)
Със front-end се захванах сериозно 4-5 месеца преди почването на курса, като преди това гледах старите лекции и общо взето уроци из мрежата. Иначе имам няколко години опит в сайтажийството, но специално за front-end -а преди това бях на принципа да едитна нещо, проба грешка и много неща не ми бяха ясни. Като цяло на старите проекти ми е слаб front-end -a и се боря да променя това.
Аз пък от както е курса. Преди това винаги са ми били интересни нещата кое как става, но никога не съм и пробвал да правя нещо подобно. Винаги съм искал да работя нещо свързано с компютри, но за тази цел трябват знания. Преди три месеца останах без работа и реших да запиша някакъв курс. Бях се спрял на cisco, но ми трябваше сериозна сума за да се запиша. Случайно в нета попаднах на курса на Телерик и от тогава се амбицирах по-сериозно да уча в тази насока. Извинявам се за глупавият въпрос ама някой ако може да предложи безплатен хост за момента и аз да се включа активно в темата. То като ви гледам произведенията ме е срам да публикувам моите, но все пак ще се радвам да го направя и да получа критиките ви относно задачите с цел подобряване на знанията. Мислех в hit.bg да ги накачуля, ама понякога нещо се ебава ftp клиента й.
пробвай тука как е http://free.bg/
+6 votes

Здравейте и от мен,

Абсолютно съм съгласен с мнението на Виктор. Прекрасно предложение, колега и +1 от мен. Ето и моите решения до момента:

http://telerik-academy.gsy-design.com/

Поздрави,
Георги Янков

answered May 23, 2012 by Georgi Yankov Senior Ninja (22,010 points)
0 votes

Наистина много добре си ги направил имам само един въпрос, как работи т.нар sprite.png, което представлява само един png файл с одрязаните икони и при декларацията в CSS-a:

background-image:url('../img/sprites.png');
знае точно за коя икона от png-то става въпрос ?
answered May 23, 2012 by Nikolay Cholakov (90 points)
Движиш по тая картинка с background-position :)
ами за съжаление няма да мога да ти го обясня добре, ще има лекция и за sprite, аз лично гледах от миналата година лекцията, потърси я и в нея говорят подробно как се прави. Иначе аз ползвах този сайт за генериране - http://spritegen.website-performance.org/ в лекцията е посочен и с него си генерираш картинката и след това той автоматично ти генерира кода с различните background-position за всяка картинка. Потърси и в мрежата има и доста уроци.
Прочети статията и мисля, че ще ти стане ясно : http://css-tricks.com/css-sprites/

Накратко защо се прави :
1. Не зареждаш 50 снимка, а правиш заявка към сървъра само към една снимка. Това се прави, защото всеки request е бавен и е синхронно се зарежда информацията.
2. 50 снимка са по-големи от една обща снимка снимка.

Решението :
Само с CSS показваш информацията, която ти е нужна

Пример :
.transportTypeIcon {
    background-image: url("../img/sprites.png");
    background-repeat: no-repeat;
    height: 50px;
    width: 50px;
}

.buslineIcon {
    background-position: -25px -93px;
}
.railwaylineIcon {
    background-position: -76px -93px;
}
tarikatsko .. mersi kolegi
+5 votes

Ето и мойте творения.  http://replay01.free.bg

answered May 24, 2012 by REPLAY (1,480 points)
+3 votes

Чудесна тема. Само да не прецакаме някого (или себе си). Говоря за думите на Наков в тази тема.

На мен ми беше интересно да погледна вашите решения. Можете да хвърлите поглед над моите тук.

answered May 25, 2012 by Velidar (4,500 points)
Браво колега и ти си се справил добре. Аз лично смятам, че дори да се отдаде възможност на някого който не си е предал домашните в срок, винаги от страна на лекторите може да се разбере дали той е правил домашното или го е взел на готово. Всеки човек си има идентичен начин на писане, както и идентични грешки които прави, стил на писане и прочие. Достатъчно е на човек който не разбира от дадена област (визирам задачите) да му се зададе дори само един въпрос върху задачата и ще си проличи кой какво е правил. Искрено се надявам наистина да не се окаже автогол. До колкото съм наясно домашните ще да са едно около 20 - 25% от оценката на курсиста. Основно ще се набляга на проекта и знанията предоставени на място пред изпитващата комисия.
+1 и от мен, а за прецакване не може да става дума, тъй като накрая си има изпит и се вижда нагледно кой колко може и какви ги върши. И да се изкопират нещата, това не би помогнало на изпита с доказването на уменията и на самия проект за изпита как е направен. Изобщо не трябва да се притеснявате за това.
Не не, моята идея за "прецакване" беше друга. Дали няма да им замине шанса за "пускане на старите домашни" с тази тема. Но сега като се замисля, няма да е така, да. Ще се тества кой какви знания и умения има на място. По мое впечатление Telerik винаги дават шанс за изява и са възможно най-благосклонни.
Колеги, напълно ви подкрепям в дискусията. Аз също гласувах с +1.

Поздрави!